Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Draken- ja Mig 21- aikakausista Hornettien kautta F-35 -aikaan!

Lauantai 24.2.2024 - -Esko Erkkilä-

Sain aikoinaan kertausharjoituskutsun toistakymmentä kertaa ja niiden alussa olin jalkaväkijoukkojen organisaatiossa, mutta jossain vaiheessa minut siirrettiin Ilmavoimien organisaatioon.

 

Sain olla Ilmavoimien organisaatiossa, kun Draken- ja Mig 21-hävittäjäkalosto korvattiin Hornet-kalustolla.

 

Erään kertausharjoituksen aikana saimme vieraaksemme niitä hävittäjälentäjiä, jotka huolehtivat ensimmäisten Hornet-koneiden siirtolennoista Suomeen.

 

Laadukkaita kavereita!

 

*************

 

Pirkkalaan saapui neljä Hornet-hävittäjää 7.11.1995 ja sitten kolme Rissalaan 16.2.1996.

 

Loput Horneteista koottiin Jämsän Hallissa ja luovutettiin Ilmavoimille 1996 – 2000. Muutamat kertausharjoitukset sain muuten käydä Kuoreveden Hallissa.

 

***************

 

Suomen hallitus päätti vuonna 2021 tilata Lockheed Martinilta Suomen ilmavoimille 64 kappaletta F-35-hävittäjiä Hornet-hävittäjien tilalle.

***************

Hornet-aikakausi alkoi siis 1995 ja suunnitelmien mukaan F-35 korvaa vaiheittain sen vuosina 2025 – 2030 eli yksi hävittäjätyyppi pystyy olemaan voimissaan 30 – 35 vuotta!

 

***************

 

Oma ”hävittäjä-historiani” kattaa siis pätkän Draken- ja Mig 21-kaluston loppuajasta ja alkuvuodet Hornet-aikakaudesta!

 

Nyt seuraan sivusta F-35 –aikakauden alkamista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Draken- ja Mig 21- aikakausista Hornettien kautta F-35 -aikaan!, Draken, MIG-21, Hornet, F-35, kertausharjoitukset, Hornet-siirtolennot Suomeen, Kuoreveden Halli, Jämsän Halli,

Suomi allekirjoitti eilen hankintasopimuksen uusista hävittäjistä!

Lauantai 12.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Hallitus päätti 10. joulukuuta 2021 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -monitoimihävittäjän hankinnasta, joilla korvataan Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjien vuoteen 2030 mennessä poistuva suorituskyky.

 

Päätöksen toimeenpano eteni eilen siten, että Puolustusvoimien logistiikkalaitos solmi hankintaesityksen mukaiset hankintasopimukset F-35-järjestelmästä ja ilmasta-ilmaan aseista.  Tämän sopimuksen allekirjoittaminen tapahtui eilen Tampereella ja sen suoritti Puolustusvoimien puolesta insinöörikenraalimajuri Kari Renko.

 

Samassa yhteydessä 10.12.2021 hallitus puolestaan valtuutti Puolustusministeriön allekirjoittamaan hävittäjähankinnan eli HX-hankinnan teollisen yhteistyön sopimus Lockheed Martinin ja moottorivalmistaja Pratt & Whitneyn kanssa.  Tämän sopimuksen allekirjoittaminen tapahtui Helsingissä ja allekirjoittamisen suoritti…

 

 

IMG_4573.JPG

 

…puolustusministeri Antti Kaikkonen.

 

 

*******************

 

 

Suoritin varusmiespalveluksen alokkaasta Reserviupseerikouluun, kokelaaksi ja vänrikiksi ylentämiseen saakka Maavoimissa, mutta jossain vaiheessa reserviläisenä sain siirron Ilmavoimiin, joten tunnen Ilmavoimat ”omaksi” aselajikseni.

 

 

Eräissä kertausharjoituksissa saimme vieraaksemme kaksikin pilottia, jotka olivat osallistuneet Hornet-hävittäjien siirtolentoon jenkeistä Suomeen – lupsakoita kavereita!

 

 

Hornet-hävittäjien korvaaminen F 35-hävittäjillä maksaa Suomelle lähemmäs 10 miljardia euroa ja pidän positiivisena sitä, että hankkeella on poliittisesti yksimielinen tuki.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi allekirjoitti hankintasopimuksen uusista hävittäjistä!, HX-hanke, Hornet, Hornettien korvaaja, F 35, Lockheed Martin F-35A Lightning II -monitoimihävittäjä, Antti Kaikkonen, puolustusministeri Antti Kaikkonen,

F-35 sai arvioinnissa 4,5 pistettä viidestä mahdollisesta!

Perjantai 17.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Suomen hävittäjähankinta ”korpeaa” yhä edelleen monia ja ei vähiten ruotsalaisia.

 

Hävittäjäkisan ratkettua oli heti tiedossa, että valinnassa F-35 sai 4,5 pistettä, kun jaossa oli viisi pistettä.

 

Toiseksi tullut Super Hornet ylsi vain 3,8 pisteeseen, joten valinta oli helppo.

 

Vertailussa kolmanneksi tuli ruotsalainen Gripen, mutta sen saamia pisteitä ei ole julkistettu, - ne olivat kuitenkin huonommat kuin F-35:llä tai Super Hornetilla.

 

Kisaan osallistuivat myös yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon sekä ranskalainen Dassault Rafale, mutta ne karsiutuivat kisasta jo varhaisessa vaiheessa.

 

Suomen päätyminen F-35:n valintaan oli oikea ratkaisu monestakin syystä; saman konetyypin ovat valinneet myös Norja sekä Tanska ja merkitseehän F-35:n valinta Suomen sijoittumista Nato-yhteensopivaan kalustoon!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: F-35 sai arvioinnissa 4, 5 pistettä viidestä mahdollisesta!, F-35, F-35 -monitoimihävittäjä, Super Hornet, Gripen, ruotsalainen Gripen jäi kolmanneksi, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Nato, Nato-yhteensopivuus,

Meni siten kuin olisin itse ollut päättämässä!

Lauantai 11.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Eilinen jää maamme turvallisuuspolitiikkaan suurena sekä myönteisenä päivänä, sillä päättihän hallitus eilen hankkia Hornet-hävittäjien korvaajaksi Lockheed Martinin F-35:n monitoimihävittäjän.

 

 

Hankintaprosessia on hoidettu ainakin kahden hallituksen toimesta ja tässä huomioin Antti Rinteen sekä Sanna Marinin hallitukset yhdeksi hallitukseksi.

 

Eilinen tiedotustilaisuus oli jämäkästi johdettu ja siitä kiitokset…

 

 

IMG_4552.JPG

 

…pääministeri Sanna Marinille,...

 

 

IMG_4557.JPG

 

…puolustusministeri Antti Kaikkoselle sekä...

 

 

IMG_4569.JPG

 

…Puolustusvoimain komentaja Timo Kiviselle.

 

****

 

IMG_4573.JPG

 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen jatkoi mainioita ja vakuuttavia esityksiään illalla Seitsemän uutisissa ja Puoli yhdeksän uutisissa!

 

****

 

 

F-35:n valinta merkitsee, että Suomi liittyy Norjan ja Tanskan ohella niiden maiden joukkoon, jotka jatkossa luottavat F-35:n toimintakykyyn.

 

****************

 

 

Sain aikoinaan varusmiesaikana panssarintorjuntakoulutuksen ja sen aselajin piirissä pääsin käymään myös muutamat kertausharjoitukset ja silloin sain myös ensimmäisen reserviläisylennykseni.

 

Syytä en tunne, mutta jossain vaiheessa sain siirron Ilmavoimiin; en toki lentävään henkilöstöön!

 

Eräissä kertausharjoituksissa saimme illanviettoomme vieraiksi kaksi niistä Ilmavoimien piloteista, jotka huolehtivat Hornet-hävittäjien siirtolennoista Suomeen – oli mukavaa kuulla noiden pilottien kokemuksista!

 

Ehdin Ilmavoimien kertausharjoitusten tuloksena saada myös toisen reserviläisylennykseni, joten nyt jonkinmoisella asiantuntemuksella ja reservin yliluutnanttina osaan arvostaa eilen tehtyä hävittäjähankintapäätöstä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Meni siten kuin olisin itse ollut päättämässä!, Hornet-hävittäjien korvaaja, Hornet, F-35, Sanna Marin, Antti Kaikkonen, Timo Kivinen, Puolustusvoimain komentaja, Seitsemän uutiset, Puoli yhdeksän uutiset, Lockheed Martin, Lockheed Martinin F-35,

Ummehtunut tuulahdus Neuvostoliiton ajalta!

Keskiviikko 2.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Yli 200 entistä ja osin myös nykyistä kommunistia sekä tunkkaisen neuvostoajan kärkiairuetta julkaisivat eilen vetoomuksen, jossa he vaativat hävittäjähankkeellemme eli HX-hankkeelle aikalisää, uutta harkintaa ja vaihtoehtojen selvittämistä.

 

Joukkiossa ei ole mukana ainuttakaan maanpuolustuksen asiantuntijaa ja onneksi ei myöskään politiikkoja.

 

Toisaalta joudun surukseni toteamaan, että samansuuntaisia ummehtuneita tuulahduksia on kuultu myös tavallisesti vastuuntuntoisten poliittisten päättäjienkin tahoilta.

 

Kertaan, että HX-hankkeessa ovat ehdolla seuraavat hävittäjätyypit:

 

 

Puolustusvoimissa työskentelee HX-hankkeen parissa noin 70 ihmistä. Hankkeen ohjelmajohtajana toimii Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja, kenraalimajuri evp Lauri Puranen.

 

Luotan, että hallitus päättää hävittäjähankinnasta ensi vuoden aikana.

 

******************

 

Sen vielä totean tuosta eilen julkisuuteen saatetusta ummehtuneesta hankkeesta, että eipä sitä uskallettu julkistaa edellispäivänä eli 30.11.2020, sillä silloin tuli kuluneeksi tasavuosia, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja alkoi Talvisota!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HX-hanke, Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia), Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat), Saab JAS Gripen NG (Ruotsi), Talvisota,

Presidentti Niinistö totesi eilen, että Suomen edessä olevaa HX-hankintaa on pidettävä Yhdysvaltain kanssa esillä jatkossakin

Maanantai 9.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Suomen ilmapuolustus tukeutuu lentokaluston osalta Hornet-kalustoon ja niiden taloudellinen käyttöikä päättyy vuoteen 2030 mennessä.

 

Hornet-kaluston korvaamiseksi alkanut HX-hävittäjähanke on alkanut vuonna 2015 ja hallituksen on tarkoitus päättää korvaavan konetyypin hankinnasta ensi vuonna eli 2021.

 

HX-hankkeen lyhenne tulee siitä, että H-kirjain merkitsee korvattavaa hävittäjätyyppiä eli Hornettia ja X-kirjain puolestaan sitä konetyyppiä, jolla Hornetit aikanaan korvataan.

 

Tarjouskilvassa ovat mukana seuraavat konetyypit:

 

  • F/A-18

  • F-35

  • JAS Gripen

  • Rafale

  • Eurofighter Typhoon

 

On selvää, että Puolustusvoimien kalustohankinnat herättävät keskustelua ja niin myös tässäkin tapauksessa. Asiantuntemattomimmat ovat esittäneet jopa koko hankkeesta luopumista ja monet järkeviksikin tahoiksi luullut ovat esittäneet jatkoajan myöntämistä hankkeelle.

 

Osin nuo ulostulot ymmärtääkin, sillä onhan kyseessä Suomen kaikkien aikojen hintavin kalustohankinta eli 10 miljardia euroa.

 

 

 **************************

 

 

Vastuullisena Ilmavoimien reserviläisenä kannatan HX-hanketta ja arvostan, että presidentti Sauli Niinistö asettui sitä eilisessä puheessaan kannattamaan.

 

Niinistö totesi ”Presidentin kynästä” –puheessaan ja kirjoituksessaan näin:

 

 

 

”Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyössä on kyse paljosta muustakin kuin pelkästä turvallisuuspolitiikasta. Suomalainen teknologia, erityisesti jäänmurtaja- ja 5G-osaaminen, on noussut viime vuosina yhteyksissämme vahvasti esille. Näistä aiheista presidentti Trumpin kanssa vuosi sitten Washingtonissa puhuimme, enkä usko, että kiinnostus niihin hallinnon vaihtumisen myötä vähenee. Toki myös Suomen edessä oleva HX-hankinta on jatkossakin esillä.”

 

************************

 

Hyvä kannanotto, joka varmaan vie ainakin osan arvostelijoiden kritiikistä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HX-hanke, HX-hävittäjähanke, F/A-18, F-35, JAS Gripen, Rafale, Eurofighter Typhoon, Honettin korvaaja, Hornet, Ilmavoimat, Puolustusvoimien ylipäällikkö, Sauli Niinistö,

Hävittäjähankinnoista ei pidä luopua edes aikataulua rukkaamalla!

Keskiviikko 8.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Korona-tilanne on antanut maamme puolustusvalmiudesta vähät välittäville tilaisuuden alkaa puhumaan hävittäjähankinnoista luopumisesta tai ainakin niiden viivästyttämisestä.

 

Suomen nykyinen hävittäjäkalusto koostuu Hornet-hävittäjistä, jotka otettiin Suomessa käyttöön 1995–2000. Niiden elinkaareksi arvioitiin tuolloin 30 vuotta ja viimeiset Hornetit poistuvat käytöstä 2030 mennessä. Uusien hävittäjien pitäisi olla käytössä vuonna 2025 eli aikaa ei ole hukattavissa.

 

 

IMG_7552.JPG

 

Sain aikoinaan palvella reserviläisurani lopussa Ilmavoimien leivissä ja silloin opin tuntemaan mm. niitä pilotteja, jotka lensivät jenkeissä valmistettuja Hornetteja Suomeen.

 

Tässä kuva eräässä kertausharjoituksessa saamastani palkintotaulusta, jonka sain ammunnoissa pärjäämisestäni.

 

******************

 

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on lähettänyt 31.10.2019 tarkennetut tarjouspyynnöt Hornetit korvaavista hävittäjistä.

 

Tarkennettu tarjouspyyntö koskee seuraavia monitoimihävittäjiä sekä niihin liittyviä järjestelmiä ja aseita: Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia), Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat) ja Saab Gripen (Ruotsi).

 

Kaikki ehdokkaana olevat hävittäjät olivat näytillä Pirkkalan tukikohdassa ennen korona-kriisiä ja Pirkkalan lentokentän itäisen laskeutumisreitin alla asuvana sain aitiopaikalta seurata hävittäjäehdokkaiden esittelylentoja.

 

Suomen hallitus tekee päätöksen Hornet-kaluston seuraajasta vuonna 2021. Hankkeen budjetin enimmäismäärä on 10 miljardia euroa. Investoinnin suuruutta arvioitaessa pitää muistaa, että koronan extra-kustannukset Suomelle ovat ainakin 20 miljardia euroa.

 

 

Niin olisihan Suomella toki vaihtoehto Hornettien korvaajaksi eli liittyminen Natoon, vaan eipä taida saada kannatusta edes niidenkään keskuudessa, jotka kritisoivat Hornettien korvaajien hankintaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hävittäjähankinnoista ei pidä luopua edes aikataulua rukkaamalla!, Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia), Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat), Saab Gripen (Ruotsi),

Puolustusvoimien HX-hanke alkaa etenemään

Keskiviikko 6.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Sain varusmiesaikanani peruskoulutuksen Maavoimissa ja siellä panssarintorjunnassa – olin panssarintorjuntamiehenä mukana myös muutamissa kertausharjoituksissa, mutta sitten minut siirrettiin Ilmavoimien organisaatioon.

 

 

Muutamat kertausharjoitukset Ilmavoimissa olivat mielenkiintoisia, sillä pääsin henkilökohtaisesti tutustumaan mm. lentäjiin, jotka suorittivat Hornettien siirtolennot jenkeistä Suomeen.

 

 

 

IMG_7728.JPG

 

 

Ilmavoimat ovat siis lopullinen aselajini ja sen vuoksi olikin mielenkiintoista kuulla, kun ex-insinöörikenraalimajuri ja nykyinen Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti alusti 4.3.2019 Tampereen Valtuustosalissa mm. tulevista hävittäjähankinnoista.

 

 

 

IMG_7735.JPG

 

 

Jukka Juusti nimitettiin värikkäiden vaiheiden Puolustusministeriön kansliapäälliköksi 5-vuotiskaudeksi 1.1.2016 – 31.12.2020. Valitan kuvani heikkoa laatua – Tampereen Valtuustosali on vaikea kuvauspaikka, sillä valoa tulvii esiintyjän takaa aivan liiaksi!

 

 

 artoraty.jpg

 

 

Juustin kilpailijana oli kenraaliluutnantti Arto Räty, joka hoiti Puolustusministeriön kansliapäällikön tehtäviä edellisen viisivuotiskauden.

Kokoomus olisi halunnut Rädyn jatkavan myös toisen kauden kansliapäällikkönä, mutta nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö päätti nimittää tehtävään Juustin.

Yllä kuva Rädystä – löysin kuvan omasta arkistostani eli olen ottanut kuvan 15.10.2013 Tampereella pidetyn kansliapäälliköiden ”esittelypäivän” yhteydessä.

 

 

Mutta siitä HX-hankkeesta!

 

 

Nimi HX-hanke tulee H:n osalta nimestä Hornet ja X puolestaan siitä, että Hornetille haetaan seuraajaa eli X-hävittäjää.

 

 

HX-hankkeen tarjouspyynnöt on lähetetty ja Hornettien seuraajaksi Suomelle on tarjolla seuraavat monitoimihävittäjät…

 

 

IMG_7729.JPG

 

 

 

…eli niminä ja tarjoamaiden osalta yksilöityinä seuraavat hävittäjät:

 

  • Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat)
  • Dassault Rafale (Ranska)
  • Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia, yhteiseurooppalainen)
  • Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)
  • Saab Gripen (Ruotsi)

 

 

 

Pyrin palaamaan kansliapäällikkö Jukka Juustin esityksen kommentointiin jo huomenissa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HX-hanke, Hornet, Hornettien korvaaja, hävittäjähankinta, Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35, Saab Gripen,