Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Radio- ja televisioluvat olivat aikansa tuotteita!

Lauantai 8.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Oli varmaan 1950-luvun alkuvuosia, kun meille hankittiin radio.

 

Radion paikka oli pirtissä omalla paikallaan seinällä omalla hyllyllään.

 

Radio käyttämisestä piti vuoteen 1976 saakka maksaa radiolupa – siirryin ”maailmalle” vuonna 1967 ja vuonna 1970 hankin ensimmäisen autoni - se merkitsi, että jouduin silloin hankkimaan autooni radioluvan.

 

***************

 

Televisiolupamaksut tulivat voimaan vuonna 1958 sen jälkeen, kun säännölliset tv-lähetykset alkoivat.

 

Vuoden 2013 alusta televisiomaksut korvasi Yle-vero.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Radio- ja televisioluvat olivat aikansa tuotteita!, radiolupa. televisiolupa, TV-lupa, Yleisradio, Yle-vero,

Mikko Alatalo: Työväenliikkeellä ja maaseutukulttuurilla on juuret samassa maaperässä

Sunnuntai 25.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Kansanedustaja Mikko Alatalo piti juhlapuheen Maaseudun Sivistysliiton Tampereen opinto- ja kulttuuriyhdistys ry:n 30 –vuotisjuhlakokouksessa maaliskuun 19. päivänä.


 

Alatalo_19.3.20121

 

Alatalo totesi, että maaseutukulttuuri on uhan alla ja sen vuoksi hän näkikin positiivisena MSL:n roolin maaseutukulttuurin puolestapuhujana. Politiikkojen vastuulla on puolestaan huolehtia mm. maaseudun infrasta.

 

Maaseudun infraan liittyy Alatalon mukaan kiinteästi esimerkiksi se, että maaseudulla on toimivat tietoliikenneyhteydet. Ne ovat perusedellytys, jotta vaikkapa etätyö maaseudulla olisi mahdollista.


Laajakaistayhteydet ovat nykypäivänä lähes välttämättömät monien jopa alkutuotannossa tarvittavien toimenpiteiden suorittamisessa.

 

Kataisen hallituksen suunnittelemasta kuntauudistuksesta kansanedustaja Alatalo löysi useitakin kohtia, joita hän halusi kommentoida.

 

Kotiseudulla on aina myös kulttuurillinen merkitys – se luo voimaa elämään. Melkein jokaisessa pitäjässä pyörii aktiivinen kesäteatteritoiminta ja Alatalo näki sen yhtenä tärkeänä osa-alueena maaseudun kulttuuritoiminnassa. Alatalon näkemykseen on helppo yhtyä.

 

Vahvana maaseudun kuvaajana Alatalo toi esiin Sirkku Peltolan, jonka maanläheisiä näytelmiä on ollut mm. tamperelaisten teattereiden ohjelmistossa ja hyvällä menestyksellä.

 

Kansanedustaja Alatalo totesi, että maaseudulla kulttuuri pitää luoda uudella tavalla, jos kuntauudistus etenee.

 

Huomattavaa Alatalon juhlapuheessa oli otsikossa todettu eli se, että työväenliikkeellä ja maaseutukulttuurilla on samat juuret. Näinhän asia on, mutta nykypäivänä sitä ei tule noin perusteellisesti ajateltua!

 

Alatalo_19320122

 

Yleisradio on kansanedustaja Mikko Alatalolle läheinen, sillä onhan hän ollut legendaarisen Pekka Silvolan työhönottama toimittaja tv-uutisissa ja Ajankohtaisen Kakkosen toimittajana 1972…1976. Kansanedustajavuosinaan hän on ollut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston jäsen vuodesta 2003 alkaen.

 

Alatalo linjasi, että Yleisradion vastuu kasvaa, kun Ylen rahoituskuvio muuttuu.

 

Mikko Alatalo käsitteli MSL-Tampereen 30 vuotisjuhlassa pitämässään juhlapuheessa Ylen katsoja- ja kuulijasuhdetta. Ylen on pystyttävä tuottamaan sellaisia ohjelmia, että yleisö pysyy kanavalla. Urheilu ei saa siirtyä kokonaan maksukorttien taakse, oli kansanedustaja Alatalon mielipide.  

 

TV2:n kohdalla Alatalo muistutti, että erityisesti alkuaikoina se oli maaseudun sivistystelevisio. Pekka Silvola muistutti usein – näin kertoi Alatalo -, että maakunnallisuuden ja yhteiskunnallisuuden merkitys on aina muistettava TV Kakkosesta puhuttaessa.

 

Juhlapuheensa lopuksi Alatalo muistutti, että digitaalinen maailma leimaa aikaamme. Internet on osa tiedonvälitystä ja se on joka käänteessä muistettava.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: MSL-Tampere, Maasedun Sivistysliitto, Mikko Alatalo, Sirkku Peltola, Yleisradio Oy:n hallintoneuvosto, TV2,

Myös Yleisradio aikoo kyykyttää maakuntia

Sunnuntai 30.1.2011 - -Esko Erkkilä-

Kokoomus pyrkii asuntoministeri Vapaavuoren johdolla tekemään mahdottomaksi asua ja rakentaa omakotitaloja maaseudun haja-asutusalueille.

Demareiden suunnitelmissa on teurastaa vaalien jälkeen kaikki pienet kunnat Suomen kartalta ja aiheuttaa suuria ongelmia asutuskeskusten ulkopuolella asuville ja kaupunkilaisille, joilla on mökki maaseudulla.

Nyt myös Yleisradio on yhtynyt maakuntia kurittavien Kokoomuksen ja SDP:n kuoroon, sillä elokuussa on tarkoitus supistaa radion maakuntaohjelmia.

Elokuusta alkaen maakuntatoimitusten ohjelma-ajasta katoaa tunti päivässä – näin Yle suunnittelee.

Kehityssuunta on todella huolestuttava, sillä maakuntaradioiden lauantailähetykset loppuivat vuodenvaihteessa kokonaan. Maakuntaradiot ja niiden kuuntelijat joutuvat kestämään suoneniskuja siis muutaman kuukauden välein!

Ylen aluetoiminnan päällikkö Teijo Valtanen perustelee suunnitelmaa sillä, alueelliset toimitukset pystyvät käyttämään uudistuksen jälkeen aikaansa nykyistä paremmin alueellisten sisältöjen tekemiseen ja ohjelmia voitaisiin muka tuoda myös valtakunnallisiin lähetyksiin.

Satuja saa uskoa se, joka satuihin uskoo.

Työurani aikana ajoin useamman kerran viikossa työmatkan Tampereelta Turun seudulle ja takaisin. Kuuntelin Tampereen Radiota Loimaalle saakka, jonne se kuului hyvin. Sen jälkeen siirryin Satakunnan Radion kuuntelijaksi, sillä Porissa on osaava – lähes Tampereen Radion tasoinen - maakuntaradion toimitus. Paluumatkalla radiotaajuuksien vaihtaminen tapahtui tietenkin toisinpäin.

Maakuntaradio merkitsee kansalaiselle samaa kuin paikallislehti. Paikallislehti etsitään postin joukosta ensimmäisenä ja luetaan tarkasti – vasta sen jälkeen tutustutaan muuhun postiin.

Sama on maakuntaradion kohdalla – ainakin minä etsin eri puolilla maata kulkiessasi maakuntaradion taajuuden ja kuuntelen sitä.  

Toivon, että maakuntaradioiden lähetysajan supistamisesta tulee osa eduskuntavaalikamppailua.

Lähiviikot näyttävät, että toteutuvatko Yleisradion byrokraattien suunnitelmat. Toivon, että niin ei käy!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yleisradio, Yle, Maakuntaradiot, Tampereen Radio, Satakunnan Radio, Turun Radio, Teijo Valtanen,

Poventsa - tutustumisen arvoinen paikkakunta Äänisen pohjoispuolella

Lauantai 7.8.2010 - -Esko Erkkilä-

Poventsa sijaitsee Äänisen pohjoispuolella Karhumäestä parisenkymmentä kilometriä itään.

 

Se on jäänyt suomalaiseen sotahistoriaan itäisimpänä paikkakuntana Karhumäen suunnalla, jonka suomalaiset valtasivat Jatkosodan aikana.

 

Maailmanhistoriaan Poventsa on saanut paikkansa yhtenä Stalinin kanavan sulkuna.

 

Pääsin käymään Poventsassa heinäkuisella matkallamme Laatokan Karjalaan.

 

Suomalaiset valloittivat Poventsan itsenäisyyspäivänä 1941. Valtauksen jälkeen alkoi asemasotavaihe, jota kesti vuoteen 1944 saakka.

 

Venäläiset vaikeuttivat Poventsan valtausta rikkomalla Stalinin kanavan sulkulaitteita ja saattamalla siten kaupungin veden valtaan. Yleisradion "Elävä arkisto" on mainio lähde täsmentää tietojaan mm. Poventsan valtauksesta, sillä siellä on rintamatoimittaja Toivo Määtän reportaasi valtausoperaatiosta. Suosittelen reportaasin kuuntelemista.

 

Reportaasi on tehty 11.12.1941 ja vielä silloin Poventsan kaduilla vesi virtasi.

 

Poventsan kanavasulku on osa Vienanmereltä Ääniselle rakennettua Stalinin kanavaa jota nykyisin kutsutaan virallisesti Vienanmeren-Itämeren kanavaksi.

 

Ylitimme Stalinin kanavan Poventsassa ja pidimme kahvitauon kanavan itäpuolisessa metsäsaarekkeessa.

 

Stalinin kanavan rakennustyö on kommunismin synkimpiä tekoja ihmiskuntaa kohtaan.

 

Kanavan rakennustyö tapahtui vankityövoimalla. Rakennustyön aikana menehtyi 200.000 vankia eli yksi vanki jokaista kanavametriä kohti, sillä kanavalla on pituutta 227 kilometriä. Kanavan rakennustyöt alkoivat syksyllä 1931 ja kestivät ainoastaan 20 kuukautta, joten käsipeleillä toteutettuna työvoiman ponnistelut olivat yli-inhimilliset.

 

Rakennustyön kaameutta on kuvattu lausumalla mm. siten, että Stalinin kanava on rakennettu luitten päälle. Toinen tapa kuvata työn kaameutta on se, että jos työmaalla kuolleet vangit olisi haudattu kanava-alueelle, heidät olisi ollut pakko haudata pystyyn, koska muuten tila ei olisi riittänyt.

 

Stalinin kanavan sulkulaitteiden valokuvaaminen on kielletty. Kielto on varmin tapa saada matkaajat ottamaan suluista runsaasti valokuvia.

 

Suosittelen Poventsan käynnin mahduttamista Karhumäen suunnalle tapahtuvien turistimatkojen ohjelmaan.

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Poventsa, Poventsan kanava, Ääninen, Karhumäki, Stalinin kanava, Vienanmeren-Itämeren kanava, Yleisradio, Elävä arkisto,

Ruskealan Vuoripuisto - ensimmäinen kohde, jonne kannattaa poiketa Niiralan raja-aseman jälkeen

Maanantai 19.7.2010 - -Esko Erkkilä-

Olen ylittänyt Suomen ja Venäjän rajan monta kertaa Niiralan raja-aseman kautta. Eräs merkittävä kohde on kuitenkin tähän saakka jäänyt huomaamatta.

 

Venäjän puolella Niiralan ja Sortavalan puolivälissä sijaitsee entinen Ruskealan pitäjä.

 

Ruskeala on kautta aikain ollut tunnettu marmoristaan. Otrakkalan louhos avattiin jo v. 1767.

 

Ruskealan marmoria on käytetty Pietarissa mm. Iisakin kirkon sekä...

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Niirala, Ruskeala, Ruskealan Marmori, Otrakkala, Iisakin kirkko, Talvipalatsi, Yleisradio, Ruskealan Vuoripuisto