Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Niin tuttua private label -tuotteista!

Tiistai 23.1.2018 - -Esko Erkkilä-

S-ryhmä joutui eilen kertomaan, että sen myymässä…

 

 

…Rainbow Makeaa maissia -tuotteessa on löydetty listeriabakteeria (Listeria monocytognes) yli lainsäädännössä sallitun enimmäismäärän ja sen vuoksi S-ryhmä on oma-aloitteisesti suorittanut kyseisen tuotteen takaisinvedon.

 

 

Tuskin kenellekään on yllätys, että kyseessä on tuontielintarvike, sillä listerialla höystetyn tuotteen on valmistanut puolalainen Pinguin Foods Polska Sp. z o.o..

 

 

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran verkkosivuilla kerrotaan listeriasta mm. seuraavaa:

 

 

Listeria monocytogenes on ympäristössä esiintyvä bakteeri, jota voi esiintyä myös käsittelemättömissä elintarvikkeissa kuten raa’assa lihassa ja kalassa, pastöroimattomassa maidossa ja tuoreissa kasviksissa sekä näistä valmistetuissa tuotteissa silloin, kun valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa. Myös kuumennetut tuotteet voivat saastua listerialla lämpökäsittelyn jälkeen. Jälkisaastumisen riski on sitä suurempi, mitä enemmän valmiita tuotteita käsitellään valmistuksen jälkeen (esim. siivutus, suikalointi, paloittelu). Sama listeriakanta voi tehokkaasta pesusta huolimatta säilyä tuotantolaitoksessa monia vuosia saastuttaen aika ajoin tuotteita.

 

Evira kertoo listerian riskiryhmistä näin:

 

Vanhukset

Vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt (esimerkiksi syöpä- ja aids-potilaat, maksa- ja munuaistauteja sairastavat, elinsiirtopotilaat, diabeetikot tai kortisonilääkitystä saavat)

 

Raskaana olevat naiset

Vaarassa ovat erityisesti iäkkäät ja henkilöt, joilla on vaikeita perustauteja. Listerioosiin sairastuu vuosittain 20–60 henkilöä ja suurin osa sairastuneista on ollut yli 70 -vuotiaita.

 

Vastustuskyvyltään heikentyneillä listerioosi ilmenee tavallisesti vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena. Kuolleisuus listerioosiin on korkea, jopa 20 – 40 %. Raskaana olevilla listerioosi ilmenee kuumetautina, joka muistuttaa tavanomaista influenssaa (kuume, päänsärky, lihaskivut) ja joka voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.

 

 

*********************

 

Toivon, että S-ryhmän eilen kertoma takaisinveto herättää kuluttajat huomaamaan tuontielintarvikkeissa piilevät vakavat riskit ja sen, että erityisen riskialttiita ovat kaupan omat merkkituotteet eli esimerkiksi Rainbow ja Pirkka.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: takaisinveto, S-ryhmän suorittama takaisinveto, private label, merkittömät tuotteet, Rainbow-tuotteet, Pirkka-tuotteet, Pinguin Foods Polska Sp. z o.o.,

Tuotteiden takaisinvedot ovat valmistajalle ja myyjälle aina nolo juttu, mutta toisaalta ne kertovat kuluttajille Suomen tiukasta elintarvikevalvonnasta

Keskiviikko 3.1.2018 - -Esko Erkkilä-

Kiitän Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa siitä nopeudesta, jolla se on jo nyt ehtinyt julkaisemaan ne elintarvikkeiden takaisinvedot, jotka tapahtuivat Suomessa vuonna 2017.

 

 

Listaus on julkinen, sillä se on kaikkien nähtävissä Eviran nettisivuilla.

 

 

Listauksessa mainitaan myös ne takaisinvedot, jotka koskevat ruokailuvälineitä, sillä onhan epäkuranttien ruokailuvälineiden käyttäminen vaarallista.

 

 

 

Eviran nettisivuilta on nähtävissä vuosittaiset takaisinvedot vuodelta 2006 alkaen ja niitä on kuluttajan hyvä tutkailla, sillä tietoisuus asiasta lisää luottamusta elintarvikevalvontaamme.

 

Viime vuoden listauksen löytää, kun googlaa ”Evira takaisivedot 2017”, mutta kopioin ne tapauskohtaisesti otsikkotasolla myös tähän alle.

Listaukseni on siinä mielessä kattava, että napsauttamalla kyseistä takaisinvetouutista pääset katsomaan asiaa tarkemmin!

 

 

 

********************

 

 

 

 

22.12.2017

Isokari Lohipyörykän pakkauksessa väärä tuote, jossa selleriä (allergeeni)

Lidl Suomi Ky on ilmoittanut, että Isokari Lohipyörykän pakkaukseen on pakattu virheellisesti toista elintarviketta, kala-kasvispihvejä.

 

8.12.2017

Vierasesinevaara marsipaanimakeisissa

Alfmix Oy ilmoittaa poistavansa varotoimenpiteenä myynnistä suklaarasioita. On pieni mahdollisuus, että kyseessä olevien konvehtilajitelmien marsipaanikonvehdeista löytyisi muovinpalasia.

 

23.11.2017

Kiinalaisista ”Kama Sutra” -laseista irtoaa liikaa lyijyä ja kadmiumia

Tsekin tasavallan elintarvikevalvontaviranomainen on varoittanut muita EU-jäsenmaita sisämarkkinoille maahantuoduista kiinalaisista "Kama Sutra" -laseista (Kama Sutra Shooter Glasses, Set of Glasse.

 

21.11.2017

Salmonellaa pakastetussa hanhenrinnassa

Lidl Suomi Ky ilmoitti tiedotteellaan perjantaina 17.11. poistaneensa myynnistä pakastettua hanhenrintaa. Tuotteesta on todettu salmonella omavalvontatutkimuksessa.

 

20.11.2017

Käymistä lasten juhlajuomassa – lasipullot saattavat rikkoutua

Alfmix Oy on ilmoittanut poistavansa myynnistä mansikanmakuista lasten juhlajuomaa. Tuotteessa on havaittu käymistä, mikä voi johtaa lasisen pullon rikkoutumiseen. 

 

14.11.2017

Pirkka paprika-cashewpestossa sulfiittia

Kesko Oyj on ilmoittanut poistaneensa markkinoilta Pirkka paprika-cashewpestosäilykkeen, joka sisältää sulfiittia, mutta sulfiitista ei ole ilmoitusta pakkausmerkinnöissä.

 

13.11.2017

Salmonellaa kananugettipakasteessa

Kesko Oyj on ilmoittanut poistaneensa myynnistä pakastettuja Pirkka kananugetteja. Tuotteesta on todettu salmonellaa. Tuotteen pakkauskoko on 400 g.

 

13.11.2017

Kiinalaisista kahvikupeista irtoaa liikaa formaldehydiä ja melamiinia

Saksan elintarvikevalvontaviranomainen on varoittanut muita EU-jäsenmaita Saksan kautta sisämarkkinoille maahantuoduista kiinalaisista kahvikupeista ( artikkelinumero 170425810, Drinkbeker.

 

22.9.2017

Valmissalaateissa allergeenivirhe

Apetit Ruoka Oy on ilmoittanut puutteellisesta merkinnästä kahdessa valmissalaatissa. Tuotteiden pakkausmerkinnöistä puuttuu maininta sinapinsiemenestä.

 

24.8.2017

Hampurilaisravintolan omenalohkopussissa Ruotsissa metallia – takaisinveto Suomessakin

Maahantuoja HAVI Logistics Oy on ilmoittanut varotoimenpiteenä tehdystä takaisinvedosta. McDonald´s ravintoloiden valikoimassa olevia omenalohkopusseja on vedetty myynnistä.

 

17.8.2017

Salmonellaa kananugettipakasteessa

Kesko Oyj on ilmoittanut poistaneensa myynnistä pakastettuja Pirkka kananugetteja. Tuotteesta on todettu omavalvontatutkimuksessa salmonellaa. Tuotteen pakkauskoko on 400 g.

 

19.7.2017

Makeispalat ”Warhead Sour Twist” sisältävät vehnää, jota ei ole ilmoitettu ainesosaluettelossa

His & Hers Oy ilmoittaa vetävänsä myynnistä tuotteen ”Warhead Sour twist candy, 99g”, Miedosti happamat makeispalat.

 

19.7.2017

Lauantaimakkarassa lisäaineylitys

HKScan Finland Oy on ilmoittanut vetäneensä myynnistä " HK Lauantaimakkaratangon 1,5 kg” , jonka viimeinen käyttöpäivä on 16.8.2017.

 

18.7.2017

Jäätelöissä puutteelliset pakkausmerkinnät

Arvid Nordquist Finland on ilmoittanut vetäneensä myynnistä tuotteet Del Monte Smoothie Vadelma (EAN 05010693601366)  ja Del Monte Smoothie Mango  (EAN 05010693601373)  -jäätelöpuikot.

 

22.6.2017

Allergeenivirhe – kanaviillokissa kalaa, jota ei ole merkitty ainesosaluetteloon

Pieni osa HK Kanaviillokki 300 g:n (vkp 4.7.2017) pakkauksia saattaa sisältää pakkausvirheen vuoksi kalaa. Pakkausmerkintöjen mukaan tuote ei sisällä kalaa.

 

30.5.2017

Pizzamurussa allergeenivirhe

Jokilaakson Juusto Oy on ilmoittanut poistaneensa kaupoista tuotteen nimeltään Vegaanin Pizzamuru, 175 g . Tuote on valmistettu linjalla, jossa käsitellään maitotuotteita.

 

11.5.2017

Ravintolisissä lääkeainetta ja kiellettyä väriainetta

Man Energy ja Man Energy XL -ravintolisät vedetään pois markkinoilta, koska ne eivät täytä elintarvikelainsäädännön vaatimuksia. Asia on tullut esille Tullin tekemissä tutkimuksissa.

 

10.5.2017

Lastenateriassa virheellinen pakkausmerkintä (riisijauhoa ei ole mainittu)

Oy Semper Ab on ilmoittanut vetäneensä markkinoilta kaikki erät tuotetta Semper Moussaka alkaen 6 kuukautta, 120g annospussi.

 

28.4.2017

Kiellettyjä Sudan-värejä chilissä ja kurkumassa

Espoolaisen, alkuvuonna toimintansa lopettaneen Blumerin maahantuomissa chili- ja kurkumajauheissa havaittiin elintarvikkeissa kiellettyjä Sudan-värejä.

 

27.4.2017

LASAGNE BOLOGNESE sisältää kalaa, jota ei ole merkitty aineosaluetteloon

Snellmanin Kokkikartano Oy ilmoittaa vetävänsä myynnistä erän Lasagne Bolognese 600 g . Pakkaukseen on virheellisesti pakattu tuotetta, joka sisältää kalaa.

 

26.4.2017

Hummustuotteissa vieras maku

Sevan Ab on ilmoittanut poistaneensa markkinoilta hummustuotteita, joissa on havaittu vierasta makua. Virheen alkuperää selvitetään.

 

18.4.2017

Perunarieskahiutaleissa allergeenivirhe

Pohjolan Peruna Oy on ilmoittanut poistaneensa kaupoista erän Mummon Perunarieskahiutaleita (päiväystunnus 091117-1). Takaisinvedon syynä on tuotannossa tapahtunut virhe.

 

7.4.2017

Riisiproteiinijauheessa allergeenivirhe

Puhdistamo Real Foods Oy ilmoittaa vetäneensä myynnistä erän ” Puhdistamo Riisiproteiini, suklaa ” -nimellä markkinoitua riisiproteiiniproteiinijauhetta, pakkauskoko 600 g.

 

20.3.2017

Ravintolisissä hyväksymätöntä uuselintarviketta

Pro Nutrition Finland Oy on ilmoittanut poistavansa myynnistä Prezone (4 makua) ja Prezone Stimulant Free (2 makua) ravintolisiä niiden sisältämän hyväksymättömän uuselintarvikkeen vuoksi.

 

6.3.2017

Misokeiton ainesosaluettelosta puuttuu vehnä

Vitaseege Oy Ab on ilmoittanut tehneensä Saitaku Misokeitosta 72g /4 annosta, takaisinvedon Ruokakeskon ruokakaupoista. Takaisinvedon syynä on puuttuva ainesosatieto pakkausmerkinnöissä (vehnä).

 

2.3.2017

Pilaantumisriski vieroitusvalmisteessa

Oy Semper Ab on ilmoittanut poistavansa myynnistä erän käyttövalmista Semper BabySemp 2 -vieroitusvalmistetta, jonka parasta ennen -päiväys on 10.6.2017.

 

13.2.2017

Gluteenittomissa aamiaishiutaleissa ”Flakes & Fibre” tuotteeseen kuulumattomia suklaapaloja, sisältää soijalesitiiniä (allergeeni)

Semper on ilmoittanut vetävänsä pois markkinoilta erän kuitupitoisia aamiaishiutaleita ”Flakes & Fibre”, koska niissä voi olla suklaapaloja, joissa on soijalesitiiniä.

 

10.2.2017

Kinkku-juusto toast -kolmioleivässä väärät merkinnät

Lunden Food Oy ilmoittaa vetävänsä myynnistä Kinkku-juusto toast 195g  -kolmioleivän. Tuotteessa saattaa olla virheellisesti pakattu kinkkujuustoleivän sijasta tonnikalaleipä.

 

9.2.2017

Organix banaanikekseissä virheellinen etiketti

Oy Semper Ab on ilmoittanut tehneensä lasten kekseistä "Organix Banaanikeksit, à 54 g", takaisinvedon Keskon ruokakaupoista. Tuote on tarkoitettu yli 7-kuukauden ikäisille.

 

7.2.2017

Lenkkimakkara saattaa sisältää juustoa, jota ei ole ilmoitettu pakkausmerkinnöissä

HKScan Oy ilmoittaa vetävänsä myynnistä tuotteen ” HK Sininen Lenkki 580 g ”. Takaisinveto koskee tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä on 18.2.2017.

 

3.2.2017

Sitruunamarinoidussa broilerin fileesuikalepakkauksessa sinappia (allergeeni)

SOK on ilmoittanut tehneensä tuotteesta "Kotimaista Broilerin fileesuikale, sitruuna", à 300 g, takaisinvedon S-marketeista ja Prismoista.

 

23.1.2017

Pilaantumisriski äidinmaidonkorvikkeessa ja vieroitusvalmisteessa

Valio Oy on ilmoittanut poistavansa myynnistä erän Valio Tuuti® äidinmaidonkorvikkeita ja vieroitusvalmisteita. Tuotantolaitteen rikkoutumisen vuoksi tuotteisiin on saattanut joutua ilmaa.

 

10.1.2017

Jauheliha-salamipakastepizzan pakkaukseen pakattu väärä tuote, jossa katkarapua (allergeeni)

Apetit Ruoka Oy on ilmoittanut tehneensä pakastetuotteen, jauheliha-salamipizzan, Papa Dennis Rafkin Bolognese & Salami (à 400g, erä 1357453, EAN: 6430104958343) takaisinvedon vähittäismyymälöistä.

 

3.1.2017

Tattarisuurimoissa allergeenivirhe

Lantmännen Cerealia on ilmoittanut tehneensä takaisinvedon gluteenittomaksi ilmoitetun tuotteen liian suuren gluteenipitoisuuden vuoksi.

 

 

****************

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: takaisinveto. elintarvikkeiden takaisinvedot, listaukset takaisinvedoista, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira, elintarvikkeiden turvallisuus,

Miksi ulkomaista alkuperää olevien tuotteiden myyjät yrittävät salata tuotteidensa valmistusmaan?

Lauantai 28.12.2013 - -Esko Erkkilä-

EU toi mukanaan ihmisten, tavaroiden ja palvelujen vapaan liikkumisen.

 

Periaate on tuonut Suomelle paljon hyvää ja sen aavistaen äänestinkin lokakuun 16. päivänä 1994 järjestetyssä EU-kansanäänestyksessä EU:hun liittymisen puolesta.

 

Suomen EU-aika ei ole kuitenkaan ollut pelkkää riemumarssia, mutta ”päivääkään en ole katunut” äänestyspäätöstäni.

 

 

***********

 

 

Työhistoriani aikana toimin elintarviketeollisuudessa ja sain lähes aitiopaikalla seurata myös niitä kuvioita, jotka liittyivät Suomen EU-jäsenyyteen.

 

Eläkkeellä siirtyessäni kiinnostukseni elintarvikemaailmaan ei suinkaan ole vähentynyt, sillä seuraan alan kehittymistä edelleen.

 

Eräs seikka johon olen kiinnittänyt huomiota, on se että ulkomailla valmistettuja elintarvikkeita Suomessa markkinoivat yritykset pyrkivät salaamaan myymiensä tuotteiden alkuperämaan.

 

Erityisen voimakkaasti tämä ilmenee, kun yritykset joutuvat tuotteidensa takaisinvetotilanteisiin.

 

Takaisinvetotilanne on se, kun yritys joutuu viranomaismääräyksen perusteella vetämään esim. laatuvirheen vuoksi tuotteen pois markkinoilta.

 

 

Saatan katsella elintarvikeasioita suomalaisten sinivalkoisten silmälasien läpi, mutta vakaa tuntumani on, että ulkomaiset elintarviketuotteet joutuvat suomalaisia tuotteita yleisemmin takaisinvetotilanteisiin.

 

 

 

*************

 

 

Otan esimerkiksi tapahtumat, jotka tapahtuivat joulukuun puolivälissä 2013.

 

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ilmoitti 13.12.2013, että Nutricia Baby Oy joutuu vetämään myynnistä neljä erää markkinoimiaan käyttövalmiita ”Muksu Neljän viljan puuro, ikäsuositus alk. 6kk” lastenpuuroja.

 

Evira perusteli päätöstään, että takaisinvedon syynä on yrityksen mukaan tuotantoteknisistä syistä johtuva tuotteen mahdollinen mikrobiologinen pilaantuminen säilytysajan kuluessa.

 

Päivittäistavarakaupat noudattivat Eviran määräystä nopeasti, sillä totesin henkilökohtaisesti, että mm. Tampereen Sokos oli noudattanut takaisinveto-ohjetta, koska kyseisten tuotteiden hyllytila oli tyhjä jo seuraavana päivänä.

 

 

*************

 

 

On selvää, että takaisinvedon kohteeksi joutuneen tuotteen alkuperämaa kiinnosti minua ja lähetinkin asiasta sähköpostikyselyn Eviralle sekä Nutricia Baby Oy:lle tiistaina 17.12.2013 klo 19.35.

 

Ylitarkastaja Mika Varjonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta vastasi minulle samana iltana klo 20.16 ja ilmoitti, että takaisinvedetty tuote on valmistettu Ruotsissa.

 

Nutricia Baby Oy vastasi minulle myös varsin nopeasti, sillä heidän tuoteasiantuntijansa kertoi minulle sähköpostitse 18.12.2013 klo 11.24, että takaisinvedettävä tuote on valmistettu Ruotsissa.

 

Tuoteasiantuntijan pitkästä vastauksesta selvisi, että Nutricia Baby Oy on maailmanlaajuisen Danone-konsernin tytäryhtiö.

Nutricia Baby Oy:n tuoteasiantuntija jaaritteli vastauksensa pitkähkössä alkuosassa kaikenlaista tarpeetonta ja vasta sitten vastasi kysymykseeni. Minulle olisi riittänyt lyhyt vastaus - "Ruotsi".

 

 

 

Mitä tästä opimme?

 

 

  • suomalainen elintarvikevalvonta Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on huippuluokkaa ja siellä reklamaatiotapausten hoitajat tekevät tilanteen niin vaatiessa pitkää työpäivää
  • maailmanlaajuinen elintarvikekonserni Danone hallitsee kaiken muun ohella suomalaisissa päivittäistavarakaupoissa mm. lastenruokahyllyjä
  • ilmeinen merkittävä osa Suomessa myytävistä lastenruuista valmistetaan (ainakin Danonen osalta) Belgiassa, Puolassa ja Ruotsissa
  • Danone ilmoittaa omavalvonnassaan havaitsemistaan ongelmista kuuliaisesti ainakin Suomessa valvovalle viranomaiselle eli Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle
  • Danone(kaan) ei aivan avoimesti ja kiertelemättä halua kertoa, että missä maissa se valmistaa/valmistuttaa tuotteensa. On toki Danonen kunniaksi todettava, että jokaisessa lastenruokaa sisältävässä paketissa kerrotaan selkeästi valmistusmaa.
  • kuluttajien aktiivisuutta tarvitaan yritysten sekä myös valvovan viranomaisen suuntaan, jotta elintarvikkeiden alkuperä saadaan julkisuuteen. Erityisen tärkeää se on silloin, kun joudutaan takaisinvetotilanteisiin.

 

Se on varmaa, että ulkomailla valmistettujen elintarvikkeiden ”kompastelu” lisää luottamusta suomalaista elintarvikeketjua kohtaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Danone, www.danone.com, Nutricia Baby Oy, takaisinveto, lastenruokien takaisinveto, Muksu neljän viljan puuro, Muksu-lastenruuat, Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, kotimaiset elintarvikkeet,