Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ei ole tietokoneesta ikää arvioimaan!

Maanantai 28.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Tampere-talossa viime lauantaina eli 26.1.2019 järjestetyillä Tieteen päivillä esiteltiin useita tekoälyyn liittyviä toimintoja.

 

 

Eräs sellainen oli, kun kameralle keikaroinnin tuloksena piti nähdä oma ikänsä.

 

 

**********

 

 

Osaston esittelyssä kerrottiin, että tietokone arvioi ikäsi ja sukupuolesi kasvokuvan perusteella.

 

 

Edelleen kerrottiin, että ihmisen iän arviointi on ihmiselle helppoa, mutta tietokoneelle haastava tehtävä.

 

 

”Viime vuosina saavutetut läpimurrot koneoppimisessa sekä kuva-analyysissä ovat kuitenkin mahdollistaneet tarkkuuden viemisen uudelle tasolle, joka on tarkkuudeltaan jo lähellä ihmisen tekemää arviota”.

 

 

Esittelypisteen opastustekstissä todettiin edelleen, että menetelmä perustuu datalähtöiseen syväoppimiseen: tietokoneelle on näytetty eri-ikäisten ihmisten kuvia ja se on oppinut erottelemaan piirteet, jotka antavat viitteitä testihenkilön iästä.

 

 

 

IMG_7124.JPG

 

 

En toki lähtenyt keikaroimaan kameran eteen, mutta seurasin monien eri-ikäisten toimia, kun he antoivat tietokoneelle tehtäväksi arvioida ikänsä.

 

 

Arvioinnit menivät vahvasti pieleen ja siltä näytti, että iäkkäämpien iän tietokone arvioi paljonkin nuoremmiksi ja nuorempien iän puolestaan parisenkymmentä vuotta todellista vanhemmiksi!

 

 

Tietojärjestelmiin tallennetut pohja-aineistot ovat todennäköisesti liian pienet, sillä perusaineiston tiedothan käsittääkseni muodostavat tietokoneen kyvyn tunnistaa mm. henkilön iän.

 

 

On kokonaan toinen asia, että mitä hyödyllistä käyttöä on henkilön iän selvittämisellä kasvokuvan perusteella!

 

 

En vaan ainakaan minä osaa helposti löytää systeemille hyötykäyttöä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tieteen päivät Tampereella 2019, Iän arviointi tietokonekuvan perusteella, tekoäly,

Pormestarin hieno lupaus ja uskon sen toteutuvan!

Sunnuntai 27.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Tampere-talossa järjestettiin eilen eli lauantaina 26.1.2019…

 

 

 

IMG_7119.JPG

 

 

…Tieteen päivät ja poikkesin paikalla kuuntelemassa…

 

 

 

IMG_7101.JPG

 

 

…"Rohkeus kaupunkisuunnittelussa" –osiota.

 

 

 

****************

 

 

 

IMG_7120.JPG

 

 

Kyseinen osio toteutettiin osanottajien lyhyillä alustuksilla ja niiden jälkeen osanottajien keskustelulla.

 

 

Keskustelussa olivat mukana mm. Tampereen pormestari Lauri Lyly – ainoana miehenä – ja hänen vierellään kuvassa oleva Tampereen edellinen pormestari Aino-Kaisa Ikonen (vihreissään).

 

 

Keskustelussa esitettiin paljonkin kaupunkisuunnitteluun liittyviä sellaisia asioita, joita en pysty allekirjoittamaan, mutta…

 

 

 

IMG_7112.JPG

 

 

…pormestari Lauri Lyly esitti paneeliosuudessa yhden sellaisen asian, jota kannatan täydellisesti.

 

 

 

Lyly mainitsi, että nyt on keskikaupungin kehittämisen lisäksi aika alkaa kehittämään myös Tampereen lähiöitä.

 

 

Hän mainitsi esimerkkinä Tesoman, jota on onnistuneesti pystytty kehittämään ja Lyly jatkoi, että seuraavaksi pitää alkaa kehittämään Multisillan sekä Peltolammin lähiöitä.

 

 

Omakotitalomme sijaitsee Multisillan ja Peltolammin kainalossa Palokalliolla, joten pormestarin linjaus oli musiikkia korvilleni.

 

 **************

 

Tapasin pormestari Lauri Lylyn paneelikeskustelun jälkeen ja kiitin häntä hetki sitten kertomastaan linjauksestaan.

 

 

Kättelimme ja mielestäni asia on nyt sovittu; pormestari Lylyn kättely on muuten jämäkkä ja osaltaan se kertoo, että hänen sanomaansa pystyy luottamaan!

 

 

Eteläisen Tampereen kehittämistä luottavaisena odottaen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tieteen päivät 2019 Tampereella, Tieteen päivät, Rohkeus kaupunkisuunnittelussa, Tampereen lähiöiden kehittäminen, Tesoman kehittäminen, Multisillan kehittäminen, Peltolammin kehittäminen, Tampereen eteläisen osan kehittäminen, Palokallio, pormestari Lyly

Kantakortin kertomaa

Lauantai 26.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Kantakortti on jokaisesta Puolustusvoimissa palvelusta suorittaneesta laadittu asiakirja, joka sisältää tiedot hänen palveluksestaan Puolustusvoimissa kutsuntoihin osallistumisesta joko kotiuttamiseen, kaatumiseen tai eläkkeelle jäämiseen saakka.

Kantakorttiin on merkitty yksityiskohtaisia tietoja siinä mainitun henkilön palveluspaikasta ja -ajasta, hänen palkitsemisistaan ja rangaistuksistaan, ylennyksistä ja mahdollisista sodan ajan taistelupaikoista.

 

Tilasin kopiot omasta kantakortistani 28.12.2018 ja sain Kansallisarkistosta postia viime torstaina eli 24.1.2019.

 

 

Kansallisarkisto lupaa toimittaa tiedot kuukauden kuluessa ja lupaus piti ainakin minun kohdallani.

 

 

Kantakortteja kopioidaan Mikkelissä ja kohdallani ilmeni melkoisen suuria ongelmia, sillä Kansallisarkiston Mikkelin toimipisteestä virkailijat eivät pääse Ilmavoimien tiedostoihin ja kun minut siirrettiin kertausharjoituskauteni aikana Maavoimista Ilmavoimiin, niin Mikkelistä saamani kantakorttitiedot päättyvät siihen, kun sain Maavoimissa luutnantin ruusukkeet kauluslaattoihini.

 

 

Nyt yritän penkoa Ilmavoimien arkistoja, jotta näen, että millaisin perustein sain esimerkiksi ylennyksen yliluutnantiksi.

 

 

 

*********************

 

 

 

IMG_7097.JPG

 

 

 

IMG_7096.JPG

 

 

Nuo esimiesteni luonnehdinnat minusta ovat mielenkiintoisia ja samoin on mielenkiintoista se, että olin näköjään kurssini priimus aliupseerikoulun panssarintorjuntalinjalla ja RUK:ssa kolmanneksi paras kurssin 125 Panssarintorjuntakomppaniassa.

 

 

Varusmiesaika Puolustusvoimissa oli mielenkiintoista aikaa ja erityisen mielenkiintoisia sekä antoisia olivat ne kertausharjoitukset, joihin vuosien kuluessa sain osallistua.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kantakortti, kantakortin tilaaminen, kantakortin tilaaminen on helppoa, Kansallisarkisto, ylennykset,

Metsäliiton omistama Metsä Group on kovassa iskussa

Perjantai 25.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Metsäliitto Osuuskunnan omistajana sain eilen eli torstaina 24.1.2019 osallistua osuuskunnan omistajille suunnattuun tilaisuuteen Hotelli Rosendahlissa Tampereella.

 

 

 

IMG_7090.JPG

 

 

Tilaisuus oli tavallaan vaalitilaisuus, sillä se oli lähtölaukaus kevään aikana järjestettäville Metsäliitto Osuuskunnan edustajistovaaleille.

 

 

En suinkaan lähtenyt tilaisuuteen vaalimielessä vaan siinä mielessä, että halusin kuulla taloudellisesta suosta maamme parhaimpaan ja terävimpään yrityskärkeen nousseen yrityksen nykytilanteen.

 

 

 

IMG_7087.JPG

 

 

Tilaisuuden juontajana toimi Metsäliitto Osuuskunnan hallintoneuvoston ikaalislainen jäsen Matti Äijö – tuttu mies monestakin yhteydestä!

 

 

 

IMG_7089.JPG

 

 

Paikalla oli myös Metsäliitto Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja ja Metsä Group Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja kurulainen metsäneuvos Martti Asunta.

 

 

 

*********************

 

 

 

Suomi on saatu tällä vaalikaudella taloudellisesti kuntoon ja niin on saatu kuntoon kuluneiden vajaan kymmenen vuoden aikana myös Metsäliitto Osuuskunta ja sen 100 prosenttisesti omistama Metsä Group.

 

 

 

IMG_7093.JPG

 

 

Metsä Group´n liiketulos vuoden 2018 kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen osalta on komeaa katseltavaa – on luonnollista, että viime vuoden viimeisen neljänneksen tulos ei ole vielä tiedossa.

 

 

Yrityksen liiketulos tarkastelujaksolla oli 641 M€, kun se vuonna 2017 vastaavana aikana oli 381 M€.

 

 

Metsä Group`n tulosta paransivat sellun hintojen nousu, mutta puolestaan valuuttakurssimuutoksilla oli 120 miljoonan euron suuruinen negatiivinen tulosvaikutus edellisvuoden tammi-syyskuuhun verrattuna.

 

 

 

*****************

 

 

 

On luonnollista, että yli neljäkymmentä vuotta agribisneksessä toimineena olen seurannut suurella mielenkiinnolla Metsäliitto Osuuskunnan taloudellista taaperrusta ja sitten sen nousemista maamme yrityseliittiin.

 

 

Elintarviketeollisuudessa toimineena Metsä Groupin liiketulos viime vuoden I – IX –kuukausilta tuntuu suorastaan käsittämättömältä (641 M€).

 

 

Omistajaosuuskunnan yhtenä osakkaana kiitän yrityksen toimivaa johtoa, luottamushenkilöitä sekä henkilöstöä mahtavasta tuloksesta!

 

 

****************

 

 

Käytin tilaisuudessa yhden puheenvuoron ja kysyin metsäneuvos Asunnalta, että miten todennäköinen brittien brexit tulee vaikuttamaan Metsä Group`n taloudelliseen tulokseen.

 

 

Asunta vastasi, että välittömät vaikutukset tulevat olemaan pienet, mutta kerrannaisvaikutuksia on liian aikaista ennakoida, mutta ne saattavat muodostua merkittäviksi.

 

 

Toivon, että kaikenmaailman tähtiliikkeet ja muut vastaavat Suomen EU-erosta vaahtoavat pitävät tämänkin tiedon saatuaan asiasta pienempää mölyä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Group, Metsä Group Oyj, Metsäliitto Osuuskunta edustajistovaalit,

Oikeassa asiakaspalvelussa pitää pystyä vastaamaan puhelimen kolmanteen pirahdukseen

Torstai 24.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Omaan kokemusta agribisneksestä yli neljänkymmenen vuoden ajalta ja siitä merkittävä aika sellaista, että sain olla mm. puhelinmyyjien esimiehenä.

 

 

On selvää, että puhelinmyyjät saivat asia-argumenttien lisäksi runsaasti erilaista oppia ja koulutusta esimerkiksi siitä, miten nopeasti puhelimeen pitää vastata.

 

 

Nyrkkisääntönä asiakaspalvelussa on, että puhelimen kolmanteen pirahdukseen pitää pystyä vastaamaan.

 

 

Työnantajani oli työurani loppuvaiheessa tehnyt Mehiläinen Oy:n kanssa sopimuksen, että saimme hoitaa työterveysasiat Mehiläinen Oy:n toimipisteiden kanssa ja tamperelaisena valintani oli luonnollisesti Mehiläisen Tampereen toimipiste.

 

 

En onneksi paljon sairastellut, mutta kuitenkin sen verran, että pääsin käytännössä toteamaan Mehiläisen noudattavan puhelinvastaamisen nopeudessa ”kolmannen pirahduksen” –sääntöä.

 

 

Kolmannen pirahduksen –sääntö tulee nykypäivänä monesti mieleen, kun lukee ja törmää julkisen terveydenhuollon katastrofaaliseen käytäntöön puhelinvastaamisessa.

 

 

 

IMG_7020.JPG

 

 

Tampereen kaupungin terveydenhoidon osalta asiaa käsiteltiin tiistaina 22.1.2019 Kirjastotalo Metsossa, jossa yleisötilaisuuden  aiheena oli ”Ikäihmisten palvelujen ajankohtaiset asiat”.

 

 

Tilaisuuden erääksi pääteemaksi kohosivat ne pitkät odotusajat puhelimessa, kun ikäihminen pyrkii pääsemään puhelimitse Tampereella terveydenhuollon palveluiden piiriin.  On paremmin sääntö kuin poikkeus, että puhelimessa joutuu odottamaan vähintään kymmenen minuuttia ennen kuin saa yhteyden ajanvaraukseen tai sairaanhoitajaan! Puolen tunnin odotusajat puhelimen luurissa olivat lähes kaikkien kokemia puhelinsimputuksia!

Täytyy muistaa, että Tampereen kaupungin puhelinsimputus ei koske ainoastaan ikäihmisiä, sillä simputusta saavat kaikki, jotka asioivat Tampereen kaupungin terveyspalveluissa.

 

 

Puhelinpalveluissa tarjotaan jonottajille monesti nettiä ja sen käyttämistä asioiden hoitamiseksi. Se pyyntö on kuitenkin absurdi ainakin niille 20.000 tamperelaisille, joiden tiedetään olevan ilman tietokonetta ja nettiä!

 

 

Tilaisuudessa oli viitisenkymmentä osanottajaa ja heistä suurin piirtein puolet työskentelee erilaisissa ikäihmisten palveluihin suuntaavissa tehtävissä joko Tampereen kaupungilla tai erilaisissa kaupunkivetoisissa projekteissa.

 

 

Toivottavasti ainakin osa noista ikäihmisten palveluista leipänsä saavista henkilöistä otti opikseen sen vahvan palautteen, jonka annoimme Tampereen kaupungin puhelinpalveluiden kehittämiseksi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampere - ikäihmisten palvelut, Tampereella on 20 000 asukasta ilman netti, Tampereella on 20 000 asukasta ilman tietokonetta, puhelinmyynti, Mehiläinen Oy, puhelinjonotus, puhelinjonotus terveysplveluihin,

Kahdesti käsi poikki!

Keskiviikko 23.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Kun seuraa nykynuorisoa, niin tuleepa mieleen, että rauhalliset ovat leikit ja kommervenkit heillä, sillä tapaturmia sattui penskoille mielestäni ennen enemmän kuin nykyään.

 

 Omalle kohdalleni sattui aikoinaan kaksi tapaturmaa, joissa tarvittiin kipsausta.

 

Muistan viettäneeni kolmivuotissynttärini Tampereella Yleisessä sairaalassa, kun leikin lautataapelin päällä, putosin sieltä ja ranteeni murtui.

 

Sairaalassa olostani muistan, kun suomeksi sanottuna paskansin sairasvuoteelleni aikamoisen ”tortun”!  Omatekoisen tortun näkeminen sairaalan puhtailla lakanoilla oli niin suuri juttu, että muistan sen vieläkin vaikka se tapahtui jo vuonna 1950!

 

******

 

Toisen kerran mursin ranteeni, kun kuljetin kolmea kissanpoikaa polkupyörän tangolla roikkuvassa sinkkiämpärissä ja kaaduin ruishalmeeseen.

 

Kotini lehmät olivat silloin laitumella Riihivainiolla ja ne lypsettiin myös siellä.

 

Kissanpojat tykkäsivät lypsylämpimästä maidosta ja kuljetin kolme kissanpoikaa nauttimaan suuresta herkustaan.

 

Menomatka ja kissanpoikien juottaminen onnistuivat hyvin, mutta palatessa kissanpojat eivät enää viihtyneetkään sinkkiämpärissä vaan pyrkivät ämpäristä pois.

 

Toisella kädellä työntelin kissanpoikia pysymään rämisevässä ämpärissä, mutta en onnistunut siinä ja kaaduin kissoineni ja ämpäreineni ja taas ranne murtui!

 

Taksilla lääkäriin ja kipsi ranteeseen ja varovaista eloa muutama viikko, jotta ranne saatiin kuntoon!

 

 

Ei nykyajan lapset!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Yleinen sairaala,

Miten Tampereen kaupunki menettelee, jos menetän kaupungin laskutuskäytännön vuoksi luottokelpoisuuteni?

Tiistai 22.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Nopean enter-käteni ansiosta pääsin viime syksynä mukaan Tampereen kaupungin hammashoidossa valinnanvapauskokeiluun.

 

 

Valitsin aakkosjärjestyksessä ensimmäisen operaattorin ja päädyin Attendon asiakkaaksi.

 

 

Kaksi kertaa hammaslääkärillä ja kahdesti suuhygienistillä käyneenä kiittelen saamaani palvelua.

 

 

En ole saanut ainuttakaan laskua vaikka olen niitä kysellytkin – Attendolla sanovat, että Tampereen kaupunki laskuttaa.

 

 

 

IMG_6976.JPG

 

 

Tänään ongelma sai ainakin osittaisselityksen, kun postilaatikossani oli maksumuistutus Lowell Suomi Oy:ltä.

 

 

Ilmeni, että Tampereen kaupunki on ulkoistanut ainakin valinnanvapauskokeilun laskutukset turkulaiselle Lowell Suomi Oy:lle ja se puolestaan ei suinkaan käytä Postia laskujen perille toimittamisessa, vaan tukeutuu Alma Median Alma Manun palveluksiin.

 

IMG_6970.JPG

 

Alma Manun kyky toimittaa sille annettujen laskujen perille toimitukset on tunnetusti olematon.  Asian ymmärtää, sillä aamutokkuraiset lehdenjakajat eivät pysty toimimaan kunnollisesti ja laskut jäävät jakamatta tai joutuvat kauas pyydetystä osoitteesta.

 

 

Viime viikolla jouduin painiskelemaan lähes samanlaisen ongelman parissa, kun Alma Manun jakajat olivat vieneet DNA:n maksukehotuksen naapurimme postilaatikkoon – asian selvittelyssä muuten ilmeni, että DNA:lta oli ”unohtunut” alkuperäisen laskun lähettäminen!

 

 

 

Mutta siihen Tampereen kaupungin hammaslääkärilaskujen toimittamiseen!

 

 

Miksi Tampereen kaupungin oma laskutusosasto ei ehdi laskuttamaan hammaslääkärilaskuja?

 

 

Miksi laskutustehtävä on ulkoistettu turkulaiselle firmalle?

 

 

Miksi Tampereen kaupunki ei valvo, että sille ulkoistettuja palveluja tuottava yritys tukeutuu tunnetusti epäluotettavan Alma Manun postinjakelupalveluihin?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen kaupungin hammashoidon valinnanvapauskokeilu, hammashoidon valinnanvapauskokeilu, Attendo Oy, Lowell Suomi Oy, Alma Manu Oy, Alma Media,

Postin umpisurkea, epävarma ja kallis palvelutaso ovat vieneet asiakkaita Postiakin heikompien jakeluyritysten asiakkaiksi

Maanantai 21.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Postiala on suuren murroksen kourissa ja kukapa muu murrosvaiheesta kärsii, kuin tavallinen suomalainen.

 

 

Tiistaijakelun lopettaminen on käsittämätön asia, mutta niin se vaan on, että tiistaisin on turha käydä postilaatikolla.

 

 

Useat yritykset ovat jo ennen tiistaijakelun lopettamista etsineet uusia tapoja toimittaa postinsa kuluttajille.

 

 

Sähköiset suoraveloitussysteemit ovat jo vuosia nakertaneet Postin bisnesmahdollisuuksia ja samaa on tehnyt myös se kaikkinaisen sähköisen viestinnän lisääntyminen, joka on täyttä totta.

 

 

Olen sähköisen viestinnän suurkäyttäjä, mutta suoraveloituksen osalta olen konservatiivinen ja en ole hyväksynyt yhdeltäkään palveluntuottajalta sähköistä suoraveloitussysteemiä.

**************

 

Mainitsin yllä, että useat yritykset ovat etsineet uusia tapoja toimittaa postinsa kuluttajille.

 

 

Tässä markkinoiden uusjaossa on mm. Alma Mediaan kuuluva Alma Manu päässyt uuden bisneksen makuun.

 

 

Joudun lähes joka aamu poimimaan postilaatikostani Aamulehden varhaisjakelijoiden sinne Aamulehden ohella jättämiä eri yritysten laskuja.

 

 

Laskut ovat sinällään useimmiten oikeita, mutta luvattoman paljon minulle ja perhekunnalleni osoitettuja laskuja ovat aamutokkuraiset lehdenjakajat jakaneet naapureiden ja ties vaikka keiden omistamiin postilaatikkoihin.

 

 

Laskujen pudottaminen virheellisiin postilaatikkoihin on laskujen oikeiden vastaanottajien kannalta suurta ongelmaa ja arpapeliä, sillä virheellisiin osoitteisiin toimitetut laskut saattavat jäädä suurella todennäköisyydellä maksamatta.

 

 

Suhtaudun suurella epäluulolla varhaisjakelun yhteydessä jaettavaan kirjepostiin.

 

 

Olen kuullut tapauksista, joissa Alma Manun tapaiset lehtien varhaisjakeluun erikoistuneet bisnesyritykset ovat hukanneet alkuperäisen laskun ja vielä samaisen laskun muistutuskirjeenkin.  Näissä tapauksissa viattomalle kuluttajalle saattaa koitua suuriakin ongelmia, kun maksamatta oleva lasku menee ulosottoon!

 

 

Mihin olemmekaan menossa?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Postin jakeluongelmat, postiton tiistai, Alma Media, Alma Manu, Alma Median Alma Manu, sanomalehtien varhaisjakelu, sanomalehtien varhaisjakelijat eivät ole sopivia postinjakeluun, suoraveloitus,

Karjalan Lennoston entistä komentajaa epäillään korpraalimaisesta käytöksestä

Sunnuntai 20.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Puolustusvoimissa korpraali on miehistöön kuuluvan henkilön sotilasarvo ja itsekin sain sen aliupseerikoulun puolikurssivaiheessa vuonna 1967.

 

 

Allekirjoitan väitteen, että korpraalin sotilasarvon saaminen on henkilölle suuri asia, sillä se on sotilasuran alkuvaihe, olkoon sitten kyse kantahenkilöstöön tai reserviläisjoukkoihin päätyvästä sotilasurasta.

 

 

*****************

 

 

Korpraalilta ei vaadita kummoistakaan sotilasasioiden ymmärtämistä ja korpraalien töppäyksillekin pitää osoittaa suurta ymmärtäväisyyttä.

 

 

Ymmärtämystä ei sen sijaan saa antaa vähäisimmässäkään määrin everstin arvoon kohonneen sotilashenkilön korpraalimaiselle käytökselle.

 

 

Julkisuudessa viime aikoina olleiden tietojen mukaan Karjalan Lennoston entistä komentajaa, eversti Markus Päiviötä epäillään epäasiallisesta käytöksestä Lemmenjoella syyskuussa 2017 järjestettyjen vapaaehtoisten kertausharjoitusten yhteydessä.

 

 

Karjalan Lennoston silloisena komentajana toimineen eversti Markus Päiviön epäillään rikkoneen sotilaan käyttäytymisvelvoitteita sekä kohdelleen alaisiaan epäasiallisesti johtamansa harjoituksen aikana.

 

 

****************

 

 

 

Sain varusmiespalvelukseni aikana koulutuksen maavoimien panssarintorjuntaan ja olinkin muutamissa kertausharjoituksissa alkuperäisen koulutukseni osoittamissa tehtävissä.

 

 

Jossain vaiheessa minut siirrettiin Ilmavoimien organisaatioon ja sainkin olla Ilmavoimien kertausharjoituksissa sen jälkeen eräitä kertoja ja tämä merkitsee, että tunnen tiettyä lukkarinrakkautta Ilmavoimiin sekä siellä ilmeneviin ongelmiin.

 

 

Totean selkeästi, että kaikki kokemani kertausharjoitukset toteutettiin sotilaallisella täsmällisyydellä ja mitään ongelmia esimiehet tai kouluttajat eivät meille aiheuttaneet.

 

 

Erikseen haluan vielä todeta, että alkoholi ei kuulunut niiden kertausharjoitusten ”ohjelmaan”, joihin vuosien kuluessa sain osallistua – on luonnollista, että kasarmeilla toteutettujen harjoitusten jälkeen poikkesimme kouluttajien ja esimiestemme kanssa paikallisella Upseerikerholla, mutta silloinkaan mitään ylilyöntejä ei tapahtunut.

 

 

Pidän valitettavana, että korpaalimaisesti – anteeksi korpraalit - käyttäytyneen everstin vuoksi nyt on epäiltyjen listalla entinen Ilmavoimien komentaja ja jopa Puolustusvoimain komentajan rooli Lemmenjoen tapahtuminen vuoksi saattaa tulla tutkittavaksi.

 

 

Epäiltyjen korkean sotilasarvon vuoksi asian ensimmäinen oikeudenkäynti tapahtuu hovioikeudessa ja odotan suurella mielenkiinnolla, että millaisia tapahtumia Lemmenjoella on tapahtunutkaan syyskuussa 2017.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lemmenjoen tapahtumat, Lemmenjoen tapahtumat syyskuussa 2017, Ilmavoimien komentaja, Puolustusvoimain komentaja, Karjalan Lennoston komentaja,

"Ristinsä se on Sullakin"

Lauantai 19.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomen Jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja Kalervo Kummola sai perjantaina 17.1.2019 vuoden 2019 Urheilugaalassa tunnustuksen urastaan suomalaisen urheilun ja jääkiekkoilun hyväksi.

 

********

 

Monet ovat todenneet, että takaviiston suunnalta katsottuna muistutan ulkonäöltäni Kalervo Kummolaa ja se lieneekin syy, että olen kolmekin eri kertaa saanut kuulla yhdennäköisyydestäni kommentteja jääkiekko-ottelujen erätauolla miesten vessassa.

 

 

Kolme eri kertaa on paljon, sillä perin harvoin olen vieraillut katsojana jääkiekko-otteluissa.

 

 

Kommentit ovat olleet tasoa

 

 

”perkele, mitä se Kummola täällä tekee”

 

tai

 

 

 ”kas vaan Kummolakin”.

 

 *********

 

Satuin taannoin silmälääkärin vastaanotolle yhdessä Kummolan kanssa ja en malttanut olla kertomatta hänelle kuulemistani kommenteista.

 

 

Kummolan hyväntuulinen kommentti kuulemaansa oli tuo otsikkoon kirjattu eli…

 

 

…ristinsä se on Sullakin”!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Urheilugaala 2019, Kalervo Kummola,

"Anna Tunturin selvittää"

Perjantai 18.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Nokian-Pirkkalan yhdistys järjesti hienot Nuutinpäiväjuhlat Nokian Kerholasa keskiviikkona 16.1.2019.

 

 

 

IMG_6930.JPG

 

 

Eräs juhlissa esiintynyt paikallinen taiteilija oli Jari Välimäki, joka ilahdutti juhlayleisöä monilla Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemillä lauluilla.

 

 

Eräs Jari Välimäen esittämä kappale – vaikka ei ollutkaan Tapio Rautavaaran tuotantoa – toi minulle mieluisia muistoja yli kymmenen vuoden takaa.

 

 

**********

 

 

Kyseessä on Juha Vainion sanoittama suomenkielinen versio neuvostoliittolaisen Vladimir Vysotskin ikivihreästä ”Ystävän laulu” kappaleesta, jonka venäjänkielinen nimi on ”Pesnja o druge”.

 

Ystävän laulun on levyttänyt Arja Saijonmaa vuonna 1983.

 

 

Lainaan 21.6.2017 ilmestyneen Maaseudun Tulevaisuus-lehden tekstiä näin:

 

 

***********************

 

 

”Vladimir Vysotskin asemaa ei 1960–70-luvun Neuvostoliitossa tunnustettu virallisesti, vaikka hänen kansansuosionsa oli laajaa.

 

Epäkohtia ja kiellettyjäkin aiheita lauluissaan käsitelleen Vysotskin tuotantoa ei saanut esittää julkisesti radiossa ja televisiossa, eikä hänen annettu myöskään levyttää kappaleitaan. Siitä huolimatta Vysotskin laulut levisivät epävirallisina tallenteina Neuvostoliiton joka kolkkaan.

 

Suuren suosion arvellaankin olleen syynä siihen, ettei NL:n kommunistijohto halunnut Vysotskia sensuurista huolimatta täysin vaientaa.

 

Avioliitto ranskalaisen näyttelijättären Marina Vladyn kanssa mahdollisti sen, että Vysotski pystyi matkustelemaan ulkomailla vapaammin kuin moni muu neuvostotaiteilija. Hän pääsikin esiintymään jopa Meksikoon ja Yhdysvaltoihin.

 

Vysotski menehtyi sydänkohtaukseen vain 42-vuotiaana vuonna 1980. Laulajan maine palautettiin vasta vuosia hänen kuolemansa jälkeen, jolloin hänelle myönnettiin virallisesti Kansantaiteilijan arvo.”

 

 

***************

 

 

 

Niin, millaisia muistoja tuo kuulemani Ystävän laulu minulle toi?

 

 

Eräs runsaat nelikymmenvuotisen työurani tehtävistä oli saneerata tuloskuntoon tai saattaa fuusiotilanteeseen Raision Hämeenlinnasta ostama entinen rehutehdas, jonka nimeksi väliomistajien aikana oli tullut Alfa-Rehu Oy.

 

 

Yrityksen lopettaminen vaatii aikaa ja lopettamisprosessin aluksi toimintoja on jatkettava entisellään.

 

 

Näin oppikirjamaisesti myös me teimme ja jatkoimme sinällään kannattamatonta myyntiä jopa Pohjois-Pohjanmaalle saakka, jossa eräs jälleenmyyjämme oli Pohjanmaan Oy:n konttori Oulussa.

 

 

Kävin silloin tällöin myynninedistämismatkoilla Oulussa ja suunnittelimme myyntiämme yhdessä Pohjanmaa Oy:n Oulun konttorin kanssa.

 

 

On selvää, että yritysten välille syntyy aina pienoisia ongelmia mm. laskutuksen kanssa, kun vaikkapa sovitut hinnat eivät olekaan oikein laskussa.

 

 

Pohjanmaa Oy:n Oulun konttorissa oli Tunturi-niminen oikein mukava kaveri, jolle kuului laskutusepäselvyyksien selvittäminen.

 

 

Konttorin muut henkilöt luottivat Tunturiin ja he tapasivatkin laulaa yhteisissä neuvonpidoissamme, joita saatoimme joskus pitää oululaisissa soittoruokaloissa jopa yömyöhään saakka, että…

 

 

…”Anna Tunturin selvittää…”!

 

 

Tässä vielä tuo tärkeä osuus Ystävän laulusta ja nyt tunturi on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella!

 

 

”Mistä tunnet sä ystävän

 
Onko oikea sulle hän

 
Anna tunturin selvittää

 
Kuka viereesi jää

 
Kun on kaukana kaikki muu

 
Ja kun päättyvät pitkospuut

 
Kuka rinnallas ruikuttaa

 
Takaisin mennä saa”

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Anna Tunturin selvittää", anna tunturin selvittää, Alfa-Rehu Oy, Rehuraisio, Pohjanmaa Oy, Pohjanmaa Oy:n Oulun konttori, Ystävän laulu, Juha Vainio, Arja Saijonmaa, Pesnja o druge, Vladimir Vysotski, Marina Vlady, Jari Välimäki Nokia,

Olipa hienoa kuulla Nokian kaupunginjohtajan terveisiä!

Torstai 17.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Nokian-Pirkkalan yhdistys järjesti eilen Nokian Kerholassa Eläkeliiton Pirkanmaan piirin perinteisen Nuuttijuhlan.

 

 

 

IMG_6927.JPG

 

 

Juhlaan toi Nokian kaupungin tervehdyksen kaupunginjohtaja Eero Väätäinen.

 

 

Väätäisen tervehdys oli sellainen, jonka soisi kaikkien kuntavirkamiesten pitävän kaikissa vastaavissa tilaisuuksissa. No, vain Tampereen eräiden kehyskuntien kaupunginjohtajat pystyvät uskottavasti sellaisen pitämään!

 

 

 

taallasyntyyuutta2019.jpg

 

 

Aamulehdestä kaapattu kuva, jossa kaupunginjohtaja Väätäinen esittelee Nokian kaupungin uutta slougania eli

 

 

Täällä syntyy uutta!

 

 

Arvostan, että kaupunginjohtaja kertoi aiheellisestikin ylpeänä niistä yrityksistä ja tuotemerkeistä, joita valmistetaan Nokialla.

 

 

Kaupunginjohtaja mainitsi mm. seuraavat yritykset ja tuotemerkit, jotka valmistetaan Nokialla:

 

 

  • Nokia Hakkapeliitta autonrenkaat
  • Nokian Paperin Lotus Soft Embo ja Emilia –pehmopaperituotteet
  • Molok – jätteiden syväkeräyssäiliöt
  • Elovena-kaurahiutaleet Raision Nokian myllyllä

 

Nyt koko Suomessa saadaan iloita, että jenkkifirma Agco Power on päättänyt investoida seuraavan viiden vuoden aikana yli 100 miljoonaa euroa Nokian Linnavuoressa sijaitsevan moottoritehtaansa kehittämiseen!

 

 

Kiitokset kaupunginjohtaja Eero Väätäinen:

 

 

Esityksesi oli mielenkiintoinen ja tulevaisuudenuskoinen Nokian kaupungin nykypäivästä ja tulevaisuudennäkymistä!

 

On se toista kuin Tampereella, jossa taaperretaan syvällä alhossa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nokian kaupunki, Nokia, Hakkapeliitta, Embo, Lotus Embo, Molok-syväsäiliöt, Elovena, Raision Nokian mylly, Agco Power Linnavuori, Agco Powerin investointi Linnavuoreen, Täällä syntyy uutta,

Britit eivät hyväksyneet "sokeaa brexitiä"!

Keskiviikko 16.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Saimme eilisen myöhäishetkinä kuulla odotetun uutisen eli sen, että pääministeri Theresa May ei saanut kannatusta neuvottelemalleen brexit-sopimukselle.

 

 

Brittiparlamentin päätös oli helpotus myös meille, jotka näemme EU-jäsenyyden positiiviset vaikutukset kaikille EU-maille.

 

 

Päätös on suuri helpotus myös sen vuoksi, että parlamentti hylkäsi Mayn neuvotteleman sopimuksen selvästi eli äänin 432 – 202.

 

 

Brittien brexit-sekoilu on häviö kaikille, mutta hyvää eilen varmistuneessa tuloksessa on se, että se on vahva viesti mm. niille suomalaisille jotka huuhailevat eroa Euroopan Unionista.

 

 

Kansanäänestys on taitolaji ja se on tullut toteen näytetyksi brittien brexit-sekoilussa.

 

 

Onneksi suomalaiset päättivät 16.10.1994 liittyä Euroopan Unioniin 1.1.1995. On luonnollista, että kannatin Euroopan Unioniin liittymistä ja en ole katunut.

 

 

On enemmän kuin mielenkiintoista seurata, että miten britit etenevät itse aiheuttamassaan sotkussa, sillä nyt heillä on viisi vaihtoehtoa:

 

  • ero ilman sopimusta
  • uudet neuvottelut EU:n kanssa
  • uudet vaalit
  • äänestys hallituksen luottamuksesta
  • uusi kansanäänestys

 

 

On selvää, että britit ja myös Suomi häviävät kaikissa vaihtoehdoissa, mutta sotkun ovat aiheuttaneet britit!

 

 

Jo tänään saatamme olla jatkosta viisaampia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Britannian brexit-äänestys, Therera May, 16.10.1994,

Hienoa, että mahdottomasta tuli totta!

Tiistai 15.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Viime lauantai eli 12.1.2019 oli suuri päivä suomalaisille kuluttajille, suomalaiselle lihantuotannolle, kotimaiselle elintarviketeollisuudelle, maamme huoltovarmuudelle ja monelle muullekin seikalla, sillä nyt suomalaisten ravintoloiden pitää ilmoittaa kirjallisesti, että mikä on tarjottavan lihan alkuperä.

 

 

Olen seurannut tilannetta vuosikaupalla ja ollakseni rehellinen, en uskonut hankkeen näin nopeaan läpimenoon.

 

 

Asia on kuitenkin nyt totta, sillä Euroopan komission olisi pitänyt ilmoittaa mahdollisista ristiriitaisuuksista viimeistään viime lauantaina, mutta niin ei tapahtunut.

 

 

Suomen ajama säädös koskee tarjoilupaikoissa käytettyä tuoretta, jäähdytettyä tai jäädytettyä lihaa muttei lihajalosteita.

 

 

Päätös on kuluttajien lisäksi suuri voitto Juha Sipilän hallitukselle ja erityisesti sen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle ja MTK:lle, jonka ruoka-asiamies Anni-Mari Syväniemelle osoitan parhaimmat tunnustukseni siitä työstä, jota hän on vuosikaudet tehnyt asian eteen.

 

 

jarilepaaklasujaesko25012018.JPG

 

 

Tässä vajaan vuoden ikäinen kuva, kun olen ministeri Jari Lepän ja hämeenkyröläisen ex-kansanedustaja Klaus Pentin kanssa ”Juutas Käkriäinen” –säässä Tampereen Keskustorilla.

 

 

*******************

 

 

Asetus koskee naudan, sian, vuohen, lampaan sekä siipikarjan lihaa.

 

 

Lihan alkuperästä on kirjallisesti ilmoitettava ravintoloissa, lounasravintoloissa, laitosruokaloissa, kahviloissa, pikaruokaravintoloissa ja grillikioskeilla eli hyvin kattavasti.

 

 

Asetusluonnos on jo valmiina, joten se saataneen voimaan jo kuluvan hallituskauden aikana!

 

 

Vahva teko Juha Sipilän hallitukselta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lihan alkuperän ilmoittaminen ravintoloissa, MTK:lle hatunnosto, ministeri Jari Leppä, MTK:n ruoka-asiamies Anni-Mari Syväniemi,

Päättäjien turvallisuuteen on panostettu

Maanantai 14.1.2019 - -Esko Erkkilä-

En varmaankaan paljasta valtakunnallisia salaisuuksia, kun muutamalla muisteluksella ja toteamisella käsittelen poliittisten päättäjiemme turvallisuuskysymysten kehittymistä kuluneiden runsaan kymmenen vuoden aikana, sillä sellaiselta ajanjaksolta omaan asiasta henkilökohtaista kokemusta.

 

 

Vajaat kymmenen vuotta sitten ministerit kulkivat ”turuilla ja toreilla” yksikseen ja huolettomina.

 

 

Mieleeni tulee kaksikin tapausta, kun valtioneuvoston jäsen eli ministeri saapui ”kahta kättä heittäen” järjestämäämme yleisötilaisuuteen Tampereella.

 

Kummassakaan tapauksessa en muista vuotta, mutta sen muistan,…

 

 

…kun silloinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki saapui Vapputilaisuuteemme puhujaksi Hämeenpuistoon Kirjastotalo Metson vierelle ja sen…

 

 

…kun silloinen liikenneministeri Anu Vehviläinen saapui yleisötilaisuuteemme Kauppakeskus Duossa Tampereen Hervannassa.

 

 

Tilaisuuksien järjestäjänä ja juontajana tiesin odottaa ministereitä paikalle ja muistankin, kun he sitten hyväntuulisina saapuivat tavallisten kadunkulkijoiden joukossa tilaisuuksiimme.

 

 

Pääministerin osalta tilanne oli jo vajaat kymmenkunta vuotta toinen, sillä jo silloin pääministerin esiintymisiä yleisötilaisuuksissa valmisteltiin myös turvallisuusmielessä.

****

 

 

 

marijaesko20112010.jpg

 

 

Seurasin läheltä, kun turvallisuusasiantuntijat valmistelivat pääministeri Mari Kiviniemen vierailua yleisötilaisuuteemme Tampereella 20.10.2010.

 

 

Toki turvallisuusvalmistelut silloinkin olivat kovin vaatimattomat, mutta osasin ohjata asiantuntijoita tutkimaan ennalta tiettyjä paikkoja esiintymistasanteemme lähellä.

 

Ennakkokatselmusta suorittaneet turvahenkilöt kysyivät minulta, että tunnenko pääministerin ja kun kerroin tuntevani, niin sain ohjeen mennä ulos vastaanottamaan pääministeriä.

 

 

Niin teinkin ja tilaisuus sujui hyvin ja haastattelemani pääministeri tuntui viihtyvän.

 

 

*****************

 

 

Olen noiden aikojen jälkeen saanut läheltä seurata ministereiden, pääministereiden sekä jopa presidentin turvajärjestelyjä ja voin todeta, että turvallisuuteen panostetaan.

 

 

Nykyään kaikilla ministerivierailuilla ministerin matkassa on ainakin yksi turvamies ja niin on hyvä.

 

 

Oma lukunsa ovat pääministerin vierailut yleisötilaisuuksissa, sillä silloin mukana on useitakin turvamiehiä.

 

 

Toivon, että Keskustan oppositiokauteen verrattuna on tapahtunut muutos, sillä silloin oppositiojohtaja ei kuulunut niiden henkilöiden joukkoon, joita turvallisuushenkilöstö seurasi. 

 

 

Mielestäni eduskuntapuolueiden puheenjohtajille pitäisi olla ministeritasoinen turvallisuuspanostus!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: poliittisten päättäjien turvajärjestelyt,

Haluammeko aikuisten lapsilisän?

Sunnuntai 13.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Myönnän kernaasti etten ole perustulokysymyksen osalta asiantuntija, mutta sen verran asiaa uskon tuntevani, että joku senkin maksaisi.

 

 

Huolestuin, kun seurasin eri puolueiden nuorisojärjestöjen ”hallitusneuvotteluja” ja joidenkin puolueiden nuorisojärjestöt kannattivat perustuloa.  Täytyy toivoa, että nuorilla järki kasvaa ainakin siinä vaiheessa, jos he joskus pääsevät päättäjien paikoille.

 

 

Oletan ja osin tiedänkin, että puolueiden nuorijärjestöjen johdossa on henkilöitä, joilla työelämä on vasta edessä, joten heiltä ei voi odottaakaan kokonaisuuksien ymmärtämistä.

 

 

On selvää, että ”leivän syrjään” pääseminen auttaa nuoria myös järjen kartuttamisessa – varjelkoon näitä nuoria ainakin ammattiyhdistysliikkeen pauloihin joutumisesta!

 

 

Perustulolla tarkoitetaan kaikille kansalaisille automaattisesti ja ehdoitta kuukausittain maksettavaa rahaa - perustulosta ei maksettaisi veroa.

***************

 

 

Luulin, että perustulo on käytössä monissa maissa, mutta olin tyytyväinen, kun kuulin sen olevan voimassa vain Iranissa!

 

 

Jo yksistään tuon tosiasian tietäminen toivottavasti merkitsee, että kaikki järkevät tahot lakkaavat ajamasta perustuloa Suomeen!

 

 

Otsikkokysymykseeni siis ehdoton ei!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Haluammeko aikuisten lapsilisän - perustulon?, perustulo, ilmaisia lounaita ei ole, jotkut maksaisivat myös perustulon, ehtoton ei perustulolle,

Siemenpussien saapuminen merkitsee, että nyt mennään vauhdilla kevättä kohti

Lauantai 12.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Posti toi eilen mieluisan paksun kirjeen, sillä minulle saapui viisi pussillista erilaisia sipulinsiemeniä!

 

 

Valkosipulin siemensipulit ja porkkanan sekä palsternakan siemenet ovat jo hangen alla riveissä vartoomassa kevään tulemista ja sitä, että pääsevät kasvamaan.

************

 

 

 

IMG_6889.JPG

 

 

Tilasin muutama päivä sitten neljänlaisia sipulinsiemeniä netin kautta ”Siemenkauppa.com” – osoitteesta ja paksuhko siemeniä sisältänyt kirjelähetys saapuikin eilen.

 

 

Lähetyksessä oli seuraavanlaiset siemenet:

 

 

 

IMG_6890.JPG

 

 

Jättisipuli

Tätä odotan suurella mielenkiinnolla, sillä olen jo monta vuotta ajatellut, että jättisipulia pitäisi kokeilla.

 

 

 

IMG_68912.JPG

 

 

Hopeasipuli

Tätä olen joskus kokeillut ja on maultaan hieno sipuli!

 

 

 

IMG_6892.JPG

 

 

Keltasipuli

 

 

 

IMG_6893.JPG

 

 

Pillisipuli

 

 

 

**************

 

 

IMG_6894.JPG

 

 

Tavarantoimittaja oli laittanut kaupanpäälle extra-pussillisen Rukolaa (ruotsiksi sinappikaali).

 

 

Mielestäni koko parttian hinta toimituskuluineen oli kohtuullinen eli 13,70 euroa.

 

 

Sipulinsiemenet on saatu ja nyt alkaa kova ahertaminen esikasvatuksen merkeissä.

 

 

Saapa nähdä, että onnistunko uusien sipulilajien kasvattamisessa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: www.siemenkauppa.com, jättisipuli, hopeasipuli, keltasipuli, pillisipuli, Rukola eli sinappikaali, senapskål,

Suomalaisomisteiset agribisnesyritykset alkavat olla muisto vain!

Perjantai 11.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Maatalouden tuotantopanoksia myyvät suomalaisomistuksessa olevat yritykset alkavat nykyisin olla vain kaukainen muisto.

 

 

Suomalaisomistuksen puute elintarvikeketjun alkupäässä eli tuotantopanosten myynnissä on vakava puute jopa huoltovarmuuden kannalta.

 

 

Olen erityisen huolestunut ns. säkkilinjan yritysten siirtymisestä ulkomaalaisomistukseen.

 

 

Huoltovarmuuden kannalta pitää olla huolestunut myös konekaupan yritysten puolesta, sillä Suolahdessa valmistettavan traktorin lisäksi myös ns. ”kovan kalun” yrityksissä ainakin myytävät tuotteet ovat pääosin ulkomaalaisia.

 

 

****************

 

 

Maataloudelle elintärkeitä tuotantopanoksia valmistavien ja myyvien yritysten myynnin ulkomaisille omistajille aloitti se, kun valtiollinen lannoiteyhtiö Kemira myytiin norjalaisille.

 

 

Kemira myytiin norjalaisille silloin, kun nykyisin Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajana toimiva kokoomuslainen Jyri Häkämies oli hallituksessa omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.  

 

****************

 

 

Keskusosuusliike Hankkija ehti kuppaamaan suomalaisten maanviljelijöiden varoja ja sitä kautta myös suomalaisten kuluttajien rahoja vuodesta 1905 alkaen aina vuoteen 1992 saakka, jolloin yritys ajautui konkurssiin.

 

Ennen Hankkijan konkurssia oli yhtiön keskeinen osa eli maatalous- ja konekauppa jo siirretty Hankkija-Maatalous Oy –nimiselle tytäryhtiölle, joka aloitti toimintansa vuonna 1988. Saman vuoden heinäkuussa Hankkija-Maatalous Oy omistajaksi tuli SOK 50 %:n omistusosuudella.

Muistan tarkasti, että olin tankkaamassa Nilsiän eräällä huoltoasemalla autoani, kun tieto SOK:n tulemisesta Hankkija-Maatalous Oy:n omistajaksi tuli julkisuuteen.

Vuonna 1993 yhtiö siirtyi kokonaisuudessaan SOK:n eli aikoinaan Hankkijan pahimman kilpailijan omistukseen.

 

SOK myi enemmistön Hankkija-Maatalous Oy:stä tanskalaiselle Danish Agro Holding A/S:lle vuonna 2013 ja sopi samalla koko yhtiön siirtymisestä uudelle omistajalle vuosien 2015–2017 aikana.  

 

Yli sata vuotta suomalaista talonpoikaa kupanneen yrityksen taival päättyi siis tanskalaisomistukseen ja vaikka yrityksen nimenä onkin nyt Hankkija Oy pitää muistaa, että kyseessä on tanskalaisomisteinen yritys.

 

 

****************

 

 

Keskon maatalouskauppa oli vielä runsas vuosi sitten vakava kilpailija tanskalaisomisteiselle Hankkijalla.

 

Toki se on tanskalaisyrityksen vahva kilpailija tänään, mutta ei enää suomalaisomistuksessa, sillä Kesko myi maatalouskauppansa ruotsalaiselle Lantmännenille vuoden 2017 loppupuoliskolla.

 

 

***************

 

 

Ruotsalainen Lantmännen on nyt entistä vahvempi toimija suomalaisessa agribisneksessä, sillä se osti Raisio Oyj:n Raisio Agro Oy:n naudanrehuihin liittyvät liiketoiminnot siten, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) hyväksyi kaupan 23.10.2018.

********

On mielenkiintoista jatkossa seurata Lantmännenin toimintoja Suomessa, sillä jo nyt se omistaa siivun myös HK-Scan Ruokatalosta!

Mihin Lantmännen ehtiikään?

 

 

 

Suomalaisomisteista ”säkkilinjan” agribisnestä on toki edelleen olemassa, mutta pääosa siitä on valitettavan tiukasti sidottu teurastamoiden ja lihanjalostusteollisuuden toimintoihin, joten suomalainen talonpoika joutuu valitsemaan yhteistyökumppanikseen joko norjalais,- tanskalais – tai ruotsalaisomisteisen kauppakumppanin tai joutuu asettumaan teurastamonsa talutusnuoraan.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: agribisnes, suomalaisomisteinen agribisnes, Keskusosuusliike Hankkija, Hankkijan konkurssi, SOK:n omistama Hankkija-Maatalous Oy, Kemiran myynti norjalaisille, Jyri Häkämies myyntimiehenä, Danish Agro Holding A/S, Lantmännen, Keskon maatalouskauppa,

Vuodenvaihteessa voimaatulleet tulorekisterimääräykset lisäävät yhdistysten rahastohoitajien työtä sekä vastuuta

Torstai 10.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Opin eilen Eläkeliiton Pirkanmaan yhdistysten puheenjohtajien ja sihteerien koulutustilaisuudessa, että vuodenvaihteessa astui voimaan säännös, jossa tulorekisteriin pitää yhdistysten ja säätiöiden ilmoittaa maksamansa palkat sekä muut ansiotulot.

 

 

Tulorekisteriin ilmoitetaan maksetut päivärahat, ateriakorvaukset ja kilometrikorvaukset. Myös luontoisedut, kuten puhelinetu tai autoetu, on ilmoitettava.

 

 

Asian tekee yhdistysten kannalta haastavaksi se, että esimerkiksi vastuuhenkilöille maksetut kilometrikorvaukset pitää yhdistyksen rahastonhoitajan ilmoittaa viiden päivän kuluessa tulorekisteriin sen jälkeen, kun kilometrikorvaus on vaikkapa talkoolaisella maksettu.

 

 

Tänä vuonna olen saanut karsittua luottamustehtäviäni, mutta on niitä yhä edelleen ”riittävästi”.

 

 

Olen veloittanut puheenjohtamiltani yhdistyksiltä mm. kilometrikorvauksia esimerkiksi markkinatarvikkeiden kuljettamisesta; kyseessä on ollut suuruusluokaltaan 10 – 20 euron suuruiset kilometrikorvaukset per kuukausi.

 

 

Vuodenvaihteen jälkeen pienetkin kilometrikorvaukset on yhdistyksen rahastonhoitajan toimesta ilmoitettava tulorekisteriin ja viiden päivän aikana siitä, kun ruhtinaallisen suuri vaikkapa 15 euron suuruinen kilometrikorvaus on minulle maksettu!

 

 

Pelkään, että tiukka aikataulu maksettujen kilometrikorvausten ilmoittamisesta tulorekisteriin antaa haasteita löytää yhdistyksille rahastonhoitajia!

 

 

On varmaa, että uusi säännös merkitsee kilometrikorvausten veloittamisaikatauluihin muutoksia, sillä en ainakaan minä tule jatkossa veloittamaan muutaman euron suuruisia kilometrikorvauksia kuin korkeintaan pari kertaa vuodessa.

 

 

*************

 

 

 

Tapasin eilen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen ja keskustelin asiasta…

 

 

 

IMG_6857.JPG

 

 

…hänen kanssaan.

Vasta tapaamisemme jälkeen sain tiedon, että tulorekisteriä on valmisteltu ministeri Vehviläisen johdolla ja se on kuulunut hallituksen kärkihankkeisiin.

 

Ministeri Vehviläinen vakuutti keskusteluissamme minut tulorekisterin tarpeellisuudesta ja kun uskon esivallan olevan mielipiteineen oikeassa, en minäkään halua olla tulorekisteriä vastaan.

 

 

Sen kuitenkin joudun toteamaan, että rahastonhoitajien löytäminen yhdistysten vastuuhenkilöiksi tulee tänä vuonna vaikeutumaan, kun he joutuvat ilmoittamaan mm. yhdistyksen vastuuhenkilöille maksamat kilometrikorvaukset tulorekisteriin jo viiden päivän kuluessa maksutapahtumasta.

 

 

Keskustelin jo eilen erään puheenjohtamani yhdistyksen maksuliikenteen ja kirjanpidon siirtämisestä yhdistyksemme ”omasta hoidosta” ulkopuolisen yrityksen hoidettavaksi ja onnistuuhan se, mutta maksaa!

 

 

Tähän suuntaan olemme kuitenkin menossa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tulorekisteri, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen,

Vuodenvaihteessa voimaantullut uusi yksityistielaki muuttaa kuntien menettelytapoja yksityisteiden avustamisessa

Keskiviikko 9.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Eduskunta on 13.7.2018 hyväksynyt uuden lain ”560/2018 Laki yksityisistä teistä”.  Uusi laki tuli voimaan 1.1.2019.

 

 

Olen osakkaana ja maksumiehenä yhdessä Hämeenkyrössä sijaitsevassa yksityistiessä, neljässä yksityistiessä Viljakkalassa sekä niiden lisäksi osakkaana vielä yhdessä metsäautotiessä Viljakkalassa – perhekuntamme yksityistievastuisiin kuuluu lisäksi se, että Rouva on Kälviällä osakkaana kahdessa yksityistiessä.

 

 

Osakkuuksien lisäksi olen toimitsijamiehenä yhdessä noista Viljakkalassa sijaitsevassa yksityistiessä ja sen osalta vuodenvaihe toi minullekin uutta puuhaa.

 

 

Alkanutta vuotta ajatellen jokaisen tiekunnan ja toimitsijamiehen pitää tuntea uuden yksityistielain 84 §, jossa todetaan kunnan avustuksesta näin:

 

 

”Kunta päättää sen varoista yksityistien tienpitoon myönnettävistä avustuksista, avustuksen ehdoista ja käytön valvonnasta samoin kuin tien tekemisen tai kunnossapidon ottamisesta kokonaan tai osaksi kunnan suoritettavaksi. Edellytyksenä avustuksen myöntämiselle tienpitoon on, että tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta ja että tiekunta ja yksityistietä koskevat tiedot yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä ovat ajantasaiset…”.

 

 

Käsitän, että edellä oleva lainkohta on tiekuntia ja myös kuntia velvoittava eli rahaa kunnilta ei tipu, jos tarvittavat tiedot eivät ole yksityistierekisterissä.

 

*****************

 

Maanmittauslaitos ylläpitää yksityistierekisteriä ja ilmoitin sinne eilen Majajärven yksityistien osalta tarvittavat tiedot.

 

 

Ilmoittaminen on helppoa, sillä tarvittava sähköinen lomake löytyy, kun googlaa ”Maanmittauslaitos yksityistierekisteri”.

 

 

Viljakkala kuuluu nykyään Ylöjärveen ja se on hoitanut taloutensa niin hyvin, että Ylöjärvellä pystyttiin nostamaan yksitieavustuksiin varattua rahasummaa verrattuna vuoteen 2018!

 

*****************

 

 

Maanmittauslaitos siis pitää rekisteriä tiekuntien hallinnassa olevista yksityisistä teistä. Koko maassa näitä teitä on noin 50 000. Tiekuntien tiet palvelevat tavallisesti maa- ja metsätalouden, asutuksen ja loma-asuntojen kuljetustarpeita.

Majajärven yksityistie eli se, jonka toimitsijamiehenä toimin, se on tärkeä tie myös Ratahallintokeskukselle sekä VR:lle. Se on tärkeä näille sen vuoksi, että Majajärven yksityistie tulee olemaan junamatkustajien evakuointitie, jos pääradallamme Majajärven liikennepaikan läheisyydessä tapahtuu junaonnettomuus tai jos sähköveturi simahtaa sopivalle kohdalle maidemme kohdalla!

 

 

On tärkeää, että tiekunnan yhteystiedot ovat ajan tasalla, koska muun muassa kunnat, metsäkeskukset, ELY-keskukset ja kuljetusyrittäjät tarvitsevat tiekuntien yhteystietoja. Yhteystiedot ovat tärkeitä myös Maanmittauslaitokselle, kun tien vaikutusalueella olevista maanmittaustoimituksista tiedotetaan.

 

 

Seuraava vaihe toimitsijamiehen roolissani on alkaa laatimaan Ylöjärven kaupungille kunnossapitoavustushakemusta – sen viimeinen jättöpäivä on 30.4.2019, mutta mikään ei estä sen laatimista vaikkapa jo tänään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yksityistiet, 560/2018 Laki yksityisistä teistä, uusi yksityistielaki, Maanamittauslaitoksen yksityistierekisteri, yksityistierekisteri, kuntien avustukset yksityisteille,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »