Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Myös käyrä kurpitsa on täyttä tavaraa!

Tiistai 14.7.2020 - -Esko Erkkilä-

Eilen pääsin taas yhden portaan eteenpäin tämän satovuoden sadonkorjuussa, sillä sain trekoolimaaltamme kuusi ensimmäistä kurpitsaa, jotka Rouva välittömästi kypsensi mökkimme leivinuunissa herkulliseksi herkuksi.

 

 

IMG_8885.JPG

 

Sain Rouvalta määräyksen noutaa kuusi kurpitsaa ja minähän nöyränä poikana tottelin saamaani määräystä.

 

 

IMG_8892.JPG

 
Sateisen ja kostean päivän vuoksi mökkimme leivinuuni oli lämmitetty ja leivinuunin lämmössä kurpitsat saivat kypsyä herkulliseksi iltaruokailumme osaksi.
 

 

IMG_8886.JPG

 

Mökillämme on muutama betoninen rumpurengas laitettuna erilaisten trekoolikasvien kasvupaikaksi ja tänä vuonna niissä kaikissa kasvaa kurpitsaa -  helppoa on heikkoselkäisenkin tehdä puutarhahommia.

 

 

IMG_8888.JPG

 

Kurpitsankukka on hieno katsella!

 

 

IMG_8890.JPG

 

Jokaisessa ”rumpuputkitrekoolissa” kasvaa lisää kurpitsoja, joten eiköhän niitä lähipäivinä riitä!

 

 

Tiedän, että käytöstä poistettuja betonisia rumpuputkia lojuu metsänreunoissa ja latojen takana – kerätkää ne hyötykäyttöön!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rumpuputket, betoniset rumpuputket, kurpitsa, kurpitsan ensisato, kesäkurpitsa,

Betonisille rumpurenkaille uusi elämä!

Torstai 2.7.2020 - -Esko Erkkilä-

Takavuosikymmeninä yksityisteille ja peltoteille asennetut betoniset rumpurenkaat ovat monestakin syystä saavuttaneet tiensä pään, sillä ne korvataan yhä kiihtyvällä vauhdilla kevyillä ja edullisilla muovisilla rumpuputkilla.

 

Betonisista rumpuputkista on muodostumassa todellista ongelmajätettä, sillä niitä lojuu latojen takapihoilla ja pajupuskissa teiden varrella.

 

 *******************

 

Keksin muutama vuosi sitten kotitilallani toimettomaksi jääneille betonisille rumpuputkille uuden käyttötarkoituksen, kun kuljetin ne mökkimaailmaani…

 

 

IMG_8686.JPG

 

…erilaisten trekoolikasvien kasvualustaksi.

 

Peltotien rumpuna aikoinaan olleet viisi rumpuputkea ovat tänä vuonna kurpitsojen kasvupaikkana ja hyvin ovat tehtävässään palvelleetkin!

 

Betonisia rumpuputkia on halkaisijaltaan ainakin nelikymmen- ja kuusikymmentä senttisiä – molemmat ovat käypäsiä, mutta halkaisijaltaan nelikymmensenttiset ovat pystytyksessä haastavampia.

 

Rumpuputkien kuljettaminen uudelle hyödyntämispaikalleen on sekin haastavaa ja vaatii konevoimia – myös pystyttäminen on haastavaa; mm. minä aikoinaan tupeksin ja kaadoin melkein valmiina paikallaan olleen rumpuputken nurmikolle. Tunti extra-aikaa siinä kului ja paljon hikeä sekä hammasten kiristystä.

 

Pystyyn saadun rumpuputken sisälle kannattaa kunnollisen kasvualustan saamiseksi laittaa pohjalle kiviä ja erilaista risua, jotta kasveilla on sitten aikanaan hyvät kasvuolosuhteet. Kalkitseminen ja lannoittaminen ovat luonnollisesti jokavuotista puuhaa!

 

 

IMG_8684.JPG

 

Hyvin ovat kurpitsat rumpuputkitrekoolissa kukkineet ja kasvaneet – pian pääsemme nauttimaan kurpitsoista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: trekoolimaa, puutarhamaa, rumpuputket uusiokäyttöön, betoniset rumpuputket,

Betoniset rumpuputket ja vanhat kaivonrenkaat hyötykäyttöön!

Lauantai 23.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Menneinä vuosikymmeninä maatiloilla salaojitus on edennyt vinhaa vauhtia ja sen myötä maatilojen ”nurkissa” on lukemattomia betonisia rumpuputkia.

 

Käytöstä poistettujen rumpuputkien määrää on kasvattanut myös se, että yksityisteiden rumpuputkia on korvattu muoviputkilla ja betoniset rumpuputket lojuvat ”siinä jossain lepikossa”.

 

Myös betonisia kaivonrenkaita lojuu monilla maatiloilla, mutta niiden osalta kierrätystilanne on helpompi, sillä tarpeettomat kaivonrenkaat on useinkin jätetty maan uumeniin ja niitä ei loju ”lepikoissa”!

 

****************

 

Betonisia rumpuputkia ja jokunen kaivonrengas kertyi meillekin, mutta onneksi keksin niille järkevää uusiokäyttöä ja nyt ne ovat mökkimaailmassani isokokoisina ”kasvatusruukkuina”!

 

 

IMG_8076.JPG

 

Eilen oli se päivä, jolloin laitoimme mökkitontillemme kuljetetut betoniset rumpuputket ja yhden kaivonrenkaan siihen malliin, että vain taimet puuttuvat!

 

Rumpuputkemme eivät ole ihan sotilaallisessa ojennuksessa, mutta tähän on tyytyminen!

 

Rumpuputkien pystyttäminen on tarkkuutta vaativaa hommaa ja muistan, kun aikoinaan niiden pystytysvaiheessa olin huolimaton ja kaadoin traktorin paskatalikolla yhden noista rumpuputkista – siinä vierähti runsas tunti, kun yksinäni operoin tuon kaatamani rumpuputken taas pystyyn.

**************

 

Rumpuputkien saattamisessa kunnolliseksi kasvualustaksi on muistettava, että pohjalle pitää laittaa ”risuja ja männynkäpyjä” ja vasta sitten maata, jotta kasvualusta saadaan pysymään eloisana – myös muutamat päänkokoiset kivet kuuluvat pohjalle.

 

Betoniset rumpuputket ovat huonoselkäiselle viherpeukalolle ”tuhannen taalan paikka”, sillä vajaan metrin korkeudella tehtävät rikkaruohojen kitkennät ovat suuri hupi vaan!

 

Jos Sinulla itselläsi ei ole maillasi käytöstä poistettuja rumpuputkia, niin kysypä lähellä asuvalta maanviljelijältä – hänellä varmaan niitä on!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: salaojitus, yksityisteiden betonirummut, kaivonrenkaat, betoniset rumpuputket, betoniset rumpuputket kierrätykseen, kaivonrenkaat kierrätykseen, kierrätys,