Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vastuullinen myyntityö tuo luottamusta yrityksen toimintaan!

Torstai 11.6.2020 - -Esko Erkkilä-

Tuotantohyödykkeitä myyvien yritysten ja heidän myyntimiestensä johtoajatuksena on aina vastuullisuus sekä tulevaisuuteen katsominen asiakkaan parhaaksi.

 

Tuo esittämäni alkutoteamus on minulle tuttua, sillä sainhan toimia tuotantohyödykkeiden myyntityössä yli neljäkymmentä vuotta.

 

 

*******************

 

 

Muutama päivä sitten sain olla poikkeuksellisen vastuullisen myyntityön kohteena ja kiitollisena kerron asian tarkemmin:

 

IMG_8400.JPG

 

 

Hankin kaksi vuotta sitten etualalla näkyvän sadetuspumpun, joka pelasi oikein hienosti kaksi ensimmäistä vuotta, mutta nyt se vaan hurisi ja vettä se ei pystynyt nostamaan.

 

Oletin pumpussa olevan vikaa ja vein sen korjauttamista varten…

 

 

IMG_8349.JPG

 

…Näsin Vesijohtoliikkeeseen Tampereelle.

 

Näsin Vesijohtoliikkeessä kaksikin myyntimiestä tuli peräkärryni luo katsomaan pumppua ja kyselivät ongelman ilmenemisestä – nopeasti he tulivat johtopäätökseen, että pumpussa ei ole mitään vikaa, mutta imupuolella se vika piilee!

 

Myyntimiehet opastivat minua, että miten imupuolen ongelmat hoidetaan ja he myivät minulle viidelläkympillä tappuraa sekä erilaisia pienosia!

 

Palasin hieman aprikoiden mökille ja sain keskipojan korjaamaan imupuolen ongelmat saamieni neuvojen mukaisesti ja heti homman lopputulos oli se, että sadetuspumppu toimii erinomaisesti!

 

Kiitokset keskipojalle ja erityiskiitokset Näsin Vesijohtoliikkeelle, joka ei ”suostunut” ottamaan pumppua korjattavakseen.

 

 

Suosittelen Näsin Vesijohtoliikettä ja siellä erityisesti LVI-myyntimies Petri Jokista, joka toimi vastuullisesti sadetuspumppuni ongelmien ratkaisemisessa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vastuullinen myyntityö, myyntityö, tuotantohyödykkeiden myyntityö, Näsin Vesijohtoliike;

Uskonnosta, politiikasta ja pankkipolitiikasta myyntimies ei puhu!

Torstai 10.12.2015 - -Esko Erkkilä-

Toivon lukijoideni olevan kanssani samaa mieltä, että ainoastaan myyntityö ja sen onnistuminen tuo yhteiskuntaan lisäarvoa.

 

 

On selvää, että terveydenhoito, opetus ja kaikkinainen hallinto ovat menestyvän talouselämän eli myyntityön tuloksille perustuvia.

 

 

Pidemmällä tarkastelulla emme pysty ylläpitämään terveydenhoitoa, opetusta, kansallista turvallisuutta ja emme mitään muutakaan itsestään selvyytenä pitämäämme yhteiskunnan toimintoa, ellei meillä ole näille toiminnoille maksumiestä.

 

 

Laadukkaat tuotteet sekä kilpailukykyiset palvelut ja näiden oikeaan hintaan tapahtunut kaupittelu mahdollistavat meille hyvinvoinnin.

 

 

Tarvitaan siis myyntityötä!

 

 

Työskentelin saman konsernin palveluksessa tasan 40 vuotta. Neljästäkymmenestä vuodesta olin myyntityön etulinjassa 25 vuotta ja viimeiset 15 vuotta vastasin yrityksemme raaka-ainehankinnasta, mutta koin silti koko ajan olevani myyntihommissa.

 

 

Eräs arvostettu esimieheni painotti, että yrityksessä jokainen henkilö on myyntimies.

 

 

Allekirjoitan arvostamani esimieheni toteamuksen, sillä esim. tuotantolinjalla työskentelevä henkilö on keskeisessä roolissa, jotta varsinaisen myyntihenkilön työ onnistuu.  

 

 

Vain myyntihenkilön onnistuminen tuo yritykseen tuloja, joten hänen menestymisensä työssään on yritykselle tärkeää.

******************

 

Palaan tämän juttuni otsikkoon ja totean, että asiakaskontakteissa myyntimiehen kannattaa varoa ottamasta kantaa uskontoon ja politiikkaan, sillä kaikkien asiakkaiden yrityksen tuotteista maksamat eurot ovat tuloa yrityksen kassaan.

 

 

Sain leipäni agribisneksestä ja ainakin 1970- ja 1980-luvuilla pankkipolitiikka oli maatiloilla aihe, jota ei kannattanut kosketella.

 

 

Jos näki tilan piirongin päällä joko osuuspankin tai säästöpankin viirin, niin silloin saattoi turvallisesti ottaa hieman puheeksi myös pankkipolitiikan.

