Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Sote-ratkaisun terveydenhoitopuolen uudistamistarve on paikkakuntakohtainen

Maanantai 28.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Jatkan eilen aloittamaani sote-kirjoitteluani ja nyt käsittelen asiaa paikkakuntakohtaisesti ja osin jopa henkilökohtaisesti tarkastellen.

 

Pontimena nyt kertomiini ajatuksiin ovat omat kokemukseni, perhekuntakohtaiset kokemukset sekä tuttavien kokemukset ja keskityn terveydenhoitopuolen kokemuksiin.

 

Yleisenä kansalaistahtona kai on, että kaikesta pitää kitistä ja todeta kaikkien asioiden olevan huonosti.

 

Terveydenhoitokysymyksissä Tampereella näin ei ole, vaan asiat ovat kohtuullisesti kunnossa.  Samaan hengenvetoon on kuitenkin heti todettava, että Pirkanmaallakaan maakunnan äärilaidoilla asiat eivät ole kunnossa ja syynä ovat paljolti kulkuyhteydet maakunnan keskuskaupunkiin eli Tampereelle.

 

Teiskoa lukuun ottamatta Tampereella kulkuyhteydet julkisilla liikennevälineillä ovat OK, mutta monilta Pirkanmaan paikkakunnilta ei ole lainkaan toimivia julkisia kulkuyhteyksiä vaikkapa Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

 

Omat, perhekuntani ja tuttavien terveydenhoito-ongelmat ovat takavuosina olleet melko vakavia ja on selkeästi todettava, että julkinen terveydenhoitojärjestelmä on ne kiitoksella ja nopeasti hoitanut kuntoon.

 

Positiivista myös se, että yksityinen hammashuolto toimii hyvin ja uskallan todeta, että myös kustannustehokkaasti. Pidän nopeana sitä, että alle viikossa sain kaksi hammaslääkäriaikaa ja silloin minulta poistettiin yksi heiluva kulmahammas röntgenkuvauksen jälkeen, poistettiin hammaskivet sekä paikattiin yksi hammas ja hintana vain 200 euroa!

 

Joskus siis myönteiselläkin mielellä ja ei aina valittamassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote-ratkaisun terveydenhoitopuolen uudistamistarve on paikkakuntakohtainen, maakuntamalli, Pirkanmaan sote-ratkaisu,

Maakunta- ja sote-uudistuksen etenemisaikataulun toteuttamista pitää kannustaa

Keskiviikko 15.3.2017

Sain eilen osallistua mielenkiintoiseen kuntavaaliehdokkaiden koulutustilaisuuteen – sain itsekin olla alustajana pariinkin otteeseen.

 

Maakunta- ja sotemallin eteneminen on aikataulutuksen kannalta sellainen, että se on taas kerran hyvä tälläkin saitilla kerrata.

 

 • Parhaillaan on menossa esivalmisteluvaihe, joka päättyy 1.7.2017.  Pirkanmaalla esivalmisteluun osallistuu n. 500 henkilöä, joten prosessiin on sidottu mittava määrä maakunnan keskeisiä vaikuttajia.
 • Väliaikainen valmistelutoimielin, jonka poliittiset voimasuhteet määräytyvät 9.4.2017 järjestettävien kuntavaalien tuloksen perusteella toimii 1.7.2017 – 28.02.2018 välisen ajan.
 • Maakuntavaalit järjestetään presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä 28.1.2018 ja se merkitsee, että…
 • …maakuntavaltuusto aloittaa tehtävänsä 1.3.2018.
 • Maakunta- ja sotehallinto siirtyy maakunnille 1.1.2019.

 

Kyseessä on kuntamaailman suurin uudistus koskaan ja kun uudistuksen tavoite on säästää verorahoja mittavat määrät, on vastuutonta vastustaa maakuntamallin voimaantuloa!


 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakuntamallin eteneminen, Sote-mallin eteneminen, kestävyysvaje ja sen taltuttaminen, maakuntavaalit 28.1.2018,

Maakuntauudistus etenee

Maanantai 30.1.2017 - -Esko Erkkilä-

Ennen viime eduskuntavaaleja Keskusta esitti kaksi suurta vaaliteemaa eli

 

 

Suomi kuntoon

 

 

ja

 

 

Kotikunta-maakuntahallinnon aikaansaaminen

 

 

Kevään aikana tulee hallitustaipaleen puolivälin tarkastelu ja jo nyt voidaan todeta, että molemmat Keskustan vaalitavoitteet ja vaalilupaukset ovat edenneet.

