Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Valkosipulille pitää olla lehtikate

Maanantai 9.5.2016 - -Esko Erkkilä-

Tänä vuonna on hieman uskaliasta esiintyä valkosipulinviljelyn asiantuntija, sillä osin heikkolaatuisesta siemenestä johtuen satonäkymät eivät ole hyvät.

 

 

Uskallan kuitenkin edellisvuosien kokemuksella laatia lyhyen kuvakertomuksen siitä, kun muutama päivä sitten  valkosipuliviljelyksemme saivat tänäkin vuonna lehtikatteen.

 

 

 

 

valko1.jpg

 

 

Istutin syksyllä tavanomaisen alan – ehkä satakunta rivimetriä – valkosipulia.

 

 

Talvivalkosipulin oikea istutusajankohtahan on pari – kolme viikkoa ennen pakkasten tuloa – mutta kukapa niiden pakkasten tulemisen osaa ennustaa eli istuttaminen on hyvä suorittaa joskus lokakuun loppupuoliskolla.

 

 

Tässä on parhaiten kasvuun lähtenyttä valkosipulikasvustoa.

 

 

Ennen kattamista valkosipulimaa kannattaa lannoittaa typpipitoisella lannoitteella, sillä valkosipuli tarvitsee vankkaa kasvuvoimaa.

 

 

Lannoittamisen jälkeen valkosipulimaan rivivälit pitää harata.

 

 

valko2.jpg

 

 

Olen joskus kyhännyt pohjattoman laatikon, joka juuri ja juuri sopii valkosipulirivien väliin.

 

 

Laatikko täytetään syksyllä nurmikoilta kerätyillä lehdillä ja tässä työssä hyvä apuväline on laskettelupulkka.

 

 

Laskettelupulkka on muuten viherpeukalon todellinen monityökalu, sillä se on mainio kuljetusväline, se sopii poimintavaiheessa herkästi putoilevien viherherukoiden varmistukseksi pensaiden alle ja se on vallan mainio kuljetusalusta, kun mansikkamaalta poimitaan mansikoita – pulkkaan mahtuu kaksi ja jopa kolmekin astiaa, joihin voi jo poimintavaiheessa lajitella eri laatuisia mansikoita.

 

 

Valkosipulimaan kattamisessa pulkka on verraton työväline!

 

 

 

 

valko3.jpg

 

 

Valmiiksi katettu valkosipulimaa odottaa nyt joko kastelua tai sadetta.

 

 

 

Kunnolla suoritetun kattamisen ansiosta valkosipulimaalle kasvaa vain muutama vesiheinämätäs tai jokin suurempi rikkakasvi, mutta ne on helppo poistaa.

 

 

Valkosipulimaan kattaminen lehtikatteella lisää maan humuspitoisuutta, joten kattaminen luo hyvän pohjan sille kasville, jota seuraavana vuonna viljellään samalla paikalla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valkosipuli, valkosipulimaan kattaminen, kateviljely, valkosipulin viljely, lehtikate, valkosipulin istutusajankohta,

On aika huolehtia valkosipulimaan lehtikatteesta

Tiistai 26.5.2015 - -Esko Erkkilä-

Uskallan todeta, että olen kuluneiden viidentoista vuoden aikana hankkinut jonkinlaisen kokemuksen omaan käyttöön kasvatettujen valkosipuleiden viljelystä.

 

 

Uutta kuitenkin aina oppii ja viimekesän kokemuksen perusteella joudun toteamaan, että myös valkosipulilla ilmenee monokulttuuriviljelyn ongelmat.

 

 

Monokulttuuriviljely tarkoittaa, että samaa kasvia viljellään vuodesta toiseen samalla kasvupaikalla.

 

 

Opin viime kesän tuloksena, että myös valkosipuli vaatii hyvin menestyäkseen vuoroviljelyä.

 

 

Istutin viime syksynä valkosipuleita hieman yli sata rivimetriä ja kaikki aivan uuteen paikkaan.

 

 

Käytän siemenenä omaa siementä, mutta mukanani ulkomaan matkoilla olleet tietävät, että pyrin aina hankkimaan valkosipulikantaamme ulkomaista siementä.

 

 

Parhaimmat valkosipulinmyyjät ovat venäläiset mummot, jotka teiden varsilla tai venäläisillä toreilla myyvät itse kasvattamiaan valkosipuleita.  Mummojen valkosipuleista saa parasta terästystä omaan valkosipulikantaan!

 

 

Erehdyin kerran ostamaan Viipurin Kauppahallista letitettyjä kiinalaisia valkosipulipalmikoita. Ne olivat varmaan laadukkaita ruuanlaittoon, mutta täysin kelvottomia siemeniksi, sillä yksikään ei itänyt – ilmeisesti letitetyt valkosipulit on käsitelty idunestoaineilla, jotta ne eivät idä!

 

 

Valkosipulit istutetaan ihannetapauksessa kaksi viikkoa ennen talventuloa.  Koska kukaan ei pysty ennustamaan tarkkaa talventuloaikaa, pyrin istuttamaan valkosipulit lokakuun puolenvälin tienoilla, mutta ennen marraskuun alkamista.

 

 

Mutta piti kirjoittaa valkosipulimaan lehtikatteesta!

 

 

Valkosipulimaa kannattaa kattaa lehtikatteella toukokuun lopulla.

 

 

Toimiva systeemi on se, että syksyllä haravoidut tai lehtipuhaltimella nurmikoilta kerätyt lehdet varastoidaan talven yli valkosipulimaan vierellä.  Lehdet alkavat maatumaan talven aikana sopivasti, jotta ne ovat parhaimmillaan kateaineeksi keväällä.

 

 

Ennen kattamista valkosipulimaa kannattaa lannoittaa, sillä valkosipuli pitää kasvuvoimaisesta paikasta.

 

 

Lannoittamisen jälkeen ja ennen kattamista rivivälit pitää harata huolellisesti.

 

 

 

 

valkosipuli1

 

 

Meillä käytetään valkosipulimaalla rivivälinä 40 senttiä ja olen jätelaudasta rakentanut laatikon, joka sopii riviväliin.

 

 

Työskentelylankulla seisten laatikko täytetään lehdillä ja kateaineeksi käy tällä menetelmällä hieman ”krouvimpikin” aines, sillä laatikon avulla kaikki kateainekset saadaan sopivasti ja turvallisesti riviväleihin.

 

 

 

 

valkosipuli2

 

 

Käytöstä poistetut lasten pesupaljut sekä laskettelupulkat ovat tässäkin hommassa verrattomia työvälineitä.

 

 

 

 

valkosipuli3

 

 

Katettu valkosipulimaa tietää kesän mittaan työnsäästöä, sillä rikkakasvien kitkentää ei juurikaan tarvita. Myös rivivälien haraaminen on tarpeetonta, sillä maan rakenne säilyy katteen alla erinomaisena.

 

 

Nyt vaan elokuuta ja oman pellon valkosipuleita odottamaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valkosipuli, valkosipulin viljelytekniikka, lehtikate, monokulttuuri, monokulttuuriviljely, vuoroviljely, viljelykierto, monokulttuuriviljelyn ongelmat,