Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Työterveyshuollon piiristä tipahtaminen tuo suuria ongelmia

Lauantai 17.2.2018 - -Esko Erkkilä-

Suomessa työterveyshuolto on korkealla tasolla ja sen vuoksi eläköityminen onkin suuri menetys siinä vaiheessa, kun henkilö siirtyy eläkkeelle.

 

 

Tapaukseni on elävä esimerkki, kun työterveyshuollon palvelut loppuvat kertaheitolla.

 

 

 

Putosin halkopinon päältä ennen joulua vuonna 2015 ja diagnoosina oli olkapään kiertäjäkalvosimen repeytymä eli ”rotator cuff-repeämä”.

 

 

 

Jos olisin ollut vielä työelämässä, niin olisin päässyt leikkaukseen välittömästi, mutta eläkeläisenä sain odottaa ”lakisääteiset” kuusi kuukautta ennen kuin pääsin hoitoon.

 

 

 

Jokapäiväisistä tuskista ja täydellisestä oikean käden invaliditeetista huolimatta halusin katsoa, että miten julkinen terveydenhuolto hoitaa asian.

 

 

Huonosti hoiti!

 

 

Pääsin leikkaukseen tasan kuuden kuukauden kuluttua tapaturmasta ja leikkauksen suorittanut ortopedia osasi asiansa.

 

 

Leikkaus tehtiin tähystysleikkauksena ja sen suorittamiseen kului aikaa kolme tnntia.

 

 

Kolmesta tunnista kaksi tuntia kului niiden arpikudosten siivoamiseen, jotka olivat syntyneet kuuden kuukauden aikana ja varsinainen leikkaus vei aikaa vain tunnin!

 

 

Leikkaus ei onnistunut hyvin, sillä vielä nytkään en pysty makaamaan oikealla kyljelläni ja esimerkiksi pyykkien kuivumaan laittaminen pyykkinarulle ei onnistu, sillä en saa oikeaa kättäni nousemaan tarpeeksi korkealla.

 

 

Kättely alkaa jo nyt onnistumaan, mutta vei pitkään, että kätellessäni piti vasemmalla kädellä tukea oikeaa kättä, jotta kättely onnistui.

 

 

Odotan suurilla odotuksilla, että sote-uudistus saataisiin aikaiseksi, sillä silloin minä ja kohtalotoverini voisivat valita heti tapaturman jälkeen sellaisen hoitajatahon, joka olisi halukas ja valmis hoitamaan myös sellaiset tapaukset, joiden kohteeksi jouduin joulukuussa 2015!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Työterveyshuollon piiristä tipahtaminen tuo suuria ongelmia, työterveyshuolto, kiertäjäkalvosimen repeytymä, rotator cuff-repeämä,

Olin potilaana

Torstai 28.5.2015 - -Esko Erkkilä-

Olen painottanut eri yhteyksissä, että jos turvaudun pienen vaivan vuoksi terveydenhoidon ammattilaisten hoitoon, olen heidän ja koko terveydenhoitoalan asiakas.

 

Jos minua liikutellaan sairaalaympäristössä sairaalavuoteella maaten, niin silloin olen potilas.

 

 

Olin toissapäivänä ja eilen potilas, kun minulle tehtiin Tampereella Hatanpään sairaalassa olkapääleikkaus.

 

 

Kompuroin viime marraskuussa puupinon päältä päistikkaa maahan ja satutin oikean olkapääni.

 

 

Jos olisin ollut työterveyshuollon piirissä, minut olisi varmaan leikattu viimeistään kolmantena päivänä tapaturman jälkeen – nyt jouduin odottamaan leikkausta puoli vuotta!

 

 

Kiitokset Hatanpään sairaalan koko henkilöstölle – sairaalakokemus osoitti, että hoitohenkilökunta osaa tehokkaasti hoitaa hommansa.

 

 

Työt rajoittuvat nyt ainakin pari viikkoa tietokoneen näppäimistön näpyttelyyn, mutta siihen on sopeuduttava.

