Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Internetin antamat mahdollisuudet ovat mullistaneet tiedonvälityksen

Sunnuntai 24.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Keskustan puoluevaltuuston kokous alkoi Kuopiossa eilen ja se jatkuu tänään.

 

Vietän viikonloppua mökillä, mutta hyvien nettiyhteyksien ansiosta tuntuu aivan siltä, kuin olisin kokouksessa paikalla.

 

Kokouksen seuraamisessa tulee etsimättä mieleen ne ongelmat, joita printtilehdistöllä tällä hetkellä on. Printtilehtien ongelmat tulevat jatkumaan ja syvenemään nykyisestä.

 

Eräs merkittävä syy tilattavien printtilehtien ahdinkoon on Kataisen-Urpilaisen hallituskaudella nollasta kymmeneen prosenttiin (0 -> 10 %) nostettu arvonlisävero, mutta sitäkin suurempi vaikutus vaikeuksiin on sosiaalisen median ja yleensäkin internet-maailman kehittyminen.

 

Lähdin ”ympäristön painostuksesta” vanhoilla päivilläni facebook´iin ja en ole päätöstäni katunut.

 

Fb on tiedonvälittäjänä tavattoman nopea, sillä monet naputtelevat eetteriin esim. kokoustunnelmia lähes reaaliaikaisesti.

 

Edellisviikon lauantaina Keskustan Pirkanmaan piiri järjesti syyskokouksen ja oli oikeastaan jännä seurata sitä viestinnän nopeutta, jolla ympärilläni istuneet piirikokousedustajat raportoivat kokouksen päätöksiä facebook´iin! Viiden minuutin viivettä ei isojen asioiden kohdalla ollut, vaan kokouspäätökset ja puheenvuorojen sisällön sain lukea kännykkäni näyttöruudulta melkein reaaliaikaisesti!

 

Olen hankkiutunut facebook´iin usean Keskustan kansanedustajan ”kaveriksi” ja myös monet muut Keskustan puoluevaltuuston kokousedustajat ovat saman ringin jäseniä, johon itsekin kuulun.

 

Seurasin eilen aamupäivällä Keskustan puoluevaltuuston kokousta niiden ”raporttien” välityksellä, joita kokouksen osanottajat kirjoittivat facebook´iin.

 

Eilispäivän merkittävin tapahtuma oli kuitenkin puheenjohtaja Juha Sipilän linjapuhe, joka sai välittömästi ja päivän mittaan yhä enemmän tunnutusta.

 

Kiitän Keskustan ”nettinikkareita”, joiden työn tuloksena Sipilän puhe oli kuunneltavissa ja katseltavissa Keskustan nettisivuilla olevan linkin kautta!

 

Sipilän puhe sai pitkät suosionosoitukset ja hyvän tunnelman välittymistä koteihin saakka kuvasti sen fb-kommentoijan toteamus, että kotonakin piti taputtaa Sipilän linjapuheelle!

 

 

*************

 

On selvää, että sosiaalinen media on heittänyt kovan pähkinän printtilehdistölle.

 

Olemme tilanteessa, jossa saamme tapahtumista nopean tiedon somen kautta ja uutisten taustoittaminen sekä syvällisempi analysointi on printtilehdistön sarkaa.

 

Palaan vielä Kataisen-Urpilaisen hallituksen lehdistöä kurittavan toimenpiteen eli arvonlisäveron määräämiseen ja sen korottamisen vaikutuksiin.

 

Tilattavien lehtien arvonlisävero teki osaltaan lehtien tilanteen entistä tukalammaksi ja se merkitsi ainakin useiden iäkkäiden henkilöiden kohdalla, että pienistä eläkkeistä ei kerta kaikkiaan riitä rahaa lehtien tilaamiseen.

 

Kun seniori-ikäinen väestö sen lisäksi ei ole sosiaalisen median innokkainta käyttäjäkuntaa, osuu Kataisen-Urpilaisen hallituksen arvonlisäveropäätös erityisen kipeästi vanhuksiin ja senioriväestöön!

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskusta, Keskustan puoluevaltuusto, Keskustan puoluevaltuusto Kuopiossa, lehtien arvonlisävero, tilattavien lehtien arvonlisävero,

Lehdistön ongelmille on useita syitä - varmaa on vain, että ne tulevat pahenemaan!

Keskiviikko 25.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Olen viime aikoina saanut osallistua muutamaan tilaisuuteen, joissa on joko suoraan tai välillisesti käsitelty lehdistön ongelmia.

 

Omaan itsekin jonkun verran kokemusta asiasta, joten on paikallaan hieman pohdiskella syntyjä syviä.

 

Rajaan tässä jutussani käsitteen ”Lehdistö” käsittämään printtilehdistöä.

 

Lehdistön tulot jakaantuvat jokseenkin tasan tilausmaksuista saataviin tuloihin ja mainosmyynnin tuomiin tuloihin.

 

Kerrotaan, että tilausmäärät ovat lyhyen ajan kuluessa tippuneet 5 % ja ilmoitusmyynti on alentunut samana aikana peräti 17 %.

 

On selvää, että näin suuret pudotukset rahavirrassa laittavat vahvankin yrityksen tiukoille.

 

Lehtitaloissa, kuten muissakin yrityksissä, on siirrytty kvartaalitalouteen ja se merkitsee, että vuoden mittainen tarkastelujakso on auttamattomasti liian pitkä.

 

Lehdistö itse pitää tilattaviin lehtiin kohdistuvaa arvonlisäveroa haittaverona ja ehkä suurimpana syynä lehdistön ongelmiin.

 

Tilattavien lehtien arvonlisäverokannat ovat kohonneet huikeaan tahtiin.

 

Lehdillä oli arvonlisäverossa nolla-kanta 31.12.2011 saakka, mutta 1.1.2012 verokanta kohosi 9 prosenttiin ja tämän vuoden alussa 10 prosenttiin.

 

Lehdistön arvonlisäverolla on haitallisia heijastusvaikutuksia ainakin paperiteollisuuteen, kirjapainotoimintaan, mainontaan sekä jakeluun.

 

Lehdistön arvonlisäveron määrääminen on eräs Kataisen-Urpilaisen ”lahjoista” suomalaiselle elämänmenolle.

 

 

*********

 

 

Suomessa päivittäistavarakaupan lehtimainonta on käsittämättömän suurta. Monissa maissa päivittäistavarakaupan mainoksia saa turhaan etsiä lehdistä.

 

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun ennustaa päivittäistavarakaupan mainonnan vähentyvän jatkossa.

 

Oletan, että eräs syy päivittäistavarakaupan lehtimainonnan hiipumiseen ovat private label –tuotteet. Merkittömien tuotteiden määrän kasvaminen supistaa mainonnan volyymiä tulevaisuudessa.

 

Voi perustellusti todeta, että päivittäistavarakaupan lehtimainonta on ennen perustunut jokseenkin kokonaan teollisuuden ja tavarantoimittajien mainosrahan ja vastaavien menettelyjen härskiin hyväksikäyttämiseen. Nyt tämä mainosten rahoitusmuoto on hiipunut, sillä private label-tuotteiden valmistaja ei maksa kaupalle ”pirunkyytirahaa” eli erillisiä mainosrahoja. 

 

Kauppa on ainakin periaatteessa joutunut luopumaan myös  ns. kynnysrahojen vaatimisesta. Osa kaupan teollisuudelta ennen vaatimista kynnysrahoista käytettiin kaupan ”maksamaan” mainontaan.

 

 

Lehdistölle määrätyn arvonlisäveron ja päivittäistavarakaupan mainontavolyymin alenemisen ohella keskeinen syy printtilehdistön vaikeuksiin on sähköisen informaation yhä kasvava osuus.

 

Näyttää siltä, että lehdistöltä on pallo täysin kateissa suhtautumisessa sähköiseen mediaan.

 

”Ollako vai eikö olla, siinä pulma”; lehdistöllä on tässä asiassa sama ongelma kuin Shakespearen Hamletilla!

 

Kuten jutun otsikossa jo totean, ainoa varma asia lehdistön ongelmille on se, että ne eivät poistu!

On täysin perusteltua odottaa, että ongelmat tulevat kasvamaan kiihtyvällä vauhdilla.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lehdistön ongelmat, tilattavien lehtien arvonlisävero, lehdistön arvonlisävero, kaupan mainonta, päivittäistavarakaupan mainonta, teollisuuden markkinointiraha, kynnysrahat, kaupan vaatimat kynnysrahat, haittaverot, sähköinen media, Shakespeare, Hamlet,

Yksityisteiden arvonlisäverovelvollisuus merkitsee tieosakkaille suurempaa rasitusta kuin on kunnan antama yksityistieavustus

Tiistai 11.10.2011 - -Esko Erkkilä-

Yksityisteiden arvonlisäverovelvollisuus on suuri epäkohta, sillä se merkitsee joissakin tapauksissa, että vero on suurempi kuin kunnan myöntämä yksityistieavustus.

 

Valtio siis kuppaa yksityisteitä suuremmalla summalla kuin kunnat niitä tukevat!

 

Omaan asiasta kokemusta, sillä toimin erään Viljakkalassa sijaitsevan yksityistien toimitsijamiehenä.

 

Toimitsijamieshommani lisäksi olen osakkaana perhekuntani kanssa viidessä yksityistiessä ja yhdessä metsäautotiessä – valitettavaa kokemusta yksityisteiden arvonlisäverokurimuksesta kertyy siis aivan riittävästi!

 

Yksityistiemme on pituudeltaan 1.450 metriä ja tiemme osakkaina on n. 35 osakasta. Huomioitavaa on se, että yksityistiemme toimii huolto- ja varmuustienä Tampere – Seinäjoki –radalle. Se merkitsee, että vakavan onnettomuuden tapahtuessa yksityistiemme toimii junamatkustajien evakuointiväylänä! Yksityistiellämme on siis merkittävä strateginen merkitys koko maan junaturvallisuuden kannalta.

 

Saamme Ylöjärven kaupungilta muutaman satasen yksityistieavusta vuodessa, mutta maksamme lähes saman summan arvonlisäveroa yksityistiemme kunnossapidosta.

 

Kiitän Ylöjärven kaupunkia yksityisteiden tukemisesta ja toivon jatkossa panostettavan siihen nykyistä voimallisemmin.

 

Yksityisteiden arvonlisäveroprosentti on 23 % ja maksamme sen jokaisen auraus- ja lanauslaskun lisäksi. On suuresti harkittava, että pystymmekö tilaamaan sora- tai murskekuorman pahimpiin routapaikkoihin, sillä yrittäjälle maksettavan hinnan lisäksi joudumme maksamaan ”pirunkyytirahaa” valtiolle 23 %!

 

Jos tienhoitokustannuksemme ovat 1.000 euroa vuodessa ilman arvonlisäveroa, niin todellisuudessa joudumme maksamaan 1.230 euroa, sillä arvonlisävero lisätään verottoman hinnan päälle.

 

Yksityisteiden arvonlisäverovelvollisuus on tulevaisuudessa muuttumassa suureksi tekijäksi sille, että yksityistieverkko rapautuu. On selvää, että tiekunnat minimoivat tienhoitokustannuksensa, sillä kaikista kustannuksista joudutaan maksamaan 23 % arvonlisäveroa.

 

Nykyhallitus on valinnut linjakseen arvonlisäveroprosentin korottamisen ja tästä on valitettavana esimerkkinä tilattavien lehtien arvonlisäveron korottaminen.

 

On siis turha toivo odottaa, että Kataisen-Urpilaisen hallitus korjaisi yksityisteiden arvonlisäverovääryyden vai onko?

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yksityisteiden arvonlisäverovelvollisuus, tilattavien lehtien arvonlisävero, arvonlisävero, alv,