Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Nyt luonto tarjoilee parastaan trekoolilta ja metsästä!

Tiistai 9.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Muutaman päivän poissaolo mökkimaailmasta ja paluu sinne on merkinnyt melkoista luonnon tarjoamia syyskesän herkkuja trekoolilta ja metsästä!

 

 

IMG_5962.JPG

 

Kurpitsat ovat kasvaneet parhaimman kokoisiksi ja oli aika niiden sadonkorjuulle.

 

 

IMG_5964.JPG

 

Myös avomaankurkut olivat kasvaneet korjuukuntoisiksi.

 

 

IMG_5965.JPG

 

En ole Viljakkalan Majajärvellä milloinkaan saanut marjaämpäriini niin korkealaatuisia mustikoita kuin eilen.  Harmillista, että paras mustikkapaikka jäi poimimisen osalta ”vaiheeseen”, kun piti veneellä soutaa takaisin omalle rannalle!

 

 

IMG_5967.JPG

 

Hienon sadonkorjuupäivän päätteeksi poimin muovisangollisen viherherukoita!

 

 

Olipa eilen varsinainen sadonkorjuupäivä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt luonto tarjoilee parastaan trekoolilta ja metsästä!. kesäkurpitsa, kurpitsa, avomaankurkku, mustikka, viherherukka,

Nyt on kesäkurpitsan aika!

Lauantai 30.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Kesäkurpitsa on näyttävä vihannes ja se on parhaimmillaan nyt.

 

 

IMG_5845.JPG

 

Kesäkurpitsat kasvavat kokoa juuri nyt ”silmissä” eli ne palkitsevat puutarhaharrastajan päivittäin.

 

Kesäkurpitsa vaatii esikasvatuksen ja taimet voidaan istuttaa varsinaiselle kasvupaikalleen avomaalle vasta sen jälkeen, kun lämpötila pysyy kymmenen asteen yläpuolella.

 

Meillä mökkimaailmassa kesäkurpitsoja kasvatetaan maa-aineksella täytetyissä rumpuputkissa ja se helpottaa kaikkinaisia viljelytoimenpiteitä, kun ei tarvitse kyykkiä tasamaalla.

 

Suosittelen kesäkurpitsojen kasvattamista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt on kesäkurpitsan aika!, kesäkurpitsa,

Myös käyrä kurpitsa on täyttä tavaraa!

Tiistai 14.7.2020 - -Esko Erkkilä-

Eilen pääsin taas yhden portaan eteenpäin tämän satovuoden sadonkorjuussa, sillä sain trekoolimaaltamme kuusi ensimmäistä kurpitsaa, jotka Rouva välittömästi kypsensi mökkimme leivinuunissa herkulliseksi herkuksi.

 

 

IMG_8885.JPG

 

Sain Rouvalta määräyksen noutaa kuusi kurpitsaa ja minähän nöyränä poikana tottelin saamaani määräystä.

 

 

IMG_8892.JPG

 
Sateisen ja kostean päivän vuoksi mökkimme leivinuuni oli lämmitetty ja leivinuunin lämmössä kurpitsat saivat kypsyä herkulliseksi iltaruokailumme osaksi.
 

 

IMG_8886.JPG

 

Mökillämme on muutama betoninen rumpurengas laitettuna erilaisten trekoolikasvien kasvupaikaksi ja tänä vuonna niissä kaikissa kasvaa kurpitsaa -  helppoa on heikkoselkäisenkin tehdä puutarhahommia.

 

 

IMG_8888.JPG

 

Kurpitsankukka on hieno katsella!

 

 

IMG_8890.JPG

 

Jokaisessa ”rumpuputkitrekoolissa” kasvaa lisää kurpitsoja, joten eiköhän niitä lähipäivinä riitä!

 

 

Tiedän, että käytöstä poistettuja betonisia rumpuputkia lojuu metsänreunoissa ja latojen takana – kerätkää ne hyötykäyttöön!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rumpuputket, betoniset rumpuputket, kurpitsa, kurpitsan ensisato, kesäkurpitsa,

Viherpeukalolla on nyt meneillään kiivain sadonkorjuuaika!

Lauantai 16.8.2014 - -Esko Erkkilä-

Elämme elokuun puolenvälin tienoota ja viherpeukalolla on nyt kiire.

 

Kiirettä riittää sadonkorjuun merkeissä, mutta samaan aikaan pitäisi ehtiä moneen muuhun hommaan, joilla luodaan perusteita seuraavan ja seuraavien vuosien sadolle.

 

Seuraavassa pieni kuvakimara selitysten kera niistä toimenpiteistä, joita kohdalleni on elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana sattunut. Olin melkein viikon matkoilla ja silloin ei viherpeukalorintamalla tapahtunut mitään, joten tehollista ”viherpeukaloaikaa” on elokuussa ollut tähän mennessä vain kymmenkunta työpäivää.

 

 

 

 

viher1

 

 

Valkosipulit saatiin nostettua elokuun 1. päivänä.

 

Ajankohta oli hieman varhainen, mutta valkosipuleitamme kohdanneen monokulttuuriongelman vuoksi oikea.

 

Olen aiemmin luullut, että valkosipulilla ei ole monokulttuuriongelmaa ( = jatkuva viljely samalla paikalla), mutta nyt on pakko tunnustaa vuoroviljelyn välttämättömyys myös valkosipulin kohdalla.

 

 

 

 

viher2

 

 

Meillä on omatekoinen sipulikuivuri ja valkosipulit täyttivät sipulikuivurin ensimmäisen kerroksen.

 

 

 

 

viher3

 

 

Valkosipulin kukinnot ovat ”täyttä tavaraa” esim. vokkipannulla ja niitä ei missään tapauksessa kannata heittää kompostiin.

 

 

 

 

viher4

 

 

Mansikkamaata pitää jatkuvasti uudistaa ja meillä se merkitsee tänä vuonna yhden n. 25 metrin pituisen mansikkapenkin aikaansaamista.

 

Mansikkapenkkiin asennetaan kasteluputki ja se on tässä asennettu paikoilleen.

 

 

 

 

viher5

 

 

Musta-, puna- ja viherherukan satotaso jäi meillä hyvin alhaiseksi, mutta valkoherukasta saimme hyvän sadon.

 

 

 

 

viher6

 

 

Kesäkurpitsa on kiitollinen puutarhakasvi, sillä se kasvattaa näyttävät ”mollukat”.

 

Suunnitelmissa on, että kaksinkertaistamme kesäkurpitsaviljelymme nykyisestä kolmesta taimesta kuuteen taimeen ensi kesänä!

 

 

 

viher8

 

 

Avomaankurkkulavaamme mahtuu parisenkymmen tainta ja se tuottaa talveksi tarvitsemamme määrän aineksia herkkukurkkujen säilöntään – tässä ensimmäisen keräilykierroksen sato.

 

 

 

 

 viher7

 

 

Piparjuuri on valkosipuleiden ohella tärkeä tekijä herkkukurkkujen säilönnässä. Piparjuurta kasvaa ryytimaamme kupeella ja sitä voi käydä sieltä kaivamassa lapiolla.

 

 

 

 

viher9

 

 

Herukkapensaissa tuli vastaan koivumittarin toukka.

 

Toukka on naamioitumisen maailmanmestari ja se on tuo kättäni vastaan ottamassani kuvassa tuo vasemmanpuoleinen ”oksa”.

 

Koivumittari on perhonen, joka lentelee vaikkapa silloin, kun polttopuupinoja pengotaan.

 

 

 

 

viher10

 

 

Lehtikaali onnistui tänä vuonna hyvin ja sitä meillä riittää.

 

Lehtikaali on monipuolinen raaka-aine ruuanlaitossa ja täytyy olla tyytyväinen, että Rouva tuli talven aikana ostaneeksi halvalla lehtikaalin siemeniä – ostetaan muuten jatkossakin!

