Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Työvälineiden valinnassa pitää panostaa kotimaisiin tuotteisiin!

Keskiviikko 16.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Huoltovarmuudessa ja kotimaisen työn suosimisessa kotimaisiin elintarvikkeisiin panostaminen on keskeinen kysymys.

 

Kotimaiset elintarvikkeet ja niihin panostaminen ovat tärkeintä, mutta kotimaisiin työkaluihin sekä kotimaisiin työvälineisiin panostaminen tuovat huoltovarmuutta sekä työtä kotimaahan.

 

 

IMG_6514.JPG

 

Meillä tuo kotimaisiin työkaluihin panostaminen on hoidettu sillä, että puutarhatyökalumme ovat pääosin Fiskars-työvälineitä!

 

Fiskars-työvälineet eivät ole markkinoiden halvimpia, mutta laadukkaimpia ne ovat!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Työvälineiden valinnassa pitää panostaa kotimaisiin tuotteisiin!, huoltovarmuus, kotimaiset elintarvikkeet, kotimaiset elintarvikkeet luovat huoltovarmuutta, Fiskars, Fiskars-tuotteet, Fiskars-puutarhatyövälineet, Fiskars-työvälineet lja kotimaisuus,

Aluepäättäjien vastuulla tulee olemaan ruuan hankkiminen kymmenille tuhansille suomalaisille

Lauantai 22.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Valtaosa aluevaaliehdokkaista on vaalimainonnassaan keskittynyt kertomaan erinomaisista kyvyistään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä.

 

 

Ehdokkaiden mainostohinassa on jokseenkin täysin unohtunut se, että aluepäättäjät ovat keskeisessä roolissa, kun päätetään suurille ihmisjoukoille tarjottavista ruoka-annoksista ja noiden ruoka-annosten vastuullisuudesta, laadusta sekä kotimaisuudesta.

 

 

Mainitsen jo tässä yhteydessä ruokatarvikkeiden kotimaisuuden, sillä se on keskeinen tekijä ruuan turvallisuudessa.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ruualla ja elintarvikkeilla on tärkeä merkitys meille kaikille ja etenkin sote-sektorilla tämä korostuu.

 

 

Ruuan monipuolisuuden kannalta on tärkeää, että elintarvikehankinnoissa suositaan vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita ja tämä vaatimus korostuu lihatuotteiden hankinnoissa, joissa on huomioitava mm. se, että kotimaisessa lihantuotannossa ei juurikaan käytetä antibiootteja.

Elintarvikkeiden vastuullisuus ja niiden tuottaminen lähellä kulkevat ja tukevat toisiaan!

 

 

Vielä tänään on mahdollista selvittää, että miten aluevaaliehdokkaat suhtautuvat rooliinsa päättäjinä elintarvikkeiden hankinnoissa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluepäättäjien vastuulla tulee olemaan ruuan hankkiminen kymmenille tuhansille suomalaisille, aluepäättäjät, kotimaiset elintarvikkeet, turvalliset elintarvikkeet,

Hieno päätös Mikkelin kaupunginhallitukselta!

Torstai 25.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Mikkelin kaupunginhallitus on 23.11.2021 päättänyt esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunki tarjoaisi jatkossa tilaisuuksissaan vain kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa.

 

Hieno ja arvostettava linjaus!

 

Kaupunginhallitus esittää, että kaupunki luopuisi ulkomaisista ruuista ja suosisi lähiruokaa. Vain kahvi ja tee olisivat linjauksen ulkopuolella.

 

Linjaukset olisivat voimassa kaikissa kokouksissa, seminaareissa, työpajoissa, vastaanotto- ja edustustilaisuuksissa sekä yleisötilaisuuksissa.

 

Lisäksi Mikkelin kaupunki kieltää jatkossa kertakäyttöastiat.

 

******************

 

Mikkelin kaupunginhallituksessa on 11 jäsentä ja paikkajakauma on seuraava:

 

 • Keskusta 3

 • Kokoomus 3

 • SDP 2

 • Perussuomalaiset 2

 • Vihreät 1

 

Lopullisen päätöksen asiassa tekee Mikkelin kaupunginvaltuusto.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hieno päätös Mikkelin kaupunginhallitukselta!, Mikkeli, Mikkelin kaupunginhallitus, Mikkelin kaupunginvaltuusto, vain kotimaisia elintarvikkeita, kotimaiset elintarvikkeet,

Miksi ulkomaista alkuperää olevien tuotteiden myyjät yrittävät salata tuotteidensa valmistusmaan?

Lauantai 28.12.2013 - -Esko Erkkilä-

EU toi mukanaan ihmisten, tavaroiden ja palvelujen vapaan liikkumisen.

 

Periaate on tuonut Suomelle paljon hyvää ja sen aavistaen äänestinkin lokakuun 16. päivänä 1994 järjestetyssä EU-kansanäänestyksessä EU:hun liittymisen puolesta.

 

Suomen EU-aika ei ole kuitenkaan ollut pelkkää riemumarssia, mutta ”päivääkään en ole katunut” äänestyspäätöstäni.

 

 

***********

 

 

Työhistoriani aikana toimin elintarviketeollisuudessa ja sain lähes aitiopaikalla seurata myös niitä kuvioita, jotka liittyivät Suomen EU-jäsenyyteen.

 

Eläkkeellä siirtyessäni kiinnostukseni elintarvikemaailmaan ei suinkaan ole vähentynyt, sillä seuraan alan kehittymistä edelleen.

 

Eräs seikka johon olen kiinnittänyt huomiota, on se että ulkomailla valmistettuja elintarvikkeita Suomessa markkinoivat yritykset pyrkivät salaamaan myymiensä tuotteiden alkuperämaan.

 

Erityisen voimakkaasti tämä ilmenee, kun yritykset joutuvat tuotteidensa takaisinvetotilanteisiin.

 

Takaisinvetotilanne on se, kun yritys joutuu viranomaismääräyksen perusteella vetämään esim. laatuvirheen vuoksi tuotteen pois markkinoilta.

 

 

Saatan katsella elintarvikeasioita suomalaisten sinivalkoisten silmälasien läpi, mutta vakaa tuntumani on, että ulkomaiset elintarviketuotteet joutuvat suomalaisia tuotteita yleisemmin takaisinvetotilanteisiin.

 

 

 

*************

 

 

Otan esimerkiksi tapahtumat, jotka tapahtuivat joulukuun puolivälissä 2013.

 

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ilmoitti 13.12.2013, että Nutricia Baby Oy joutuu vetämään myynnistä neljä erää markkinoimiaan käyttövalmiita ”Muksu Neljän viljan puuro, ikäsuositus alk. 6kk” lastenpuuroja.

 

Evira perusteli päätöstään, että takaisinvedon syynä on yrityksen mukaan tuotantoteknisistä syistä johtuva tuotteen mahdollinen mikrobiologinen pilaantuminen säilytysajan kuluessa.

 

Päivittäistavarakaupat noudattivat Eviran määräystä nopeasti, sillä totesin henkilökohtaisesti, että mm. Tampereen Sokos oli noudattanut takaisinveto-ohjetta, koska kyseisten tuotteiden hyllytila oli tyhjä jo seuraavana päivänä.

 

 

*************

 

 

On selvää, että takaisinvedon kohteeksi joutuneen tuotteen alkuperämaa kiinnosti minua ja lähetinkin asiasta sähköpostikyselyn Eviralle sekä Nutricia Baby Oy:lle tiistaina 17.12.2013 klo 19.35.

 

Ylitarkastaja Mika Varjonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta vastasi minulle samana iltana klo 20.16 ja ilmoitti, että takaisinvedetty tuote on valmistettu Ruotsissa.

 

Nutricia Baby Oy vastasi minulle myös varsin nopeasti, sillä heidän tuoteasiantuntijansa kertoi minulle sähköpostitse 18.12.2013 klo 11.24, että takaisinvedettävä tuote on valmistettu Ruotsissa.

 

Tuoteasiantuntijan pitkästä vastauksesta selvisi, että Nutricia Baby Oy on maailmanlaajuisen Danone-konsernin tytäryhtiö.

Nutricia Baby Oy:n tuoteasiantuntija jaaritteli vastauksensa pitkähkössä alkuosassa kaikenlaista tarpeetonta ja vasta sitten vastasi kysymykseeni. Minulle olisi riittänyt lyhyt vastaus - "Ruotsi".

 

 

 

Mitä tästä opimme?

 

 

 • suomalainen elintarvikevalvonta Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on huippuluokkaa ja siellä reklamaatiotapausten hoitajat tekevät tilanteen niin vaatiessa pitkää työpäivää
 • maailmanlaajuinen elintarvikekonserni Danone hallitsee kaiken muun ohella suomalaisissa päivittäistavarakaupoissa mm. lastenruokahyllyjä
 • ilmeinen merkittävä osa Suomessa myytävistä lastenruuista valmistetaan (ainakin Danonen osalta) Belgiassa, Puolassa ja Ruotsissa
 • Danone ilmoittaa omavalvonnassaan havaitsemistaan ongelmista kuuliaisesti ainakin Suomessa valvovalle viranomaiselle eli Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle
 • Danone(kaan) ei aivan avoimesti ja kiertelemättä halua kertoa, että missä maissa se valmistaa/valmistuttaa tuotteensa. On toki Danonen kunniaksi todettava, että jokaisessa lastenruokaa sisältävässä paketissa kerrotaan selkeästi valmistusmaa.
 • kuluttajien aktiivisuutta tarvitaan yritysten sekä myös valvovan viranomaisen suuntaan, jotta elintarvikkeiden alkuperä saadaan julkisuuteen. Erityisen tärkeää se on silloin, kun joudutaan takaisinvetotilanteisiin.

 

Se on varmaa, että ulkomailla valmistettujen elintarvikkeiden ”kompastelu” lisää luottamusta suomalaista elintarvikeketjua kohtaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Danone, www.danone.com, Nutricia Baby Oy, takaisinveto, lastenruokien takaisinveto, Muksu neljän viljan puuro, Muksu-lastenruuat, Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, kotimaiset elintarvikkeet,

Meitä yritetään höynäyttää!

Perjantai 16.8.2013 - -Esko Erkkilä-

Kaikki muistamme, kun kotona leivottiin pullaa, piparkakkuja ja aikaisemmin myös kunnon ruisleipää.

 

Kotileivonnassa syntyvä hajunautinto on vailla vertaa – se saa veden herahtamaan kielelle.

 

Tätä ominaisuuttamme käyttävät hyväkseen kaikenmaailman lind´it ja yhä lisääntyvässä määrin myös muut päivittäistavarakaupat.

 

Kyseessä on myymälöiden paistopisteet, joissa vain paistetaan muualla valmistetusta taikinasta valmistetut raa´at leivonnaiset.

 

Moni kuluttaja luulee, että myymälän paistopisteestä hankittu tuote on alusta alkaen valmistettu kyseisessä myymälässä.

 

Näin ei kuitenkaan ole, vaan valmis taikina on tullut paistopisteelle useimmiten ulkomailta. Toki kotimaisiakin taikinantoimittajia on olemassa.

 

Kotimaisten elintarvikkeiden hyvä imago ja korkea laatu sekä kuluttajien halu tietää ostamiensa tuotteiden alkuperä ovat vaikuttaneet siihen, että myymälöiden paistopisteissä yleensä kerrotaan taikinan alkuperä.

 

Kuluttajien pitää yhä useammin tiedustella ostamiensa elintarvikkeiden alkuperää.

 

Alkuperän kyseleminen on hyvä keino ehkäistä päivittäistavarakaupan pyrkimykset antaa myymistään elintarvikkeista sellainen kuva, jota ne eivät ansaitse!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paistopisteet, kotimainen ruoka, kotimaiset elintarvikkeet, Lidl, selvitä ostamiesi elintarvikkeiden alkuperä, tuontielintarvikkeet,