Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Eilisen paras uutinen!

Tiistai 1.11.2016 - -Esko Erkkilä-

Minulla oli eilen kolme palaveria ja kaikki ne ajoittuivat alkamisajaltaan iltapäiväneljään ja sen jälkeen.

 

 

Kun menin päivän kolmanteen palaveriin klo 19.00, niin minulta arvuuteltiin, että mikä on päivän paras uutinen.

 

 

Olin sen verran tietoinen päivän poliittisista kokouksista ja vastasin kyselijöille, että taitaa kyse olla 3,2 miljoonasta eurosta!

 

 

Osuin oikeaan, sillä vasta silloin kuulin, että Tampereen kaupunginhallitus on päivällä päättänyt olla myöntämättä 3,2 miljoonaa euroa läpikotaisin homehtuneen tavara-aseman siirtoon!

 

 

*****************

 

 

 

Tampereen vanha tavara-asema piti siirtää 24 metriä nykyiseltä paikaltaan, jotta tavara-aseman paikalle voitaisiin rakentaa Ratapihankatu ilman mutkia.

 

 

Tässä muutamia kuvia vanhasta tavara-asemasta – kuvat olen ottanut viime viikolla.

 

 

 

 

tavara1.jpg

 

 

 

tavara2.jpg

 

 

 

tavara3.jpg

 

 

 

tavara4.jpg

 

 

Kuvista saa selvän käsityksen siirtourakan mahdottomuudesta, sillä vanha ja heikkokuntoinen homehtunut tiilirakennus ei olisi kestänyt siirtoa.

 

 

Tampereen päättäjille uskoteltiin aluksi, että siirto maksaisi 700.000 euroa, mutta lukuisten hinnantarkistusten jälkeen on päädytty siihen, että kustannusarvio olisi 3,2 miljoonaa euroa. Olin ”avaamassa” siirtourakan tarjouskuoria, sillä homman käytännön peräänkatsojana olisi ollut Tampereen Infra Liikelaitos.

Jätin Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnassa 22.6.2016 eriävän mielipiteeni siirtourakan hyväksymisestä. Eriävä mielipiteeni on kirjattu pöytäkirjaan aivan oikein ja se kuuluu näin:

"Vanhan tavara-aseman siirtoasia pitää palauttaa kaupunginhallitukselle uuteen valmisteluun ja sen syynä on kaupunginhallituksen 14.4.2016 asettaman tavoitehinnan ylittyminen kaksinkertaiseksi."

Päättäjät vitkuttelivat selkeän esitykseni toteuttamista yli neljä kuukautta, mutta eilen asia sai minulle mieluisan lopun.

********************

 

 

Vastuuttoman siirtourakkasuunnitelman syynä oli se adressi, jonka allekirjoitti 1.978 henkilöä – he vaativat tavara-aseman säilyttämistä.

 

 

Adressi ja sen allekirjoittajat löytyvät, kun googlaa: ”Adressi Tampereen vanha tavara-asema”!

 

 

On helppo taskulaskimella laskea, että 3,2 miljoonan euron siirtokustannus tulisi hoidettua, jos jokainen adressin allekirjoittaja maksaisi 1.618,80 euroa!  On luonnollista, että kukaan ei pystyi takaamaan, että olisiko tavara-asema ehjä siirron jälkeen.

 

 

Kiitän Tampereen kaupunginhallitusta järkevästä päätöksestä ja hieman pahoittelen niiden järkevien tamperelaisvaltuutettujen asemaa, kun nyt he eivät pysty kaupunginvaltuuston kokouksessa kertomaan mielipidettään kehnosta hankkeesta.

 

 

Hyvä kuitenkin edes näin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

6 kommenttia . Avainsanat: Vanha tavara-asema, Tampereen Vanha tavara-asema, Vanhan tavara-aseman siirtäminen, Vanhan tavara-aseman säilyttäminen, Vanha tavara-asema polttelee tamperelaispoliitikkojen kynsiä, Esko Erkkilän eriävä mielipide,

Jätinkö turhaan eriävän mielipiteen?

