Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Avomaankurkun satokausi on päättynyt!

Lauantai 24.9.2022 - -Esko Erkkilä-

Itsekasvatettu avomaankurkku on todellinen herkkukurkku ja se on maultaan tyystin toista, kuin marketeissa myytävä lasivillassa ravintoliuoksella kasvatettu kurkku.

 

 

Meillä mökkimaailmassa kasvatetaan avomaankurkkua lavassa eli mitään suojaa kurkuilla ei ole kesällä – syksyllä kurkkujen päällä on harso.

 

IMG_6204.JPG

 

Poistin eilen harson ja varsin alakuloinen näkymähän sieltä paljastui.

 

 

IMG_6205.JPG

 

Kurkut olivat kuitenkin säästyneet pakkaselta ja sainkin avomaankurkkuja talteen vielä kolme kiloa!

 

 

IMG_6207.JPG

 

Löysin muutaman isokokoisen kurkun, jotka nekin olivat laadultaan erinomaisia!

 

****************

 

Kokemukset rohkaisevat myös ensi keväänä laittamaan avomaankurkkuja kasvamaan samalle paikalle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Avomaankurkun satokausi on päättynyt!, avomaankurkku,

Kanna ja kalla...

Sunnuntai 31.7.2022 - -Esko Erkkilä-

…ovat kasveja, joihin sain tutustua vasta viitisentoista vuotta sitten.

 

IMG_5834.JPG

 

 

IMG_5844.JPG

 

Kanna on peritamperelainen kasvi, sillä ainakin jonkin aikaa sitten kannoja oli eri puolilla Tamperetta yli 3.000 kasvia.

 

Toimin aikoinaan Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtaja ja silloin Tampereella hoidettiin myös 500 seinäjokisen kannan talvehdittaminen.

 

Kannojen talvehdittaminen tapahtuu viileässä tilassa ja juuripaakkuina.

 

Meillä kotona kannojen talvehdittaminen tapahtuu pahvilaatikossa ja autotallissa.

 

********************

 

IMG_5835.JPG

 

Kallan saaminen toisena vuonna kukkimaan on haastavaa hommaa ja joskus se onnistuu meiltäkin.

 

Myös kalla vaatii syksyllä ja talvella mieluusti kolmen kuukauden pituisen lepoajan viileässä (n. 10 astetta) ja kuivassa paikassa – ilman talviajan lepoaikaa kallaa on turha yrittää saada kukkimaan.

 

Kallan kukinto on mielestäni todella hieno ja puutarhaharrastajan unelma onkin se, että vaikkapa verannalla olisi heinä – elokuun vaihteessa kymmenkunta kukkivaa kallaa!

 

Kannustan lisäämään omiin kasvivalikoimiin kannoja sekä kalloja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kanna, Kalla, Tampereen kannat, Seinäjoen kannat, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunta,

Kiitokset Tampereen yliopistollisen sairaalan Tays:n pysäköintihallista!

Perjantai 29.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Henkilöautojen kunnolliset ja asiakasystävälliset pysäköintimahdollisuudet ovat Tampereella harvassa, mutta Tampereen yliopistollisen sairaalan eli Tays:n pysäköintihallin systeemit ovat suuren kiitoksen paikka.

 

Tässä iässä ja näillä sairauksilla joutuu melko usein vierailemaan Tays:ssa ja ainoa oikea kulkumuoto sinne on oma auto ja sen pysäköiminen pysäköintihallissa, josta pääsee kätevästi pääaulaan joko liukukäytävää pitkin tai hissillä.

 

Pysäköinti on perin kohtuuhintaista ja se maksetaan vasta lähtiessä. Maksamisessa tarvitsee muistaa autonsa rekisterinumero.

 

On harvinaista, että myös saatto- ja jättöliikenne onnistuvat hallin kautta. Alle 30 minuuttia kestävä saattoliikenne on maksutonta, joten jos viipyy hallissa alle puoli tuntia, ei tarvitse käydä maksuautomaatilla lainkaan!

 

Käynti Tays:ssa omalla autolla jättää aina hyvän mielen päällimmäiseksi ja merkittävä etu on myös se, että Tays-käynnillä ei tarvitse käyttää Tampereen turhaa miljardi-investointia eli ratikkaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kiitokset Tampereen yliopistollisen sairaalan Tays:n pysäköintihallista!, Tampere, Tays, Tays:n pysäköintihalli, Tampereen yliopistollinen sairaala, Tampereen turha miljardi-investointi eli ratikka, Tampereen ratikka,

Miten sitä ennenaikaan pärjättiinkään odotustiloissa?

Sunnuntai 8.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Minulla oli toissapäivänä pieni säätöhomma autossani ja jouduin sen vuoksi kuluttamaan aikaani korjaamon asiakastiloissa runsaan tunnin.

 

Meneillään on vilkas vaihtorumba talvirenkaista kesärenkaisiin ja korjaamon asiakastiloissa kävi aikamoinen vilske, kun asiakkaat odottivat autojensa renkaidenvaihtoa.

 

Olin varautunut siihen, että voisin odotusaikana seurata maailmanmenoa kännykästäni ja niin olivat tehneet myös kaikki muut!

 

Havaitsin, että jokainen odotustiloissa töiden valmistumista odottanut asiakas räpläsi koko ajan kännykkäänsä ja asiakaskäyttöön varatut sanoma- sekä aikakauslehdet saivat olla tyhjänpanttina!

 

 

Miten me ennen pärjäsimmekään ilman kännyköitä?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kännykkä, odotustilat, virastojen odotustilat, lääkärin odotustilat, autokorjaamoiden odotustilat, Miten pärjäsimmekään ilman kännyköitä?,

Pärekopat ovat ekologisia ratkaisuja!

Torstai 28.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin eilen Maaseudun Sivistysliiton Tampereen Opinto- ja Kulttuuriyhdistyksen 40-vuotisjuhlaan ja tuon juhlan tuloksena muistelen omia kokemuksiani pärekoppien valmistamisesta.

 

IMG_5193.JPG

 

MSL-Tampere elvyttää pärekoppaperinnettä ja järjestää muutaman kerran kesässä pärekorinheiton mestaruuskilpailut.

 

Heittovälineenä on kuvassa näkyvä kahdella kädensijalla varustettu pärekoppa ja tulos mitataan mittanauhalla.

 

******************

 

Joskus 1950-luvun alkupuolella meillä kävi pärekoppamestari, joka valmisti useamman vuoden tarpeeseen erikokoisia pärekoppia.

 

Meidän omissa metsissä ei ollut salskeita ja suoria mäntyjä, joista olisi saanut pärekoppapäreitä, mutta Jalavan Aapeli antoi ystävällisesti kaataa omasta metsästään laadukkaita päreiden valmistukseen sopivia mäntyjä – maksua vastaan tietysti!

 

Nokialainen pärekoppamestari oli mukana, kun kaadoimme Aapelin metsästä päreiden valmistukseen soveltuvia mäntyjä.

 

Perunakoppien valmistamiseen tarvittavien päreiden pituus oli lyhyt, mutta rouhekoppien valmistamiseen tarvittiin jopa lähemmäs nelimetrisiä päreitä, joten tarve pitkille päreille oli kova.

 

Pärekoppamestari oli meillä pari tai kolme päivää ja sen jälkeen hän siirtyi valmistamaan pärekoppia seuraavaan taloon.

 

Huomaan, että nykyisin rouhekoppaa kutsutaan silppukopaksi tai pelukopaksi, mutta väliäkös sillä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pärekopat ovat ekologisia ratkaisuja!, Pärekoppa, pärekoppamestari, MSL-Tampere, Pärekopanheitto, pärekopanheittokisat, perunakoppa, rouhekoppa, pelukoppa, silppukoppa,

Rouvan äiti, anoppini ja poikiemme mummu oli syntynyt Salmin pitäjän Mantsinsaarella vuonna 1915.

Tiistai 19.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Rouvan äiti, anoppini ja poikiemme mummu oli syntynyt Salmin pitäjän Mantsinsaarella vuonna 1915.

 

Anoppini synnyinkodin rauniot sijaitsevat Mantsinsaaren Työmpäisten kylässä ja olen päässyt käymään noilla raunioilla muutaman kerran.

 

Rouvaa en ole sinne saanut lähtemään, mutta keskipoikamme oli mukana eräällä Mantsinsaaren matkallamme – taisi olla vuosi 1998 eli keskipoikamme oli silloin 8-vuotias.

 

Ahvenen-talon raunioille – anoppini oli tyttösukunimeltään Ahven – on matkaa Mantsinsaaren laituripenkereeltä kolmisen kilometriä ja raunioilta poislähtiessämme olin tyytyväinen, kun keskipoikamme jäi muusta porukasta jälkeen ja kuvasi mummunsa lapsuudenmaisemia!

 

Putinin hirviömäinen toiminta Ukrainassa merkitsee, että suomalaisilla ei ole mahdollisuutta pitkään aikaan päästä kotiseutumatkoille pakkoluovutettuun Karjalaan.

 

Olen tyytyväinen, että olen saanut olla osallisena siinä sukupolvien ketjussa, jotka ovat aikaansaaneet katkeamattoman ketjun Mantsinsaarelta nyky-Suomeen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anoppini oli syntynyt Mantsinsaarella, Laatokan Mantsinsaari, Työmpäinen, Salmin pitäjän Mantsinsaaren Työmpäisten kylä, Salmi, Salmin pitäjä, Ahvenen suku, Ahvenen suku Mantsinsaarelta,

Pitkän askeleen edellä presidentti Vladimir Putinia ja Moskovan patriarkka Kirill´ä!

Maanantai 18.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Pääsin käymään Laatokan Valamossa 11.7.2016 ja päivä oli siinä mielessä merkityksellinen, sillä samana päivänä Valamossa vierailivat myös Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Moskovan patriarkka Kirill.

 

Putin ja Kirill eivät silloin vielä olleet koko muun maailman halveksimia hylkiöitä vaan heillä oli tiettyä arvovaltaa.

 

Olin mukana kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäen johtaman Kyröläismatkan jäsenenä ja lähdimme aamuvarhain matkalle Sortavalasta, jonne myös illalla palasimme.

 

Turvatoimet Valamossa olivat tiukat, sillä Putin seurueineen oli meidän jälkeemme tulossa samoihin paikkoihin; jouduin mm. laukaisemaan kamerani turvamiesten nähden, jotta he saivat varmuuden, että kamerassani ei ollut aseita!

 

***

 

Putin oli ollut poissa julkisuudesta useita päiviä, joten hänen vierailunsa Valamossa herätti laajaa huomiota.

 

putinjakirill2016.jpg

 

Putinin vierailu Valamossa noteerattiin myös seuraavana päivänä eli 12.7.2016 MTV:ssä, jossa klo 08.43 näytettiin hänen sekä patriarkka Kirillin vierailleen Valamossa edellispäivänä.

 

Näin lähellä olen tuota hirviöhallitsijaa joskus ollut!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Laatokan Valamo, Valamo, presidentti Putin, Putin, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Kirill. Moskovan patriarkka Kirill, Kyröläismatka 2016,

Anu Vehviläiselle kiitokset ja Matti Vanhaselle menestystä!

Keskiviikko 2.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Tänään avataan vaalikauden viimeiset valtiopäivät, mutta Eduskunta järjestäytyi kuitenkin jo eilen.

 

 

Eduskunnan järjestäytymisessä tärkeintä oli puhemiehen valinta.

 

 

******************

 

 

Suomen perustuslain 34 § määrittelee puhemiehestä näin:

 

 

”Eduskunta valitsee keskuudestaan valtiopäiviksi kerrallaan puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä.

Eduskunnan puhemiehen ja varapuhemiesten vaalit toimitetaan umpilipuin. Vaalissa valituksi tulee kansanedustaja, joka saa enemmän kuin puolet annetuista äänistä. Jos kukaan ei ole saanut kahdessa ensimmäisessä äänestyksessä tarvittavaa enemmistöä annetuista äänistä, valituksi tulee kolmannessa äänestyksessä eniten ääniä saanut edustaja.”

 

Kulumassa oleva vaalikausi alkoi 14.4.2019 järjestetyillä eduskuntavaaleilla ja niiden jälkeen SDP:n Antti Rinne valittiin Eduskunnan puhemieheksi 24.4.2019.

 

Rinne siirtyi pääministeriksi ja hänen jälkeensä Eduskunnan puhemieheksi valittiin…

 

 

IMG_2258.JPG

 

…Matti Vanhanen 7.6.2019.

 

Kun Vanhanen siirtyi valtiovarainministeriksi hänen jälkeensä Eduskunnan puhemieheksi valittiin...

 

IMG_2266.JPG

 

…Anu Vehviläinen 9.6.2020.

 

Vehviläinen ei eilen asettunut ehdolle puhemieheksi vaan hän suositteli Matti Vanhasta jatkamaan uudelleen puhemiehenä ja näin myös eilen tapahtui!

 

 

Toimin kuusi vuotta Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajana  ja tuona aikana sain monesti tavata…

 

EskojaMatti.jpg

 

…Matti Vanhasen sekä...

 

Eskoja_Anu.JPG

 

…Anu Vehviläisen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anu Vehviläiselle kiitokset ja Matti Vanhaselle menestystä!, Eduskunnan puhemies, Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö,

Puimakoneen käyntiääni merkitsi uutta läppäriä!

Torstai 20.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Toimiva tietokone on nykypäivänä välttämättömyys jopa jokapäiväisessä elämässäkin.

 

Jouduin eilen hankkimaan uuden läppärin, sillä vanha palvelijani kertoi puimakoneen käyntiäänellään olevansa työuransa lopussa.

 

Onneksi keskipoikamme on itseoppinut asiantuntija näissä asioissa ja hänen johdollaan hankinkin uuden läppärin.

 

Ostotapahtuma sinänsä oli helppo homma, mutta vanhojen tietojen siirtäminen uuden läppärin tiedostoihin olikin ainakin minulle tekemätön paikka.

 

Sain tiedostosiirtoihin apua, sillä keskipojalta myös se sujui.

 

*******************

 

Tämä juttu on tietynlainen koe, että pystynkö hyödyntämään myös uutta läppäriäni entiseen tapaan!

 

Kuvien lisäämistä en nyt vielä edes yritä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tietokone on välttämättömyys, läppäri, läppärin tietojen siirtäminen uuteen läppäriin,

Kiitokset Helsingin pormestari Juhana Vartiaiselle selväsanaisesta koronalinjauksesta!

Torstai 16.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen liittyi eilen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun kanssa siihen päättäjien joukkoon, jolla on realistinen kuva yhä pahenevasta koronatilanteesta.

 

Pormestari Vartiainen vetosi eilen Helsingin kaupungin koronainfossa voimakkaasti rokotusten puolesta.

 

Vartiaisen esitystä referoidaan laajasti eilen julkaistussa Yle Uutisten artikkelissa ja lainaan tässä joitain kohtia Vartiaisen esityksestä:

 

  • Vartiainen vetosi rokottamattomiin, kun kehotti kaikkia, joiden rokotesuoja on vielä puutteellinen, hakeutumaan rokotukseen viipymättä

  • Vartiainen totesi, että rokottamattomilla koronan ilmaantuvuusluku on viimeisen 14 vuorokauden aikana 1 059 sataatuhatta asukasta kohden. Vastaava luku on yhden annoksen saaneilla 370, kaksi annosta saaneilla 306 ja kolme annosta saaneilla 82

  • keskeistä pormestari Vartiaisen esityksessä oli, kun hän vetosi sosiaali- ja terveysalan työntekijöihin, jotka eivät ole vielä ottaneet rokotteita. Hallitus on esittänyt tartuntatautilakiin väliaikaista muutosta, jolla rokottamattomien sotealan työntekijöiden käyttö työntekijöinä kielletään.

– Sotealan työntekijöiden rokottautumisvelvollisuus on siis tulossa, ja    siihen kannattaa nyt oikeasti valmistautua, Vartiainen sanoi.

-       Kehotan menemään rokotukseen pikaisesti ja varmistamaan työnteon jatkumisen mahdollisuuden. On varmistettava, että virus ei pääse leviämään hoitohenkilökunnan kautta.

 

Kiitän pormestari Juhana Vartiaista puheenvuorostaan ja luotan, että sen tuloksena iso joukko uppiniskaisia koronarokotusten vastustajia arvioi toimintaansa uudelleen ja kiiruhtaa rokotuksiin!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin pormestari, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, Kiitokset Helsingin pormestari Juhana Vartiaiselle selväsanaisesta koronalinjauksesta! korona, koronarokotuskriittiset, ensimmäinen koronarokotus, toinen koronarokotus, kolmas koronarokotus,

Pääsin henkilökohtaisesti antamaan kiitokset!

Sunnuntai 12.12.2021 - -Esko Erkkilä-

SDP järjesti eilen yleisötilaisuuden Ylöjärvellä Villan Kaupan pihassa, jossa pääesiintyjänä oli pääministeri Sanna Marin – piipahdin paikalla!

 

 

Tilaisuuden aluksi pääministeri poseerasi…

 

 

IMG_4578.JPG

 

…puoluetovereidensa kanssa yhteiskuvissa, mutta sen jälkeen…

 

 

IMG_4580.JPG

 

…hän nousi puhujalavalle ja piti ajankohtaisen poliittisen katsauksen, jossa kertasi demareiden aikaansaannokset nykyisen hallituksen aikana.

 

Poliittinen katsaus oli SDP:n puheenjohtajan esittämää ja siinä ei ollut Suomen pääministerin sovittelevia aatoksia.

 

 

Pääministeri puhui varsin pitkään ja perusteli aluevaalien tärkeyttä. 

 

********************

 

Perusteluissa arvostin sitä, että pääministeri Marin peräänkuulutti valittavilta aluevaltuutetuilta johtamiskykyä. Olen jatkuvasti todennut, että sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat kyllä osaavat vaatia turhankin laajoja panostuksia ”nippelikysymyksiin”, mutta on suuri vaara, että hyvinvointialueiden johtamiseen tarvittavia ominaisuuksia on vain harvoilla aluevaaliehdokkailla.

 

****************

 

Yleisötilaisuuden lopuksi onnistuin pääsemään pääministerin lähietäisyydelle ja annoin siinä hänelle sekä erikseen mainiten myös puolustusministeri Antti Kaikkoselle tunnustusta edellispäivänä hyvinhoidetusta hävittäjähankintakysymyksestä!

 

 

Sitä hieman mielessäni kummastelin, että pääministeri ei ottanut hävittäjähankintakysymystä lainkaan esille puheessaan!

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Kiitokset Sannan Marinille hyvinhoidetuista hävittäjäkaupoista, Kiitokset Antti Kaikkoselle hyvinhoidetuista hävittäjäkaupoista, Villen Kauppa Ylöjärvi, Sanna Marin, hävittäjäkaupat,

Pyhäinmiestenpäivästä pyhäinpäiväksi

Lauantai 6.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Vietämme tänään kirkkovuoden neljänneksi suosituinta kirkkopyhää eli pyhäinpäivää.

 

Pyhäinpäivällä on pitkä historia, sillä ensimmäiset tiedot nykypäiväiseen pyhäinpäivään viittaavasta päivästä ovat 300-luvulta, jolloin alettiin viettämään yhteistä muistopäivää kuolleiden kristittyjen muistoksi.

 

 

Suomessa pyhäinpäivästä tuli vainajien muistolle omistettu päivä vasta 1800-luvulla.

 

 

Pyhäinpäivää vietettiin entisaikaan kiinteällä paikalla eli marraskuun 1. päivänä, mutta vuonna 1955 päivä siirrettiin työviikolta lauantaille eli nykyiselle paikalleen.

 

 

Pyhäinpäivää kutsuttiin vuoteen 1967 saakka pyhäinmiestenpäiväksi, mutta tuolloin nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa – toki pidempääkin versiota näköjään edelleen käytetään.

 

 

 

Tein eilen iltapäivällä hautausmaakierroksen Viljakkalan hautausmaalla ja kierroksen aikana sytytin kynttilöitä läheisteni sekä sukulaisteni haudoille.

 

 

 

IMG_3623.JPG

 

Päätin kierrokseni muualle haudattujen läheisten muistokivelle, jonne sytytin muistokynttilän ja ajattelin erityisesti Kälviälle haudattua anoppiani!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pyhäinmiestenpäivästä pyhäinpäiväksi, pyhäinmiestenpäivä, pyhäinpäivä, muualla haudattujen muistokivi, Viljakkala, Viljakkalan hautausmaa,

Vuonna 1921 paljastetun Tampereella sijaitsevan Vapaudenpatsaan mallina oli teologian ylioppilas Elias Simelius...

Tiistai 21.9.2021 - -Esko Erkkilä-

…joka vuonna 1926 muutti sukunimensä Simojoeksi.

 

 

IMG_3143.JPG

 

Eljas Simojoki on Simelius-nimisenä ollut myös samana vuonna eli 1921 paljastetun Lahden sankaripatsaan mallina - molemmat patsaat on veistänyt kuvanveistäjä Viktor Jansson.

 

Simojoki oli Isänmaallisen Kansanliikkeen kansanedustaja 1933 – 1939.

 

Elias Simojoki syntyi nykyisin Kalajoen kaupunkiin kuuluvalla Rautiossa vuonna 1899 ja kaatui Impilahden Koirinojalla 25.1.1940, kun oli käynyt lopettamassa pistoolinlaukauksella rintamien väliin Laatokan jäälle jääneen hevosen – neuvostoliittolaiset ampuivat Simojoen.

 

Suomalaiset pystyivät Talvisodassa pysäyttämään puna-armeijan etenemisen Koirinojalle – olen monesti käynyt Koirinojalla.

 

Simojoki on haudattuna Kiuruveden sankarihautausmaalle.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vapaudenpatsas, Tampereen Vapaudenpatsas, Lahden sankaripatsas, Viktor Jansson, Elias Simelius, Elias Simojoki, IKL, Kiuruveden sankarihautausmaa, Koirinoja, Impilahden Koirinoja, Laatokka, Impilahti,

Tampere-talossa 25.8.2021 järjestetty Eläkeliiton 20. Liittokokouspäivien pääjuhla oli hieno kokemus!

Perjantai 27.8.2021 - -Esko Erkkilä-

IMG_2970.JPG

 

Tampere-talo loi arvokkaat puitteet Eläkeliiton 20. Liittokokouspäivien pääjuhlalle.

 

 

IMG_2946.JPG

 

Eläkeliiton piiriliput oli koottu esiintymislavalle tuomaan arvokkuutta pääjuhlaan.

 

 

IMG_2949.JPG

 

Edellispäivänä yksimielisesti Eläkeliiton puheenjohtajana jatkamaan valittu hallintotieteiden tohtori Raimo Ikonen toivotti juhlayleisön tervetulleeksi.

 

 

IMG_2955.JPG

 

”Harmonikalla komeasti” esittivät Harmonikkaliiton puheenjohtaja Kimmo Mattila ja Aino Ojakoski-Mattila.

 

 

IMG_2960.JPG

 

Tamperelainen naisvoimistelijaryhmä Minetit vieraili lavalla niin pikaisesti, että jopa kuvaaminen heistä epäonnistui – valitan!

 

 

IMG_29612.JPG

 

Tapahtuman suojelija Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen otti tervehdyksessään kantaa tammikuussa järjestettäviin hyvinvointialueiden vaaleihin, kohta valittavaan vanhusasiainvaltuutetun rooliin sekä kuntien Vanhusneuvostojen toimintaan.

 

 

IMG_2978.JPG

 

 

IMG_2987.JPG

 

Sorin Sirkus on tamperelainen nuorisosirkus ja juhlayleisö sai nauttia sen kahden taitajan esityksistä.

 

***

IMG_2989.JPG

 

IMG_2991.JPG

 

IMG_2994.JPG

 

IMG_2995.JPG

 

Pentti Hietasen musiikkiperhe viihdytti juhlayleisöä useilla esityksillään.

 

***

 

IMG_2997.JPG

 

Runotaiteilija Ritva Viitaniemi esitti kolme runoa.

 

 

IMG_3000.JPG

 

Pääjuhla päättyi Maamme-lauluun, mutta sitä ennen ooppera- ja oratoriolaulaja Anssi Hirvonen päätti esityksillään Eläkeliiton Liittokokouksen pääjuhlan.

 

 

IMG_2952.JPG

 

Kiitokset pääjuhlan juontaneelle Tampereen Teatterin näyttelijä Arttu Ratiselle, joka luotsasi pääjuhlamme nautittavaan lopputulokseen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampere-talossa 25.8.2021 järjestetty Eläkeliiton 20. Liittokokouspäivien pääjuhla, Eläkeliitto, Tampere-talo, Anu Vehviläinen, Raimo Ikonen, Minetit, Sorin sirkus, Kimmo Mattila ja Aino Ojakoski-Mattila, runotaiteilija Ritva Viitaniemi, Pentti Hietanen,

Hyvinvointialueiden vaalit, vanhusasiavaltuutettu ja kuntien vanhusneuvostot

Torstai 26.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen oli eilen päättyneiden…

 

 

IMG_30012.JPG

 

…Eläkeliiton Liittokokouspäivien suojelija ja hän toi pääjuhlaamme valtiovallan tervehdyksen.

 

 

IMG_2966.JPG

 

 

Tervehdyksessään puhemies otti esille kolme poliittisesti ajankohtaista asiaa eli otsikossa mainitut;

 

  • hyvinvointialueiden ensi tammikuussa järjestettävät vaalit

  • vanhusasiavaltuutetun valinnan

  • kuntien vanhusneuvostojen toiminnan

 

Puhemies kannusti Eläkeliiton jäseniä aktiivisuuteen hyvinvointialueiden vaaleissa ja muistutti, että senioriväestön kannattaa olla kiinnostunut ehdokkuudesta noissa vaaleissa. Puhemies totesi, että varmaan monet läsnäolevat kutsuvat näitä vaaleja maakuntavaaleiksi!

 

Vanhusasiavaltuutettu valitaan lähiaikoina ja puhemies kehoitti Eläkeliittoa olemaan heti alusta alkaen yhteydessä valittavaan vanhusasiavaltuutettuun.

 

Kuntien vanhusneuvostoista puhemies Vehviläinen totesi, että niiden toiminta on kovin erilaista eri kunnissa.

 

 

IMG_2961.JPG

 

Olen puhemiehen kanssa samaa mieltä kaikista noista kolmesta asiasta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvinvointialueiden vaalit, vanhusasiavaltuutettu, kuntien vanhusneuvostot, maakuntavaalit, eduskunnan puhemies, eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen, Eläkeliitto, Eläkeliiton Liittokokous 2021, Tampere-talo,

Eläkeliiton rantaonkijat käyttivät koko onginta-ajan saadakseen hyvän tuloksen

Keskiviikko 25.8.2021 - -Esko Erkkilä-

IMG_2933.JPG

 

Suomen suurimman eläkeläisjärjestön eli Eläkeliiton Liittokokous ja Kesäpäivät järjestettiin pienellä varaslähdöllä jo maanantaina 23.8.2021 ja varsinaiset kokoustapahtumat sekä kilpailut ajoittuivat pääosin eiliselle eli tiistaille 24.8.2021.

 

Pääjuhla on Tampere-talossa tänään eli keskiviikkona 25.8.2021.

 

**************************

 

IMG_2898.JPG

 

Me Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen vapaaehtoiset talkoolaiset saimme eilen vastata Eläkeliiton rantaongintakilpailujen järjestämisestä.

 

Järjestimme kilpailut Santalahden alueella Näsijärven rannalla.

 

Osanottajia kisoissa oli yli 30 innokasta onkijaa eri puolilta Suomea.

 

 

IMG_2902.JPG

 

 

IMG_2903.JPG

 

Osanottajat onkivat viiden metrin välein ja sopu oli erinomainen.

 

 

IMG_2894.JPG

 

Sää oli kuiva, mutta tuulinen ja Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen lippu tykkäsi rivakasta tuulesta; taustalla Särkänniemessä sijaitseva Näsinneula!

 

 

IMG_2917.JPG

 

Tässä samainen lippu henkilöautoni taustapeilin kautta kuvattuna – kuvan oikeassa ylälaidassa näkyy hieman Pispalan haulitornin rakenteita eli kulttuuriympäristössä saimme ongintakilpailut järjestää!

*****************

 

Meillä ei ollut käytössämme äänentoistolaitteita, mutta kovaäänisenä minulle lankesi tehtäväksi kuuluttaa osanottajille kilpailun eri vaiheiden etenemisestä – toki kilpailuajan alkamisesta ja sen loppumisesta ”kuulutimme” autojemme äänimerkkitorvilla!

 

 

Saaliskuviin, palkintoihin sekä palkintojenjakoon palaan loppuviikon aikana!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Eläkeliitto, Eläkeliiton Liittokokous ja Kesäpäivät 2021, Eläkeliiton rantaongintakilpailut, Näsinneula, Pispalan haulitorni, Näsijärvi, Santalahti Tampereella, Tampere-talo,

Ilomantsin mottitaistelujen päämuistomerkillä on useiden joukko-osastojen muistokiviä

Perjantai 30.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Taannoisella Kyröläismatkallamme eräs matkamme pääkohteista oli Ilomantsin mottitaistelujen päämuistomerkki.

 

 

IMG_2467.JPG

 

Päämuistomerkki koostuu kahdesta 122 mm:n haupitsista, joiden keskellä on…

 

 

IMG_2453.JPG

…muistomerkin luonnetta kuvaava muistokivi asiaankuuluvine laattoineen.

 

 *****************

 

Tällä avaralla mäellä oli Jatkosodan loppuvaiheessa heinä-elokuussa 1944 tykkipatterin tulenjohtopaikka. Mäeltä oli hyvä näkyvyys 5,7 kilometrin päässä sijaitsevaan Hattuvaaraan, johon pyrkineiden vihollisjoukkojen hyökkäykset tykistökeskityksillä estettiin.

 

 

Muistomerkin on suunnitellut Sulo Leppänen ja se paljastettiin 27.9.1981.

 

 

*****************

 

 

Päämuistomerkin reunoilla on Ilomantsissa taistelleiden eri joukko-osastojen muistokiviä ja niistä voidaan todeta, että Ilomantsin taisteluihin osallistui useita joukko-osastoja eri puolilta Suomea.

 

 

IMG_2443.JPG

 

 

IMG_2444.JPG

 

 

IMG_2445.JPG

 

 

IMG_2446.JPG

 

 

IMG_2447.JPG

 

 

IMG_2448.JPG

 

 

IMG_2457.JPG

 

 

 

Ilomantsin taisteluja johti kenraalimajuri Erkki Johannes Raappana.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilomantsin mottitaistelujen päämuistomerkillä on useiden joukko-osastojen muistokiviä, Ilomantsin mottitaistelujen päämuistomerkki, muistomerkin suunnittelija Sulo Leppänen, kenraalimajuri Erkki Raappana,

Lento-osasto Kuhlmeyn toiminta Immolan lentokentältä oli ratkaiseva apu jatkosodassa Suomelle

Lauantai 17.7.2021 - -Esko Erkkilä-

On mielestäni jäänyt aivan liian vähälle huomiolle se toiminta, jolla Adolf Hitlerin käskystä Virosta Suomeen 17.6.1944 saapunut ”Lento-osasto Kuhlmey” kunnostautui Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikana.

Osastoa johti everstiluutnantti Kurt Kuhlmey ja vaikka hän ei itse lentänytkään Suomessa, oli hänen panoksensa johtajana ratkaiseva.

Osasto lensi Immolan kentältä ja se suoritti sieltä kaikkiaan 1 200 lentoa tuhoten sata viholliskonetta, kaksisataa tankkia sekä useita muita kohteita.

Lento-osasto Kuhlmeyn saavutuksia on myöhemmin yritetty vähätellä, mutta tuollainen vähättely kuuluu tavallaan asiaan, sillä saksalaisten avun vähättely kuuluu tiettyjen piirien ohjelmaan.

 

********************

 

IMG_2358.JPG

 

Saimme taannoisella Kyröläismatkallamme vierailla Immolan lentokentälle vuonna 1994 pystytetyllä muistomerkillä, joka kunnioittaa ”Lento-osasto Kuhlmeyn” toimintaa siellä.

 

 

IMG_2361.JPG

 

Muistomerkkiin kiinnitetyssä laatassa todetaan näin:

 

”Saksalainen lento-osasto Kuhlmey osallistui suomalaisten taistelulentäjien rinnalla tältä Immolan lentokentältä Karjalan Kannaksen torjuntataisteluihin kesällä 1944 vaikuttaen merkittävästi torjuntavoiton saavuttamiseen.”

 

IMG_2364.JPG

 

Muistokivessä on laatta, jossa on niiden saksalaislentäjien nimet, jotka kaatuivat Immolan kentältä tapahtuneiden sotatoimien seurauksena.

 

********************

 

Kurt Kuhlmey kuoli kenraalimajurina vuonna 1993 ja hänen hautajaisiinsa toimitettiin suomalainen seppele – surunvalittajien joukossa olivat mm. presidentti Martti Ahtisaari sekä Ilmavoimien komentaja Heikki Nikunen.

 

Mainittakoon, että Kuhlmeyn hautajaisissa hänen kunniamerkkitaulussaan oli ainoastaan suomalainen VR2.  Kuhlmey oli kylläkin sodan aikana saanut myös saksalaisen Rautaristin ritarimerkin, mutta siitä olisi sodan jälkeen pitänyt hioa pois hakaristi ja siihen Kuhlmey ei suostunut, joten se ei esiintynyt hänen kunniamerkkitaulussaan.

 

Immolassa on tärkeä palanen Suomen kunniakasta sotahistoriaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lento-osasto Kuhlmeyn toiminta Immolan lentokentältä oli ratkaiseva apu jatkosodassa Suomelle, Immolan lentokenttä, Lento-osasto Kuhlmey, Kurt Kuhlmey Martti Ahtisaari, Ilmavoimien komentaja Heikki Nikunen, presidentti Martti Ahtisaari, Adolf Hitler,

Kallan juurakoiden uudelleenkukittaminen on haasteellista, mutta toki se onnistuu!

Maanantai 12.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Kallat ovat eräs komeimmista kukkivista kasveista, mutta niiden uudelleenkukittaminen on haasteellista hommaa.

 

 

Oikeastaan kallan uudelleenkukittaminen on helppoa ja kustannuksiltaan edullista.

 

 

”Perusopetuksen” kallojen uudelleenkukittamisesta saimme eräältä virolaiselta taimikauppiaalta ja ohje oli se, että kallan kukkaruukkuun painellaan ruosteisia rautanauloja!

 

 

Rouva jatkokehitti tuota perusopetusta siten, että ylivuotiset kallanmukulat kieriteltiin rautasulfaattimönjässä ja siten saatiin mukuloihin riittävästi rautaa!

 

 

Tässä muutamia uunituoreita kuvia kukkivista kalloista, jotka ovat saaneet rautasulfaattikäsittelyn:

 

 

IMG_2313.JPG

 

 

IMG_2312.JPG

 

 

IMG_2314.JPG

 

 

IMG_2315.JPG

 

 

Rautasulfaattia saa kaikista rakennustarvikeliikkeistä ja ei maksa paljoa!

 

 

Suosittelen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kallan juurakoiden uudelleenkukittaminen on haasteellista mutta toki se onnistuu!, ruosteiset rautanaulat, rautasulfaatti,

On kiitoksen paikka, kun siihen on aihetta!

Lauantai 8.5.2021 - -Esko Erkkilä-

Omistan yli 10 vuoden ikäisen Ford Focuksen ja vasta sen mittaristossa sijaitsevan infotaulun sammuminen sai minut tietämään, että kyseessä on tuon automerkin perusvika.

 

Ford Focuksella on tavanomainen takuuaika, mutta maahantuoja on kuulemma myöntänyt mittaristolle poikkeuksellisesti kuusi vuotta kestävän vaihtotakuun.

 

En kuitenkaan päässyt tuon extra-vaihtotakuunkaan piiriin, sillä aikaa oli käyttöönotosta kulunut jo liikaa.

 

*******************

 

Merkkihuolto kertoi, että uusi mittaristo maksaa hieman yli 1 000 euroa, mutta onneksi sain sieltä vinkin käydä näyttämässä autoani…

 

 

 

IMG_1772.JPG

 

 

…Elehuolto Oy:n korjaamolla Tampereella.

 

Elehuolto on autoelektroniikan huoltoon ja korjaamiseen erikoistunut yritys. Sen korjauspalvelut kattavat eri automerkkien mittaristot, moottorinohjainlaitteet ja muut ohjausyksiköt. Yritys korjaa myös raskaan kaluston elektroniikkaa.

 

 

Ongelmani oli siinä mielessä paha, että keskipoika sekä Elehuolto Oy:n asiantuntija kertoivat, että matka saattaa loppua milloin vain ja missä vain.

 

 

 

Elehuolto korjasi infotaulun heti, mutta kertoi, että näyttö on rikki ja se on vaihdettava.

 

 

 

 

IMG_1774.JPG

 

 

Uusi näyttö tuli kahden päivän kuluttua ja sen paikallaanlaittaminen kesti vartin verran – nyt homma on taas kunnossa!

 

 

Mitäkö homma maksoi?

 

Mittariston poisottaminen, korjaaminen, takaisinlaittaminen, uusi näyttö, uuden näytön vaihtaminen mittaristoon, taas mittariston poisottaminen ja takaisinlaittaminen maksoivat yhteensä 250 euroa!

 

 

Mittaristossa sijaitseva infotaulu on tärkeä, sillä sen avulla toimii kello, ulkolämpömittari, matkamittari, trippimittari, se kertoo polttoaineen riittävyydestä ja monesta muusta seikasta – ilman sitä autolla-ajo on melkein mahdotonta!

 

 

Saamani palvelu oli erinomaista ja hinta oli enintään kohtuullinen, joten suosittelen autojen mittaristo-ongelmien korjaamisessa Tampereella Postitorvenkadulla sijaitsevan Elehuolto Oy:n palveluksien käyttämistä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: On kiitoksen paikka kun siihen on aihetta!, Elehuolto Oy, Ford Focus mittaristo-ongelma,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »