Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vaalit maksavat yhteiskunnalle paljon, mutta ovat puolueille rahasampo

Keskiviikko 29.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Tässä jutussani en puutu vaalien poliittiseen puoleen, mutta käsittelen vaalien teknistä puolta.

 

 

Vaikka lähdinkin politiikan taustatoimijaksi vasta vuonna 2008 eli yli viiskymppisenä, olen saanut kokea varsin monipuolisesti vaalitoiminnan eri osa-alueet.

 

 

Ehdokasvinkkelistä minulla on kokemusta kolmista kuntavaaleista eli vuosilta 2008, 2012 ja 2017.

 

 

Kunnallisjärjestön vinkkelistä olen saanut toimia mukana kolmien kuntavaalien lisäksi muutamissa presidentinvaaleissa ja muutamissa eduskunta- sekä EU-vaaleissa.

 

 

Vaalien luottamushenkilönä sain olla muutaman vuoden Tampereen Keskusvaalilautakunnan jäsenenä sekä ainakin kaksissa vaaleissa kotiäänestyksen vaalivirkailijana ja useissa vaaleissa vaalilautakunnan jäsenenä.

 

 

Ennakkoäänestysten vaalivirkailijana en ole toiminut ja samoin en ole ollut vaalivirkailijana laitosäänestyksissä.

 

 

********************

 

 

En nyt jaksa kaivella tilastoja, mutta oletan, että ennakkoäänestys on vallannut äänestystapana kuluneen kymmenen vuoden aikana lisää suosiota.

 

 

Uskon, että ennakkoäänestys lisää suosiotaan myös jatkossa ja pidän sellaista kehitystä hyvin luontevana.

 

 

Ennakkoäänestyksen suosion kasvaminen ja varsinaisena äänestyspäivänä tapahtuneen äänestysinnon hiipuminen pitäisi alkaa näkymään myös niissä menettelytavoissa, joilla Suomessa äänestetään.

 

 

Vaalipäivän äänestykseen tapahtuva massiivinen panostaminen on yhteiskunnalle kallista, mutta puolueille merkittävä rahasampo.

 

 

Varsinaisena äänestyspäivänä äänestyspaikoilla norkoilevat vaalivirkailijat ovat puolueidensa sinne valitsemia henkilöitä, jotka ovat valtuuttaneet yhteiskunnan maksamaan luottamushenkilöpestistään saamasta palkkiosta osan ns. puolueverona taustapuolueelleen.

 

 

Puoluevero merkitsee n. 190 euron suuruisesta päiväpalkkiosta 20 – 25 euron suuruista jyvitystä puolueen kassaan.

 

 

Tampereella yhden äänestyspaikan vaalilautakunnassa on kymmenen jäsentä eli puolueet saavat yhdeltä äänestysalueelta luottamushenkilömaksuja suuruusluokkaa 2.000 euroa ja kun äänestysalueita on lähes 70, niin luottamushenkilömaksuja puolueille joudutaan maksamaan lähemmäs 150.000 euroa eli puolueet saivat Tampereella huhtikuun eduskuntavaaleista ja toukokuun EU-vaaleista yhteiskunnalta yhteensä suuruusluokaltaan 300.000 euron suuruisen virkistysruiskeen.

 

 

Laskekaapa, että paljonko puolueet saavat valtakunnan tasolla rahoitusta vaaleista!

 

 

Äänestysalueen vaalivirkailijan kannalta n. 190 euron suuruisesta palkkiosta menee alkuvaiheessa veroa 60 % ja kun summasta vielä vähennetään puoluevero, niin käteen jää 13 tunnin pituisesta työrupeamasta hieman päälle 50 euroa – toki lopullisessa verotuksessa vero-% laskee melkoisesti.

 

 

Mitäkö ehdottelen?

 

 

Ehdottelen vaalivirkailijoiden määrän alentamista vaalipäivän osalta muutamalla hengellä ja sitä, että vaalihuoneistot suljettaisiin jo vaikkapa klo 18.00.

 

 

Satsauksen puolelle puolestaan ehdottelen resurssien lisäämistä ennakkoäänestykseen, sillä ennakkoäänestyksen merkitys tulee koko ajan kasvamaan.

 

 

Ehdotukseni on yhteiskunnan kannalta nollasummapeliä, sillä panostukset vaalipäivältä ennakkoäänestykseen olisivat yhteisvaikutukseltaan samat kuin säästöt vaalipäivältä..

 

 

Puolueet menettäisivät ehdotuksessani, sillä ennakkoäänestyksessä vaalivirkailijat ovat enimmäkseen opiskelijoita ja he eivät kai maksa puolueveroja – korjatkaa, jos olen väärässä.

 

 

Ehdotukseni kaikuu varmaan kuuroille korville, sillä vaalit ovat puolueille niin suuri rahoitusmesenaatti, että muutoksia ei tulla näkemään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalitoimitsijoiden maksama puoluevero, yhteiskunnan maksama puoluevero, ennakkoäänestys, kotiäänestys, laitosäänestys, äänestäminen vaalipäivänä, miten äänestyskäyttäytyminen on muuttunut, äänestyskäyttäytymisen muutos,

Kotimaassa asuva voi antaa äänensä tulevissa vaaleissa ainakin neljällä eri tavalla

Perjantai 22.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Meillä on edessä vilkas vaalikevät, sillä huhtikuun 4. päivänä järjestettävissä eduskuntavaaleissa ja toukokuun 26. päivänä järjestettävissä Euroopan Unionin parlamenttivaaleissa voivat äänestää kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 -vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

 

 

 

IMG_9010.JPG

 

 

Vaaliviranomaiset ovat näinä päivinä postittaneet kaikille äänioikeutetuille ”Ilmoitus äänioikeudesta eduskuntavaaleissa” –asiakirjan.

 

 

 

Ulkomailla asuvat ja vaalipäivänä tai ennakkoäänestyksen aikana ulkomailla oleskelevat suomalaiset voivat ennakkoäänestää 3. – 6.4.2019 välisenä aikana ja siitä on olemassa erilliset menettelytapaohjeet.

 

 

Suomessa asuvilla Suomen kansalaisilla on neljä erilaista tapaa osallistua äänestykseen:

 

 

Äänestyspaikoilla...

...voi äänestää vaalipäivänä klo 9.00 – 20.00 välisenä aikana.

 

 

Ennakkoäänestykseen...

...voi osallistua erikseen nimetyillä ennakkopaikoilla 3. – 9.4.2019 välisenä aikana.  Ennakkoäänestyspaikat on nimetty kuntakohtaisesti ja niistä sekä ennakkoäänestysajoista tiedotetaan kuntakohtaisesti.

Laitosäänestys

 

Ennakkoäänestykseen voi osallistua myös laitoksessa, jos on siellä hoidettavana.  Laitoksissa tapahtuvat ennakkoäänestysajankohdat vaihtelevat hoitolaitoksittain.

 

 

Kotiäänestys...

...eli kotona tapahtuva ennakkoäänestys on mahdollista, jos äänioikeutetun kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoitettua, että äänioikeutettu ei pääse äänestyspaikalle ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

 

 

 

********************

 

 

 

Toimin viime presidentinvaaleissa kotiäänestyksen vaalivirkailijana ja samaan tehtävään Tampereen kaupunginhallitus on valinnut minut myös tulevissa eduskuntavaaleissa.

 

 

 

IMG_90092.JPG

 

 

Osallistuin eilen kotiäänestysvirkailijoille suunnattuun koulutustilaisuuteen ja siellä verestimme vanhoja taitojamme.

 

 

Muistutan, että kotona tapahtuvaan äänestykseen pitää ilmoittautua kotikuntansa Keskusvaalilautakunnalle ja ilmoitus on tehtävä 2.4.2019 klo 16.00 mennessä.

 

 

Kotiäänestykseen oikeutetun henkilön kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja voi tietyin edellytyksin äänestää samalla kertaa, mutta siitäkin pitää ilmoittaa Keskusvaalilautakunnalle etukäteen.

 

 

Eilisessä koulutustilaisuudessa kerrottiin, että jo nyt kotiäänestykseen ilmoittautuneita Tampereella on n. 150 henkilöä. 