Torstai 20.10.2016 - -Esko Erkkilä-

En syyllisty tässä jutussani sisäpiiriin kuuluvan luottamushenkilön ”paljastuksiin”, sillä kaikki tässä jutussani kertomani luvut ovat peräisin Tampereen kaupungin nettisivuilla julkaistuista tiedoista.

 

 

Kyse on Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan päätöksistä, jotka koskevat liikelaitokselle vuodelle 2017 asetettuja taloudellisia tavoitteita.

 

 

Minulla on menossa kahdeksas vuosi Infran johtokunnassa, joten uskon tietäväni jotain – pohjaa taloudelliselle tietämykselleni antaa bisnesmaailmassa saatu kokemus nelikymmenvuotisen kokemuksen tuomana.

 

 

Infran luvut – erityisesti Tampereen kaupungin heikon taloudellisen tilanteen kannalta - ovat pieniä, mutta ne kuvaavat sitä hentoa korttitaloa, jonka perustalle Tampereen taloutta taas vuodelle 2017 rakennetaan.

 

 

Infran tilinpäätöstiedoista voidaan totena todeta, että liikelaitoksen liikevaihto vuonna 2015 oli 54,5 miljoonaa euroa ja liikeylijäämä silloin oli kunnioitettavat 2,7 miljoonaa euroa.

 

 

Tälle vuodelle liikevaihtobudjetti on 57, 3 miljoonaa euroa ja virallinen tulostavoite liikeylijäämätasolla 3,2 miljoonaa euroa.  Nyt liikeylijäämäennuste ennustaa tälle vuodelle 0,5 miljoonan euron alitusta budjettiin verrattuna eli liikelaitos pääsisi vuoden 2015 tulostasoonsa eli 2,7 miljoonaan euroon.

 

 

Mielestäni hieno tulos sekin!

 

 

Ensi vuoden liikevaihtoennuste on 52,9 miljoonaa euroa eli liikelaitoksen liikevaihdon ennustetaan alenevan 4,4 miljoonalla eurolla.

 

 

Liikevaihdon alenemisesta huolimatta ”ylhäältä annettu” tulostavoite on liikeylijäämätasolla peräti 4,1 miljoonaa euroa eli tälle vuodelle ennustettua tulosta peräti 1,4 miljoonaa euroa suurempi!

 

 

Tampereen Infra Liikelaitokselle Tampereen kaupungin ensi vuodelle asettama tulostavoite on esimerkki ylimmän virkamies- ja luottamushenkilöjohdon yrityksestä saada näyttämään vuoden 2017 tulosbudjetti edes jonkinlaiselta.

 

 

Kyse on selkeästä budjetointivirheestä, jolla Tampereen kaupungin johto yrittää tuudittaa kaupunkilaiset siihen uskoon, että Tampereen kaupunki tekee ensi vuonna vain muutaman kymmenen miljoonan euron suuruisen tappion.

**************

 

 

Totesin edellä, että Infran tuloslukemat ensi vuoden budjetissa ovat vain pisara Tampereen kaupungin tulostavoitteessa, mutta siitä huolimatta jätin Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan kokouksessa tulostavoitteen osalta seuraavan eriävän mielipiteen

 

 

”Tampereen Infra Liikelaitoksen tulosbudjetti vuodelle 2017 on epärealistinen.

 

Jos tulostavoitteet kaikissa Tampereen tulosyksiköissä ovat samansuuntaisia, on odotettavissa, että Tampereen kaupungin taloudellinen tulos jatkaa syöksymistään.

 

28.9.2016

 

Esko Erkkilä”

 

 

*****************

 

On selvää, – eritotenkin, jos Tampereen kaupunginvaltuusto päättää ratikan rakentamisesta - että Tampereen kaupungin taloustilanne tulee olemaan katastrofaalinen seuraavat kymmenet vuodet!

 

 

Miten nykypäättäjät kehtaavatkin asettaa tuleville sukupolville sellaisen rasitteen, jota ratikan rakentaminen merkitsisi!

 

 

Jokunen selityksen sana tämän juttuni otsikosta:

 

 

Jätin eriävän mielipiteeni turhaan, jos ratikka kuitenkin päätetään rakentaa ja rakennustöiden tiimoilta annetaan Tampereen Infra Liikelaitokselle runsaasti töitä jo vuoden 2017 aikana.