 

 

 

 

viher11

 

 

Elokuun puolivälissä sadonkorjuukiireiden kärkeen asettuu pensasmustikan poiminta.

 

Meillä on 19 pensasmustikantainta, jotka nyt ovat varttuneet sadontuottoikään – näyttää tulevan kohtuullinen pensasmustikkavuosi!

 

 

Viherpeukalon kiireet jatkuvat – suorastaan vauhdittuvat – mutta niistä joskus toiste!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valkosipulien sadonkorjuu, pensasmustikan viljely, avomaankurkun sadonkorjuu, piparjuuri, herkkukurkkujen valmistaminen, mansikkamaan perustaminen, kesäkurpitsa, koivumittarin toukka, koivumittari, lehtikaalin viljely, pensasmustikka,

Käytöstä poistetut betoniset kaivonrenkaat ja rumpuputket saivat uuden elämän vihannesten "ruukkuina"

Sunnuntai 19.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Latojen seinustoilla paksun ruohon tai jopa puskiston peitossa näkee usein käytöstä poistettuja betonisia kaivonrenkaita ja betonisia rumpuputkia. Näin myös meillä, sillä ladon seinustalla tätä tavaraa oli ”silmän ilona” lähemmäs parikymmentä vuotta.

 

Monta vuotta oli ajatuksena, että noista saisi hyviä kasvualustoja puutarhakasveille!

 

Toteutus kuitenkin viivästyi, sillä monisatakiloisten betonituotteiden siirteleminen ja kuljettaminen ei onnistu ilman konevoimaa.

 

Koitti kuitenkin aika, että sain ne siirrettyä mökkitontillemme ja viime kesänä jo kokeilimme tomaattien sekä paprikoiden kasvattamista kaivonrenkaassa ja muutamassa betonisessa rumpuputkessa.

 

rumpu1

 

 

Aloitimme "isojen ruukkujen aikakauden" kesäkurpitsoiden kasvattamisella moottorisahalla katkaistuissa muovitynnyreiden puolikkaissa jo vuosia sitten ja homma onnistui vallan hyvin.

Muovitynnyrikasvatuksessa on huolehdittava, että tynnyrin terävä reuna pyöristetään halkaistulla muoviputkella siten, että laidan yli kasvavat kasvit eivät vioitu. Erityisen tärkeää tämä on kesäkurpitsalle, sillä se saattaa hyvin kasvaessaan muodostaa kurpitsoja jopa nurmikolle tynnyrin ulkopuolelle.

 

 

rumpu2

 

Varsinaisen elämäntyönsä kaivossa tehnyt betoninen kaivonrengas on mainio ”ruukku” isoillekin kasveille. Kaivonrenkaalla on sekin hyvä puoli, että sitä ei saa pienellä konevoimaisella tönäisyllä kaatumaan!

Minulla on tönäisemisestä kova kokemus viime viikonvaihteelta, kun kompostimultaa rumpuputkille tuodessani kaadoin traktorilla yhden rumpuputken ja siinähän olikin pariksi tunniksi ylimääräistä askaretta, jotta sain sen konstailtua vaijerivedoilla ja muilla konsteilla taas pystyyn! Yksin lihasvoimalla metriselle rumpuputkelle ei paljon mahda!

 

 

rumpu3

 

Rumpuputket ovat ergonomisesti ihanneratkaisu paprikoiden, tomaattien ja kurpitsoiden hoitotoimenpiteille, sillä rikkaruohojen kitkemisen pystyy suorittamaan suoralla selällä!

 

 

rumpu4

 

Kevät on oikeastaan nyt varhainen, mutta on varmaa, että saamme myös tänä keväänä kokea hallaöitä. Hallantorjunnan onnistumiseksi on laitettava tukikeppejä ja tukirautoja, jotta harsot eivät ole liian tiukalla kasvien ympärillä.

 

 

rumpu5

 

Harsot olisi saatava paikoilleen mahdollisimman löysästi, jotta eristysvaikutus olisi riittävä. Toisaalta harsot on saatava tiukalle, jotta ne eivät tuulessa lähde lepattamaan ja irtoa paikoiltaan.