 

 

Näppäillään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveydenhoitoalan asiakas, terveydenhoitolan potilas, asiakas, potilas, työterveyshuolto,

Eläkkeelle siirtyminen merkitsee työterveyshuollon päättymistä

Perjantai 27.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Yle-Tampere järjesti eilen eduskuntavaalitentin Tays Keskussairaalassa Tampereella.

 

 

Seurasin tenttiä paikan päällä Keskussairaalan kahvilassa.

 

 

 

 

raija1

 

 

Keskustan eduskuntavaaliehdokas Raija Moilanen oli tiedoiltaan ja esiintymistaidoiltaan paras tentattava ehdokas.

 

 

Vaalitentti lähetettiin alkuosaltaan suorana Yle-Tampereen kanavalla ja kokonaisuudessaan tentti oli seurattavissa Yle-Tampereen nettisivujen kautta.

 

Eräs osio vaalitentissä oli, kun käsiteltiin työterveyshuoltoa ja sen merkitystä terveydenhoidon koko kentässä.

 

 

Toimittaja Katri Rauska antoi tässä osiossa kysymysvuoron myös minulle, mutta siitä tarkemmin joskus myöhemmin.

 

 

Raija Moilanen teki työterveyshuoltoon liittyen mainion yhteenvedon todetessaan, että aivan liian monet joutuvat syyttä suotta kituuttamaan, kun heillä ei ole mahdollisuuksia työterveyshuoltoon.

 

 

Työterveyshuollon ulkopuolella ovat mm.;

 

 

  • eläkeläiset
  • yrittäjät
  • työttömät
  • perheenäidit
  • omaishoitajat

 

 

Tunnen omakohtaisesti terveydenhoitotilanteeni romahtaneen, kun taannoin siirryin eläkkeelle - onneksi sen suurempia sairauksia ei ainakaan vielä ole ollut!

*************

 

 

Pelottaa työterveyshuollon piirissä olevien puolesta, kun Keskustan kilpailijapuolueiden edustajat totesivat, että kuilu työterveyshuollon piirissä olevien ja julkisen terveydenhoitojärjestelmään tukeutuvien kesken on liian suuri.

 

 

Pelottaa sen vuoksi, että tuskin Keskustan kilpailijat pystyvät merkittävästi kohottamaan julkisen terveydenhoitojärjestelmän palvelukykyä, joten vaihtoehdoksi heillä jää työterveysjärjestelmän heikentäminen!

 

 

Tässä taas on eräs syy äänestyskopin hiljaisuudessa tehdä oikea päätös eduskuntavaaleissa 19.4.2015!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työterveyshuolto, työterveyshuolto päättyy eläkkeelle siirtymiseen,

Eläkkeelle siirtyminen merkitsee työterveyspalveluiden päättymistä

Lauantai 19.2.2011

Työsuhteen mukanaan tuomista eduista eräs merkittävin on se, että henkilö on työterveyshuollon piirissä.

Työterveyspalveluiden päättyminen merkitsee suurta muutosta. Tiedän omakohtaisesti mistä puhun, sillä siirryin vast´ikään eläkevaariksi 40 vuotta ja kuusi kuukautta jatkuneen yhtämittaisen työuran jälkeen.

Työurastani olin yhden ja saman työnantajan palveluksessa tasan 40 viimeisintä työssäolovuottani. Yritys pysyi samana, mutta tehtävät vaihtuivat – minulla oli neljänkymmenen vuoden aikana suoranaisia esimiehiä 17!

Olen nyt joutunut pitkittyneen flunssan kouriin ja on ollut pakko tukeutua julkisen terveydenhuollon palveluihin. Pakko ja pakko – luonnollisesti yksityiset terveydenhoitopalvelut olisivat olleet rahalla käytettävissä, mutta halusin testata julkisen terveydenhoidon mahdollisuudet.

Huhut julkisen terveydenhuollon tilanteesta arveluttivat, mutta lähdin rohkeasti kokeilemaan julkisen terveydenhuoltojärjestelmän palvelukykyä.

Vietin TAYS:n ensiapupalvelu Acutassa sunnuntaina tammikuun 30. päivänä hieman yli kolme tuntia.

Ensimmäisen vajaan kahden tunnin aikana ei sisäänkirjautumisen lisäksi tapahtunut mitään, mutta sen jälkeen toimenpiteet etenivät nopeasti.

Lääkäri kartoitti tilanteeni ja määräsi minut verikokeeseen, sydänfilmiin sekä keuhkokuvaukseen. Tutkimukset tehtiin ripeästi ja niiden jälkeen pääsin uudestaan lääkärin puheille.

Lääkärillä oli mukavasti aikaa ja hoidot sekä lääkkeet määrättiin varman tuntuisesti. Lääkäri soitti parille erikoisalan kollegalleen ja nyt hän osasi pätevästi ohjeistaa, jos annetut ”tropit” eivät auta.

Oireet eivät tyystin loppuneet ja sen vuoksi kävinkin seuraavana päivänä pyytämässä minusta Acutassa kertyneen tutkimusaineiston Hatanpään omalääkäriasemalta ja varasin parin päivän kuluttua ajan jatkotutkimuksiin Mehiläiseen. Mehiläinen on tullut minulle tutuksi, sillä työterveysasiani ovat olleet sen hoidettavina jo vuosikaudet.

Acuta-aineiston tulostaminen onnistui Hatanpäällä vaivattomasti ja sain sen mukaani heti. Röntgenkuvien saaminen olisi ollut monimutkaisempaa, mutta kun sain röntgenlääkärin lausunnon, että ongelmia ei ole, se riitti minulle.

Pääsin Mehiläisessä tutun työterveyslääkärinäni toimineen lääkärin puheille. Hän perehtyi Acuta-aineistooni ja hänen mielestään kohdallani oli toimittu oikein.

Lisänä Mehiläisen lääkäri ehdotti antibioottikuuria ja sitä olin itsekin ajatellut, vaikka tiesinkin kyseessä olevan viruksen aiheuttaman taudin.

Kokemukseni julkisesta terveydenhoidosta tämän ensimmäiseni kokemuksen perusteella ovat voittopuolisesti positiiviset. Mitään asiakirjojen katoamisia tai muita ennaltapelättyjä ongelmia ei ilmennyt.

Julkisen terveydenhoidon parissa toimivilla henkilöillä on oikea asenne työhönsä. Lääkäreiden heikko suomenkielen taitaminen on varmaan ainakin vanhemmalle väelle hankalaa. Monia toistoja rohkeasti pyytämällä siitäkin selvitään.

Pitkät odotusajat julkisen terveydenhoidon vastaanottopisteissä rassaavat. Olin matkassa aamupäivän aikana ja selvisin kahden tunnin odotusajalla. Puolenpäivän jälkeen Acutaan tulleilla oli varmaan edessään kolmen…viiden tunnin odotusaika. Se on ehdottomasti liikaa. Minuuttiaikatauluihin tottuneena ainakin minulla tulee olemaan vaikeuksia, jos palveluvuoroaan joutuu odottamaan tuntikaupalla.

Kiitän Acutan henkilökuntaa oikeasta palveluasenteesta. Erityisesti kiitän Mehiläisen koko henkilökuntaa siitä asenteesta ja asiakaspalvelutaidosta, jonka Te osaatte.

Kokemukseni kertoo, että työterveyspalveluista siirtyminen julkisen terveydenhoidon piiriin ei välttämättä ole katastrofi, vaikka se tilanteen heikennys henkilötasolla onkin.

Kaikkea hyvää Acutalle ja Mehiläiselle sekä niiden osaavalle henkilökunnalle!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Acuta, Mehiläinen, työterveyshuolto,