 

 

Pankkipolitiikan merkitys ihmisten elämässä on vähentynyt, mutta viisas myyntimies ei tänäänkään ota tiukkaa kantaa uskontoon eikä politiikkaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uskonto, politiikka, pankkipolitiikka, onnistunut myyntityö, myyntityö, myyntimies,

Oliko ennen helpompaa - tuskin?

Keskiviikko 21.10.2015 - -Esko Erkkilä-

Olen seurannut fb-kavereideni ongelmia työpaikansaannissa.

 

 

Työpaikka on nykyään varmaan tiukemmassa kuin ennen, mutta ehkä syitä on niin sysissä kuin sepissäkin.

 

 

Surkea esimerkki työttömästä sairaanhoitajasta on SDP:n kunnanvaltuutettu Meri Venäläinen, josta on juttu Yle Pohjois-Karjalan sivuilla.

 

 

Juttu löytyy, kun googlaa ”työtön sairaanhoitaja Tohmajärvi”.

 

 

En voi pienimmässäkään määrin arvostaa henkilöä, joka irtisanoutuu 15 vuotta kestäneestä sairaanhoitajatyöstään ja alkaa ”opiskelemaan” teatteria ja etsii nyt töitä kulttuurialalta!

 

 

Kuinka monella ”työttömällä” on samantapainen tilanne eli on valittu sellainen työnhakupolku, jolla kerta kaikkiaan ei ole työllistymismahdollisuuksia?

 

 

Kulttuuri- ja media-ala ovat käsittääkseni juuri sellaisia, joille pyrkimällä pääsee helposti työttömäksi.

 

 

**************

 

 

Valmistuin agrologiksi vuonna 1970 ja silloinkin työllistyminen oli vaikeaa.

 

 

Olin onneksi suorittanut vuosiharjoitteluni Keskon omistamalla Länsi-Hahkialan Opetus- ja Koetilalla Hauholla ja soitinkin muutama kuukausi ennen valmistumista Keskolle Antti J. Jussilalle ja esitin, että tottahan Kesko työllistää sitten aikanaan harjoittelijansa.

 

 

Antti J. – jonka näin ”männäviikolla" KoneAgria 2015 –näyttelyssä – sanoi, että eiköhän asia järjesty.

 

 

Sain sitten työpaikan Kauhajoella K-Maatalouskeskuksessa ja palkkani, joka muuten oli 700 markkaa, maksoi puoliksi kyseinen kauppias ja puoliksi Kesko.

Opin tekemään kaikenlaisia kaupassa esiintulleita töitä.  Maatalouskaupan lisäksi kauppiaspariskunnalla oli samassa kiinteistössä päivittäistavarakauppa.

Roskien polttaminen, maidon noutaminen kesken päivän meijeriltä ja lukemattomat muut hanttihommat kuuluivat tehtäviini. Työ opetti tuntemaan maatalous- ja päivittäistavarakaupan rutiinit.

Oli hyvä, että kaikkiviisas nuori agrologi joutui kantamaan asiakkaan henkilöautoon yhden säkin Mullin-Herkkua, kun sitten aikanaan teki vastuualueensa myyntibudjettia, johon saattoi sisältyä vaikkapa 10.000 tonnin tai 15.000 tonnin vuosimyynti samaista tuotetta!

 

 

Laadin elämäni ainoan työpaikkahakemuksen Kauhajoella ja minut valittiin Rehuraision myyntimieheksi 1.12.1970 alkaen.

 

 

Aloituspalkkani oli 1.100 markkaa kuukaudessa.

 

 

Olin saman työnantajan palveluksessa tasan 40 vuotta lukemattomissa eri tehtävissä.

 

 

Olen monta kertaa sanonut, että työurani oli koko ajan alaspäin menemistä, sillä aloitin hommat Kokkolassa, josta sitten valuin Seinäjoelle, Hämeenlinnaan, Pöytyälle ja lopulta syrjä-Suomeen Raisioon. Asuin aina kotona ja koti oli työurani aikana Kokkolassa, Seinäjoella ja Tampereella – Kokkolassa se toki oli vain asunto, mutta Seinäjoella ja Tampereella koti.

 

 

 

*****************

 

 

 

Tahdon oman työhistoriani kautta kertoa nykynuorille, että kaikenlaista työtä pitää etsiä ja vastaanottaa.

 

 

Jos haluaa tehdä vain sellaista työtä, joka tuntuu mukavalta, niin hakemuksia saa lähetellä, mutta työhönkutsua on turha odottaa.

 

 

Olen työurani aikana saanut palkata lukemattomia henkilöitä erilaisiin työtehtäviin ja valinnassa eräs tärkeimmistä seikoista on se, että henkilön työhistoriassa ei ole suuria aukkoja.

 

 

Henkilön työtehtävät työhistorian aikana ovat toissijaisia, sillä oleellista on se, että työhistoriassa ei ole pitkiä aukkoja.

 

 

Kannustan työhakijoita olemaan aktiivisia ja muistamaan, että työhakuprosessi on vaativa myyntityö, jossa myytävänä on oma työpanos!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: työnhaku on myyntityötä, työnhakuprosessi, henkilön työhistoria, työttömyys, työnhaku,