Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Papukaijapäivä"

Torstai 4.4.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen toki aiemminkin nähnyt papukaijoja, mutta Andalausiaan suuntautuneen lomamatkamme näin niitä runsaasti ja kuulin niiden mekastusta.

 

 

Majapaikkakunnallemme Torremolinoksessa ja eräässä retkikohteessamme Nerjassa mekastelleet papukaijat olivat kooltaan pienehköjä ahertajia.

 

 

***********************

 

 

 

Nerjan kaupungissa Euroopan parvekkeella eli Balcón de Europa:lla meillä oli hetki aikaa levähtää ja seurata, kun papukaijat olivat rakennuspuuhissa ja suuren mekastuksen myötä kuljettivat pesäntekoaineksia palmujen latvustoihin.

 

 

 

 

IMG_8101.JPG

 

 

 

IMG_8100.JPG

 

 

 

IMG_8096.JPG

 

 

 

IMG_8099.JPG

 

 

Lennossa olevia papukaijoja en vanhalla kamerallani onnistunut valokuvaamaan, mutta palmujen lehvästöissä lepääviä lintuja sentään sain muutaman kuvattua!

 

 

 

Kas näin:

 

 

 

IMG_8102.JPG

 

 

 

IMG_8104.JPG

 

 

 

IMG_8105.JPG

 

 

 

 

*******************

 

 

Päiväretkemme jälkeen teimme Torremolinoksessa rantabulevardilla pienen kävelyretken ja sen aikana…

 

 

 

IMG_8130.JPG

 

 

…pääsin lähietäisyydeltä kuvaamaan nurmikolla syötävää etsiviä papukaijoja, jotka…

 

 

 

IMG_8134.JPG

 

 

…myös täällä olivat pesäntekopuuhissa!

 

 

 

Olipahan papukaijapäivä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Papukaija, papukaijat, Balcón de Europa, Euroopan parveke, Nerja, Torremolinos, Andalusia2019,

Kuninkaan seurassa Euroopan parvekkeella

Keskiviikko 3.4.2019 - -Esko Erkkilä-

Andalusiaan suuntautuneella lomaviikollamme maaliskuun puolivälissä eräs kohteemme oli Nerjan kaupungissa sijaitseva Euroopan parveke eli Balcón de Europa.

 

 

Euroopan parveke sijaitsee kallioisella niemellä ja se oli aiemmin linnoitus, joka oli suunniteltu torjumaan Britannian merirosvot.

 

 

IMG_8090.JPG

 

 

Kuningas Alfonso XII (1857 - 1885) teki Balcón de Europan tunnetuksi ja hänen patsaansa löytyy sieltä.

 

 

 

IMG_8091.JPG

 

 

Patsas on luonnollisen kokoinen, sillä kolmen kyynärän pituuteni riitti hyvin samalle tasolle kuin vuosina 1874 – 1885 Espanjaa hallinneen kuninkaan.

 

 

Niin, rippikoulussa opin, että yksi kyynärä on 60 senttiä!

***************

 

 

Kuningas Alfonso XII:n -  Alfonso Francisco de Asís Fernando Pío Juan María de la Concepción Gregorio Pelayo - äiti oli kuningatar Isabella II, joka luopui kruunustaan poikansa hyväksi.

 

 

Kuningas Alfonso XII:lla on yllättävän lyhyet kytkökset nykypäivän Espanjan kuninkaallisiin, sillä hänen pojastaan Alfonso XIII:sta tuli Espanjan kuningas heti syntymänsä jälkeen eli vuonna 1886 siis seuraavana vuonna isänsä kuoleman jälkeen.

 

 

Alfonso XIII:lla oli puolisonsa Victoria Eugenien kanssa kuusi lasta, joista erään heistä eli Juanin eräs lapsista on Espanjan meille kaikille tuttu kuningas Juan Carlos I.

 

 

Juan Carlos I:n poika Felipe VI on Espanjan nykyinen kuningas.

 

 

Espanjan ex-kuningas Juan Carlos I on siis Euroopan parvekkeella Nerjassa päivystävän Alfonso XII:n pojan Alfonso XIII:n pojanpoika ja Espanjan nykyinen kuningas Felipe VI on puolestaan Juan Carlos I:n poika!

 

 

Yksinkertaista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nerja, Andalausia, Andalusia2019, Balcón de Europa, Euroopan parveke, Euroopan parveke Nerjassa, Alfonso XII, Alfonso XIII, Espanjan ex-kuningas Juan Carlos I, Espanjan kuningas Felipe VI,

Nerjassa eri uskontokunnat elävät sulassa sovussa!

Tiistai 2.4.2019 - -Esko Erkkilä-

Nerja on 22.000 asukkaan pikkukaupunki Espanjan Andalusiassa n. 50 kilometriä Malagasta.

 

 

Poikkesimme maaliskuisella lomamatkallamme Nerjassa – ensimmäinen käyntikohteemme siellä olivat Nerjan tippukiviluolat ja niiden jälkeen vierailimme Nerjan keskustassa.

 

 

Nerja on muodostumassa pohjoismaalaisten kannalta yhä suosituimmaksi asuinpaikkakunnaksi, sillä erityisesti norjalaisten ja ruotsalaisten osuus Nerjassa on koko ajan kasvamassa – myös suomalaiset ovat yhä enemmän löytämässä Nerjan. 

 

 

Kerrotaan, että Fuengirolasta monet suomalaiset ovat muuttaneet ja muuttamassa Nerjaan!

 

 

*****************

 

 

Nerjalaiset ovat ylpeitä siitä, että kaupungissa elää vahvana kolmen uskontokunnan jäseniä ja erityisen ylpeitä nerjalaiset ovat siitä, että eri uskontokuntien jäsenet elävät sulassa sovussa Nerjassa.

 

 

Kaupungin keskeisen kiertoliittymän keskellä olevassa tilassa on rakennelma, jonka kolmella eri kulmalla on…

 

 

 

IMG_8072.JPG

 

 

…risti kristinuskon tunnuksena,…

 

 

 

IMG_8071.JPG

 

 

…puolikuu islamilaisuuden tunnuksena ja…

 

 

 

 

IMG_8073.JPG

 

 

…Daavidin tähti juutalaisuuden tunnuksena.

 

 

 

***********************

 

 

 

IMG_8081.JPG

 

 

Vaikka Nerja onkin asukasmäärältään vain vajaan kymmenesosan kokoinen Tampereen kaupungista, oli siellä jo maaliskuun puolivälin tienoilla ”katujuna” tekemässä turistikierroksia – 25 minuutin pituinen kaupunkikierros olisi maksanut 3,00 euroa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nerja, Nerjan tippukiviluolat, Andalusia, Andalusia2019, Gueva de Nerja, kristinuskonto, islamilaisuus, juutalaisuskonto, Daavidin tähti, Fuenrigola,

Akveduktit olivat antiikin Roomassa taidokkaita vesijohtoputkia

Maanantai 1.4.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen Portugalissa lomamatkoilla eri kohteissa käydessäni nähnyt taidokkaita ”muurirakennelmia”, mutta vasta nyt Espanjan Andalusiaan suuntautuneen lomamatkamme aikana minulle selvisi, että kyse on vesijohtoputkista!

 

 

 

IMG_8059.JPG

 

 
Tämän akveduktin valokuvasin bussimme ikkunasta Nerjan kaupungissa ja se on hyvin tyypillinen - joskin todella massiivinen ja komea - Rooman valtakunnan aikainen vesijohtojärjestelmä.