Me kotiäänestysvirkailijat liikumme kahden henkilön partioissa ja meille on ohjeiden mukaan osoitettu 10 – 15 käyntikohdetta per päivä, mutta todellisuus oli ainakin viime presidentinvaaleissa aivan jotain muuta, sillä kohteita oli päivittäin parisenkymmentä. Sai siinä ratikan runtelemalla kaupungilla keksiä järkeviä kulkureittejä, jotta olisi pysynyt aikataulussa!

 

 

 

IMG_9006.JPG

 

 

Hyviä kotiäänestyspäiviä toivottelen minäkin niille tamperelaisille, jotka haluavat osallistua eduskuntavaaleihin äänestäjinä kotiäänestyksen kautta!

 

 

Toimin tulevissa eduskuntavaaleissa vaalivirkailijana myös eräällä äänestyspaikalla, joten touhussa olen mukana.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit 14.4.2019, EU-vaalit 26.5.2019, ennakkoäänestys, ennakkoäänestys hoitolaitoksissa, kotiäänestys,

Kotiäänestysmahdollisuus on tärkeä niille, joilla ei ole mahdollisuutta päästä ennakkoäänestys- tai varsinaiselle äänestyspaikalle

Keskiviikko 7.2.2018 - -Esko Erkkilä-

Olen kiitollinen, että sain viime presidentinvaaleissa toimia vaalitoimitsijana kotiäänestyksissä.

 

 

Tampereen kaupunginhallitus valitsi minut kotiäänestyksen vaalitoimitsijaksi 20.11.2017 pitämässään kokouksessa.

 

 

Kotiäänestykseen ovat oikeutettuja ne äänioikeutetut, joilla ei ole kohtuullisesti mahdollisuuksia osallistua ennakkoäänestykseen tai varsinaiseen äänestykseen.

 

 

Kotiäänestykseen oikeutetun samassa osoitteessa asuvan omaishoitajan on mahdollista suorittaa äänestys samassa yhteydessä kuin siihen oikeutetunkin.

 

 

Kotiäänestykseen ilmoittautumisaika päättyi 16.1.2018 ja sen jälkeen Tampereen Keskusvaalilautakunta alkoi suunnittelemaan kotiäänestyksen vaalitoimitsijoille kulkureittejä sekä aikatauluja.

 

 

Olin matkassa eri puolilla kaupunkia kahtena päivänä ja molempina päivinä käyntikohteita oli parisenkymmentä – kotiäänestyksen vaalitoimitsijat liikkuivat pareittain.

 

 

Kohteemme olivat omakotitalo-, rivitalo- sekä kerrostaloissa asuvia ja kaikki olivat tyytyväisiä yhteiskunnan tarjoamaan palveluun.

 

 

Keskusvaalilautakunta oli laatinut liian tiukan aikataulun ainakin meille, sillä heikot keliolosuhteet ja Tampereen ratikkatyömaiden vuoksi rikkirevityt kadut vaikeuttivat kohteiden löytymistä.  Kaikki kohteet kuitenkin löytyivät, joten kotiäänestykseen oikeutettujen oikeusturva ei ollut uhattuna.

 

 

Tutussakin kaupungissa navigaattorin käyttäminen oli välttämätöntä.

 

 

Kerrostalojen aulatiloihin pääseminen oli monesti haasteellista, sillä ovikoodien puuttuminen osoitetiedoista haittasi – siitä annoimmekin Keskusvaalilautakunnalle palautetta.

 

 

Soitimme ”oven takaa” monille asiakkaillemme, mutta he eivät tietäneet ovikoodia, kun kulkevat ovista erillisen läpyskän avulla ja sen vuoksi he eivät tiedä ovikoodia.

 

 

 

 

IMG_6889.JPG

 

 

Olin molempina päivinä ns. hengailija, jonka tehtäviin kuului äänestyssermin rakentaminen asiakkaan pöydälle, äänestyslipun luovuttaminen asiakkaalle, sen leimaaminen, äänestyslipun sulkeminen vaalikuoreen ja nimen kirjoittaminen ainakin kahteen eri paikkaan äänestysasiakirjoissa – muutamassa kohteessa jouduin kirjoittamaan äänestyslippuun asiakkaan kertoman ehdokkaan ehdokasnumeron, sillä joidenkin asiakkaiden kirjoituskyky oli rajoittunut.

Kollegani hoitelivat äänestystapahtumaan liittyneet kirjalliset työt.

 

 

Kotiäänestyksessä vaalitoimitsijan työ on palkitsevaa, sillä asiakkaat arvostivat sitä, että saattoivat suorittaa kansalaisoikeutensa oman kotipöytänsä äärellä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotiäänestys, kotiäänestysmahdollisuus,

Järjestötoimijan päivä on pitkä, mutta antoisa

Keskiviikko 24.1.2018 - -Esko Erkkilä-

”Vierivä kivi ei sammaloidu” tavataan sanoa ja voin vakuuttaa, että järjestötoimija ei ehdi sammaloitumaan.  Toisaalta on todettava, että järjestötoiminta on antoisaa.

 

 

Uskallan tituleerata itseäni jonkinmoiseksi järjestötoimijaksi ja seuraavassa lyhyesti eilinen toimintani:

 

 

 

IMG_6968.JPG

 

 

Päivän ensimmäinen lähtöni kotoa tapahtui klo 7.00 ja silloin matkasin bussilla Tampereen Keskustorille. 

Tampereen Raatihuone tervehti juhlavalaistuna minua ja muita varhaiskulkijoita.

 

 

 

IMG_6969.JPG

 

 

Keskustorin vaalimökit olivat suljettuja, mutta halusin laittaa Keskustan vaalimökin ”iskuun” ja laitoin mökin kahvinkeittovehkeet kuntoon sekä asensin Matti Vanhanen-viirit paikoilleen.

 

 

 

IMG_6963.JPG

 

 

Raatihuoneen kello osoitti 7.52…

 

 

 

IMG_6967.JPG

 

 

…ja Tampereen Teatterin pakkasmittari kertoi pakkaslukemaksi miinus 19 astetta!

 

 

 

*******************

Siirryin kävellen Virastotalolle, jossa klo 8.00 alkoi varusteiden jakaminen kotiäänestyksen vaalitoimitsijoille.

Päivä kuluikin sitten  kotiäänestystoimitsijan roolissa ja liikuimme työparini kanssa seitsemässätoista eri kodissa, joissa saimme vastaanottaa 18 kotiäänestystä, sillä yhden kotiäänestykseen oikeutetun omaishoitaja halusi käyttää äänioikeuttaan hoidettavansa kanssa yhtä aikaa.

 

Kotiäänestystoimitsijan luottamustehtävä on palkitsevaa, sillä kotiäänestäjät ovat erittäin kiitollisia siitä, että yhteiskunta antaa heille mahdollisuuden hoitaa kansalaisvelvollisuutensa kotipöydän äärellä!

 

 

Liikuimme aluksi Teiskon suunnalla ja siellä luonto näytti parhaat puolensa meille, kuten seuraavista kuvista näemme:

 

 

 

IMG_6971.JPG

 

 

 

IMG_6970.JPG

 

 

 

IMG_6972.JPG

 

 

IMG_6973.JPG

 

 

 

******************

 

 

Saimme kotiäänestyskierroksen päätökseen n. klo 17.00 eli kahdeksan tunnin kiertämisen jälkeen.

 

Valitettavasti kuljimme kierroksemme lopussa lähes tunnin Keskusvaalilautakunnan sovituista ajoista jäljessä, mutta äänestäjät olivat kuitenkin tyytyväisiä, kun saavuimme heidän luokseen.

 

 

Pitkät välimatkat, liukas keli ja Tampereen ratikkatyömaat vaikeuttavat mm. kotiäänestystoimijoiden pysymistä aikatauluissa.

 

 

******************

 

Pari mandariinia poskeen Keskusvaalilautakunnan kokoustiloissa, bussilla kotiin ja omalla autolla heti taas Keskustorille, jossa hiljentyneellä vaalimökillä kahvinkeittimien lastaaminen autoon yhdessä jäätyneiden vesikanisterien kanssa ja…

 

 

IMG_6979.JPG

 

 

…vilkaisu Raatihuoneen kelloon, joka osoitti 19.29 sekä…

 

 

 

IMG_6978.JPG

 

 

…pakkasmittariin, joka nyt osoitti miinus 7 astetta.

 

 

 

IMG_6959.JPG

 

 

Matti Vanhanen jäi vartioimaan Keskustan vaalimökkiä, kun suuntasin kotiin ja aloin pesemään kahvinkeittimiämme, jotta ne olisivat iskukunnossa, kun tänään saamme ministerivieraita vaalimökillemme.

 

 

Kaikki oli valmista klo 21.00, joten järjestötoimijan eilinen päivä kesti neljätoista tuntia!

No, tämän jutun kirjoittamisessa vierähti tunnin verran, mutta "sitä ei enää lasketa"!

 

 

Paljon tuli siis nähtyä ja paljon tuli taas opittua!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vierivä kivi ei sammaloidu, järjestötoimija, järjstötoimijan päivä, kotiäänestys, kotiäänestystoimija, vaalimökki, Keskustorin vaalimökit,

On palkitsevaa olla vaalitoimitsijana kotiäänestyksessä!

Perjantai 19.1.2018 - -Esko Erkkilä-

Vaaliohjeissa todetaan kotiäänestyksestä näin:

 

 

”Äänioikeutettu henkilö, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- tai ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa äänestää ennakolta kotonaan siinä kunnassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kotikunnakseen.

 

 

Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää kotiäänestykseen oikeutetun kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa (937/2005) tarkoitettu omaishoitaja, jos kyseinen on merkitty äänioikeusrekisterissä hänen kotikunnakseen.”

 

 

 

******************

 

 

 

Puolueet nimeävät tunnollisia jäseniään kotiäänestyksen vaalivirkailijoiksi ja kiitän Tampereen Keskustaa, että se on nimennyt minut presidentinvaalien 2018 osalta kotiäänestyksen vaalivirkailijaksi Tampereella.

 

 

Meneillään olevissa presidentinvaaleissa Tampereella kotiäänestystä halusi n. 220 kansalaista ja pääsin tapaamaan heistä työparini kanssa eilen 19 henkilöä - lisäksi neljä samassa taloudessa asuvaa omaishoitajaa pääsi äänestämään eli saimme eilen illalla toimittaa Keskusvaalilautakunnalle 23 ennakkoääntä.

 

 

 

IMG_6889.JPG

 

 

Tässä kuvituskuva tilanteesta, jossa luovutamme työparini kanssa eilisen aikana keräämämme kotiäänestyksen ennakkoäänet Keskusvaalilautakunnalle.

 

 

Tampereen Keskusvaalilautakunta toimii Virastotalon kellarikerroksen tiloissa ja ne tulivat minulle taannoin tutuiksi, kun sain toimia Tampereen Keskusvaalilautakunnan jäsenenä!

 

 

Oli hienoa ja palkitsevaa olla mukana, kun yhteiskunta suo äänestysmahdollisuuden myös niille, joilla ei ole mahdollisuutta päästä joko ennakkoäänestyspaikalle ennakkoäänestysaikana tai varsinaiselle äänestyspaikalle äänestyspäivänä!

 

 

Tampereen Keskusvaalilautakunta oli laatinut meille kustannustehokkaat nuotit, sillä autoni matkamittariin kertyi kilometrejä vain 64, vaikka tavoitimmekin päivän aikana 19 kotiäänestyskohdetta.

 

 

Tavoitimme kaikki 19 kohdettamme aikataulusuunnitelman puitteissa, mutta evästykseksi Keskusvaalilautakunnalle jätimme, että kotiäänestykseen ilmoittautumisen yhteydessä kysyttäisiin ovikoodi niiltä henkilöiltä, jotka asuvat kerrostaloissa!

 

 

Kertaan otsikossa toteamani eli oli palkitsevaa nähdä ja kokea, kun kansalaiset saivat osallistua presidentinvaaleihin äänestäjänä, vaikka heidän liikkumiskykynsä olikin rajoitettu!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Presidentivaalit 2018, kotiäänestys,

Oman kunnan keskusvaalilautakunnalta voi jo nyt tilata kotiäänestysmahdollisuuden tulevissa presidentinvaaleissa

Torstai 21.12.2017 - -Esko Erkkilä-

Sain Tampereen keskusvaalilautakunnalta mielenkiintoisen tiedon, kun kirjeessä kerrottiin, että minut on valittu vaalitoimitsijaksi kotiäänestyksissä.

 

 

Vaalien luottamushenkilönä ja vaalitoimitsijana toimiminen on minulle tuttua, sillä olin aikoinaan Tampereen keskusvaalilautakunnan jäsenenä parisen vuotta ja sen lisäksi olen ollut muutamissa vaaleissa eri äänestyspaikoilla vaalitoimitsijana.

 

 

 

IMG_6269.JPG

 

 

Presidentinvaalien kotiäänestyksen vaalitoimitsijoiksi Tampereella on valittu 12 henkilöä ja keskusvaalilautakunta järjesti meille koulutustilaisuuden 19.12.2017.

 

 

Ensikertalaisena kotiäänestyksen vaalitoimitsijana olin luonnollisesti paikalla.

 

 

 

IMG_6270.JPG

 

 

Presidentinvaalien vaalitoimitsijoille on eri tehtäviin valituille laadittu tehtäväkohtaiset ohjeet ja Oikeusministeriö on laatinut näitä vaaliohjeita kaikkiaan kahdeksan erilaista versiota – kotiäänestyksen vaalitoimitsijoille tarkoitetun ohjekirjasen numero on 5.

 

 

 

IMG_6277.JPG

 

 

Kotiäänestyksen vaalitoimitsijatehtävän lisäksi olen eräällä äänestyspaikalla vaalitoimitsijana ja kun heille on puolestaan toimitettu Oikeusministeriön laatima ohjekirja numeroltaan 2, niin ”ohjekirjoissa löytyy” ja meillä varsinkin, kun myös Rouva on eräällä toisella äänestyspaikalla vaalitoimitsijana.

 

 

Koulutustilaisuudessa kerrottiin, että Tampereella kotiäänestysmahdollisuutta käyttää eri vaaleissa 300 – 500 kaupunkilaista. Noin suuri määrä oli minulle yllätys.

 

 

Kotiäänestykseen on oikeutettu henkilö, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- tai ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

 

 

Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää kotiäänestykseen oikeutetun kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa (937/2005) tarkoitettu omaishoitaja.

 

 

Henkilön, joka haluaa äänestää ennakolta kotonaan, on ilmoitettava siitä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle.  Ilmoituksen voi tehdä äänestäjän puolesta myös hänen valitsemansa henkilö.

 

 

Ilmoitus on tehtävä keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 16.1.2018 ennen klo 16.00.

 

 

Mahdollisen toisen vaalin kotiäänestykseen on ilmoittauduttava viimeistään tiistaina 30.1.2018 ennen klo 16.00.

 

 

Ensimmäiseen vaaliin ilmoittautunut on automaattisesti mukana myös mahdollisen toisen kierroksen kotiäänestyksessä.

 

 

Koulutustilaisuudessa kerrottiin, että Tampereella on jo nyt kotiäänestykseen ilmoittautunut n. 60 äänestäjää.

 

 **************

 

Keskusvaalilautakunta laatii kotiäänestyksen vaalitoimitsijoille kohdekohtaisen ja aikataulutetun reittisuunnitelman, joten sen laatimiseen vaalitoimitsijoiden ei tarvitse osallistua.

 

 

Saattaa olla, että kaikille kotiäänestyksen vaalitoimitsijoille ei tule tehtävänantoja, mutta sen näkee sitten!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Presidentinvaalit 2018, Tasavallan presidentin vaali 28.1.2018, presidentin vaalin mahdollinen toinen vaali 11.2.2018, kotiäänestys, presidentin vaalin kotiäänestys, kotiäänestyksen vaalivirkailija, vaalilautakunta, äänestyspaikan vaalilautakunta,