Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Saadaanko kaahaajat kuriin liikennemerkeillä?

Keskiviikko 24.5.2023 - -Esko Erkkilä-

Olen osakkaana ja toimitsijamiehenä Viljakkalan Majajärvellä sijaitsevalla Majajärven yksityistiellä.

 

Vajaan kahden kilometrin pituisella tiellä on osakkaita hieman yli kolmisenkymmentä ja niistä lapsiperheitä muutama.

 

Tiellä ajetaan aivan liian lujaa ja muutamat ulkopuoliset hurjastelevat moottoripyörillään vastuuttomasti.

 

******************

 

Teimme tiekokouksessa päätöksen, että hankimme tien alkupäähän 30 km/h-nopeusrajoitusmerkit.

 

Nopeusrajoitusmerkkien asentamiseen tarvittiin Ylöjärven kaupungin lupa, sillä saamme kaupungilta vuosittain pienen yksityistieavustuksen.

 

Lupa tuli helposti ja ei edes maksanut mitään.

 

Järjestimme asennustalkoot viime lauantaina ja eihän viideltä mieheltä kauaa kulunut, kun saimme nopeusrajoitusalueen molempiin päihin merkit pystyyn!

 

 

IMG_7825.JPG

 

 

IMG_7828.JPG

 

 

On selvää, että merkit eivät sinällään estä hurjastelijoita, mutta ehkä niillä joku positiivinen vaikutus on!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Saadaanko kaahaajat kuriin liikennemerkeillä?, Nopeusrajoitusmerkki yksityistielle, yksityistie, Viljakkala, Majajärvi, Majajärven yksityistie, Ylöjärven kaupunki, yksityistieavustukset,

Pienikin avustus on tervetullut!

Tiistai 18.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Elämme huhtikuun puolivälin tienoota ja nyt ainakin Ylöjärvellä on menossa aika, jolloin on anottava kaupungilta yksityistieavustuksia.

 

Yksityistieavustukset ovat kunnilta ja kaupungeilta toimintaa, jonka soisi jatkuvan.

*************

 

Mökkitielleni eli Majajärven yksityistielle perustettiin tiekunta vuonna 1994 ja minut valittiin sen toimitsijamieheksi – jatkan toimitsijamiehenä yhä edelleen.

 

Toimitsijamies vastaa yksityistien hoitotoimenpiteistä sekä sen taloudenpidosta.

 

Majajärven yksityistie on pituudeltaan 1.450 metriä ja sillä on hieman yli 30 tieosakasta.

 

 

****************

 

Olen valmistelemassa Ylöjärven kaupungille osoittamaamme yksityistieavustusanomusta ja siinähän hommaa riittää.

 

Onneksi kaikki tositteet ovat tallella, joten anomus tulee hoitumaan ajoissa.

 

 

*****************

 

 

 

Vuonna 2022 saimme Ylöjärven kaupungilta yksityistieavustusta 298,80 euroa eli tuo summa perustui hieman yli tuhannen euron suuruisiin kokonaismenoihin vuonna 2021.

 

Viime vuonna eli 2022 auraus- ja lanauskustannuksemme olivat 1370 euroa, joten kaupungilta saatamme saada yksityistieavusta ehkä hieman enemmän kuin edellisvuonna!

 

Kaikki otamme kiitollisuudella vastaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yksityistiet, yksityisteiden avustukset, yksityistieavustukset, Majajärven yksityistie, Majajärven yksityistie Viljakkalassa, Viljakkala, Majajärvi, Ylöjärvi,

Kyllä minä nautin tästä säästä!

Sunnuntai 15.1.2023 - -Esko Erkkilä-

 

Olen kesäihminen ja kuluneen joulukuun sekä tammikuun ensimmäisten päivien lumisateista ei tykännyt lankaan.

 

 

Nyt helpottaa, kun lumet ovat vähiinpäin sulaneet ja tuntuu, että kevät ottaa ensiaskeleitaan.

 

 

Paljon saimme tehdä turhaa työtä, kun lumivallit kohosivat korkeuksiin ja aurauskustannukset kohosivat pilviin.

 

Kaupungin avustushakemusta varten piti pyytää yksityistiemme joulukuun aurauksista erillislasku ja se oli yli 400 euroa!

 

 

Toivottavasti lauhaa ja vesisateita jatkuu pitkään, sillä niitä ainakin minä toivon!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joulukuun lumentulo oli liiallista, Lumisade, Lumitöiden kustannukset, "Nyt saa jo riittää"!, Yksityistiet, Yksityistieavustkset, Yksityistieavustukset Ylöjärvellä, Majajärven yksityistie,

Kuntien maksamia yksityistieavustuksia voisi vallan mainiosti nostaa!

Lauantai 3.12.2022 - -Esko Erkkilä-

On monestakin syystä tärkeää, että kansalaiset pitävät maaseudun asuttuna ja kehittävät syrjäkulmia.

 

Eräs keino tässä on huolehtia kunnan maksamien yksityistieavustusten suuruudesta.

 

Olen Viljakkalassa ja Hämeenkyrössä yhteensä viiden yksityistien osakas ja neljä noista yksityisteistä palvelee vakituista asutusta.

 

Yksityistiet, jotka palvelevat vakituista asutusta, saavat kunnilta yksityisavustusta.

 

Olen toimitsijamiehenä mökkitielläni, jonka varrella on myös vakituista asutusta ja olemme saaneet kuluneiden viiden vuoden aikana Ylöjärven kaupungilta yhteensä n. 1.350 euroa yksityistieavustusta. Summa on ollut vuosittain keskimäärin hieman yli 250 euroa.

 

On selvää, että kaupungin myöntämä avustus ei läheskään kata kaikkia kulujamme, mutta hyvä apu se on ollut.

 

Olen kuullut, että ensi vuonna esim. Oriveden kaupunki nostaa yksityisavustuksiaan yli 30 prosenttia ja se jos mikä on hieno asia!

 

Kiitokset Ylöjärven kaupungille sen yksityisteille myöntämistä avustuksista ja eipä tuo Orivedellä ensi vuodelle toteutettava korotuskaan olisi hassumpi juttu!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntien maksamia yksityistieavustuksia voisi vallan mainiosti nostaa!, yksityistieavustukset,

Yksityistien palkaton toimitsijamies säästää tieosakkaiden rahoja sievoisen summan vuodessa

Maanantai 15.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen osakkaana viidessä yksityistiessä ja niistä kolmen osalta ”hallinto” hoidetaan palkattoman toimitsijamiehen toimesta – olen noista kolmesta yksi palkaton toimitsijamies.

 

Ylöjärven kaupunki avustaa yksityisteitä vuosittain tietyllä summalla ja sain eilen laadittua viime vuoden osalta yksityistiemme avustusanomuksen ”postittamista vaille valmiiksi”.

 

Yksityistiellämme on pituutta 1450 metriä ja meitä on 34 osakasta.  Vakituisesti asuttuja taloja yksityistiemme varrella on 6 taloutta.

 

Yksityistiemme perustettiin vuonna 1994 ja olen alusta alkaen ollut tien toimitsijamiehenä – tiekokouksia pidämme harvakseltaan, mutta pyrimme noudattamaan sääntöä, että pidämme tiekokouksen joka kolmas vuosi.

 

Kokouksen aikaansaaminen on palkattomalta toimitsijamieheltä paljon vaivaa vaativaa ja kokouksesta aiheutuu myös kustannuksia – hallintokustannuksia kaupunki ei hyväksy avustussumman perusteiksi.

 

Vaikka hallinto onkin toimitsijamieshallintoa, niin kunnostamishankkeista keskustelemme jatkuvasti.

 

Viime vuonna tienhoitokustannuksia kertyi hieman alle 1500 euroa ja kustannuksista suurin summa kertyi kivimurskeen ajamisesta ajoradalle sekä talviaurauksesta.

 

Hallintokustannuksia kertyi 11,80 euroa ja ne koostuivat pankkipalvelumaksuista.

 

******************

 

Avustusanomukset pitää toimittaa kaupungille huhtikuun aikana ja totesinkin, että en ole milloinkaan saanut avustusanomusta valmiiksi näin varhain!

 

Homma on siis postittamista vaille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yksityistien palkaton toimitsijamies säästää tieosakkaiden rahoja sievoisen summan vuodessa, yksityistie, yksityistieavustukset, Ylöjärven yksityistieavustukset, toimitsijamies, yksityistien toimitsijamies,

Yksityisteille arvonlisävero merkitsee, että niiden osakkaat tahkoavat yhteiskunnalle rahaa

Perjantai 28.4.2017 - -Esko Erkkilä-

Olen osakkaana viidessä yksityistiessä sekä yhdessä metsäautotiessä, jotka kaikki sijaitsevat joko Viljakkalassa ja Hämeenkyrössä.  Kun Rouva on sen lisäksi osakkaana kahdessa yksityistiessä Kälviällä, on varmaa, että perhekunnaltamme löytyy kokemusta yksityistiemaksuista.

 

 

Kunnat tukevat pienellä osuudella yksityisteiden kunnossapitoa, mutta tuo jokseenkin kompensoituu sillä, että yksityistiet maksavat arvonlisäveroa, mutta eivät pysty vähentämään sitä kuten yritykset ja kaikki muutkin arvonlisäverovelvolliset.

 

 

Olen toimitsijamiehenä Viljakkalassa sijaitsevassa Majajärven yksityistiessä ja kun eilen jätin yksityistiemme avustusanomuksen Ylöjärven kaupungille, voin kertoa uunituoreita tietoja kaupungin avustuksista ja maksamistamme arvonlisäveroista.

 

 

Majajärven yksityistie maksoi paikalliselle yrittäjälle viime vuonna talviaurauksesta 455,00 euroa ja sen lisäksi valtiolle arvonlisäveroa aurauspalvelusta 109.20 euroa.

 

 

Toinen tienhoitotoimepide viime vuonna oli vesakkojen murskaaminen ja siitä maksoimme yrittäjälle 97,50 euro – tämän lisäksi maksoimme tästä työsuorituksesta arvonlisäveroa 23,40 euroa.

 

 

Huomaamme, että Majajärven yksityistie maksoi viime vuonna valtiolle arvonlisäveroja 132,60 euroa ja näillä rahoilla valtio rahoitti kaikkia niitä toimintoja, jotka valtiolle kuuluvat.

 

 

Ylöjärven kaupunki maksoi viime vuonna Majajärven yksityistielle kunnossapitoavustusta 169,32 euroa.  Kun siitä vähennetään maksettu arvonlisävero, niin yhteiskunnalta saamamme tuki oli 36,72 euroa!

 

 

Yksitiellämme on 34 osakasta eli me jokainen osakas saimme viime vuonna yhteiskunnalta tukea yksityistien ylläpidosta 1,08 euroa!

 

 

Yksityistiet maksavat kaikista hankkimistaan palveluksista arvonlisäveroa, mutta eivät voi sitä vähentää siten kuin arvonlisäverovelvolliset yrittäjät.

 

 

Tässä on seikka, johon pitää saada muutos!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yksityistiet, arvonlisävero, arvonlisäverovelvolliset, yksityistiet saatava arvonlisäverovapaiksi, kuntien maksamat yksityistieavustukset, kaupunkien maksamat yksityistieavustukset,

Pitkään uinunut savihauta Paskaperkoonveräjällä puhkesi!

Maanantai 10.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Kuljen Viljakkalassa Lepomäen yksityistietä usein, sillä olen sen osakas ja maksumies. Tien kartoissa ilmaistu nimi on nykyisin Koivuniementie.

 

Vuorenmaan ja Lepomäen tilojen rajalla tällä yksityistiellä on Paskaperkoonveräjäksi kutsuttu kohta.

 

Muistan vallan hyvin, kun paikalla oli veräjä, joka kulkijan piti aina avata ja tietysti myös sulkea, jotta Lepomäen lehmät eivät olisi päässeet pahantekoon metsälaitumeltaan.

 

Paskaperkoolla oli ennen tien yksiköimistä paha savihauta. Yksikköjako tehtiin silloin jakamalla yksityistie pätkiin, joiden hoitaminen oli osakkaiden vastuulla.  Paskaperkoo tuli Vihtori Lepomäen hoitopätkälle ja hyvin hän osuutensa hoitikin, sillä paha savihauta oli sen jälkeen muisto vain.

 

Nyt vanha Paskaperkoonveräjän savihauta on puhjennut ja haittaa Lepomäentien liikennöintiä.

 

Tilanne on samanlainen lukuisilla Suomen yksityisteillä – ne rappeutuvat ja asukkaiden elämä vaikeutuu.

 

Tiedän yksityisteiden heikon taloudellisen aseman ja heikentyvän kunnon, sillä olen osakkaana Viljakkalassa neljässä sellaisessa yksityistiessä, joiden varrella on vakituisia asukkaita. Olen toimitsijamiehenä yhdessä noista yksityisteistä, joten jokavuotinen byrokratia kunnan pienen, mutta ehdottoman tärkeän yksityistieavustuksen saamiseksi on tuttua. Kiitokset Ylöjärven kaupungille sen myöntämistä yksityistieavustuksista!

 

Arvonlisäveromenettely on yksityisteiden taloudenpidossa yhteiskunnalle rahasampo, vaikka kunnat yksityisteille avustuksia maksavatkin.

 

Jos yksityistie hankkii vaikkapa sepeliä, aurausta tai kaivauttaa ojia tuhannella eurolla, on sen maksettava arvonlisäveroa yrittäjälle päätyvän tonnin lisäksi 240 euroa! Yksityistien pankkitililtä ”katoaa” rahaa siis 1.240 euroa, mutta yrittäjälle siitä päätyy vain 1.000 euroa!

 

Näen monia uhkia hieman ”kivikylien” keskustasta sijaitsevien asukkaiden vinkkelistä heidän käyttämiensä yksityisteiden kohdalla:

 

  • kuntien heikkenevä taloustilanne saattaa laittaa päättäjät pohtimaan yksitieavustusten leikkaamista

  • yksityisteiden heikkenevä talous aiheuttaa, että Paskaperkoonveräjän tapaiset vanhojen savihautojen puhkeamiset yleistyvät

 

Toivon, että päättäjät muistavat yksityisteiden roolin arvonlisäveron maksajina, kun virkahenkilöt ehdottelevat yksityistieavustusten leikkaamista. Näin siitä huolimatta, vaikka avustukset maksaa kunta ja verot saa valtio.

 

Voisivatko valtakunnan tason päättäjät tehdä todellisen uroteon ja poistaa yksityisteiltä arvonlisäverovelvollisuuden?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Lepomäen yksityistie, Koivuniementie, Ylöjärvi, yksityistieavustukset, arvonlisävero, arvonlisäverovelvollisuus, yksityisteiden arvonlisäverovelvollisuus, Paskaperkoonveräjä,

Kunnat avustavat yksityisteitä, mutta valtio rokottaa niitä arvonlisäverolla

Maanantai 25.4.2011 - -Esko Erkkilä-

Olen toiminut Ylöjärven Viljakkalassa sijaitsevan Majajärven yksityistien toimitsijamiehenä tien perustamisesta eli vuodesta 1994 alkaen.

Muiden kiireideni vuoksi en ehtinyt perustavaan kokoukseen, mutta osakkaat tekivät silloin minua koskevan toimitsijamiesvalinnan.

Olen tiekunnan suurin osakas, vaikka kyse onkin vapaa-ajanviettopaikasta. Käytän tietä koko sen pituudelta ja sanoin aikanaan yksikköjaossa, että laittakaa minulle vapaa-ajanviettopaikan suurimmat sallitut yksiköt, jotta varmasti saan oikean osuuden yksiköistä.

En protestoi yksiköistäni, vaan maksan tiemaksuni mielelläni.

Haluan kiinnittää huomiota yhteen yksityisteitä koskevaan epäkohtaan ja se on se, että yksityistiet joutuvat maksamaan arvonlisäveroa korkeimman verokannan mukaan.

Kerron esimerkkinä tilanteen Majajärven yksityistien osalta:

Tie on pituudeltaan 1.450 metriä ja sillä on 34 osakasta.

Vakituisia asumuksia tien varrella on viisi.

Kunnossapitokustannukset viime vuonna olivat 537,30 euroa. Ne koostuivat talviaurauksesta ja kahdesta lanauskerrasta. Auraus- ja lanausyrittäjien saama osuus maksamastamme summasta oli kuitenkin vain 440,00 euroa, sillä laskujen loppusummasta valtio rahasti arvonlisäveroa 97,30 euroa!

Kuluvan vuoden kustannuksista on tiedossa vasta aurauskustannus. Talvi oli luminen ja aurauskertoja tarvittiin runsaasti, joten pelkän aurauslaskun osalta maksamme arvonlisäveroa tänä vuonna 101,20 euroa!

Ylöjärven kaupungin meille viime vuonna maksama yksityistieavustus oli 249,00 euroa – kiitos siitä kaupungille.

Haja-asutusalueiden ihmiset toivovat, että edes nykylaajuinen yksityisteiden avustusjärjestelmä kunnissa säilyy. Siitäkään, kun ei ole mitään takeita. Jotenkin tuntuu ihmeelliseltä, että maalikylien katuja ja haja-asutusalueiden yksityisteitä ei osata arvostaa samalla mittarilla.

Kun viime vuoden Ylöjärven kaupungin Majajärven yksityistielle maksamasta avustuksesta huomioidaan vähennyksenä valtiolle menevä arvonlisävero, niin yhteiskunnan todelliseksi yksityistieavustukseksi kohdaltamme viime vuonna jäi 151,70 euroa! Se merkitsee osakasta kohti 4,46 euroa eli saamamme summa on perin vaatimaton.

Summalla ei pysty järjestämään edes tiekunnankokousta, sillä se vaatii kaksi kirjettä - kutsun ja päätöksistä kertomisen, kirjekuoret ja pitkät monistamiset sekä paljon muuta. Ja määrättomästi valmistelutyötä, kun pyrkii etukäteen sopimaan osakkaiden yksikkömuutoksista. Ulkopuolisen tahon suorittama yksikköjaon päivittäminen maksaa näin runsaslukuisalle tiekunnalle suuruusluokkaa tuhat euroa eli siihen ei helpolla ole varaa!

Kiitokset Majajärven yksityistien osakkaille, sillä sopu on säilynyt tiekunnan perustamisesta lähtien hyvänä! Uskon, että näin tulee jatkumaankin.

 

Yksityistiet ylläpitävät haja-asutusalueiden tärkeintä infraa – tieverkostoa.

Yksityistieverkon kunnossapidon merkitys korostuu, kun puuenergian käyttömäärät kasvavat – metsät kasvavat metsässä, eivät cityssä!

Yksityistiet merkitsevät lukemattomissa tapauksissa ”oikoliikennettä” eli ne auttavat säästämään energiaa ja säästävät luontoa, kun voidaan ”oikaista”.

Lukemattomat marjastus- ja sienestysreissut jäisivät tekemättä, ellei olisi kunnossapidettyjä yksityisteitä. Yksityisteiden merkitys vapaa-ajanvietolle on suuri.

Majajärven yksityistie on yhteiskunnallisesti poikkeuksellisen tärkeä tie, sillä se on osa Tampere-Seinäjoki –pääradan huolto- ja turvallisuusliikenteelle varattua väylää.

Jos tietyllä rataosalla tapahtuu onnettomuus tai junan sille rataosalle pysäyttävä laitevika, niin Majajärven yksityistie toimii n. kilometrin matkalta väylänä, jonka kautta pelastustoimet sekä mahdolliset matkustajien evakuoinnit suoritetaan.

Olemme toki neuvotelleet pelastus- ja huoltotien aurauskustannuksista Liikenneviraston kanssa siten, että saamme siitä vuosittain 84,09 euron suuruisen korvauksen!

Mutta se yksityisteiden arvonlisäverokysymys:

Esitän pian nimettävälle hallitukselle haasteen, että yksityisteiden arvonlisäverovelvollisuus poistettaisiin. Uskon ja toivon, että erityisesti Perussuomalaiset pystyvät kaiken muuttavalla toiminnallaan hoitamaan tämänkin asian.

Asia koskee lähes kaikkia haja-asutusalueiden asukkaita, maaseudun alkutuotantoa, metsänomistusta sekä niitä lukemattomia kaupunkilaisia, jotka ovat ”mökkikansan” muodossa yksityisteiden osakkaina. City-kaupunkilaisista useat käyvät syksyin marja- ja sienireissuillaan maakunnassa – asia koskee myös heitä.

Jäämme odottamaan uuden hallituksen toimia!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yksityistie, yksityistiet, yksityistieavustukset , arvonlisävero,