Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kerran vielä!

Torstai 29.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen nyt laatinut kymmenkunta juttua kierrätysneuvos Matti Järvenpään Rautapuistosta ja jokainen niistä on saanut yli 5.000 lukijaa – kiitokset Teille mielenkiinnosta.

 

 

Oletan, että Kotisivukoneen rekisteröimistä kävijöistä tuhatkunta on hakukoneiden käyntejä, mutta onhan nelisentuhattakin päivittäistä kävijää melkoinen määrä!

 

 

Nyt vielä muutama kuva, kun sain olla MTK-Viljakkalan matkassa 8.8.2019 käymässä Matti Järvenpään Rautapuistossa:

 

 

 

IMG_3748.JPG

 

 

 

Tämän ladon päädyssä olevat musiikkiin liittyvät teokset viitannevat kierrätysneuvoksen pojan Veli-Matti Järvenpään saavutuksiin musiikin saralla.

 

 

 

IMG_3753.JPG

 

 

 

Suomi 100!

 

 

 

IMG_3754.JPG

 

 
Aistikas paistinpannuasetelma.

 

 

 

IMG_3773.JPG

 

 

Näitä sarvijaakkoja liikkui Tampereen kaduilla vielä joskus 1960-luvullakin – ainakin 1950-luvulla!

 

 

 

IMG_3794.JPG

 

 

Taustalla aito surmanajopallo ja edessä sen pienoismalli.

 

 

Onni Suuronen on 72-vuotiaana kunnostautunut Suomen vanhimpana surmanajajana ja hänen poikansa Kalevi Suuronen on jatkanut isänsä perinnettä.
 
 
Myöhemmin ainakin Pasi Heikkilä ja Sasja Laajoki ovat toimineet surmanajajina.

 

 

Historiaa kierrätysneuvoksen Rautapuistossa tämäkin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kierrätysneuvos, Rautapuisto, surmanajopallo, Onni Suuronen, Kalevi Suuronen, Veli-Matti Järvenpää,

Vieläkin kierrätysneuvoksen Rautapuistosta!

Keskiviikko 28.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Jatkan vieläkin sillä kuvasadolla, jonka sain kamerani linssiin MTK-Viljakkalan tutustumisretkellä kierrätysneuvos Matti Järvenpään Rautapuistoon 8.8.2019:

 

 

IMG_3784.JPG

 

 

Auringonlasku

 

 

 

IMG_3781.JPG

 

 

Tosi on!

 

 

 

IMG_3777.JPG

 

 

Näitä istuimia oli monessakin työkoneessa aikoinaan!

 

 

 

IMG_3766.JPG

 

 

Hanomag edestäpäin, mutta sitten selvisikin, että…

 

 

 

IMG_3767.JPG

 

 

…kyseessä on grilli!

 

 

 

IMG_3765.JPG

 

 

Ämpäriteos on vielä ”vaiheessa”, mutta nyt sen työnimenä on ”Kansalaissota”!

 

 

Odotamme teoksen valmistumista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kierrätysneuvos, Rautapuisto, "Tosi on",

Kansa osasi valita oikein!

Tiistai 27.8.2019 - -Esko Erkkilä-

IMG_3788.JPG

 

 

Kierrätysneuvos Matti Järvenpään Rautapuistossa on eräänä teoksena kysymysmerkki, joka kuvastaa sitä epävarmuutta, joka ainakin vuonna 1994 liittyi siihen, että pitäisikö Suomen liittyä Euroopan Unioniin.

*****************

 

 

Suomi haki EY-jäsenyyttä – silloinen nykyisen EU:n termi - 18.3.1992 ja jäsenyysneuvottelut alkoivat helmikuun 1. päivänä 1993. Samaan aikaan alkoivat neuvottelut Itävallan, Norjan ja Ruotsin kanssa.

 

 

Neuvottelutulos parafioitiin 1.3.1994 ja sopimus allekirjoitettiin Korfun huippukokouksessa 24.6.1994. Suomi, Ruotsi että Norja kaikki alistivat neuvottelutuloksen vielä kansanäänestykselle. Kansanäänestys järjestettiin Suomessa 16. lokakuuta, Ruotsissa 13. marraskuuta ja Norjassa 28. marraskuuta 1994.

 

 

 

IMG_3789.JPG

 

 

Suomen kansanäänestyksessä Euroopan Unioniin liittymistä kannatti 56,89 % kansalaisista ja sitä vastusti 43,11 %.

 

 

Pirkanmaan vaalipiirissä liittymistä kannatti 54,77 % ja sitä vastusti 45,23 %.

 

 

On selvää, että kuuluin 16.10.1994 järjestetyssä kansanäänestyksessä enemmistöön ja en ole silloista päätöstäni saanut katua.

 

 

Luonnollista on, että Euroopan Unioniin liittyminen on ollut erityisesti maatalouteen liittyvissä asioissa haasteellista, mutta paljon vaikeampaa elämämme olisi, jos emme olisi 1.1.1995 liittyneet Euroopan Unioniin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Kierrätysneuvos, Rautapuisto, EU-jäsenyys, Suomen EU-jäsenyys, Kansanäänetys EU:hun liittymisestä, EU-kansanäänestys 16.10.1994,

Happosademetsä-ilmiö vaanii!

Maanantai 26.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Kierrätysneuvos Matti Järvenpään Rautapuistossa Hämeenkyrössä on hänen tekemänsä veistos ”Happosademetsä” ollut aikoinaan aikaansa edellä, mutta nyt se on myös tieteen valossa totisinta totta.

 

 

 

IMG_3780.JPG

 

 

Taiteilija eli kierrätysneuvos on teosta laatiessaan käyttänyt hyväkseen hevosvetoisten äkeiden – lapiorullaäkeiden – akseleita.

 

 

Hevosvetoiset lapiorullaäkeet olivat hyvin yleisiä pikkutiloilla vielä 1950-luvulla ja sellainen oli myös meillä – ja on yhä!

 

 

Muistan, kun istuin ”päivähoidossa” tai olinko vain painona Sukkela-merkkisen hevosvetoisen lapiorullaäkeen päällä ja hevosen suitset pääsivät putoamaan istuimen lautojen välistä akselille – onneksi isä käveli vierellä ja hevosen oli rauhallinen luonteeltaan, joten suitset eivät ehtineet kiristyä liiaksi! Oli siinä varjelusta siinäkin!

 

 ***************

 

Mutta tuohon kierrätysneuvoksen ”Happosademetsä” –teokseen:

 

 

Kaikkinaiset ilmansaasteet ovat nykyajan vakavia murheita ja siinä mielessä kierrätysneuvos on jälleen ollut ajan tasalla, kun on laatinut tuon teoksen.

 

 

”Happosademetsän” keskelle on vuosien saatossa alkanut kasvamaan kuusentaimia ja se kertoo, että peli ilmansaasteiden osalta ei ole vielä kuitenkaan täysin menetetty!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kierrätysneuvos, Rautapuisto, Happosade, happosade-ilmiö, Sukkela, Sukkela-äes, Sukkela hevosvetoinen äes, hevosvetoinen äes,

Luomu-televisiota katsellaan sontaluukun läpi!

Sunnuntai 25.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Kierrätysneuvos Matti Järvenpään ”Rautapuistossa” Hämeenkyrössä eräs kohde on…

 

 

…Luomu-TV.

 

 

 

IMG_3792.JPG

 

 

Kierrätysneuvos asettaa katsojan istumaan ensimmäiseen työhönsä eli vallan mainioon keinutuoliin ja sen jälkeen avataan Luomu-TV.
 

 

 

IMG_3791.JPG

 

 

Luomu-TV:tä katsellaan sontaluukun läpi ja sieltä saattaa nähdä…

 

 

 

IMG_3790.JPG

 

 

…elävää luontoa, mutta varmasti sieltä näkee kierrätysneuvoksen taiteileman sorsapoikueen, joka emonsa johdolla on menossa eteenpäin!
 

 

*****************

 

 

TV-ruudun kokoiset sontaluukut olivat yleisiä vielä 1940-luvulla rakennetuissa navetoissa, mutta jo 1950-luvulla rakennetuissa navetoissa sontaluukut olivat tavallisen oven kokoisia ja näin oli myös meillä, sillä navettamme oli ja on rakennettu vuonna 1955.

 

 

*****************

 

 

Kierrätysneuvoksen teoksiin sisältyy aina vahva sanoma ja niin varmaan tässäkin.

 

 

Tulkitsen sontaluukku-Luomu-televisiota omalla tavallani, kun näen sontaluukussa piikin nykyistä televisiotoimintaa kohtaan.

 

 

Samoin haluan nähdä teoksessa piikin myös yletöntä luomuilua kohtaan, sillä sitä en osaa arvostaa kovinkaan korkealle.

 

 

On ehkä parempi, että en sano aiheesta enempää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kierrätysneuvos, Rautapuisto, Luomu-TV, sorsapoikue, luomu,

Kierrätysneuvos Matti Järvenpään 1980-luvulla laatiman "Konflikti"-teoksen sanoma on yhä tänäänkin ajankohtainen

Lauantai 24.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Jatkan tänäänkin hämeenkyröläisen kierrätysneuvoksen Matti Järvenpään taidetuotannosta kertomista ja tänään on vuorossa taiteilijan itsensä päätyönään pitämä ”Konflikti”-teos.

