Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Suomalaisten turvallisuus on nyt ykkösasiamme!"

Keskiviikko 6.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen kehitysriihi päättyi eilen ja sen päätökset olivat kaikkien hyväksyttävissä.

 

”Turvallisuus on nyt ydintä”, ”Seurausta Venäjän hyökkäyssodasta” ja ”Vladimir Putinin raakalaismainen toiminta” olivat keskeisiä ministereiden Sanna Marinin ja Annika Saarikon sekä Riikka Purran ja Elina Valtosen kommentteja kehitysriihen päätöksistä.

 

On turvallisuutta korostavaa, kun hallitus sai päätöksensä aikaiseksi etuajassa ja se oli tärkeää, että hallitus oli päätöksissään yksimielinen.

 

Eilisillan A-Studiossa hallitus sai luottamuslauseen myös oppositiopuolueilta eli Perussuomalaisilta ja Kokoomukselta.

 

Erityisesti oli luottamusta herättävää suomalaista politiikka kohtaan sen, että kaikki puolueet nimesivät Vladimir Putinin sotarikolliseksi.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Suomalaisten turvallisuus on nyt ykkösasiamme!", "Turvallisuus on nyt ydintä", "Seurausta Venäjän hyökkäyssodasta", "Vladimir Putinin raakalaismainen toiminta" , Vladimir Putin, Vladimir Putin on sotarikollinen, Sanna Marin, Annika Saarikko, Riikka Purra

Ortodoksinen kirkko hyväksyy kolmannen vihkimisen ortodoksisin menoin!

Tiistai 29.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsenet tutustuivat 25.3.2022 Tampereen ortodoksikirkkoon ja vierailumme yhteydessä saimme tutustua ortodoksiparin vihkimiseen ja ortodoksikirkon toimintaperiaatteisiin avioeron jälkeisestä uudelleenvihkimisestä.

 

IMG_5051.JPG

 

Kirkossa on vihkikruunut ja niitä vihkitoimituksen aikana kannattelevat aviopuolisoiden päällä puolisoiden läheiset. Kruununkantajiksi suositellaan kahta tai kolmea kantajaa kummallekin puolisolle.

 

Vierailumme aikana tuli selväksi, että ortodoksivihkiminen voidaan suorittaa samalle henkilölle enintään kolme kertaa.  Tämä linjanveto on suoritettu jo yli tuhat vuotta sitten patriarkka Nikolaos I:n laatimassa järjestyksessä:

 

”Kysymys siitä, kuinka suuria pastoraalisia myönnytyksiä kirkko katsoi voivansa avioliittoon nähden tehdä sai ratkaisunsa lopulta vuonna 920, kun ekumeeninen patriarkka Nikolaos I laati järjestyksen, jonka mukaan kolmas avioliitto kasteen jälkeen hyväksyttiin tietyin edellytyksin.”

 

Oppaamme totesi, että mahdollinen neljäs vihkiminen pitää siis suorittaa maistraatissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ortodoksinen kirkko hyväksyy kolmannen vihkimisen ortodoksisin menoin!, ortodoksivihkiminen, vihkiminen maistraatissa, Tampereen ortodoksikirkko, Eläkeliiton Tampereen yhdistys,

Tampereen ortodoksikirkolla on seitsemän liekinmuotoista kupolia!

Maanantai 28.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Tampereen ydinkeskustaa hallitsee…

 

 

IMG_5046.JPG

 

…Sorin aukealla vastapäätä linja-autoasemaa ja Koskikeskusta sijaitseva Tampereen ortodoksikirkko eli viralliselta nimeltään Pyhän Aleksanterin ja Pyhittäjä Hermannin kirkko.

 

Kirkko on rakennettu 1896 – 1899 eli sen jykevät lähes kaksimetriset seinät ovat pysyneet paikoillaan jo yli 120 vuotta!

 

Kirkon suunnitteli Venäjän armeijan arkkitehti, insinöörieversti T.U. Jazykov aikana, jolloin maa oli vielä osa Venäjää, Suomen suuriruhtinaskuntana.

 

Suomen ortodoksikirkko kuului vuoteen 1921 saakka Moskovan patriarkaattiin, mutta liittyi silloin autonomisena arkkihiippakuntana Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin.  Tänä päivänä tuo sata vuotta sitten tapahtunut Moskovasta irtaantuminen on erityisen tärkeää, sillä nythän Moskovan patriarkaatti ja sen patriarkka Kirill ovat osa Putinin sotakoneistoa.

 

 

IMG_5049.JPG

 

Eläkeliiton Tampereen yhdistys ry on aikoinaan päässyt tutustumaan Tampereen ortodoksikirkkoon ja nyt 25.3.2022 pääsimme sinne uudestaan.

 

Edelliskerralla oppaanamme oli Johannes Jonov ja silloin pääsimme kiipeämään myös kellotorniin.

 

Nyt oppaanamme oli vahtimestari Mika Kangasaho ja saimmekin häneltä mainion opastuksen.

 

**********************

Suosittelen tutustumista Tampereen ortodoksikirkkoon!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen ortodoksikirkolla on seitsemän liekinmuotoista kupolia! Tampereen ortodoksikirkko, Konstantinopolin patriarkaatti, Moskovan patriarkaatti on Putinin poliittinen elin, metropoliitta Kirill, Pyhän Aleksanterin ja Pyhittäjä Hermannin kirkko,

Ukrainan sota on sotilaille tilaisuus oppia nykyaikaisesta sodankäynnistä

Tiistai 22.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Läntinen maailma tuomitsee yksimielisesti Venäjän aloittaman rikollisen sodan Ukrainaa vastaan.

IMG_5038.JPG

 

Sodasta ei tietenkään ole sinällään mitään positiivista, mutta sotarikollinen Putinin johtama sota antaa länsimaille aitiopaikan tutustua Venäjän sotatoimiin ja siten osaltaan antaa valmiuksia Putinia vastaan hänen mahdollisia tulevia toimiaan vastaan.

 

Putinin tulevat sotatoimet ovat vielä valinkauhassa, mutta kaikkeen pitää valmistautua ja tämä koskee valitettavasti myös Suomea.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ukrainan sota on sotilaille tilaisuus oppia nykyaikaisesta sodankäynnistä, Ukrainan sota, Venäjän aloittama sota, Venäjän tuleviin sotatoimiin valmistautuminen, sotarikollinen Putin,

Eilen tuli kuluneeksi 82-vuotta Talvisodan päättymisestä

Maanantai 14.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Talvisota päättyi 13.3.1940, joten eilen siitä tuli kuluneeksi 82-vuotta.

 

Olemme saaneet viettää Talvisodan päättymispäivää jo kymmeniä vuosia rauhan merkeissä, mutta Venäjän aloittama rikollinen sota merkitsee, että jouduimme viettämään eilistä muistopäivää sodan varjossa.

 

Talvisodan päättymispäivää vietettiin kirkoissa ja sankarihautausmailla pelkoa ja vihaa tuntien Venäjää kohtaan.

 

Osallistuin eilen Talvisodan päättymishartauteen synnyinpitäjäni…

 

IMG_4995.JPG

 

…Viljakkalan kirkossa ja hartaushetken jälkeen…

 

IMG_4982.JPG

 

…seppeleenlaskutilaisuudessa Viljakkalan sankarihautausmaalla.

 

 

IMG_4984.JPG

 

Talvisodan päättymisen muistopäivän messun liturgina toimi Juha-Pekka Haavisto.

 

************

 

IMG_4988.JPG

 

IMG_4990.JPG

 

Seppeleenlaskun sankariristille suorittivat Ilkka Nurmi (vasemmalla) ja Juhani Saarela.

 

 

IMG_4992.JPG

 

Sankarihaudalla veisattiin virsi kanttori Heidi Olkinuoran ja Juha-Pekka Haaviston johdolla.

 

 

Koen Viljakkalan sankarihautausmaan koskettavaksi paikaksi, sillä lepäähän siellä 10.3.1940 kaatunut setäni Reino Erkkilä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talvisota, Talvisodan päättyminen 13.3.1940, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan sankarihautausmaa, seppeleenlasku Viljakkalan sankariristille 13.3.2022, Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan, Venäjän aloittama rikollinen sota,

Stora Enso lopettaa Impilahden sahan!

Lauantai 5.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Metsäyhtiö Stora Enso keskeyttää kaiken tuotannon ja myynnin Venäjällä vastalauseena diktaattori Putinin hyökkäykselle Ukrainaan.

 

Eräs lopetettavista laitoksista on Impilahdella sijaitseva sahalaitos, jonka ohi olen monesti kulkenut matkoillani pakkoluovutettuun Karjalaan.

 

Saha sijaitsee Impilahdella sen tien varrella, joka alkaa Sortavalasta Petroskoihin kulkevalta tieltä ja tienviittana on venäjäksi kirjoitettuna ”Impilahti”.

 

Tie kulkee syvässä kanjonissa kulkevan radan yli ja sahalaitos sijaitsee kulkusuunnassa oikealla.

 

Kanjoni on hyvin syvä ja se on mm. alueen hirville surmanloukku – paikkakuntalaiset käyvät usein tarkistamassa tilanteen, että onko taas saatavissa helppo hirvipaisti.

 

Sotiemme aikana suomalaiset käyttivät Impilahden kanjonia tykkijunien suojapaikkana.

 

********************

 

Stora Enson Impilahden saha on perustettu vuonna 2002 ja se tuottaa 160.000 kuutiometriä sahatavaraa, 10.000 kuutiometriä puujalosteita sekä 25 miljoonaa kiloa pellettejä – saha työllistää n. 150 henkilöä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Stora Enso lopettaa Impilahden sahan!, Stora Enso, Impilahti, Pitkäranta, Sortavala, Sininen tie, Pakkoluovutettu Karjala,

Kulttuurillinen Keski-Pohjanmaa on tyystin toista kuin nykyinen "virallinen" Keski-Pohjanmaa,

Perjantai 18.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Aloitin työurani vuonna 1971 Keski-Pohjanmaalla ja minua häiritsee se minikokoinen alue, jota nykyisin kutsutaan keski-pohjanmaaksi.

 

 

Nykyisin terminä on ”hallinnollinen Keski-Pohjanmaa” ja siihen kuuluu vain 8 kuntaa, joista kaksi on kaupunkeja.

 

Tässä ovat hallinnollisen Keski-Pohjanmaan kunnat ja kaupungit:

 

  • Halsua

  • Kannuksen kaupunki

  • Kaustinen

  • Kokkolan kaupunki

  • Lestijärvi

  • Perho

  • Toholampi

  • Veteli

 

 

Minun Keski-Pohjanmaahani kuuluvat näiden lisäksi nämä entiset kunnat:

 

  • Kaarlela

  • Kälviä

  • Lohtaja

  • Ullava

  • Öjä

 

..ja näiden lisäksi Kalajokeen vuonna 2010 liittynyt Himanka.

 

 

Minun Keski-Pohjanmaahani kuuluvat lisäksi Evijärvi, Kruunupyy, Luoto, Pedersöre, Pietarsaari ja Uusikaarlepyy.

 

 

Erityisesti minua ”sieppaa” se, että seuraavat vankat keskipohjalaiskunnat luetaan nykyisin Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan:

 

  • Alavieska

  • Haapajärvi

  • Haapavesi

  • Kalajoki

  • Kärsämäki

  • Merijärvi

  • Nivala

  • Oulainen

  • Reisjärvi

  • Sievi

  • Ylivieska

 

 

Näiden lisäksi entisiksi keskipohjalaiskunniksi ja nykyisin pohjois-pohjanmaalaiskunniksi luetaan Pyhäjärvi Keski-Suomesta ja Pyhäjoki Pohjois-Pohjanmaalta - se on minusta aivan oikein!

 

 

Olen surullinen nykyisestä maakuntajaosta Keski-Pohjanmaalla!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kulttuurillinen Keski-Pohjanmaa on tyystin toista kuin nykyinen "virallinen" Keski-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, kulttuurillinen Keski-Pohjanmaa, Kokkola, Kälviä, Haapavesi, Haapajärvi, Oulainen, Merijärvi, Kalajoki, Himanka, Pedersöre, Kaustinen, Perho,

Taipaleenjoen kenttähautausmaalla lepää 126 tuntematonta suomalaista sankarivainajaa

Sunnuntai 13.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Luovutetun Karjalan alueella sijaitsee seitsemän kenttähautausmaata, joihin on haudattu Talvi- sekä Jatkosodassa kaatuneita suomalaisia sankarivainajia eli

 

  • Kollaa

  • Summa

  • Säkkijärvi

  • Tuulos

  • Viipuri

  • Äyräpää

  • Taipaleenjoki

 

*****************************

 

Olen vuosien varrella päässyt vierailemaan kaikilla noilla ja tässä muutama valokuva Taipaleenjoen kenttähautausmaasta.

 

 

Taipaleenjoen kenttähautausmaa oli pitkään suomalaisilta löytämättä, mutta everstiluutnantti Jorma Inkinen erään etsintäjoukon jäsenenä löysi sen.

 

Sain joskus olla mukana Lomalinjojen matkalla Taipaleenjoelle ja Inkinen oli tämän matkamme oppaana. Oli mielenkiintoista kuulla, että miten Inkinen lopulta paikantaen löysi Taipaleenjoen kenttähautausmaan.

 

 

Netissä on tietoja, että joku muu kuin Jorma Inkinen olisi lopulta löytänyt Taipaleenjoen kenttähautausmaan, mutta uskon enemmän Inkisen kertomaan.

 

 

*********************

 

 

Olen tuon ensimmäisen matkani jälkeen saanut muutaman kerran vierailla Taipaleenjoen kenttähautausmaalla ja nämä myöhemmät matkani ovat tapahtuneet…

 

 

IMG_1145.JPG

 

…hämeenkyröläissyntyisen kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäen johdolla.

 

 

IMG_1135.JPG

 

 

Taipaleenjoen kenttähautausmaan muistomerkki, jonka on suunnitellut kuvanveistäjä Heikki Häiväoja.

 

 

IMG_1133.JPG

 

 

Taipaleenjoen kenttähautausmaalle on selkeä opasviitta Sakkolan ja Taipaleenjoen väliseltä tieltä.

 

 

Toivon rajojen aukenemista, jotta taas pääsemme luovutetulle alueelle jääneille taistelupaikoille kunnioittamaan sankarivainajiamme!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Taipaleenjoen kenttähautausmaalla lepää 126 tuntematonta suomalaista sankarivainajaa, Kollaa, Summa, Tuulos, Äyräpää, Säkkijärvi, Taipaleenjoki, Viipurin kenttähautausmaa, everstiluutnantti Jorma Inkinen, kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäki,

Ratikkarahoilla olisi saatu ilmainen joukkoliikenne Tampereelle

Torstai 10.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Facebook tapaa melkein päivittäin muistella tasavuosia sitten fb-sivuillani julkaisemiani juttuja.

 

Eilen fb muisteli 9.2.2016 Aamulehden julkaisemaa mielipidekirjoitustani jonka otsikko oli ”Ratikkarahoilla mahdollistettaisiin ilmainen joukkoliikenne Tampereelle!”

 

Suuren suosion saavuttanut kirjoitukseni kuului näin:

 

 

******************

 

 

”Ratikkarahoilla mahdollistettaisiin ilmainen joukkoliikenne

 

Tampereen joukkoliikenteen tulostavoite vuodelle 2015 oli tappiollinen noin 12 miljoonaa euroa..

Viime vuoden toimintamenoiksi ennustettiin 55 miljoonaa ja toimintatuloiksi 43 miljoonaa eli ainoastaan 78,2 prosenttia toimintamenoista saatiin katettua joukkoliikenteen tuloilla.

 

Vuoden 2016 "tappiotavoite" on sama eli tarkalleen 11,997 miljoonaa euroa joten tarkoitus on jatkaa samalla tappiotasolla.

 

Kahdentoista miljoonan euron tappio on suuri summa, mutta se ei riitä edes suolarahoiksi, jos Tampereelle rakennetaan ratikka.

 

Tiedämme, että ratikkaratkaisun kustannukset ovat vähintään 400 miljoonaa euroa, mutta todennäköisesti 600 miljoonaa euroa, kun huomioidaan ratikan rakennuskustannukset, kaluston hankintakustannukset sekä kaupunki-infraan tarvittavat muutokset. Tämä merkitsee, että on perusteltua harkita muita vaihtoehtoja.

 

Koska ratikkarahoja ei tipu taivaasta, vaan jokainen euro on tamperelaisten maksettava, on ilmaiseen joukkoliikenteeseen siirtyminen Tampereen nykyisellä kalustoratkaisulla yhtä edullinen kuin ratikkaan panostaminen.

 

Neljänsadan miljoonan euron kustannus merkitsee ilman korkokustannuksia kymmenen vuoden ajalla vuosittain tasaerin 40 miljoonaa euroa ja 600 miljoonan euron suuruinen ratikkapanostus 15 vuoden "kuoletuksella" samaista 40 miljoonan euron rasitusta tamperelaisille veronmaksajille.

 

Tampereen joukkoliikenteen toimintamenojen ennakoidaan vuonna 2016 olevan 56,3 miljoonaa.

Kun nykyiseen 12 miljoonan suuruiseen joukkoliikenteen tappioon lisätään ratikan aiheuttama vuotuinen kustannus eli 40 miljoonaa, päästää lukuun 52 miljoonaa euroa. Toimintoja tehostamalla ja bussikaluston kaavaillulla ulkoistamisen kasvattamisella saadaan kurottua tuo 4 miljoonan euron vuotuinen ero umpeen.

 

Yksinkertainen laskelma osoittaa, että ratikkapanostuksella on Tampereella mahdollista taata ilmainen joukkoliikenne jopa vuoteen 2031 saakka.

 

Tekninen kehitys on niin nopeaa, että 2030-luvulla voidaan joukkoliikenteessä toteuttaa uudempia ratkaisuja kuin ratikka.

 

Vähintä, mitä Tampereen päättäjät nyt voivat tehdä, on siirtää ratikkapäätös 9. huhtikuuta 2017 valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi, jotta tamperelaiset saisivat aidosti päättää, että halutaanko Tampereelle ratikka vaiko ilmainen joukkoliikenne.”

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ratikkarahoilla olisi saatu ilmainen joukkoliikenne Tampereelle, Tampereen ratikka on vähintään miljardi-investointi, Ratikka oli virheinvestointi,

Tampereen kaupunki kannustaa vaalivirkailijoita ottamaan kolmannen koronarokotteen!

Lauantai 8.1.2022

Olen ilmoittautunut vaalivirkailijaksi aluevaaleissa 23.1.2022.

 

Tampereen kaupunki lähetti kaikille vaalivirkailijoille eilen sähköpostiviestin, jossa kerrottiin mahdollisuudesta saada kolmas koronarokote!

 

”Tampereen kaupunki on nopeuttanut aluevaaleissa mukana olevien vaalivirkailijoiden mahdollisuutta saada kolmas koronarokote. Vaalivirkailijan iästä riippumatta rokotteen voi saada, kunhan 2. rokotuksesta on vähintään 3 kuukautta aikaa.

 

Vaalivirkailijat voivat käydä ottamassa rokotuksen Hatanpään koronarokotusyksikössä ilman ajanvarausta ns. Walk in -rokotuksena. Toimipiste on auki joka päivä kello 8-18.”

 

 

Arvostan Tampereen kaupungin toimintaa vaikka se ei aiheutakaan kohdallani toimenpiteitä, sillä olen ottanut kolmannen koronarokotteen jo muutama päivä sitten.

 

 

Toivon, että myös muut kunnat noudattavat Tampereen kaupungin menettelyä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen kaupunki kannustaa vaalivirkailijoita ottamaan kolmannen koronarokotteen!, kolmas koronarokote, aluevaalit, aluevaalien vaalivirkailijat,

Sanooko kolmas kerta toden?

Keskiviikko 5.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Sain tälle päivälle kolmisen viikkoa sitten tunnin ja kahdenkymmenen minuutin odotusajan jälkeen rokotusajan kolmanteen koronarokotukseen.

 

Ajat olivat silloin kortilla, mutta Kaukajärven terveysasemalta löytyi aika 4.1.20222 klo 9.25:lle!

 

Saamani ajan jälkeen aikoja on tullut tarjolle runsaasti, mutta olen pitänyt kiinni tuolloin saamastani ajasta ja eilen oli aika lunastaa se.

 

Itse toimenpide oli kivuton ja ihmettelenkin, että niin monet protestoivat koronarokotuksia.

 

Koronarokotukset ovat itselle suuri helpotus, mutta erityisesti ne ovat suuri helpotus ja kädenojennus kaikille muille!

 

On käsittämätöntä, että jotkut jääräpäät edelleen kieltäytyvät koronarokotuksista – sitä en voi ymmärtää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ensimmäinen koronarokotus, toinen koronarokotus, kolmas koronarokotus,

F-35 sai arvioinnissa 4,5 pistettä viidestä mahdollisesta!

Perjantai 17.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Suomen hävittäjähankinta ”korpeaa” yhä edelleen monia ja ei vähiten ruotsalaisia.

 

Hävittäjäkisan ratkettua oli heti tiedossa, että valinnassa F-35 sai 4,5 pistettä, kun jaossa oli viisi pistettä.

 

Toiseksi tullut Super Hornet ylsi vain 3,8 pisteeseen, joten valinta oli helppo.

 

Vertailussa kolmanneksi tuli ruotsalainen Gripen, mutta sen saamia pisteitä ei ole julkistettu, - ne olivat kuitenkin huonommat kuin F-35:llä tai Super Hornetilla.

 

Kisaan osallistuivat myös yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon sekä ranskalainen Dassault Rafale, mutta ne karsiutuivat kisasta jo varhaisessa vaiheessa.

 

Suomen päätyminen F-35:n valintaan oli oikea ratkaisu monestakin syystä; saman konetyypin ovat valinneet myös Norja sekä Tanska ja merkitseehän F-35:n valinta Suomen sijoittumista Nato-yhteensopivaan kalustoon!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: F-35 sai arvioinnissa 4, 5 pistettä viidestä mahdollisesta!, F-35, F-35 -monitoimihävittäjä, Super Hornet, Gripen, ruotsalainen Gripen jäi kolmanneksi, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Nato, Nato-yhteensopivuus,

Kiitokset Helsingin pormestari Juhana Vartiaiselle selväsanaisesta koronalinjauksesta!

Torstai 16.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen liittyi eilen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun kanssa siihen päättäjien joukkoon, jolla on realistinen kuva yhä pahenevasta koronatilanteesta.

 

Pormestari Vartiainen vetosi eilen Helsingin kaupungin koronainfossa voimakkaasti rokotusten puolesta.

 

Vartiaisen esitystä referoidaan laajasti eilen julkaistussa Yle Uutisten artikkelissa ja lainaan tässä joitain kohtia Vartiaisen esityksestä:

 

  • Vartiainen vetosi rokottamattomiin, kun kehotti kaikkia, joiden rokotesuoja on vielä puutteellinen, hakeutumaan rokotukseen viipymättä

  • Vartiainen totesi, että rokottamattomilla koronan ilmaantuvuusluku on viimeisen 14 vuorokauden aikana 1 059 sataatuhatta asukasta kohden. Vastaava luku on yhden annoksen saaneilla 370, kaksi annosta saaneilla 306 ja kolme annosta saaneilla 82

  • keskeistä pormestari Vartiaisen esityksessä oli, kun hän vetosi sosiaali- ja terveysalan työntekijöihin, jotka eivät ole vielä ottaneet rokotteita. Hallitus on esittänyt tartuntatautilakiin väliaikaista muutosta, jolla rokottamattomien sotealan työntekijöiden käyttö työntekijöinä kielletään.

– Sotealan työntekijöiden rokottautumisvelvollisuus on siis tulossa, ja    siihen kannattaa nyt oikeasti valmistautua, Vartiainen sanoi.

-       Kehotan menemään rokotukseen pikaisesti ja varmistamaan työnteon jatkumisen mahdollisuuden. On varmistettava, että virus ei pääse leviämään hoitohenkilökunnan kautta.

 

Kiitän pormestari Juhana Vartiaista puheenvuorostaan ja luotan, että sen tuloksena iso joukko uppiniskaisia koronarokotusten vastustajia arvioi toimintaansa uudelleen ja kiiruhtaa rokotuksiin!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin pormestari, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, Kiitokset Helsingin pormestari Juhana Vartiaiselle selväsanaisesta koronalinjauksesta! korona, koronarokotuskriittiset, ensimmäinen koronarokotus, toinen koronarokotus, kolmas koronarokotus,

Ajanvaraus kolmenteen koronarokotukseen vaatii Tampereella yli tunnin jonotuksen!

Perjantai 3.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Eilen kerrottiin, että toisen ja kolmannen koronarokotuksen väliaika lyhennetään kuudesta kuukaudesta viiteen kuukauteen.

 

Tuon tiedon innoittamana soitin Tampereen koronarokotusten ajanvaraukseen ja siitähän tulikin hieman pidempi homma!

 

Aluksi automaatti kertoi minulle, että jonotusaikani on 31 minuuttia, mutta todellisuudessa jonotusaika venyi selvästi yli tuntiin.

 

Positiivista oli se, että automaatti kertoi lyhyin väliajoin kuinka kauan jonotusaikaa on jäljellä.

 

Jonotus eteni hitaasti ja sen vuoksi yritinkin välillä varata aikaa netistä, mutta monimutkaisten vaiheiden jälkeen sain tiedon, että sitä kautta vapaita aikoja ei ole saatavilla.

 

Olin sitkeä ja pidin koko ajan ”haarat auki” puhelimitse ajanvaraukseen ja vihdoin ystävällinen sairaanhoitaja vastasikin ja sain ajan tammikuun 4. päivälle.

 

Mainittakoon, että sairaanhoitaja ei tiennyt mitään toisen ja kolmannen rokotuksen väliajan lyhentämisestä viiteen kuukauteen!

 

Olisin halunnut ajan Hatanpäälle, mutta siellä olisi ollut vapaita aikoja vasta tammikuun lopulla ja sen vuoksi otinkin ajan Kaukajärven terveysasemalle.

 

 

***********************

 

Puhelimen luurissa roikkuessani tuli mieleeni ajatus, jota olen viljellyt aluevaaleihin liittyvissä kysymyksissä ja se on se, että

 

  • aluevaaleissa on tärkeää antaa äänensä johtamis- ja järjestelykykyisille ehdokkaille, sillä näin ei voida sosiaali- ja terveyspalveluja jatkossa hoitaa!

 

 

On luonnollista, että aluevaltuustoihin pitää valita tietty määrä myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, mutta heidän johtamiseensa on valittava henkilöitä, jotka tuntevat talousasioita sekä pystyvät luottamushenkilöinä johtamaan tulevia hyvinvointialueita!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ajanvaraus kolmenteen koronarokotukseen vaatii Tampereella yli tunnin jonotuksen!, kolmas koronarokotus, aluevaaleissa johtamiskykyisiä ehdokkaita,

Suomessa on vain kolme Piispantaloa ja yksi niistä on Tampereella!

Torstai 2.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Suomessa on yhdeksän luterilaista hiippakuntaa, mutta vain kolmella hiippakunnalla on oma Piispantalo ja eräs näistä kolmesta sijaitsee Tampereen Pyynikillä eli Tampereen hiippakunnan Piispantalo – myös Turun arkkihiippakunnalla ja Porvoon hiippakunnalla on oma Piispantalo.

 

Tampereen Piispantalon osoite on Pyynikintie 9 ja talon kohdalla on…

 

 

IMG_4468.JPG

 

…oma bussipysäkki eli linja 10:n ”Piispantalo”!

 

 

IMG_45232.JPG

 

Tampereen Piispantalo on Suomen suurin piispantalo. Kolmikerroksinen, funkistyylinen talo on arkkitehti Gunnar Wahlroosin piirtämä. Talo on rakennettu vuonna 1937 ja vihitty käyttöön seuraavana vuonna.

 

 Piispantalo on suojeltu rakennustaiteellisin, kulttuurihistoriallisin ja maisemallisin perustein.

 

 IMG_4521.JPG

Piispantalon pääoven yläpuolella on pöytyäläissyntyisen kuvanveistäjä Aarre Aaltosen (1889 – 1980) vuonna 1938 paljastettu reliefi ”Pyhiinvaeltajat”.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomessa on vain kolme Piispantaloa ja yksi niistä on Tampereella!, Piispantalo, Piispantalo Pyynikillä, Piispantalo Tampereella, arkkitehti Gunnar Wahlroos, kuvanveistäjä Aarre Aaltonen, Aarre Aaltonen Pyhiinvaeltajat, Pyhiinvaeltajat-reliefi,

Tyrnimarmeladi on tyjyä ainetta!

Keskiviikko 17.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Meillä on tyrnejä kahdessakin paikassa, mutta toisessa paikassa nyt ei ole lainkaan kollipoikia, joten siellä kasvavat tyrninartut eivät pysty marjomaan.

 

Mökkimaailmassa meillä on kymmenkunta narttutyrniä ja ne…

 

IMG_3687.JPG

 

…antoivat viime kesänä hyvän sadon.

 

Poimin tyrnejä ahkerasti ja laitoin jokaisen poimintakerran tulokseni...

 

IMG_3689.JPG

 

…pieniin pakastuspusseihin ja heti pakastimiin.

 

*****************

Aamuinen marja-annokseni koostuu pensasmustikasta, herukoista, mansikoista sekä muutamasta tyrnistä, mutta nyt Rouva keksi tehdä tyrneistä…

 

IMG_3691.JPG

 

…tyrnimarmeladia!

 

Voin vakuuttaa, että tyrnimarmeladi on tyjyä ainetta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tyrnimarmeladi on tyjyä ainetta!, tyrni, kollipoikatyrnit, narttutyrnit, tyrni on kaksikotinen, tyrnimarmeladi,

Ratikkaliikenteen aloittaminen on vaikeuttanut sekä hankaloittanut julkisilla liikennevälineillä kulkemista eteläiseltä Tampereelta keskustaan

Keskiviikko 13.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Ratikkaliikenteen aloittaminen on ollut suuri karhunpalvelus niille tamperelaisille, jotka asuvat Multisillassa, Peltolammilla ja Palokalliolla.

 

Asun Palokalliolla ja ennen ratikkaa en koskaan etukäteen tutustunut bussiaikatauluihin, sillä niitä liikennöi niin tiheästi Lempääläntiellä kaupungin keskustaan, että siihen ei ollut tarvetta.

 

Ratikkaliikenteen aloittamisen jälkeen etelän suunnasta keskustaan kulkevia bussivuoroja on vähennetty niin paljon, että bussien aikatauluihin on paneuduttava, ellei halua norkoilla bussipysäkeillä pitkään.

 

Myönnän toki, että puolen tunnin ”norkoilu” on pientä siihen verrattuna miten entisaikaan maalla joutui odottamaan linja-autoja – meiltäkin oli kävelymatkaa lähimmälle linja-autopysäkille Hirvilahteen kolme kilometriä ja vasta sinne saakka käveltyään saattoi alkaa odottamaan linja-autoa.

 

******************

 

Tampereen keskustassa lähes tyhjät ratikat jyystävät seitsemän ja puolen minuutin välein Hervannasta Pyynikintorille ja TAYS:ltä Sorinaukiolle eli kaupunkilaisten palvelut eivät ole lainkaan tasapuolisia.

 

Tasapuolisia kaupunkilaiset ovat ainoastaan siinä, että myös me syrjäisten kaupunginosien asukkaat maksamamme Tampereen joukkoliikenteen tappioita samalla summalla kuin ne, jotka pystyvät hyödyntämään ratikkareittejä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ratikkaliikenteen aloittaminen on vaikeuttanut sekä hankaloittanut julkisilla liikennevälineillä kulkemista eteläiseltä Tampereelta keskustaan, ratikka, ratikkalinja Pyynikintorilta Hervantaan, puolityhjät ratikat, Tampereen joukkoliikenteen tappio,

Hommasin narttutyrnien seuraksi kollipoikatyrnin!

Perjantai 24.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Tyrni on yksineuvoinen kasvi, joten pitää istuttaa sekä hede- ja emitaimia, jotta saa satoa.

 

Minulta meni aikoinaan parisenkymmentä vuotta, kun odotin kahden tyttötyrnin tekevän marjoja, mutta eihän siitä mitään tullut.

 

Nyt meillä on sama tilanne synnyinkotini pihalla, kun liian innokkaat nurmikonleikkaajat olivat huolimattomia ja leikkasivat innoissaan myös kollipoikatyrnin taivaan tuuliin.

 

Olen nyt metsästänyt kollipoikatyrniä, mutta monet isotkin taimikaupat – mm. Hankkija – levittelevät käsiään ja toteavat, että eivät ole saaneet valikoimiinsa kollipoikatyrnejä.

 

 

IMG_3206.JPG

 

Onneksi ymmärsin kääntyä Pinsiön taimiston puoleen ja sieltähän on saatavissa sekä tyttö- että kollipoikataimia.

 

 

Nyt vaan pitää ottaa lapio käteen ja istuttaa Tarmo-kollipoikatyrni kahden vanhanpiian vierelle!

 

 

****************

 

IMG_3208.JPG

 

Mökkimaailmassa meillä asia on kunnossa, sillä tyrnimaallamme on sopivassa suhteessa narttu- sekä kollipoikatyrnejä ja tyrnien sato on ollutkin mainio – paljon jää poimimattakin, joten tervetuloa poimimaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tyrni on yksineuvoinen kasvi eli tarvitaan narttu- sekä kollipoikatyrnit jotta marjoja syntyy, Pinsiön taimisto, Pinsiön taimisto pystyy palvelemaan,

Joka päivä pitää olla suomalaisen ruoan päivä!

Sunnuntai 5.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Eilen vietimme suomalaisen ruoan päivää.

 

Suomalaisen ruoan resepti on mutkaton: poimi ruokakauppasi hyllyiltä ruokaa ja juomaa, joissa on sinivalkoinen Hyvää Suomesta -merkki. Suomalainen ruoka on ainutlaatuinen yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta – ja siksi oman merkkipäivänsä ansainnut!

 

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisen ruokaketjun yhteistyön tunnus. Merkki pakkauksessa kertoo, että elintarvike on alkuperältään suomalainen: raaka-aineet ja työ tulevat omasta maasta sekä tekijät ja tuotantoketju tunnetaan.

 

 **************

 

Mielelläni laajennan suomalaisen ruoan arvoa sillä, että se pitäisi pääosin olla itse kasvatettua ja tuotettua.

 

 

Meillä ei ole mahdollisuutta tuottaa itse lihaa ja lihajalosteita, mutta arvostan metsästäjiä, jotka siihenkin pystyvät.  Kotieläintuottajat ovat luku sinänsä.

 

 

Erilaisten kasvisten tuottaminen onnistuu meiltä hyvin ja mökkitontillamme kasvaakin monenlaisia kasviksia.

 

 

Pidetään huolta, että meillä kaikilla on tänäänkin suomalaisen ruoan päivä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joka päivä pitää olla suomalaisen ruoan päivä!, Suomalaisen ruoan päivä, kolmas suomalaisen ruoan päivä 4.9.2021, Hyvää Suomesta!, Suomalaisen ruoan päivä 4.9.2021, itse tuotettu ruoka, itse kasvatettu ruoka, tänäänkin on suomalaisen ruoan päivä!,

Menetin kaksikymmentä vuotta, kun odotin kahden tyttötyrnin marjovan!

Keskiviikko 1.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Elämme aikoja, jolloin on tyrnien sadonkorjuun aika.

 

IMG_3038.JPG

 

Vain tyttötyrnit tuottavat marjoja, mutta kollityrnit ovat välttämättömiä tyttötyrnien läheisyydessä, jotta marjoja saadaan poimittavaksi.

 

****************

 

Toin eräältä harjoittelutilaltani 1960-luvulla kaksi tyrnintainta ja istutin ne vierekkäin.

 

Tyrnit kasvoivat hyvin, mutta marjoja ei ilmestynyt.

 

Kahdenkymmenen opetteluvuoden jälkeen minulle selkeni, että tyrni on kaksikotinen eli sen hede- ja emikukat ovat eri pensaissa.

 

Minun tyrnini olivat molemmat tyttöpensaita ja tunnettu totuushan on, että ”tytöt eivät keskenään saa lapsia”!

 

Asiasta viisastuneena hankin yhden tyttötyrnin ja yhden kollityrnin. Jänis söi kollityrnin, mutta sen verran se ehti ruiskimaan elämän eliksiiriä, että kaksi ”vanhapiikatyrniä” tuotti heti ensimmäisenä vuonna kymmenkunta marjaa! Tiesin olevani oikeilla jäljillä!

 

*************

Taimiliikkeet myyvät kahden narttupensaan ja yhden kollipensaan parttioita, mutta oikeilla istutusetäisyyksillä yksi kolli pystyy tyrnimaailmassa hoitelemaan jopa kahdeksan narttua.

 

On luonnollista, että kollipensaisiin ei synny marjoja!

 

IMG_3031.JPG

 

Tyrninpoiminta on hidasta hommaa, sillä jokainen marja on poimittava erikseen.

 

 

IMG_3033.JPG

 

Poiminta on lämpimänä syyspäivänä kuitenkin mukavaa hommaa ja sitä olen nyt parina viime päivänä saanut tehdä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tyrni on kaksikotinen, Tyrnin hedepensaat, Tyrnin emipensaat, Kollityrni pystyy hoitelemaan kahdeksan narttutyrniä, Kollityrni, Narttutyrni,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »