Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tampereella korona-analysointi pelittää!

Sunnuntai 3.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Maailma on nykyisin paljolti koronaa ja niin myös meillä, jossa Rouva ja nuorimmaisemme tunsivat toissapäivänä eli viime perjantaina kuumetta sekä yskää.

 

Tampereella hommat pelaavat ja nettitutkailun tuloksena löydettiin, että korona-tutkimuksia tehdään Pirkka-hallin paikoitusalueella.

 

Soitto ilmoitettuun puhelinnumeroon iltapäivän alkaessa ja sieltä tutkimusaika vajaan puolen tunnin jälkeen eli melkoista kiirettä oli pidettävä, vaikka kokeenottopaikalle oli matkaa vain vajaat kolmisen kilometriä!

 

Pirkka-hallin paikoitusalueella oli ollut useita ajokaistoja korona-tutkimuksiin ja ohjaajat ohjaamassa oikeille kaistoille.

 

Näytteet oli otettu siten, että asiakas istui autossa ja avatun sivuikkunan kautta näytteenottaja oli ottanut korona-näytteen eli autosta ei tarvinnut poistua!

 

Analysointitulokset tulivat asiakkaiden kännykköihin tekstiviestinä eilen klo 11.42 eli alle vuorokausi näytteenotosta ja perhekuntamme molempien viesti oli vapauttava eli:

 

”Tuloksesi 1.1.2021 – CV19NhO NEG”.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereella korona-analysointi pelittää!, Korona, Korona-tutkimus, Pirkka-halli, "Tuloksesi 1.1.2021 CV19NhO NEG".

Vilkaisu menneeseen ja katse tulevaisuuteen!

Lauantai 2.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Vuoden toisena päivänä on paikallaan vilkaista menneeseen vuoteen ja luoda katse tulevaisuuteen.

 

Vilkaisusta menneeseen on vaarana tulla pitkä vilkaisu ja katseesta tulevaisuuteen puolestaan lyhyt, sillä tulevaisuuteen katsominen on vaikeaa.

 

Yritän kuitenkin vanhan vuoden osalta!

 

Terveys on kaiken A ja O ja siinä minulla kävi onnea viime vuonna. Vasemman jalan pallolaajennus ja oikean jalan ohitusleikkaus olivat sairaanhoitoalan mainioita työnäytteitä siitä, että miten ikääntymässä olevan seniorin elämänlaatua pystytään parantamaan. ”Työnäytteen” erinomaisuutta korostaa sen edullisuus, sillä minulle aiheutuneet kustannukset liikkuivat tasolla 150 euroa!

 

Mökkimaailmassa viettämäni aika oli viime vuonna ennätyspitkä – toki muutaman kerran poikkesin ”yökylässä” myös kivikylässä.  Harmittaa, että lopetin mökkikauteni jo lokakuun lopulla, kun mökkikelit jatkuvat yhä jopa näin tammikuullakin!

 

Trekoolimaiden sato oli viime vuonna runsas, mutta joskin melko yksipuolinen. No, eilen tehdyn pakastinten auditoinnin perusteella tavaraa on tarjolla!

 

Politiikassa positiivista oli se, että Keskustan puheenjohtajaksi valittiin selvällä äänten enemmistöllä Annika Saarikko ja nyt puolueemme jäsenien ei enää ole tarve pelätä puheenjohtajamme puheita.

 

 

Miten katson alkaneeseen vuoteen?

 

Henkilökohtaisella tasolla terveys ja sen säilyttäminen on ykkösasia ja sen eteen on koko ajan ponnisteltava.

 

Viime vuonna jäivät koronan vuoksi toteutumatta lomamatkat sukulaispariskunnan kanssa Italian saappaankorkoon – nyt on uusi yritys vetämässä ja toivottavasti matka nyt toteutuu!

 

Eläkeliiton Liittokokous Tampereella 8. – 9.6.2021 tulee olemaan tärkeä ja merkittävä tapahtuma. Olen Liittokokouksessa kokoustyöryhmän puheenjohtaja ja osaan ounastella, että hommia tulee riittämään!

 

Koronan vuoksi viime vuonna jouduimme peruttamaan Eläkeliiton matkan Eduskuntaan sekä tutustumisen Tampereella hiippakuntamme piispaan ja piispantaloon – olin niissä molemmissa vastuullisena ja nyt toivon, että pystymme molemmat toteuttamaan.

 

Poliittisella saralla kuntavaalit huhtikuussa 2021 odottavat ja uskon vakaasti, että Kunnallisjärjestömme uuden puheenjohtajan johdolla saamme kohtuullisen vaalituloksen – on jo paljon, jos kaksi vuotta jatkunut alamäki saadaan päättymään!

 

Mökkimaailman osalta aion panostaa siihen suuntaan ainakin edellisvuoden tapaan!

 

 

Näillä aatoksilla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan puheenjohtaja 2020, Keskustan Pampereen kunnallisjärjestö, Eläkeliiton Tampereen yhdistys, Eduskunta,

"Perseelleen porsas kiusaa tekee, kun purtilonsa kaataa!"

Perjantai 1.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Tänään on päivä, jolloin yksi porsas kaataa purtilonsa ja kyseessä on tietysti Iso-Britannia, joka haluaa sooloilla pois Euroopan maiden muuten yhtenäisestä joukosta.

 

 

https://asiakas.kotisivukone.com/files/esko.erkkila.palvelee.fi/keskustaryhmakuvabrysselissa.

 

Sain vuonna 2014 vierailla Euroopan parlamentissa Brysselissä, ja silloin vielä Iso-Britannia halusi kuulua todelliseen viiteryhmäänsä eli Euroopan Unioniin ja siitä osoituksena saimme ryhmittyä ryhmäkuvaan EU:n jäsenmaiden lippurivistön eteen ja siinä lippurivistössä oli täysivaltaisena jäsenenä mm. Iso-Britannian lippu.

 

 

IMG_1244.JPG

 

Kaikki on kuitenkin muuttunut ja eilen eli Uudenvuodenaattona 31.12.2020 Iso-Britannian lippu poistettiin EU-maiden lippurivistöstä.

 

Voi vaan arvailla, että Iso-Britannialle oli nöyryyttävää katsella, kun heidän lippunsa poistettiin eurooppalaisten maiden lippurivistöstä!

 

 

IMG_1246.JPG

 

Iso-Britannia poistuu EU-näyttämöltä!

 

 

IMG_1247.JPG

 

Nyt Ruotsi ja Suomi siirtyivät lippurivistössä lähemmäs EU:n ydintä!

 

 

”Perseelleen porsas kiusaa tekee, kun purtilonsa kaataa”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Perseelleen porsas kiusaa tekee kun purtilonsa kaataa!", Iso-Britannia, Iso-Britannian ero EU:sta, EU,

Oikeaan suuntaan ollaan menossa!

Torstai 31.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Uudenvuodenaatto ja sitä edeltävät päivät olivat entisaikaan kuin sota-aikaa, sillä kylänraitit paukkuivat jo heti Tapaninpäivästä alkaen.

 

Joskus 1990-luvun alkupuolella läheinen jääkenttä oli Uudenvuodenaamuna täynnä ilotulitusroinaa – omakotiyhdistyksemme hallituksen jäsenenä ja yhtenä vuonna myös yhdistyksemme puheenjohtajana keräsimme kentältä useitakin jätesäkillisiä roinaa.

 

Nyt tilanne on rauhoittunut, mutta edelleenkin luvatonta paukuttelua esiintyy.

 

***************

 

Nostan hattua niille yrityksille, jotka ovat kieltäytyneet antamasta myyntitilaa ilotulitustarvikkeiden myyjille.

 

 

IMG_1243.JPG

 

Tampereen Tesomalla toimiva K-Supermarket on jo toisena vuonna tänä vuonna ilmoittanut, että vastuullisena yrityksenä he eivät myy ilotulitustarvikkeita.

 

 

IMG_1241.JPG

 

Ylpeänä kannan Westerin kangaskassia ja…

 

 

IMG_1242.JPG

 

…sydämeni kyllyydestä yhdyn tuon kangaskassin toteamukseen!

 

***********************

 

Vielä yksi muistelus Uudenvuoden paukuttelusta ja siihen liittyvästä vastuunkannosta:

 

Omakotiyhdistyksemme – Palokallion Omakotiyhdistys ry – on perustamisvuodestaan 1988 alkaen järjestänyt Palokallion Pamaus –tapahtuman kadun vastapäisellä tontilla.

 

Varttia vaille ennen vuodenvaihdetta alkaneessa tapahtumassa tarjoillaan Palokallion Pamaus- juomaa aikuisille, omakotiyhdistyksemme puheenjohtaja toivottaa jäsenille Hyvää Uuttavuotta, laulutaitoisista muodostettu laulukööri laulaa ”Siniristilippumme” ja omakotiväki seurustelee keskenään.

 

Joskus alkuaikoina hankimme ilotulitteiden laukaisutelineitä ja suunnittelimme kutsuun mainintaa, että omat raketit voi turvallisesti ampua hankkimistamme telineistä. 

 

Onneksi soitin omakotiväen keskustoimistoon ja sieltä todettiin, että missään tapauksessa noin ei kannata menetellä, sillä silloin Palokallion Omakotiyhdistys vastaa mahdollisista silmä-, tms. vahingoista.

 

Arvata saattaa, että poistimme tuon asiakohdan asukaskirjeestämme!

 

Arvaatte varmaan myös sen, että tänä iltana Palokallion Pamausta ei järjestetä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: K-Supermarket Westeri, Westeri, Palokallio, Palokallion Omakotiyhdistys ry, Palokallion Pamaus, ilotulituksen järjestäjän vastuu, silmävammat ilotulituksissa,

Teinkö turhan hankinnan?

Keskiviikko 30.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Olen toki omistanut kännykän ja tietokoneen ”vuosikymmeniä”, mutta kalenterikäyttöä en kummallakaan ole käyttänyt vaan kalenterikäytössä minulla on aina ollut tavallinen paperinen kalenteri.

 

IMG_1237.JPG

 

Ensi vuoden tarvetta varten hankin taas kerran A4-kokoisen kalenterin, sillä olen sellaisen käyttämiseen oppinut jo monena vuonna.

 

*****************

 

Tavallisesti seuraavan vuoden kalenterissani on hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta paljon merkintöjä tulevan vuoden menoiksi, mutta nyt niin ei ole!

 

 

IMG_1234.JPG

 

Ainoa ensi vuoden kalenterimerkintä uudessa kalenterissani on Eläkeliiton Liittokokous 7. – 9.6.2021.

 

Varsinainen Liittokokous järjestetään Tampereella 8. – 9.6.2021, mutta tiedän, että minulla on Liittokokoukseen liittyviä menoja jo 7.6.2021 ja kyse ei ole syntymäpäiväjuhlistani, jotka sattumalta liittyvät tuohon päivään!

 

Olin aikoinaan Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtaja sääntöjen sallimat kuusi vuotta vuosina 2013 -> 2018, mutta tuo ensi kesän Liittokokoukseen liittyvä tehtäväni ei suoranaisesti liity siihen, vaan olen Liittokokouksen kokoustyöryhmän puheenjohtaja.

 

******************

 

Ensi vuoden kalenterimerkinnät ovat kaikkien osalta vielä haaleita haaveita, sillä korona-tilanne on tyystin arvaamaton.

 

Sen vuoksi onkin aiheellista kysyä, että teinkö turhan hankinnan, kun ostin ensi vuoden kalenterin!

 

On enemmän kuin toivottavaa, että sairaanhoitohenkilöstön osalta alkaneet koronarokotukset saadaan nopeasti kaikkien osalta käyntiin ja pääsemme normaaliin elämään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eläkeliitto, Eläkeliiton Tampereen yhdistys, Eläkeliiton Liittokokous Tampereella 8. - 9.2021, Eläkeliiton Liittokokous Tampere-talossa 8. - 9.6.2021,

Siiri "Äitee" Rantanen hiihti ohitseni!

Tiistai 29.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Juha Porttila ja Osmo Kärkkäinen ovat kirjoittaneet kirjan ”Äitee” ja kyse on tavallaan ajankohtaiskirjasta, sillä Siiri Rantanen täytti 14. päivä joulukuuta 96 vuotta.

 

On selvää, että olin ”korva tarkkana” radion ääressä, kun Siiri Rantanen, Mirja Hietamies ja Sirkka Polkunen voittivat kultaa naisten 3 x 10 kilometrin viestinhiihdossa Cortinan olympiakisoissa vuonna 1956.

 

******************

 

Minulla on yksi henkilökohtainen muisto Siiri Rantasesta:

 

Hiihdin aikoinaan 30 peräkkäistä kertaa Finlandia-hiihdon. Finlandia-hiihto oli alun perin Hämeenlinnasta Lahteen, mutta vaikean lumitilanteen vuoksi vuonna 2000 siirryttiin paikalliseen hiihtoon Lahden ympäristössä ja samalla original-Finlandian hiihtopituus lyheni 75 kilometristä paljonkin.

 

Muistelukseni koskee jotain vuotta 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa, kun Finlandia-hiihto oli matkaltaan vielä alkuperäinen.

 

Olimme lähteneet matkaan Hämeenlinnan Katumajärveltä ja Siiri Rantanen pyyhälti ohitseni muutama kilometri ennen Lahtea. Hyppyrimäet jo näkyivät, mutta minulla ei ollut voimia vastata Siiri Rantasen hiihtovauhtiin.

 

Sen verran kuitenkin minulla vielä oli papua hartioissa, että maalisuoralla Lahden Hiihtostadionilla olimme samaan aikaan!

 

 

*******************

 

IMG_1231.JPG

 

Siiri Rantanen ”palasi” Finlandia-hiihtoon vuonna 1997, sillä silloin hänet oli ikuistettu Finlandia-hiihdon osanottajamitaliin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siiri Rantanen, Siiri "Äitee" Rantanen, "Äitee", Mirjam Hietamies, Sirkka Polkunen, Cortinan olympikisat 1956, Jari Porttila, Finlandia-hiihto 1997, Finlandia-hiihdon osanottajamitali 1997, Katumajärvi, Lahden Hiihtostadion,

Sote-ratkaisun terveydenhoitopuolen uudistamistarve on paikkakuntakohtainen

Maanantai 28.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Jatkan eilen aloittamaani sote-kirjoitteluani ja nyt käsittelen asiaa paikkakuntakohtaisesti ja osin jopa henkilökohtaisesti tarkastellen.

 

Pontimena nyt kertomiini ajatuksiin ovat omat kokemukseni, perhekuntakohtaiset kokemukset sekä tuttavien kokemukset ja keskityn terveydenhoitopuolen kokemuksiin.

 

Yleisenä kansalaistahtona kai on, että kaikesta pitää kitistä ja todeta kaikkien asioiden olevan huonosti.

 

Terveydenhoitokysymyksissä Tampereella näin ei ole, vaan asiat ovat kohtuullisesti kunnossa.  Samaan hengenvetoon on kuitenkin heti todettava, että Pirkanmaallakaan maakunnan äärilaidoilla asiat eivät ole kunnossa ja syynä ovat paljolti kulkuyhteydet maakunnan keskuskaupunkiin eli Tampereelle.

 

Teiskoa lukuun ottamatta Tampereella kulkuyhteydet julkisilla liikennevälineillä ovat OK, mutta monilta Pirkanmaan paikkakunnilta ei ole lainkaan toimivia julkisia kulkuyhteyksiä vaikkapa Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

 

Omat, perhekuntani ja tuttavien terveydenhoito-ongelmat ovat takavuosina olleet melko vakavia ja on selkeästi todettava, että julkinen terveydenhoitojärjestelmä on ne kiitoksella ja nopeasti hoitanut kuntoon.

 

Positiivista myös se, että yksityinen hammashuolto toimii hyvin ja uskallan todeta, että myös kustannustehokkaasti. Pidän nopeana sitä, että alle viikossa sain kaksi hammaslääkäriaikaa ja silloin minulta poistettiin yksi heiluva kulmahammas röntgenkuvauksen jälkeen, poistettiin hammaskivet sekä paikattiin yksi hammas ja hintana vain 200 euroa!

 

Joskus siis myönteiselläkin mielellä ja ei aina valittamassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote-ratkaisun terveydenhoitopuolen uudistamistarve on paikkakuntakohtainen, maakuntamalli, Pirkanmaan sote-ratkaisu,

Miksi asiakkaista tai potilaista ei puhuta mitään?

Sunnuntai 27.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Googletin termin ”Soteuudistus” ja sain ensimmäiseksi vastaukseksi tämmöisen:

 

 

”Hallituksen esitys sote-uudistukseksi on annettu eduskunnalle

 7.12.2020 16.41

 

Hallituksen esitys sote-uudistukseksi on annettu eduskunnalle.
Hallitus esittää hyvinvointialueiden perustamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen uudistamista. Hallitus on antanut esityksensä eduskunnalle 8. joulukuuta 2020.”

 

Olisin kaivannut ensimmäiseksi lauseeksi jotain positiivista terveydenhuollon asiakkaiden ja potilaiden näkökulmasta, mutta kovin ”paperinmakuista” sain!

 

IMG_1224.JPG

 

Paperinmakuisuutta hieman pehmentää tämä läimäkki, jonka soteuudistuksesta kertova virkamies on katsonut aiheelliseksi lisätä perusinformaatioon.

 

Kovin on järjestelmäkeskeistä se informaatio, jota kansalaisille virallisten kanavien kautta jaetaan – potilaista tai asiakkaista ei juurikaan huolta kanneta!

 

Ei hyvä näin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, sote-uudistus, miksi soteuudistuksesta puhuttaessa asiakkaat on unohdettu?, onko potilaat unohdettu sote-uudistuksessa?,

Kukonaskel on ajassa 5 minuuttia ja hullukin huomaa päivän pidentymisen jo tänään eli Tapanina!

Lauantai 26.12.2020 - -Esko Erkkilä-

”Jouluna päivä on jo kukonaskelta pidempi” on vanha ja koeteltu kansanviisaus päivän pitenemisestä eli eilen päivä oli ajassa mitattuna 5 minuuttia pidempi kuin talvipäivän seisauksena 21. päivänä joulukuuta.

 

Tänään eli Tapaninpäivänä päivä on jo kuusi minuuttia pidempi kuin talvipäivän seisauksessa ja tänään päivän pitenemisen…

 

…”Jo hullukin huomaa”!

 

****************

 

Päivän piteneminen nostaa meidän kaikkien mielialaa, mutta erityisesti se merkitsee paljon viljelijöille ja trekoolinharrastajille.

 

Entisaikaan, jolloin kylvötyöt tehtiin omalla siemenviljalla, niin Tapaninpäivä ja ainakin vuodenvaihde merkitsivät vilkasta aikaa siementen kunnostuksessa. Viljansiementen lajittelu ja siementen peittaaminen olivat tammikuussa töitä, jotka olivat leimaa-antavia sydäntalven töille.

 

Nyt tilanne on paljolti toinen, sillä viljansiemenet hankitaan lajiteltuina ja peitattuina.

 

Trekoolinharrastajana alan pikkuhiljaa valmistautumaan siihen, että joidenkin kasvien siemenet laitetaan esikasvatukseen autotalliin tai askarteluhuoneeseen.

 

Alamme elämään toivontäyteisiä aikoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kukonaskel, Hullukin huomaa, Siemenviljan lajittelu, siemenviljan peittaaminen, lajittelu, peittaaminen, Jouluna päivä on jo kukonaskelta pidempi, Tapanina jo hullukin huomaa,

Korona muutti monta asiaa, mutta joku muutos on hyväksikin!

Perjantai 25.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Jouluaatto eli eilinen on perinteisesti ollut päivä, jolloin olen osallistunut aattoillan hartaushetkeen…

 

 

IMG_1222.JPG

 

…Viljakkalan kirkossa.

 

 

Toki eilenkin kävin Viljakkalan hautausmaalla ja olisin tietysti mennyt hiljentymään myös kirkkoon, mutta korona-viruksen vuoksi…

 

 

IMG_1223.JPG

 

…rippikirkkoni ovella oli lappu, jossa kerrottiin kirkon olevan suljettu!

 

*******************

 

IMG_1221.JPG

 

Viljakkalan sankarihautausmaa on hyvinhoidettu ja niin se oli eilenkin vaikka jouluaattona sankariristillä tavallisesti oleva parivartio puuttuikin.

 

 

Lienee koronan ansiota, että Viljakkalan hautausmaalla oli eilen poikkeuksellisen paljon vieraita ja muistokynttilöiden sytyttäjiä!

 

Samaa voin todeta myös sankarihautausmaan osalta, sillä milloinkaan aikaisemmin en ole nähnyt niin paljon yksittäisten sankarivainajien haudoilla omaisten toimittamia muistokynttilöitä!

 

IMG_1216.JPG

 

Ilahduin, kun sain olla vasta toinen, joka sytytti muistokynttilän 8.3.1940 kaatuneen setäni Reino Erkkilän sankarihaudalle!

 

 

Korona on pysähdyttänyt meidät huomaamaan, että elämässä on muitakin kuin ”kovia arvoja” – hyvä niin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan sankarihautausmaa, Viljakkalan sankarihautausmaan risti, Viljakkalan seurakunnan hautausmaa,

Joulupukki kävi aina silloin, kun Isä oli käymässä tallissa antamassa joulukauroja hevoselle!

Torstai 24.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Näin Jouluaattona – kirjoitan Jouluaaton tarkoituksella isolla alkukirjaimella – on paikallaan muistella joitakin Joulupukin käyntejä ja päällimmäisenä muistoissani on se harmitus, kun Joulupukki kävi useinkin sinä aikana jolloin Isä oli käymässä tallissa antamassa Vappu-hevoselle joulukauroja.

 

Isä kyllä palasi kohta tallinreissunsa jälkeen pirttiin, mutta liian myöhään, sillä Joulupukki oli jo ehtinyt käymään.

 

***************

 

Toinen Joulupukki-muistoni liittyy siihen, kun tätini – oli muuten miehensä kanssa kummitätini – oli meillä Joulupukin käyntiaikaan. Jostain syystä tätini mies ei ollut mukana, kun Joulupukki saapui.

 

Joulupukki oli silloin hieman pitkän matkan rasittama, sillä lahjojen jakamisen yhteydessä hän kaatui pirtin lattialle ja samalla kaatui myös joulukuusi.  Tätini oli ”täkkelänä” (viljakkalalainen sanonta) auttamassa pukkia ylös ja onnistuihan se!

 

 

Joulupukki lähti jatkamaan matkaansa ja pian pirttiin ilmestyi myös kummisetäni, joka oli ilmiselvästi nauttinut joulusahtia ja oli hyvällä tuulella!

 

Semmoiset mukavat Joulumuistelot tänään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joulupukki, Jouluaatto,

Uskon, että käytännön osaaja voi olla myös hyvä johtaja!

Keskiviikko 23.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Rallimaailmaa kohahdutti muutama päivä sitten, kun Toytan pääjohtaja Akio Toyoda ilmoitti, että Jari-Matti Latvala on valittu Toyta-tiimin uudeksi tallipäälliköksi Tommi Mäkisen jälkeen.

 

Julkisuudessa otetaan esille, että Jari-Matti Latvalalla ei ole johtajakokemusta, jota kieltämättä tarvitaan rallimaailman miljoonabisneksessä.

 

Asiassa on toki vinha perä, mutta uskon, että Jari-Matti-Latvalan henkilökohtaiset kokemukset ja hänen luontaiset taipumuksensa takaavat hänen pärjäävän hyvin uudessa tehtävässään.

 

Rallimaailman huippukuljettajan kokemus luo pitävän pohjan myös tallipäällikön tehtäviin ja Jari-Matin eteläpohjalainen tausta ovat siinä hyvä perusta!

 

Toivon, että Sebastien Ogier, Elfyn Evans tai Kalle Rovanperä näyttävät muille mallia ensi vuonna rallin MM-kisassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jari-Matti Latvala, Jari-Matti Latvala and Toyta, Jari-Matti Latvala ja Toyta, Jri-Matti Latvala Toytan tallipäälliköksi, Sebastian Ogier, Kalle Rovanperä, Elfyn Evans, Akio Toyda,

Ikaalisten naistentansseissa miehet olivat turvassa ainoastaan miesten vessassa ja sielläkin vain pylvään takana!

Tiistai 22.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Ikaalisten Kylpylä-kokonaisuuden nopea romahtaminen on malliesimerkki siitä, että miten nopeasti menestyväkin yritys saattaa tulla tiensä päähän.

 

 

Ikaalisten Kylpylän historia alkaa jo vuodelta 1884, mutta tunnen tuon yrityksen taustoja vasta 1950-luvulta ja omakohtaisesti asiakasroolin kautta 1960-luvuilta alkaen.

 

Valiolainen Meijeriväen Liitto ry toimi vuodesta 1956 alkaen ”Tuomarlan” omistajana, kuten mm. meillä Viljakkalassa paikkaa kutsuttiin.  Muistelen, että myös meillä oli piironginlaatikossa osuustodistuksia, jotka osoittivat maidonlähettäjien omistusta tuossa lomakodissa tai ainakin lomaoikeutta!

 

Vuonna 1964 valmistui uusi päärakennus sekä kylpylä ja tuolloin joskus 1960-luvun lopulla olen ensimmäisen kerran poikennut tuonne päärakennukseen ravintola-asiakkaana.

 

******************

 

1970-luku ja myös 1980-luvun loppupuolelle olivat omistuksellisesti ja myös toiminnallisesti vakaata kehittymisen aikaa, mutta vuonna 1989 alkoi omituksellinen myllerrys, joka käsittääkseni on eräs keskeinen syy myös toiminnan romahtamiselle.

 

Omistajatahojen konkurssit, yrityssaneeraukset, omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal Oyj ja Uotin veljekset olivat ”takeena” sille, että vauhtia riitti!

 

**************

 

Ikaalisten Kylpylä tuli tutuksi niinä hieman yli neljänäkymmenenä vuonna, jolloin toimin bisnesmaailamassa.

 

Lukemattomat valtakunnalliset ja alueelliset kokoukset sekä koulutustilaisuudet järjestettiin Kylpylässä ja erityisen suurta suosiota nauttivat ne naistentansseille pyhitetyt maanantai-illat. 

 

Jälleenmyyjien ja jakeluteiden koulutukset onnistuivat takuuvarmasti, jos koulutustilaisuus alkoi maanantaina lounaalla ja päättyi illalla naistentansseihin.

 

**********************

 

Otsikossa jo viittaan siihen, että miten vaikeaa miehillä oli välttää joutumasta maanantaisin tanssimaan eli piti mennä miesten vessaan, mutta sekään ei vielä riittänyt vaan piti lymyillä sielläkin pylväiden takana!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ikaalisten Kylpylä, Ikaalinen, Ikaalisten Kylpylän naistentanssit, Ikaalisten Kylpylän konkurssi, Ikaalisten Kylpylän yrityssaneeraus, omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal Oyj, Ikaalisten naistentansseissa miehet olivat turvassa ainoastaan miesten vessassa,

Kekkilän juuret ovat Sakkolassa!

Maanantai 21.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Kirjailija Väinö Linna on viime päivinä ollut ansaitusti julkisuudessa ja sen myötä myös hänen kirjallinen tuotantonsa.

 

”Tuntematon sotilas” on Linnan tunnetuin teos ja sen tiimoilta pieni muistelus tänään:

 

Rokka on Tuntemattoman sotilaan eräs keskeinen hahmo ja Rokan esikuvana on Linnan aikoinaan lähettämän kirjeen perusteella ollut sakkolalainen Viljami Pylkäs.

 

Olen Venäjälle suuntautuneilla matkoillani muutaman kerran saanut nähdä Viljami Pylkkään kotitalon Sakkolan Haparaisten kylässä.  Ikiaikainen tie Sakkolasta Taipaleenjoelle kulkee Haparaisten kylän läpi ja Viljami Pylkkään kotitalo oli aivan tämän tien varrella.

 

Nykyään joudumme tosiaan sanomaan ”oli”, sillä venäläiset polttivat runsaat kymmenkunta vuotta sitten Viljami Pylkkään kotitalon ja ehkä syynä olimme me suomalaiset, jotka pysähdyimme ohi kulkiessamme katselemaan ”Antero Rokan” eli Viljami Pylkkään kotitaloa.

 

Ennen talon polttamista talossa oli vihainen koira tai ainakin se aina haukkui vihaisesti, kun töllistelimme taloa.

 
***********************

 

Pylkkään talon kohdalta lähti ja lähtee varmaan edelleenkin tie kohti Suvantoa ja Suvannon rannalla sijaitsevaa Satumetsää – suomalaiset taistelijat nimesivät Suvannon rannalla sijaitsevan koivikon Satumetsäksi, sillä Suvannosta nouseva kosteus muovasi koivikon satumetsän oloiseksi.

 

 

***************************

 

Pylkkään talon kohdalta kohti Suvantoa lähtevän tien varrella on paikka, josta Kekkilän puutarha on saanut alkunsa.

 

 

kekkila.jpg

 

Kekkilän multasäkeissä on kai vielä nykyäänkin läimäkki, joka kertoo Kekkilän historian alkavan vuodesta 1924 – no, nykypäivästä en ole niinkään varma, sillä myös Kekkilä on kansainvälistynyt vauhdilla.

****************

Muistan, kun joskus oppaamme pyysi sulkemaan silmämme kulkiessamme kohti Suvantoa ja Satumetsää ja kuvittelemaan oikealla puolella olevassa koivikossa näkevämme hienot ja suuret lasiset kasvihuoneet – siellä ovat Kekkilän juuret!

 

Nykyisin tuon tien varrella on venäläisten ökydatsoja, joten maisema on 80-vuodessa valitettavasti muuttunut todella paljon!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kekkilän juuret ovat Sakkolassa!, Kekkilä, Viljami Pylkäs, Tuntematon sotilas, Tuntemattoman sotilaan Rokka, Antero Rokka, Väinö Linna, akateemikko Väinö Linna, Sakkola, Satumetsä, Suvanto, Haparaisten kylä, Taipaleenjoki, Sakkolan kirkonkylä, Kekkilä BVB

Taitaa olla Draken?

Sunnuntai 20.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Työhuoneeni seinällä kotona on eräiden kertausharjoitusten ammunnoista saamani valokuvataulu, jossa on ilmasta kuvattuna hävittäjälentokone.

 

Vaikka olenkin muutamat viimeiset kertausharjoitukset saanut olla Ilmavoimien palveluksessa, niin lentokoneiden tunnistaminen ei ole vahvuuksiani.

 

Sain tuon palkinnon syyskuussa 1995 järjestetyissä kertausharjoituksissa, joten tuo ajankohta rajaa esimerkiksi Hornetit pois kuvioista. 

 

Ensimmäiset Hornetit lennettiin Suomeen vasta marraskuussa samana vuonna – sain toki ”tutustua” Hornetteihin joissain seuraavissa kertausharjoituksissa, sillä kertausharjoitusporukkamme vieraina olivat eräässä saunaillassa kaksikin pilottia, jotka olivat lentäneet Hornetit jenkeistä Suomeen.

 

Mutta…

 

 

IMG_1186.JPG

 

 

IMG_1187.JPG

 

…tähän kuvaan!

 

Aluksi oletin kuvassa olevan Hornettin edeltäjän Hawk´n, mutta nyt olen päätymässä siihen, että kyseessä on Hawk´n edeltäjän eli ruotsalaisvalmisteinen Draken.

 

Drakeneita valmistettiin aikoinaan yhteensä 883 konetta ja niitä valmistettiin useita eri versioita.

 

Drakeneita käyttivät neljä maata ja maittain lukumäärät olivat seuraavat:

 

  • Ruotsi                758 konetta

  • Tanska                51 konetta

  • Suomi                  50 konetta

  • Itävalta                24 konetta

 

Olkoon tämä pieni muistelus alku sille, että ensi vuonna Suomi on valitsemassa Hornet-kalustolle korvaajan – toivon, että HX-hankkeelle ei kukaan ole vastahankaan, sillä me tarvitsemme turvaksemme seuraavan hävittäjätyypin!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Draken, Hawk, Hornet, HX-hanke,

Kannattaa varoa ostamasta Lild´stä virvoitusjuomia, sillä niistä ei saa pullonpalautusta kauppojen pullonpalautusautomaateista!

Lauantai 19.12.2020 - -Esko Erkkilä-

En ole vielä milloinkaan Suomessa käynyt ostoksilla Lidl`n myymälöissä ja syynä on se nurjamielinen suhtautuminen suomalaisiin elintarvikkeisiin ja suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteisiin, jota tuo saksalainen yrittäjä harrasti Suomeen rantautuessaan.

 

Valitettavasti perhekuntani eräät jäsenet ovat hairahtuneet käymään Lidl`ssä ja noiden käyntien tuloksena myös meidän kylmiöön on ilmestynyt Lild`stä hankittuja virvoitusjuomia.

 

Lidl`n virvoitusjuomat saattavat tuntua edullisilta, mutta kokonaisuus on tyystin toinen, sillä Lidl-pulloista ei saa lainkaan hyvitystä muiden kaupparyhmien pullonpalautusautomaateista.

 

 

IMG_1178.JPG

 

Asiasta toki varoitetaan Lild´stä ostetuissa virvoitusjuomapulloissa, mutta eihän sitä muista ne, jotka ostavat päivittäistavaroitaan vastuullisista kaupoista.

 

 

IMG_1180.JPG

 

Vastuulliset päivittäistavarakaupat hyvittävät kaikista virvoitusjuomapulloista yleisesti sovitun hyvityshinnan.

 

**************

 

Toivon, että varomme ostamasta virvoitusjuomia Lidl´stä ja muutenkin karttamaan asioimasta tuossa liikkeessä!

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Kannattaa varoa ostamasta Lild´stä virvoitusjuomia sillä niistä ei saa pullonpalautusta kauppojen pullonpalautusautomaateista!, Lidl, pullonpalautusautomaatit, Palpa,

Valmiuslaki pitää ottaa voimaan nyt heti eikä vasta katastrofin tullessa!

Perjantai 18.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Tukeudun tässä kirjoituksessani paljolti valmiuslain säätämisessä keskeisessä asemassa olleen silloisen puolustusministerin ja silloista puolustusvaliokuntaa johtaneen kokemäkeläisen Juha Korkeaojan mielipiteisiin – Korkeaojan mielipiteet vastaavat omia ajatuksiani.

 

Valmiuslaki on perusasetelmaltaan poikkeuslakityyppinen ja sen alkuperäinen lähtökohta oli maanpuolustuksellinen.

 

Juha Korkeaoja – jonka opin henkilökohtaisesti tuntemaan silloin, kun hän ennen kansanedustajauraansa toimi MTK:n Satakunnan piirin toiminnanjohtajana – suhtautui kriittisesti valmiuslain voimaantuloon keväällä 2020 ja silloinhan hallitus otti valmiuslain käyttöönsä 17.3.2020; valmiuslait olivat silloin voimassa 13.4.2020 saakka.

 

Nyt Korkeaoja toteaa fb-päivityksessään eilen valmiuslain voimaanotosta näin:

 

”Valmiuslain käyttöönotto ? On ehdottomasti väärä tulkinta, että valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön vasta kun katastrofi on toteutunut. Laki on tehty nimenomaan siksi, että voitaisiin varautua tilanteeseen niin, että katastrofia ei synny, tai että ollaan kaikin tavoin valmistautuneita, jos pahin tapahtuu. Lain alkuperäinen käyttötarkoitus oli antaa viranomaisille laajat valtuudet erilaisiin varautumistoimiin sodan uhatessa.

 

*********************

 

Olen Korkeaojan kanssa samaa mieltä tänään!

 

*********************

 

Lainaan pätkittäin seuraavassa Lääkäriliiton 17.3.2020 julkisuuteen antamaa informaatiota:

 

”Valmiuslain tarkoituksena on suojata väestöä poikkeusoloissa, kuten koronaviruspandemian aikana. Valmiuslakiin sisältyy oikeus määrätä terveydenhuollon ammattihenkilöiden työvelvollisuudesta poikkeusoloissa.”

***

”Lait toimeenpannaan toimivaltaisten viranomaisten toimesta.”

***

”Valmiuslain antamisen yhteydessä hallitus on antanut myös linjauksia mm. koulujen ja päiväkotien aukioloista, liikkumisrajoituksista ja matkustamisesta, jotka tavanomaisissa olosuhteissa ovat perusoikeuksia. Linjaukset koskevat myös esimerkiksi etätyöhön määräämistä.”

***

”Valmiuslailla lisätään työvoiman saatavuutta julkisella sektorilla. Tämän johdosta yksityisen sektorin työvoimaa voidaan ottaa yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Vastaavasti kiireetöntä toimintaa vähennetään.”

 

********************

 

Suomi on tähän saakka pärjännyt melko hyvin koronan aiheuttamassa tilanteessa, mutta nyt ainekset ovat olemassa, että tilanne saattaa pahentua ja sen vuoksi kannatan valmiuslain ottamista käyttöön!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valmiuslaki pitää ottaa voimaan nyt heti eikä vasta katastrofin tullessa!, valmiuslaki, puolustusministeri, puolustusvaliokunta,

Vuoden lyhyin päivä on tänä vuonna joulukuun 21. päivänä!

Torstai 17.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Talvipäivän seisaus eli vuoden lyhyin päivä ajoittuu aikavälille 21. – 22. joulukuuta ja tänä vuonna vuoden lyhyin päivä ajoittuu tarkalleen joulukuun 21. päivälle klo 10.02!

 

 

 IMG_1175.JPG

 

Tässä taulukossa on tänä vuonna joulukuun 12. - 24. päivien osalta auringon nousu- ja laskuajat Helsingin, Turun, Tampereen, Jyväskylän, Oulun sekä Utsjoen horisontin mukaan – joulukuussa Utsjoella aurinko ei nouse ja eikä myöskään laske joulukuun aikana lainkaan!

 

 

Onko auringon nousu- ja/tai laskuajoilla jotain käytännön merkitystä?

 

Tulee mieleen liputussäännöt ja niiden noudattaminen:

 

Itsenäisyyspäivän liputuksesta joulukuussa on erilliset säännöt, mutta muina päivinä liputuksen pitää päättyä auringonlaskuhetkeen – tämä sääntö piti muistaa mm. taannoisen Jean Sibeliuksen päivän eli suomalaisen musiikin päivän liputuksessa!

 

Auringon laskuajat pitää huomioida myös perhe- ja merkkipäiväliputuksissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talvipäivän seisaus, Talvipäivän seisaus vuonna 2020, Liputus päättyy auringon laskiessa,

Politiikassa oli eilen synkkä päivä

Keskiviikko 16.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Päivän synkkyys johtui niistä ulkoministeri Pekka Haaviston toilailuista Syyriassa sijaitsevan al-Holin leirillä olleiden suomalaisten kotiuttamisessa, johon liittyen perustuslakivaliokunta antoi Haavistolle moitteet hänen aikeistaan siirtää ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen muihin tehtäviin.

 

Perussuomalaiset tekivät Haaviston toiminnasta epäluottamuslauseen, jossa…

 

 

IMG_1160.JPG

 

…Haavisto sai eduskunnan luottamuksen äänin 101 – 68.

 

Päivän synkkyyteen oli luottamuslauseäänestyksessä syynä se, että Keskustan eduskuntaryhmässä oli tehty päätös antaa Haavistolle luottamus – käsittämätön päätös!

 

Keskustan eduskuntaryhmän ainoa selkärankainen oli kansanedustaja Hannu Hoskonen, joka äänesti Haavistolle epäluottamuslausetta.

 

 

*******************

 

Keskusta voisi yhä edelleen pahentamaan puolueen tilannetta, jos eduskuntaryhmä ja puoluejohto nyt ryhtyisi rankaisutoimenpiteisiin Hannu Hoskosta kohtaan – lähipäivinä näemme, että halutaanko puolueen tilannetta yhä enemmän kriisiyttää!

 

 

Toivon, että järki nyt voittaa ja Hoskosta ei rangaista suoraselkäisyydestään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikan synkkä päivä 15.12.2020, Pekka Haaviston saamat moitteet perustuslakivliokunnalta, epäluottamuslause-esitys Pakka Haaviston toiminnasta, al-Hol, Hannu Hoskonen on suoraselkäinen kansanedustaja, Hannu Hoskonen,

Karjuporsaiden kivekset pihasoralle!

Tiistai 15.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Tein työelämästäni neljäkymmentä vuotta kotieläintalouden parissa, mutta ainoa kerta, jolloin sain nähdä karjuporsaiden salvamista, ajoittui kansalaiskouluaikaani.

 

Vuosi saattoi olla 1963, kun me Viljakkalan kansalaiskoulun oppilaat saimme osallistua tilakäynnille, jonka meille junaili maatalousaiheidemme opettaja, silloinen Viljakkalan palopäällikkö ja sittemmin pitäjäneuvoksen arvonimen ansioistaan saanut Väinö Myllymäki.

 

Tilakäyntimme kohteena oli Virren tila, jonne n. parin kilometrin matkan taitoimme kävellen.

 

Virren tilan isäntä Martti Alanen näytti meille, että miten karjuporsaat salvettiin eli kivekset poistettiin leikkaamalla karjuporsailta.

 

Karjuporsas otettiin istuvan leikkaajan syliin ja polvien väliin siten, että karjuporsas makasi selällään polvien välissä ja kun kivekset olivat siinä hyvin esillä, niin kivesten kohdalle tehtiin partakoneen terällä viilto ja kivekset yksi kerrallaan leikattiin pois ja leikattu kives heitettiin pihasoralle.

 

Nykyisin karjuporsaiden leikkaaminen saattaa kuulua eläinlääkärin hommiin, mutta 1960-luvulla sen saivat toimittaa porsastuotantotilojen omistajat - siihen aikaan porsastuotantotiloja kutsuttiin emakkotiloiksi tai emakkosikaloiksi!

 

 

Maailma on muuttunut, mutta pelkään, että nykyisin kotieläntalouden parissa toimivat henkilöt pääsevät varsin harvoin – joskus  eivät koskaan – tutustumaan sikataloutemme keskeisimpään operaatioon eli karjuporsaiden salvamiseen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karjuporsaiden salvaminen, Karjuporsaat, Karjuporsaiden leikkaaminen, Viljakkala, Viljakkalan kansalaiskoulu, pitäjäneuvos Väinö Myllymäki, Väinö Myllymäki, palopäällikkö Väinö Myllymäki, emakkotila, porsastuotantosikala, emakkosikala,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »