Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kela-taksi ja sote-taksi ovat eri asioita!

Lauantai 4.2.2023 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin viime viikolla erääseen yleisötilaisuuteen, jossa käsiteltiin mm. Kela-takseihin ja sote-takseihin liittyviä kysymyksiä.

 

Tilaisuudessa tai oikeastaan vasta tilaisuuden jälkeen tuli selväksi, että Kela-taksit ja sote-taksit ovat tyystin eri asioita.

 

 

Kela-taksin voit saada, jos joudut käymään lääkärissä sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi etkä voi terveydentilasi vuoksi matkustaa julkisilla kulkuvälineillä.

 

Kela-taksi tilataan erityisestä numerosta ja koko Pirkanmaalla sekä Tampereella tuo numero on 0800-415710.

 

Kela-taksin omavastuuhinta on 25,00 euroa.

**************

 

Sote-taksia voivat Vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita saada henkilöt, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.

 

Sote-taksin tilaus Tampereella tehdään numeroon 03-5678101.

 

Sote-taksin omavastuuhinta on varsin edullinen.

Varmistin puhelinnumerot 3.2.2023, joten ne ovat oikeat.

 

 

***************

 

Yksinkertaistaen voidaan todeta, että Kela-taksin käyttöoikeus on tapauskohtainen, kun taas sote-taksin käyttöoikeus on henkilökohtaisesti jatkuva!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Kela-taksi ja sote-taksi ovat eri asioita!, Kela-taksi, Sote-taksi, vammaispalvelulaki,

Riittääkö edes miljardia sote-alan palkkaharmonisointiin!

Perjantai 28.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Nykyisin kuntien ja kuntayhtymien palkkalistoilla olevat työntekijät siirtyvät noin vuoden kuluttua hyvinvointialueiden palkkalistoille.

 

 

Henkilöstö siirtyy kunnista hyvinvointialueille liikkeenluovutusperiaatteen mukaisesti.

 

Sote-uudistuksessa kunnista ja kuntayhtymistä siirtyy hyvinvointialueille noin 175 000 työntekijää.

 

Työelämälakien ja oikeuskäytännön mukaan liikkeenluovutuksen jälkeen palkat tulee harmonisoida.

 

Palkkaharmonisointi nostaa työntekijöiden keskipalkkaa reilusti ja maksumiehinä ovat kaikki veronmaksajat.

 

Hallitus on valmistelussaan arvioinut palkkaharmonisoinnin kustannukseksi 124 – 434 miljoonaa euroa.

 

Jo suuri hintahaarukka kertoo, että kenelläkään ei ole varmaa tietoa palkkaharmonisoinnin kustannuksista, mutta kaikki ovat yksimielisiä siitä, että tuo korkeinkin ennakkoarvio on liian matala!

 

Työnantaja esittää palkkaharmonisoinnin toteuttamisessa ns. mediaanimallia, jossa palkat harmonisoitaisiin palkkahaitarin keskimmäisen palkansaajan mukaan. Keskitason alapuolella olevat palkat nousisivat keskitasolle, mutta sen yläpuolella olevat palkat jäisivät ennalleen – kenenkään palkka ei luonnollisesti alenisi.

 

Palkansaajapuolen ay-jyrät ajavat ns. kärkipalkkamallia, jossa kaikkien palkat harmonisoitaisiin suhteessa ylimpään palkkaan.

 

 

Kannatan vastuullisuutta ja mielestäni mediaanimalliin tukeutuminen sekä sen toteuttaminen riittävän pitkän siirtymäajan puitteissa takaisivat kaikille oikeudenmukaisen palkkaratkaisun – ilmeisesti sellaisenkin ratkaisuvaihtoehdon toteuttaminen olisi miljardiluokan eli tuhannen miljoonan euron suuruinen kustannus veronmaksajien maksettavaksi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Riittääkö edes miljardia sote-alan palkkaharmonisointiin!, palkkaharmonisointi, mediaanimalli palkkaharmonisoinnissa, ay-jyrät, kärkipalkkamalli olisi kallis ratkaisu sote-alan palkkaharmonisoinnissa, veronmaksajat maksavat palkkaharmonisoinnin,

Valinnanvapaus julkisessa terveydenhuollossa on varjeltava "takalauta" tulevissa sote-myllerryksissä

Lauantai 13.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Eräät puolueet pitävät tulevissa soteratkaisuissa keskeisenä päämääränään, että jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-piste, josta ihminen saavat lähipalvelut.

 

Periaate on hyvä ja kannatettava, mutta on muistettava, että meillä on jo vuoden 2014 alusta alkaen voimassa terveydenhuoltolain 48 §, jonka mukaan kuntalaisella on mahdollisuus valita hoitopaikkansa koko maan alueelta.

 

Kiireettömän hoidon valinnanvapaus koskee perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa. Valinnanvapaus on rajattu julkiseen terveydenhuoltoon. Valintaoikeutta käyttävien asiakkaiden terveydenhuollon kustannuksista voidaan laskuttaa järjestämisvastuussa olevaa kuntaa tai kuntayhtymää terveydenhuoltolain 58 § perusteella.

 

Valinnanvapaus ja sen merkitys ovat erityisen tärkeitä liitoskuntien alueella, joissa matka asuinkunnan sote-pisteeseen saattaa olla moninkertainen verrattuna naapurikunnan alueella sijaitsevaan sote-pisteeseen.

 

Otan esimerkiksi synnyinkuntani Viljakkalan ja valinnanvapauden merkityksen alueen asukkaiden palvelutasoon.

