Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Maatalous on kokoomuksen ja hallituksen toimista huolimatta edelleen kaiken perusta

Perjantai 4.7.2014 - -Esko Erkkilä-

Kirjoitan näitä rivejä keskiviikkona 2.7.2014.

 

Tänään ja viime päivinä on ollut vahvasti esillä useita asioita, joilla yhteisenä nimittäjänä on maatalous.  Otan niistä esille kaksi.

 1.     

Kokoomus on viime päivinä toitottanut maatalousystävällisyyttään ja kaikkivoipaisuuttaan maatalouden, ruokaturvallisuuden ja kuluttajaystävällisyyden saralla.

 

Tänään suomut ovat auenneet toivottavasti myös kokoomuslaisten silmissä, kun heidän meppinsä Petri Sarvamaa ei päässyt lainkaan EU:n maatalousvaliokuntaan.

 

Keskustan Olli Rehn pääsi varajäseneksi ainoana suomalaisena himoittuun maatalousvaliokuntaan ja siten päätöksenteon keskiöön.

 

On selvää, että Rehnin pääseminen maatalousvaliokuntaan nostaa suomalaisten sananvaltaa maatalousasioissa, ruokaturvallisuutta koskevissa asioissa sekä elintarvikkeiden kuluttajapolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

 

Edellisellä vaalikaudella maatalousvaliokunnassa olivat Riikka Pakarinen (keskusta) ja Petri Sarvamaa (kokoomus).

 

On toki muistettava, että Keskustan Anneli Jäätteenmäki sai edellisellä EU-vaalikaudella paljon enemmän aikaan suomalaisen maatalouden saralla, vaikka ei ollutkaan maatalousvaliokunnan jäsen, kuten kokoomuksen Petri Sarvamaa.

 

Odottelen mielenkiinnolla, että miten Kokoomus nyt hehkuttaa maatalousosaamistaan!

 

 2.     

Valtioneuvosto on päättänyt uusista tavoitteista huoltovarmuudessa ja sen vuoksi leipäviljassa luovutaan vuoden huoltovarmuustavoitteesta ja siirrytään vain kuuden kuukauden mittaiseen varmuusvarastointiin.

 

Samassa yhteydessä huoltovarmuussäädöksiä muutetaan polttoöljyn osalta siten, että varmuusvarastossa ei enää tarvitse olla polttoöljyä teollisuuden tarpeisiin. Riittää, kun polttoöljyä on yhdyskuntien energiahuollon tarvitsema osuus viideksi kuukaudeksi!

 

Päätökset ovat osoitus Kataisen – Stubbin hallitusten käsityksistä, jotka perustuvat suureen tietämättömyyteen ja siihen, että halutaan ummistaa silmät ympärillämme tapahtuvasta kehityksestä.

 

Tunnen Huoltovarmuuskeskuksen toiminnan viljan osalta hyvin, sillä toimin 40 vuotta kestäneen työurani aikana viimeiset viisitoista vuotta maamme viljamarkkinoiden ytimessä ja pääsin omakohtaisesti seuraamaan HVK:n toimintaa viljamarkkinoilla.

 

Pidän hallituksen päätöksiä varmuusvarastotasojen alentamisessa vastuuttomana toimintana.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU:n maatalousvaliokunta, Olli Rehn, Petri Sarvamaa, Riikka Pakarinen, Anneli Jäätteenmäki, HVK, Huoltovarmuuskeskus, varmuusvarastointi, viljan varmuusvarastointi, polttoöljyn varmuusvarastointi,

Metsäteollisuuskonserni Metsä Group´n jätti-investointisuunnitelma Äänekoskelle antaa aihetta syiden ja seurausten pohdinnoille

Perjantai 25.4.2014 - -Esko Erkkilä-

Perhekunnallamme on hallussaan parillakin taholla pieni osuus Metsäliitto Osuuskunnasta.

 

Metsä Fibre on osa Metsä Groupia ja sen omistavat emoyhtiö Metsäliitto Osuuskunta (50,2 %), Metsä Board (24,9 %) ja Itochu (24,9 %).


Metsä Fibre on Metsä Groupin ydinliiketoimintoja yhdessä Metsä Boardin, Metsä Tissuen, Metsä Woodin sekä Metsäliitto Puunhankinnan kanssa.

 

Metsä Fibre on viime päivinä saanut runsaasti positiivista palstatilaa, kun se ilmoitti suunnittelevansa Äänekoskelle Suomen kaikkien aikojen suurinta metsäinvestointia.

 

Äänekosken suunnitelmat merkitsevät todellisen monitoimisen tehdasyksikön rakentamista Äänekoskelle – kustannusarvio on 1,1 miljardia eli 1.100 miljoonaa euroa!

 

Metsäliitto on nyt julkistetun suunnitelman perusteella nousemassa metsäteollisuutemme ehkä valovoimaisemmaksi tekijäksi.

 

Tunnustan olleeni ”epäilevä-Tuomas”, kun pankkimies Kari Jordan nimitettiin Metsäliiton toimitusjohtajaksi 1.1.2005 ja pääjohtajaksi 1.1.2006 – viimeistään nyt Jordanin näytöt osoittavat, että olin väärässä!

 

Äänekosken tehdassuunnitelmat antavat aiheen monenlaiselle pohdiskelulle.

 

Heittelen joitain ajatuksia – huomaa, että ajatusteni perässä on kysymysmerkki:

 

  • alkaako talouselämässämme olla piristymisen merkkejä, kun Kataisen – Urpilaisen hallitus alkaa olla kolmen vuoden kivisen tiensä jälkeen painumassa ”unhon yöhön”?

  • talouselämän virkistyminen on osaltaan mielialoista riippuvainen ja kun nyt poliittinen tulevaisuus nykyhallituksen luovuttaessa alkaa näyttää valoisammalta, myös teollisuus uskaltaa ottaa etunojaa tulevaisuuteen?

  • teollisuus uskoo, että nykyisen hallituksen aikaansaama epävarmuus on poistumassa ja vuoden kuluttua eduskuntavaalien jälkeen siirrytään vahvan kasvun sekä tulevaisuudenuskoisuuden vaiheeseen?

 

Sitten jokunen ajatus niistä seikoista, joita tarvitaan Äänekosken jätti-investoinnin kunniakkaaseen toteuttamiseen:

 

  • maakuntien tieverkoston kunnostamiseen ja vuosien aikana syntyneen korjausvelan paikkaamiseen on saatava lisää panostuksia, sillä Äänekosken tehdasinvestointi tarvitsee kunnollisen tieverkoston; erityistä huomiota pitää kiinnittää alemman tieverkoston kunnostamiseen

  • metsänhoitotoimenpiteiden kehittämiseen on panostettava, vaikka suunniteltu jätti-investointi voidaankin toteuttaa valtakunnallisesti kestävän hakkuusuunnitelman puitteissa

  • nyt ei saa syyllistyä nurkkakuntalaisuuteen, vaan kaikkien on nähtävä positiivisena seikkana Metsäliiton panostukset Keski-Suomeen

 *********

Haluan erityisesti ottaa kantaa maamme ja maakuntiemme alemman asteen tieverkoston kehittämiseen ja todeta, että valtiovallan pitäisi nyt satsata sille suunnalle ja jättää haihattelut vaikkapa Tampereen ratikan tukemisesta hamaan tulevaisuuteen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Metsäliitto, Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Group, Metsä Fibre, Metsä Fibren jätti-investointi Äänekoskelle, Kari Jordan, vuorineuvos Kari Jordan, alemman tieverkoston kehittäminen, Tampereen ratikka,

Tampereen Keskusta kiittää Valion investointipäätöstä

Torstai 23.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Jatkan jo eilen käsittelemääni Valio Oy:n päätöstä runsaan 30 miljoonan euron investoinnista Tampereelle.

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry oli ajan hermolla ja toimitimme eilen aamulla medialle lehdistötiedotteen, jossa totesimme arvostavamme Valion päätöstä.

 

Lehdistötiedotteemme oli julkaisuvapaa eilen klo 10.00 ja Suomenmaa oli nopea, sillä se julkaisi tiedotteemme pohjalta tehdyn uutisen klo 10.05 nettilehdessään.

 

Suomenmaan uutisen otsikkona oli tämän jutun otsikko ja tiedotetekstimme oli fiksattu tähän muotoon:

 

*********

 

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö kiittelee Valio Oy:n päätöstä investoida Tampereen meijerin tuotannon kehittämiseen reilut 30 miljoonaa euroa seuraavan kahden vuoden aikana.

 

Kunnallisjärjestö toteaa investointipäätöksen vaikuttavan myönteisesti kotimaisen alkutuotannon ja elintarvikeketjun pärjäämiseen. Päätös edistää myös elintarviketyöntekijöiden ammattitaidon arvostusta ja varmistaa heidän työllistämisensä.

 

– Runsaan kolmenkymmenen miljoonan euron investointi on nyky-Suomessa poikkeuksellista. Poikkeuksellista se on elintarviketeollisuudessa ja erityisen poikkeuksellista Tampereella, kunnallisjärjestö toteaa kannanotossaan.

 

– Nyt julkistettu kotimaisen elintarviketeollisuuden investointi on vahva viesti suomalaisen ruuan korkeasta laadusta, sillä investointi tähtää vientitoiminnan laajentamiseen.

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö on tyytyväinen siihen, että kotimaisen elintarviketyöntekijän ammattitaitoon luotetaan. Kunnallisjärjestön mukaan investointipäätös on vahva merkki suomalaisen, pirkanmaalaisen ja tamperelaisen työn arvostamisesta.

 

– Valion nyt julkistama investointipäätös on luottamuksen osoitus pirkanmaalaiselle maidontuotannolle ja se luo uskoa kotimaisen maataloustuotannon jatkumiselle laajemmaltikin.

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö toivoo, että Tampereen kaupunki tukee kaikin käytettävissään olevin keinoin maidonjalostuksen kehittämistä Tampereella.

 

Suomenmaa

 

*********


On taas kerran todettava, että ammattitaitoinen toimittaja pystyy fiksaamaan töksähtelevänkin tiedotetekstin helposti luettavaan muotoon!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomenmaa, Suomenmaan nettilehti, www.suomenmaa.fi, Valio, Valio Oy, Valion investointi Tampereelle, Valion Tampereen meijeri, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry, SEL,

Hiekkavarastoinnilla juuresten varastointihävikki hallintaan!

Maanantai 15.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Elämme huhtikuuta ja on aika tutkailla viime syksynä varastoitujen juuresten selviämistä talvivarastoinnista.

 

Viime vuonna meillä saatiin kohtuullinen sato porkkanasta, punajuuresta ja palsternakasta. Kokeilumielessä viljelty naurissato oli laadultaan heikko, sillä ötökkätorjunnasta huolimatta nauriit olivat heikkolaatuisia.

 

Juuresten talvivarastoinnista on todettava, että se onnistui hyvin.

 

Talvivarastoinnin onnistumisen edellytys on, että nostetut juurekset ehtivät kuivahtaa vaikkapa pressun päällä vähintään muutaman tunnin.

 

Meillä juuresten talvivarastointi tapahtuu kellarissa ja sieltä niitä noudetaan tarpeen mukaan käytön tahdissa.

 

Porkkanat ja palsternakat varastoidaan meillä hiekkaan.

 

Muoviämpärin tai muovivadin pohjalle laitetaan hiekkaa ja juurekset ladotaan siihen kerroksittain siten, että jokaisen juureskerroksen jälkeen laitetaan hiekkaa.

 

Varastointihiekan pitäisi olla kuivaa, mutta eihän sitä kesällä tule varattua kuivumaan! Ensi kesänä pitäisi varmaan tehdä parannus ja hankkia kesä…heinäkuussa parisenkymmentä muoviämpärillistä hiekkaa syksyn juuresvarastointia varten!

 

Muutama kuva juuresten varastoinnista ja niiden kunnosta varastoinnin jälkeen. Kuvat on otettu aprillipäivänä eli huhtikuun 1. päivänä.

 

juurekset1

 

Porkkanoita hiekkavarastoituina ja toisessa ämpärissä pesua odottamassa.

 

 

juurekset2

 

Tässä palsternakkoja varastoituna ja pesua odottamassa.

 

 

juurekset3

 

Punajuuret ja perunat (alarivissä) varastoimme ilmavissa taimilaatikoissa tai muovisaaveissa – niiden varastoinnissa emme käytä hiekkaa.

 

 

juurekset4

 

Tässä on mallikappaleet aprillipäivänä kuorintaan menneistä (vasemmalta lukien) valkosipuleista, perunoista, porkkanoista, palsternakoista, punajuurista ja sipuleista!

Tulitikkurasia "mittana".

 

Toivottavasti ensi talvena juuresten varastointi onnistuu yhtä hyvin kuin nyt.

 

Ensiksi juurekset ja sipulit pitää kuitenkin kasvattaa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: juuresten talvivarastointi, juuresten talvivarastointi hiekassa, porkkanan talvivarastointi, palsternakan talvivarastointi,

« Uudemmat kirjoitukset