Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Yhä kiristyvässä korona-tilanteessa on suomalaisittain positiivisiakin puolia!

Tiistai 10.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Korona-virus etenee nyt kiihtyvällä vauhdilla kaikkialla.

 

Korona-viruksen vaikutukset ovat hämmästyttävän nopeasti koskettamassa myös meitä kaikkia suomalaisia.

 

Huomenna vaikutuksia saattaa olla jo paljon enemmän tietoa kuin tänään, mutta otan esille kaksikin vaikutusta, jotka meidän positiivisen maailmankatsomuksen omaavien on helppo nähdä myönteisinä asioina – kas näin:

 1.    Suomalaisten laadukkaiden, puhtaiden ja alkuperältään tunnettujen elintarvikkeiden asema on jo nyt kohonnut uudelle tasolle.

 

On helppoa ennustaa, että lähipäivien aikana innokkaimpienkin ulkomaisia elintarvikkeita puolustavien ”sävel” tulee saamaan yhä enemmän mollivoittoisempia virityksiä.

 

Toisaalta suomalaisen alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja jatkojalostuksen sekä elintarvikekaupan on entistä enemmän panostettava siihen, että saavutettu laatutaso pystytään säilyttämään ja siitä, että pystymme tilanteen kertomaan luotettavasti kuluttajille ja mikä tärkeää, myös niille ulkomaisille ostajille, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisista elintarvikkeista!

 2.    Polttoaineiden hintataso romahti eilen ja myös se on helppo nähdä myönteisenä kehityksenä.

Vaikka eilen matkustinkin vain julkisilla kulkuneuvoilla, on polttoaineiden hinnanmuutos nähtävä yksityisautoilun kannalta positiivisena seikkana.

 

Julkiset liikennevälineet ja niihin pakkautuvat suuret ihmisjoukot ovat mitä parhain taustatekijä kaikenlaisille virustartunnoille – yksityisautoilussa tätä tartuntavaaraa ei samassa mittakaavassa ole.

 

 

Saapa nähdä, että mikä on tilanne vaikkapa kahden päivän kuluttua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhä kiristyvässä korona-tilanteessa on suomalaisittain positiivisiakin puolia!, Korona, Korona-tilanne, Suomalaisten elintarvikkeiden alkuperä, Suomalaisten elintarvikkeiden puhtaus, Suomalaisten elintarvikkeiden korkea laatu, Ruuan jäljitettävyys,

Tampereella Pyhäjärveen kohdistuva jätevesikuormitus fosforin osalta on vain pieni osa Näsijärven juoksutuksen kautta tulevasta P-kuormituksesta!

Perjantai 13.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin eilen yleisötilaisuuteen, jossa saimme ajantasaista tietoa Sulkavuoreen rakennettavan Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon roolista Pyhäjärveen kohdistuvasta fosfori- eli P-kuormituksesta.

 

IMG_6192.JPG

 

Nykyään Tammerkosken alapuoliseen Pyhäjärveen kohdistuu P-kuormitusta Viinikanlahden puhdistamosta 15 kg/päivä ja Raholan puhdistamosta 4 kg/päivä eli yhteensä 19 kg/kg.

 

Rakenteilla olevan puhdistamon jälkeen Pyhäjärveen kohdistuu Sulkavuoren keskuspuhdistamolta P-kuormitusta vain 15 kg/päivä eli tilanne paranee 4 kg/päivä.

 

 

********************

 

Tilanteen koheneminen on merkittävää, mutta se oli minulle suuri yllätys, että Tammerkosken kautta Pyhäjärveen kohdistuu P-kuormitusta peräti 48 kg/päivä ja se ei ole miksikään muuttumassa Keskuspuhdistamon valmistuttua!

 

On kai luotettava eilen kuulemiani lukuja P-kuormituksesta Pyhäjärveen ja silloin joudun toteamaan, että nyt ja myös jatkossa Pyhäjärveen tulee P-kuormitusta 3/4 Tammerkosken kautta ja vain 1/4 jätevedenpuhdistamojen kautta!

 

Käsittämätöntä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereella Pyhäjärveen kohdistuva jätevesikuormitus fosforin osalta on vain pieni osa Näsijärven juoksutuksen kautta tulevasta P-kuormituksesta!, Sulkavuoren Keskuspuhdistamo, Raholan puhdistamo, Tammerkoski, Tampereen Pyhäjärvi, Näsijärvi,

Kirjojen paikka ei ole roskalavalla!

Tiistai 18.6.2019 - -Esko Erkkilä-

Maksan Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle jätemaksua kolmen kiinteistön osalta eli Tampereella omakotitalosta, Viljakkalan vapaa-ajanasunnosta ja vielä maatalousyhtymämme osalta.

 

 

Omakotitalon jätteet noudetaan tontilla oleva jätesäiliö parin viikon välein tyhjentäen, mutta ”mökkiroskat” vien matkani varrella sijaitsevien jätepisteiden säiliöihin.

 

 

Vein muutama päivä sitten mökkiroskia erään jätepisteen jätesäiliöön ja huomasin säiliössä paljon kirjoja.

 

 

Mielestäni kirjojen laittaminen jätesäiliöön on verrattavissa kirjojen polttamiseen kirjarovioilla ja kirjarovioiden roihuamisesta ei maailmanhistoriassa ole seurannut mitään hyvää.

 

 

Pelastin muutaman kirjan ja mukana oli kolme todellista helmeä.

 

 

 

IMG_1994.JPG

 

 

 

Ihmismetsästäjiä ja erämiehiä…

 

 

…on Talvisodassa Lapin ryhmän komentajana toimineen kenraali K. M. Walleniuksen kirja, joka kuvaa Walleniuksen omakohtaisia kokemuksia 1920-luvulta. K. M. Wallenius oli sotilasurallaan kiisteltykin persoona, mutta hänen kirjoittamiensa kirjojen luulisi kiinnostavan kaikkia.

 

 

Hämeenmaa 7 ja sen alaotsikkona Längelmäen elämää ja oloja…

 

 

…kertoo niistä tutkimuksista ja sisältää aikalaishaastatteluja Hämäläis-Osakunnan Kotiseutukerhon vuonna 1935 Längelmäellä tekemästä työstä.

 

Kerrassaan mielenkiintoisia juttuja minullekin, jolla ei ole sen kummempia siteitä Längelmäelle.

 

 

Kalevalan laulumailta…

 

 

…on I. K. Inhan paksu teos, jonka sisältö perustuu kirjailijan vuonna 1911 tekemään matkaan Karjalan laulumaille.

 

Olen monesti ajatellut, että tuo teos pitäisi saada ja nyt se on minulla!

 

 

Nykyään nettiaikana tulee aivan liian vähän luettua kirjoja, mutta noihin kolmeen tulen perehtymään.

 

 

 

Onkohan niin, että tuo kirjojen jättäminen jätesäiliöön perustuu siihen, että perikunnan jäsenet ovat siivonneet jonkun kulttuuria arvostaneen henkilön jäämistöä ja sen vuoksi kirjat olivat päätyneet roskikseen – harmillista sinänsä, mutta onni minulle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Jätehuolto Oy, K. M. Wallenius, I. K. Inha, Lägelmäen elämää ja oloja, Längelmäki, Talvisota, Talvisota Lapin ryhmä,

Roskat mereen ja vasemmanpuoleinen liikenne

Sunnuntai 7.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Tein ensimmäisen ulkomaanmatkani vuonna 1965 Tukholmaan.

 

Opiskelin tuolloin Osaran Maamieskoulussa ja teimme eräänlaisen opintomatkan laivalla Tukholmaan.

 

Tuolta matkalta on edelleenkin mielessä kaksi asiaa ja niistä nyt muutama sana:

 

 

Roskat mereen

 

 

En muista laivan nimeä, mutta siihen aikaan Tukholman laivoilla oli tapana heittää kaikki laivalla syntyneet roskat mereen.

 

Seurasimme laivan takakannella, kun miehistö heitti pitkin matkaa kaikenlaista roskaa mereen ja sinne jäivät aalloille keinumaan suuret määriä pahvilaatikoita ja muuta roinaa - painavimmat romut ja roskat vajosivat heti merenpohjaan!

 

Hieman ihmettelimme, mutta tuo oli siihen aikaan meininki.

 

Eipä onnistuisi nykypäivänä.

 

 

Vasemmanpuoleinen liikenne

 

 

Ruotsi siirtyi oikeanpuoleiseen liikenteeseen syyskuun 3. päivänä vuonna 1967, joten matkamme jälkeenkin Ruotsi jatkoi vasemmanpuoleista liikennettään vielä parisen vuotta.

 

En muista, että missä kävimme tilausajobussilla Tukholmassa, mutta sen muistan ja minulla on siitä bussin tuulilasin kautta otettu kuvakin, kun liikenne oli vasemmanpuoleista.

 

 

En toista sitä perätöntä juttua, että Ruotsissa osa liikennettä olisi aluksi siirtynyt oikeanpuoleiseen liikennöintiin ja vasta hieman myöhemmin joku toinen osa – no, toistinpas!

 

 

Nyt tiedän, että koko moottoriajoneuvoliikenne oli Ruotsissa kielletty 3.9.1967 klo 01.00 -> 06.00 välisen ajan. Tukholmassa liikennöintikielto alkoi jo 2.9.1967 klo 22.00 ja päättyi vasta 3.9.1967 klo 15.00!

 

 

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi päätöksen oikeanpuoleiseen liikenteeseen siirtymisestä 10.5.1963, joten tieto oikeanpuoleisiin liikenteeseen siirtymisestä oli tiedossa jo opintomatkamme aikana.

 

 

Voi niitä aikoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: merien roskaaminen, Ruotsinlaivojen merien roskaaminen, merien jätelautat, vasemmanpuoleinen liikenne, Ruotsin vasemmanpuoleinen liikenne, Ruotsin siirtyminen oikeanpuoleiseen liikenteeseen, Ruotsin valtiopäivät,

Monopoli on turmiollista jätehuollossakin

Torstai 24.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on 17 kunnan omistama yhtiö, jonka tehtävä on tuottaa useimmille Pirkanmaan kunnille lakisääteisesti kuuluvat jätehuollon palvelutehtävät.

 

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:llä on käytännössä monopoliasema alueensa jätehuollossa.

 

 

Monopoliasema merkitsee, että asiakkaiden ja maakunnan asukkaiden tarpeille yhtiö voi viitata kintaalla ja keskittyä oman asemansa pönkittämiseen.

 

 

Yhtiöllä on jätteenkäsittelykeskukset Tampereen Tarastenjärvellä ja Nokian Koukkujärvellä.

 

 

Jätteenkäsittelykeskusten lisäksi yhtiöllä on paikallisia jäteasemia, aluejätepisteitä sekä ekopisteitä eri puolilla Pirkanmaata.

 

 

Merkittävä alueellinen jäteasema Pirkanmaan Jätehuolto Oy:llä on Tampereella Nekalassa.

 

 

Nekalan jäteaseman aukioloajoissa henkii todellinen monopoliajattelu, sillä jäteaseman aukioloajoissa on täysin unohdettu asiakkaiden tarpeet.

IMG_9418.JPG

Jäteasema on siis avoinna ma - ti klo 10.00 - 17.00, ke 11.00 - 18.00 ja

to - pe 9.00 -16.00!

 

 

Ei todellakaan ole nykypäivää, että jäteaseman henkilökunta aloittaa työpäivänsä vasta aamupäivän viime tunneilla!

 

 

On selvää, että asia ei ole henkilökunnan vika, vaan vika on yrityksen johdossa, joka ei tajua asiakkaiden tarpeita.

 

 

Tiedän, että jäteaseman myöhäisellä avaamisajalla Pirkanmaan Jätehuolto Oy pyrkii ohjaamaan asiakkaiden jätekuljetukset Tarastenjärvelle tai Koukkujärvelle, mutta tuo ajatus on aikansa elänyt.

 

 

Ajattelen suurella myötätunnolla niitä asuntonsa remontoijia, jotka aamuvarhaisella kiiruhtavat Nekalan jäteasemalle peräkärrykuormansa kanssa ja pitävät itsestäänselvyytenä, että saavat jättää rakennusjätteensä jäteasemalle heti kello seitsemän jälkeen, mutta joutuvatkin toteamaan, että jäteasema avaa toimintansa vasta hieman ennen puolta päivää!

 

 

Vetoan Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n hallituksen puheenjohtajaan, entiseen kansaedustajaan Oras Tynkkyseen, että Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Nekalan toimipisteen aukioloajat viimeinkin muutetaan sellaisiksi, että jäteasema pystyisi palvelemaan myös varhaisasiakkaita!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Monopoli, monopoli jätehuollossa, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Oras Tynkkynen, Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Nekalan jäteasema,

Ilma on kallista kuljetettavaa!

Maanantai 4.9.2017 - -Esko Erkkilä-

Otsikossa oleva toteamus on eräs etu sillä jätteiden putkikeräysjärjestelmällä, joka on rakennettu Tampereen Vuorekseen.

 

 

Jätteiden putkikeräysjärjestelmä toimii alipaineella.

 

 

 

IMG_2036.JPG

 

 

Vuoreksessa on asunto-osakeyhtiökohtaisia jäteasemia ja sen lisäksi jäteasemia eri puolilla aluetta siten, että jätteiden kuljetusmatkat asukkailla pysyvät kohtuullisina.

 

 

Tällä asemalla on omat jätekuilunsa vasemmalta lukien biojätteelle, sekajätteelle, kartongille ja paperille.

 

 

Jäteluukku avataan asuntokohtaisella kortilla, joten kuka tahansa ei pääse järjestelmää käyttämään.

 

 

Seuranta onkin paikallaan, jotta ei aiheutettaisi ongelmia järjestelmän toimivuudelle.

 

 

Tampereen Vanhusneuvoston tutustumiskäynnillä meille kerrottiin, että ongelmia on aiheutunut ainakin silloin, kun kiuaskiviä tai sirkkelinteriä on työnnetty jäteaseman kuiluun!!

 

 

Jäteaseman alla on 300 litran suuruinen säiliö, jossa sinne pudotettu jätemassa puristetaan tiiviimpään muotoon ja sen jälkeen puristettu jätemassa kulkee alipaineen voimalla…

 

 

 

IMG_2030.JPG

 

 

…koonta-asemalle, joka sijaitsee Vuoreksen puistokadun varrella.

 

 

Koonta-asemalla jätemassa puristetaan tehokkailla puristimilla tiiviiksi, jotta autokuljetuksessa ei tarvitsisi kuljettaa tarpeettomasti ilmaa.

 

 

 

IMG_2032.JPG

 

 

Vuoreksen putkikeräysjärjestelmän laitetoimittajana on vantaalainen MariMatic Oy, joka on toimittanut yli 800 alipaineella toimivaa kuljetusjärjestelmää eri toimialoille yli 40 eri maahan.

 

 

Vuoreksen pihoilla ja kulkuväylillä ei tarvitse pelätä peruuttelevia ja melusaastetta aiheuttavia jätteenkuljetusautoja!

 

 

Putkikeräysjärjestelmän heikkoutena on mm. se, että asuntokohtaisia jätemääriä ei seurata ja sen seurauksena asukkailla ei ole motiivia jätemäärien pienentämiseen, koska jätemäärien pienentämisestä ei palkita jätemaksun alenemisen muodossa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jätteiden putkikeräysjärjestelmä, Vuores; jätteiden putkikeräysjärjstelmä, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Pirkan Putkikeräys Oy,

Sulkavuoreen louhittavan keskuspuhdistamon rakennustyöt tulevat aiheuttamaan suuret tärinävauriot Viinikanlahdelta Sulkavuoreen saakka

Torstai 30.3.2017 - -Esko Erkkilä-

Sulkavuoreen rakennettavan jätevesien keskuspuhdistamon rakennustyöt tulevat olemaan suuri kärsimys sekä katastrofi Viinikanlahdelta Sulkavuoreen ja Sulkavuoresta Pyhäjärveen louhittavan kalliotunnelin päällä asuville tamperelaisille ja niille liikehuoneistoille, jotka onnettomuudekseen sijaitsevat louhittavan tunnelin tärinäalueella.

 

 

Ikean räjäytystyöt ja Ikealta Helsingin suuntaan rakennetun moottoritien liittymän räjäytykset aiheuttivat monelle Palokallion alueella sijaitsevalle omakotitalolle suuruusluokaltaan 30.000 euron tärinävauriot.

 

 

Rantaväylän tunnelityömaan tamperelaisten kodeille aiheuttamat tärinävahingot ovat vielä kokonaissummaltaan toteamatta.

 

 

Ratikkatyömaa – jos hanke sitten aikanaan toteutuu – tulee vaurioittamaan määräämättömän määrän tamperelaisten koteja.

 

 

Suuressa vaarassa tulee olemaan Hatanpään koulu ja kysynkin, että miten koululaisten turvallisuus pystytään takaamaan, kun melkein koulun alle louhitaan suuri paskavesitunneli?

 

 

Paskavesitunneli tulee alittamaan pääradan sekä Tampere-Helsinki – moottoritien. Miten taataan rataturvallisuus ja moottoritien turvallisuus, kun tunneli tulee alittamaan ne molemmat?

 

 

Muodostaako paskavesitunnelin työmaa riskin niille usean kerroksen maantiesilloille, jotka sijaitsevat Sulkavuoren kupeella?

 

 

Ikean räjäytyshelvetin omakohtaisesti kokeneena omakotitaloasujana joudun perustellusti ennustamaan, että Sulkavuoren keskuspuhdistamotyömaa tulee aiheuttamaan poikkeuksellisen suuret vauriot Sulkavuoren kupeella sijaitsevien omakotitalojen lisäksi niille kiinteistöille, jotka epäonnekseen sijaitsevat sillä linjalla, jolle louhitaan paskavesitunneli Viinikanlahdelta Sulkavuoreen ja ”puhtaille vesille” Sulkavuoresta Pyhäjärveen.

 

 

Tunneli tulee käsittääkseni olemaan niin suuri, että siellä ajaminen on maansiirtoautoilla mahdollista – onneksi samaan tunneliin sijoitetaan paskavesiputki ja myös ns. ”puhtaan veden” purkuputki.

 

 

 

Sulkavuoren keskuspuhdistamon siirtotunnelien tärinäalueet on suunnitelmissa merkitty liian kapeiksi, sillä Ikea-helvetin kokeneena voin todeta, että tärinävaurioita kiinteistöille syntyy paljon laajemmalla alueella, kuin suunnitelmissa on ennakoitu.

 

 

On ainakin minulle itsestäänselvyys, että Tampereen kaupunki on velvollinen huolehtimaan jo tunnelin rakennustöiden urakkatarjouspyynnöissä siitä, että siirtotunneleiden räjäytystyöt suoritetaan riittävän pienillä kertaräjäytyksillä.

 

 

Kaikki laajennetulla tärinäalueella sijaitsevat asunnot – jokainen huone – pitää tutkia ennen räjäytystöiden aloittamista ja silloin on pitävästi todettava huoneistossa olevat aiemmat vauriot. Jos näin ei tehdä, on Tampereen kaupungin korvattava kaikki asunnoissa työmaan jälkeen havaitut vauriot täysimääräisesti.

 

 

Tampereen kaupunki ei saa räjäytys- ja tärinävaurioiden korvaamisessa yrittää piiloutua Tampereen Keskuspuhdistamo Oy:n selän taakse, sillä Tampereen kaupunki on tehnyt päätöksen keskuspuhdistamon rakentamisesta ja sen pitää yksiselitteisesti kantaa myös vastuu niistä vahingoista, joita keskuspuhdistamon rakentaminen aiheuttaa tamperelaisille.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sulkvuori, Sulkavuoren keskuspuhdistamo, jätevesien keskuspuhdistamo, Ikea-helvetti, Ikea-työmaan tärinävahingot, Rantaväylän tunneli, Rantaväylän tunnelityömaan aiheuttamat vahingot, Ratikkatyömaan aiheuttamat vauriot kodeille,

"Jäte" -sanan käyttäminen pitäisi kieltää

Maanantai 5.9.2016 - -Esko Erkkilä-

Voin suorastaan pahoin, kun kuulen jonkun käyttävän sanaa ”jäte”.

 

 

Peräänkuulutan, että kyseisen sanan – jota en mielelläni toista – tilalla käytettäisiin vaikkapa sanoja ”jae” tai edes sanaa ”materiaali”!

 

 

Tiedän, että lainsäädännössä puhutaan ”jätteistä” ja on olemassa jopa ”jätelainsäädäntö”, mutta nämäkään asiat eivät voi estää sitä, että koen aina vastenmielisyyttä, kun kuulen tuon kammottavan sanan.

 

 

Ymmärrän, että jätealalla toimivat yritykset mielellään ja suurella intohimolla käyttävät tuota inhottavaa sanaa, sillä sen käyttäminen tuottaa heille kannattavaa bisnestä.

 

 

”Paras” ja surkein esimerkki tuon sanan käyttämisestä on…

 

 

…Pirkanmaan Jätehuolto Oy…

 

 

…eli pirkanmaalaiskuntien yhdessä omistama yritys, jonka tehtävänä on nettisivuillaan kertomansa mukaan tuottaa omistajakunnilleen – 17 pirkanmaalaiskuntaa – lakisäätöisesti kunnille kuuluvat jätehuoltotehtävät.

 

 

Yhtiö toteaa nettisivuillaan mm. näin: ”Yhtiömme on arvostettu työpaikka”!

 

 

Yhtiö puhuu tuossa täyttä potaskaa, sillä en ainakaan minä haluaisi aamulla herätessäni huomata, että olen töissä jätealan yrityksessä!

 

 

Esitänkin tässä ja nyt, että Pirkanmaan …huolto Oy julistaa kampanjan, jonka tuloksena yritykselle pyritään löytämään sen toimintaa paremmin kuvaava arvostettu nimi ja että nykyisestä nimestä pikaisesti luovuttaisiin.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Jätehuolto Oy,

Kaksi rinnakkaista tunnelia kasvattaa louhintavahinkojen vaaraa

Perjantai 8.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Olen saanut lisätietoa Tampereen Sulkavuoreen suunnitellun jätevesien keskuspuhdistamon rakennussuunnitelmista ja valitettavasti saamani tiedot lisäävät jätevesitunnelin ja puhdistettujen jätevesien tunnelin päällä sijaitsevien kiinteistöjen sekä asuntojen omistavien tamperelaisten tuskaa.

 

 

Olen uskotellut itselleni, että Viinikanlahdelta Sulkavuoreen ja Sulkavuorelta Pyhäjärven rantavesiin louhittavat tunnelit ja tunnelissa kulkevat putket sijaitsisivat samassa tunnelissa.

 

 

Nyt sain tarkennuksena tiedon, että Viinikanlahdelta Sulkavuoreen ja Sulkavuorelta Pyhäjärveen kulkevat tunnelit ovat erillisiä tunneleita ja ne tulevat sijaitsemaan ”useita kymmeniä metrejä” erillään toisistaan.

 

 

Kaksi rinnakkaistunnelia ja niiden louhinnat tulevat lisäämään lukemattomien kiinteistöjen louhinta- ja räjäytysvahinkoja!

 

 

Molemmat tunnelit ovat melkoisen hulppeita louhintatöitä, sillä kummankin tunnelin poikkileikkauspinta-ala tulee olemaan 20 neliömetriä!

 

 

Kaksikymmentä neliömetriä merkitsee, että molemmat tunnelit tulevat olemaan esimerkiksi viisi metriä leveitä ja neljä metriä korkeita – molemmissa tunneleissa on mahdollisuus ajaa kuorma-autoilla!

 

 

On selvää, että kahden mammuttitunnelin louhiminen ”useita kymmeniä metrejä” toisistaan erilleen merkitsee kovia aikoja niille, joiden asunnot sijaitsevat louhittavien tunneleiden päällä.

 

 

Surkuttelen niiden henkilöiden tilannetta, joiden omistama asunto sijaitsee Viinikanlahdelta Sulkavuoreen ja Sulkavuorelta Pyhäjärveen louhittavien tunneleiden päällä!

 

 

Onko Tampereen kaupunki valmis korvaamaan tunnelityömaiden louhinnoista aiheutuvat vahingot niille henkilöille, joiden asunnot tulevat vaurioitumaan räjäytystöiden johdosta?

Omalta osaltani ja Ikea-räjäytyksistä saamieni karvaiden kokemusten perusteella lähden siitä, että Tampereen kaupunki on velvollinen korvaamaan täysimääräisesti ne vahingot, jotka aiheutuvat Sulkavuoreen todennäköisesti rakennettavan jätevesien keskuspuhdistamon tunneliräjäytyksistä.

On ilman muuta selvää, että Tampereen kaupunki on korvausvelvollinen niistä louhintavahingoista, jotka aiheutuvat keskuspuhdistamon rakentamisesta niille omakotitaloille sekä muille kiinteistöille, jotka sijaitsevat Sulkavuoren kupeella.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sulkavuori, Ikea-helvetti, Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy, jätevesien keskuspuhdistamo, Sulkavuori - väärä paikka keskuspuhdistamolle, kohta rytisee, tuplatunnelit jätevesien keskuspuhdistamolle,

"Kohta rytisee"

Tiistai 29.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Juttuni otsikko on lainattu 13.3.2016 Aamulehdessä toimittaja Jutta Högmander´n laatimasta laajasta kirjoituksesta, jossa käsiteltiin Tampereen Sulkavuoreen suunnitellun jätevesien keskuspuhdistamon rakennusaikaisia vaikutuksia.

 

Rakennusaikaiset vaikutukset tulevat olemaan rankkoja niille kiinteistöille, jotka sijaitsevat varsinaisen keskuspuhdistamon välittömässä läheisyydessä sekä niille kiinteistöille, jotka sijaitsevat puhdistettavia jätevesiä ja ns. puhdistettuja vesiä kuljettavien tunneleiden päällä sekä tunneleiden lähialueilla.

 

 

Puhun kokemuksesta, sillä omakotitaloni kärsi räjäytysvaurioita Ikean rakennustyömaan räjäytyksissä ja niiden liittymien rakennustöiden aikaisissa räjäytystöissä, jotka rakennettiin Ikea-liikenteen mahdollistamiseksi.

 

 

 

 

sulka1.jpg

 

 

Aamulehden jutussa oli hyvä ja havainnollinen kuva likaisia ja ns. puhdistettuja vesiä kuljettavien tunneleiden sijainnista.  Kuvaan on merkitty myös varsinaisen keskuspuhdistamon sijainti.

 

 

Positiivista on se, että kuvassa näkyy ”makkaramaisina” kuvioina ne alueet, joilla louhintavaurioita odotetaan ilmenevän.

 

On heti tässä vaiheessa todettava, että alueet, joilla louhintavaurioita odotetaan kiinteistöihin ilmenevän, ovat auttamattomasti liian pieniä – ”makkaroiden” kokoa on siis rutkasti kasvatettava!

 

 

********************

 

 

Korostan, että Sulkavuori-louhinnat tulevat tapahtumaan niin kaukana omakotitalostani, että niistä ei tule muodostumaan minulle ongelmaa.

 

 

”Ikea-helvetin” kokeneena ja siitä maksamaan joutuneena haluan kuitenkin kokemuksen vahvalla tiedolla selvittää etukäteen louhintatöiden ongelmia Tampereen kaupungille, Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy:lle ja erityisesti niille kiinteistöjen omistajille, jotka omistavat kiinteistöjä vaara-alueella.

 

 

Sulkavuoren alueen louhinta-ongelmat tulevat olemaan mittavat ja on varmaa, että niiden aikana laajalla alueella sijaitsevat kiinteistöt tulevat kokemaan kovia.

 

 

Tässä jutussani keskityn kuitenkin ainoastaan muutamalla kuvalla kertomaan niistä alueista ja kiinteistöistä, jotka tulevat tunneleiden louhintojen aikana kokemaan suurimmat vauriot.

 

 

 

 

sulka2.jpg

 

 

Sarankulmankadun, Nuolialantien ja Hatanpään valtatien risteys sekä sen vierellä sijaitsevat kiinteistöt tulevat kokemaan koko rakennustyön ehkä suurimmat vauriot, sillä puhdistamattomien jätevesien ja ns. puhdistettujen jätevesien juoksutustunnelit tulevat kulkemaan jokseenkin tämän risteyksen alitse.

Kuva on otettu Sarankulmankadulta.

 

 

 

 

sulka3.jpg

 

 

On aikanaan mielenkiintoista seurata, kun Hatanpään koulun ”omistajat” ja Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy käyvät ”käräjiä” niiden vaurioiden maksumiehestä, jotka tunnelityöt tulevat aiheuttamaan Hatanpään koululle.

 

 

Korvaukset ja korvauksetta jääminen ovat tietysti vain euroja, mutta miten taataan oppilasturvallisuus ja opetuksen mielekkyys, kun koulun alapuolella louhitaan hallitsemattomasti, tavarat putoilevat hyllyiltä ja luokkahuoneiden seiniin syntyy halkeamia?

 

 

Ikea-helvetin kokeneena olen huolestunut Sulkavuoreen mahdollisesti rakennettavan jätevesien keskuspuhdistamon rakennusaikaisista ongelmista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sulkavuori, Ikea-helvetti, Tampereen seudun keskuspuhdistamo Oy, jätevesien keskuspuhdistamo, Sulkavuori - väärä paikka keskuspuhdistamolle, kohta rytisee,

Onko takinkäännön paikka?

Sunnuntai 6.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Kannatan ja olen kannattanut Tampereen suurhankkeista – Rantaväylän tunneli, ratikka, jäteveden keskuspuhdistamon rakentaminen Sulkavuoreen, Tavase sekä Kansi ja Areena – ainoastaan Kansi ja Areena –hanketta, mutta nyt kun olen kuullut huhuja, että Tampereen kaupungin osuus hankkeen kustannusarviosta olisi huimasti nousemassa, pidätän itselläni takinkääntöön mahdollisuuden.

 

 

Olen elänyt lapsellisessa haaveiden muistikuvassa, että Tampereen kaupungin osuus Kannen ja Areenan kustannuksista olisi suuruusluokkaa 10 miljoonaa euroa, mutta nyt puhutaan 30 miljoonan suuruisen Tampereen kaupungin osuuden kaksinkertaistamisesta ja kun sekään ei kuulemma riitä, niin Tampereen kaupungin osuus olisi huhutietojen mukaan kasvamassa 80 miljoonaan euroon.

 

 

Käsittämätöntä, mutta sopii hyvin siihen taudinkuvaan, joka Tampereen kaupungin taloudenpidolle on viime vuodet ollut ominaista.

 

 

Tampere elää kuin pellossa!

 

 

Jotta 80 miljoonan suuruisen summa saisi oikeat viitekehykset pitää palauttaa mieliin, että Tampereella 30 miljoonaa euroa merkitsee kunnallisveroon yhtä %-yksikköä – kyse olisi siis lähes kolmen (3) %-yksikön korotustarpeesta Tampereen kunnallisveroon!

 

 

Vaadin, että kaupunginvaltuutetut pyrkivät saamaan kaupungilla vellovien huhujen todenperäisyyteen totuuden viimeistään seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa, joka pidetään 14.3.2016.

 

 

Totuuden saamiseen saakka pidätän itselläni oikeuden vetää tukeni pois Tampereen Kansi ja Areena -hankkeelta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: takinkääntö, Tampereen Kansi ja Areena, Tampereen Kansi- ja Areena-hankkeen kustannusarvio karkaa, Rantaväylän tunneli Ratikka, jäteveden keskuspuhdistamo, Tavase, Ratikkarahoilla ilmainen joukkoliikenne,

Termin "jäte" käyttäminen pitäisi kokonaan kieltää!

Perjantai 12.2.2016 - -Esko Erkkilä-

Keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Tampereen Yliopistolla eräs ohjelmaosio oli lauantaina 6.2.2016 seminaari, jonka teemana oli;

 

 

Jätteestä ja romusta uutta bisnestä

 

 

Osallistuin seminaariin, vaikka samaan aikaan olisi ollut mahdollista osallistua moneen muuhunkin seminaariin.

 

 

 

 

sivu1.jpg

 

 

Seminaarin puheenjohtajana toimi kansanedustaja Hanna Kosonen.

 

 

 

 

sivu2.jpg

 

 
Europarlamentaarikko Hannu Takkula selvitti kiertotalouden roolia EU:n agendalla.

 

 

 

 

sivu3.jpg

 

 

Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen kertoi johtamansa konsernin saavutuksista eri polttoaineiden osuuden kehityksestä yrityksen energiantuotannossa.

 

 

 

 

sivu4.jpg

 

 

Yrityksen polttoainepaletissa on vuosien aikana tapahtunut melkoisia muutoksia;

 • polttoöljyn osuus on minimoitu (tummanruskea)
 • jyrsinturpeen osuus on alentunut (vaaleanruskea)
 • puun osuus on kasvanut (vihreä)

 

 

 

sivu5.jpg

 

 

Metener Oy:n toimitusjohtaja Erkki Kalmari esitti…

 

 

 

 

sivu6.jpg

 

 

…piirakkakuvion avulla Suomen biokaasupotentiaalia ja hän pääsi tasolle 25 TWh, kun Loviisan ydinvoimalayksikkö tuottaa vuodessa n. 4 TWh!

Kahdestakymmenestäviidestä TWh:sta Kalmarin mukaan olisi peräti 17,8 TWh:a saatavissa peltobiomassasta - tässä olen Kalmarin kanssa samaa mieltä, mutta...

 

 

...minua häiritsi Kalmarin esityksessä tavattomasti se, kun hän käytti termiä…

 

 

…”elintarviketeollisuuden jäte”.

 

 

En voi hyväksyä moista termiä ja käytinkin yleisöpuheenvuoron, jossa totesin, että elintarviketeollisuudessa ei synny kiloakaan jätettä!

 

 

 

 

sivu7.jpg

 

 

Minua lämmittikin kovasti, kun maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoi seminaarin lopussa virallisessa puheenvuorossaan näin:

 

 

"Erkkilän Esko kiteytti seminaarin, kun sanoi, että jätteitä ei ole lainkaan, koska toisen "jäte" on toiselle raaka-aine!"

 

 

Olipa hyvä seminaari ja nuo ministeri Tiilikaisen sanat tuntuivat mukavilta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan politiikka- ja toimintapäivät 2016, Hannu Takkula, Hanna Kosonen, Erkki Kalmari, Markus Tykkyläinen, Napapiirin Energia ja Vesi Oy, ministeri Kimmo Tiilikainen, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, jäte-sana pitäisi kieltää,

Ovatko Viljakkalassa yksityisteiden ja metsäautoteiden tienvarret muuttumassa kaatopaikoiksi!

Perjantai 11.9.2015 - -Esko Erkkilä-

Venäjällä liikkuneet tietävät, että siellä on tienpätkiä, joilla suomalaiset matkanjohtajat eivät suostu pysäyttämään bussia ja syynä on se, että venäläiset käyttävät tiettyjen tieosuuksien pientareita kaatopaikkoina.

 

 

Nyt sama vaara on uhkaamassa Viljakkalassa sijaitsevia yksityis- sekä metsäautoteitä ja niiden tienvarsia.

 

 

Tyrmistyin, kun eilen Viljakkala-neuvoston kokouksessa kerrottiin, että Pirkanmaan Jätehuolto Oy suunnittelee Viljakkalan jäteaseman sulkemista 1.1.2016 alkaen.

 

 

Saimme kokouksessamme kuulla asiantuntijalta, että Viljakkalan jäteasemalla käy kuukausittain 150 – 180 asiakasta.  Määrä on huomattava, sillä jäteasema on avoinna ainoastaan lauantaisin klo 10.00 – 14.00 ja kesäaikaan sen lisäksi myös keskiviikkoisin klo 16.00 – 20.00.

 

 

Jos Viljakkalan jäteasema suljetaan suunnitellusti, ovat Viljakkalan yksityisteiden ja metsäautoteiden tienvarret vaarassa muuttua kaatopaikoiksi!

 

 

Olen osakkaana Viljakkalassa viidellä yksityistiellä ja sen lisäksi olen yhden metsäautotien osakkaana eli ongelmasta on muodostumassa omakohtainen – yhdellä mainituista yksityisteistä olen osakkuuden lisäksi toimitsijamiehenä.

 

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n päätösvalmistelutekstissä kuulemma mainitaan, että Viljakkalan jäteaseman sulkeminen liittyy Tampereen Tarastenjärvelle valmistuvan polttolaitoksen – Tammervoima Oy – raaka-ainehankinnan uusiin keräilykuvioihin.

 

 

Olen huolissani, sillä uudet keräilykuviot saattavat merkitä myös sitä, että teiden varsilla nyt sijaitsevien jätteenkeräilypisteiden lukumäärää rajoitetaan. Tämä on meille henkilökohtainen ongelma, sillä nyt mökkitontillamme syntyneet jätteet on voitu viedä runsaan 1,5 kilometrin etäisyydellä sijaitsevalle alueelliselle jätteenkeräyspaikalle.

 

 

Olen asiassa suuressa määrin asianosainen, sillä maksan jätemaksua Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle kolmesta kiinteistöstä – omakotitalosta Tampereella, mökistä Viljakkalan Majajärvellä ja synnyinkodistani Viljakkalassa Viljakkalan kylässä.

 

 

Viljakkala-neuvoston kokouksessa eilen esitetty arvio, että kyseessä on jälleen yksi pointti Viljakkalan alueen asukkaiden elämän tarkoituksellisesta hankaloittamisesta, saattaa hyvinkin pitää paikkansa.

 

 

Asiassa on välittömästi ryhdyttävä vastatoimiin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Viljakkalan jäteasema, Viljakkalan jäteaseman lopettaminen, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Tammervoima Oy, Tarastenjärvi,

Turveala sekä turkistuotanto saavat nyt hengähtää ja kehittää toimintojaan

Sunnuntai 17.5.2015 - -Esko Erkkilä-

Huhtikuun 19. päivänä järjestettyjen eduskuntavaalien tulos oli valtaosalle suomalaisista kokemus, joka pysyy mielessä myönteisenä kokemuksena.

 

 

Olen varma, että erityisesti turvealan toimijat sekä turkistuotannon harjoittajat huoahtivat helpotuksesta, kun vaalitulos varmistui.

 

 

Turvealan ja turkistuotannon helpotus varmistui, kun tietoon tuli, että Vihreät eivät tule mähläilemään hallitustyöskentelyssä vaan siirtyvät oppositioon.

 

 

En tunne turvatuotantoa ja sen kaikkia taustatekijöitä, mutta sen olen oppinut, että Vihreiden harjoittama hiilenmusta energiapolitiikka sai eduskuntavaaleissa tyrmäyksen ja kotimainen turvetuotanto on ala, jolle nyt suodaan kasvun sekä khittymisen mahdollisuudet.

 

 

Ympäristöministeriön yhdistäminen maa- ja metsätalousministeriöön ja niiden yhdessä muodostaman luonnonvaraministeriön perustaminen lopettaa sen kitkan, joka on ollut leimaa-antavaa suomalaiselle eriseuraisuudelle luonnonvarojen hoitamisessa ja hyödyntämisessä.

 

 

Turvealaa paremmin tunnen turkistuotannon, sillä sain tehdä työurani neljästäkymmenestä vuodesta viimeiset viisitoista vuotta tiivistä yhteistyötä suomalaisen turkistuotannon kanssa.

 

 

”Kruununa” turkistuntemukselleni olivat ne kaksi vuotta, jolloin sain olla jäsenenä Suomen suurimman vapailla markkinoilla toimineen turkisrehuvalmistajan hallituksessa.

 

 

Tiedän omakohtaisesti, että turkisalan välittömät positiiviset vaikutukset ulottuvat jokaiseen suomalaiseen ruokapöytään.

 

 

Tämä perustuu sille, että turkisrehuvalmistajat kilpailevat teurastamojen teurasjakeesta ja maksavat siitä teurastamoille niin hyvän hinnan, että teurastamot ja lihanjalostuslaitokset pystyvät myymään lihanjalostustuotteensa päivittäistavaraketjuille merkittävästi edullisemmin, kuin jos turkistaloutta ei olisi olemassa.

 

 

Jos lihanjalousalan teurasjakeet – joita valitettavan usein kutsutaan teurasjätteiksi – jouduttaisiin kuivattamaan lihaluurehujauhoksi ja polttamaan se lämpövoimaloissa, olisivat ”jokapäiväisen” makkaramme hinnat täysin toisella tasolla kuin nykyään.

 

 

Tervehdin tyytyväisyydellä yhdessä turvetuotannon ja turkisalan kanssa eduskuntavaalitulosta sekä vaalitulosta seuranneita hallitusneuvotteluja, sillä nyt turvealan ja turkistuotannon kehittäminen on mahdollista ja suomalaisten hyvinvointi siltä osin turvattu.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: turvetuotanto, turkistuotanto, turkisala, turkisalan kehittäminen, teurasjae, teurasjäte, turkisala hyödyntää teurasjakeen, lihanjalotustuotteiden hintataso, lihanjalostustuotteiden hinta, makkaran hinta,

Uudenkaupungin soijatehtaan konkurssi ei tullut yllätyksenä

Keskiviikko 18.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Uuteenkaupunkiin perustettu soijanjalostustehdas on joutunut konkurssitilaan.

 

Yritys – Finnprotein Oy – on jättänyt konkurssihakemuksen Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen maanantaina 16.6.2014.

 

 

Soijatehtaan perustaminen Suomeen on haihattelua ja olen todennut sen yrityksen puuhamiehille jo vuosia sitten.

 

Perusteluina olen käyttänyt mm. seuraavia seikkoja:

 

 • soijapavun rahtaaminen Brasiliasta suurilla laivoilla ensin Rotterdamiin, välivarastointi siellä, uudelleenlastaus pieniin laivoihin Rotterdamissa, kuljettaminen Suomeen, soijapavun satamavarastointi Suomessa ja kuljettaminen kumipyöräkyydillä tehtaalle ei luo mitään perusmahdollisuuksia kannattavalle toiminnalle
 • valmiiden tuotteiden kuljettaminen kaukomaille ”kuivalta maalta” Uudestakaupungista ei siltäkään osin antanut mahdollisuutta kannattavalle toiminnalle
 • soijanjalostuksessa syntyvä soijaöljy on vietävä maailmamarkkinoille, sillä Suomessa sille ei ole markkinoita. Soijaöljy hinnoitellaan Rotterdamissa laivaan lastattuna eli sen osalta Uudenkaupungin tehtaalle kertyi ”takamatkaa” vähintään 20 – 30 €/tonni, joten soijaöljyn osalta Uudenkaupungin mahdollisuudet kilpailla kannattavasti olivat sijaintipaikasta johtuen mahdottomat

 

Suomessa tarvitaan soijanjalostuksessa syntyviä tuotteita, mutta mikään niitä tarvitseva yritys ei voi perustaa tuotantoaan aloittavan yrityksen varaan. Tavarantoimittajayrityksen pitää ensin vakiinnuttaa asemansa luotettavana tavarantoimittajana, jotta sen palveluksia uskaltaa käyttää. Oletan, että Finnprotein Oy ei tähän pystynyt lyhyen toimintansa aikana.

 

Uudenkaupungin soijatehtaan taru on karu kertomus siitä, että miten korkealla ilmassa leijuvat unelmat johtavat katastrofiin.

 

Soijatehtaan työmarkkinaselkkaukset on useissa yhteyksissä kerrottu syyksi yrityksen nopealle tuholle, mutta näen niiden vaikutukset konkurssihakemukseen vain viimeiseksi niitiksi, joka katkaisi kamelin selän.

 

Perusasiat olivat kateissa – ensisijainen syy tehtaan konkurssiin eivät olleet työmarkkinaongelmat.

 

Kaikenkarvaiset konsulttifirmat tekivät hyvät rahat, kun ne puolsivat ja toimivat aktiivisesti soijatehtaan saamiseksi Uuteenkaupunkiin.

 

Konsulttifirmoilla piti olla tietämystä soijanjalostusprosessista, mutta konsulteille oma tili on tärkeämpää kuin konsultoitavan yrityksen paras.

 

En tunne tilannetta, mutta ihmettelen Uudenkaupungin luottamushenkilöiden ja erityisesti virkamiesten toimintaa, kun ilmeisen halukkaasti hamusivat täysin mahdottoman liiketoiminnan siirtymistä kaupunkiin.

 

Julkisuudessa on kerrottu, että Uusikaupunki sijoitti soijatehtaan infraan 3 miljoonaa euroa. Sen lisäksi muita kustannuksia kaupungille on kertynyt varmaan mittavasti – myös kaupungin imago teollisuuskaupunkina sai kolauksen.

 

Toivottavasti hyvin tuntemaani Uudenkaupungin satamaan ei ehditty tehdä liian mittavia turhia investointeja!

 

Se harmittaa, että eräät tuntemani henkilöt saivat uralleen ilmeisen kolauksen, kun olivat ryhtyneet vastuullisiin tehtäviin yrityksessä, jonka selviytymisen ennusteet olivat jo alusta alkaen synkät.

 

Opimmeko Uudenkaupungin soijatehtaan tarusta mitään?

 

Ainakin se pitäisi oppia, että Suomeen soveltumatonta teollista toimintaa ei Suomeen kannata yrittää puuhata!

Myös se olisi huomioitava, että kuntien pitäisi kuunnella todellisia asiantuntijoita ennen kuin ne sitoutuvat suuriin hankkeisiin!

On paikallaan penkoa myös ne syyt, joiden perusteella valtion omistama pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus saatiin harhautettua sijoittamaan veronmaksajien varoja yritykseen, jolla ei ollut mitään todellisia mahdollisuuksia toimia Suomessa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uudenkaupungin soijatehdas, Uudenkaupungin soijatehdas konkurssiin, Uusikaupunki, Uudenkaupungin satama, Finnprotein Oy, Työeläkeyhtiö Varma, Etera, Suomen Teollisuussijoitus, Pontos,

Selkeäsanainen linjaaja: Mikael Pentikäinen

Torstai 27.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Keskustan eurovaaliehdokkaat Mikael Pentikäinen ja Jouni Ovaska vetivät maanantaina maaliskuun 24. päivänä useamman tilaisuuden sarjan Pirkanmaalla.

 

Pääsin kuuntelemaan ja haastattelemaan Pentikäistä ja Ovaskaa heidän Tampereella Café Siilinkarilla järjestämässään yleisötilaisuudessa.

 

On selvää, että edellispäivänä tapahtunut ”sote-solmun” avaaminen hallitsi keskustelujamme.

 

Oli mukava kuulla mielenkiintoista taustatietoa siitä, että miten hallitusta autettiin vaikean kysymyksen ratkaisemisessa.

 

 

pentikainen1

 

 

Mikael Pentikäinen – jonka isä Juha Pentikäinen toimi Keskustan varapuheenjohtajana 1986 – 1988 – totesi, että ”sote-kysymys piti saada pois pöydältä” ja sen vuoksi sen ratkaiseminen parlamentaarisesti oli oikea ratkaisu.

 

Pentikäinen osaa pelkistää asiat ja hän totesikin, että nyt on ratkaistavana vielä kaksi isoa asiaa ja ne ovat;

 

 • eläkeiän nostaminen
 • talouden kasvupaketin aikaansaaminen

 

Ei voi olla oikein, että Suomen velkataakka lisääntyy nyt 10 miljardin euron vuosivauhdilla, totesi Pentikäinen.

 

”Emme voi toimia niin, että tuhoamme luonnon ja ajamme itsemme pysyvästi heikkkoon kilpailukykyyn” – tässä eräs Pentikäisen linjaus, johon on helppo yhtyä.

 

 

 

pentikainen2

 

 

Mikael Pentikäinen totesi, että Ukrainan kriisi on vakavoittanut poliittiset toimijat, sillä kyseessä on kylmän sodan jälkeen vaikein kriisitilanne.

 

 

Esityksensä lopuksi Pentikäinen teki hyvän yhteenvedon niistä toimenpiteistä, jotka Euroopassa nyt pitäisi toteuttaa:

 

 • Euroopan talouteen on saatava vauhtia
 • Euroopan pitää keskittyä oleelliseen
 • Eurooppaan on palautettava rehellisyys

 

 

***********

 

Huomasin yleisötilaisuuden keskusteluosuudessa, että kokeneena toimittajana Mikael Pentikäisellä on laajat tiedot maamme talouselämästä.

 

Keskustelimme Uudessakaupungissa aloittaneesta soijatehtaasta ja Pentikäisellä oli sen nykyisestä omistuspohjasta sekä raaka-aineen tuontisatamasta paremmat tiedot kuin minulla.

 

Uskallan Uudenkaupungin soijatehtaan kohdalla verrata Pentikäisen tietomäärää omaani, sillä sain työelämässä seurata suorastaan sisäpiirissä niitä vaiheita, jotka edelsivät tehtaan päätymistä Uuteenkaupunkiin.

 

Totesimme yhdessä, että aloittelevan soijatehtaan vakavat työtaistelutoimenpiteet eivät ole markkinoita etsivälle yritykselle hyvää meriittiä.

 

 

************

 

 

Mikael Pentikäinen antoi itsestään monipuolisen ja asioihin paneutuneen kuvan, joten on helppo toivotella hänelle parlamenttipaikkaan päätyvää eurovaalimenestystä!

 

 

Palaan Jouni Ovaskaa koskevaan pohdiskeluun ehkä jo huomenissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikael Pentikäinen, Jouni Ovaska, eurovaaliehdokas Mikael Pentikäinen, eurovaaliehdokas Jouni Ovaska, Keskustan eurovaaliehdokkaat, sote-sopimus, Juha Pentikäinen, Uudenkaupungin soijatehdas, Finnpretein Oy, Uudenkaupungin soijajalostamon työselkkaukset,

Kunnallinen monopoli on pahempi kuin yksityinen?

Tiistai 24.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti julkaisi 8.9.2013 Lukijalta-palstallaan mielipidekirjoitukseni, jossa kritisoin Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Nekalan jäteaseman aukioloaikoja, sillä jäteasema avaa porttinsa asiakkaille vasta klo 10.00.

 

Julkaisin Aamulehden julkaiseman mielipidekirjoitukseni näillä palstoilla 9.9.2013.

 

Kirjoitukseni ei soveltunut Pirkanmaan alueen kuluttajajätehuollosta vastaavalle kunnalliselle monopoliyhtiölle, sillä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n logistikkapäällikkö Timo Varsala oli saanut tehtäväkseen vastata kirjoitukseeni.

 

 

pirkanmaanjateh

 

 

Aamulehti julkaisi Varsalan kirjoituksen 17.9.2013 eli yhdeksän päivää omaa kirjoitustani myöhemmin.

 

Kirjoituksessaan Varsala luonnehtii, että Tarastenjärven sekä Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukset ovat ”jätehuollon hypermarketteja” ja Nekala niiden rinnalla vain ”lähikorttelin kivijalkakauppa”.

 

Varsalan vertaus ontuu pahasti, sillä ainakin meidän lähikorttelin kivijalkakauppa avaa ovensa aamuisin klo 7.00 ja sulkee ne vasta klo 23.00!

 

Toimitin vastineen vastineeni Aamulehdelle 20.9.2013.

 

Saattaa olla, että Aamulehti katsoo depatin päättyneeksi ja ei kirjoitustani enää julkaise, mutta julkaisen sen tässä.

 

Vastineen vastineeni otsikko oli tämän jutun otsikko ja varsinainen juttu kuuluu näin:

 

************

 

Juhlapuheissa tavataan sanoa, että yksityinen ja kunnallinen monopoli ovat molemmat yhtä pahoja asukkaille.

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toiminta Nekalan jäteaseman aukioloajoissa osoittaa, että kunnallinen monopoli voi olla pahempi kuin yksityinen monopoli.

 

On varmaa, että yksityinen monopoliyritys muuttaisi aukioloaikansa alkamista lähemmäs aamuvarhaista, jos asiakkaat sitä toivoisivat.

 

Kunnallinen monopoliyritys sen sijaan taistelee tutkainta vastaan ja haluaa avata porttinsa asiakaspalvelulle vasta hieman ennen puolta päivää.

 

Käsittämätöntä!

 

 

Esko Erkkilä

Tampere

 

 

************

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallinen monopoli, yksityinen monopoli, kunnallinen vai yksityinen monopoli on pahempi, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskus, Koukkujärven jätteenkäsittelykeskus, Nekalan jäteasema, Nekalan jäteaseman aukioloajat,

Nekalan jäteaseman aukioloa syytä muuttaa

Maanantai 9.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Nekalan jäteaseman aukioloa syytä muuttaa

 

Nykyisin portilla on aamuisin autojono odottamassa avautumista.

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukset palvelevat asiakkaita arkipäivisin klo 06.30 alkaen. Sen lisäksi Koukkujärven jätteenkäsittelykeskus on avoinna lauantaisin klo 08.30 alkaen.

 

Tuntuu kummalliselta, että  Nekalan jäteaseman työntekijät saapuvat työpaikalleen maanantaisin ja tiistaisin vasta klo 10 - keskiviikosta perjantaihin sentään jo yhdeksältä.

 

Nekalan jäteaseman palvelut ovat tärkeitä esim. keittiö-, sauna- tai jotain muuta remonttia tekeville tamperelaisille.

 

Jäteasemalle haluttaisiin viedä jo aamuvarhaisella remonttitöissä syntynyttä, monesti hyvinkin hyödynnettävissä olevaa materiaalia. Se on kuitenkin mahdollista vasta, kun työpäivä on jo hyvässä vauhdissa!

 

Nekalan jäteaseman heikko palvelukyky näkyy aamuisin, kun pitkät autojonot peräkärryillään odottavat jäteaseman avautumista.

 

Hankala tilanne saattaa olla joillekin remonttijätettä tuoville kimmoke, että jätekuorma puretaankin metsäautoteiden varrelle maanomistajien vaivoiksi.

 

Esitän, että Nekalan jäteaseman aamu-aukioloaika yhtenäistetään Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskusten kanssa!

 

 

Esko Erkkilä

Tampere

*********


Laadin tämän kirjoituksen torstaina 5.9.2013 ja toimitin sen samana päivänä Aamulehdelle, jotta hyväksyttäisiinkö se julkaistavaksi ”Lukijalta” –palstalla.

 

 

lukijalta1

 

 

Kirjoitukseni täytti julkaisukriteerit, sillä se julkaistiin hieman kieliopillisesti fiksattuna jo sunnuntaina 8.9.2013 ilmestyneessä lehdessä.


Yllä esittämäni versio on Aamulehden toimituksen kieliopillisesti fiksaama kirjoitus.


Kirjoitus julkaistiin siis jo kolmantena päivänä sen lähettämisestä!

 

 

lukijalta2

 

Liitin mukaan myös tämän valokuvan, mutta sitä ei lehdessä julkaistu – toimittajat ilmeisesti vakuuttuivat kuvan kertomasta niin, että juttuni läpäisi julkaisukynnyksen.Nyt odotan, että Aamulehdessä julkaistu kirjoitukseni tehoaisi ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy muuttaisi Nekalan jäteaseman aukioloajat asiakkaiden tarpeita huomioiviksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskus, Koukkujärven jätteenkäsittelykeskus, Nekalan jäteasema, jätehuoltopisteiden aukioloajat,

Onneksi Tavase on tipahtanut joukosta pois!

Lauantai 17.8.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen ylin luottamushenkilöjohto ja pari johtavaa virkamiestä järjestivät alkuviikolla valtuustoryhmille ”opastustilaisuuden”, jossa kerrottiin, että miten pitää suhtautua Rantaväylän tunneliin.

 

Kukin valtuustoryhmä käsiteltiin erikseen – pienemmät valtuusryhmät käsiteltiin yhdessä ronttakaupalla.

 

On mielestäni kerrassaan sopimatonta ja nurinkurista, että virkahenkilöt patistavat luottamushenkilöitä päättämään virkahenkilöiden haluamalla tavalla. Onneksi ylin luottamushenkilö painotti pariinkin kertaan, että jokainen tekee oman päätöksensä.

 

Tilaisuus kallistui lopputulemaltaan Rantaväylän tunnelin osalta tukemaan niitä kielteisiä tuntemuksia, jotka ovat prosessin aikana vahvistuneet.

 

Junttaustilaisuuden positiivisin anti oli, kun totesimme, että Tavase on pudonnut pois Tampereen kaupungin suurinvestointien joukosta – järki on siis tältä osin voittamassa!

 

Tampereen kaupungin lähivuosien investointikohteeksi junttaajat mainitsivat seuraavat projektit:

 

 • Rantaväylän tunneli
 • Ratikka
 • Jätevesien keskuspuhdistamo
 • Energiahankkeet
 • Uudet asuinalueet
 • Pysäköintiratkaisut

 

Positiivista listauksessa on se, että junttaporukka ei maininnut Tampereen lähivuosien investointikohteena tekopohjavesiprojekti Tavasea!

 

Tampereen päätöksentekoprosessi on nyt siis jopa virkahenkilöiden osalta päätynyt siihen, että Tavase-hanke tullaan kuoppaamaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rantaväylän tunneli, pikaratikka, jätevesien keskuspuhdistamo, Tampereen energiahankkeet, Tampereen uudet asuinalueet, Tampereen pysäköintiratkaisut, Tavase, Tampere kuoppaa Tavasen, Tavase Oy,

Miksi Pirkanmaan Jätehuolto Oy ei kouluta sopimusautoilijoitaan raportoimaan jäteastioiden ylipursuamisesta?

Keskiviikko 26.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on 17 kunnan omistama yhtiö, jonka tehtävänä on tuottaa kunnille lakisääteisesti kuuluvat jätehuollon palvelutehtävät.

 

Maksan jätemaksua Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle omakotitaloni ja vapaa-ajanasuntoni lisäksi tyhjillään olevasta synnyinkodistani eli kontollani on kaikkiaan kolmen eri kohteen jätehuoltomaksujen suorittaminen – katson, että minulla on kokemusta ja selkänojaa yhtiön toiminnan arvosteluun, jos siihen on syytä.

 

Kaupungissa asuvan vinkkelistä yhtiö on selvinnyt tehtävistään kohtuudella, mutta samaa ei voi sanoa maakunnan haja-asutusalueilla asuvan kannalta.

 

Talvisaikaan hommat hoituvat maakunnassakin, mutta erityisesti kesäaikana palvelutaso ei siellä ole riittävä.

 

On selvää, että yhtiöltä puuttuu muutosvalmiutta siihen, että vapaa-ajanasukkaat lisäävät haja-asutusalueella palveluntarvetta kesäisin.

 

 

Pari valokuvaa ja selitystekstit havainnollistavat kesäkuun alkupäivien tilannetta:

 


jate1

 


”Pikitieltä” mökilleni johtavan tien varressa matkan puolivälissä sijaitsee aluejätepiste, jonka yleisilme ei 10.6.2013 kehuja ansainnut.

Aluejätepisteellä sijaitsevat astiat tyhjennetään kerran viikossa, mutta tyhjennysväli on kesäaikaan monien vapaa-ajanasuntojen vuoksi liian pitkä tai sitten jäteastioita on liian vähän.

Reklamoin aluejätepisteen tilanteesta kuvan ottamisen yhteydessä ja sain tietää, että jäteastioiden tyhjennys oli suoritettu sovitusti edellisenä maanantaina – seuraava tyhjennys luvattiin ohjelman mukaisesti lähitunteina.

Lähetin tämän valokuvan Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle heti netin ääreen päästyäni ja sain vastauksena mm. sen, että aluejätepisteelle tuodaan neljäs jäteastia; näin myös tapahtui.


Mökkiteiden varrella sijaitsevien jäteastioiden ylipursuaminen on hankala tilanne esim. silloin, kun vapaa-ajanasunnolle on tulossa vieraita. Kukapa haluaisi näyttää vierailleen ylipursuavia jäteastioita.


Puhun tässäkin asiassa kokemuksesta, sillä jouduin kerran ennen sukukokousta tyhjentämään ylipursuavat jäteastiat tilapäisesti omaan kuomulliseen peräkärryyni, sillä en halunnut, että ylitäydet jäteastiat olisivat tervehtineet sukukokoukseen saapuvia vieraitamme!

 jate2

 


Halusin tutkia jäteastioiden tyhjentämiskulttuuria hieman laajemminkin ja poikkesin seuraavana päivänä Ylöjärven Takamaalla sijaitsevalle hieman suuremmalle jätepisteelle.

 

Näkymä Takamaallakin oli lohduton!

 

************Takavuosina jätteenkuljetukset kilpailun tuloksena saaneet yrittäjät paransivat tulostaan sillä, että eivät poikenneet jokaisena maanantaina esim. mökkitieni varrella olevalle jätepisteelle, vaan huristelivat poikkeamatta ohitse.

 

Nyt tämä menettely ei enää käy tai menettelystä joutuu ainakin kiinni – kiitos GPS-seurannan. Ainakin se, että kuljetusyrittäjä käy aluejätepisteellä on tarkistettavissa, mutta sitä ei GPS-tiedoista luonnollisestikaan pysty jälkikäteen tarkistamaan, että onko jäteastiat tyhjennetty autoon!

 

Ehdotan, esitän ja suorastaan vaadin, että Pirkanmaan Jätehuolto Oy kouluttaa sopimuskuljetusliikkeidensä kuljettajat raportoimaan jätepisteiden jätemääristä, jotta tyhjennysten käyntikertoja ja/tai jätepisteiden jäteastiakapasiteettia voidaan tarvittaessa lisätä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Pentti Rantala, Harri Kallio,

Vanhemmat kirjoitukset »