 

 

On kuitenkin muistettava, että Infralle mahdollisesti annettavat työt on tamperelaisten veronmaksajien viimeisintä senttiä myöten maksettava, joten suo siellä, vetelä täällä!

 

 

Infran luottamushenkilönäkin katson tamperelaisten parasta ja en sille alttarille pysty laittamaan sitä, että Infran tulos olisi riippuvainen ratikasta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Infra Liikelaitos, eriävä mielipide, Esko Erkkilän eriävä mielipide,

Keskustan edustaja jätti viisaasti eriävän mielipiteen Tampereen yhdyskuntalautakunnan Tavase -päätökseen 27.8.2013

Sunnuntai 10.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupungin lausunto koskien Tavase Oy:n Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle jättämään tekopohjavesihankkeen vesilain mukaiseen lupahakemukseen oli suuri pettymys, sillä Tampereen yhdyskuntalautakunta puolusti järjettömän hankkeen jatkamista!

 

Kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat puolsivat virkahenkilöiden esitystä, että ”Tavase Oy:lle tulisi myöntää lupa hakemussuunnitelman mukaisesti.”

 

Päätökseen jättivät eriävän mielipiteen Keskustan Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen sekä perussuomalaisten Aarne Raevaara.

 

Olen keskustalaisena ja ”järki-tavaselaisena” ylpeä Keskustan Anna-Kaarina Rantaviita-Tiaisen päätökseen jättämästä eriävästä mielipiteestä, joka kuului näin:

 

”Eriävä mielipide

 

Pykälä 275 , Tampereen kaupungin lausunto koskien Tavase Oy:n Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle jättämän tekopohjavesihankkeen vesilain mukaisesta lupahakemusta.

 

Mielestäni Tampereen kaupungin ei pidä antaa luvan myöntämistä puoltavaa lausuntoa. Useat osakaskunnat ovat jo irtautuneet tekopohjavesihankkeesta ja hanketta vastustetaan voimakkaasti sen sijoittumisalueella. Hankkeen jatkamiselle ei siten ole enää edellytyksiä ja pitkittämisen kustannukset jäävät pelkästään Tampereen maksettaviksi. Tampereen tulee ryhtyä välittömiin toimiin tekopohjavesihankkeen lopettamiseksi ja Tavase Oy:n alas ajamiseksi.

 

Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen

yhdyskuntalautakunnan jäsen”

 

*************

 

Yhdyskuntalautakunnan enemmistön päättämässä lausunnossa todetaan lopuksi näin:

 

”Tampereen kaupunki tulee päättämään hankkeen jatkamisen edellytyksistä lupaprosessin jälkeen.”

 

Tarkoittaako lausunnon viimeinen lause yhdyskuntalautakunnan enemmistön olettavan, että lupa Tavase Oy:n mielettömälle suunnitelmalle myönnetään?

 

Uskallan olla eri mieltä!

 

***********

 

Olen vahvasti sitä mieltä, että Tavase Oy:lle ei näillä tosiasioilla tulla myöntämään toteuttamislupaa.

 

Jos Tavase Oy haluaa jatkaa turhaa hankettaan, on sen laadittava uusi YVA ja se maksaisi suuruusluokkaa 1,5 M€! Kun sen lisäksi Tavasen ”hyvät” konsultit tulisivat rokottamaan konkurssikypsää yhtiötä rankemman mukaan, on tamperelaisten varauduttava ainakin 2 miljoonan euron lisäsatsaukseen hankkeessa!


Ovatko kokoomus, sen vasallipuolue RKP, SDP, vasemmistoliitto ja vihreät valmiit satsaamaan Tavaseen nykyisen 8 miljoonan euron lisäksi vielä 2 miljoonaa sekä sen jälkeen toteamaan, että eipä saatukaan rakentamislupaa?

 

Ihmettelen, jos kokoomuksella, RKP:llä, SDP:llä, vasemmistoliitolla ja vihreillä on varaa pönkittää mieletöntä Tavase-hanketta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Tavase Oy, Tavase Oy:n lupahakemus, Tampereen yhdyskuntalautakunta, Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen, Aarne Raevaara, eriävä mielipide, mieletön hanke,