 

 

 

IMG_3787.JPG

 

 

”Konflikti” on maapallon muotoinen kookas taideteos, jolla on vahva sanoma rauhan puolesta.

 

 

 

IMG_3786.JPG

 

 

Kierrätysneuvos on tehnyt tätä teosta aikoinaan kahdeksan vuotta ja eräänä pitkittymisen syynä on ollut se, että teoksen keskeisiä osasia eli halkomakirveitä ei ollut helppo saada tarvittavaa määrää!

 

 

 

IMG_3785.JPG

 

 

Sodan, taistelun ja kirveiden kalistelun yläpuolella on kuitenkin kaksi onnea tuovilla hevosenkengillä koristeltua rauhankyyhkystä, jotka silloin kylmän sodan ja myös nyt nykyaikana antavat uskoa rauhanaatteen voitolle!

 

 

Puhutteleva teos!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kierrätysneuvos, Rautapuisto, Konflikti, rauhankyyhkyt, sapelien kalistelu, kylmänsodan aika,

Suomalainen maidontuotanto on toki EU-aikana vähentynyt, mutta on se yhä edelleen rakennekehityksen ansiosta elinvoimainen!

Perjantai 23.8.2019 - -Esko Erkkilä-

IMG_3778.JPG

 

 

Hämeenkyröläisen kierrätysneuvos Matti Järvenpään Rautapuistossa saimme tutustua 8.8.2019 niiden kyläläisten maitotonkkiin, jotka ovat lopettaneet maidontuotannon kierrätysneuvoksen kotikylällä sen jälkeen, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin vuonna 1995.

 

 

Tilanne ei valtakunnan tasolla ole mielestäni hälyttävä, sillä vuosittain maidon tuotantomäärät ja maitoa tuottavien tilojen lukumäärät ovat kehittyneet seuraavasti:

 

 

  • 1990: 2600 miljoonaa litraa ja 44.000 maidontuottajaa
  • 2000: 2371 miljoonaa litraa ja 22.000 maidontuottajaa
  • 2005: 2293 miljoonaa litraa ja 15.000 maidontuottajaa
  • 2010: 2222 miljoonaa litraa ja 11.000 maidontuottajaa
  • 2024: 2289 miljoonaa litraa ja 8.000 maidontuottajaa

 

 

En ”tähän hätään” löytänyt tilastoja vaikkapa vuodelta 1965, mutta sen totean, että vanhempani saivat silloin kolmesta lehmästään niin paljon elantoa, että minä enkä siskoni emme joutuneet ottamaan penninkään verran lainaa, jotta pystyimme kouluttautumaan minä agrologiksi ja siskoni 4H-nevojaksi!

 

 

Suomalainen maidontuotanto on kautta aikain antanut leivän monille ja näin tapahtuu Suomessa myös EU-aikana!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kierrätysneuvos, Rautapuisto, maidontuotanto EU.n aikana, maidontuotannon rakenne EU:n aikana,

Kierrätysneuvos on saanut Mikko Alatalon kioskiinsa myyjäksi!

Torstai 22.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Juttuni otsikko saattaa tuntua hieman ihmeelliseltä, mutta odottakaas!

 

 

MTK-Viljakkalan jäsenten tutustuminen kierrätysneuvos Matti Järvenpään elämyspuistoon jatkui 8.8.2019 siten, että siirryimme kävellen kierrätysneuvoksen johdolla Pannuhuoneelta viitisensadan metrin etäisyydellä sijaitsevaan Rautapuistoon tai tarkasti ottaen samalle alueelle, jossa Rautapuisto sijaitsee.

 

 

Kahdenkymmentäkolmevuotias kierrätysneuvos oli porukkamme ketterin ja hän sai odotella meitä muita hitaampia kävelijöitä – osa kulki matkan jopa autolla!

 

 

 

IMG_3762.JPG

 

 

Ensimmäinen kohteemme oli 1950- ja 1960-luvuilta kaikille tuttu kioski, joita oli mm. Viljakkalassa eri puolilla pitäjää useita.

 

 

Kiitokset kierrätysneuvokselle, joka yhden kioskin pelastamisella on saanut paljon aikaiseksi entisaikojen kioskiperinteen vaalimisessa – on hienoa, että hän on saanut kioskinsa myyjäksi Pirkanmaan senaattorin eli Mikko Alatalon!

 

 

 

IMG_3763.JPG

 

 

Tältä näyttää Mikon hoitaman kioskin sisätiloissa!

 

 

*****************

 

 

 

Muistan omakohtaisesti kolme kioskia Viljakkalasta:

 

***

Kirkonkylässä keskellä kylää sijaitsi kioski Hämeenkyrön Osuuskaupan naapurina.

 

 

Muistan, kun ostin tuosta kioskista jäätelöpuikkoja, mutta aina piti äidiltä varmistaa sanatarkasti, että miten myyjältä pyydetään ”suklaapuikko”!

 

 

En tiedä, että kuka henkilö tai yhdistys piti tuota kioskia toiminnassa.

 

***

 

Toinen kioski, jonka hyvin muistan, sijaitsi Viljakkalan Koivistonkylässä nykyisen Kyrönlahdentien ja Myllykulmantien risteyksessä.

 

 

Tuota kioskia pitivät samalla tontilla asuvat Martti ja Toini Rantala, jotka sittemmin siirtyivät Viljakkalan Lääkärintalon talonmiehiksi.

 

Martti oli ketterä jaloistaan ja hän kiirehti kioskille myymään, jos joku tuli ostoksille kioskille – kioskia ei enää ole olemassa, mutta Martin ja Toinin omakotitalo on yhä paikoillaan ja uusien asukkaiden asuttama.

 

 ***

Kolmas Viljakkalassa muistamani kioski oli Simosen Huldan hoitama Viljakkalan Urheilijat 45:n omistama kioski Ylisorvarin navetan kupeessa.  Saattaa olla, että Hulda hoiti kioskia jossain vaiheessa myös itsenäisenä yrittäjänä.

 

 

Hulda Simonen on Suomen ensimmäisen tangokuningas Kauko Simosen äiti, mutta juttuni ja muistelukseni Kaukosta ovat kokonaan uuden jutun aihe!

***

Kaikki nämä muistamani kioskit olivat samanlaisia, kuin kierrätysneuvoksen kioski, jossa Mikko Alatalo toimii myyjänä!

Kiitokset kierrätysneuvokselle kioskiperinteen vaalimisesta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kierrätysneuvos, Rautapuisto, maalaiskioskit, kioskiperinne,

Kappeli, paistinpannut ja Pannuhuone

Keskiviikko 21.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Jatkan eilistä juttuani vierailustamme kierrätysneuvos Matti Järvenpään luona Hämeenkyrössä!

 

 

IMG_3747.JPG

 

 

Kierrätysneuvos otti meidät vastaan Kappelissa eli tontillaan kasvavan 160 –vuotta vanhan kuusen alla ja kertoi siellä harrastuksestaan.

 

 

Kappelin muodostaa tosiaan 160 –vuotta vanha kuusi ja sen maahan asti ulottuvat oksat.

 

 

On varmaa, että rankimmatkaan sateet eivät pääse kastelemaan Kappelissa olevia vieraita, sillä niin tuuheat ja hyvinvoivat ovat Kappeli-kuusen oksat!

 

 

 

****************

 

Matkamme jatkui…

 

 

 

IMG_3751.JPG

 

 

 

IMG_3749.JPG

 

 

…sillä Kappelin jälkeen suuntasimme ladolle, jonka ulkoseinät kierrätysneuvos on koristellut sadoilla erilaisilla paistinpannuilla.

 

 

 

IMG_3746.JPG

 

 

Ladon seinällä olevat paistinpannut muodostavat ainutlaatuisen näkymän ja kierrätysneuvos kertoi, että nämä sadat lättypannut muistuttavat hänelle Alma-mummun paistamista maailman parhaista lätyistä!

 

Minulla on varaston seinällä puolentusinaa paistinpannuja, mutta on tämä uskomaton näkymä!

 

************

 

 

IMG_3761.JPG

 

 

Lähes yhtä uskomaton on myös seuraavan ladon eli Pannuhuoneen sisätilojen näkymä!

 

 

 

IMG_3757.JPG

 

 

 

IMG_37562.JPG

 

 

 

IMG_3758.JPG

 

 

 

IMG_3759.JPG

 

 

 

Pannuhuone on teemansa mukaisesti todellinen ”pannuhuone”, sillä sen seinillä on satoja kahvipannuja riippumassa katosta lattiaan saakka!

 

 

Osaisivatpa nuo kahvipannut kertoa oman historiansa!

 

 

No, matkamme jatkui puolen kilometrin päässä sijaitsevaan Rautapuistoon, mutta siitä erikseen myöhemmin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rautapuisto, Rautapuisto Hämeenkyrössä, kierrätysneuvos Matti Järvenpää, Kappeli, Pannuhuone,