Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Sote-ratkaisu ei juurikaan luo paineita Tampereen veroprosenttiin

Lauantai 21.1.2017 - -Esko Erkkilä-

On ollut pelättävissä, että sote-ratkaisu luo paineita kuntien veroprosentin nostamiselle.

Olin pari päivää sitten tilaisuudessa, jossa Tampereen taloushallinnon virkahenkilöt kertoivat ennakkolaskelmista, jos ja kun sote tulee voimaan.

Sääntöhän on se, että 1.1.2019 kun sote tulee voimaan ja sote-henkilöstö siirtyy maakuntien palkkalistoille, niin kuntien vero-% pitää laskea 12,3 %-yksikköä. Tilanne elää, sillä uusimmat tiedot kertovat, että alennus olisi 12,5 %-yksikköä.

Tampereen vero-% on nyt 19,75 ja kun siitä vähennetään 12,3 tai 12,5 %-yksikköä, päästää uuteen veroprosenttiin eli 7,25 tai 7,45.

Oleellista em. kuulemistilaisuudessa oli, että sote-ratkaisu toisi Tampereen osalta ainoastaan 0,11 %-yksikön suuruisen sopeutumispaineen eli ei käytännössä mitään, sillä Tampereella yksi vero-% -yksikkö merkitsee 30 - 35 miljoonaa euroa - kymmenen prosenttia noista luvuista on 3 - 3,5 miljoonaa, yksi prosentti noista luvuista on 300.000 - 350.000 euroa joten 0,11 % ei ole paljon mitään, kun tiedetään, että suunniteltu ratikka maksaisi miljardin eli 1.000 miljoonaa euroa!

Yhteenvetona se, että Tampereella ja tamperelaisilla ei ole mitään syytä jarrutella sote-ratkaisua ainakaan taloudellisessa mielessä!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, sote-ratkaisu Tampereen näkökulmasta, veroprosenttimuutos Tampereella 1.1.2019,

Pirkanmaan Keskusta kannustaa pitämään kiinni sovitusta maakuntamallista

Sunnuntai 3.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Pirkanmaan piirin eilen vuosikokouksestaan julkisuuteen saattama kannanotto on sellaista järeää tekstiä, että tänään puhunkin jutussani ”suulla suuremmalla”, kun julkaisen sen tässä:

 

 

****************

 

Keskustan johdolla hallituksessa aikaansaatu ratkaisu maakuntapohjaisesta SOTE- ja aluehallintomallista on tasapainoinen tulos pitkästä prosessista. Se turvaa riittävät resurssit palvelujen järjestämiselle alueilla ja vahvistaa lähipalveluja yhdistämällä eri toimintoja saman tuottajan toimipisteisiin. Samalla se mahdollistaa maakuntavaaleihin perustuvan demokraattisen päätöksenteon maakunnallisissa palveluissa. Siinä kansanvalta toteutuu suoremmin ja tasapuolisemmin maakunnan asukkaille kotikunnan koosta riippumatta verrattuna nykyisiin kuntayhtymiin.

 

 

Ratkaisun toteutukseen liittyviä neuvotteluja käydään parhaillaan ja viivästyneitä yksityiskohtaisia linjauksia etenemisestä odotetaan maakunnissa. Joiltakin tahoilta on kuitenkin pyritty edelleen nostamaan keskusteluun perusratkaisun sisältöä, kuten alueiden määrää.

 

 

Pirkanmaan Keskusta antaa täyden tukensa jo päätetylle maakuntamallille ja kehottaa hallitusta pitämään kiinni sovituista asioista. Suomen uudistaminen edellyttää kykyä päätöksentekoon, mutta myös sitoutumista tehtyjen ratkaisujen läpiviemiseen koko hallitukselta.

 

 

*****************

 

 

Taidatkos sen selvemmin sanoa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Keskusta, maakuntamalli, maakuntahallinto, itsehallintoalueet, sote-ratkaisu, Pirkanmaan Keskustan vuosikokous 2016,

Tampereen ja Turun erityispyyntöjä sote-ratkaisun toteuttamisessa ei pidä hyväksyä

Maanantai 18.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä on herättänyt suurta ihmetystä, kun Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja Turun kaupunginjohtaja ovat tulleet julkisuuteen ja vaatineet Tampereelle sekä Turulle erityiskohtelua maakuntahallintoon ja sote-ratkaisuun liittyvissä kysymyksissä.

 

 

Ainakaan Tampereen pormestarilla ei ole ollut ulostuloon oikeutta, sillä asia käsitellään vasta tänään Tampereen kaupunginvaltuustossa.

 

 

Renki on ylittänyt valtuutensa!

 

 

On selvää, että Tampereelle, Turulle, pääkaupunkiseudun metropolialueelle ja eikä myöskään Oululle tule myöntää mitään erityisoikeuksia vaan niiden pitää sopeutua niihin linjauksiin, joita hallitus on asian tiimoilta tehnyt.

 

 

Ymmärrän Tampereen hädän, sillä pormestarimme toimi nyttemmin Brysseliin paenneen Henna Virkkusen apulaisena, kun Virkkunen yhdessä demareiden kanssa yritti tehdä ns. suurta kuntauudistusta, jossa pienet kunnat, syrjäseudut ja elämisen mahdollisuudet olisi tapettu Tampereellakin Hämeenpuiston, Näsijärvenrannan, Rautatieaseman ja Ratinanniemen ulkopuolisilta alueilta!

 

 

Aiheutti suuria naurunpyrskähdyksiä, kun Tampereen pormestari totesi Tampereen ja Turun erityispyyteiden julkistamistilaisuudessa mm. näin:

 

”Suurilla kaupunkiseuduilla tulisi olla myös jatkossa selkeä rooli elinkeinopolitiikassa, työllisyydenhoidossa,…”

 

 

On todettava, että Tampereella on jo nyt ollut selkeä rooli elinkeinopolitiikassa ja työllisyydenhoidossa – se rooli on ollut kuitenkin sellainen, joka ei kelpaa millekään kunnalle malliksi; elinkeinopolitiikkaa Tampereella ei ole ja kaupungin työttömyysprosentti on maakunnan korkein!

 

 

On lyhytnäköistä politiikkaa, kun Tampere haluaa olla ottamatta sitä roolia, jota sille kultalautasella Pirkanmaan kehittämisessä tarjotaan.

 

 

Tampere tuhoaa toiminnallaan kaikkien niiden organisaatioiden työn, jotka pyrkivät kehittämään Pirkanmaata maakuntana. 

 

 

Puhun tässä todellisena asiantuntijana, sillä kaikki se toiminta, jota esimerkiksi niiden kahden Tampereella toimivan yhdistyksen toimesta puheenjohdan, kohtaa suuria vaikeuksia, kun maakunnan muut yhdistykset karttavat kaikenlaista yhteistyötä tamperelaisen veljesyhdistyksen kanssa! 

 

 

Kaikki maakunnan yhdistykset  pelkäävät jopa yhdistystoiminnassa, että ”Tampereen yhdistys syö heidät”.

 

 

Nyt järki käteen Tampereen pormestari ja kaikki ne tahot, jotka puuhaavat Tampereelle vapaamatkustamista Pirkanmaan kehittämisessä!

 

 

Esitän, että hallitus heittää roskakoriin Tampereen erityiskohteluun viittaavat pyynnöt!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen ja Turun erityispyyntöjä sote-ratkaisun toteuttamisessa ei pidä hyväksyä, Suurten kaupunkien ja kaupunkiseutujen erityisasema on otettava huomioon itsehallintoalueuudistuksessa,

Sote-sovun synnyttyä voidaan Kokoomuksen tavoittelemat suurkunnat lopullisesti hylätä

Torstai 26.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista pohtinut parlamentaarinen ohjausryhmä julkisti eilen esityksensä, jolla julkisten terveyspalvelujen lähipalvelut voidaan turvata koko maassa.

 

Kataisen – Urpilaisen hallitus ajoi itsensä ”juntturaan” asian tiimoilta, mutta Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän aktiivinen ote maaliskuulla sai asiat rullaamaan.

 

Sovitussa puitelakiesityksessä tukeudutaan olemassa oleviin rakenteisiin.

 

Eilen sovittu merkitsee, että Kokoomuksen tavoittelema suurkuntiin tähtäävä kuntauudistus voidaan lopullisesti kuopata.

 

Eilisen aikana ihmeteltiin monilta tahoilta, että miten Kokoomuksen johdolla asiassa voitiin tussaroida peräti kolme vuotta ja sitten oppositiossa olevan Keskustan aloitteesta ja voidaan todeta myös, että Keskustan johdolla päästiin kolmessa kuukaudessa kaikkia tyydyttävään ratkaisuun!

 

Nyt sovittu on esimerkki siitä, että hallituksen jääräpäisesti ajama yksinvaltainen menettelytapa koki konkurssin. Suurissa uudistuksissa tarvitaan parlamentaarista valmistelua ja sen tosiasian Kokoomus nyt sai todeta kovimman kautta.

 

Eilen julkistettu sote-sopu lähtee nyt kuntiin lausuntokierrokselle ja se merkitsee, että kuntapäättäjät pääsevät vihdoinkin antamaan lausuntonsa sellaisesta asiasta, jolla on mahdollisuudet toteutua. Tähän saakka kuntiin on tullut lukematon määrä "lausuntopyyntöjä”, joille kuntaministerinä toiminut Henna Virkkunen on – niin en tohdi sanoa, että mitä hän on niillä pyyhkinyt!

 

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä – jonka ansiosta kokoava prosessi alkoi ja joka nyt sai lopullisen muotonsa – antaa asian ratkaisemisesta tunnustusta ministeri Susanna Huoviselle sekä Keskustan neuvottelijoille Juha Rehulalle ja Tapani Töllille.

 

 

Tiedän, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa on vielä paljon työtä, mutta parlamentaarisesti sovitut linjanvedot luovat jatkotyölle tukevat perusteet.

 

Luotan ratkaisujen löytämiseen yksityiskohtaisissa kysymyksissä, joista suurin on rahoituksen järjestäminen.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-ratkaisu, Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen, Juha Rehula, Tapani Tölli, Juha Sipilä,