Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Politiikka, uskonto ja pankkipolitiikka

Tiistai 15.9.2020 - -Esko Erkkilä-

Miksi juttuni otsikossa on tänään nuo kolme asiaa?

 

 Antakaas kun kerron!

 

*****************

 

Opiskelujeni jälkeen ja eläköitymiseeni saakka toimin agribisneksessä – aluksi muutaman vuoden myyntimiehenä ja sen jälkeen erilaisissa esimiestehtävissä. Työelämävuosia ehti kertyä neljäkymmentä ja puoli vuotta!

 

Maanviljelijöiden ja kotieläntuottajien sekä maatalouskaupan piirissä toimiessani totesin, että menetyksellinen myyntimies karttaa asiakkaiden kanssa keskustelua noista kolmesta aiheesta.

 

 

Politiikka

 

Otaksun, että 1970-luvulla valtaosa viljelijäasiakkaistani oli silloisen Keskustapuolueen kannattajia, mutta oli joukossa myös Kokoomuksen kannattajia sekä nousuaan aloittelevan SMP:n kannattajia – myös demareita oli asiakkainani.

 

Uskonto

 

Asiakkaideni valtaosa kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon, mutta oppirahat sain tällä saralla maksaa, kun joskus eräänä vuonna parhaaseen toukoaikaan totesin maanantai-aamuna suurimmalle vähittäisliikkeen vastaavalla näin: ”Kyllä Sinäkin varmaan olit kylvöhommissa koko eilisen päivän” (eli sunnuntain).

 

Yhteistyökumppanini närkästyi lausumastani ja totesi: ”Kuule Esko, minä pyhitän Herran sunnuntait lepopäiväksi ja niin kiire minulla ei ole, että silloin lähtisin tekemään töitä!”

 

Ajattelematon lausahdukseni haittasi kaupankäyntiämme pitkän aikaa!

 

 

Pankkipolitiikka…

 

…oli agraariväestön piirissä säästöpankkiryhmän romahdukseen saakka kahden pankkiryhmän eli osuuspankkiuskollisten ja säästöpankkiuskollisten hoidossa.

 

Pankkipolitiikka oli 1970-luvulla paljon enemmän viljelijäväestöä jakava kuin konsanaan puoluepolitiikka.

 

Myyntimiehen piti erityisesti varoa käsittelemästä osuuspankkien ja säästöpankkien asioita, jos aikoi myydä tuotteitaan.

 

Peräkamarin pöydällä tai pirtin senkin päällä oleva osuuspankin tai säästöpankin viiri toki antoi hyvän tuen myyntimiehen puheille, jos hän halusi pankkipoliittisilla puheillaan höystää kaupankäyntiä!

 

*****************

 

Lähdin kuntavaaliehdokkaaksi vuonna 2008 eli kaksi vuotta ennen eläköitymistäni, mutta silloin olinkin jo siirtynyt raaka-ainehankinnan vastuutehtäviin ja en päivittäin ollut tekemisissä ostavan asiakaskunnan kanssa!

 

Voi niitä mielenkiintoisia aikoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puoluepolitiikka, Keskusta, Kokoomus, Suomen Maaseudun Puolue, SDP, Osuuspankki, Opusspankkipuolue, Säästöpankki, Säästöpankkipuolue, Osuuspankin viiri, Säästöpankin viiri,

Myyntimiehen ei pidä käsitellä politiikkaa, uskontoa eikä pankkipolitiikkaa!

Lauantai 18.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Ehdin työelämän aikana toimia myyntitehtävissä yli neljäkymmentä vuotta ja niistä ensimmäiset noin kymmenen vuotta tehtävissä, joissa tapasin ”eläviä asiakkaita”!

 

Tuon kymmenen vuoden aikana sain kantapään kautta kokea, että tämän juttuni otsikossa kertomiani asioita ei ollut viisasta ottaa esille myyntitapahtumasa.

 

Politiikka…

 

…ja sen käsittelemisestä pidättäytyminen oli minulle koko ajan täysin selvää ja sen osalta en joutunut vaikeuksiin kertaakaan.

 

Asiakkaani olivat pääosin keskustalaisia ja kokoomuslaisia, mutta joukossa oli merkittävä joukko myös demareita ja oli mukana myös kommunisteja eli nykyterminologian mukaan vasemmistoliittolaisia – kaikkien kanssa tulin hyvin toimeen. Kristillisdemokraatteja myös, mutta ei onneksi vihreitä!

 

Uskontokysymyksen osalta kompastuin ainakin kerran, kun…

 

…erehdyin joskus suurten juhlapyhien jälkeen keväällä toteamaan eräälle merkittävällä asiakkaallemme; ”Olihan Sinunkin nyt pyhien aikana tehtävä kylvötöitä”!

 

Merkittävä asiakkaani totesi minulle näin: ”Esko, niin suurta tarvetta juhlapyhänä pellolle menemiseen ei koskaan tule, että Minä Herran suurena juhlapyhänä menisin pellolle tekemään töitä!”

 

Opin läksyni kerralla, sillä ajattelematon lauseeni jäädytti hyvät suhteeni tuohon hartaaseen körttiläiseen moniksi kuukausiksi!

 

 

Pankkipolitiikka oli maatiloilla 1970- ja vielä 1980-luvullakin…

 

…asiakkaitamme jyrkästi jakavaa, sillä ”osuuspankki-puolue” ja ”säästöpankki-puolue” jakoivat maakunnan viljelijöitä eri leireihin paljon jyrkemmin kuin konsanaan puoluepolitikkka.

 

Pankkipolitikkaan aloitteleva myyntimies pystyi jollakin lausahduksellaan ottamaan kantaa vasta sen jälkeen, kun pääsi tilan pirtissä tai peräkamarissa näkemään sen pankin järjestöviirin, jota kyseinen asiakas kannatti!

 

Toistan vielä, että puoluepolitiikkaan, uskonnollisiin kysymyksiin tai pankkipolitiikkaan menestyvän myyntimiehen ei pidä ottaa kantaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puoluepolitiikka, uskonnolliset kysymykset, pankkipolitiikka, osuuspankkipuolue, säästöpankkipuolue, agribisnes,