Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ammattiyhdistysliike on taas lyömässä yhden naulan omaan arkkuunsa

Sunnuntai 15.4.2012 - -Esko Erkkilä-

Olen laatinut tämän kirjoituksen 12.4.2012 eli ennen, kuin ammattiyhdistysliike taipui koululaisharjoittelijoiden työharjoittelussa järkevän ratkaisun kannalle.

Julkaisen kirjoituksen 12.4.2012 laatimassani muodossa vaikka tiedänkin, että myönteiseen ratkaisuun ollaan pääsemässä!


**************


On ollut uskomatonta seurata, kun Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on torppaamassa koululaisharjoittelijoiden työharjoittelua kaupanalan yrityksissä.

 

PAM käyttää keppihevosenaan sitä, että koululaisharjoittelijat eivät saisi suorittaa harjoitteluaan ns. järjestäytymättömien työnantajien yrityksissä.

 

On suorastaan ennenkuulumatonta, että ammattiyhdistysliike pyrkii määräilemään yrityksiä sen perusteella, että ovatko ne ammattiyhdistysliikkeen talutusnuorassa.

 

Suomeen Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajaksi Ruotsista 23.4.2012 palaava Juhana Vartiainen totesi demaritaustastaan huolimatta Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa maaliskuun 7. päivänä, että...

...ay-liike jähmettää päätöksiä Suomessa.


PAM:n tapauksessa juuri näin on.

 

Vartiaisen mielipiteeseen on helppo yhtyä.

 

Tutustu ja tienaa -sopimus on ollut voimassa jo useita vuosia. Siinä nuori on työssä kaksi viikkoa ja tienaa reilut 300 euroa. Tämän nuorten mahdollisuuden tutustua työelämään PAM nyt haluaa torpata!

 

Pääministeri Jyrki Kataiselle on ollut viime aikoina mahdotonta antaa tunnustusta mistään hänen toimistaan. Nyt on kuitenkin annettava tunnustus Kataiselle, kun hän patistaa PAM:ia luopumaan syrjintäpolitiikastaan.


Jään kuitenkin odottamaan työministeri Lauri Ihalaisen jyrähtämistä, sillä uskon, että ainoastaan hän pystyy ohjaamaan PAM:n ruotuun - siihen eivät pojanklopit pysty!

 

Ei voi olla oikein, että nuorilta viedään mahdollisuus tutustua työelämään ja saamaan kahden viikon kestävästä työjaksostaan vaatimaton korvaus.

 

PAM:n toiminta tulee voimistamaan ammattiyhdistysliikkeeseen kohdistuvaa karttamista ja kaikki sen toimenpiteet satavat suoraan YTK:n eli ns. Loimaan kassan hyväksi.

 

On selvää, että kaikkien palkkatyössä toimivien pitää varmistaa toimeentulonsa työttömyyden varalta.

 

Varmistin aikoinaan työttömyysturvani YTK:n kautta ja vaikka en työttömyysturvaa koskaan tarvinnutkaan, pidän ”Loimaan kassan” nykyistäkin työttömyysturvan takaamista 99 euron vuosimaksulla edullisena.

 

Kannustan kaikki kaupanalan työntekijöitä hoitamaan työttömyysturvansa YTK:n kautta – se maksaa vain 99,00 euroa vuodessa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry , PAM, Tutustu ja tienaa -sopimus , Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT), VATT, VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen, Juhana Vartiainen, Maaseudun Tulevaisuus, Jyrki Katainen, työministeri Lauri Ihalainen,

SDP:n Lauri Ihalainen - ministeri paikallaan

Sunnuntai 12.2.2012 - -Esko Erkkilä-

Perin harvoin saan antaa tunnustusta demareille ja erityisesti jollekin henkilölle demarileirissä.


Nyt siihen on aihetta ja voin vakuuttaa, että teen sen mieluusti, sillä tunnustuksen antamiselle on vankat perusteet.


Arvostamani henkilö on ministerin arvonimen omaava ja nyt työministerinä toimiva Lauri Ihalainen.


Sain henkilökohtaisesti ensimmäisen kerran nähdä Lauri Ihalaisen Pirkka-hallissa Tampereella keskiviikkona helmikuun 1. päivänä, kun hän osallistui REKRYTORI 2012 –tapahtumassa paneelikeskusteluun, jonka aihe oli ”Kunnan firma vai kunnon firma – markkinahäirikköjä vai setelikoneita?”.


Ministeri Ihalainen teki paneelissa vakuuttavan vaikutuksen ja hän osoitti omaavansa sellaisen kokemuksen työelämän asioissa, että harva henkilö Suomessa siihen pystyy.


On valittaen todettava SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen kaavailut, että vanhemman polven demariministerit laitetaan vaihtoon vaalikauden puolivälissä. Silloin ovat vaarassa joutua vaihtoon ainakin nykyiset ministerit Jukka Gustafsson, Erkki Tuomioja ja Lauri Ihalainen.


Kansakunnan kannalta on valitettavaa, jos Ihalainen ja Tuomioja joutuvat jättämään tehtävänsä – nyt on laitettava toiveensa sille, että koko hallitus joutuu vaalikauden puolivälissä eroamaan ja saamme kokonaan uuden hallituksen.



Ihalainen_hymyilee


Otin ministeri Ihalaisesta montakin valokuvaa Pirkka-hallin paneelissa, mutta huonosta sijoittumisestani johtuen vain harvat kuvat onnistuivat.


Tässä yksi kuva, jossa ministeri Ihalainen jopa hymyilee!

Luettelen muutamia näkökohtia, joita ministeri Ihalainen puheenvuoroissaan esitti:


•    keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä on nyt Suomessa 60 vuotta ja 4 kuukautta. Eläkeläisistä 200.000 henkilöä on työkyvyttömyyseläkkeellä ja jos heidän lukumääränsä saataisiin puolittumaan, se kohottaisi keskimääräistä eläkkeellejäämisikää puolellatoista vuodella (1 vuotta ja 6 kuukautta)!


•    eläkeläisistä 30.000 henkilöä on sellaisia osatyökykyisiä, jotka haluaisivat palata työelämään


•    tuottavuutta on nostettava, mutta samalla työelämän laatua pitää kohottaa


•    työtä pitäisi pystyä avartamaan ja kuntasektorilla on tässä paljon tehtävää


•    pitää pystyä tekemään aidosti oikeita päätöksiä


•    kuntasektorin palvelutarjonnassa julkisen ja yksityisen sektorin pitäisi pystyä limittymään


Kokoomuksen hellimästä ”kuntakohelluksesta” myös ministeri Lauri Ihalainen joutui vakavalla naamalla laskettelemaan hallituksen hyväksymää jargonia. Tämä on laskettava ministerin muuten mainion esiintymisen miinus-puoleksi.


Ministeri Ihalainen mainitsi, että tarvitaan taloudellisesti vahvoja kuntia ja sen vuoksi on muka tarve kuntauudistukselle. Toki on Ihalaisen puolustukseksi todettava, että hän tarkensi ”minkä muodon uudistus sitten saakin”!


Oli piristää kuulla työministeri Lauri Ihalaisen linjauksia työelämän haasteista.

Kaikesta näkyi, että Lauri Ihalaisen saama ministerin arvonimi on osunut oikealle henkilölle!


-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ministeri Lauri Ihalainen, työministeri Lauri Ihalainen, Erkki Tuomioja, Jukka Gustafsson, Jutta Urpilainen,

Ministeri mukana paneelikeskustelussa ja kuulijoita vain muutama - miksi näin?

Lauantai 11.2.2012 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kauppakamari, kaupunkilehti Tori, Tampereen TE-toimisto ja Honkalamedia Oy järjestivät REKRYTORI 2012 -messutapahtuman Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa keskiviikkona helmikuun 1. päivänä 2012.



Vaikka tapahtuma olikin suunnattu lähinnä nuorille, jotka etsivät työ- tai opiskelupaikkaa, siellä oli paljon nähtävää ja koettavaa myös varttuneille.



Tapahtuman vetonaula, jonka vuoksi minäkin menin heti aamutuimaan Pirkka-halliin, oli paneelikeskustelu, jolla oli haastava teema eli



Kunnan firma vai kunnon firma – markkinahäirikköjä vai setelikoneita?



panelistit



Paneelikeskusteluun osallistui seitsemän panelistia ja…

Esa_Halme


…sen puheenjohtajana toimi Pirkanmaan Liiton maakuntajohtaja Esa Halme.

Panelisteina olivat:



Paavo_Salli


Sastamalan kaupunginjohtaja Paavo Salli,




Johanna_Ahlgren-Holappa



Tampereen työ-ja elinkeinotoimiston toimialajohtaja Johanna Ahlgren-Holappa,



Mikko_Wiren


Pihlajalinna Oy:n toimitusjohtaja Mikko Wiren,



Kari_Niemela


TAYS Sydänkeskus Oy:n toimitusjohtaja Kari Niemelä,

Olli-Poika_Parviainen


Tampereen kaupungin apulaispormestari Olli-Poika Parviainen,



Nina_Heikkila


Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n aluepäällikkö Nina Heikkilä


Lauri_Ihalainen


 ja työministeri Lauri Ihalainen.

Panelikeskustelu oli harvinaislaatuisen korkeatasoinen ja on harmi, että kuulijoita oli paikalla ainoastaan kymmenkunta. Näistäkin valtaosa oli panelistien avustajia tai muuten virkansa puolesta paikalla olleita, joten aitoja kuulijoita oli lisäkseni vain pari henkilöä.



Aihe oli mielenkiintoinen ja panelistit eivät antaneet harvalukuisen yleisön haitata, vaan keskustelussa joka sana oli asiaa.



Käsittelen huomenna tällä palstalla ministeri Ihalaisen puheenvuoroja, mutta tässä muutama havainto muiden panelistien sanomisista:



Kaupunginjohtaja Salli muistutti terveyden edistämisestä ja painotti jokaisen henkilökohtaista vastuuta terveydestää.


Salli muistutti, että myös kuntasektorin pitää hallita markkinat. Hän kertoi, että tietotekniikan kilpailuttaminen on herkkä laji ja sen kilpailuttamisessa usein päädytään kiistatilanteisiin.


Kuntien vajavainen hankintaosaaminen nousi koko keskustelussa tärkeälle sijalle ja mm. Mikko Wiren kertoi, että jossain kunnassa oli kunta antanut laatupisteitä yritykselle, jonka tarjoama ruoka oli halvinta!



Wiren kertoi tositapauksesta, jossa kunnan johtava virkahenkilö oli todennut, että eihän kunta voi kaikkia suosituksia noudattaa – ei siihen mitkään rahat riitä!


Kari Niemelä peräänkuulutti, että tuottavuuden lisääminen on tapahduttava yhdessä henkilöstön kanssa. Hän totesi, että Suomessa erikoissairaanhoito on maailman hajautunein.

Sairaanhoitoalan häiriköiksi Niemelä listasi HUS:n, Terveystalo Oy:n sekä Mehiläinen Oy:n. Heikkilä painotti, että hankintalakia on korjattava.


Erityistä mielenkiintoa tamperelaisena tunsin tietysti apulaispormestari Olli-Poika Parviaisen linjauksiin.


Parviainen mainitsi, että Tampere on kohtuullisen houkutteleva kaupunki, mutta myönsi, että erityisesti sosiaali- ja terveyspuolella haasteita riittää. Suorittavia käsiä tarvitaan Tampereella, totesi apulaispormestari.


Parviaisella oli hieman samanlainen kuva tietojärjestelmistä kuin kaupunginjohtaja Sallilla. Olli-Poika Parviainen peräänkuulutti, että eri tietojärjestelmien pitäisi pystyä ”keskustelemaan” keskenään nykyistä paremmin.


Olin ilahtunut, että apulaispormestari Parviainen painotti osatyökykykyisten aseman parantamista. Hän mainitsi, että osatyökykyisiä koskevia joustoja kaivattaisiin erityisesti kunnilta.


Myös siitä olin ilahtunut, että apulaispormestari kaipasi nykyistä enemmän seuraa ja mittareita kaupungin ja kaupungille ulkopuolisten tekemiin töihin.


Parviaisen linjaukseen, että palvelutehtävien benchmarkkaus tehtäisiin julkisen palvelutason kautta, en kuitenkaan voi yhtyä.  Jos benchmarkkauksen perusteena olisi ainoastaan julkisen tahon palvelutaso ja erityisesti tehokkuus, niin tuskin koskaan pystyisimme todelliseen tehokkuuteen kuntasektorilla. Bechmarkkausta tarvitaan, mutta siinä on kaikissa käänteissä oltava periaatteena, että vain paras on kyllin hyvää!


Maakuntajohtaja Esa Halmeen loppuyhteenvetona toteamaan on helppo yhtyä, kun hän totesi, että julkisen vallan on opeteltava palvelujensa tuottamista. Halme totesi asiakkaan toiveena olevan, että ongelmat ratkaistaan nopeasti, halvalla ja kerralla oikein!



-Esko Erkkilä-


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lauri Halainen, työministeri Lauri Ihalainen, Paavo Salli, Johanna Ahlgren-Holappa, Mikko Wiren, Kari Niemelä, Olli-Poika Parviainen, apulaispormestari Ollo-Poika Parviainen, Nina Heikkilä Esa Halme, maakuntajohtaja Esa Halme, Rekrytori 2012,