 

 

 

Suomi ollaan saamassa kuntoon taloudellisesti, mutta myös henkisesti.

 

 

Maakuntauudistuksen osalta kaikki ovat ainakin henkisesti hyväksyneet kotikunta-maakuntamallin ja nyt onkin tärkeää, että siihen liittyvät lakimuutokset saadaan eduskunnan käsittelyyn ennen juhannusta.

 

 

Huhtikuun kuntavaalit ja kotikunta-maakuntamallinen hallintouudistus liittyvät toisiinsa tiiviisti, sillä kuntavaalien tuloksen perusteella maakuntiin luodaan väliaikainen hallinto-organisaatio, joka valmistelee varsinaista maakuntahallintoa.

 

 

Huhtikuun kuntavaaleissa on tärkeää, että kotikunta-maakuntamallia ajaneet tahot saavat riittävän mandaatin kansalta, jotta maakuntauudistus sitten aikanaan etenee joutuisasti.

 

 

 

 

IMG_6877.JPG

 

 

Oli eilen mielenkiintoista kuunnella Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvista, kun hän totesi, että nyt kuntavaaleissa ja sitten tammikuussa 2018 maakuntavaaleissa saataisiin valittua samoja henkilöitä kunnanvaltuustoihin ja maakuntavaltuustoihin.

 

 

Kurvinen totesi, että tämä helpottaisi maakuntauudistuksen läpivientiä uudistuksen murrosvaiheessa.

 

 

Nyt siis huhtikuun kuntavaaleissa äänestyskopin hiljaisuudessa ääniä Keskustan kuntavaaliehdokkaille!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakuntauudistus, soteuudistus, kuntavaalit 9.4.2017, Keskustan vaalitavoitteet eduskuntavaaleissa 2015, Suomi kuntoon, kotikunta-maakuntamalli, kotikunta-maakuntahallinto,

Vaaleilla on väliä!

Torstai 30.6.2016 - -Esko Erkkilä-

Monesti kuulee sanottavan, että äänestämisellä ei ole merkitystä tai että vaaleilla ei ole väliä.

 

 

Hallitus julkisti eilen sote-uudistuksen päälinjat, jotka merkitsevät maamme siirtymistä maakuntaitsehallintoon.

 

 

Kuka olisi jaksanut Kataisen-Urpilaisen hallituksen synkimpinä aikoina uskoa, että Suomeen tulee maakuntamalli hallintomalliksi?

 

 

Se on kuitenkin nyt tulossa sen vaalituloksen myötä, jolla kansalaiset viime eduskuntavaaleissa äänestivät Keskustan Suomen suurimmaksi puolueeksi ja sitä kautta pääministeripuolueeksi  - vaaleilla on siis väliä!

 

 

Muistan Kataisen-Urpilaisen vallassaolon kukkeimpina hetkinä sen tyrmistyksen ja toivottomuuden, kun nämä nyttemmin rintamakarkureiksi (aiheestakin) siirtyneet vallanpitäjät rakentelivat Suomea muutaman suurkunnan Suomeksi.

 

 

Tyrmistys oli suurta esimerkiksi Tampereen kehyskunnissa, joiden hyvinhoidettu talous olisi ollut muisto vaan, jos ne olisi pakkoliitetty Tampereeseen.

 

 

Sitä kuitenkin kokoomuksen Katainen ja SDP:n Urpilainen kaavailivat!

 

 

Suuria muutoksia muistellaan useinkin tapahtuneen vuosikymmeniä sitten.  On kuitenkin paikallaan joskus muistella niitä pöhköjä suunnitelmia, joita tilapäisesti valtaannousseilla puolueilla oli muutama vuosi sitten.

 

 

Kepeät mullat Kataisen-Urpilaisen ihmeellisille kuntasuunnitelmille ja parhainta menestystä Keskustan pitkäaikaiselle tavoitteella – maakuntaitsehallinnolla, joka nyt on toteutumassa.

