Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Haastavia toimenpiteitä Mustolan satamassa Lappeenrannassa!

Maanantai 4.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Venäjän aloittama tuhoamissota Ukrainassa tuo mieleen ne työelämani aikaiset työtehtävät, jotka liittyivät enemmän tai vähemmän kiinteästi Venäjään.

 

Eräs paljon huolta, murhetta ja ylimääräisiä kustannuksia aiheuttanut oli se, kun ostimme 3.000 tonnia venäläistä melassileikettä.

 

Sovimme, että venäläinen kauppakumppani toimittaa tuon erän rautatievaunuilla Lappeenrannan Mustolassa yhteistyökumppanimme omistamiin varastoihin.

 

Homma sujui päällisin puolin oikein, mutta kun kuljetuksiin käytettyjä rautatievaunuja oli ennen leikekuljetuksia käytetty Venäjällä kiviaineksen kuljettamiseen, niin melassileikkeessä oli kiviä ja mursketta mukana niin paljon, että sitä ei voitu käyttää rehuseosten raaka-aineena.

 

Teimme tietysti asiasta reklamaation, mutta venäläiset kauppakumppanit ”eivät tunnustaneet” mitään – he jopa väittivät, että kiviä oli lisätty vaunulasteihin Suomen puolella!

 

Venäläisistä myyjistä ei siis ollut pienintäkään apua ongelman ratkaisemisessa!

 

Pitkällisen pohdiskelun ja etsimisen jälkeen löysin yrittäjän, joka puujalostusteollisuudessa puhdistaa kannoista maat ja kivet, jotta niitä voidaan käyttää lämpövoimaloiden energialähteenä.

 

Oikeilla säädöillä nämä isot laitteistot soveltuivat myös siihen, että saimme kivet ja soramurskeen eroteltua melassileikkeestä ja pystyimme käyttämään leikkeen rehuseostemme raaka-aineena.

 

Kaikkea sitä on saanutkin tehdä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Haastavia toimenpiteitä Mustolan satamassa Lappeenrannassa!, Mustolan satama, kiviä melassileikkeessä, kliviä venäläisessä melassileikkeessä, venäläinen melassileike, melassileike, Rehuraisio Oy, Venäjän aloittama tuhoamissota Ukrainassa, Lappeenranta,

Lörtsy, vety ja atomi, mustamakkara

Perjantai 14.11.2014 - -Esko Erkkilä-

Sain työurani aikana tehdä tiivistä yhteistyötä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanssa.

 

Opin arvostamaan Eviran henkilöitä, jotka ovat olleet se keskeinen ”lukko”, jotta Suomessa elintarvikkeiden turvallisuustilanne on maailman paras.

 

Meillä ei ole vaaraa sairastua salmonellaan ja yleensäkin elintarvikkeittemme kaikkinainen laatutaso on erinomainen.

 

Nyt Elintarviketurvallisuusvirasto Evira oli kuitenkin luiskahtamassa asiattomuuksiin, kun sen tarkoituksena oli kieltää lörtsy-nimen käyttäminen.

 

Olen harvakseltaan liikkunut Savonlinnassa, mutta tiedän mikä on lörtsy.

 

Lörtsy on lihalla tai hillolla täytetty piirakka – se on tehty munkkitaikinaan.

 

Savonlinnassa käydessä pitää käydä ostamassa lörtsyjä vaikka nykyisin niitä on saatavissa muuallakin Suomessa.

 

Sosiaalisessa mediassa luotu paine mursi Eviran byrokraattien ajatukset ja niin siellä tehtiinkin eilen päätös, että lörtsyä saa jatkossakin kutsua lörtsyksi.

 

Näin asiasta kerrottiin eilen klo 12.20 Eviran julkaisemassa lehdistötiedotteessa:

 

 

”Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lörtsyä saa sanoa lörtsyksi eikä virasto ole kieltänyt nimen käyttöä. Tähän asti Evira ei ole pitänyt lörtsyä kaikkialla Suomessa tunnettuna nimenä. Nimestä käydyn julkisen keskustelun myötä on nyt selvää, että nimi on vakiintunut.” 

 

Eräs lörtsy-termin aktiivisimmista puolustajista sosiaalisessa mediassa oli ex-europarlamentaarikko Riikka Pakarinen. Saatoin olla yksi, joka vaikutti Eviran perääntymiseen, sillä kommentoin Riikan fb-juttua niin, että lörtsy tunnetaan Tampereellakin!

 

On hyvä, että byrokraatit joutuivat taipumaan järkimenettelyn edessä!

 

 

*****************

 

Lappeenrannan torilla ja miksei muuallakin Lappeenrannassa myydään vetyä ja atomia.

 

Vety ja atomi olivat minulle ennen tuntemattomia, mutta lappeenrantalaisten asiakkaiden luona käydessäni opin tuntemaan mitä vety ja atomi Lappeenrannassa merkitsevät.

 

Erään asiakasyrittäjäperheen vaimolla oli myyntikoju Lappeenrannan torilla, jossa hän myi mm. vetyjä ja atomeja.

 

Yrittäjäperheellä oli sikala lähellä Lappeenrantaa ja usein rehukeskustelumme päättyikin siihen, että menimme isännän kanssa torille ja siellä sain nauttia mainiot vedyt ja atomit asiakkaamme lukuun! Hienoja muistoja!

 

Vety ja atomi ovat lihapiirakoita.

 

Vedyn täytteenä on keitetty kananmuna sekä kinkkua; atomissa on täytteenä vain toista.

 

 

************

 

 

En tiedä, että onko Evira laittamassa vetyä ja atomia kieltolistalleen, mutta siitä olen jokseenkin varma, että Tampereen tunnus eli mustamakkara ei kieltolistalle joudu!

 

Ostan vähintään kerran viikossa mustaamakkaraa ja ostan sitä sellaisen määrän, että syön sen heti jossain sopivassa paikassa.

 

Mustaamakkaraa ei koskaan osteta ”kilopyyntönä” vaan tavallisin tapa on ostaa vaikkapa ”menopaluu” –termillä. Minä ostan tavallisesti mustaamakkaraa niin, että näytän myyjälle sen pätkän, jonka haluan ostaa!

 

 

 

Lörtsy, vety, atomi ja mustamakkara ovat paikallisia herkkutuotteita, mutta ne tunnetaan laajalti koko Suomessa, joten Eviran perääntyminen lörtsy-sanan kieltämisestä oli järjen voitto!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lörtsy, lörtsy ja Savonlinnan, vety ja atomi, vety ja Lappeenranta, atomi ja Lappeenranta, mustamakkara, mustamakkara ja Tampere, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira,

Liikenneministeri Kyllösen giljotiiniohjeistus oli sittenkin totta!

Sunnuntai 18.11.2012 - -Esko Erkkilä-

Kaikilla on tuoreessa muistissa nykyhallituksen kuntakartta, jonka olemassaolon Kataisen-Virkkusen-Urpilaisen –kopla kiisti, kun Suomen Kuvalehti sen aikoinaan julkaisi.

 

Muutaman ajan kuluttua kaikille selvisi, että mainittu kuntakartta oli kuitenkin olemassa, vaikka se Suomen Kuvalehden kertomana yritettiinkin hallituksen toimesta kiistää.

 

Nyt liikenneministeri Merja Kyllösen giljotiinisuunnitelma tiehankkeiden torppaamiseksi on kokemassa täsmälleen saman kohtalon kuin Virkkusen kuntakartta.

 

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina 15. marraskuuta 2012 klo 16.00 kansanedustaja Mikko Alatalon ansiokas toiminta ja Helsingin Sanomien lauantaina 17.11.2012 julkaistu artikkeli ovat karua kertomaa ja todistavat ministeri Kyllösen päätöksistä sekä yli miljardin euron suuruisen giljotiinilistan olemassaolosta.

 

Kansanedustaja Alatalo kysyi näin:

 

Arvoisa puhemies!  Arvoisa ministeri Kyllönen!

Julkisuuteen on tullut niin sanottu giljotiinilista, jolla leikataan maakunnille tärkeistä tiehankkeista lähes miljardi euroa. Ylen uutisten mukaan leikkauslista tuli teille, ministeri, yllätyksenä. Kuitenkin on tullut tietoa siitä, että Liikennevirastossa on suunniteltu tieremonttien leikkauksia jo kesästä saakka ja nimenomaan ministerin ohjaamana. Työryhmää ohjastetaan niin sanottuun uudelleenarviointiin, mikä tarkoittaa tiehankkeiden paloittelua, rahojen rajuja leikkauksia, entisten suunnittelurahojen hukkaamista sekä hankkeiden viivästymistä.

Olette maininnut kyllä, arvoisa ministeri, uudelleenarvioinnista, mutta onko teillä todella ollut mandaatti kaikilta hallituspuolueilta teettää peräti miljardin euron leikkaukset vai ovatko virkamiehet leikanneet tuon miljardin vasten tahtoanne, vaikka tehän ette hyväksy sellaisia virkamiehiä, jotka eivät nauti teidän luottamustanne?


Mikko Alatalon aloittama keskustelu lainehti eduskunnassa monien tiehankkeiden ympärillä. Sen aikana monet kansanedustajat käyttivät puheenvuoroja joissa käsiteltiin useita tiehankkeita eri puolilla maata.

 

Jossain vaiheessa päästiin VT8:n kohdalle ja siitä perussuomalaisten Ritva Elomaa sekä ministeri Merja Kyllönen sanailivat näin:

 

Ritva Elomaa/ps:

Arvoisa puhemies!

Valtatie 8 puhuttaa, ja vielä kerran koko kansan edessä haluaisin kysyä. Maskun ympäristölupa umpeutuu ensi vuonna, saadaanko siihen rahat, alkaako Kasitien parannus?

 

Liikenneministeri Merja Kyllönen:

 Arvoisa herra puhemies!

Koska kertaus on opintojen äiti, niin toistan vielä kerran, että me teemme kaikkemme, jotta Maskun ympäristölupa ei vanhene ja lapio - mikä kirves ja hakku, mikä tarvitaan - on maassa 2013.

 


Mikko Alatalon aloittaman mielenkiintoisen eduskuntakeskustelun pöytäkirja kannattaa lukea. Se löytyy seuraavanlaista polkua seuraten:

www.eduskunta.fi -> täysistunto -> viimeisimmät täysistuntopöytäkirjat -> PTK 111/2012 vp - Täysistunto ja suullinen kyselytunti ja siellä kohta "HTM" -> Tiehankkeiden leikkaussuunnitelmat


*********

 

Helsingin Sanomat julkisti lauantaina 17.11.2012 sivullaan A4 ”Kyllösen giljotiinin” olleen liikenne- ja viestintäministeriön Liikennevirastolle määräämä ohjeistus.

 

Kirjeet ohjeistuksista on Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan päivätty 4. kesäkuuta ja 19. syyskuuta.

 

Liikenne- ja viestintäministeriön 4.6.2012 lähettämissä kirjeissä todetaan, että ”uudelleenarvioinnin” kohteiksi määrätään seuraavat tiesuunnitelmat:

 

  • VT6 Taavetti – Lappeenranta
  • VT8 Turku – Pori
  • VT3 Tampere –Vaasa
  • VT4 Jyväskylä – Oulu
  • VT5 Mikkeli – Juva
  • VT 9 Tampere –Orivesi
  • VT 12 Lahden eteläinen kehätie

 

On enemmän kuin surullista, että maakuntien tiehankkeet on nyt Kataisen – Urpilaisen – Kyllösen päätöksillä torpattu.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyllösen giljotiini, liikenneministeri Kyllösen giljotiiniohjeistus, Mikko Alatalo, Merja Kyllönen, Ritva Elomaa, Kike Elomaa, VT6 Taavetti - Lappeenranta, VT8 Turku - Pori, VT3 Tampere - Vaasa, VT4 Jyväskylä - Oulu, VT5 Mikkeli - Juva, VT9, VT12,