Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Suomalaiset pilotit lensivät F-18 D - Hornetit USA:sta Suomeen!

Maanantai 23.3.2020 - -Esko Erkkilä-

En ole koskaan ollut mikään mestariampuja rynnäkkökiväärillä tai pystykorvalla, mutta kun joskus kertausharjoituksissa sain yksikön varapäällikkönä olla samassa porukassa esimieheni eli erään kapteenin kanssa ”työparina”, niin sain minäkin palkinnoksi vuonna 1995…

 

IMG_7382.JPG

 

…tämmöisen taulun.

 

Kyseessä on tuolloin vielä meikäläisittäin F-18 D kaksipaikkainen koulutuksessa käytettävä hävittäjä, myöhemmän elinkaaripäivityksen myötähän tyyppi on muuttunut F/A-18:ksi, kun Suomenkin Hornetit ovat saaneet ilmasta maahan -toimintakyvyn.

 

Nämä D-mallit rakennettiin USA:ssa McDonnel Douglasin - nykyään Boeingin - tehtailla ja lennettiin meikäläisten lentäjien toimesta Atlantin yli; Suomi tilasi näitä konetyyppejä seitsemän kappaletta ja koneet luovutettiin yhdessä Patrian tehtailla valmistettujen 57 Hornet F-18C- mallin kanssa Ilmavoimille marraskuusta 1995 elokuuhun 2000.

 

Samoissa kertausharjoituksissa vuonna 1995 - jolloin sain tuon palkintotaulun – sain olla mukana saunaillassa, jossa seurassamme oli kaksi tai kolme Ilmavoimien pilottia, jotka lensivät nuo Hornetit jenkeistä Suomeen.

 

Kertoivat mielenkiintoisista kokemuksista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomalaiset pilotit lensivät F-18 D - Hornetit USA:sta Suomeen!, Hornet, Hornet F-18 D, Hornet F/A-18, Hornet F-18C, Boeing, McDonnel Douglas, kertausharjoitukset,

On levollinen olo

Torstai 9.3.2017 - -Esko Erkkilä-

Eduskunnassa käytiin eilen lähetekeskustelu valtioneuvoston puolustusselonteosta.

 

 

Olin ”osallisena” keskustelussa sen verran, että kuulin selonteosta pääministeri Juha Sipilältä aamun kahvilatilaisuudessa Tempontalon Fazer Cafe´ssa Tampereella, jossa pääministeri oli tamperelaisten tavattavissa aamuvarhaisella.

 

 

 

IMG_7702.JPG

 

 

Sain tilaisuuden alussa keskustella pääministerin kanssa kotvan verran.

 

 

 

Fazer Cafe`ssa järjestetyn tilaisuuden jälkeen Sipilä kiirehti Tampere-taloon, jossa hän julkisti hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon. Palkintoraadin puheenjohtajana toimii Tampere-talon toimitusjohtaja ja WOW Finlandin perustaja Paulina Ahokas.

 

 

Pääministeri Sipilä kertoi jo Fazer Cafe´ssa meille, että hän kiirehtii iltapäiväksi eduskuntaan, jossa jutun alussa mainittu lähetekeskustelu alkaa klo 14.00.

 

 

 

*********************

 

 

 

 

IMG_7772.JPG

 

 

Seurasin lähetekeskustelua televisiosta ja lähetekeskustelun ensimmäisen puheenvuoron käytti puolustusministeri Jussi Niinistö.

 

 

 

IMG_7773.JPG

 

 

Eduskuntaryhmistä suurimman eli Keskustan ryhmäpuheenvuoron käytti kansanedustaja Mikko Savola.

IMG_7777.JPG

 

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen ensimmäisen puheenvuoron käytti aamulla Fazer Cafe`ssa kättelemäni pääministeri Juha Sipilä.

 

 

 

IMG_7782.JPG

 

 

Sipilän jälkeen puheenvuoron käytti ulkoministeri Timo Soini.

 

 

 

IMG_7783.JPG

 

 

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen kolmantena puheenvuoron käytti valtiovarainministeri Petteri Orpo.

 

 

 

Reservin yliluutnanttina uskon tietäväni ja ymmärtäväni maanpuolustuksesta jonkin verran, sillä vänrikin ruusukkeiden saamisen jälkeen olen saanut monipuolisen kertausharjoituskokemuksen Etelä-Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä ja reserviläisurani huipentumana Pirkanmaalla.

 

 

Arvostan Keskustan, Perussuomalaisten sekä Kokoomuksen eilen lähetekeskustelussa esittämiä puheenvuoroja, kun eduskunnassa keskusteltiin valtioneuvoston puolustusselonteosta.

 

 

Reserviläisenä on turvallinen olo, kun maamme ylimpinä turvallisuusasioiden päättäjinä ovat Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampere-talo, lähetekeskustelu valtioneuvoston puolustusselonteosta, kertausharjoitukset, Jokkeri,

Pientä pohdintaa syistä, että miksi Suomi säilytti Talvisodassa itsenäisyytensä

Maanantai 25.8.2014 - -Esko Erkkilä-

Talvisota alkoi Neuvostoliiton hyökkäyksellä 30. päivä marraskuuta 1939 ja päättyi 105 päivää myöhemmin maaliskuun 13. päivänä 1940.

 

Neuvostoliiton tarkoituksena oli vallata koko Suomi, mutta se epäonnistui aikeissaan.

 

Menetimme toki Moskovan rauhansopimuksessa 11 % maapinta-alastaan sekä maamme toiseksi suurimman kaupungin eli Viipurin.

 

Suomen tappiot olivat n. 26.000 kaatunutta, mutta Neuvostoliiton tappiot olivat kaatuneiden määrässä lähes viisinkertaiset, sillä Puna-armeija menetti Talvisodassa kaatuneina lähes 127.000 sotilasta.

 

Suomen selviämiselle massiivista vihollista vastaan on monia syitä ja yritän tässä nostaa syistä esille muutamia:

 

 1.      Ratkaisevin syy oli Suomen kansan yhtenäisyys. Vaikka maata repineestä kansalaissodasta oli kulunut vasta parisenkymmentä vuotta, niin kansallinen yhtenäisyys oli saumatonta. On todettu, että Sosiaalidemokraattisen puolueen rooli oli yhtenäisyyden rakentamisessa keskeinen.

 

 2.      Vuosille 1937 -1938 Neuvostoliitossa ajoittuneet Stalinin vainot heikensivät muutenkin heikkoa Puna-armeijaa. Stalin tapatutti 400 kenraalia ja neuvostoyhteiskunnassa kukaan ei voinut mainittuina vuosina olla varma hengestään.

 

 3.      Suomen poliittisen ja sotilasjohdon määräämät ”Ylimääräiset harjoitukset” eli YH lokakuussa 1939 oli tärkeä toimenpide Suomen valmistautumisessa sotaan. YH oli ”miedompi” tapa valmistaa joukkoja sotaan kuin olisi ollut ”Liikekannallepano” eli LKP.

 

 4.      Suomalaiset upseerit suorittivat karttaharjoituksia ennen Talvisotaa Karjalan Kannaksella sekä tutustuivat alueen maastoon. Tällä toiminnalla oli suuri merkitys sille, että tuleva taistelumaasto oli tuttua upseeristolle.

 

 5.      Sauna on aina ollut tärkeä suomalaisille ja se muodostui erääksi seikaksi myös sille, että pärjäsimme Talvisodassa. Rintamaolosuhteiden kovat olot merkitsivät heikkoa hygieniatasoa ja sitä kautta mm. punatautia sotilaissa. Suomalaisten tapa rakentaa heti sauna ja hoitaa saunassa mm. täitorjuntaa piti joukkomme taistelukuntoisina niin, että sitkeät puolustustaistelut olivat mahdollisia.

6.      Suomalaisjoukkojen hyvä hiihtotaito, teltat ja ahkiot olivat monissa taisteluissa se tekijä, joka käänsi taistelutilanteen suomalaisten voitoksi. Suomalaiset osasivat sopeutua kovaan pakkaseen paremmin kuin vihollisemme.

 

 

**********

 

 

Suomi säilytti Talvisodan jälkeen itsenäisyytensä vaikkakin runneltuna.

 

Talvisodan vaikutuksesta Neuvostoliitto menetti sotilaspoliittista painoarvoaan, mutta siitä viisastuneena se alkoikin kehittää sotavoimaansa nopeasti.

 

Talvisota merkitsi myös sitä, että Saksa aliarvioi Neuvostoliiton sotilasvoiman ja tämä aliarviointi kostautui Saksalle myöhemmin raskaasti.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talvisota, Kuusisen hallitus, Moskovan rauhansopimus 1940, YH, Ylimääräiset harjoitukset, Ylimäääräiset kertausharjoitukset, LKP, Liikekannallepano,