 

 

 

Kannustan kokeilemaan tynnyrinpuolikkaita, kaivonrenkaita, rumpuputkia ja muita vastaavia isoja ”astioita” hyötykasvien – miksei myös kukkien – isoina ruukkuina puutarhassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paprikan kasvatus, kurpitsan kasvatus, koristekurpitsan kasvatus, kesäkurpitsa, kesäkurpitsan kasvatus, tomaatin kasvatus,

Rumpuputket saivat uuden elämän

Maanantai 25.6.2012 - -Esko Erkkilä-

Laitoimme kymmenkunta vuotta sitten maatilamme läpi kulkevan valtaojan virtaamaan muoviputken läpi.

 

Investointi oli kannattava, sillä putkittaminen lisäsi viljeltävää pinta-alaa merkittävästi, koska valtaojan hukkapinta-ala oli kolmensadan metrin matkalla lähes kymmenen metrin levyinen kaistale. Lisäksi maanviljelystoimenpiteet tehostuivat merkittävästi, sillä nyt valtaoja ei haittaa viljelytoimenpiteiden suorittamista.

 

Putkitus teki tarpeettomaksi viiden sementtivalmisteisen rumpuputken, jotka olivat aiemmin muodostaneet sillan valtaojan toiselle puolelle.

 

Tarpeettomiksi muodostuneet rumpuputket ovat pituudeltaan metrin mittaisia ja niiden halkaisija on 60 senttiä.

 

Putket lojuivat tarpeettomina ladon seinustalla kymmenisen vuotta, mutta nyt keväällä ne saivat uuden elämän – ne saavat jatkossa toimia mökillämme tomaatin ja paprikantaimien kasvupaikkana.

 

rumpuputket

 

Viisi käytöstä poistettua ojarumpuputkea pystyyn nostettuina muodostavat hyvän alun uudelle kokeilulle.

 

Putkien alaosaan laitettiin aikamoinen kerros kiviä ja kivien päälle risuja sekä muuta maan kuohkeuden vaatimaa materiaalia. Hyvää kompostimultaa pinnalla on n. puolisen metriä. On luonnollista, että kasvumaan kalkituksesta sekä lannoittamisesta piti huolehtia.

 

rumpuputketkaivonrengas

 

Ojarumpuputkien lisäksi meillä oli lisätä yksi kaivonrengas mukaan kokeiluumme. 

Viime kesänä perustetun pienen mansikkamaan vierelle rakennettu viiden sementtisen rumpuputken ja yhden kaivonrenkaan turvin rakennetut tomaatti- ja paprikaviljelykset ovat mielenkiintoinen kokeilu.

 

paprika

 

Ainakin paprikantaimet näyttävät soveltuvat hyvin ”rumpuputkiviljelyymme”.

 

rumpuputketharaaamine

 

”Rumpuputkikasviemme” etuna on mm. se, että kasvimaan haraaminen ja rikkaruohojen kitkeminen voivat tapahtua ergonomisesti oikealla tavalla – ei tarvitse kontata eikä kyykistellä haraamisessa!

 

rumpuputketpaprika

 

Paprikantaimet olivat jo juhannuksen tienoilla kasvattaneet terhakat paprikanalut ihailtavaksemme.

 

rumpuputketviime_kesa

 

Kokeilimme viime kesänä ”tynnyriviljelyä” kahdella moottorisahalla katkaistulla muovitynnyrin puolikkaalla hyvin tuloksin. 

Saimme kesäkurpitsoista oikein mukavan sadon! 

Teräväreunaiset muovitynnyrien reunat on suojattava halkaistusta muoviletkusta valmistetulla suojalla siten, että kesäkurpitsan taimet eivät vioitu, vaikka ne kasvavatkin tynnyrien ulkopuolelle.

 

Toivon kokeiluistamme olevan hyötyä myös Teille arvoisat lukijani!

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesäkurpitsa, avomaan tomaatti, avomaan paprika,