 

 

Vaaleilla on väliä ja äänestämässä kannattaa käydä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaaleilla on väliä!, Kataisen-Urpilaisen kuntateurastussuunnitelmat, Tampereen kehyskunnat, kehyskunnat, maakuntahallinto, maakuntaitsehallinto, Keskustan ajama maakuntamalli, sote-linjaukset 2016,

Järki voitti - kahdeksantoista maakuntaa ja kahdeksantoista sote-aluetta!

Torstai 7.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Eilinen ja toissapäivä olivat suuria päätöksenteon päiviä suomalaisessa politiikassa.

 

 

Toissapäivänä Juha Sipilän hallitus päätti kehysriihessään monista kansalaisia koskevista asioista – ainoa vikapisto oli valtion tuki Tampereen ratikalle.

 

 

Toisaalta on todettava, että valtion tuki Tampereen ratikalle löi ällikällä Tampereen ratikkauskovaiset, sillä sieltä ei ole kuulunut pienintäkään inahduksen moitesanaa Keskustalle ja hallitukselle.

 

 

Nyt Tampereen vihreät saivat maksun tuestaan Rantaväylän tunnelille.  On toki todettava, että kaupunginvaltuusto ei ole päättänyt ratikan rakentamisesta.

 

 

*************

 

 

Eilinen oli hieno päivä maakuntahallintoon siirtymisen kannalta, sillä hallitus päätti pysyä 18 maakunnan hallintomallissa.  Kukkurana maakuntahallintokakun päällä on se, että kaikilla 18 maakunnalla on jatkossa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu eli 15 sote-alueen malli tuli eilen haudatuksi.

 

 

Kahdeksantoista maakunnan ja kahdeksantoista sote-alueen ratkaisu herättää erityistä luottamusta hallitusta kohtaan Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, jotka nyt kaikki ovat tietysti omia maakuntiaan, mutta jokainen myös omia sote-alueitaan.

 

 

***********

 

 

Julkisuudessa käydystä keskustelusta saa helposti kuvan, että Juha Sipilän johtama hallitus on vatuloinut ja tumpuloinut.

 

 

Näissä oppositioon joutuneiden puolueiden masinoimassa keskustelussa unohtuu mm. se tosiasia, että näiden päätösten perusteena olevat eduskuntavaalit järjestettiin vain vajaa vuosi sitten eli 19.4.2015!

 

 

Ei varmaan voida pahimmallakaan tahdolla sanoa, että olisi vatuloitu ja tumpuloitu, kun vajaan vuoden aikana vaalien jälkeen on saatu aikaan niin merkittäviä päätöksiä, kuin eilen ja toissapäivänä saatiin aikaiseksi.

 

 

Suomalaisia kannattaa onnitella mainiosta äänestyskäyttäytymisestä sekä ”hyvästä herraonnesta”, kun 19.4.2015 äänestimme Keskustaa, Perussuomalaisia ja Kokoomusta niin, että maahan saatiin toimintakykyinen ja päätöksiin kykenevä hallitus!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 18 maakuntaa, 18 sotealuetta, maakuntamalli, Pohjanmaan maakunta, Etelä-Pohjanmaan maakunta, Keski-Pohjanmaan maakunta,

Pirkanmaan Keskusta kannustaa pitämään kiinni sovitusta maakuntamallista

Sunnuntai 3.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Pirkanmaan piirin eilen vuosikokouksestaan julkisuuteen saattama kannanotto on sellaista järeää tekstiä, että tänään puhunkin jutussani ”suulla suuremmalla”, kun julkaisen sen tässä:

 

 

****************

 

Keskustan johdolla hallituksessa aikaansaatu ratkaisu maakuntapohjaisesta SOTE- ja aluehallintomallista on tasapainoinen tulos pitkästä prosessista. Se turvaa riittävät resurssit palvelujen järjestämiselle alueilla ja vahvistaa lähipalveluja yhdistämällä eri toimintoja saman tuottajan toimipisteisiin. Samalla se mahdollistaa maakuntavaaleihin perustuvan demokraattisen päätöksenteon maakunnallisissa palveluissa. Siinä kansanvalta toteutuu suoremmin ja tasapuolisemmin maakunnan asukkaille kotikunnan koosta riippumatta verrattuna nykyisiin kuntayhtymiin.

 

 

Ratkaisun toteutukseen liittyviä neuvotteluja käydään parhaillaan ja viivästyneitä yksityiskohtaisia linjauksia etenemisestä odotetaan maakunnissa. Joiltakin tahoilta on kuitenkin pyritty edelleen nostamaan keskusteluun perusratkaisun sisältöä, kuten alueiden määrää.

 

 

Pirkanmaan Keskusta antaa täyden tukensa jo päätetylle maakuntamallille ja kehottaa hallitusta pitämään kiinni sovituista asioista. Suomen uudistaminen edellyttää kykyä päätöksentekoon, mutta myös sitoutumista tehtyjen ratkaisujen läpiviemiseen koko hallitukselta.

 

 

*****************

 

 

Taidatkos sen selvemmin sanoa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Keskusta, maakuntamalli, maakuntahallinto, itsehallintoalueet, sote-ratkaisu, Pirkanmaan Keskustan vuosikokous 2016,

Kataisen isäntäkunta-orjakuntamalli vai Keskustan kotikunta-maakuntamalli?

Lauantai 18.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen kunta- ja sote-sekoiluja on kutsuttu monilla eri termeillä, mutta julkisuudessa kerrottu termi…

 

 ”isäntäkunta-orjakuntamalli”

 

…on mielestäni osuvin.

 

Tampereen seudulla Kataisen-Urpilaisen yritelmä tekisi Tampereesta isäntäkunnan ja Tampereen kehyskunnista orjakuntia.

 

Miltä tuntuisi…

 

 • Kangasala
 • Lempäälä
 • Nokia
 • Orivesi
 • Vesilahti
 • Ylöjärvi

 

…orjakuntana oleminen?

 

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvioi, että toteutuessaan hallituksen esitys kiihdyttäisi sosiaali- ja terveyspalvelujen rapautumista keskuskaupunkien ulkopuolella ja lääkäriin pääsy vaikeutuisi entisestään.

 

Eipä olisi orjakunnan asukkaana kaksinen elellä!

 

 

************

 

Kokoomuksen ja SDP:n hellimässä sote-mallissa varakkaille olisi varattuna ohituskaista yksityisiin palveluihin ja työssäkäyvät pystyisivät puolestaan tukeutumaan työterveyshuoltoon.

 

Rikas en ole koskaan ollut ja enkä sellaiseksi myöskään tule, mutta työterveyshuollon palveluksia saatoin käyttää hyväkseni vuosikymmenet. Oli se huoletonta aikaa – pienenkin vaivan vuoksi saatoit marssia Mehiläiseen ja sait avun.

 

Osaavatko työikäiset arvostaa sen edun merkitystä, jonka työterveyshuolto heille suo – tuskin!

 

 

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki totesi yleisötilaisuudessa 8.5.2013 Tampereella, että hallituksen päättämä osinkoverouudistus tulee lopullisesti lopettamaan Suomesta kunnallisen terveydenhuollon.

 

Lääkäreille on edullista perustaa itseään varten oma firma ja työskennellä sen puitteissa markkinoilla. Hallituksen päättämän osinkoverouudistuksen myötä lääkärien kannattaa näin menetellä.

 

************

 

Pääministeri Kataisen (kokoomus) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (SDP) sote-mallissa isäntäkunta päättää ja orjakunnat vikisevät.

 

Orjakunnille jää vain maksumiehen rooli ja huonontuvat palvelut.

 

Isäntäkunta pystyisi Kataisen-Urpilaisen sote-mallissa laajentamaan leväperäistä ja tehotonta hallintoaan ihan uusille alueille – orjakuntiin!

 

Toivon ja uskon, että Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Vesilahti ja Ylöjärvi eivät taivu Kataisen haluamaan malliin, vaan jatkavat tehokasta toimintaansa ilman, että lähtisivät Tampereen tukijoiksi.

 

Keskustan tarjoama kotikunta-maakuntamalli perustuu kuntien tasa-arvoiseen yhteistyöhön.

 
Vaativimpiin palveluihin tarvitaan maakunnallisia hartioita niin kuin tähänkin saakka. Näin taataan yhtäläiset palvelut eri puolilla maata – myös Tampereen seudulla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: isäntäkunta-orjakunta, isäntäkuntamalli-orjakuntamalli, kokoomuksen isäntäkunta-orjakuntamalli, keskustan kotikunta-maakuntamalli,