 

 • Viljakkalan kirkonkylältä on matkaa Ylöjärven keskustaan lähemmäs kolmekymmentä kilometriä, mutta naapurikunnan Hämeenkyrön keskustaan vain kymmenkunta kilometriä. Jos Ylöjärvellä olisi jatkossa vain yksi sote-piste ja samoin myös Hämeenkyrössä, niin olisi selvää, että kaikki Viljakkalan kirkonkylän alueen asukkaat käyttäisivät valinnanvapautta ja suuntautuisivat Hämeenkyröön!

Viljakkalan Mannista on matkaa vain 3 – 5 kilometriä Hämeenkyröön ja ilmeisesti nyt jo mannilaiset ovat hyödyntäneet valinnanvapauttaan ja asioivat sote-asioissa Hämeenkyrössä.

 

Suon puolueille sen, että ne pitävät kiinni periaatteesta, että jokaisen kunnan alueella pitää jatkossakin olla sote-piste, mutta tärkeintä on kuitenkin huolehtia valinnanvapauden säilyttämisestä jatkossakin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valinnanvapaus julkisessa terveydenhuollossa on varjeltava "takalauta" tulevissa sote-myllerryksissä, sote-uudistus, valinnanvapaus, sote-piste jokaiseen kuntaan, Viljakkala, Viljakkalan kirkonkylä, Viljakkalan Manni, Ylöjärvi, Viljakkalan kuntaliitos,

Mihin tehtäviin kunnat voivat keskittyä, kun SoTe-uudistus nyt saadaan aikaiseksi?

Torstai 11.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Hyvinvointialueiden vaalit 23.1.2022 merkitsevät merkittävää muutosta kuntien tehtäväkentässä.

 

Sosiaali- sekä terveyspalveluasiat siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle ja kunnat voivat – niiden pitää – keskittyä muiden asioiden hoitamiseen.

 

Kunnille jää monta merkittävää vastuualuetta ja joissain yhteyksissä niitä on luonnehdittu neljän K:n tehtäviksi.

 

Neljällä K:lla ilmaistuna kuntien tehtävät ovat jatkossa;

 

 • ·      Koulutus

 

 • ·      Kaavoitus

 

 • ·      Kehittäminen

 

o   kunnan elinvoima

 

 • ·      Kulttuuri

o   mukaan lukien liikunta

 

 

-Esko Erkkilä-

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mihin tehtäviin kunnat voivat keskittyä, kun SoTe-uudistus nyt saadaan aikaiseksi?, SoTe-uudistus, Koulutus, Kaavoitus, Kehittäminen, Kulttuuri, Hyvinvointialueet, maakuntavaalit, hyvinvointialuevaalit, maakuntavaalit 23.1.2022,

Kolmessa päivässä kolme syytä miksi Keskustan pitää olla hallituksessa

Lauantai 13.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Päättyvä viikko on ollut poliittisesti merkittävä, sillä kolmen päivän – tiistaista torstaihin – aikana on ollut kolme syytä, että miksi Keskustan paikka on Sanna Marinin hallituksessa.

 

Olen ne syyt toki jo tälläkin saitilla käsitellyt, mutta kertaus on opintojen äiti!

 1.    Tiistaina pääministeri totesi Eduskunnassa pitämässään puheessa, että Hornet-hävittäjien korvaavasta hävittäjätyypistä hallitus antaa tämän vuoden aikana esityksen.

 2.    Samaisessa tilaisuudessa SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman totesi, että alkaneen vuoden aikana hallitus antaa pitkään suunnitellun sote-esityksen.

 3.    Torstaina Metsäliitto kertoi, että se tulee rakentamaan Kemiin 1,6 miljardia maksavan biojalostamon eli siis samanlaisen, joka aloitti tuotannon Äänekoskella vuonna 2017.

 

 

Luettelemani kolme asiaa ovat hyvin merkityksellisiä ja on varmaa, että ilman Keskustan osallistumista hallitukseen ne kaikki eivät olisi olleet mahdollisia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kolmessa päivässä kolme syytä miksi Keskustan pitää olla hallituksessa, HX-hanke, sote-uudistus, biojalostamo Kemiin,

Hornet-kaluston korvaaminen ja sote-uudistuksen toteuttaminen varmistuivat!

Torstai 11.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Tiistaina 9.2.2021 pidettiin Eduskunnan täysistunto, jossa pääministeri Sanna Marin sekä SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa Antti Lindtman totesivat kaksi tärkeää asiaa.

 

 

IMG_1392.JPG

 

Pääministerin ilmoituksessa hallituksen politiikasta vuonna 2021 ja keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä pääministeri Sanna Marin totesi eduskunnan pöytäkirjojen mukaan mm. näin:

 

”Kuluvan vuoden aikana valtioneuvosto tekee päätöksen hankintasopimuksesta, jolla korvataan täysimääräisesti nykyisen Hornet-kaluston suorituskyky. HX-hävittäjähankkeella on suuri merkitys Suomen puolustusjärjestelmän koko suorituskyvylle, jonka uskottavuus vaikuttaa myös kriisien ennaltaehkäisykyymme."

 

 

IMG_1394.JPG

 

Kansanedustaja Antti Lindtman puolestaan totesi SDP:n ryhmäpuheenvuorossa mm. näin:

 

”Ja, arvoisat edustajat, eiköhän se sote-uudistuskin ole aika saada maaliin yli kymmenen vuoden yrittämisen jälkeen – sen olemme suomalaisille velkaa.”

 

Kiitokset Sanna Marinille sekä Antti Lindtmanille, kun vahvistitte HX-hankkeen sekä sote-uudistuksen etenemisen kuluvan vuoden aikana!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hornet-kaluston korvaaminen ja sote-uudistuksen toteuttaminen varmistuivat!, HX-hanke, Hornettin korvaaminen, Sanna Marin, Sote-uudistus, Antti Lindtman, Eduskunnan pöytäkirjat 9.2.2021,

Sote-ratkaisun terveydenhoitopuolen uudistamistarve on paikkakuntakohtainen

Maanantai 28.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Jatkan eilen aloittamaani sote-kirjoitteluani ja nyt käsittelen asiaa paikkakuntakohtaisesti ja osin jopa henkilökohtaisesti tarkastellen.

 

Pontimena nyt kertomiini ajatuksiin ovat omat kokemukseni, perhekuntakohtaiset kokemukset sekä tuttavien kokemukset ja keskityn terveydenhoitopuolen kokemuksiin.

 

Yleisenä kansalaistahtona kai on, että kaikesta pitää kitistä ja todeta kaikkien asioiden olevan huonosti.

 

Terveydenhoitokysymyksissä Tampereella näin ei ole, vaan asiat ovat kohtuullisesti kunnossa.  Samaan hengenvetoon on kuitenkin heti todettava, että Pirkanmaallakaan maakunnan äärilaidoilla asiat eivät ole kunnossa ja syynä ovat paljolti kulkuyhteydet maakunnan keskuskaupunkiin eli Tampereelle.

 

Teiskoa lukuun ottamatta Tampereella kulkuyhteydet julkisilla liikennevälineillä ovat OK, mutta monilta Pirkanmaan paikkakunnilta ei ole lainkaan toimivia julkisia kulkuyhteyksiä vaikkapa Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

 

Omat, perhekuntani ja tuttavien terveydenhoito-ongelmat ovat takavuosina olleet melko vakavia ja on selkeästi todettava, että julkinen terveydenhoitojärjestelmä on ne kiitoksella ja nopeasti hoitanut kuntoon.

 

Positiivista myös se, että yksityinen hammashuolto toimii hyvin ja uskallan todeta, että myös kustannustehokkaasti. Pidän nopeana sitä, että alle viikossa sain kaksi hammaslääkäriaikaa ja silloin minulta poistettiin yksi heiluva kulmahammas röntgenkuvauksen jälkeen, poistettiin hammaskivet sekä paikattiin yksi hammas ja hintana vain 200 euroa!

 

Joskus siis myönteiselläkin mielellä ja ei aina valittamassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote-ratkaisun terveydenhoitopuolen uudistamistarve on paikkakuntakohtainen, maakuntamalli, Pirkanmaan sote-ratkaisu,

Miksi asiakkaista tai potilaista ei puhuta mitään?

Sunnuntai 27.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Googletin termin ”Soteuudistus” ja sain ensimmäiseksi vastaukseksi tämmöisen:

 

 

”Hallituksen esitys sote-uudistukseksi on annettu eduskunnalle

 7.12.2020 16.41

 

Hallituksen esitys sote-uudistukseksi on annettu eduskunnalle.
Hallitus esittää hyvinvointialueiden perustamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen uudistamista. Hallitus on antanut esityksensä eduskunnalle 8. joulukuuta 2020.”

 

Olisin kaivannut ensimmäiseksi lauseeksi jotain positiivista terveydenhuollon asiakkaiden ja potilaiden näkökulmasta, mutta kovin ”paperinmakuista” sain!

 

IMG_1224.JPG

 

Paperinmakuisuutta hieman pehmentää tämä läimäkki, jonka soteuudistuksesta kertova virkamies on katsonut aiheelliseksi lisätä perusinformaatioon.

 

Kovin on järjestelmäkeskeistä se informaatio, jota kansalaisille virallisten kanavien kautta jaetaan – potilaista tai asiakkaista ei juurikaan huolta kanneta!

 

Ei hyvä näin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, sote-uudistus, miksi soteuudistuksesta puhuttaessa asiakkaat on unohdettu?, onko potilaat unohdettu sote-uudistuksessa?,

Nyt järki käteen; Tampere ei voi yksin muodostaa sote-aluetta!

Lauantai 4.1.2020 - -Esko Erkkilä-

Sote-kysymys ja sote-alueiden lukumäärä sekä aluejako ovat olleet jo useamman hallituksen toimenpidelistalla.

 

Helsingin alueelle perustettavat sote-alueet ovat irvikuva siitä, miten asiassa pitäisi edetä, sillä eihän esimerkiksi Vantaan-Keravan –alueet käsittävällä sote-alueella ole mitään mahdollisuuksia omata niitä leveämpiä hartioita, joita sote-ratkaisulla peremmiltään tavoitellaan.

 

Hampaaton nykyhallitus antoi kuitenkin periksi Helsingin kuvernööri Vapaavuorelle ja sutta on syntymässä.

 

Vapaavuoren hengenheimolaiset – toki demarit – ovat nyt esittäneet, että myös Tampereen pitäisi saada samanlainen erillisratkaisu kuin pääkaupunkiseudulle ollaan sorvaamassa!

 

 

IMG_6448.JPG

 

 

Osoittaa suurta ymmärtämättömyyttä se ajatus, jonka Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi eilen esitti Yle Pirkanmaan alueuutisissa, kun hän esitti Tampereella samanlaista sote-ratkaisua, jota nyt ollaan sorvaamassa pääkaupunkiseudulle.

 

 

Onneksi Loukaskorven ajatukset eivät tule saamaan Pirkanmaalla eikä sosiaali- ja terveysministeriössä kannatusta, sillä eilisten Yle-Pirkanmaan alueuutistenkin uutistenlukija aluksi totesi sosiaali- ja terveysministeriön linjanneen, että se ei lämpene Tampereen ja Turun toiveille omista sote-alueista.

 

On selvää, että Pirkanmaalle pitää saada koko maakunnan kokoinen sote-alue, sillä vain siten saamme Pirkanmaalle tarpeeksi leveät hartiat hoitamaan maakunnan sosiaali- ja terveysasiat!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Nyt järki käteen, Tampere ei voi yksin muodostaa sote-aluetta, sote-uudistus, Pirkanmaa tarvitsee yhtenäisen sote-alueen, Tampereen oma sote-alue ei toteudu, Turun oma sote-alue ei toteudu,

Tuomi-Logistiikka Oy on väärä taho, jolle tamperelaiset voivat reklamoida sote-taksitoiminnan ongelmista

Torstai 13.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereella sote- ja kela-taksitoiminnan palvelutaso on viime kuukausina romahtanut.

 

 

Palvelutason romahtamisen syyksi leimataan taannoinen taksiuudistus.

 

 

Syiden etsiminen on heitteille jätettyjen sote- ja kelataksiasiakkaiden kohdalta tuloksetonta, sillä ongelman syyllinen on ainakin sote-taksien osalta tiedossa.

 

 

On täysin turhaa syytellä tilanteesta taksinkuljettajia, taksiyrittäjiä tai palveluntarjoajaa Tuomi-Logistiikka Oy:tä, sillä syyllinen on toiminnan tilaaja Tampereen kaupunki.

 

 

Tampereen kaupunki kantaa sote-taksitoiminnan ontumisesta täyden vastuun. Kaupunki on laatinut palveluntuottajasopimuksen mm. Tuomi-Logistiikka Oy:n kanssa, mutta sopimusasiakirja on laadittu ilmeisen taitamattomasti, sillä ongelmat palvelunkäyttäjille ovat suuret.

 

 

Osoittaa suurta tietämättömyyttä Tampereen virkahenkilöiden osalta, kun he pyytävät asiakkaita reklamoimaan ongelmista Tuomi-Logistiikka Oy:lle. Virkahenkilöiden pitäisi katsoa peiliin ja sieltä he näkevät tussaroijan.

 

 

Totesin jo edellä, että Tampereen kaupungin sote-taksitoiminnan operatiivisesta toiminnasta vastaavat ovat solmineet kelvottoman sopimuksen Tuomi-Logistiikka Oy:n kanssa.

 

 

Sopimuksessa ei ilmeisesti ole osattu laatia lainkaan sellaisia spesifikaatioita, joihin Tuomi-Logistiikka Oy olisi voinut sitouttaa alihankkijansa eli taksiyrittäjät.

 

 

Kokonaan oma lukunsa on se, että onko Tampereen kaupunki vaatinut sopimukseen erillisiä kohtia taksitoiminnan seurannasta ja mahdollisten poikkeamien seuraamuksista – tuskin!

 

 

Totesimme eilen Vanhusneuvostossa, että Tampereen kaupungilta lienee mahdoton tavoittaa henkilöä, joka on vastuussa alihankkijoiden eli mm. Tuomi-Logistiikka Oy:n kanssa solmittujen palveluntuottajasopimusten laadinnasta ja ennen kaikkea sopimusten noudattamisesta sekä mahdollisista korvauksista!

 

 

Näin ei voi jatkua!

 

 

 

Toivon ja suorastaan vaadin, että Tampereen kaupungin pitää pikaisesti julkistaa se yhteystieto, johon tavallinen tamperelainen voi ilmoittaa sote-taksitoiminnassa ilmenneet ongelmat, sillä muuten asiaan ei koskaan saada parannusta!

 

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ongelmat Tampereen sote-taksitoiminnassa, ongelmat Tampereen kela-taksitoiminnassa, sote-taksit, kelä-taksit, Tuomi-Logistiikka Oy,

"Kaupunkilaiset hyötyvät sote- ja maakuntauudistuksesta"

Tiistai 10.4.2018 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti julkaisi eilen eli maanantaina 9.4.2018 Mielipide-palstallaan otsikkoaiheisen mielipidekirjoitukseni.

 

IMG_8074.JPG

 

Kirjoitukseni tekstiosuus kuului näin:

 

 

Sote-uudistuksen ydintä ovat tasa-arvoinen ja nopea pääsy perusterveydenhuoltoon, hoidon jatkuvuus ja sosiaali- ja terveystoimen yhdistäminen. Haluamme päästä eroon monien kaupunkiterveysasemien pitkistä jonotusajoista – siitä sote-uudistuksessa yksinkertaisimmillaan on kyse. Suurten kaupunkien sisällä jonotusajoissa on nyt huomattavia eroja.

 

Toisena uudistuksen erittäin tärkeänä tarkoituksena on vahvistaa sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palveluita tarvitsevan asiakkaan ääntä, asiakaslähtöisyyttä sekä ehkäistä pallottelua luukulta luukulle.

Palvelut järjestävä maakunta pystyy yksittäistä kaupunkia tehokkaammin hallitsemaan henkilöstö- ja muita resursseja, tuomaan erikoistason palveluita lähemmäs ihmisiä, ja tasoittamaan alueellisia eroja.

 

Valinnanvapaus tukee ihmisen oikeutta oikeaan tukeen oikea-aikaisesti. Se tuo tarjolle lisää palveluntuottajia ja lyhentää jonoja. Mahdollisuus valita hoitava lääkäri paranee viimeinkin samanlaiseksi kuin muualla Euroopassa.

 

Uudistus vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja vähentää erikoissairaanhoidon tarvetta ja pienentää yhteisin verovaroin maksettavien palvelujen kustannuksia. Erikoissairaanhoidon ennakoimattomat lisälaskut eivät jatkossa rasita enää kaupunkien taloutta. Kaupungin mahdollisuudet kaupungin kehittämiseen koulutuksen, liikunnan, kulttuurin, kaupunkisuunnittelun ja elinvoiman palveluissa pysyvät entisellään.

 

Palveluiden tuottamisen roolit sen sijaan selkeytyvät, kun kaupunki voi keskittyä hyvinvoinnin edistämiseen ja maakunta sosiaali- ja terveyspalveluiden toteuttamiseen valtion rahoittamana. Uudistus selkeyttää ja keventää hallintoa. Yli neljänsadan organisaation tehtävät siirretään 18 maakunnalle. Se, että maakuntien toiminta rakentuu pitkälti nykyisen sairaanhoitopiirijaon pohjalle, tekee uudistuksen toteuttamisesta helpompaa. Kaupunkilaisten asema parantuu vahvistuvan demokratian myötä. Nykyisten TE-toimiston, pelastuslaitoksen, ely-keskusten, sairaanhoitopiirien ja maakuntaliittojen toimialaan kuuluvista asioista päättävät henkilöt valitaan jatkossa maakuntavaaleilla. Äänestäjä voi olla purkamassa hallintohimmeleitä.

 

 

Esko Erkkilä

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja

 

 

*****************

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote- ja maakuntauudistus, Kaupunkilaiset hyötyvät sote- ja maakuntauudistuksesta,

"Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle"!

Tiistai 20.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Haastava otsikkoteemainen alustus Pirkanmaan Sote-uudistuksen muutosjohtaja Jaakko Herralalta, jonka hän piti Tampereella Kirjastotalo Metson neuvotteluhuoneessa perjantaina 16.3.2018 – sain olla esitystä kuuntelemassa!

 

 

 

IMG_7725.JPG

 

 

Muutosjohtaja Herralan esityksen aiheena oli yksinkertaisesti

 

 

Sote- ja maakuntauudistus

 

 

 

Muutosjohtaja Herrala kertasi uudistuksen lähihistorian ja totesi, että Vanhasen ensimmäinen hallitus käynnisti hankkeen vuonna 2006.

 

 

Kataisen hallitus keskeytti hankkeen vuonna 2011 ja Stubb´n hallitus pääsi sote-järjestämislain keskeisistä pykälistä ja jatkotoimista vuonna 2014 ratkaisuun parlamentaarisessa valmisteluryhmässä, mutta perustuslakivaliokunta tyrmäsi sote-esityksen vuonna 2015.

 

 

Sote ja maku-uudistukset tulivat keväällä 2015 Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan ja eri vaiheiden jälkeen hallitus päätyi antamaan sote-uudistuksesta uuden esityksen eduskunnalle alkuvuodesta 2018.

 

 

Sote-uudistuksen kolme keskeisintä tavoitetta

 

 • kustannusten kasvun hillitseminen
 • asiakaslähtöisyys
 • yhdenvertaisuus

 

 

Muutosjohtaja Herrala esitteli kaksi asiaa, joiden sanoma täytyy pitää kirkkaana mielessä, kun tarkastelemme sote-uudistuksen tarpeellisuutta:

 

 

 

IMG_7730.JPG

 

 

Eri tekijöiden vaikutus ennenaikaiseen kuolleisuuteen ja…

 

 

 

IMG_7740.JPG

 

 

…eri sote-lohkojen kustannuskehitys vuodesta 2016 vuoteen 2025.

 

 

Luvuista huomataan, että erikoissairaanhoito on yhä edelleen suurin kustannustekijä, mutta perusterveydenhuollon kustannukset alenevat ja toiseksi suurimmaksi kustannustekijäksi nousee ikäihmisten palvelut sekä kolmanneksi suurimmaksi kustannustekijäksi vammaispalvelut!

 

 

Ajateltavaa meille kaikille!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle"! Sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala, Jaakko Herrala,

Eduskunnan varapuhemies on mainio maakunta- ja sote-asioiden opettaja!

Maanantai 19.3.2018 - -Esko Erkkilä-

IMG_7724.JPG

 

 

Sain viime perjantaina osallistua maakunta- ja sote-uudistusta käsittelevään seminaariin, jossa esiintyi mm. Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen.

 

 

Tuo yllä oleva slaidi oli ainoa, jonka Pekkarinen näytti, sillä kaiken muun puheensa tueksi hän piirsi taululle havainnollisia kuvioita.

 

 

 

IMG_7712.JPG

 

 

Mauri Pekkarisen esitykset ovat aina mielenkiintoisia kuulla, sillä hänellä on synnynnäinen taito esittää asiansa mielenkiintoisesti.  Vuosien aikana hankittu monipuolinen kokemus yhdessä hyvän esiintymistaidon kanssa tekee Pekkarisen esityksistä nautittavia kuulla!

 

 

 

IMG_7723.JPG

 

 

Pekkarinen osasi hyvin kuvailla nykytilanteen, jossa lukemattomat eri organisaatiot sähläävät ja toimivat tehottomasti kansalaisille tärkeiden asioiden parissa.

 

 

Alhaalla olevat pallukat kuvaavat kansalaisia ja Pekkarisen tussi osoittaa niitä kuntatason monia eri himmeleitä, joita nykyhallinnossa on. Näiden himmeleiden – esimerkiksi kuntayhtymät – henkilövalintoihin eivät kansalaiset pääse suoraan vaikuttamaan.

 

 

 

IMG_7721.JPG

 

 

Maakuntatasolla himmeleitä ovat mm. maakuntaliitot ja sairaanhoitopiirit, joiden henkilövalinnat myös ovat tavallisten kansalaisten päätösvallan tavoittamattomissa.

 

 

Maakuntaliittojen päättäjien valinta, jota Pekkarisen tussi tässä kuvassa osoittaa ja sairaanhoitopiirin luottamushenkilöpäättäjät (punainen suorakaide), ovat puolueiden piirijärjestöjen valitsemia eli heidänkin valintansa ovat tavallisen kansalaisen ulottumattomissa.

 

 

 

IMG_7720.JPG

 

 

Tässä kuvassa varapuhemies Pekkarisen tussi tökkää niitä tavallisen kansalaisen elämään vaikuttavia eri elimiä, joita ministeriöt ohjaavat  eli ne tulevat tavallaan ylhäältä annettuna suureena.

ELY-keskukset, maataloushallinnon ja ympäristöhallinnon eri tahot ovat esimerkkejä ministeriöiden ohjauksessa toimivista tahoista, mutta eivät suinkaan ainoita!

 

 

 

IMG_7753.JPG

 

 

Tässä lähikuva Pekkarisen piirustuksesta, johon hän piirtämänsä ympyrän sisään tiivisti esityksesssään ne lukemattomat nykyhimmelit, jotka maakuntauudistuksessa kerätään maakuntavaaleilla valittavien maakuntavaltuutettujen päätösvallan alle.

 

 

Taidatkos maakuntauudistuksen ytimen selvemmin esittää!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakunta- ja sote-uudistus, Mauri Pekkarinen, eduskunnan varapuhemies, Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen,

Maakunta- ja sote-uudistuksessa päätöksenteko siirtyy lähemmäs kansalaisia

Sunnuntai 18.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Sain viime perjantaina eli 16.3.2018 osallistua seminaariin, jossa laaja-alaisesti selvitettiin maakunta- ja sote-uudistuksia.

 

 

IMG_7702.JPG

 

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon erityisavustaja Hanna-Maija Kausen esitys avasi mielenkiintoisella tavalla sosiaali- ja terveysministeriön näkövinkkelistä tulossa olevaa muutosta.

 

 

Kause toi vakuuttavasti esityksessään esille sen, että maakunta- ja sote-uudistus takaavat suomalaisille julkisrahoitteisten palveluiden tehokkaan järjestämisen.

 

 

Oleellista on, että päätöksenteko siirtyy lähemmäksi kansalaisia – nyt esimerkiksi sairaanhoitopiirien hallinto perustuu kuntavaalien tulokseen ja siihen, että keitä puolueet haluavat nimetä sairaanhoitopiirien päättäviin elimiin.

 

 

Hanna-Maija Kause listasi sote-uudistuksen kulmakiviksi seuraavat seikat:

 

 • vastuu siitä, että kansalainen saa tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut, on maakunnalla
 • palvelut sovitetaan yhteen, joten kansalaisen tarvitsemat palvelut sovitetaan tarpeiden mukaisiksi kokonaisuuksiksi
 • asiakkaan valinnanvapaus lisääntyy, sillä hän voi valita julkisen tai yksityisesti tuotetun palvelun
 • kustannusten kasvua pystytään hillitsemään
 • sähköisiä palveluja lisätään eli tieto kulkee

 

On varmaa, että sähköisten palvelujen lisäämiseen liittyvistä hyvistä puolista ja haasteista tulen lähiaikoina palaamaan tällä saitilla.

 

 

Perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Hanna-Maria Kause listasi muutaman asian siitä, että miten tavallinen kansalainen voi äänioikeutensa lisäksi vaikuttaa maakunnan toimintaan:

 

 

 • aloiteoikeus
 • neuvoa-antava kansanäänestys
 • keskustelu- ja kuulemistilaisuudet
 • maakunnallinen nuorisovaltuusto
 • maakunnallinen vanhusneuvosto
 • maakunnallinen vammaisneuvosto
 • maakunnallinen kielivähemmistöjen vaikuttamistoimielin

 

 

Kiitän erityisavustaja Hanna-Maija Kausea mielenkiintoisesta esityksestä ja mahdollisuudesta keskusteluun!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hanna-Maria Kause, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja, maakunta- ja sote-uudistus,

Politiikan todelliset vaikuttajat valmistautuvat esityksiinsä perusteellisesti

Lauantai 17.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Tulevana syksynä tulee kulumaan kymmenen vuotta, kun lähdin politiikan taustatoimijaksi.

 

 

Olen näinä vuosina saanut läheltä seurata eräiden menestykseen yltäneiden poliitikkojen toimintaa menestyksensä eteen.

 

 

****************

 

 

Otan kaksi esimerkkiä:

 

 

 

 

 

Kansanedustaja Mikko Alatalo tapaa aina laatia puheluonnoksen tai jopa koko puheensa ennen kuin astuu estradille.

 

 

Ylläoleva kuva on Keskustan Vapputilaisuudesta Tampereelta vuodelta 2017, jossa Mikko Alatalo oli itseoikeutettu puhuja.

 

 

Huomataan, että Mikolla on edessään paperinivaska, johon hän on luonnostellut puheensa.

 

 

Vaikka Mikko tukeutuukin valmistelemaansa puheeseen, hän osaa esittää sanomansa siten, että kukaan ei voi sanoa Mikon esitystä paperista luetuksi - laaja esiintymiskokemus auttaa tässä Mikkoa!

 

 

 

********************

 

 

 

IMG_7732.JPG

 

 

Toinen esimerkkini on eilisillalta, jossa esiintyi Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen.

 

 

On varmaa, että varapuhemiehellä oli kiireinen viikko takanaan, mutta siitä huolimatta hän halusi esiintyä Kirjastotalo Metsossa meille tamperelaisille.

 

 

Tämän juttuaiheeni kannalta oli eilen oleellista, että esityksensä jälkeen varapuhemies ei suinkaan rynnännyt virka-autonsa takapenkille vaan jäi kuuntelemaan Pirkanmaan Sote-uudistuksen muutosjohtaja Jaakko Herralan esitystä.

 

 

Kuvassa etualalla Suomen ensimmäinen keskustalainen apulaispormestari ja poliittisen elämäni tuutor Timo Hanhilahti.

 

 

 

IMG_7745.JPG

 

 

Varapuhemies Pekkarinen osallistui muutosjohtaja Herralan esityksen kommentointiin aktiivisesti ja on varmaa, että Pekkarisen ja Herralan debatti vei maakunta- ja sote-uudistusta taas pitkän harppauksen eteenpäin!

 

 

Olipa muuten mukavaa, kun esitysten jälkeen varapuhemies Pekkarinen tunsi minut ja tuli kättelemään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vlmistautuminen esityksiin, Mikko Alatalo, Mauri Pekkarinen, kansanedustaja Mikko Alatalo, Kirjastotalo Metso, varapuhemies Mauri Pekkarinen, Jaakko Herrala, Pirkanmaan Sote-uudistuksen muutosjohtaja Jaakko Herrala, muutosjohtaja Jaakko Herrala,

Ristiriitaista

Perjantai 9.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Vasemmistopuolueet, vihreät ja yleensäkin oppositio sekä muutamat omaan pesäänsä paskantavat kokoomuslaiset vastustavat silmittömästi sote- ja maakuntauudistuksia.

 

 

Mainittujen tahojen ja jopa nimettyjen henkilöiden vastustaminen ei kuitenkaan ole estänyt sitä, että näiden tahojen henkilöt, jopa kellokkaat, ovat hakeneet uudistuksiin liittyviä avainpaikkoja!

 

 

Asia selvisi minulle, kun tutkailin Pirkanmaan Liiton nettisivuja eli www.pirkanmaa.fi.

 

 

Jotkut oppositiopuolueiden henkilöt ovat hakeneet useita eri tehtäviä muutosorganisaatiossa!

 

 

Käsittämätöntä, ristiriitaista ja kaksinaamaista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ristiriitaista, sote-uudistus, maakuntauudistus, omaan pesäänsä paskantavat kokoomuslaiset, kokoomuslaiset,

Sote- ja maakuntauudistus merkitsee suurta muutosta Tampereen kaupungille

Torstai 13.4.2017 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin Eläkeliiton Tampereen yhdistys ry:n puheenjohtajana eilen Tampereen eläkeläisvaltuuston kokoukseen.

 

Kokouksen teemana oli sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset Pirkanmaalla ja Tampereella.

 

Kuulimme asian tiimoilta kolme erillistä alustusta ja kävimme alustusten pohjalta vilkkaan keskustelun.

Ranskalaisin viivoin joitain keskeisiä seikkoja Tampereen kaupungin osalta

 

 • Tampereen kaupungin henkilöstömäärä oli tämän vuoden alussa 15 041 henkilöä ja 1.1.2019 sen ennakoidaan olevan 9 200 henkilöä
 • palkalliset henkilötyövuodet olivat vuonna 2016 14 062 htv ja vuonna 2019 ne ovat 8.340 htv
 • Tampereen kaupungin henkilöstömenot ovat tänä vuonna vuosisuunnitelman mukaan 667 M€ ja vuonna 2019 niiden ennakoidaan olevan 392 M€
 • Tampereen kaupungilla oli 1.1.2017 775 esimiestä ja 1.1.2019 heitä ennakoidaan olevan 491
 • nyt Tampereen kaupungin henkilöstöstä saavuttaa vanhuuseläkeiän 350 – 400 henkilöä vuodessa ja vuodesta 2019 eteenpäin lukumäärän ennakoidaan olevan n. 200 henkilöä

 

 

********************************

 

 

Oli mielenkiintoista kuulla tehtävänimikkeittäin henkilöt 1.1.2019 jälkeen:

 

 

 • 938 lastenhoitajaa
 • 752 tuntiopettajaa
 • 556 lastentarhanopettajaa
 • 441 luokanopettajaa
 • 355 palvelutyöntekijää
 • 769 lehtoria
 • 341 linja-autonkuljettajaa
 • 251 koulunkäynninohjaajaa
 • 125 avustajaa
 • 106 erityisluokan opettajaa
 • 80 vahtimestaria
 • 73 suunnittelijaa
 • 75 kokkia
 • 71 erityisopettajaa peruskoulussa
 • 59 toimistosíhteeriä
 • 59 kirjastovirkailijaa
 • 58 koulujen iltakäytön valvojaa
 • 52 koulusihteeriä
 • 52 nuoriso-ohjaajaa
 • 53 urheilulaitoksen hoitajaa
 • 51 päiväkodin johtajaa
 • 50 soittajaa

 

 

Edessämme on suuri muutos!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote- ja maakuntauudistus, sote- ja maakuntauudistus Tampereella, Tampereen kaupungin eläkeläisvaltuusto,

Menevätkö rahat Kankkulan kaivoon?

Keskiviikko 5.4.2017 - -Esko Erkkilä-

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi 3.4.2017 lähettämässään tiedotteessa, että kuudelle kokeilualueelle on myönnetty valtionavustusta osatyökykyisten työhönpaluuta ja työllistymistä tukevan toimintamallin kehittämiseen.

 

 

Suurimman potin eli 905.700 euroa sai Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

 

 

Mittavan rahoituksen saanut projekti on nimeltään TOIKE eli Toimintakykykeskus – maakunnalliseen SOTEen osatyökykyisen polut työkykyyn, työhön ja työllisyyteen.

 

 

Yksinkertaisuuteen pyrkivänä minulla hälytyskellot soivat, sillä ounastelen, että mittavasta panostuksesta valtaosa (ellei lähes kaikki) sujahtaa byrokratian rattaisiin.

 

 

Kun päätöksen julkistamiseen liittyviä asiakirjoja tutkailee, tulee etsimättä mieleen, että summasta erilaiset koordinaatio-organisaatiot saavat leijonan osan ja osatyökykyisten tukemiseen ei riitä euroakaan.

 

 

Peräänkuulutan osatyökykyisten työllistämisessä yritysten vastuuta ja yhteiskunnan jonkinlaista vastaantuloa yrityksille, jotka työllistävät osatyökykyisiä.

 

 

Uskon, että esimerkiksi päivittäistavarakauppa pystyisi työllistämään osatyökykyisiä melkoiset määrät, mutta todennäköisesti ammattiyhdistysliike julmistuisi, jos niin tehtäisiin.

 

 

Katselin surullisena muutama päivä sitten Tampereen Keskustorilla PAM:n järjestämää mielenosoitusta, jossa vaahdottiin alan työntekijöiden heikoista palkoista.

 

 

Olin työelämässä tasan 40 ja puoli vuotta ja en sinä aikana tarvinnut päivääkään ammattiyhdistysliikkeen ”palveluksia”. Työnantajan edustajana jouduin monesti taistelemaan ammattiyhdistysliikettä vastaan, jotta työnantajani asiakkaiden toiminta olisi voinut jatkua ilman häiriöitä.

 

 

Noudatin omalta kohdaltani periaatetta, että jos työnantajan maksama palkka ei tyydytä minua, olen vapaa mies lähtemään paremmin palkatuille bisneksille. Sellaisia ei kukaan tarjonnut, joten pysyin työpaikassani ja olin tyytyväinen.

 

 

Mutta asiaan:

Toivon, että ammattiyhdistysliike ei julmistele, jos joku työnantaja tarjoaa työpaikkaa pienelläkin korvauksella niille, jotka ovat osatyökykyisiä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sosiaali- ja terveysministeriö, TOIKE eli Toimintakykykeskus ? maakunnalliseen SOTEen osatyökykyisen polut työkykyyn, työhön ja työllisyyteen,

Maakunta- ja sote-uudistuksen etenemisaikataulun toteuttamista pitää kannustaa

Keskiviikko 15.3.2017

Sain eilen osallistua mielenkiintoiseen kuntavaaliehdokkaiden koulutustilaisuuteen – sain itsekin olla alustajana pariinkin otteeseen.

 

Maakunta- ja sotemallin eteneminen on aikataulutuksen kannalta sellainen, että se on taas kerran hyvä tälläkin saitilla kerrata.

 

 • Parhaillaan on menossa esivalmisteluvaihe, joka päättyy 1.7.2017.  Pirkanmaalla esivalmisteluun osallistuu n. 500 henkilöä, joten prosessiin on sidottu mittava määrä maakunnan keskeisiä vaikuttajia.
 • Väliaikainen valmistelutoimielin, jonka poliittiset voimasuhteet määräytyvät 9.4.2017 järjestettävien kuntavaalien tuloksen perusteella toimii 1.7.2017 – 28.02.2018 välisen ajan.
 • Maakuntavaalit järjestetään presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä 28.1.2018 ja se merkitsee, että…
 • …maakuntavaltuusto aloittaa tehtävänsä 1.3.2018.
 • Maakunta- ja sotehallinto siirtyy maakunnille 1.1.2019.

 

Kyseessä on kuntamaailman suurin uudistus koskaan ja kun uudistuksen tavoite on säästää verorahoja mittavat määrät, on vastuutonta vastustaa maakuntamallin voimaantuloa!


 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakuntamallin eteneminen, Sote-mallin eteneminen, kestävyysvaje ja sen taltuttaminen, maakuntavaalit 28.1.2018,

Maakuntauudistus etenee

Maanantai 30.1.2017 - -Esko Erkkilä-

Ennen viime eduskuntavaaleja Keskusta esitti kaksi suurta vaaliteemaa eli

 

 

Suomi kuntoon

 

 

ja

 

 

Kotikunta-maakuntahallinnon aikaansaaminen

 

 

Kevään aikana tulee hallitustaipaleen puolivälin tarkastelu ja jo nyt voidaan todeta, että molemmat Keskustan vaalitavoitteet ja vaalilupaukset ovat edenneet.

 

 

 

Suomi ollaan saamassa kuntoon taloudellisesti, mutta myös henkisesti.

 

 

Maakuntauudistuksen osalta kaikki ovat ainakin henkisesti hyväksyneet kotikunta-maakuntamallin ja nyt onkin tärkeää, että siihen liittyvät lakimuutokset saadaan eduskunnan käsittelyyn ennen juhannusta.

 

 

Huhtikuun kuntavaalit ja kotikunta-maakuntamallinen hallintouudistus liittyvät toisiinsa tiiviisti, sillä kuntavaalien tuloksen perusteella maakuntiin luodaan väliaikainen hallinto-organisaatio, joka valmistelee varsinaista maakuntahallintoa.

 

 

Huhtikuun kuntavaaleissa on tärkeää, että kotikunta-maakuntamallia ajaneet tahot saavat riittävän mandaatin kansalta, jotta maakuntauudistus sitten aikanaan etenee joutuisasti.

 

 

 

 

IMG_6877.JPG

 

 

Oli eilen mielenkiintoista kuunnella Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvista, kun hän totesi, että nyt kuntavaaleissa ja sitten tammikuussa 2018 maakuntavaaleissa saataisiin valittua samoja henkilöitä kunnanvaltuustoihin ja maakuntavaltuustoihin.

 

 

Kurvinen totesi, että tämä helpottaisi maakuntauudistuksen läpivientiä uudistuksen murrosvaiheessa.

 

 

Nyt siis huhtikuun kuntavaaleissa äänestyskopin hiljaisuudessa ääniä Keskustan kuntavaaliehdokkaille!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakuntauudistus, soteuudistus, kuntavaalit 9.4.2017, Keskustan vaalitavoitteet eduskuntavaaleissa 2015, Suomi kuntoon, kotikunta-maakuntamalli, kotikunta-maakuntahallinto,

Vanhemmat kirjoitukset »