Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Eipä olisi osannut arvata!

Sunnuntai 12.2.2023 - -Esko Erkkilä-

Eilen uutisoitiin, että nyt tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannossa on kohonnut neljäsosaan eli 25 prosenttiin.

 

Noin suuri osuus on yllättävän suuri ja yllättävää on myös se nopeus, jolla tuulivoima on kasvattanut osuutensa noin suureksi.

 

Tunnustan, että en ole ollut tuulivoiman suuri ystävä ja se johtuu pelkästään tuulivoimaloiden maisemahaitoista.

 

Maisemahaittojen lisäksi tuulivoimaloiden melu sekä nyt myöskin niiden rakenteelliset heikkoudet antavat pontta kritiikille.

 

Sen verran omahyväinen olen, että en sallisi tuulivoimaloiden pilaavan asumisympäristöni – onneksi omakotitalomme ja myös mökkimaailmamme sijaitsevat alueilla, jotka tuskin soveltuvat tuulivoimaloiden sijoituspaikoiksi.

 

Viime päivinä myös tuulivoimaloiden maa-alueiden vuokrausehdot ovat nousseet kritiikin kohteiksi.

 

Tarkkana täytyy olla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eipä olisi osannut arvata!, tuulivoima, Tuulivoimalat, Tuulivoiman osuus sähköntuotannossa, Tuulivoimaloiden maisemahaitta, Tuulivoimaloiden meluhaitta, Tuulivoimaloiden rakenneheikkoudet, Tuulivoimaloiden vaatimien alueiden korvausongelmat, MTK,

Tuuliset päivät ovat kalliita veronmaksajille

Lauantai 13.12.2014 - -Esko Erkkilä-

Varmaan jokainen meistä tietää, että tuulivoimaloiden pyörittäminen tulee kalliiksi veronmaksajille.

 

Tuulivoiman kalleuden lisäksi tuulivoimaa pitää karttaa sen maisema- ja meluhaittojen vuoksi.

 

Nyt kuitenkin tarkastelen ainoastaan sitä, että miten kalliiksi veronmaksajille tulee, jos tuulimyllyjen siivet pyörivät.

 

Perustan juttuni asiatiedot Talouselämä-lehden kirjoitukseen 10.12.2014.

 

Kantaverkko Fingridin mukaan tuulisähkön osuus 10.12.2014 klo 14.40 oli 4,5 % sähkön kokonaistuotannosta.

 

Tuulisähkön osuus tuona hetkenä oli poikkeuksellisen suuri ja se johtui siitä, että Suomessa oli silloin tuulinen sää.

 

Tyynen sään pakkaspäivinä tuulimyllyjen lavat ovat seisahduksissa ja tuulisähköä ei saada silloin, kun tarve olisi suurin!

 

No, keskiviikkona tuulimyllyjen lavat pyörivät ja kun ne pyörivät vinhasti, niin veronmaksajien veroeuroja sujahtaa tuulimylly-yrittäjien pankkitileille suuria summia.

 

Tuulimylly-yrittäjien pankkitilit pullistelevat tuulisina päivinä, sillä Suomeen on luotu systeemi, jonka lopputulemana veronmaksajat maksavat jokaisesta megawattitunnilta tuulimylly-yrittäjille 105,30 euroa.

 

Samaan aikaan, kun Suomessa tuulee, tuulee myös muualla ja se painaa silloin markkinoilla liikkuvan sähkön hinnan todella alas.

 

Viime keskiviikon esimerkkitapauksessa sähkön markkinahinta Suomessa oli ainoastaan 32 euroa megawattitunnilta!

 

Veronmaksajat maksoivat esimerkkitapauksessa yli kaksinkertaisen hinnan tuulimylly-yrittäjille markkinahintaan verrattuna.

 

Talouselämä oli selvittänyt, että veronmaksajien tuki tuulimylly-yrittäjille olisi tuona keskiviikkona ollut 650.000 euroa, jos tuulivoiman osuus olisi pysynyt koko vuorokauden ajan 4,5 prosentissa sähkön kokonaiskulutuksesta!

 

Veronmaksajien maksama tuulivoimatuki on sitä suurempi, mitä enemmän sähköstä tuotetaan tuulivoimalla!

***********

 

Olen pitänyt tuulivoiman rakentamista Suomeen haihatteluna ja viime keskiviikon kokemukset vahvistavat, että olen ollut oikeassa!

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tuulivoimatuki, veronmaksajien maksama tuulivoimatuki, tuulivoimaloiden maisemahaitta, tuulivoimaloiden meluhaitta,

En halua, että tuulivoimalat pilaavat maisemani!

Torstai 12.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Saksa on päättynyt luopua ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä.

 

Päätökseen sisältyy kuitenkin se takaportti, että kaksi tai kolme ydinvoimalaa, yhteisteholtaan noin 2 000 megawattia, säilytetään valmiudessa odottamattomien sähköntarvepiikkien täyttämiseksi.

 

Saksan päätös merkitsee mittavaa investointiohjelmaa, jossa panostetaan mm. energiasäästöön, uusien siirtoverkkojen rakentamiseen sekä uuden sähköntuotantokapasiteetin luomiseen.

 

Merkittävä osuus uudesta tuotantokapasiteetista on tarkoitus olla tuulivoimaa.

 

Saksan ”tuulivoimalavillitys” näkyy jo silloin, kun lentokone ylittää Saksan rajan, sillä tuulivoimapuistoiksi nimetyt tuulivoimalakeskittymät näkyvät lentokoneen ikkunoista.

 

 

Matkustin huhtikuun lopulla junalla Berliinistä Dresdeniin ja junamatkan varrella oli runsaasti ”tuulivoimapuistoja”.

 

Tässä joitain kuvia:

 

 

 

tuuli1

 

 

 

tuuli2

 

 

 

tuuli3

 

 

 

tuuli4

 

 

*********** 

Suomessa tietyt tahot puhuvat ja mekastavat tuulivoiman puolesta.

 

He kuitenkin unohtavat useita seikkoja:

 

  • tuulivoimala tarvitsee aina saman verran korvaavaa energiantuotantoa eli säätövoimaa.
  • korvaavan energiatuotannon tarve on käytännössä suurin silloin, kun energiantarve on suurin, sillä tiedämme, että paukkupakkasilla on tyyntä!
  • säätövoiman tarve merkitsee, että on rakennettava uusia sähköverkkoja
  • tuulivoimatekniikan muka Suomeen tuomat uudet työpaikat ovat menneen talven lumia, sillä suomalainen tuulivoimalatekniikka on ajautunut selvitystilaan ja on loppunut

 

 

Keskeistä on muistaa ja tiedostaa, että tuulivoiman kasvattaminen lisää aina fossiilisen energian käyttämistä!

 

 

 

**************

 

Tämän jutun otsikko otti kantaa tuulivoimaloiden maisemahaittaan.

 

Vain keskellä kaupunkia asuvat cityvihreät säästyvät niiltä näkymiltä, joista ylhäällä olevat kuvat kertovat.

 

En ainakaan minä halua, että joutuisin elinympäristössäni kohtaamaan tuulivoimaloiden raiskaaman maiseman!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: tuulivoima, tuulivoimalat, Saksa luopuu ydinvoimasta, tuulivoimalapuistot, säätövoima, varavoima, Saksa 2014,

Pakkanen paukkuu nurkissa, sähkönkulutus on huippulukemissa, mutta tuulimyllyt eivät pyöri!

Tiistai 28.1.2014 - -Esko Erkkilä-

Elämme aikoja, jolloin tuulivoimaintoilijat haluaisivat kadota maan rakoon, sillä sähkönkulutus on huippulukemissa, mutta tuulimyllyt eivät pyöri.

 

On hupaisaa seurata, kun ”Suomen Tuulivoimayhdistys” –niminen puulaaki väittää, että jotkut tuulivoimalat muka pyörisivät!

 

Olen käsittänyt, että tuulivoimaloille maksetaan todella ruhtinaallinen korvaus niistä megawateista, jotka tuottavat, mutta eipä näytä veronmaksajien kukkarosta maksettava ylisuuri korvauskaan saada tuulimyllyjen siipiä pyörimään!

 

En kulje samassa poliittisessa parvessa kuin perussuomalaiset, mutta arvostan heidän työmiehensä Matti Putkosen toteamusta, että tuulivoimalat ovat parhaimmillaan, kun niiden pylväässä alhaalla jyskyttää dieselmoottori ja sen tuottama energia siirretään hihnavedolla pyörittämään tuulimyllyn siipiä!

 

Talouselämä –lehti kertoi 21.1.2014, että Suomen sähkönkulutus oli viikko sitten tiistaina iltapäiväviiden aikana runsaat 13.600 megawattia.

 

Kokonaiskulutukseen verrattuna Suomen tuulivoimareservi on kuin hyttysen p…ka Itämeressä, sillä tuulivoimaa meillä on vain 448 megawattia – nyt sekin vähä kuitenkin on tositilanteessa pyöreä nolla!

 

Päättäjiltä on ollut pallo kateissa, kun Suomeen on luotu tuulimyllyverkosto, jolla ei sitten tositilanteessa ole kuitenkaan mitään mahdollisuuksia tuottaa sähköä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tuulivoimalat, tuulivoimalat eivät toimi, tuulivoimalat eivät pakkasella pysty tuottamaan sähköä, megawatti, tuulisähkö, Suomen Tuulivoimayhdistys,

Saksa tuottaa lähes puolet maailmassa tuotetusta aurinkoenergiasta

Maanantai 4.6.2012 - -Esko Erkkilä-

Tiedotusvälineet kertoivat toukokuun lopulla, että Saksassa tuotettiin perjantaina 25. toukokuuta noin kolmannes maan tarvitsemasta sähköstä aurinkoenergialla. Seuraavana päivänä eli lauantaina toukokuun 26. päivänä maan sähköntarpeesta tuotettiin auringon avulla peräti lähes puolet!

 

Aurinkosähkön osuuden kasvaminen lähes puoleen selittyi osin sillä, että lauantai on vapaapäivä ja teollisuuden tarvitsema sähköntarve on silloin luonnollisesti pienempi kuin arkipäivinä.

 

Mainittuna viikonvaihteena Saksassa tuotettiin hetkellisesti aurinkosähköä suuremmalla teholla kuin minkään muun valtakunnan alueella aikaisemmin.

 

Saksa on investoinut suuria summia uusiutuvaan energiaan. Viime vuosina Saksa on tukenut neljällä miljardilla eurolla vuodessa aurinkoenergian kehittämistä ja rakentamista.

 

Saksan panostamisen aurinkosähkön tuottamiseen näkee helposti, sillä aurinkopaneeleja on maisemassa paljon.

 

Totesimme aurinkoenergiaan panostamisen kun vierailimme huhti – toukokuun vaihteessa Baijerin alueella.

 

Lensimme Helsingistä Frankfurtiin ja jatkoimme sieltä junalla Würzburgiin.  

 

Teimme Würzburgsta junamatkat Rothenburgíin sekä Nürnbergiin ja näimme rautateiden varrella paljon aurinkopaneeleja.

 

Tässä muutamia junan ikkunoista nähtyjä aurinkopaneeliratkaisuja:

 

aurinko1

 

Baijerissa ratojen varrella on useiden hehtaarien suuruisia "aurinkopaneelipeltoja".



aurinko2

 

Teollisuushallien katot ovat käteviä paikkoja asentaa aurinkopaneelit.



aurinko3

 

Aurinkopaneelit soveltuvat hyvin maisemaan myös tavallisten omakotitalojen katoilla. Kattojen oikea suunta ja kaltevuuskulma kohti aurinkoa merkitsevät, että maisemaa rumentavia erikoisrakennelmia ei tarvita.



aurinko4

 

Kiinnostaisi tietää, että millaisen korvauksen maanomistaja saa, kun...



aurinko5

 

...hän antaa energiayhtiön asentaa "hehtaarikaupalla" aurinkopaneeleja pelloilleen!



aurinko6

 

Radanvierustapellot ovat rautatien vuoksi poissa virkityskäytöstä, joten aurinkopaneelit soveltuvat sen puolesta ratojen vierustoille.


aurinko7


Kun piharakennuksen katto on oikeaan suuntaan ja sen kaltevuuskulma sopiva, voidaan aurinkopaneelit helposti asentaa suoraan katolle.



aurinkotuulimyllyt


Aina kun näen maisemaa pilaavan tuulivoimalan, tulee mieleeni perussuomalaisten työmies Matti Putkosen sanomaksi kerrottu luonnehdinta tuulivoimalasta:

"Tuulivoimala on parhaimmillaan, kun sen jalustassa käydä jyskyttää dieselmoottori ja se pyörittää hihnavedon avulla tuulivoimalan siipiä!"



aurinkorapsi


En tunne Saksan nykyistä toimintapolitiikkaa rapsiöljyn tukemisessa ja hyödyntämisessä biopolttoaineena.

Rapsipellot olivat kuitenkin vapun aikoihin Saksassa kauneimmillaan.


Tämän jutun keskeinen sisältö on saksalaisen insinööritaidon ihaileminen, että niinkin pohjoinen maa kuin Saksa on kohonnut maailmassa aurinkosähkön tuottajana aivan kärkeen!


Kun en tunne saksalaista tukipolitiikkaa aurinkosähkön tuotannossa, menköön tämä juttu insinööritaidon ihailuksi!


-Esko Erkkilä-





1 kommentti . Avainsanat: uusiutuva energia, aurinkosähkö, Saksan aurinkosähkö, tuulivoima, bioenergia, rapsiöljy,

Löytääkö "Voimaa tuulesta" -projekti sopivan paikan tuulivoimapuistolle vaikkapa Sulkavuoresta?

Tiistai 30.8.2011 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Liitto on käynnistänyt projektin, jossa Pirkanmaalta etsitään sopivia paikkoja tuulivoimapuistolle.

 

”Puisto” nimitys tuulivoimalakeskittymälle on sinällään pahinta viherpesua, jossa ympäristölle haitallinen toiminta pyritään verhoamaan positiivisen ilmaisun taakse.

 

Olen kyyninen ja odotan, että Pirkanmaan eräs ”tuulivoimapuistolle” sopiva paikka löytyy eteläiseltä Tampereelta.

 

Perustan otaksumani sille, että lähes kaikki lähiympäristölleen haitalliset hankkeet on viime vuosina sijoitettu eteläisen Tampereen alueelle – miksi tuulivoimapuiston kohdalla tästä periaatteesta luovuttaisiin?

 

Ikean rakentaminen ja nyt Sulkavuoreen suunniteltu jätevesien keskuspuhdistamo ovat eteläisen Tampereen ikeitä pahimmillaan. Kolmostien ja pääradan meluvaikutus sekä Tampere-Pirkkalan lentoaseman Hornet-melu muodostavat perusannoksen eteläisen Tampereen asumishaitoista. Kymmenkunnan tuulivoimalan lätkytys olisi oiva lisä alueen asukkaiden rasitukseksi! Ne muodostaisivat myös sopivan maisemahaitan alueelle!

 

Vakavasti puhuen toivon, että tuulivoimalakeskittymää ei rakenneta Tampereelle.

 

Toivon, että päättäjät luopuvat kokonaan tuulivoimalakeskittymän suunnittelusta, sillä tuulivoimaloiden hyötysuhde energiantuotannossa on negatiivinen. Näin erityisesti sisämaassa, jossa toiminnan pyörittämiselle välttämättömiä tuulia ei kerta kaikkiaan ole.

 

Muistutan perussuomalaisiin SDP:stä loikanneen Matti Putkonen toteamusta, kun hän huhujen mukaan totesi toimivan tuulivoimalan konseptiksi sen, että tuulivoimala toimii, jos alhaalla oleva dieselmoottori hihnavedon avulla pyörittää tuulivoimalan siipiä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Voimaa tuulesta, Pirkanmaan Liitto, tuulivoimapuisto Sulkavuoreen?,

Päättäjien pitäisi osata antaa arvoa asiantuntijoiden mielipiteille

Lauantai 11.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Maaseudun Tulevaisuus on 1.6.2011 ilmestyneessä lehdessään julkaisut Fortum Oyj:n toimitusjohtaja Tapio Kuulan haastattelun.

 

Kuulalla on ajatuksia, joita poliittisten päättäjien pitäisi hallitusta rakentaessaan kuunnella.

 

Toimitusjohtaja Kuula tyrmää Suomeen rakennetut ja suunniteltavat tuulivoimalat. ”Tänne ei kannattaisi rakentaa tuulivoimaa käytännössä lainkaan”, sanoo hän.

 

Olen Kuulan kanssa samaa mieltä.

 

Arvostan SDP:stä perussuomalaisten vaalityömieheksi siirtyneen Matti Putkosen mielipiteitä yhdessä asiassa:

 

Kerrotaan, että Putkonen on todennut toimivan tuulivoimalan perusratkaisuksi sen, että tuulivoimalan alaosassa dieselmoottori jyskyttää ja siitä vedetyllä hihnavedolla pyöritetään tuulivoimalan siipiä!

 

Kuula peräänkuuluttaa Pohjoismaiden kesken työnjakoa uusiutuvan energian markkinoilla. Hän esittää, että Norja keskittyisi tuulivoiman kehittämiseen, sillä siellä luontaiset olosuhteet ovat myönteiset tuulivoimalle.

 

Bioenergia on sarka, johon Fortum Oyj:n toimitusjohtaja Kuula patistaa Suomea.

 

Energiapuussa Suomen mahdollisuudet ovat ainutlaatuiset, sillä metsien tuotto hyödynnetään nyt vain osittain. Kasvua riittää sekä metsäteollisuudelle että energiaksi”, viestittää Kuula.

 

Tuulienergian ongelmien ja energiapuun lisäämisen jatkoksi toimitusjohtaja Kuula toteaa, että Fortum ei tyydy nyt toimitusministeriönä toimivan hallituksen päätökseen, jolla se hylkäsi Loviisa 3:n ydinvoimalaluvan. Se hevosista puhuu, joka hevosella ajaa!

 

Mielestäni hallitus teki oikean ydinvoimapäätöksen, kun se myönsi luvan uudelle voimalalla Olkiluotoon ja luvan myöskin pohjois-Suomeen rakennettavalle voimalalle.

 

Loviisa ykkösen käyttölupa päättyy vuonna 2027 ja kakkosen 2030. Jotta Loviisa kolmonen olisi käytössä 2020-luvulla, lupapäätöksiä tarvitaan jo alkaneella eduskuntakaudella, toteaa Kuula.

 

Kaikkeen kuultuun, luettuun ja nähtyyn pätee se, että lähdekritiikki on muistettava eli kuka sanoo, mitä kirjoittaa ja mitä tekee.

 

Lähdekritiikin jälkeenkin Kuulan esittämät seikat kannattaisi huomioida uutta vauhtia saaneissa hallitusneuvotteluissa.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tapio Kuula, Fortum, ydinvoima, tuulivoima, tuulivoimala, energiapuu,