Valkosipulimaa on nyt perattu rikkaruohoista vapaaksiSunnuntai 7.7.2024 - -Esko Erkkilä- Valkosipulin kasvattaminen on yksinkertaista puuhaa, mutta riittävästä sadettamisesta, lannoittamisesta ja rikkakasvien perkaamisesta on huolehdittava.Sadettamisen sekä lannoittamisen aika on mennyt ja eilen sain suoritettua rikkakasvien perkaamisen.*************Valkosipulimaa on nyt komean näköinen, mutta toki siinä näkee sen, että keväällä sadetushommat jäivät liian vähälle ja kuivuuden vaikutukset näkyvät yhä.*******************Katseet pitää jo nyt kuitenkin suunnata lokakuulle ja siihen, että silloin istutetaan seuraavan satovuoden valkosipulit!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valkosipulimaa on nyt perattu rikkaruohoista vapaaksi, Valkosipulin viljelytoimenpiteet, Valkosipuli, valkosipulin istuttaminen, valkosipuli istutetaan syksyllä, valkosipulin lannoittaminen, |
Valkosipulin viljelyssä ei tunneta monokulttuuriongelmaa!Maanantai 3.6.2024 - -Esko Erkkilä- Kasvivuorotus on tehokkaan viljelyn eräs perusedellytys, mutta havaintojeni mukaan tästä yleisestä säännöstä on eräs poikkeus ja se poikkeus on valkosipuli!Olen ainakin kolmekymmentä vuotta kasvattanut valkosipulia samalla paikalla ja kuten……kuvasta näkyy, niin kohtuullisella menestyksellä myös nyt!Valkosipulin kasvattamisessa A ja O on hyvä siemenkanta, muheva ja syvään muokattu kasvualusta, riittävä lannoitus ja oikeanmoinen sadettaminen.Rivivälien kattaminen puiden lehdillä on oivallinen tapa kasvattaa valkosipulimaan muhevuutta, mutta laiskuuttani olen kattamisesta luopunut parina viime vuotena.Rikkakasvien kitkeminen valkosipulimaalta on tärkeää ja samoin rivivälien haraaminen.***********Tärkein asia jäi viimeiseksi eli hyvän valkosipulisadon saamiseksi on käytettävä syysistuttamista eli valkosipulit kasvamaan lokakuun puolenvälin tietämillä!**************Menestyksekästä valkosipulien kasvattamista!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valkosipulin viljelyssä ei tunneta monokulttuuriongelmaa!, monokulttuuriongelma, valkosipulin kasvattaminen, valkosipuli pitää istuttaa syksyllä, |
Nyt on huolehdittava valkosipulimaan perkaamisesta, lannoittamisesta ja haraamisesta!Keskiviikko 22.6.2022 - -Esko Erkkilä- Meillä on viljelty valkosipulia omiksi tarpeiksi ainakin viitisentoista vuotta ja kohtuullisin tuloksin.Valkosipuli on talvehtiva kasvi ja sen kynnet istutetaan yksitellen hyvin kalkittuun ja lannoitettuun maahan lokakuussa. Ei haittaa, vaikka valkosipulit tulevat ”oraille” ennen talventuloa.Keväällä rivienvälit harataan ja annetaan ripaus typpipitoista lannoitetta.********************Valkosipulimaamme oli eilen aamulla varsin lohduttoman näköinen, kun aloitin rikkaruohojen kitkennän.***Kitkentä onnistui ja sen jälkeen lannoittaminen sekä lopuksi haraaminen – kelpaa tätä taas katsella!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valkosipulin viljely, valkosipulin istuttaminen, valkosipuli, |
Nyt tarvitaan sadetusta ja typpilannoitusta!Maanantai 23.5.2022 - -Esko Erkkilä- Valkosipulin istuttaminen ja porkkanan sekä palsternakan kylväminen ovat trekoolimaalla tärkeimpiä syystöitä.Hoidin viime syksynä valkosipuleiden istuttamisen, mutta palsternakan sekä porkkanan syyskylvämisen laiminlöin!Valkosipulien syysistuttaminen onnistui hyvin, sillä taimet ovat hyvinkin terhakoita.Kuorettuminen, kuivuus sekä typenpuute ovat kuitenkin kasvua haittaamassa, mutta nehän ovat helposti hoidettavissa typpilannoituksella, haraamisella sekä sadettamalla!Kuvanottamisen jälkeen typpilannoitus, haraaminen sekä sadettaminen on hoidettu, joten kasvun edellytykset ovat kunnossa!-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt tarvitaan sadetusta ja typpilannoitusta!, valkosipulin syysistutus, valkosipulin haraaminen, valkosipulin sadettaminen, valkosipulin lannoittaminen, valkosipulin viljelytoimenpiteet, porkkanan syyskylvö, palsternakan syyskylvö, |
Nyt on oikea aika laittaa valkosipulimaan katteet kuntoon!Sunnuntai 12.5.2019 - -Esko Erkkilä- Sanalla ”kate” on yleensä se merkitys joka jää yrittäjälle vaivanpalkaksi jonkun tuotteen tai palvelun myynnistä.
Nyt kirjoitan kuitenkin kateviljelystä ja tarkemmin syksyllä istutettujen valkosipulien kateviljelystä.
Valkosipulit kannattaa ehdottomasti istuttaa syksyllä. Turvallisinta on hoitaa istutustyö syys – lokakuun vaihteessa.
Valkosipulien syysistutus merkitsee Viherpeukalolle keväisten työhuippujen tasaamista ja sitä, että valkosipulit pääsevät hyvään kasvuvauhtiin heti varhain keväällä.
Ei haittaa, vaikka valkosipulintaimet ehtisivät syksyllä ennen lumentuloa kasvaa tulitikkuaskin mittaisiksi.
Viime syksynä istutetut valkosipulit ovat kasvaneet hyvin ja tässä niiden verrokkina on tavallisen kokoinen muovisanko.
Valkosipuli tykkää voimakkaasta lannoituksesta ja tässä näkyykin valkosipulimaalle kylvämääni Puutarhan Kevätlannosta.
Valkosipulinviljelijänä kaipaan aikoja entisiä, jolloin oli saatavilla 46 % typpeä sisältävää ureaa – toki sitä minulla on varastossa vielä hieman, mutta oikeastaan vain näytteeksi.
********************
Olemme nyt viikonvaihteen aikana saamassa valkosipulimaidemme katteet kuntoon, kun…
…täytämme valkosipulirivien väliin mahtuvan jätelaudasta joskus rakentamani laatikon täyteen nurmikoilta lehtipuhaltimella kerättyjä lehtiä.
On selvää, että valkosipulirivien rivivälejä ei sovi talloa ja sen vuoksi hommassa tärkeä työväline on leveä lankku, jota siirretään aina laatikon vierelle.
Katteet ovat kunnossa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valkosipulin kateviljely, kateviljely, lehtipuhallin, katteet kuntoon!, valkosipulin viljelytekniikka, |
Valkosipulille pitää olla lehtikateMaanantai 9.5.2016 - -Esko Erkkilä- Tänä vuonna on hieman uskaliasta esiintyä valkosipulinviljelyn asiantuntija, sillä osin heikkolaatuisesta siemenestä johtuen satonäkymät eivät ole hyvät.
Uskallan kuitenkin edellisvuosien kokemuksella laatia lyhyen kuvakertomuksen siitä, kun muutama päivä sitten valkosipuliviljelyksemme saivat tänäkin vuonna lehtikatteen.
Istutin syksyllä tavanomaisen alan – ehkä satakunta rivimetriä – valkosipulia.
Talvivalkosipulin oikea istutusajankohtahan on pari – kolme viikkoa ennen pakkasten tuloa – mutta kukapa niiden pakkasten tulemisen osaa ennustaa eli istuttaminen on hyvä suorittaa joskus lokakuun loppupuoliskolla.
Tässä on parhaiten kasvuun lähtenyttä valkosipulikasvustoa.
Ennen kattamista valkosipulimaa kannattaa lannoittaa typpipitoisella lannoitteella, sillä valkosipuli tarvitsee vankkaa kasvuvoimaa.
Lannoittamisen jälkeen valkosipulimaan rivivälit pitää harata.
Olen joskus kyhännyt pohjattoman laatikon, joka juuri ja juuri sopii valkosipulirivien väliin.
Laatikko täytetään syksyllä nurmikoilta kerätyillä lehdillä ja tässä työssä hyvä apuväline on laskettelupulkka.
Laskettelupulkka on muuten viherpeukalon todellinen monityökalu, sillä se on mainio kuljetusväline, se sopii poimintavaiheessa herkästi putoilevien viherherukoiden varmistukseksi pensaiden alle ja se on vallan mainio kuljetusalusta, kun mansikkamaalta poimitaan mansikoita – pulkkaan mahtuu kaksi ja jopa kolmekin astiaa, joihin voi jo poimintavaiheessa lajitella eri laatuisia mansikoita.
Valkosipulimaan kattamisessa pulkka on verraton työväline!
Valmiiksi katettu valkosipulimaa odottaa nyt joko kastelua tai sadetta.
Kunnolla suoritetun kattamisen ansiosta valkosipulimaalle kasvaa vain muutama vesiheinämätäs tai jokin suurempi rikkakasvi, mutta ne on helppo poistaa.
Valkosipulimaan kattaminen lehtikatteella lisää maan humuspitoisuutta, joten kattaminen luo hyvän pohjan sille kasville, jota seuraavana vuonna viljellään samalla paikalla!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valkosipuli, valkosipulimaan kattaminen, kateviljely, valkosipulin viljely, lehtikate, valkosipulin istutusajankohta, |
On aika huolehtia valkosipulimaan lehtikatteestaTiistai 26.5.2015 - -Esko Erkkilä- Uskallan todeta, että olen kuluneiden viidentoista vuoden aikana hankkinut jonkinlaisen kokemuksen omaan käyttöön kasvatettujen valkosipuleiden viljelystä.
Uutta kuitenkin aina oppii ja viimekesän kokemuksen perusteella joudun toteamaan, että myös valkosipulilla ilmenee monokulttuuriviljelyn ongelmat.
Monokulttuuriviljely tarkoittaa, että samaa kasvia viljellään vuodesta toiseen samalla kasvupaikalla.
Opin viime kesän tuloksena, että myös valkosipuli vaatii hyvin menestyäkseen vuoroviljelyä.
Istutin viime syksynä valkosipuleita hieman yli sata rivimetriä ja kaikki aivan uuteen paikkaan.
Käytän siemenenä omaa siementä, mutta mukanani ulkomaan matkoilla olleet tietävät, että pyrin aina hankkimaan valkosipulikantaamme ulkomaista siementä.
Parhaimmat valkosipulinmyyjät ovat venäläiset mummot, jotka teiden varsilla tai venäläisillä toreilla myyvät itse kasvattamiaan valkosipuleita. Mummojen valkosipuleista saa parasta terästystä omaan valkosipulikantaan!
Erehdyin kerran ostamaan Viipurin Kauppahallista letitettyjä kiinalaisia valkosipulipalmikoita. Ne olivat varmaan laadukkaita ruuanlaittoon, mutta täysin kelvottomia siemeniksi, sillä yksikään ei itänyt – ilmeisesti letitetyt valkosipulit on käsitelty idunestoaineilla, jotta ne eivät idä!
Valkosipulit istutetaan ihannetapauksessa kaksi viikkoa ennen talventuloa. Koska kukaan ei pysty ennustamaan tarkkaa talventuloaikaa, pyrin istuttamaan valkosipulit lokakuun puolenvälin tienoilla, mutta ennen marraskuun alkamista.
Mutta piti kirjoittaa valkosipulimaan lehtikatteesta!
Valkosipulimaa kannattaa kattaa lehtikatteella toukokuun lopulla.
Toimiva systeemi on se, että syksyllä haravoidut tai lehtipuhaltimella nurmikoilta kerätyt lehdet varastoidaan talven yli valkosipulimaan vierellä. Lehdet alkavat maatumaan talven aikana sopivasti, jotta ne ovat parhaimmillaan kateaineeksi keväällä.
Ennen kattamista valkosipulimaa kannattaa lannoittaa, sillä valkosipuli pitää kasvuvoimaisesta paikasta.
Lannoittamisen jälkeen ja ennen kattamista rivivälit pitää harata huolellisesti.
Meillä käytetään valkosipulimaalla rivivälinä 40 senttiä ja olen jätelaudasta rakentanut laatikon, joka sopii riviväliin.
Työskentelylankulla seisten laatikko täytetään lehdillä ja kateaineeksi käy tällä menetelmällä hieman ”krouvimpikin” aines, sillä laatikon avulla kaikki kateainekset saadaan sopivasti ja turvallisesti riviväleihin.
Käytöstä poistetut lasten pesupaljut sekä laskettelupulkat ovat tässäkin hommassa verrattomia työvälineitä.
Katettu valkosipulimaa tietää kesän mittaan työnsäästöä, sillä rikkakasvien kitkentää ei juurikaan tarvita. Myös rivivälien haraaminen on tarpeetonta, sillä maan rakenne säilyy katteen alla erinomaisena.
Nyt vaan elokuuta ja oman pellon valkosipuleita odottamaan!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valkosipuli, valkosipulin viljelytekniikka, lehtikate, monokulttuuri, monokulttuuriviljely, vuoroviljely, viljelykierto, monokulttuuriviljelyn ongelmat, |
On aika istuttaa valkosipulit!Perjantai 3.10.2014 - -Esko Erkkilä- Olen vuosien saatossa oppinut, että valkosipulit pitää istuttaa muutama viikko ennen pakkasia.
Tutkailin eilen kalenteria ja päätin, että nyt on aika istuttaa valkosipulit.
Meillä valkosipuleita on viljelty moniaita vuosia samalla paikalla ja kuluneena kesänä huomasin selvästi, että monokulttuuriviljelyn ongelmat alkoivat esiintyä valkosipulimaillamme.
Ongelmista viisastuneena olen kesäkauden valmistellut valkosipulimaata aivan uuteen paikkaan.
Valmistelu on merkinnyt sitä, että valkosipulimaaksi kaavailemaani lohkoa on jyrsitty muutamaan kertaan kesän aikana ja siten torjuttu rikkaruohoja sekä saatu maata kuohkeammaksi.
Maan lannoittaminen syyslannoitteella sekä viimehetken jyrsintä tapahtuivat eilen aamupäivällä…
…ja pääsin istutushommiin hyvissä ajoin ennen puolta päivää.
Istuttamiseen oli käytettävissä Tallinnan toreilta mummuilta ostettua virolaista valkosipulia vajaa kolmannes ja oman maan viimekesäistä satoa loput. Kuvassa virolaisia valkosipuleita.
Maamies on aina toivorikas kylvöjä tehdessään ja niin olen minäkin, kun valkosipulit on nyt saatu maahan ja voin niiden osalta rauhallisin mielin odottaa talven sekä pakkasten saapumista!
Jos aiot ensi kesänä nauttia oman puutarhan valkosipuleista, niin laitahan vauhtia töppösiin ja istuta itsellesi valkosipuleita!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valkosipuli, valkosipulin istuttaminen, valkosipulin viljelytekniikka, valkosipulin viljelely, valkosipulin viljeleminen, |
Nyt on valkosipuleiden istutusaika!Perjantai 11.10.2013 - -Esko Erkkilä- Omaan kokemusta valkosipuleiden kotitarvekasvattamisesta n. viidentoista vuoden ajalta.
Elämme parhaillaan aikaa, jolloin ensi kesänä korjattavat valkosipulit pitää istuttaa.
Viime kesänä meillä oli valkosipulia kasvamassa n. 120 rivimetrin verran ja samaa alaa tavoittelemme saavamme kylvöön myös nyt.
Valkosipuli on siinä mielessä kiitollinen viljeltävä, että se ei kaipaa kasvinsuojeluaineita – ainoastaan kunnolliset kasvuneväät, riittävä kastelu sekä rikkakasvien torjunta riittävät.
Havainnollistan alkuviikon aikana suorittamiani valkosipulin istutushommia muutamalla valokuvalla:
Tässä pieni puutarhapenkki, josta syksyn alkaessa korjattiin valkosipulia n. 60 rivimetriltä. Alue on tässä kuvassa siinä kunnossa, johon se jäi syyskuussa valkosipulisadon korjaamisen jälkeen.
Valkosipulimaa kannattaa kalkita sekä lannoittaa fosfori- ja kalilannoitteella ennen jyrsimistä - kesällä on sitten typpilannoituksen vuoro. Jyrsimisellä luodaan olosuhteet ensi kesän kunnolliselle kasvulle – jyrsiminen pitää suorittaa niin syvälle, kuin jyrsimellä kohtuudella pystyy sen tekemään.
Jyrsimisen jälkeen seuraa istutuksen hikisin vaihe, kun tasakärkisellä lapiolla nostaa jyrsinnässä sivuun lentäneen maan takaisin valkosipuleiden kasvupaikalle. Sen jälkeen muoviharavalla tasoitetaan kasvualusta istutuskuntoon.
Tapaan ulkomaanmatkoiltani aina hankkia uutta valkosipulikantaa istutettavaksi. On selvää, että myös syksyllä korjattua omaa satoa käytämme istutuksessa. Riskien minimoimiseksi on hyvä sekoittaa tuontisiemen ja oma siemenkanta, jotta ei syntyisi laajoja aukkoja, jos jompikumpi ei lähtisikään kunnolla kasvuun. Tämä valkosipulikanta on viime kesän Viron matkaltamme ja se on laadukasta Piepsjärven vanhauskoisten sipulitien varrelta ostettua tavaraa. Markettien letitettyjä kiinalaisia valkosipuleita ei kannata yrittää siemensipuleiksi, sillä ne on käsitelty itämisenestoaineilla ja ne eivät varmasti idä!
Käytämme rivivälinä 40 senttiä ja istutus tapahtuu n. 15 sentin taimivälillä. Kunnollinen istutuslankku takaa sen, että istutustyössä ei tallata rivivälejä tiiviiksi.
Tänä vuonna minulla oli valkosipuleiden istutustyössä kaverina lähes kesy mustarastas, joka tuli etsimään matoja melkein saappaankärjestäni. ”Juttelimme” mustarastaan kanssa ja yhdessä päivittelimme sateista säätä!
Nyt jyrsimet käyntiin ja valmistamaan valkosipuleille kasvupaikkaa!Vielä ehtii!
-Esko Erkkilä- |
2 kommenttia . Avainsanat: valkosipuli, valkosipulin istuttaminen, valkosipulin lannoitus, valkosipulin viljelytekniikka, |
Viron vanhauskoiset ja Peipsjärven rannan sipulitieKeskiviikko 2.10.2013 - -Esko Erkkilä- Olen käynyt lukemattomia kertoja Virossa, mutta kahteen haluamaani kohteeseen en ole ennen viime elokuuta päässyt tutustumaan.
Kaipaamani kohteet ovat Peipsjärven länsirannalla asuvat vanhauskoiset ja kaakkois-Viron setunkaiset.
Agrologien elokuisella Viron kartanomatkalla sain kokea pienen pintaraapaisun Peipsijärven vanhauskoisten elämänmuodosta.
Viron vanhauskoiset ovat ”tiukan linjan” ortodokseja, jotka asuttavat Peipsjärven länsirannalle nauhamaisesti sijoittuvia kyliä.
Olen tyytyväinen, että poikkesimme valtatieltä Peipsjärven rantatielle ja saimme kulkea todellista sipulitietä monien vanhauskoisten kylien läpi. Peipsjärvi on Euroopan viidenneksi suurin järvi ja se oli pitkän aikaa kulkusuunnassamme oikealla.
Kuljimme ainakin seuraavien vanhauskoisten kylien läpi:
Minulla oli paikka bussinkuljettajamme takana ja tässä muutamia valokuvia, kun ajoimme vanhauskoisten asuttamien kylien läpi:
*********
Sipulitiellä oli pienin välimatkoin sipulinmyyjiä, joilla oli tarjolla aitoja Peipsjärven sipuleita.
Myös muita juureksia ja vihanneksia oli tienvarsimyyjillä tarjolla.
Peipsjärven sipuleilla on Virossa sama maine kuin Suomessa Lopen perunoilla – vain ne ovat parasta laatua. Tiedän kokemuksesta, että Piepsin sipuleiden kohdalla korkea laatu on tosiasia.
Peipsjärvellä sipulin viljelytekniikka perustuu vähintään puolen metrin korkeisiin sipulipenkkeihin ja sanotaan, että niistä saatava sato saattaa olla seitsenkertainen normaaliin viljelytekniikkaan verrattuna! Voi, kun joskus pääsisi näkemään aidon peipsjärvisen sipuliviljelmän!
Oli hieno asia, että bussikuljettajamme (valkoisessa T-paidassa) halusi itsekin ostaa tienvarsimyyjältä aitoja Peipsin sipuleita ja se merkitsi, että myös monet retkemme osanottajista ryhtyivät sipulikaupoille.
Tapani mukaan ostin kymmenkunta isoa valkosipulia ja ne tulevat syksyn aikana päätymään Viljakkalan Majajärvelle valkosipulimaamme siemensipuleiksi!
Tiedustelin tältä myyjältämme, että kuinka kaukana tästä paikasta sijaitsee hänen sipuliviljelmänsä ja nuorimies vastasi, että kymmenen kilometrin päässä.
Perheemme on suuria sipulinystäviä ja jonkinlaisia sipulinkasvattajiakin, joten Peipsjärven rannan sipulitien kokemukset olivat unohtumaton elämys!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: agrologit Virossa 2013, vanhauskoiset, Peipsin sipulit, Peipsjärven sipulit, Peipsjärvi, Raja, Kasepää, Kolkja, Viljakkalan Majajärvi, valkosipulin viljely, sipulinviljely, sipulitie, Peipsjärven sipulitie, |
Myös kateviljelyssä on huolehdittava rikkakasvien kitkemisestäSunnuntai 16.6.2013 - -Esko Erkkilä- Puuhastelin eilen muutaman hetken valkosipulimaiden kimpussa, kun poistin niille ilmestyneitä rikkakasveja.
Meillä valkosipulimaita on kolmella eri ”vainiolla”, kuten pieniä valkosipulipenkkejä kutsun.
Kaikkiaan valkosipulimaita syysistutuksena meillä on n. 130 metriä ja nyt myös kevätkylvöstä kokeeksi kymmenkunta metriä. Metrille valkosipuleita istutetaan keskimäärin kolme kappaletta, joten valkosipuleita meillä lienee kasvussa hieman yli nelisensataa yksilöä.
Syksyllä istutetut valkosipulit ovat hyvässä kasvussa ja niistä on odotettavissa kohtuullinen sato. Valkosipuli on siinä mielessä kiitollinen kasvi, että sillä en ole havainnut monokulttuuriongelmaa eli sitä, että samalla paikalla viljeltynä satotaso laskisi. Meillä valkosipulia on viljelty samoilla paikoilla yli kymmenen vuotta ja satotaso näyttää vaan kohentuvan!
Meillä valkosipulin viljelyssä noudatetaan kateviljelyä eli riviväleihin laitetaan heti taimettumisvaiheen jälkeen lehtikate. Lehtikatteesta huolimatta valkosipulimaalle ilmestyy vesiheinää ja jopa suuria ohdakkeita – tai mitäpä lienevätkään – ja ne pitää poistaa kitkemällä ennen juhannusta. Näiden rikkakasvien poistaminen tapahtui siten, että oli kaivauduttava niiden juurille maahan ja vedettävä sitten koko kasvi pois. Kasvi itsessään on niin piikikäs, jotta sen maanpäälliseen osaan ei pysty paljain käsin tarttumaan.
Tässä on rikkakasveista puhdistettu syysistutettu valkosipulimaa – ”mittatikkuna” tavallinen muovisanko.
Samainen muovisanko keväällä istutettujen valkosipuleiden mittatikkuna. Kyllä näistäkin saattaa satoa tulla, mutta ehkä ei aivan yhtä runsasta kuin syysistutuksista. Huomaa kuitenkin, että kuvan oikeassa laidassa on tavallisia istukassipuleita, sillä valkosipuleita on porkkanarivin vieressä vain kaksi ja puoli riviä!
Suosittelen valkosipuleille syysistutusta, kateviljelyä ja rikkakasvien mekaanista poistamista ennen juhannusta – näin saadaan hyvä sato!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valkosipulin kateviljely, valkosipulin viljely, valkosipulin viljelytekniikka, valkosipulin syysistutus, valkosipulin kevätistutus, kateviljely, |
On aika lannoittaa, harata ja laittaa kate valkosipulimaalleMaanantai 13.5.2013 - -Esko Erkkilä- Meillä on tapana äitienpäivän tienoilla laittaa kate valkosipulimaalle ja niin teimme myös tänä vuonna.
Istutamme valkosipulit syksyllä, jotta ne pääsevät kasvun vauhtiin heti varhain keväällä.
Kokemus on osoittanut, että paras aika valkosipuleiden istuttamiselle on kolmisen viikkoa ennen talven saapumista. Ainoa ongelma oikean hetken määrittelyssä on se, että kukapa tietää kolmea viikkoa aikaisemmin, että milloin talvi saapuu!
Viime syksynä istutetut valkosipulit ovat ehtineet jo parikymmensenttisiksi, mutta toki joukossa on niitäkin, joiden kasvuunlähtö takkuaa. On kuitenkin todettava, että satonäkymät ovat tänä keväänä poikkeuksellisen hyvät – taimiriveissä ei ole juuri lainkaan aukkoja. Laitoimme viime syksynä hieman lisää valkosipulia, kun sopivaa siementä oli eri matkoilta tullut hankittua mukavasti. Tapaan ulkomaanmatkoilla poikkeilla toreilla ja hankkia valkosipuleita siemeneksi. Rivimetrejä on kasvussa nyt n. 130, joten valkosipuliyksilöitä saattaa olla kasvamassa nelisensataa. Tässä kuvassa on vanha sinkkiämpäri mittatikkuna sille tilanteelle, joka valkosipulimaallamme oli äitienpäivänä.
Keväällä valkosipulille pitää antaa typpeä, sillä typpivaje on eräs valkosipulisadon rajoittava tekijä. Tässä oleva lehdiltään kellastuva yksilö kärsii selvästi typpivajeesta. Olen joskus hankkinut ureaa ja se on korkean N-pitoisuutensa ansiosta mainio kevätlannoite valkosipulille. Ureassa typpeä on 46,3 %.
Typpilannoituksen jälkeen harasin valkosipulimaan.
Olen joltain kirpputorilta joskus hankkinut 5-piikkisen hanhenjalkaharan ja se on mainio valkosipulimaan, mutta myös juuresmaiden harauksessa. Tällä haralla tulee kertavedolla hyvää ja tehokasta jälkeä niille puutarhakasveille, jotka on kylvetty tai istutettu 40 sentin rivivälillä. Meillä on toki myös 3-piikkinen hanhenjalkahara, mutta sillä joutuu vetämään kahdesti, jotta saa syntymään kelvollista jälkeä.
Käytämme valkosipulimaan katteena nurmikoilta lehtipuhaltimen avulla kerättyjä lehtiä. Nyt lehdet eivät kuitenkaan riittäneet ja sen vuoksi osalle maata käytimme katteena polttopuiden pilkkomispaikalle syntynyttä tavaraa. Puuperäinen kate merkitsee, että ensi vuonna typpilannoitukseen on kiinnitettävä normaaliakin suurempaa huomiota.
Katteen levittämisessä tarvitaan kuvassa näkyviä ”työvälineitä”. Tärkein työväline on omatekoinen riviväliin sopiva jätelaudasta kyhätty kaukalo, joka on välttämätön, jotta katelehdet saadaan pysymään rivivälissä. Käytöstä poistetulla lasten pulkalla on kätevä kuljettaa lehtiä kaukaloon laitettavaksi. Leveä lankku on välttämätön apuväline kaikessa puutarhanhoidossa, jossa tehdään viljelytoimenpiteitä riviviljellyille kasveille.
Katteen saaneelta valkosipulimaalta on vaikea havaita valkosipulintaimia, sillä ne ”hukkuvat” katteen syleilyyn. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun valkosipulit kasvavat ja kate tiivistyy maan pinnalle.
Seuraava viljelytoimenpide valkosipulimaalla on kastelu ja siitä pitääkin huolehtia kunnolla.
Nyt valkosipulimaan hoitaminen on varsin helppoa, sillä viljelytoimenpiteet rajoittuvat jatkossa kasteluun ja siihen, että kerran vielä on huolehdittava typpilannoituksesta. Myös katteen läpi kasvavat rikkakasvit on poistettava, jotta ne eivät haittaa valkosipuleiden kasvamista!
Laatuisaa valkosipulisatoa odotellen!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valkosipulin viljelytekniikka, valkosipulin istuttaminen, valkosipulin lannoitus, valkosipulin kate, |
Paperilennokit ja kokemukset valkosipulin viljelystä olivat suosittuja kiinnostuksen kohteita Hämeenpuiston ystävien järjestämässä Puistofiestassa TampereellaMaanantai 13.8.2012 Hämeenpuiston Ystävät on Tampereen kaupungin, Hämeenpuiston asukkaiden ja yrittäjien yhteinen hanke Hämeenpuiston elävöittämiseksi.Se järjesti Hämeenpuistossa Puistofiestan sunnuntaina 12.8.2012.
Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry sekä Maaseudun Sivistysliiton Tampereen opinto- ja kulttuuriyhdistys ry olivat yhteisellä osastolla mukana tapahtumassa.
Hoidin yhdessä Tarmo Aaltosen osastollamme kaikki esittelyt koko mielenkiintoisen tapahtuman ajan.
Tarmo Aaltonen on kehittänyt paperilennokkien rakentelusta taiteen…
…ja hänen paperilennokkinsa olivatkin koko tapahtuman ajan suuren kiinnostuksen kohteena. Tarmo valmisti viisituntisen tapahtuman aikana lähes 200 paperilennokkia ja kaikki ne matkasivat tyytyväisten lasten mukana Hämeenpuistosta lasten koteihin.
Minä keskityin arvuuttelemaan kahden yli metrisen valkosipuliyksilön kanssa, että mikä kasvi on kyseessä. Tapasin päivän aikana lukemattomia valkosipulin ystäviä, joille valkosipulin viljelytekniikka oli uusi asia. Kirjallisuustieto kertoo, että valkosipuli kasvaa puolimetriseksi, mutta meillä puolimetristä valkosipulia pidetään osoituksena viljelyn epäonnistumisesta. On toki tunnustettava, että kasvin kokonaispituus ei ole tärkeintä vaan se, että sipulin muodostamat kynnet ovat kookkaita. Esittely-yksilöni olivat nostettu maasta edellisiltana ja suuren kokonsa ansiosta ne herättivät ihailua.
Saimme näyttelyosastomme valmiiksi hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkamista. Tässä on osastomme ennen näyttelyn avaamista!
Laskeskelimme, että osastollamme vieraili tapahtuman aikana nelisensataa paperilennokeista ja valkosipulista kiinnostunutta henkilöä. Oli mukava jutella heidän kanssaan ja ehkä pystyin antamaan heille jotain uutta tietoa valkosipulinviljelystä!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paperilennokit, valkosipuli, valkosipulin viljely, valkosipulin viljelyohjeet, Tarmo Aaltonen, MSL-Tampere, Maaseudun Sivistysliiton Tampereen opinto- ja kulttuuriyhdistys ry, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry, Hämeenpuiston ystävät, Puistofiesta, |