Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Analyysiruuhkaa; verensokeri, silmänpaineet ja puristusvoima

Sunnuntai 27.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Päättymässä olevalla viikolla olen saanut osallistua eri yhteyksissä moniin erilaisiin kokeisiin, joissa on ilmaiseksi analysoitu eräitä terveydelle ja hyvinvoinnille tärkeitä tietoja.

 

 

**************

 

 

Verensokeria...

...analysoitiin maanantaina Tampereen Virastotalolla, kun Tampereen kaupungin ravitsemusterapeutit antoivat ohjeita terveellisistä elämäntavoista valtuustoryhmien jäsenille – ohjeiden antamiseen osallistui mm. Tampereen Diabetesyhdistys ry.

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajana osallistun valtuustoryhmän toimintaan, joten pääsin osallistumaan verensokerin analysointiin.

 

 

Sain tulokseksi 4,7 mmol/litra ja tulos oli aivan suositustasolla!

 

 

************

 

 

Silmänpaineen...

...ilmaiseen tutkimukseen pääsin Tampere-talossa perjantaina järjestetyillä K50-festivaaleilla, jossa olin esittelijänä Keskustan osastolla.

 

 

Testauksen järjesti osastonaapurimme Specsavers.

 

 

Specsavers`n henkilökunta sai mittaustulokseksi 11 mmHg eli 11 millimetriä elohopeaa.  Keskimääräinen taso on 16 mmHg, joten ilokseni sain toeta, että silmänpaineeni on kunnossa.

 

 

***********

 

 

Puristusvoiman...

...mittauksia suorittivat monet näytteilleasettajat samaisilla K50-festivaaleilla ja puristusvoiman osalta sain tulokseksi 53 kiloa ja 54 kiloa.

 

 

Ikäluokassani 43,4 kiloa tai yli on keskimääräistä parempi, joten voin olla tyytyväinen molempien käsieni puristusvoimaan.

 

 

 

On selvää, että verensokerin, silmänpaineen ja puristusvoiman hyvät arvot eivät ole tae hyvälle terveydelle, mutta saan näiden tulosten osalta olla tyytyväinen tuloksiini!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Verensokeri, silmänpaine, puristusvoima, K50-festivaalit,

Varttuneella iällä kannattaa käyttää hyväkseen erilaisia terveyskokeita ja -testejä

Perjantai 6.12.2013 - -Esko Erkkilä-

Olen elävä esimerkki – todella elävä – siitä, että terveenäkin ihmisen kannattaa tutkituttaa itseään erilaisten sairauksien varalta.

 

Sanon tämän sillä omakohtaisella kokemuksella, että minulta löydettiin yli kymmenen vuotta sitten eturauhassyöpä rutiininomaisen verikokeen eli PSA-tutkimuksen jälkeen.

 

Minut leikattiin ja jos en tullut terveeksi, niin palauduin jokseenkin entiselleen, kuten tavataan sanoa!

 

Tampere-talossa järjestettiin Seniorimessut 9.11.2013 ja lunastin viiden euron hintaisen pääsylipun messuille.

 

Messujen esitteessä sanottiin mm. näin:

 

"Seniori-ikäiset ovat nykyisin aikaisempaa hyväkuntoisempia, aktiivisempia ja varakkaampia.

 

He ovat halukkaita etsimään uusia kokemuksia ja sijoittamaan hyvinvointiinsa. Matkailu, sopivan asuinympäristön ja -palveluiden valinta, arkipäivää helpottavat apuvälineet, mielenkiintoiset harrastukset ja tarvittavat kotitalous- tai terveydenhoidon palvelut kiinnostavat."

 

 

Varakkuudesta omalta kohdaltani ei ole kyse, mutta muuten allekirjoitan messuesitteen tekstin.

 

Messuilla oli monenlaisia kilpailuja ja testausmahdollisuuksia.

 

Suostuin kahteen testiin:

 

Tampereen Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Stenius-Kaukosen kanssa juttelemme usein niitä näitä, mutta emme kuitenkaan politiikkaa.

 

Seniorimessuilla Marjatta ylipuhui minut osallistumaan testiin, jossa verikokeen perusteella arvioitiin henkilön taipumus aikuisiän diabetekseen.

Testausmahdollisuus oli osa Tampereen Diabetesyhdistyksen messuosastoa.

 

 

verensokeri

 

 

Verinäyte otettiin sormenpäästä ja analysoitiin.

 

Tulos oli minulle helpotus, sillä sain tulokseksi 6,5 mmol/l.

 

Tavoitearvo ennen ateriaa on 4 – 6 mmol/l ja 1,5 – 2 tuntia aterian jälkeen alle 8 mmol/l.

 

Sain lohduttavan tiedon, että pikakokeen perusteella minulla ei ole akuuttia tilannetta aikuisiän diabetekseen.

 

********** 

 

Toinen testi oli käsien puristusvoimaa testaava testi.

 

Kyseinen testi antaa tarkkaa tietoa käsien puristusvoimasta ja käytännön tuntumaa siihen, että miten testattava pärjää sellaisissa arjen askareissa, joissa tarvitaan käsiin ”puhtia”.

 

Sain tulokseksi oikealla kädellä 56 kg ja vasemmalla kädellä 53 kg.

 

Testaaja piti tuloksia hyvinä ja erityisen hyvänä hän piti sitä, että molempien käsien puristusvoimat olivat noin lähellä toisiaan.

 

Yritin netistä löytää puristusvoimatulosten tulkintakaavoja, mutta niitäpä ei niin helposti löydykään, sillä tulkinnat ovat laitekohtaisia. On siis vain uskottava testaajan kommentteja.

 

 

**********

 

 

Mitä näistä voisi oppia?

 

Omakohtaisena kokemuksena kannustan yli 50-vuotiaita miehiä verikokeisiin, joissa tutkitaan PSA. Korkea PSA-arvo merkitsee tarkempia tutkimuksia eturauhassyövän varalta.

 

Kannustan naisia hakeutumaan mammografiatutkimuksiin, sillä se antaa viitteitä mahdollisista tarkemmista tutkimuksista rintasyövän varalta.

 

Kannustan hakeutumaan verensokerimittauksiin, sillä sen tulokset antavat viitteitä lähestyvästä aikuisiän diabeteksestä.

 

Kannustan suorittamaan käsien puristusvoimamittauksia, kun se on helposti mahdollista. Olen jostain lukenut, että yli 55-vuotiailla miehillä tulos 37 kiloa tai heikompi ja naisilla tulos 21 kiloa tai heikompi merkitsevät viitteitä saada liikkumiskyvyn rajoituksia.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: PSA-koe, mammografia, verensokeriarvo, puristusvoima, eturauhassyöpä, rintasyöpä, Tampereen Diabetesyhdistys ry, Seniorimessut, Tampere-talo, Marjatta Stenius-Kaukonen,

Osteoporoosi ei ole ainoastaan naisten sairaus

Tiistai 7.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Suomessa on 800.000 henkilöä, jotka sairastavat osteoporoosia eli luukatoa.

 

On yleinen luulo, että osteoporoosi on ainoastaan naisten sairaus. Luulo ei tässäkään tapauksessa ole tiedon väärtti, sillä vuosittain todetuista 40.000 uudesta osteoporoositapauksesta neljäsosa eli 10.000 tapausta todetaan miehillä.

 

Nämä asiat tulivat esille eilen, kun Eläkeliitto ja Eläkeliiton Pirkanmaan piiri järjestivät aiheeseen liittyvän koulutustapahtuman Tampereella.

 

Sain osallistua tilaisuuteen Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen johtokunnan jäsenenä.

 

Koulutustapahtuman teemana oli;

 

Murtumatta mukana –

Lujuutta liikkumalla

 

 

Koulutustilaisuuden tavoitteena oli tarjota osanottajille uusinta tietoa liikunnan ja ruokavalion merkityksestä luustoterveyteen sekä antaa vinkkejä turvalliseen kotona asumiseen.

 

 

osteoporoosi1

 

Koulutustapahtuman kouluttajana toimi Tanja Harinen Eläkeliiton keskustoimistolta Helsingistä.

 

Tanja on liikunta-alan todellinen taitaja, sillä hän on voittanut nyrkkeilyssä naisten Suomen mestaruuden vuonna 2004 ”kymmenen kiloa nykypainoaan alemmassa sarjassa”. On ihmettelyn aihe, että kuinka vähän hän mestaruuden voittaessaan painoikaan!

 

 

**********

 

Osteoporoosin hälytysmerkkejä ovat:

 

 • ”helposti” syntynyt murtuma (pienienerginen)
 • osteoporoosiepäily röntgenkuvan perusteella
 • pituuden lyheneminen enemmän kuin 4 senttimetriä
 • ryhtimuutokset ja kumaraselkäisyys
 • selkäkivut

 

*********

 

Vahvan luuston rakennuspalikat puolestaan ovat:

 

 • kalsium
 • D-vitamiini
 • proteiini
 • luuliikunta (tasapainoharjoittelu ja lihasmassan ylläpito)
 • alipainon välttäminen
 • tupakoimattomuus

 

On muistettava, että luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu läpi elämän!

 

***********

 

D-vitamiinín parhaat lähteet ravinnosta ovat seuraavat:

 

 • rasvainen kala (kirjolohi)
 • D-vitamiinilla täydennetyt
  • maitovalmisteet
  • margariinit
  • kevytlevitteet
 • kananmunat
 • metsäsienet
 • broiler

 

**********

 

Koulutuspäivän osanottajilla oli päivän lopuksi mahdollisuus osallistua pituuden ja puristusvoiman mittaukseen.

 

Paljastan omat testitulokseni, kun kerron, että olen menettänyt kolmen kyynärän (= 180 senttiä) pituudestani vain puoli senttiä eli pituuden osalta en ole vaarassa sairastua osteoporoosiin.

 

 

osteoporoosi2

 

Tässä kuvassa Eläkeliiton Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Elina Paukkunen mittaa pituuttani!

Sanoin Elinalle, että hänen mittaustuloksensa on virheellinen, sillä olenhan mennyt kasaan enemmän kuin puoli senttiä. On kai kuitenkin uskottava tulokseen!

 

Puristusvoimatulokseni oli vahvemman eli oikean käteni osalta 44,6 kiloa ja heikomman käteni eli vasemman käteni osalta peräti 51,5 kiloa. Ihmettelen, että puristusvoimani on heikommassa kädessä parempi kuin ns. paremmassa kädessä.


Olen kuluneet vuosikymmenet työskennellyt pääasiassa tietokoneen näppäimistön parissa, joten olen tyytyväinen tuloksiini.

 

Eurooppalaisen normiston mukaan ikäisilläni miehillä oikean käden puristusvoima on keskimäärin 41 kiloa ja vasemman käden osalta vain 34 kiloa! Läpäisin siis puristusvoimatestin hyväksyttävästi ja sen perusteella en ole osteoporoosin vaaravyöhykkeellä.

 

 

Koulutuspäivän anti oli antoisa ja päivän päätteeksi tehdyt kokeet rohkaisevia.

Kiitän Eläkeliittoa koulutuspäivän järjestämisestä ja toivon, että tämä juttuni antaa lukijoilleni lisää tietoa osteoporoosista ja sen ehkäisemisestä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: osteoporoosi, osteoporoosin ehkäiseminen, osteoporoosin ennusmerkit, osteoporoosin varhaistoteaminen, pituuden menettäminen osteoporoosissa, puristusvoima, puristusvoiman menettäminen osteoporoosissa,