Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tammerkosken rannalla

Maanantai 17.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Olin päivänä muutamana liikkeellä Tammerkosken itärannalla Hämeensillasta yläjuoksun suuntaan.

 

Tapani mukaan minulla oli kamera matkassa ja kun bussin lähtöön oli muutama minuutti aikaan, niin räpsyttelin muutaman kuvan.

 

 

 

tammerkoski1

 

 

Sain mahtumaan tähän kuvaan kolme perin tamperelaista elementtiä:

 

  • sähkölaitoksen kuohuva ohijuoksutus

  • Finlayson –kyltti

  • Näsinneula

 

Voi kun kuva olisi äänikuva, sillä niin rauhoittava ääni tulee keväisenä päivänä ohijuoksutuksesta!

 

 

virvatulet1

 

 

Aimo Tukiaisen vuonna 1971 pronssista veistämä Virvatulet –veistos sopii hyvin Tammerkosken itärannalle.

 

 

 

virvatulet2

 

 

Virvatulet-veistoksella ja sen paikalla on monivivahteinen historia, sillä sen taustalta on löydettävissä monia asioita, jotka aiheuttavat tamperelaisten keskuudessa yhä tänäänkin vilkasta keskustelua.
 
Taustalta voidaan löytää mm. Tampereen legendaarinen kaupunginjohtaja Erkki Napoleon Lindfors, marsalkka Mannerheim ja jopa kuvanveistäjä Kalervo Kallio liittyy niihin taustatarinoihin, joiden lopputuloksena Virvatulet-veistos nyt seisoo Tammerkosken itärannalla.

 

 

 

virvatulet3

 

 

Kun veistosta tarkastelee lähemmin huomaa, että veistoksen toinen nimi ”Suomalaisen sotilaan muistomerkki” tai sen kolmas nimi ” Tuntemattoman sotilaan muistomerkki” ovat perusteltuja.

 

 

 

Virvatulet-veistos on helppo löytää, sillä se sijaitsee Hämeensillasta hieman Tammerkosken yläjuoksun suuntaan ja kosken itärannalla.

 

Kannattaa poiketa katsomassa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tammerkoski, Tampere, Tampereen Sähkölaitos, Finlayson, Finlayson-kilpi, Näsinneula, Virvatulet-veistos, Suomalaisen sotilaan muistomerkki, Tuntemattoman sotilaan muistomerkki, Aimo Tukiainen, kuvanveistäjä Aimo Tukiainen, Kalervo Kallio, Erkki Lindfors,

Viimeistä edelliset perinteiset Tampereen Valoviikot ovat päättymässä tammikuun 6. päivänä 2014

Maanantai 23.12.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Valoviikko –perinne juontaa alkunsa 1960-luvun alkupuoliskolle, sillä tuolloin kaupunginjohtaja Erkki Lindfors sai ajatuksen Valoviikoista Essenin vierailullaan.

 

Valoviikkojen toteuttajana on alusta alkaen toiminut tamperelaisten liikkeiden, tavaratalojen, pankkien ja vakuutusyhtiöiden perustama Tampere Tunnetuksi ry.

 

Ensimmäiset Valoviikot järjestettiin syksyllä 1966.

 

 

 

valo1

 

 

Nyt järjestettävät Tampereen Valoviikot ovat järjestyksessä 48. ja se kerrotaan myös siinä valomainoksessa, joka on Hämeenkadun yllä Tampereen rautatieaseman lähellä.

 

 

***********

 

Tampereen Valoviikoissa on kyse katoavasta perinteestä, sillä vain ensi vuonna Valoviikot järjestetään nykyisellä konseptilla.

 

Tampereen 50. Valoviikkoja suunnitellaan parhaillaan ja se tiedetään, että muutoksia on tulossa.

 

Valoviikkojen uudistaminen tapahtuu yhteistyössä Tampereen kaupungin, Tampere Tunnetuksi ry:n, keskustan taloyhtiöiden, yritysten sekä tamperelaisten kesken.

 

Uutta odotellessa kävin kameran kanssa kuvaamassa nykyisiä valokuviota ja tässä pieni kuvakimara kuvioista, jotka vuoden kuluttua siirtyvät historiaan.

 

 

valo2

 

 

valo3

 

 

valo4

 

 

valo5

 

 

 

valo6

 

 

 

valo7

 

 

 

valo8

 

 

 

valo9

 

 

 

valo10

 

 

 

valo11

 

 

 

valo12

 

 

 

 Näemme nämä jouluvalot vielä vuoden kuluttua, mutta sitten ne siirtyvät muistojen joukkoon!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Valoviikot, Tampere Tunnetuksi ry, Erkki Lindfors, kaupunginjohtaja Erkki Lindfors,