Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Politiikka, uskonto ja pankkipolitiikka

Tiistai 15.9.2020 - -Esko Erkkilä-

Miksi juttuni otsikossa on tänään nuo kolme asiaa?

 

 Antakaas kun kerron!

 

*****************

 

Opiskelujeni jälkeen ja eläköitymiseeni saakka toimin agribisneksessä – aluksi muutaman vuoden myyntimiehenä ja sen jälkeen erilaisissa esimiestehtävissä. Työelämävuosia ehti kertyä neljäkymmentä ja puoli vuotta!

 

Maanviljelijöiden ja kotieläntuottajien sekä maatalouskaupan piirissä toimiessani totesin, että menetyksellinen myyntimies karttaa asiakkaiden kanssa keskustelua noista kolmesta aiheesta.

 

 

Politiikka

 

Otaksun, että 1970-luvulla valtaosa viljelijäasiakkaistani oli silloisen Keskustapuolueen kannattajia, mutta oli joukossa myös Kokoomuksen kannattajia sekä nousuaan aloittelevan SMP:n kannattajia – myös demareita oli asiakkainani.

 

Uskonto

 

Asiakkaideni valtaosa kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon, mutta oppirahat sain tällä saralla maksaa, kun joskus eräänä vuonna parhaaseen toukoaikaan totesin maanantai-aamuna suurimmalle vähittäisliikkeen vastaavalla näin: ”Kyllä Sinäkin varmaan olit kylvöhommissa koko eilisen päivän” (eli sunnuntain).

 

Yhteistyökumppanini närkästyi lausumastani ja totesi: ”Kuule Esko, minä pyhitän Herran sunnuntait lepopäiväksi ja niin kiire minulla ei ole, että silloin lähtisin tekemään töitä!”

 

Ajattelematon lausahdukseni haittasi kaupankäyntiämme pitkän aikaa!

 

 

Pankkipolitiikka…

 

…oli agraariväestön piirissä säästöpankkiryhmän romahdukseen saakka kahden pankkiryhmän eli osuuspankkiuskollisten ja säästöpankkiuskollisten hoidossa.

 

Pankkipolitiikka oli 1970-luvulla paljon enemmän viljelijäväestöä jakava kuin konsanaan puoluepolitiikka.

 

Myyntimiehen piti erityisesti varoa käsittelemästä osuuspankkien ja säästöpankkien asioita, jos aikoi myydä tuotteitaan.

 

Peräkamarin pöydällä tai pirtin senkin päällä oleva osuuspankin tai säästöpankin viiri toki antoi hyvän tuen myyntimiehen puheille, jos hän halusi pankkipoliittisilla puheillaan höystää kaupankäyntiä!

 

*****************

 

Lähdin kuntavaaliehdokkaaksi vuonna 2008 eli kaksi vuotta ennen eläköitymistäni, mutta silloin olinkin jo siirtynyt raaka-ainehankinnan vastuutehtäviin ja en päivittäin ollut tekemisissä ostavan asiakaskunnan kanssa!

 

Voi niitä mielenkiintoisia aikoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puoluepolitiikka, Keskusta, Kokoomus, Suomen Maaseudun Puolue, SDP, Osuuspankki, Opusspankkipuolue, Säästöpankki, Säästöpankkipuolue, Osuuspankin viiri, Säästöpankin viiri,

Myyntimiehen ei pidä käsitellä politiikkaa, uskontoa eikä pankkipolitiikkaa!

Lauantai 18.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Ehdin työelämän aikana toimia myyntitehtävissä yli neljäkymmentä vuotta ja niistä ensimmäiset noin kymmenen vuotta tehtävissä, joissa tapasin ”eläviä asiakkaita”!

 

Tuon kymmenen vuoden aikana sain kantapään kautta kokea, että tämän juttuni otsikossa kertomiani asioita ei ollut viisasta ottaa esille myyntitapahtumasa.

 

Politiikka…

 

…ja sen käsittelemisestä pidättäytyminen oli minulle koko ajan täysin selvää ja sen osalta en joutunut vaikeuksiin kertaakaan.

 

Asiakkaani olivat pääosin keskustalaisia ja kokoomuslaisia, mutta joukossa oli merkittävä joukko myös demareita ja oli mukana myös kommunisteja eli nykyterminologian mukaan vasemmistoliittolaisia – kaikkien kanssa tulin hyvin toimeen. Kristillisdemokraatteja myös, mutta ei onneksi vihreitä!

 

Uskontokysymyksen osalta kompastuin ainakin kerran, kun…

 

…erehdyin joskus suurten juhlapyhien jälkeen keväällä toteamaan eräälle merkittävällä asiakkaallemme; ”Olihan Sinunkin nyt pyhien aikana tehtävä kylvötöitä”!

 

Merkittävä asiakkaani totesi minulle näin: ”Esko, niin suurta tarvetta juhlapyhänä pellolle menemiseen ei koskaan tule, että Minä Herran suurena juhlapyhänä menisin pellolle tekemään töitä!”

 

Opin läksyni kerralla, sillä ajattelematon lauseeni jäädytti hyvät suhteeni tuohon hartaaseen körttiläiseen moniksi kuukausiksi!

 

 

Pankkipolitiikka oli maatiloilla 1970- ja vielä 1980-luvullakin…

 

…asiakkaitamme jyrkästi jakavaa, sillä ”osuuspankki-puolue” ja ”säästöpankki-puolue” jakoivat maakunnan viljelijöitä eri leireihin paljon jyrkemmin kuin konsanaan puoluepolitikkka.

 

Pankkipolitikkaan aloitteleva myyntimies pystyi jollakin lausahduksellaan ottamaan kantaa vasta sen jälkeen, kun pääsi tilan pirtissä tai peräkamarissa näkemään sen pankin järjestöviirin, jota kyseinen asiakas kannatti!

 

Toistan vielä, että puoluepolitiikkaan, uskonnollisiin kysymyksiin tai pankkipolitiikkaan menestyvän myyntimiehen ei pidä ottaa kantaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puoluepolitiikka, uskonnolliset kysymykset, pankkipolitiikka, osuuspankkipuolue, säästöpankkipuolue, agribisnes,

Miellyttävä tuoksumuisto säilyy mielessä vuosikymmenet!

Tiistai 19.9.2017 - -Esko Erkkilä-

Tämän juttuni otsikkona voisi vaihtoehtoisesti olla vaikkapa tämä:

 

”Erikoinen tuoksumuisto säilyy mielessä vuosikymmenet!”

 

 

Osallistuin viime lauantaina Pirkanmaan Säätiön järjestämään seminaariin Viljakkalan Seurojentalolla ja seminaariyleisöllä oli mahdollisuus tutustua talossa sijaitsevaan pankkimuseoon.

 

 

Nykyisen Seurojentalon tiloissa toimi aikoinaan Viljakkalan Säästöpankki ja pankinjohtajan entisessä huoneessa on tänäänkin…

 

 

 

IMG_2614.JPG

 

 

…pankinjohtaja Hugo Salvaksen muotokuva.

 

 

Pankinjohtaja Salvaksen muotokuva tuo minulle mieleeni miellyttävän muiston vaikka kyse onkin hänen polttamastaan sikaarista ja sen sikaarintuoksusta!

 

 

Pääsin pikkupoikana käymään vanhempieni mukana Viljakkalan Säästöpankissa ja vaikka emme useinkaan nähneet pankinjohtaja Hugo Salvasta, hänen polttamansa sikaarintuoksu leijaili pankkisalissa.

 

 

En ole tupakkamies ja suorastaan vihaan tupakanhajua, mutta Viljakkalan Säästöpankissa 1950-luvulla leijaillut sikaarintuoksu muistuu yhäkin mieleeni miellyttävänä kokemuksena.

 

 

********************

 

 

Tiedemiehet toteavat, että tuoksut ja hajut herättävät tunteita ja tuovat mieleen tunteita tehokkaammin kuin mitkään muut aistimukset.

 

 

Syy on siinä, miten aivomme käsittelevät hajuaistimukset. Hajut kulkevat aivoissa melko lyhyttä reittiä hajukeskukseen, joka on yhteydessä aivojen limbiseen järjestelmään.

 

 

Samaan paikkaan, joka käsittelee tunteita – näin sanovat tiedemiehet!

 

 

He jatkavat, että ihmiset muistavat tuoksuja helpommin kuin vaikkapa valokuvia!

 

 

 

Missähän saisin haistella hyvän sikaarin tuoksuja?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: tuoksumuisto, erikoinen tuoksumuisto, mielleyttävä tuoksumuisto, aivojen limbinen järjestelmä, Viljakkalan Säästöpankki, Viljakkalan Seurojentalo, Hugo Salvas,

Tanssipaikka, Kansanhuolto, Säästöpankki, kansalaiskoulu ja paljon muuta

Lauantai 14.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Lupailin eilen, että ehkä joskus muistelisin Viljakkalan Seurantaloon eli Viljakkalan Maamiesseurantaloon liittyviä muistoja ja se hetki on jo tänään.

 

 

Viljakkalan Maamiesseurantalo oli vilkas tanssipaikka 1930- ja aina 1950-luvulle saakka.

 

 

Olen tutkaillut sukuni synkkiä tapahtumia 1930-luvulta Turun Maakunta-arkistossa Ikaalisten käräjäoikeuden päätöksistä ja sieltä olen todennut, että Viljakkalan Maamiesseuratalo on ollut ”suosittu” paikka, josta on monia käräjäoikeuden päätöksiä.

 

 

Tavallisin oikeusjuttu on, kun maamiesseurantalolla on ollut tappelunnujakoita, mutta vieläkin yleisempi aihe oikeusjutuille on ollut ”alkoholin luvaton hallussapito huvipaikalla”.

 

Miehet ovat tuoneet omia pullojaan tansseihin, piilottaneet ne huvipaikan takana olleisiin halkopinoihin, käyneet niistä illan aikana naukkailemassa ja jääneet kiinni naukkailemisistaan! Häkkihän siitä on heilahtanut sakkojen muodossa!

 

 

 

 

seu1.jpg

 

Niiltä ajoilta periytyy, että Seurojentalolla on yhä edelleen putka!  Toki putka on nykyisin vain muisto menneiltä ajoilta, mutta nähtävyys se edelleen on.

 

********************

 

Viljakkalan Kansanhuolto toimi Maamiesseurantalolla ja sieltä viljakkalalaiset saivat osokorttinsa.

 

 

Muistan, kun Viljakkalan Säästöpankki toimi Maamiesseuratalolla.

 

 

 

 

seu2.jpg

 

 

Pankinjohtajan huoneen kynnyksellä on yhä edelleen nähtävissä kuluneet saappaanjäljet, jossa lainaa pyytämään tulleet asiakkaat odottivat pankinjohtajan puheille pääsemistä – tässä olen mallina ”kenkäjalkaisena” noissa jalanjäljissä!

 

 

 

 

seu3.jpg

 

 

Viljakkalan Säästöpankin toimitusjohtajana oli tuolloin Arvo Monkala – josta minulla ei ole muistikuvaa.

 

 

 

 

seu4.jpg

 

 

Monkalan seuraaja oli Hugo Salvas, josta minullakin jo on muistikuvia – oikeastaan kyse on tuoksumuistikuvasta, sillä Salvas poltti sikaareja ja hieno sikaarintuoksu leijaili säästöpankin yleisötiloissakin!

 

 

 

*******************

 

 

Omakohtainen kokemus Viljakkalan Maamiesseuratalosta on vuodelta 1960, jolloin sain suorittaa kansalaiskoulun maamiesseuratalolla.

 

 

 

 

seu51.jpg

 

 

Poikien käsityöluokkana oli maamiesseuratalon sali, jossa tässä kuvassa on menossa myyjäiset.

 

 

 

 

seu6.jpg

 

 

Pölyisessä puutyöluokassa oli jo silloin tämä Eero Järnefeltin ”Lehmisavu” –maalauksen kopio, joka yhä edelleen on samalla paikalla.

seu7.jpg

 

 

 

Seurantalon remontin eräs rahankeräyskeino oli se, että talon tuoleja kunnostettiin talkoovoimin ja niitä ”myytiin” siten, että antamalla lahjoituksen sai itselleen hopealaatalla nimikoidun tuolin – osallistuin aikoinaan kampanjaan ja nyt minulla sekä Rouvalla on salissa oma yhteinen nimikoitu tuoli!

Tuoleja on salissa niin paljon, että en ole milloinkaan osunut "omalle tuolilleni" mutta olen vakuuttunut sen olevan tuolien joukossa!

 

 

Kiitokset sille harvalukuisalle talkoojoukolle, joka on saanut Viljakkalan Seurojentalon hienoon kuntoon – heidän työnsä jatkuu, sillä tiedän, että tavoitteena on saada taloon maalämpö!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkalan Seurojentalo, Viljakkalan Maamiesseurantalo, Viljakkalan Säästöpankki, Viljakkalan kansanhuolto, Viljakkalan Maamiesseurantalon putka, Viljakkalan kansalaiskoulu 1960, Viljakkalan kansalaiskoulu,

Onko minulta taas menossa pankki alta?

Keskiviikko 17.8.2011 - -Esko Erkkilä-

Aloitin pankkisuhteeni jo vauvaikäisenä Viljakkalan Säästöpankin kanssa ja jatkoin sitä pankkifuusion jälkeen Tampereen Aluesäästöpankin kanssa.

 

Säästöpankkikriisi kärjistyi ja jouduin siirtymään Suomen Säästöpankin asiakkaaksi.

 

Pankkikriisin jatkokuvioissa pankikseni ilmaantui Ylöjärven Osuuspankki, mutta siitäkään suhteesta ei muodostunut minusta johtumattomista syistä pitkää, sillä viime vuodet ole joutunut olemaan Tampereen Seudun Osuuspankin asiakas.

Kertaakaan en ole ollut pankkivaihdoksissani aktiivinen, vaan pankit ovat pallotelleet minua kuin pingispalloa!


On sanomattakin selvää, että pidän säästöpankit kadotuksen tielle ajaneita henkilöitä epäonnistuneina yksilöinä taloudellisten asioiden hoitajina.

 

Tampereen Seudun Osuuspankki kuuluu OP-Pohjola –ryhmään.

 

Vakuutusasiani hoidin jo ennen Osuuspankkien ja Pohjolan yhdistymistä Pohjolassa, joten olen OP-Pohjolan "kaksoisvanki" - toki vapaasta tahdostani.

 

Olen huolestuneena seurannut, että nyt luottoluokituslaitos Moody's on ottanut OP-Pohjola-ryhmän ja Pohjolan luottoluokitukset tarkkailuun. Moody's saattaa laskea luokituksia.

 

Onko vaarana, että ilman omaa syytäni joudun asiakkaaksi kuudenteen pankkiin?

 

Totta puhuen en koe suurta vaaraa pankkini luisumisesta konkurssiin – vaikka toki kaikki on nykypäivänä mahdollista.

 

Melkein humoristiselta kuulostaa OP-Pohjolan johtajien selitykset Moodys´n hankkeista. Johtajat selittelevät parhaiden myyntimiesten tapaan, että mahdollisella luottoluokituksen alenemisella ei ole mitään merkitystä.

 

En ”purematta niele” OP-Pohjolan johtajien sepustuksia, vaan kuuntelen luottoluokituksen alentamisaikeita herkällä korvalla.

 

Näin on mielestäni tehtävä kaikkien, jotka ovat OP-Pohjola –ryhmän asiakkaita, sillä luottoluokituksen alentaminen on vakava merkki pankkiryhmän heikentyneestä tilanteesta.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: OP-Pohjola, OP-Pohjolan luottoluokitus, Moody´s alentamassa OP-Pohjolan luottoluokitusta, Moody`s, Viljakkalan Säästöpankki, Tampereen Aluesäästöpankki, Suomen Säästöpankki, Ylöjärven Osuuspankki, Tampereen Seudun Osuuspankki, Viljakkala,