Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Saksalaiset opettavat K-ryhmän kauppaporvaritkin säästäväisyyteen!

Maanantai 8.4.2024 - -Esko Erkkilä-

Rouva tapaa melko usein käydä Lidl´ssä ja siellä on useinkin tarjolla…

 

 

IMG_9597.JPG

 

…elintarvikkeiden hukka-alekasseja, joissa on erilaisia pian päiväysvanhoiksi meneviä elintarvikkeita.

 

Hukka-alekassit maksavat 2,00 euroa per kappale ja niissä on hyvin erilaisia elintarvikkeita – yleensä juureksia ja kasviksia.

 

*******************

 

Tervehdin tyydytyksellä Pirkkalan Citymarketin ilmoitusta, jossa he kertovat alkavansa samanlaisen menettelyn tänään.

 

Odotamme mielenkiinnolla Pirkkalan Cittarin avausta ja uskomme, että menettely laajenee myös muihin Citymarketteihin ja ehkäpä myös S-ryhmän kauppoihin!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Saksalaiset opettavat K-ryhmän kauppaporvaritkin säästäväisyyteen!, hukka-ale, Lidl´n hukka-alekassit, Pirkkalan Citymarket,

Ruoka on halpaa!

Lauantai 30.12.2023 - -Esko Erkkilä-

Lähikauppamme Lidl – jossa en toki ole koskaan käynyt – tarjoaa joka päivä…

 

 

IMG_9182.JPG

 

…halpakasseja, joissa on tarjolla ”päiväysvanhoiksi” meneviä elintarvikkeita.

 

Halpakassit maksavat 2 euroa par kassi ja eilen Rouva osti niitä kaksi!

 

*********

 

Lidl tuli aikoinaan Suomeen suomalaisia elintarvikkeita ja suomalaista elintarviketeollisuutta halveksien, joten siitä syystä en ole vielä avannut Lidl´n ovea.

 

Suon kuitenkin sen, että Rouva käy Lidl´ssä ja hyödyntää siellä olevat suomalaisiin elintarvikkeisiin kohdistuvat tarjoukset!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruoka on halpaa!, Lidl, Lidl halveksi suomalaista elintarviketeollisuutta, Lidl halveksi suomalaista ruokaa,

Ensimmäinen käyntini Lidl´n myymälässä!

Torstai 8.6.2023 - -Esko Erkkilä-

Lild saapui aikoinaan Suomeen maamme kotimaista ruuantuotantoa halveksien ja sen vuoksi en ole tuon kyseisen lafkan ovea avannut.

 

En väitä, että K- ja S-ryhmä olisivat erityisesti arvostaneet kotimaista elintarviketuotantoa, mutta ne eivät ole sitä Lidl:n tavoin halveksineet. Nyt toki Lidl on läksynsä oppinut, mutta alkuvuosien menettelyä on vaikea unohtaa.

 

 

Eilen poikkesin Lidl: myymälässä sillä tarvitsin papujen siemeniä ja tiesin, että Lidlistä niitä saa edullisesti-

 

 

IMG_7911.JPG

 

Ostin seitsemän annospussia ja maksoin niistä 0,69 euroa per pussi.

 

Samanlaiset pussit maksavat puutarhaliikkeissä ainakin 2,50 euroa per pussi, joten periaatteistani Lidliä kohtaa oli syytä luopua.

 

Menettelyäni puolusti se, että Rouva oli päivän aikana ostanut samoja tuotteita myymälän koko loppuvaraston, joten nyt meillä on riittävästi pavunsiemeniä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ensimmäinen käyntini Lidl´n myymälässä!, Lidl,

Miksi en ole vieläkään suostunut käymään Lidl´ssä ostoksilla!

Keskiviikko 19.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Kauppayhtiö Lidl rantautui Suomeen hieman yli 20-vuotta sitten, sillä kymmenen ensimmäistä Lidl-myymälää avattiin Suomeen 29.8.2022.

 

Lidl tuli Suomeen rytinällä ja pyrki murtamaan suomalaisen elintarviketeollisuuden ja suomalaisen talonpojan selkänojan maamme elintarvikekaupassa.

 

Murtamatta jäi!

 

Kaikesta huolimatta Lidl on saanut suomalaisessa päivittäistavarakaupassa huolestuttavan suuren osuuden ja se näkyy mm. niiden Lidl-roskapussien määrässä, jotka ”tervehtivät” roskien jättäjiä kaikissa maamme roskiksissa.

 

*******************

 

En ole vielä koskaan käynyt Lidl-myymälässä Suomessa ja se johtuu siitä nurjamielisestä suhtautumisesta suomalaiseen elintarviketeollisuuteen, suomalaiseen talonpoikaan ja suomalaiseen yhteiskuntaan, jota Lidl osoitti rantautuessaan Suomeen.

 

 

Toki tiedän, että Lidl on joutunut nöyrtymään ja sillä on nykyisin tuotevalikoimissaan merkittävästi suomalaisia elintarvikkeita. Mainio asia sinänsä, mutta minä en nöyrry ja sen vuoksi en ole vielä milloinkaan avannut Suomessa sijaitsevan Lidl-myymälän ovea!

 

 

Eivät K- ja S-ryhmäkään suinkaan mitään pulmusia ole suomalaisien elintarvikkeiden suhteen, mutta osaavathan ne kuitenkin tunnustaa suomalaisen elintarviketeollisuuden ja suomalaisen talonpojan tuotteet kelvollisiksi myymälöihinsä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Miksi en ole vieläkään suostunut käymään Lidl´ssä ostoksilla!, miksi käydä Lidl´ssä ostoksilla?. Lidl hyljeksi suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteita, Lidl hyljeksii suomalaista talonpoikaa, miksi Lidl hyljeksii suomalaisuutta?, Lidl,

Paha moka mestarijoukkueelta!

Lauantai 4.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Suomi voitti maailmanmestaruuden viime sunnuntaina eli 29.5.2022 Tampereella päättyneissä jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa.

 

Eräs häpeätahra voittoon liittyi ja se oli, kun…

 

 

IMG_5410.JPG

 

…joukkueemme pääyhteistyökumppanina oli saksalainen Lidl-kauppaketju!

 

 

En voi antaa tunnustusta S- tai K-ryhmillekään isänmaallisesta toiminnasta, mutta Lidl-ketju kyllä vetää kaupparyhmistä pohjanoteeraukset toiminnastaan.

 

Lidl rantautui Suomeen vuonna 2002 ja siinä vaiheessa se halusi profiloitua suomalaista alkutuotantoa halveksivaksi kauppaketjuksi.

 

Tiedän toki, että Lidl on joutunut ottamaan ”lusikan kauniiseen käteensä”, mutta olen tässä asiassa pitkävihainen ja en ole näiden kahdenkymmenen vuoden aikana vielä avannut Suomessa Lidl:n ovea – ovenavausta ei ole myöskään näkyvissä!

 

Arvostan Suomen menestystä jääkiekon maailmanmestaruudesta, mutta pidän joukkueen häpeätahrana, että se on valinnut pääyhteistyökumppanikseen Lidl:n!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Paha moka mestarijoukkueelta!, Miksi Lidl on Suomen jääkiekkojoukkueen pääyhteistyökumppani, Lidl halveksi suomalaista alkutuotantoa, Miksi Lidl halveksii suomalaisuutta?, Lidl on häpeätahra,

Siperia opetti, mutta lisäopetusta tarvitaan!

Perjantai 11.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Lidl on saksalainen, kansainvälisesti toimiva päivittäistavarakauppaketju, joka toimii 29 maassa.  Suomeen Lidl avasi vuonna 2002 ensimmäiset myymälänsä.

 

 

Suomeen rantautuminen Lidl´llä tapahtui suomalaisia elintarvikkeita ja suomalaista elintarviketeollisuutta halveksien.

 

 

Suomalaiset elintarvikkeet sekä suomalainen elintarviketeollisuus ovat minulle arvo sinänsä ja sen vuoksi en ole kuluneiden 20 vuoden aikana vielä avannut Lidl´n ovea Suomessa.

 

 

***********************

 

 

Lidl avasi lähistölle uuden myymälän ja en ole vastustellut, kun Rouva on siellä silloin tällöin poikennut päivittäistavaraostoksilla.

 

 

Mielenkiinnolla seuraan Lidl-kuulumisia ja olen tyytyväinen siitä, että nyt tuo kauppaketju on palauttamassa sitä kunnia-asemaa valikoimissaan, joka kuuluu suomalaisille elintarvikkeille.

 

 

Tutkailin Lidl´n tarjouslehdykkää, jossa se esittelee tarjoustuotteensa 10.2 – 16.2 väliselle ajalle.

 

 

Muutama esiinotto:

 

 

IMG_4907.JPG

 

Herkkumyslileipä paistopisteestä, valmistettu Suomessa ja 100 % kotimaista viljaa!

 

 

IMG_4906.JPG

 

HK Sininen lenkki eli kansalaismakkaraksi kutsuttu suomalaisten suursuosikki!

 

 

Rotukarjan naudan jauheliha, jonka alkuperä on jäljitettävissä tilalle asti – 100 % kotimaista lihaa!

 

 

IMG_4905.JPG

 

Rouvan ostoskoriin oli eilen sujahtanut huittislaisen Mahlamäen tilan ”kanan sisäfilee” – hyvä sinänsä, mutta oletan kyseessä olevan broilerin, sillä tuskinpa kanoja lihan vuoksi ihmisravinnoksi teurastetaan.

 

 

 

 

Lidl´n linjanmuutokselle on annettava tunnustusta, mutta ketjun sisääntulo Suomen markkinoille oli niin suomalaisuutta halveksiva, että en vielä näillä näytöillä avaa kyseisen firman ovea!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siperia opetti mutta lisäopetusta tarvitaan!, Siperia opetti, Lidl,

Kannattaa varoa ostamasta Lild´stä virvoitusjuomia, sillä niistä ei saa pullonpalautusta kauppojen pullonpalautusautomaateista!

Lauantai 19.12.2020 - -Esko Erkkilä-

En ole vielä milloinkaan Suomessa käynyt ostoksilla Lidl`n myymälöissä ja syynä on se nurjamielinen suhtautuminen suomalaisiin elintarvikkeisiin ja suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteisiin, jota tuo saksalainen yrittäjä harrasti Suomeen rantautuessaan.

 

Valitettavasti perhekuntani eräät jäsenet ovat hairahtuneet käymään Lidl`ssä ja noiden käyntien tuloksena myös meidän kylmiöön on ilmestynyt Lild`stä hankittuja virvoitusjuomia.

 

Lidl`n virvoitusjuomat saattavat tuntua edullisilta, mutta kokonaisuus on tyystin toinen, sillä Lidl-pulloista ei saa lainkaan hyvitystä muiden kaupparyhmien pullonpalautusautomaateista.

 

 

IMG_1178.JPG

 

Asiasta toki varoitetaan Lild´stä ostetuissa virvoitusjuomapulloissa, mutta eihän sitä muista ne, jotka ostavat päivittäistavaroitaan vastuullisista kaupoista.

 

 

IMG_1180.JPG

 

Vastuulliset päivittäistavarakaupat hyvittävät kaikista virvoitusjuomapulloista yleisesti sovitun hyvityshinnan.

 

**************

 

Toivon, että varomme ostamasta virvoitusjuomia Lidl´stä ja muutenkin karttamaan asioimasta tuossa liikkeessä!

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Kannattaa varoa ostamasta Lild´stä virvoitusjuomia sillä niistä ei saa pullonpalautusta kauppojen pullonpalautusautomaateista!, Lidl, pullonpalautusautomaatit, Palpa,

Olen ollut oikeassa!

Keskiviikko 19.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Saksalainen Lidl-kauppaketju rantautui Suomeen vuonna 2002 ja sen alkuunlähdössä oli keskeistä se, että se boikotoi suomalaista  elintarviketeollisuutta ja sen tuotteita.

 

Lidl on viime vuosina kuitenkin joutunut muuttamaan linjaansa, sillä Suomessa päivittäistavarakauppa ei voi menestyä, jos sen tuotevalikoimassa on ainoastaan tuontielintarvikkeita.

 

Lidl`n alkuunlähtö merkitsi, että en ole vielä milloinkaan avannut Suomessa Lidl`n ovea, sillä olen pitkävihainen, kun kyse on suomalaisesta elintarviketeollisuudesta ja sen laadukkaista tuotteista.

 

Lidl on päivittäistavarakaupan ketjuista ylivoimaisessa ”johdossa”, kun tarkastellaan elintarvikkeiden takaisinvetoja.

 

****************

 

Viimeisin Lidl-takaisinveto on tanskalaisen Skare Meat Packersin naudanlihat, joissa on todettu salmonellaa.

 

Takaisinvedot koskevat Lidl´n myymiä Skare Meat Packers K/S:n valmistamia

  • Farmers Favourites Naudan jauheliha 5 %, 500 g

ja

  • Farmers Favourites Naudan jauheliha 10 %, 1000 g

 

Eipä se paljon ilahduta, kun Skare Meat Packers Tanska pahoittelee tapahtunutta.

 

Uskallatko vaarantaa ruokaturvallisuutesi ja terveytesi jos käyt Lidl`ssä; minä en!

 

 
-Esko Erkkilä-

6 kommenttia . Avainsanat: Lidl, Lidl on todellinen salmonellalinko, Salmonellalinko, Salmonellalinko Lidl, Takaisinvedot, Lidl-takaisinvedot, elintarvikkeiden takaisinvedot, elintarvikkeiden takaisinvedot Lidl, Lidl Suomi,

Jouduin avaamaan Lidl´n oven!

Tiistai 5.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen tähän saakka rehvastellut, että en ole vielä milloinkaan avannut Suomessa Lidl´n ovea ja syynä on se nurjamielisyys, jolla Lidl saapuessaan Suomeen kohteli suomalaisia elintarvikkeita, suomalaista elintarviketeollisuutta ja suomalaisia elintarviketyöläisiä.

 

 

Minulle on kerrottu ja myös uskon siihen, että Lidl on muuttanut toimintalinjaansa ja nykyisin siellä kuulemma ovat hyvin esillä suomalaiset elintarvikkeet.

 

 

Olen kuitenkin tässä asiassa pitkävihainen ja en ole avannut Lidl´n ovea.

 

 

 

******************

 

 

 

Tunnustan, että nyt olen avannut Lidl´n oven ja se tapahtui viime viikolla Tampereella Ratinan kauppakeskuksessa sijaitsevassa Lidl-myymälässä.

 

 

Kerron tarkemmin:

 

 

Kameralaukussani oli 20 sentin arvoinen tyhjä muovinen pullo ja erehdyksessä laitoin sen sellaiseen palautusautomaattiin, jonne laitetut pullot hyvitetään vain viereisessä Lild´n myymälässä.

 

 

Nolona jouduin menemään Lidl`n myymälään, sillä en toki tohtinut heittää kahdenkymmenen sentin arvoista pullonpalautuskuittia roskikseenkaan.

 

 

Kiersin lyhyintä reittiä kassalle ja esitin palautuskuittini.  Kassaneiti kysyi, että eikö muuta ja minä vastasin, että pitäiskö olla muuta!

 

 

No, sain kakskymmensenttiseni ja nyt en enää voi kerskailla, että en ole milloinkaan avannut Lidl´n ovea Suomessa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jouduin avaamaan Lidl´n oven!, Lild, Lidl hyljeksi suomalaisia elintarvikkeita, Lidl hyljeksi suomalaista elintarviketeollisuutta, Lidl hyljeksi suomalaista elintarviketyöntekijää, Lidl`n pullonpalautusautomaatti,

Rikollista puolalaislihaa maahantuoneet ja sitä Suomessa käyttäneet yritykset pitää paljastaa

Torstai 31.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomi on viime päivinä joutunut ainakin kahden ruokaskandaalin kohteeksi, kun Saksasta ja nyt viimeksi Puolasta on meille tuotu kelvottomia lihoja ja lihatuotteita.

 

Saksalaisen Lidl ´n todettiin myyneen Oulussa salmonellapitoista jauhelihaa ja nyt on todettu Suomeen tuodun puolalaista naudanlihaa, joka on peräisin Mazovian alueella sijaitsevassa laitoksessa teurastetuista erittäin sairaista eläimistä - naudat on teurastettu ilman eläinlääkärin tarkastusta!

 

 

Ensiksi muutama sana Lidl`n salmonellapitoisesta jauhelihasta:

 

 

Ruokavirasto kertoi ”kaikelle kansalle” riittävästi Lidl ´n salmonellapitoisesta jauhelihasta, mutta se ei minulle riittänyt ja sen vuoksi kysyinkin Ruokavirastolta heidän fb-sivujensa kautta näin:

 

Esko Erkkilä Ruokavirasto: Onko salmonella tyypattu ja mikä oli tyyppaustulos?

 

Kiitokset Ruokavirastolle, joka vastasi kysymykseeni viipymättä näin:

 

Ruokavirasto Tutkimustuloksen omistaa Oulun seudun ympäristötoimi, jonka luvalla voimme kertoa, että Salmonellakanta on S. typhimurium.

 

Työurani ajoilta tunnen jonkin verran salmonellakuvioita ja joudun toteamaan, että Salmonella typhimurium on salmonellatyyppinä vaikea ja monitahoinen.

 

Arvostan, että Ruokavirasto vastasi tyyppauskysymykseeni nopeasti ja tyhjentävästi!

 

*******************

 

Uskallan ounastella, että Lidl`n saksalaisella jauhelihatoimittajalla on tuotantotiloissaan vaikea salmonellaongelma ja kannustan suomalaisia valvontaviranomaisia kohottamaan valmiuksiaan siten, että Lidl`n salmonellaongelma ei aiheuta kauppaketjun suomalaisille asiakkaille jatkossa suuria harmeja.

 

 

Onko Lidl´n logistiikkaketjussa (tuontisatamasta kassahihnalle saakka) salmonellapitoisen jauhelihan mahdollista päästä kontaminaatioon puhtaiden elintarvikkeiden kanssa – toivon, että Ruokavirasto tutkii myös tämän mahdollisuuden!

 

 

Sitten tämä puolalaisen rikollisen naudanlihan tuonti Suomeen:

 

Ruokaviraston tutkimukset ovat kesken, mutta jo nyt tiedetään, että rikollista lihaa on Suomeen tuotu 250 kiloa.

 

On mielestäni välttämätöntä, että rikollista lihaa Suomeen toimittaneiden yritysten nimet Ruokavirasto julkistaa ja samoin on tehtävä niiden yritysten kohdalla, jotka ovat tätä lihaa Suomessa mahdollisesti käyttäneet.

 

Yritysten nimien julkistaminen on senkin vuoksi tärkeää, että nyt kaikkia tuontilihaa käyttäviä yrityksiä epäillään rikolliseen toimintaan ryhtymisestä.

 

 

Vakuutan, että seuraan tilanteen kehittymistä!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Lidl´n salmonellajupakka, Ruokavirasto, rikollinen puolalainen naudanliha,

Järkevä päätös

Keskiviikko 7.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Matkustin eilen illansuussa bussilla kaupunkiin ja huomasin lähipysäkkini bussikatoksen penkillä vehnäjauhopussin – ketään ei näkynyt mailla eikä halmeilla.

 

 

 

IMG_7561.JPG

 

 

Lähempi tarkastelu osoitti, että kyseessä oli kahden kilon pussi puolikarkeita vehnäjauhoja.

 

 

 

IMG_7563.JPG

 

 

Käänsin pussia ja huomasin, että kyseessä on virolainen vehnäjauho, joka oli ostettu Lidl´stä!

 

 

Tämän tarkastelun jälkeen en enää ihmetellyt, sillä virolaista alkuperää olevan vehnäjauhopussin, joka oli ostettu Lidl ´stä, jättäminen bussikatokseen on ollut järkevä päätös.

 

 

Ostaja on ilmeisesti tullut synnintuntoihinsa ja syystäkin, kun on ostanut virolaista vehnäjauhoa Lidl´stä!

 

 

Kaksinkertainen moka, sillä suomalaisista päivittäistavarakaupoista varmasti saa kotimaisen myllyteollisuuden valmistamaa suomalaisesta vehnästä jauhettua vehnäjauhoa ja päivittäistavarakauppana ei tarvitse käyttää Lidl´ä, joka Suomeen tullessaan halveksi suomalaista elintarviketeollisuutta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Virolainen vehnäjauho, puolikarkea vehnäjauho, Lidl, suomalainen vehnäjauho,

Tässä asiassa olen pitkävihainen

Torstai 14.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Saksalainen kauppaketju Lidl rantautui Suomeen elokuussa 2002, joten se on ollut Suomessa pian neljätoista vuotta.

 

 

Olen joutunut käymään Lidl´n Suomessa sijaitsevassa myymälässä kerran, kun eräät Eläkeliiton toimijat olivat tilanneet sieltä erästä suurta yleisötilaisuuttamme varten munkkeja ja minä jouduin ne noutamaan.

 

 

Yksityishenkilönä en ole avannut Suomessa Lidl´n ovea ja oven avaamiseen saattaa edelleen kulua paljon aikaa.

 

 

Lidl-boikottini syynä on se, kun Lidl Suomeen rantautuessaan syrji suomalaista elintarviketeollisuutta ja suomalaisia tuotteita rankasti, eikä ottanut niitä valikoimiinsa.

 

 

Tiedän vallan mainiosti, että Lidl on joutunut muuttamaan toimintaperiaatteitaan ja nykyisin siellä on tarjolla varsin paljonkin suomalaisia tuotteita.

 

 

Olen tässä asiassa kuitenkin pitkävihainen ja en helposti mene asioimaan Lidl´ssä jatkossakaan – maksan potut pottuina ja en suostu avaamaan kyseisen liikkeen ovea.

 

 

Selvennyksenä se, että olen kyllä asioinut Lidl´n Saksan ja Puolan myymälöissä, mutta Lidl´n Suomen myymälöitä olen karttanut.

 

 

 

*****************

 

 

 

 

lidl1.jpg

 

 

Lidl tietää heikkoutensa ja on nyt aloittanut mittavan mainoskampanjan, joka ei pure ainakaan minuun.

 

 

Pidän tätä mainosta tökerönä ja Suomea sekä suomalaisuutta suorastaan aliarvioivana – mainos ei madalla ainakaan minun kohdallani Lidl´n ovenkynnystä.

 

 

 

 

 

 

lidl2.jpg

 

 

Tässä mainoksessaan Lidl toteaa mainoksen alalaidassa näin:

 

 

”48 % % myymistämme tuotteista on ostettu kotimaisilta tavarantoimittajilta”

 

 

Osaan lukea tekstiä myös rivien välistä ja tuossa Lidl ei suinkaan sano, että heidän myymistään tuotteista olisi kotimaisia 48 %!

 

 

 

Tunnustan Lidl´n ansiot siinä, että se on lyönyt kiilaa K- sekä S-ryhmien rynnistämiselle, mutta Lidl´n alkuvaiheen töppäykset eivät korvaa sen alkuunlähdön töppäyksiä.

 

 

 Vielä eräs seikka:

 

 

Kesko osti Siwat sekä Valintatalot ja nyt se joutuu myymään jollekin kilpailijalleen meidän lähi-Siwamme, jossa toimii mm. lähipostimme.

 

 

Jos lähi-Siwamme päätyy Lidl´lle, joudun päättämään, että käynkö postiasioilla Lidl´ssä vai ajanko pari lisäkilometriä ja otan omaksi postitoimipisteekseni Koivistonkylän Prisman tiloissa toimivan asiamiespostin.

 

 

Saattaa olla, että joudun valitsemaan kahdesta pahasta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lidl, Lidl´n tulo Suomeen oli surkea esitys, Lidl boikotoi suomalaista elintarviketeollisuutta, Lidl joutui ottamaan lusikan kauniiseen käteen, Lidl-boikotti, Lidl-boikotti pitää,

Meitä yritetään höynäyttää!

Perjantai 16.8.2013 - -Esko Erkkilä-

Kaikki muistamme, kun kotona leivottiin pullaa, piparkakkuja ja aikaisemmin myös kunnon ruisleipää.

 

Kotileivonnassa syntyvä hajunautinto on vailla vertaa – se saa veden herahtamaan kielelle.

 

Tätä ominaisuuttamme käyttävät hyväkseen kaikenmaailman lind´it ja yhä lisääntyvässä määrin myös muut päivittäistavarakaupat.

 

Kyseessä on myymälöiden paistopisteet, joissa vain paistetaan muualla valmistetusta taikinasta valmistetut raa´at leivonnaiset.

 

Moni kuluttaja luulee, että myymälän paistopisteestä hankittu tuote on alusta alkaen valmistettu kyseisessä myymälässä.

 

Näin ei kuitenkaan ole, vaan valmis taikina on tullut paistopisteelle useimmiten ulkomailta. Toki kotimaisiakin taikinantoimittajia on olemassa.

 

Kotimaisten elintarvikkeiden hyvä imago ja korkea laatu sekä kuluttajien halu tietää ostamiensa tuotteiden alkuperä ovat vaikuttaneet siihen, että myymälöiden paistopisteissä yleensä kerrotaan taikinan alkuperä.

 

Kuluttajien pitää yhä useammin tiedustella ostamiensa elintarvikkeiden alkuperää.

 

Alkuperän kyseleminen on hyvä keino ehkäistä päivittäistavarakaupan pyrkimykset antaa myymistään elintarvikkeista sellainen kuva, jota ne eivät ansaitse!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paistopisteet, kotimainen ruoka, kotimaiset elintarvikkeet, Lidl, selvitä ostamiesi elintarvikkeiden alkuperä, tuontielintarvikkeet,

Onko minun aika luopua Lidl-boikotistani?

Keskiviikko 29.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Saksalainen Lidl -ketju avasi ensimmäiset myymälänsä Suomessa elokuussa 2002.

 

En rehvastele, kun totean, että avasin ensimmäisen kerran Lidl-myymälän oven Suomessa vasta toissapäivänä eli 27.5.2013.

 

Lidl hyljeksi Suomessa markkina-avauksessaan suomalaisia elintarvikkeita niin tiukasti, että en ole aikaisemmin katsonut tarpeelliseksi avata suomalaisen Lidl–myymälän ovea.

 

En nytkään avannut Lidl-myymälän ovea tavallisena kuluttajana, vaan erään yhdistyksen edustajana, sillä tarvitsimme tiettyjä elintarvikkeita yhdistyksemme puffetti-myyntiin.

 

Totesin omin silmin, että Lidl-myymälässä on otettu ”lusikka kauniiseen käteen” ja myynnissä on nyt myös suomalaisia elintarvikkeita.

 

Kotimaiset vihannekset ja peruna ovat saaneet mukavasti myyntitilaa Lidl´ssä. Myös maidot ovat pääosin suomalaisia, sillä porilainen Satamaito ja suonenjokinen Maitomaa ovat päässeet tavarantoimittajiksi Lidl´lle.

 

Kotimaisista isoista lihanjalostusyrityksistä Atria, HK ja Saarioinen näyttävät olevan saksalaisketjun Suomen myymälöiden tavarantoimittajina. Hyvä niin!

 

Oli mieluisaa nähdä, että myös Valio on Lidl´n tavarantoimittaja. Raision Bungelle myymä margariinitehdas on myös saanut Keiju-tuotteilleen tilaa Lidl´n hyllyillä.

 

Lidl`n pullistelut suomalaisia tuotteita kohtaan näyttävät lientyneen kymmenen vuotta sitten nähdystä.

 

**********

 

Olen joitakin kertoja poikennut ostoksilla Lidl-myymälöissä, mutta en aikaisemmin kuitenkaan koskaan Suomessa. Puolassa, Baltian maissa ja Saksassa kyllä olen käynyt Lidl:ssä, mutta en Suomessa.

 

Mietin, että pitääkö minun päästää Lidl henkilökohtaisesta ostoboikotistani? Antaako Lidl nyt riittävän arvostuksen suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteille?

 

Lopputulema pähkäilystäni taitaa olla se, että aika ei ole vielä kypsä Lidl´n asiakkaaksi ryhtymiselleni.


Lidl´n kymmenen vuotta sitten harjoittama suomalaisten elintarvikkeiden hyljeksiminen ei ole mielestäni vielä haihtunut!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lidl, Lidl-boikotti, suomalaiset elintarvikkeet ja Lidl, Lidl syrji suomalaisia elintarvikkeita, Maitomaa, Satamaito, Atria, HK, Saarioinen, Valio,

Finnwatch ry:n julkaisema selvitys kaupan omien merkkien tuotteiden vastuullisuudesta on surullista luettavaa

Sunnuntai 3.2.2013 - -Esko Erkkilä-

Finnwatch ry on yhdistys, joka tutkii yritysten yhteiskuntavastuuta kehittyvissä maissa. Yhdistyksen taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, ay- ja ympäristöjärjestöjä.

 

 

Finnwatch ry julkisti 21.1.2013 laatimansa selvityksen, jonka kattoteemana on ”Halvalla on hintansa”. Julkaistun selvityksen nimi on;

 

”Kaupan omien merkkien tuotteiden vastuullisuus”

 

Selvityksessä tarkastellaan suurimpien Suomessa toimivien vähittäiskauppojen omien merkkien eli niin sanottujen private label -tuotteiden vastuullisuutta. Tarkastelussa on mukana neljä vähittäiskaupan ketjua: S-ryhmä, Kesko, Suomen Lähikauppa/Tuko Logistics sekä Lidl Suomi.

 

Selvityksen kenttätutkimuksessa esimerkkituotteiksi oli valittu Thaimaassa prosessoitavat…

 


ananas1

 

…tonnikalasäilykkeet…

 

 

ananas2

 

…sekä ananasmehu.

 

 

Esimerkkituotteet oli valittu osuvasti, sillä mainituissa tuoteryhmissä kaupan omat merkit ovat vahvoja.

 

Ylläolevat kuvat ovat laadultaan heikkoja, sillä ne on kuvattu tietokoneen ruudulta Finnwatch ry:n tekemästä selvityksestä.

 

Perheessämme ei käytetä tonnikalatuotteita ja sen vuoksi en ole seurannut kyseisen tuoteryhmän tuotteitakaan, mutta virvoitusjuomia sekä mehuja tulee seurattua hieman tarkemmin. Emme toki osta niitäkään, sillä meillä on oman puutarhan marjoja riittävästi, mutta kaupan mehut kiinnostavat sen vuoksi, että tavallisena kuluttajanakin olen huomannut mehuissa olevan hyvin paljon private label –tuotteita eli kaupan omia merkkejä.

 

Finnwatch ry:n selvitys antaa todella lohduttoman kuvan siitä välinpitämättömyydestä, jolla maamme suurimmat päivittäistavarakaupan jakelutiet S-ryhmä, Kesko, Suomen Lähikauppa/Tuko Logistics sekä Lidl Suomi suhtautuvat juomahyllyillään tarjolla olevien merkittömien tuotteidensa vastuullisuuteen.

 

Finnwatch ry:n selvityksen mukaan Thaimaassa ananasmehutiivistettä valmistavan Natural Fruit -yhtiön olosuhteet tehtaalla viittaavat jopa pakkotyöhön ja ihmiskauppaan.

 

Työntekijöiden kertomukset ananasmehutiivistettä valmistavan tehtaan työoloista ovat karmeaa luettavaa:

 

Jos siirtotyöntekijä käyttää wc:ssä aikaa yli 10 minuuttia, hänen palkastaan vähennetään puolen tunnin palkka.

 

Työntekijät sanoivat lämpöhalvausten sekä pyörtymisten olevan yleisiä.

 

Työntekijöiden mukaan osa tehtaan koneista on vaarallisia ja varomattomien työntekijöiden vaatteita tai ruumiinosia saattaa jäädä kiinni koneisiin ja aiheuttaa näin tapaturmia. Kolme haastateltua työntekijää kertoi tapauksesta, jossa työntekijä oli kuollut koneesta saamaansa sähköiskuun.

 

Erittäin vakavia ihmisoikeusloukkauksia, kuten pakkotyöhön ja ihmiskauppaan viittaavia käytäntöjä, löydettiin ananasmehutiivistettä tuottavasta tehtaasta, joka toimitti raaka-ainetta Suomessa prosessoitaviin ja markkinoitaviin private label -mehuihin.

 

ananas3

 

Aamulehti referoi Finnwatch ry:n selvitystä tammikuun 22. päivänä julkaistun lehtensä 7-palstaisessa jutussa ja paljasti, että Natural Fruits-yhtiö valmistaa tiivisteet Eldorado-, Pirkka- ja Rainbow-mehuille.

Samassa jutussa paljastetaan myös se, että Thaimaassa tuotettu ananasmehutiiviste tulee Suomeen hollantilaiseen Refresco-konserniin kuuluvan Vip-Juicemakerin Suomessa valmistamien ananasmehujen kautta.

 

Poikkesin lähi-Prismassani ja huomasin, että Vip-Juicemakerin valmistamia Rainbow-ananasmehutuotteita oli tarjolla ainakin kaksi massalatausta. Massalatausten kyljessä oli kissankokoisin kirjaimin ”Valmistettu Suomessa”!

 

Kannattaa googlata ”Vip Juicemaker” ja tutkailla yhtiön nettisivuja!

 

On luonnollista, että Finnwatch ry:n selvityksen tuloksena yritys yrittää selitellä omaa ja raaka-ainetoimittajansa toimintaa thaimaalaisen ananasmehutiivisteen käytössä.

 

***********

 

Positiivista tässä prosessissa on se, että Kesko, S-ryhmä ja Tuko ovat luvanneet ottaa vakavasti tiedot, joiden mukaan niiden myymiä ananasmehuja tuotetaan Thaimaassa epäinhimillisissä oloissa.

 

Kysyä sopii; miksi vasta Finnwatch ry:n tekemän selvityksen jälkeen, sillä on päivänselvää, että epäkohdat ovat olleet kaupparyhmittymien tiedossa koko ajan. Ainakin epäkohtien olisi pitänyt olla kaupparyhmittymien tiedossa!

 

On hyvä, että maamme lehdistö on ottanut vahvasti esille private label –tuotteita nyt kohdanneen kohun. Toivottavasti aiheutunut kohu laittaa hieman jäitä hattuun niille päivittäistavarakaupan jakeluteille, jotka aikovat surutta laajentaa merkittömien tuotteiden tarjontaa.

 

Olen aina karttanut päivittäistavarakauppojen private label –tuotteita ja Finnwatch ry:n nyt julkistama selvitys vahvistaa, että olen toiminut kuluttajana vastuullisesti.

 

Neljäkymmentä sivua pitkä selvitys on helposti kovahermoisten luettavissa www.finnwatch.org –sivuilta.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnwatch ry, Kaupan omien merkkien tuotteiden vastuullisuus, S-ryhmä, Kesko, Suomen Lähikauppa/Tuko Logistics, Lidl Suomi, tonnikalasäilykkeet, ananasmehu, Vip-Juicemaker, Natural Fruit, Refresco, Pirkka, Rainbow, Eldorado, www.finnwatch.org,

Miten saksalaiset ja Lidl pystyivät ryssimään uusiseelantilaisen karitsanlihan salmonellasaastuneeksi?

Torstai 23.8.2012 - -Esko Erkkilä-

Eilisen uutisaiheista kohosi kärkiuutiseksi, että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira määräsi Lidl´n vetämään pois markkinoilta saksalaisen karitsanlihaerän, josta omavalvonnassa oli todettu salmonella.

 

Saan kännykkääni kaikki Eviran tiedotteet ja kyseinen tiedote kuului näin:

 

*****

Myynnistä vedetty erä pakastettuja karitsan ulkofileepihvejä

 

22.08.2012 15:28

 

Omavalvontatutkimuksissa todetun salmonellaepäilyn vuoksi maahantuoja on vetänyt markkinoilta erän pakastettuja karitsan ulkofilepihvejä.

 

Tuote on valmistettu Saksassa ja sitä on ollut myynnissä Etelä-Suomen alueen Lidl-myymälöissä nimellä ”Marvest New Zealand Lamb Steaks, marinated”.

 

Takaisinvedettävän erän parasta ennen –päivämäärät ovat 10.4.2013 ja 11.4.2013. Erätunnus on A 215 L 3274. Pakkauskoko on 400 grammaa.

 

Maahantuoja pyytää asiakkaita palauttamaan kyseisten erien tuotteet Lidl-myymälään, jossa tuotteen hinta korvataan. Lisätietojen antajana toimii Lidl Suomi Ky, asiakaspalvelu, p. 0800 05435 tai asiakaspalvelu lidl.fi

 

Asiaa hoitaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa


Ylitarkastaja Raija Törmä-Oksanen, p. 029530 4245, raija.torma-oksanen evira.fi

 

******

 

Lidl`n kärähtäminen salmonellapitoisen elintarvikkeen myynnistä kertoo suomalaisen elintarviketurvallisuusjärjestelmän valvonnan olevan korkealla tasolla. Se kertoo myös sen, että jopa alkuperältään saksalainen elintarvike on riskialtis tuote – se saattaa sisältää salmonellaa.

Suomalainen salmonellakontrolli on kattava – toivottavasti se pystyy jatkossakin pitämään Suomen salmonellavapaana maana.

 

Toivon, että salmonellakontrollimme pystyy jäljittämään kontaminaatiolähteen. On tärkeää tietää, että onko salmonellakontaminaatio tapahtunut Uudessa Seelannissa, Saksassa vaiko Lidl´ssä.

 

Uusi Seelanti saattaa selvitä ongelmasta puhtain paperein, sillä tuote on valmistettu Saksassa. Onko saksalainen lihanleikkaamo syyllinen? Toinen selvitettävä kysymys on, että peukaloiko Lidl sille toimitettuja lihajalosteita? Onko kontaminaatio sittenkin tapahtunut Lidl´ssä?

 

On varmaa, että eri osapuolet pyrkivät vierittämään syyn toisilleen.

 

Suomalaisen kuluttajan kannalta keskeistä on, että Lidl on myynyt epäkelpoa tuotetta. On pelkästään Lild´n asia selvittää salmonellakontaminaation lähde.


Lidl´n syyllistäminen on toisaalta huono asia, sillä se vahvistaa kahden keskusliikkeen eli SOK:n ja Keskon monopolia.

 

Toivon ja edellytän, että Lidl kertoo kontaminaatiolähteen, vaikka se olisikin Lidl!


Minua kiinnostaa kovasti uusiseelantilaisesta karitsanlihasta todetun salmonellan tyyppaustulos. Toivottavasti se kerrotaan, sillä tyyppaustulos antaa joitain vihjeitä kontaminaatiolähteestä.


Tyyppaustulos ilmaisee salmonellan tyypin ja se kertoo tiettyjä asioita asiantuntijoille. Pidän itseäni jonkintasoisena salmonella-asiantuntijana ja sen vuoksi tyyppaustulos kertoo minulle ainakin jotain.


Tyyppaustulos on julkisuudessa viimeistään Eviran analysointituloksista kertovassa tiedossa, jossa kerrotaan Suomessa tavatut salmonellat heinä...joulukuussa 2012.  Tieto ilmestyy kaikkien nähtäville kuitenkin vasta joskus ensi keväänä ja se on perin myöhään.

 

Lidl`n salmonellahässäkkä kertoo taas kerran, että kuluttaja ottaa aina tietyn riskin, kun hän päätyy tuontielintarvikkeen ostajaksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lidl, saksalaiset elintarvikkeet, salmonellakontrolli, salomonellakontrolli Suomessa, Elintarviketurvallisuusvirasto, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira,

Yllätyin, että Lidl´stä saa myös 95 prosenttista pirtua!

Torstai 14.7.2011 - -Esko Erkkilä-

Kävin elämäni ensimmäisen kerran Lidl´n myymälässä heinäkuun 6. päivänä ja yllätyin, että hyllyllä oli ostettavissa 95 %:sta pirtua!

Pirtun hintakaan ei päätä huimannut, sillä 200 ml:n pullo maksoi alle kolme euroa!

 

pict0649.jpg

 

Hankin pirtua Lidl´stä kolme pullollista ja tässä kuva koko pirtuparttiastani.

 

pict0650.jpg

 

Pirtu oli merkiltään "Spirytus staropolski" ja kuten etiketistä ilmenee, se oli 95 ”volttista”. Raaka-aineena oli käytetty viljaa.

 

Tässä vaiheessa lienee asiallista todeta, että pirtua myyvä Lidl-myymälä sijaitsee Gdyniassa Puolassa!

Olin perhekuntani kanssa mukana matkalla Puolassa, Liettuassa, Latviassa sekä Virossa ja ensimmäisessä yöpymiskaupungissamme kävimme ostoksilla hotellimme lähellä sijainneessa Lidl-myymälässä.

Lidl on ollut Suomessa muutaman vuoden, mutta vielä en ole koskaan käynyt suomalaisessa Lidl-myymälässä. Ehkä sekin aika joskus koittaa, että avaan suomalaisen Lidl-myymälän oven!

Suomeen juuri rantautuneen Lind´n johdon lausunnot olivat aikanaan suomalaista elintarviketeollisuutta vähätteleviä ja sen vuoksi olen karttanut Lidl-myymälään menemistä.

Lidl on kieltämättä merkinnyt ruuan hintatason pysymistä todellisen kilpailun kohteena, joten siinä mielessä ”Lidl-boikotilleni” ei ole aihetta. Ilman Lidl´ä S-ryhmä olisi yhdessä K-ryhmän kanssa tehnyt nykyistäkin parempaa bisnestä suomalaisille myymällään ruualla.

Matkaseurueeni jäsenet, jotka ovat monesti käyneet suomalaisissa Lidl´ssä, totesivat että lattialaatoista alkaen puolalainen Lidl vastasi täsmälleen suomalaista Lidl-myymälää.

Eri tuotteet olivat kuulemma täysin samoilla paikoilla, kuin suomalaisissa myymälöissä. On luonnollista, että myymälät ovat kaikilta osin täsmälleen samanlaisia kaikkialla.

 

Tiukalla keskusjohtoisuudella ja kaikissa maissa täsmälleen samalla konseptilla tavoitellaan säästöjä. Niitä varmaan myös saadaan.

Lidl-myymälöiden väljät käytävät on varmaan tarkoin harkittu yksityiskohta sekin – käytäville mahtuu vallan mainiosti kaksi ostoskärryä rinnakkain.

Alkoholiosasto puolalaisessa Lidl´ssä oli kattava. Sen eräs yksityiskohta olivat tosiaan pirtupullot.

EU:ssa tavaroilla on vapaa kulkumahdollisuus maasta toiseen ja se merkitsee, että 95 prosenttisen pirtun maahantuonti Puolasta Suomeen on laillista.

En usko, että kukaan toisi pirtua Puolasta Suomeen nauttimistarkoituksessa, mutta erikoinen pikku muisto se oli "kotimiehille" tuliaisena tuotavaksi!

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Lidl, kilpailu päivittäistavarakaupassa, Spirytus, sprii, spirytus staropolski, pirtu,