 

 

Akveduktien avulla kaupungit saivat puhdasta vettä jopa satojen kilometrien päästä vuorilta, joista ja järvistä, sillä vesi virtasi akvedukteissa kourussa, joka oli kolmisen metriä leveä.

 

 

Akveduktit olivat rakennettu siten, että niiden laskukaltevuus oli kaksi metriä kilometrillä.

 

 

Akveduktit olivat osaltaan kallioon louhittuja tunneleita, mutta rotkojen ja laaksojen kohdalla ne olivat taidokkaita holvirakennelmia, kuten tuossa kuvassanikin nähdään.

 

 

Rooman valtakunnassa akvedukteja oli kaikkiaan 500 kilometriä ja suurimpien vedensiirtokyky oli 190 000 kuutiometriä vettä vuorokaudessa.

 

 

Holvirakenteella akveduktien rakenne saatiin kestäväksi.

 

 

Akvedukteja rakennettiin jo varhain ennen ajanlaskumme alkua ja niitä käytettiin ainakin 1800-luvulle saakka – eräät tietolähteet kertovat, että niitä on käytössä yhä edelleen.

 

 

Monikerroksinen akvedukti on ihailtavan hieno insinööritaidon taidonnäyte yhä edelleen!

Akvedukteista vielä sen verran, että niistä kuulemani mukaan kerrotaan monissa lastenkirjoissa - olen liian vähän lukenut lastenkirjoja nuorisolle, sillä vasta nyt sain selvityksen niistä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: akvedukti, akveduktit, Antiikin Rooma, Nerja, insinööritaito antiikin Roomassa, Andalusia2019,

Vaalien alusaika on parasta aikaa kansalaisille

Sunnuntai 31.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Me kansalaiset elämme nyt parasta aikaamme, sillä meille luvataan ehdokkaiden toimesta "maat ja mannut", jos äänestämme eduskuntavaaleissa ja EU-vaaleissa juuri heitä.

Parasta aikaa elämme myös tarjoilujen osalta, sillä toreilla ja kauppakeskuksissa saamme yllin kyllin kaikkea syötävää ja juotavaa!

Minäkin sain eilen Tammelantorilla Sinisten tarjoamaa grillimakkaraa, Keskustan mustaa makkaraa ja Harri Jaskarin tarjoamaa oikein lihaisaa (Antti Rinne ei ollut lihaa vielä ehtinyt verottamaan) lihakeittoa ja puoleltapäivin Koskikeskuksessa varapuhemies Mauri Pekkarisen tarjoamaa teetä sekä pitkopullaa!

Kaksi viikonvaihetta ennen eduskuntavaaleja vielä edessä, joten kuinkahan tarjoilut paranevatkaan!

Tässä pieni kuvakimara päivän kokemuksista!

 

 

IMG_9279.JPG

 

 

Kansanedustaja, Karjala Liiton puheenjohtaja ja MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen oli parkkeerannut vaaliautonsa hienosti Tammelantorin parhaalle paikalle.

 

 

 

IMG_9281.JPG

 

 

Keskustan ehdokaslistan ykkösnimi Ari Arvela (vasemmalla) Vesilahdelta oli matkassa tukiryhmäläisensä Pertti Uusi-Erkkilän kanssa.

 

 

 

IMG_9284.JPG

 

 

Sain heti alussa Tarja Smuran ja Hanna Holman yhteispotrettiin.

Olen varma, että Tarja Smura tulee etenemään merkittäviin asemiin politiikassa!

 

 

 

IMG_9286.JPG

 

 

Seuraavaksi sain kameran linssini eteen hämeenkyröläisen Katariina Pylsyn ja Viljakkalan Parviniemestä syntyisin olevan trubaduuri Aarre Aallon - minkähänlainen rooli Aarrella tulee olemaan ensi kesänä Hämeenkyrön Heiskan kesäteatterissa?

 

 

 

IMG_9288.JPG

 

 

Tykkään monista kansanedustaja Pertti Hakasen esillä pitämistä asioista ja tänään yksi näistä asioista oli maamme huoltovarmuus!

 

 

 

IMG_9292.JPG

 

 

Tampereen Keskustan kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja ja valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Matti Järvinen toivotti maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän tervetulleeksi Tammelantorille.

 

 

 

IMG_9294.JPG

 

 

On onni, että Suomella on näin selkeäsanainen maa- ja metsätalousministeri kuin Jari Leppä.

 

 

 

IMG_9298.JPG

 

 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä Pertunmaalta ja Sastamalan kaupungin maatalousjohtaja Katariina Pylsy Hämeenkyröstä!

 

 

 

IMG_9304.JPG

 

 

MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakasella sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepällä riittää keskusteltavaa myös vaalien ulkopuolella!

 

 

IMG_9309.JPG

 

 

Kansanedustaja Arto Pirttilahti liittyi ministeri Lepän seurueeseen vasta myöhemmin, mutta eräs Artsin tiimiläisistä oli Pirttilahden autolla mukana Tammelantorin tapahtumassa.

 

 

 

IMG_9312.JPG

 

 

Minna Sarvijärvi (oikealla) luovutti vuodenvaihteessa Pirkanmaan Keskustanaisten puheenjohtajanuijan Tarja Smuralle.

Varasin tänään käytössä olleen Tammelantorin parhaan paikan Keskustan käyttöön jo viime vuoden syyskuussa ja sovimme Minnan kanssa, että tämän lauantain tilaisuuden järjestelyistä vastaa Pirkanmaan Keskustanaiset; no, tilaisuus oli onnistunut näinkin järjestettynä, mutta...

 

 

 

IMG_9321.JPG

 

 

Tammelantorin jälkeen siirryin Koskikeskukseen, jossa eduskunnan varapuhemies ja tuleva EU-vaaliehdokas Mauri Pekkarinen halusi tarjota sanankuuloa sekä kahvit ja kunnon pullat.

Kyllä Pekkarista on aina suuri ilo kuunnella!

 

 

 

IMG_9319.JPG

 

 

Halusin ottaa Mauri ja Raija Pekkarisesta yhteiskuvan, mutta Mauri tahtoi välttämättä ottaa samaan kuvaan erään pariskunnan. Paljastui, että kyseessä oli rovasti Heikki Järvinen ruustinna-vaimonsa kanssa!

Rovasti Heikki Järvinen on aikoinaan Kinnulan kirkkoherrana vihkinyt Mauri ja Raija Pekkarisen ja hyvällä onnella onkin vihkinyt, sillä kaikesta huomaa, että homma pelittää!

 

 

IMG_9323.JPG

Kansanedustaja Pertti Hakanen kiirehti myös varapuhemiehen järjestämään tilaisuuteen.

 

 

 

IMG_9343.JPG

 

 

Koskikeskuksen tilaisuuden kruununa oli, kun ruustinna Järvinen piti ex-tempore –puheenvuoron, jossa totesi, että ei oikealle ja ei vasemmalle, vaan Keskustaan!

 

 

 

IMG_9325.JPG

 

 

Kuvakertomukseni lopuksi parivaljakko - Pertti Hakanen ja Mauri Pekkarinen - joille on helppo toivotella parhainta menestystä tulevissa vaaleissa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit 14.4.2019, EU-vaalit 26.5.2019, Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, varapuhemies Mauri Pekkarinen, kansanedustaja Pertti Hakanen, kansanedustaja Arto Pirttilahti, Tarja Smura, Ari Arvela, Hanna Holma, Katariina Pylsy,

Nerjan tippukiviluolat löydettiin vasta vuonna 1959, vaikka niissä on asuttu jo yli 42 000 vuotta sitten!

Lauantai 30.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Nerjan kaupunki sijaitsee Espanjassa Malagasta n. 50 kilometrin etäisyydellä ja kaupungin kuuluisin nähtävyys ovat Nerjan tippukiviluolat.

 

 

Nerjan tippukiviluoliin tutustuminen oli ensimmäinen kohteemme taannoisella Espanjan Andalusiaan suuntautuneella lomamatkallamme maaliskuun puolivälissä.

 

 

Viisi 15 – 21 vuotiasta poikaa löysi tippukiviluolat vuonna 1959, kun he seurasivat, että minne alueella lentäneet lepakot katosivat ja mistä ne sitten taas palasivat ihmisten ilmoille.

 

 

Mainittakoon, että pojista tuli sittemmin luolaoppaita ja heistä neljä elää yhä edelleenkin.

 

 

 

IMG_8022.JPG

 

 

Luolat ovat espanjankieliseltä nimeltään Gueva de Nerja ja tippukiviluolien logossa on kuvattuna luolien muoto. 

 

 

Luolastoista viisi on tutkittu ja näistä yksi on yleisölle avoin.

 

 

Osa luolista on vielä tutkimatta.

 

 

 

IMG_80212.JPG

 

 

Nerjan tippukiviluolaston suuaukon vierellä on patsas, jossa kuvataan luolaston löytäneiden poikien tutkimusmatkaa.

 

 

 

*******************

 

 

Turistikierros luolastossa on pituudeltaan 900 metriä, mutta se on melko raskas, sillä luolastoon tutustuminen vaatii yli 400 portaan verran laskeutumista maan alle ja tietysti saman verran askelmia takaisin maan pinnalle.

 

 

Tippukiviluolien muodostuminen on hidasta, sillä sadan vuoden aikana tippukivipatsas kasvaa vain yhden sentin verran!  Patsas kasvaa kahdelta suunnalta eli katosta kohti luolan lattiaa ja lattiasta kohti kattoa.

 

 

Luolastossa sai valokuvata, mutta salamavaloa ei saanut käyttää ja kun halusin noudattaa ohjeita, niin seuraavassa olevat kuvat ovat hämäriä.

 

 

Luolastossa on neljä salia eli…

 

 

 • ensimmäinen Sali, jossa asukkaat nukkuivat
 • Betlehem-Sali
 • Musiikkisali, jonne luolaston löytäneet pojat saapuivat
 • maanjäristyssali

 

 

Ja tässä valokuvia:

 

 

 

IMG_8028.JPG

 

 

 

IMG_8032.JPG

 

 

 

IMG_8037.JPG

 

 

 

IMG_8041.JPG

 

 

 

IMG_8044.JPG

 

 

 

IMG_8048.JPG

 

 

 

IMG_8047.JPG

 

 
Luolastoon pyrkii muodostumaan vihreää levää ja sitä ei haluta, joten sen vuoksi mm. salamavalojen käyttäminen on kielletty.

 

 

 

IMG_8051.JPG

 

 

Eräässä salissa on maailman suurin tippukivipylväs, koska sillä on pituutta 32 metriä ja ympärysmittaa 14 metriä.

 

 

 

IMG_8058.JPG

 

 

Maanjäristyssalissa on sikin sokin erikokoisia tippukivipylväitä, jotka ovat aikoja sitten tapahtuneissa maanjäristyksissä romahtaneet salin pohjalle.

 

 

Afrikan ja Euroopan mannerlaatat ovat tutkijoiden mukaan törmänneet toisiinsa 800.000 vuotta sitten ja niiden törmäysten tuloksena nämä tippukivipatsaat ovat romahtaneet maanjäristyssalin pohjalle.

 

 

Oppaamme nauroi, kun jotkut ryhmämme jäsenet kysyivät turvakypäröiden tarpeellisuudesta meille – oppaamme totesi, että edellisestä maanjäristyksestä on kulunut 800.000 vuotta ja hän ei pitänyt tarpeellisena turvakypäröiden käyttämistä!

 

 

Mielenkiintoinen kohde, jota suosittelen myös lukijoilleni käyntikohteeksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nerja, Nerjan tippukiviluolat, Andalusia, Andalusia2019, Gueva de Nerja,

Omistan kolme takkaa, mutta en ole koskaan polttanut niistä ainoatakaan!

Perjantai 29.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Helsingin Sanomat uutisoi 28.3.2019 näyttävästi näin:

 

 

 

IMG_9246.JPG

 

 

”Jopa 200 ihmistä kuolee vuosittain puunpolton päästöjen vuoksi: Takanpoltto aiotaan laittaa kuriin.”

 

 

Meillä on omakotitalossa yksi takka ja mökillä niitä on leivinuunin lisäksi kaksi, mutta koskaan ei ole tullut mieleen, että olisin ryhtynyt polttamaan niistä ainoatakaan! Se on kuitenkin selvää, että poltan takoissani puita!

 

 

Melkoisen vaikeaa takkojen polttaminen olisikin, sillä kaikki takkamme ovat muurattu tiilestä ja tiilien välissä on laastia.

 

 

***************

 

 

Eräs vihervasemmiston mieliaiheita on puunpolton vastustaminen ja Hesarin epäasiallisesti otsikoitu juttukin kai liittyy tähän.

 

 

Omakotitalossamme pääasiallisena lämmitysmuotona on öljylämmitys ja sen tukena on yksi takka, jossa poltamme omasta metsästä hakattuja klapuja; takan lisäksi meillä on puulämmitteinen kiuas saunassa ja sen lämmitämme kaikkina niinä päivinä, kun olemme kotosalla.

 

 

Saunassa seinäkaakeleiden takana on sähköpiuhat sähkökiuasta varten, mutta ne saavat ainakin toistaiseksi olla siellä rauhassa.

 

 

Mökillä meillä on kaikkiaan kuusi tulisijaa ja kaikissa niissä on lämmönlähteenä omasta metsästä saatava puu.

 

 

Mökkikauden alussa keväällä ja mökkikauden lopulla syksyin puuntarve on melkoinen, mutta kesällä tarvitsemme puuta ainoastaan saunanlämmityksessä sekä pesuveden lämmittämiseen – mökillä sauna lämpiää vähintään kerran päivässä!

 

****************

 

Olemme saaneet vuosien saatossa metsämme kasvukuntoon, joten lämpöarvoltaan heikkolaatuista polttopuuta ei ole enää varastoissa, sillä nyt käytämme polttopuuna korkean lämpöarvon omaavia koivuhalkoja.

 

 

Koivuhalkovarastoissamme olevat puut ovat iältään ainakin viisi vuotta vanhoja, joten polttopuumme eivät ole ”kirveennokassa” kuten märkiä ja tuoreita polttopuita kutsutaan.

 

 

Kuivien koivuhalkojen ja koivuklapien polttaminen tuo ympäristöön hienon hajuelämyksen ja se tuokin mieleeni lapsuusajan miellyttävät muistot, kun leivinuunia lämmitettiin leivonnaisten paistamiseksi tai kun saunaa lämmitettiin saunomista varten.

 

 

Tykkään ulkona leijuvasta kuivien polttopuiden polttamisessa syntyvästä hajunautinnosta riippumatta siitä, että poltetaanko naapurissa vaiko meillä puita!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: takanpoltto on vaikea toimenpiden, takanpoltto, puiden polttaminen takassa onnistuu, puiden polttaminen, takkapuut kirveen nokassa, takassa poltettavien puiden pitää olla kuivia,

Munamiehen valan pystyy tekemään turvallisesti vain Suomessa

Torstai 28.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Elintarvikkeiden turvallisuus on nykypäivänä entistä tärkeämpi asia ja hyvä meidän suomalaisten kannalta, sillä suomalaiset elintarvikkeet ovat turvallisia.

 

 

Otan esimerkiksi suomalaisen kananmunan, sillä se on maailmanlaajuisestikin tarkastellen ainoa, joka taatusti on salmonellavapaa.

 

 

**************

 

 

Työskentelin suomalaisen rehuteollisuuden palveluksessa päivälleen neljäkymmentä vuotta ja sain sinä aikana tehdä kahdesti munamiehen valan.

 

 

Munamiehen vala kuuluu jokaisen tehdä, joka työskentelee kananmunatuotannon parissa ja vaade koskee myös niitä rehuteollisuuden henkilöitä, jotka myyvät kananmunantuottajille rehuseoksia.

 

 

Munamiehen vala tehdään siten, että suuhun laitetaan kokonainen tuore kananmuna, ja muna murskataan suussa ja koko ”latinki” syödään kertaheitolla operaation seuraajien hurratessa vierellä!

 

Kokemuksesta voin kertoa, että munamiehen valan tekeminen oikeuttaa valantekijän täysivaltaiseksi kananmunatuotannon asiantuntijaksi!

 

 

*****************

 

 

Kokemuksesta kerron myös sen, että valantekemisen jälkeen vielä viikonkin kuluttua poskipielistä löytyy kananmunankuoria, mutta nehän on helppo pureskella ja saattaa ruuansulatuskanavassa eteenpäin.

 

 

Rehualan ”yleismiehenä” sain tehdä munamiehen valan vain kahdesti, mutta esimerkiksi kananrehujen tuotepäälliköt saivat erilaisissa munantuotantoon liittyvissä tilaisuuksissa tehdä munamiehen valan useita kertoja kuukaudessa.

 

 

Totuuden nimessä on todettava, että munamiehen vala tehtiin tavallisesti sen jälkeen, kun rehuasiakkaita oli koulutettu alan hienouksiin ja sen jälkeen nautittu muutama tilkallinen virvokkeita!

 

 

 

Munamiehen valan turvallinen tekeminen on eräs esimerkki suomalaisten elintarvikkeiden puhtaudesta ja turvallisuudesta, sillä se ei olisi mahdollista vaikkapa Saksassa tai Tanskassa, joissa maissa ei ole mitään takeita, että tuore kananmuna olisi salmonellavapaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suomalainen kananmuna on salmonellavapaa, salmonella, salmonellavapaus, salmonellapuhtaus, tuore kananmuna, tuore suomalainen kananmuna on salmonellavapaa, munamiehen vala,

Maailmanlopusta en tiedä, mutta puu ei Suomen metsistä hakkaamalla lopu!

Keskiviikko 27.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Kerrotaan, että entisaikaan – silloin kun Pekka Tiilikainen toimitti Metsäradiota – akat pelkäsivät maailmanloppua ja äijät puolestaan metsien loppumista.

 

 

Akkojen pelon toteutumisesta en tiedä, mutta sen tiedän, että hakkuiden vähentämistä ajavat vihervasemmistolaiset puhuvat puuta heinää, sillä Suomessa hakkuiden määrää voidaan nykyisestä kasvattaa.

 

 

 

IMG_9147.JPG

 

 

Sain suomalaismetsien kasvusta ja hakkuumahdollisuuksista tarkkaa tietoa eilen Vilhartti Hanhilahden järjestämässä ”Ruokailta – mitä syömme 2030 –luvulla” –seminaarissa Irjalan makasiinilla, jossa…

 

 

 

IMG_9149.JPG

 

 

…tietokirjailija Juha Kuisma alusti asiasta.

 

 

Kuisma totesi tiedossani olleen totuuden eli sen, että Suomen metsät kasvavat nyt 107 miljoonaa kuutiometriä vuodessa ja tästä määrästä talousmetsät edustavat 85 miljoonaa kuutiometriä.

 

 

Metsien hakkuumäärät ovat nyt tasoa 72 – 73 miljoonaa kuutiometriä ja kestävän metsätaseen hakkuumäärät voisivat olla 80 – 81 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

 

 

Viime vuonna tuotantovauhtiin päässyt Metsä Groupin biotuotetehdas Äänekoskella tarvitsee puuraaka-ainetta 6,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa; määrästä havukuitua on neljä miljoonaa kuutiota ja koivua 2,5 miljoonaa kuutiota.

 

 

Kestävän metsätalouden ”hakkuuvaje” on siis tällä hetkellä selvästi suurempi kuin on Äänekosken uuden biotuotetehtaan vuotuinen raaka-ainetarve eli…

 

 

…metsät eivät Suomessa ole loppumassa, vaan kestävää vuotuista hakkuusuoritetta voidaan turvallisesti nostaa tasolle 80 – 81 miljoonaa kuutiometriä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vilhartti Hanhilahti, Juha Kuisma, Ruokailta - mitä syömme 2030 -luvulla, Irjalan makasiini, Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas, Äänekosken biotuotetehdas, metsien kasvu vuodessa, hakkuusuorite nyt, hakkuusuoritetta voidaan kasvattaa,

Espanjantauti on nykymuotoisenakin vaikea tauti

Tiistai 26.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Espanjantauti oli harvinaisen tappava tauti, joka riehui ympäri maailmaa vuosina 1918 – 1919 eli n. sata vuotta sitten.

 

 

Espanjantauti oli nykytietämyksen mukaan erääntyyppinen lintuinfluenssa ja se tappoi maailmassa 30 – 100 miljoonaa ihmistä – Suomessa espanjantauti surmasi 250.000 suomalaista.

 

 

Laajasti luultiin, että espanjantauti olisi hävinnyt maailmasta, mutta vuonna 2006 tutkijat onnistuivat herättämään taudin jäätyneistä uhreista kudosnäytteiden avulla tutkimustarkoituksiin.

 

 

******************

 

 

 

Espanjantauti elää vakavana muunnoksena edelleenkin ja sen on mahdollisuus tarttua Espanjassa lomaileville suomalaisillekin vielä myös nyt.

 

 

Palasin lomamatkalta Espanjasta vajaat viikko sitten ja tuntuu, että en saanut espanjantaudin tartuntaa.

 

 

Muunnoksena esiintyvän espanjantaudin oireina esiintyy mm. seuraavanmoisia oireita:

 

 • sairastunut ehdottelee lihalle ja lihatuotteille korotettua arvonlisäveroa
 • myös maidolle ja maitotaloustuotteille espanjantautiin sairastunut haluaa nykyistä korkeampaa arvonlisäveroa
 • metsien hakkuumäärien rajoittamispyrkimykset nykyisestä 80 miljoonasta kuutiometristä alaspäin on eräs nykymuotoisen espanjantaudin oireista – se on tunnusomaista espanjantaudille, että siihen tartunnan saanut ei kuitenkaan osaa nimetä niitä puunjalostuslaitoksia, jotka pitäisi sulkea hakkuumäärien alentuessa
 • nykymuotoisen espanjantaudin oireisiin kuuluu vastustaa Helsingin ja Tampereen välille suunniteltua ns. tunnin junaa
 • eräs oire espanjantautitartunnasta on se, että tartunnan saanut alkaa ehdottelemaan 250.000 peltohehtaarin metsittämistä

 

 

On melkoisen todennäköistä, että lähipäivinä saamme kuulla lisää mitä eriskummallisempia ilmenemismuotoja uusimuotoisen espanjantaudin oireista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: espanjantauti, nykymuotoinen espanjantauti, lihavero, maitovero, hakkuumäärien alentaminen, mitkä puujalostustehtaat suljetaan?, peltojen metsittäminen, Helsinki-Tampere -junan vastustaminen, tunnin junan vastustaminen,

Hieno puhetilaisuus Ylöjärvellä 24.3.2019

Maanantai 25.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko aloitti eilisen Pirkanmaa-turneensa tapaamalla kansalaisia Ruokakeitaalla Ylöjärvellä – poikkesin tapaamisessa, kun olin matkalla noutamaan maalta koivuklapeja takan ja kiukaan lämmitykseen.

 

 

Ministeritapaamisessa tunnelma oli käsinkosketeltavan aidosti herttainen ja tulevaisuudenuskoa tulvillaan.

 

 

Seuraavassa pieni kuvakertomus tapahtumasta:

 

 

 

IMG_9113.JPG

 

 

Ruokakeidas on kaupparyhmiin sitoutumaton kauppias Ville Pirtinahon omistama päivittäistavaraa ja myös muita kotitaloudessa tarvittavia tavaroita myyvä hyvinhoidettu liike.

 

 

 

IMG_9028.JPG

 

 

Liikkeen sisäänkäynnin yläpuolella väen toivotti tervetulleeksi hämeenkyröläisen eduskuntavaaliehdokkaan Katariina Pylsyn valomainos.

 

 

 

IMG_9034.JPG

 

 

Ministeri Saarikko saapui paikalle sopivasti etuajassa ja hänet toivotti Ylöjärvelle tervetulleeksi kunnallisneuvos Pirkko Vuolle.

 

 

 

IMG_9069.JPG

 

 

Annikaa on aina ilo kuunnella ja hän osaa sopivalla huumorilla höystää sanottavaansa.

 

”Syntyvyys on alhaalla vaikka jotkut pyrkivät kantamaan kortensa kekoon” sanoi ministeri Annika ja viittasi pari päivää sitten julkisuudessa kertomaansa, että heille odotetaan toista lasta!

 

 

 

IMG_9077.JPG

 

 

Kunnallisneuvos Pirkko ojensi ministerille järjestäjien lahjana Ylöjärvellä sijaitsevan Avant Tecno Oy:n valmistaman vihreän pienkuormaajan pienoismallin ja siitäkös Annika-ministeri riemastui! 

 

Ministeri kertoi, että perheen Aarni-poika kyselee aina äidin palatessa kotiin tuliaisia ja nyt tämä Avantin pienoismalli tulee tekemään hänestä suositun kotiinpalaajan illalla!

*****************

 

 

Ministerin puheenvuoron jälkeen ehdokkaat esittelivät itsensä ja nykyisistä ja entisistä kansanedustajista ehdokkaina olevat…

 

 

 

IMG_9102.JPG

 

 

…Arto Pirttilahti…

 

 

 

IMG_9093.JPG

 

 

…sekä Laila Koskela pitivät vakuuttavat puheenvuorot!

 

 

 

Kiitokset ministeri Annika Saarikolle ja Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestölle, joka toimi onnistuneen tilaisuuden järjestäjänä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestö, Avant Tecno Oy, Ruokakeidas Ylöjärvi, ministeri Annika Saarikko, Annika Saarikko, Arto Pirttilahti, Laila Koskela, Pirkko Vuolle, Katariina Pylsy,

Epäonnistuin!

Sunnuntai 24.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Kerroin jo eilen, että olin lomamatkalla Andalusiassa ja tarkempi ajanjakso lomamatkallemme oli 13. – 20.3.2019.

 

 

Lentomatka Helsinki-Vantaalta Malagan lentokentälle kesti viitisen tuntia ja tietysti saman verran myös toiseen suuntaan.

 

 

IMG_7987.JPG

 

 

Laskeutumista Malagan lentokentälle edelsi pitkähkö kaarros meren yllä, sillä Malagan lentokentän kiitotie alkaa hyvin läheltä merenrantaa.

 

 

 

IMG_7991.JPG

 

 

Jo lentokoneesta näki, että Malagassa palmut huojuvat ja osoittautuikin, että päivälämpötilat vaihtelivat 18 – 28 lämpöasteen välillä.

 

 

 

IMG_8140.JPG

 

 

Laskeuduimme Malagaan, mutta ”kotinamme” tuolla runsaan viikon mittaisella lomamatkalla oli Torremolinoksessa sijaitseva Hotel Tropicana.

 

 

****************

 

 

Torremolinos –kappale on Reino Helismaan sanoittama ja Toivo Kärjen säveltämä sekä Johnny Forsell´n vuonna 1963 levyttämä hieno levytys, joka tuli minulle tutuksi vuonna 1966, kun suoritin vuosiharjoitteluani Hauholla Keskon omistamalla Länsi-Hahkialan Opetus- ja Koetilalla – en silloin saattanut ajatella, että joskus minulla olisi tilaisuus omin silmin nähdä Torremolinos!

Niin kuitenkin nyt tapahtui!

 

 

 

IMG_7999.JPG

 

 

Tätä hienoa merimaisemaa saimme omalta parvekkeeltamme ihailla koko lomamme ajan!

 

 

 

IMG_8132.JPG

 

 

Hotellimme kohdalla kulki vilkas rantakatu, joka on kahden kilometrin pituinen ja sen toisessa päässä on Benalmadenan vierasvenesatama ja toisessa päässä Torremolinoksen keskusta.

 

 

*******************

 

 

 

Mutta missä epäonnistuimme?

 

 

Lomamatkamme eräs tavoite oli, että saisimme tuoda kesän tai ainakin kevään tuliaisinamme Suomeen.

 

 

 

IMG_8212.JPG

 

 

Andalusiassa kukat kukkivat, mutta…

 

 

 

IMG_9026.JPG

 

 

…kotiin tultuamme jouduimme toteamaan, että metriset hanget olivat yhä edelleen paikoillaan!

 

 

Kaavailimme Rouvan kanssa Torremolinoksessa, että ensimmäinen homma kotiinpääsyn jälkeen on syyshortensiapensaiden leikkaaminen kasvukuntoon, mutta eihän sitä voinut sitten ajatellakaan eli epäonnistuimme kevään tuomisessa Suomeen!

 

 

 

Huhtikuun puolenvälin aikaista aikaa odotellen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Malaga, Andalusia, Andalusia2019, Torremolinos, Toivo Kärki - Torremolinos, Reino Helismaa - Torremolinos, Johnny Forssel - Torremolinos, Länsi-Hahkialan Opetus- ja Koetila, Hotel Tropicana, Benalmadena, Benalmadenan vierasvenesatama,

"Siipiviinan" käyttäminen on oleellinen osa lentokenttien talvitoimintaa

Lauantai 23.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Kylmänä vuodenaikana jäätävissä olosuhteissa lentoonlähdössä olevien lentokoneiden siivet ja runko ruiskutetaan Suomen lentokentillä glykolipitoisella nesteellä, jotta estetään jään muodostuminen lentokoneen siipiin ja ohjainpintoihin.

 

 

Tämä toiminta on oleellinen osa lentokenttien talvitoimintaa.

 

 

Nykyisin käytössä oleva glykolineste otettiin käyttöön jo 1990- luvulla ja se antaa pitkäaikaisen suojan jäätymistä vastaan lennon aikana.

 

 

 

IMG_7978.JPG

 

 

Jäätymisen estoaine ruiskutetaan lentokoneen siiville ja osin myös rungolle ennen lentoonlähtöä.

 

 

 

IMG_7979.JPG

 

 

Nesteen ruiskuttaminen tapahtuu kuorma-auton päälle rakennetun erillisen ruiskutusyksikön toimesta ennen kuin lentokone päästetään kiitoradalle.

 

 

 

IMG_7983.JPG

 

 

Taannoisella Andalusiaan suuntautuneella lomamatkallamme sain menomatkalla ikkunapaikan ja näin, että miten Helsinki-Vantaan lentokentällä ruiskutettua glykolinestettä oli siivellä vielä pitkään nousun jälkeenkin.

 

  

********************

 

 

Glykolinesteen ympäristövaikutuksiin on Suomen lentokentillä kiinnitetty huomiota ja mm. Helsinki-Vantaalla lentokoneiden jäänpoistotoiminta noudattaa viranomaisten antamia ympäristö- ja turvallisuusmääräyksiä.

 

 

Helsinki-Vantaalla on erikseen määritelty alueet, joilla jäänpoistotoiminta on sallittua. Kaikki jäänpoistoalueet on liitetty jätevesiviemäriin ja lisäksi jäänpoistoaineet kerätään talteen.

 

 

Glykolinesteiden ruiskuttamisen ansiosta saamme nauttia turvallisista lentomatkoista myös kylminä vuodenaikoina!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siipiviina, glykolineste jäätymisen estämiseen, Andalusia2019,

Kotimaassa asuva voi antaa äänensä tulevissa vaaleissa ainakin neljällä eri tavalla

Perjantai 22.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Meillä on edessä vilkas vaalikevät, sillä huhtikuun 4. päivänä järjestettävissä eduskuntavaaleissa ja toukokuun 26. päivänä järjestettävissä Euroopan Unionin parlamenttivaaleissa voivat äänestää kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 -vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

 

 

 

IMG_9010.JPG

 

 

Vaaliviranomaiset ovat näinä päivinä postittaneet kaikille äänioikeutetuille ”Ilmoitus äänioikeudesta eduskuntavaaleissa” –asiakirjan.

 

 

 

Ulkomailla asuvat ja vaalipäivänä tai ennakkoäänestyksen aikana ulkomailla oleskelevat suomalaiset voivat ennakkoäänestää 3. – 6.4.2019 välisenä aikana ja siitä on olemassa erilliset menettelytapaohjeet.

 

 

Suomessa asuvilla Suomen kansalaisilla on neljä erilaista tapaa osallistua äänestykseen:

 

 

Äänestyspaikoilla...

...voi äänestää vaalipäivänä klo 9.00 – 20.00 välisenä aikana.

 

 

Ennakkoäänestykseen...

...voi osallistua erikseen nimetyillä ennakkopaikoilla 3. – 9.4.2019 välisenä aikana.  Ennakkoäänestyspaikat on nimetty kuntakohtaisesti ja niistä sekä ennakkoäänestysajoista tiedotetaan kuntakohtaisesti.

Laitosäänestys

 

Ennakkoäänestykseen voi osallistua myös laitoksessa, jos on siellä hoidettavana.  Laitoksissa tapahtuvat ennakkoäänestysajankohdat vaihtelevat hoitolaitoksittain.

 

 

Kotiäänestys...

...eli kotona tapahtuva ennakkoäänestys on mahdollista, jos äänioikeutetun kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoitettua, että äänioikeutettu ei pääse äänestyspaikalle ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

 

 

 

********************

 

 

 

Toimin viime presidentinvaaleissa kotiäänestyksen vaalivirkailijana ja samaan tehtävään Tampereen kaupunginhallitus on valinnut minut myös tulevissa eduskuntavaaleissa.

 

 

 

IMG_90092.JPG

 

 

Osallistuin eilen kotiäänestysvirkailijoille suunnattuun koulutustilaisuuteen ja siellä verestimme vanhoja taitojamme.

 

 

Muistutan, että kotona tapahtuvaan äänestykseen pitää ilmoittautua kotikuntansa Keskusvaalilautakunnalle ja ilmoitus on tehtävä 2.4.2019 klo 16.00 mennessä.

 

 

Kotiäänestykseen oikeutetun henkilön kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja voi tietyin edellytyksin äänestää samalla kertaa, mutta siitäkin pitää ilmoittaa Keskusvaalilautakunnalle etukäteen.

 

 

Eilisessä koulutustilaisuudessa kerrottiin, että jo nyt kotiäänestykseen ilmoittautuneita Tampereella on n. 150 henkilöä. 

Me kotiäänestysvirkailijat liikumme kahden henkilön partioissa ja meille on ohjeiden mukaan osoitettu 10 – 15 käyntikohdetta per päivä, mutta todellisuus oli ainakin viime presidentinvaaleissa aivan jotain muuta, sillä kohteita oli päivittäin parisenkymmentä. Sai siinä ratikan runtelemalla kaupungilla keksiä järkeviä kulkureittejä, jotta olisi pysynyt aikataulussa!

 

 

 

IMG_9006.JPG

 

 

Hyviä kotiäänestyspäiviä toivottelen minäkin niille tamperelaisille, jotka haluavat osallistua eduskuntavaaleihin äänestäjinä kotiäänestyksen kautta!

 

 

Toimin tulevissa eduskuntavaaleissa vaalivirkailijana myös eräällä äänestyspaikalla, joten touhussa olen mukana.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit 14.4.2019, EU-vaalit 26.5.2019, ennakkoäänestys, ennakkoäänestys hoitolaitoksissa, kotiäänestys,

Mieluisaa luettavaa - onkohan tottakaan?

Torstai 21.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Kantakortti on jokaisesta Puolustusvoimissa palvelusta suorittaneesta laadittu asiakirja, joka sisältää tiedot hänen palveluksestaan Puolustusvoimissa kutsuntoihin osallistumisesta joko kotiuttamiseen, kaatumiseen tai eläkkeelle jäämiseen saakka.

Kantakorttiin on merkitty yksityiskohtaisia tietoja siinä mainitun henkilön palveluspaikasta ja -ajasta, hänen palkitsemisistaan ja rangaistuksistaan, ylennyksistä ja mahdollisista sodan ajan taistelupaikoista.

 

 

*************

 

 

Kansallisarkistosta saa kopiot omasta kantakortistaan, jos on syntynyt vuonna 1949 tai aikaisemmin.

 

Tilasin kopiot omasta kantakortistani 28.12.2018 ja sain Kansallisarkistosta postia vajaan kuukauden kuluttua.

 

 

*************

 

 

Minulle oli erityisen mieluisaa tutustua niihin luonnekuva-arviointeihin, joita esimieheni olivat kirjanneet minusta aliupseerikoulun, Reserviupseerikoulun sekä kokelasajan jälkeen.

 

 

Mielenkiintoista oli myös nähdä, että millekä sijalle olin aikoinaan päässyt Säkylässä aliupseerikoulussa ja RUK:ssa Haminassa.

 

 

Aliupseerikoulussa olen ollut panssaritorjuntalinjan priimus ja panssarintorjuntalinja oli osa Tukilinjan aliupseerikoulutusta.

 

 

Sen olen tiennyt, että olin Säkylässä ikäluokkani aliupseerikoulussa Tukilinjan kakkonen ja tiedän myös syyn kakkostilaani. Syynä kakkostilaani oli se, että Herrat suuret Herrat eivät pitäneet sopivana, että vain kansakoulun käynyt olisi sivuuttanut priimus-valinnassa keskikoulun käyneet ja ylioppilaat sekä sellaiset, joilla oli mittava yliopisto-opiskelu takanaan.

 

No, kakkostila keskikoulun käyneen sepän jälkeen ei ole häpeä sekään, sillä lukuisia ylioppilaita ja yliopistossa opiskelleita jäi lehdelle soittelemaan!

 

*************

 

 

RUK:ssa olin mukana siinä 49 upseerioppilaan joukossa, joka sai opiskelustaan kiitettävät paperit.

 

 

Vasta kantakortistani sain nähdä, että olin RUK:n Panssarintorjuntakomppaniassa tuloksissa kolmas!

 

 

*****************

 

 

Esimiesteni arvioinnit minusta ovat suorastaan huvittavan ylenpalttisia:

 

 

Aliupseerikoulun jälkeen;

 

 • tarmokas, luonteva, asiallinen, tunnollinen ja vaativa

 

 

Reserviupseerikoulun jälkeen;

 

 • jämerä ja tunnollinen, vaativa ja aloitekykyinen

 

 

Kokelaskauden jälkeen;

 

 

 • vaativa, opettava ja isällinen, aloitekykyinen

 

  

***************

 

 

Näitä makustelmalla on pitkän aikaa mukava olla!

 

 

No, älkäähän ottako tuota äskeistä aivan tosissanne!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kantakortti, kantakortin tilaaminen, kantakortin tilaaminen on helppoa, Kansallisarkisto, ylennykset,

Aamuinen rupeama Tampereen Koskipuistosta Finlandia-talon Finlandia-saliin

Keskiviikko 20.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Ystävänpäivänä 14.2.2019 matkasin aamuvarhaisella kotoani Helsinkiin Finlandia-talolle osallistumaan STM:n järjestämään seminaariin.

 

Muistelen muutamien kuvien kera näin aikojen kuluttua aamuista matkaani Tampereen Koskipuistosta paikkaan, jossa mm. Neuvostoliiton presidentit Leonid Breznev ja Mihail Gorbatsov, Yhdysvaltojen presidentit Gerald Ford, Ronald Reagan ja George H. W. Bush, paavi Johannes Paavali II sekä Dalai-lama ovat esiintyneet.

 

 

 

****************

 

 

 

IMG_7357.JPG

 

 

 

IMG_7358.JPG

 

 

Ratikkatyömaan runteleman Hämeenkadun yläpuolella olevat valokoristeet toivat ennen aamukuutta kaikesta kurjuudesta huolimatta toivoa paremmasta tulevaisuudesta tamperelaisillekin.

 

 

 

IMG_7359.JPG

 

 

Tampereen Rautatieasemaa ei edes ratikkakurjuus ole pystynyt lannistamaan.

 

 

 

IMG_7360.JPG

 

 

Minulle oli myyty paikkalippu junan ensimmäiseen vaunuun, mutta VR:n touhuille niin tavallista, niin junassa ei ollut lainkaan ensimmäistä vaunua!

 

 

Paikkoja oli kuitenkin riittävästi ja kakkosvaunussakin oli tarjolla aamukahvia ja aamuteetä!

 

 

 

IMG_7361.JPG

 

 

Parlamenttitalo seisoi ylväänä paikoillaan ja toivotti matkalaiset tervetulleiksi syrjä-Suomeen eli Helsinkiin.

 

 

 

IMG_7362.JPG

 

 

Uusi kirjastotalo Oodi sopii hyvin matkan varrelle, kun Helsingin Rautatieasemalta kuljetaan kävellen Finlandia-talolle.

 

 

Oodilla on kaksi virallista kirjoitusasua eli;

 

 

 • Helsingin keskustakirjasto Oodi – Helsingfors centrumbibliotek Ode – Helsinki Central Library Oodi

 

ja

 

 • Kirjasto Oodi, Helsinki – Biblioteket Ode, Helsingfors – Library Oodi, Helsinki

 

Milloinkahan ehdin tutustumaan Oodiin?

 

 

 

IMG_7363.JPG

 

 
Presidentti Kyösti Kallion patsas oli tukevasti paikoillaan.

 

 

 

IMG_7364.JPG

 

 

Kansallismuseo sai vielä tänäänkin odottaa, että olisin hyödyntänyt joululahjaksi saamaani Museokorttia – no, ehkä joskus toiste!

 

 

 

IMG_7365.JPG

 

 

Finlandia-talon nimikyltti…

 

 

 

IMG_7367.JPG

 

 

…johdatteli minut Finlandia-saliin, joka aamuvarhaisella oli vielä täysin tyhjä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta.

Tuntolevy kuuluu yhä edelleen sotilaan taisteluvarustukseen

Tiistai 19.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Suoritin varusmiespalvelukseni siten, että siirryin reserviin 10.1.1968.

 

 

Muistelen - en kuitenkaan ole varma - , että varusmiesaikana meille ei jaettu tuntolevyjä.

 

 

 

IMG_7159.JPG

 

 

Joka tapauksessa sain tämän tuntolevyn ensimmäisissä kertausharjoituksissani 24.9 – 5.10.1970 ja se on edelleen tallella. (Saksen kärjet peittävät henkilötunnukseni!)

 

 

Tuntolevyssä on kantajansa henkilötunnus kaiverrettuna kahteen, toisistaan murrettavissa oleviin teräslevyn puolikkaisiin.

 

 

Tuntolevyä kannetaan kaulan ympärillä roikkuvassa ketjussa kuin kaulakorua.

 

 

Tuntolevyn tarkoituksena on identifioida kaatuneet. Kaatuneelta sotilaalta otetaan talteen tuntolevyn toinen osa, joka lähetetään omaisille ja toinen osa kiinnitetään esimerkiksi ruumisarkun päätyyn. Näin voidaan varmistaa, että haudataan oikea sotilas, ja toisaalta tunnistamattomaksi ruhjoutuneet ruumiitkin voidaan tunnistaa varmemmin.

 

 

Viime sotiemme sankarivainajia etsitään vapaaehtoisvoimin yhä edelleen nykyisen Venäjän alueella sijaitsevilta taistelukentiltä ja heidän tunnistamisessaan tuntolevyillä on tärkeä rooli.

 

 

Viipurin vanha tuomiokirkko paloi Neuvostoliiton pommitusten seurauksena 18.2.1940 ja kun siellä siunausta odottaneet suomalaiset sankarivainajat paloivat, oli tuntolevyillä tärkeä rooli vainajien tunnistamisessa.

 

 

********************

 

 

Sotilaan käsikirja 2017 määrittelee, että Taisteluvarustus M/05:n varustuksiin kuuluu kaulassa oleva tuntolevy eli tuntolevy kuuluu yhä edelleen varusmiehen varustuksiin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tuntolevy, Viipurin tuomiokirkon palo, Viipurin tuomiokirkon palo 18.2.1940,

Suomi on yritystensä summa!

Maanantai 18.3.2019 - -Esko Erkkilä-

IMG_7767.JPG

 

 

Kiitokset Suomen Yrittäjät joka on laatinut, painattanut ja jakanut otsikkoaiheisen painotuotteen.

 

 

Neljäkymmentä ja puoli vuotta Suomea palvelleena yrityksen palkkarenkinä osaan arvostaa yrittäjien panostusta maamme hyvinvoinnin edistämisessä.

 

 

Arvostan toki vaikkapa terveydenhuollossa ja opetustoimessa toimineita ja toimivia suomalaisia, mutta muistutan, että heidän toimimiseensa kaikki rahat tulevat elinvoimaisen yritystoiminnan tuloksena.

 

 

 

IMG_7768.JPG

 

 

Suomen Yrittäjät ovat maamme suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö.

 

 

Pitää muistaa, että vuosina 2001 – 2012 yli 250 henkilöä työllistävät suuryritykset palkkasivat vain 7.164 henkilöä, mutta samaan aikaan pk-yritykset loivat yli 100.000 työpaikkaa (tarkasti laskien 101.722 työpaikkaa).

*****************

 

 

Keskeinen tavoite seuraavalla hallituskaudella pitää olla, että julkista sektoria on pienennettävä, sillä vain siten voidaan turvata kansalaisten hyvinvointi.

 

 

On myönnettävä, että nykyisten gallup-tulosten valossa julkisen sektorin osuuden pienentäminen ei onnistu, mutta se merkitsee, että vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen valtaan tulevien on Keskustan johdolla ryhdyttävä entistä tiukemmin tervehdyttämään kotomaamme taloutta.

 

 

Onko meillä varaa nyt päästää Suomen taloutta rapautumaan?

 

 

*****************

 

On oikein, että yrittäjät haluavat Suomen olevan valmis liikennehankkeisiin, joilla on elinkeinopoliittista merkitystä.

 

 

Tampereen ratikkahanke on surkea tapaus em. päämäärän toteuttamiselle, sillä se merkitsee vain kalliiden ja kaupungin velkaisuutta lisäävin keinoin jotain täysin muuta.

 

 

Tarvitaan liikennehankkeita esim. Tampereen ja Pirkanmaan osalta, joilla parannetaan rautatie- ja kumipyörävaihtoehtojen kehittämistä Tampereelta Helsinkiin ja Tampereelta Seinäjoen, Vaasan, Oulun, Jyväskylän sekä Porin suuntaan.

 

 

Huhtikuussa valittavien uusien päättäjien täytyy pitää kirkkaana mielessään, että vain hyvinvoivat yritykset luovat maakuntiin ja koko Suomeen elinvoimaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi on yritystensä summa!, Suomi-rata, Tunnin rata Tampereelta Helsinkiin, kaksoisraide Tampereelta Seinäjoelle, kolmostien parannus Hämeenkyrössä, Hämeenkyrön ohitustie, Suomen Yrittäjät,

Panee ajattelemaan!

Sunnuntai 17.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Sain muutama päivä sitten osallistua kutsuttuna seminaariin, jossa käsiteltiin globaalisia megatrendejä ihmiskunnan tulevaisuuteen liittyvistä seikoista.

 

 

Esitän muutamia seminaarissa oppimiani seikkoja, jotka liittyvät väestömäärien kehittymiseen, köyhyyteen ja ilmastomuutokseen.

 

 

Kaikki nuo mainitsemani seikat saattavat jollakin viiveellä vaikuttaa myös meihin suomalaisiin.

 

 

Väestönkasvu

 

 

 

IMG_7659.JPG

 

 

Eräs alustaja esitti näkemyksensä väestömäärien kehittymisestä vuoteen 2050 mennessä eli seuraavien kolmenkymmenen vuoden aikana.

 

 

Puhutteleva näkymä, mutta…

 

 

 

IMG_7668.JPG

 

 

…vielä puhuttelevampi on väestömäärien kehittymisennuste eri mantereilla vuoteen 2100 mennessä.

 

 

Tarkistin yhteenlaskuna nuo vuoden 2100 prosenttiosuudet ja huomasin, että sadan yli mennään, mutta tässä kai suuruusluokat ovatkin tärkeimmät.

 

 

Keskilämpötilan kehittymisennuste…

 

 

 

IMG_7673.JPG

 

 

…on todella hälyttävä – ei suinkaan Suomen osalta, mutta jo vuonna 2070 esim. Abu Dhabissa ennustetaan olevan lämpötilan lähes päivittäin + 46 astetta, Mekassa + 32 -33 astetta ja Jemenissä + 33 astetta!

 

 

Ihminen kestää suojaamattomana + 36 asteen lämpötiloja vain 6 tuntia!

 

 

Moniongelmaiset maat

 

 

Inform global risk index 2018…

 

 

 

IMG_7662.JPG

 

 

…on 500 eri muuttujan seurantaan liittyvä järjestelmä ja sen keräämät maakohtaiset ”kokonaispisteet” ovat karua luettavaa.
 

 

Somalia ja Etelä-Sudan ovat selvästi heikoimmat.

 

 

 

Miten väestönkasvu, keskilämmön kehittymisennuste ja moniongelmaisten maiden luettelo liittyvät Eurooppaan ja Suomeen?

 

 

Kyllä ne liittyvät, vaikka ei toivottavasti vielä huomenna.

 

 

Arvostamani valtiomies Matti Vanhanen on jo monina vuosina puhunut erityisesti siitä mahdollisuudesta, että Afrikan valtioiden asukkaat aloittavat massiivisen kansanvaelluksen suuntana pohjoinen.

 

 

Näihin muutamaan esittämääni slaidiin tutustumalla voidaan todeta, että Vanhanen on puhunut asiaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Väestönkasvu, keskilämpötilan kehittymisennuste, moniongelmaiset maat, Inform global risk index 2018, somalia, etelä-Sudan, Matti Vanhanen, äänestä Vanhasta tottumuksesta, äänestä vanhasta tottumuksesta,

Ehdokkaat: Kiipijät ja toisten syyttelijät

Lauantai 16.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Kevään aikana meillä on kahdet merkittävät vaalit; huhtikuussa eduskuntavaalit ja toukokuussa europarlamenttivaalit.

 

Tämän jutun otsikko on lainattu erään fb-kaverini face-kirjoituksesta ja kommentoin hänen toteamustaan sanalla ”Tuplatykkäys”!

 

 

Eurovaaliehdokkaat ovat niin kultivoituneita ja paljon elämää nähneitä politiikkoja, että vain harvan kohdalle heistä sopii otsikkoni kuvaamaan heidän ehdokastoimintaansa.

 

 

Eduskuntavaaliehdokkaiden kohdalla tilanne on tyystin toinen, sillä niin monen ehdokkaan vaalikampanjaa kuvaamaan sopivat hyvin termit ”kiipijä” ja ”toisten syyttelijä”!

 

 

Eduskuntavaaliehdokkaidenkin kohdalla pitää tehdä tärkeä tarkennus eli se, että kiipijöiksi tai toisten syyttelijöiksi ei voida yleensä kutsua istuvia kansanedustajia, sillä heille on kehittynyt puolueisiin katsomatta varsin sivistyneet toimintatavat.

 

 

Bisnesmaailmassa yli neljäkymmentä vuotta toimineena on vaikea käsittää niiden nousukkaiden ja kiipijöiden toimintaa, joiden vaalikampanjointi saa voimansa toisten syyttelystä.

 

 

Selvennykseksi on todettava, että kiipijöitä ja toisten syyttelijöitä ei ole vain joissain tietyissä puolueissa vaan mainittu ominaisuus koskee kaikkien puolueiden jäseniä.

 

 

Toki myös se on todettava, että kiipijöitä ja ilmapiirin myrkyttäjiä ehdokkaista on vain jokunen, mutta yksikin sellainen pystyy valitettavasti saattamaan muitakin saman puolueen ehdokkaita negatiiviseen valoon.

 

 

Erilaisia mielipiteitä saa ja pitääkin olla puolueiden välillä ja myös puolueiden sisällä, mutta toisten syyttely ja ilmapiirin myrkyttäminen ei ole kenenkään etu!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaaliehdokkaat, kiipijät ja toisten syyttelijät,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »