Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Keskusta ykkösenä ja minä viitosena kuntavaaleihin Tampereella

Maanantai 17.5.2021 - -Esko Erkkilä-

Viime perjantaina Tampereella julkistettiin kuntavaalien ehdokasnumerot ja Keskustalla oli jälleen hyvä onni, sillä ehdokkaamme saivat ehdokasnumeroiden piikkipaikan ja se merkitsi, että minua voi kesäkuun kuntavaaleissa äänestää kirjoittamalla äänestyslippuun numeron viisi eli 5!

 

 

eskonehdokaskuva2.jpg

 

 

Tässä esittelyni:

 

Olen palvellut liike-elämässä yli 40 vuotta ja koko sen ajan agribisneksessä.

Jo työelämän aikana minulle avautui luottamustehtäviä, mutta pääosan niistä sain eläkkeelle siirtymiseni jälkeen.

*******

* Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtajuus (6 vuotta)


* Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajuus (6 vuotta)


* MSL-Tampereen puheenjohtajuus (2 vuotta)


* Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvoston puheenjohtajuus (4 vuotta) ja sitä ennen varapuheenjohtajuus (2 vuotta) sekä jäsenyys (2 vuotta)


* Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtajuus (4 vuotta) ja sen jälkeen jäsenyys (4 ja puoli vuotta)


* Tampereen Keskusvaalilautakunnan jäsenyys (2 vuotta)


* parhaillaan Tampereen Vanhusneuvoston jäsen

 

Tampereella tarvitaan yhteistyötä kaikkien puolueiden kesken ja olen vuosien aikana saanut tutustua kaikkien puolueiden tamperelaisiin ja pirkanmaalaisiin päättäjiin; arvostan kaikkien muiden puolueiden keskeisiä toimijoita.

 

Tamperelaisen päättäjän pitää tuntea oman puolueensa keskeisten päättäjien lisäksi myös muiden puolueiden ydinpäättäjät.

 

Nettisivuillani (www.eskoerkkila.fi) on kuvia mm. siitä, kun keskustelen pääministereiden Alexander Stubb´n, Antti Rinteen, Matti Vanhasen, Mari Kiviniemen, Juha Sipilän sekä Sanna Marinin kanssa.

 

Eläkeläisjärjestöistä haluan erikseen mainita Suomen suurimman eläkeläisjärjestön eli Eläkeliiton, jonka elokuussa Tampereella järjestettävän Liittokokouksen järjestelyissä olen mukana.

 

Vielä se, että olen kirjoittanut joka päivä uuden jutun nettisivuilleni jo 13 vuoden ajan - poikkeahan nettisivuillani!

 

Sotilasarvoltani olen yliluutnantti. Olin RUK:ssa kurssilla 125 ja oletan, että olen harvoja kansakoulupohjalta kiitettävin arvosanoin reserviupseeriksi kohonneita - tuolla kurssilla vain 40 reserviupseerioppilasta sai kiitettävän arvosanan. Sotilasjohtaminen on tuonut siviilielämään paljon kokemusta ja eväitä! Siitä olen muuten erityisen hyvillä mielin, että vanhin poikamme on reservin kapteeni eli isänä saan puhutella poikaani:

”Herra kapteeni, yliluutnantti Erkkilä haluaa puhutella!”

 

 *******************

Kokemusta luottamustehtävistä ja vähän muustakin on siis minulle kertynyt, joten siitä vaan vitonen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit Tampereella, Kuntavaaliehdokas numero 5, Kuntavaaliehdokas Esko Erkkilä, Eläkeliiton Tampereen yhdistys, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, Tampereen Infra Liikelaitos, Viljakkala-neuvosto, Tampereen Keskusvaalilautakunta, Yliluutnantti,

Kuntavaalit ovat kahden kuukauden kuluttua!

Torstai 18.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin ensimmäistä kertaa kunnallisvaaleihin ehdokkaana vuonna 2008 ja nyt vuoden 2021 kuntavaalit ovat neljännet, joihin osallistun ehdokkaana.

 

Vuoden 2008 ja 2012 kunnallisvaalien tuloksena minut valittiin Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokuntaan – toiminta Infran johtokunnassa oli mielenkiintoista aikaa ja silloin sain soveltaa bisnesmaailmassa saamiani oppeja eli yrityksen saneeraamista ja kuntoonlaittamista.

 

Saimme kahdeksan ja puolen vuoden aikana kuralla olleen liikelaitoksen talouden kuntoon ja sen jälkeen liikelaitos yhtiöitettiinkin.

 

Taloudellisesti heikoillaan olleen liikelaitoksen kuntoonlaittaminen oli haastavaa, mutta lempeällä ja kuitenkin tiukalla otteella saimme vastuullamme olleen liikelaitoksen talouden kuntoon – toimivalle johdolle parhaat kiitokset ja myös kaikille muiden puolueiden edustajille, sillä johtokunnassa kaikkien puolueiden edustajat toimivat yhdensuuntaisesti ja halpoja ”bonuspisteitä” minkään puolueen edustajat eivät keränneet.

 

Infran johtokuntapaikan lisäksi olin parisen vuotta Keskusvaalilautakunnan jäsenenä ja mielenkiintoinen luottamushenkilöpesti myös se!

 

Päättymässä olevan vaalikauden olen ollut Tampereen Vanhusneuvoston jäsen ja tietynmoinen näköalapaikka myös se.

 

Tampereella myös Vanhusneuvoston paikat jaetaan poliittisten puolueiden kesken ja mielestäni se on aivan oikein.

 

 

Neljänsiä kuntavaaleja kohti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit ovat kahden kuukauden kuluttua!, Kuntavaalit 18.4.2021, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Keskusvaalilautakunta, Tampereen Vanhusneuvosto,

Vaatimattomanoloinen, mutta arvokas mitali kuitenkin!

Tiistai 2.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Tutkailin mitalihyllykköäni ja nyt haluan esitellä siellä olevan Tampereen kaupungin hopeisen ansiomitalin!

 

 

IMG_1367.JPG

 

 

IMG_1368.JPG

 

 

Tampereen kaupunki myöntää hopeisen ansiomitalin niille luottamushenkilöille, jotka ovat hoitaneet kaupungin luottamustehtäviä 10 vuotta.

 

Ansiomitalin myöntämisen edellytyksenä on luottamushenkilötehtävien hoitaminen arvokkaasti ja käyttäytyminen aseman edellyttämällä tavalla.

 

Kymmenen vuoden pituinen luottamushenkilöjaksoni koostuu vuonna 2009 alkaneesta Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen johtokunnan jäsenyydestä ja sen jälkeen Vanhusneuvoston jäsenenä – Vanhusneuvoston jäsenyys jatkuu edelleen. Jossain vaiheessa oli myös Keskusvaalilautakunnan jäsen eli silloin olin ”tuplasti” luottamushenkilö.

 

 

Kannan ylväänä Tampereen kaupungin hopeista ansiomitalia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampere, Tampereen kaupungin hopeinen ansiomitali, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Keskusvaalilautakunta, Tampereen Vanhusneuvosto,

Pelittääkö tietotekniikka?

Perjantai 12.1.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereella on 68 äänestyspaikkaa ja niillä kaikilla on seuraavissa presidentinvaaleissa oma vaalilautakuntansa.

 

Olen vaalitoimitsijana yhdellä äänestyspaikalla ja sen lisäksi olen nimetty kotiäänestyksen vaalivirkailijaksi ja jotta tässä ei olisi kaikki, olen valittu myös laitosäänestysten vaalivirkailijaksi.

 

Todennäköisesti laitosäänestysten vaalivirkailijaksi en joudu, mutta se selviää sitten aikanaan.

 

Viime kuntavaaleissa Tampereella kokeiltiin 23:lla äänestyspaikalla Vaalitietojärjestelmä (VAT):a, jossa vaalipäivän äänten lukumäärät tallennettiin suoraan laskentajärjestelmään.

 

Tulevissa presidentinvaaleissa kokeilua laajennetaan siten, että VAT-järjestelmä on käytössä 40:llä äänestyspaikalla ja yksi näistä äänestyspaikoista on numero 61 eli se, jossa toimin vaalitoimitsijana.

 

 

 

IMG_6560.JPG

 

 
Osallistuin eilen koulutustilaisuuteen, jossa meitä opastettiin VAT-järjestelmän käyttämiseen.

 

 

 

IMG_6567.JPG

 

 

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Kirsti Asunta avasi koulutustilaisuuden.

 

 

Asunta on kokenut Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja, sillä hän oli puheenjohtajana jo silloin, kun lähes kymmenkunta vuotta sitten olin Tampereen Keskusvaalilautakunnan jäsenenä.

 

 

 ********************

 

 

Tietotekniikka tulee myös vaalitoimituksiin, mutta suhtaudun siihen tietyllä varauksella.

 

 

Vaalitoimitsijat kirjautuvat VAT-järjestelmään henkilökohtaisille pankkitunnuksillaan ja jo sitä vieroksun – mielestäni luottamushenkilötehtävien suorittamisessa ei ole oikein, jos niissä joutuu käyttämään henkilökohtaisia pankkitunnuksia.

 

Äänestyspaikalla jotkut vaalilautakunnan jäsenet kirjautuvat VAT-järjestelmään henkilökohtaisilla tunnuksillaan, mutta minä en aio niin tehdä.

 

Minulle riittää varmasti hommia vaalivirkailijana vaikka en kirjautuisikaan VAT-järjestelmään, sillä äänestyspaikalla tarvitaan vaalitoimitsijoita, jotka avaavat ja sulkevat vaaliuurnan raon sekä sellaisia vaalitoimitsijoita, jotka leimaavat valmiit äänestysliput!

 

 

Eiköhän minulle löydy vaalivirkailijan hommia 28.1.2018 Hervannan koululla!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pelittääkö tietotekniikka?, VAT-ohjeet presidentinvaaleissa, Vaalitietojärjestelmä (VAT), Tampereen Keskusvaalilautakunta,

Oman kunnan keskusvaalilautakunnalta voi jo nyt tilata kotiäänestysmahdollisuuden tulevissa presidentinvaaleissa

Torstai 21.12.2017 - -Esko Erkkilä-

Sain Tampereen keskusvaalilautakunnalta mielenkiintoisen tiedon, kun kirjeessä kerrottiin, että minut on valittu vaalitoimitsijaksi kotiäänestyksissä.

 

 

Vaalien luottamushenkilönä ja vaalitoimitsijana toimiminen on minulle tuttua, sillä olin aikoinaan Tampereen keskusvaalilautakunnan jäsenenä parisen vuotta ja sen lisäksi olen ollut muutamissa vaaleissa eri äänestyspaikoilla vaalitoimitsijana.

 

 

 

IMG_6269.JPG

 

 

Presidentinvaalien kotiäänestyksen vaalitoimitsijoiksi Tampereella on valittu 12 henkilöä ja keskusvaalilautakunta järjesti meille koulutustilaisuuden 19.12.2017.

 

 

Ensikertalaisena kotiäänestyksen vaalitoimitsijana olin luonnollisesti paikalla.

 

 

 

IMG_6270.JPG

 

 

Presidentinvaalien vaalitoimitsijoille on eri tehtäviin valituille laadittu tehtäväkohtaiset ohjeet ja Oikeusministeriö on laatinut näitä vaaliohjeita kaikkiaan kahdeksan erilaista versiota – kotiäänestyksen vaalitoimitsijoille tarkoitetun ohjekirjasen numero on 5.

 

 

 

IMG_6277.JPG

 

 

Kotiäänestyksen vaalitoimitsijatehtävän lisäksi olen eräällä äänestyspaikalla vaalitoimitsijana ja kun heille on puolestaan toimitettu Oikeusministeriön laatima ohjekirja numeroltaan 2, niin ”ohjekirjoissa löytyy” ja meillä varsinkin, kun myös Rouva on eräällä toisella äänestyspaikalla vaalitoimitsijana.

 

 

Koulutustilaisuudessa kerrottiin, että Tampereella kotiäänestysmahdollisuutta käyttää eri vaaleissa 300 – 500 kaupunkilaista. Noin suuri määrä oli minulle yllätys.

 

 

Kotiäänestykseen on oikeutettu henkilö, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- tai ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

 

 

Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää kotiäänestykseen oikeutetun kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa (937/2005) tarkoitettu omaishoitaja.

 

 

Henkilön, joka haluaa äänestää ennakolta kotonaan, on ilmoitettava siitä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle.  Ilmoituksen voi tehdä äänestäjän puolesta myös hänen valitsemansa henkilö.

 

 

Ilmoitus on tehtävä keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 16.1.2018 ennen klo 16.00.

 

 

Mahdollisen toisen vaalin kotiäänestykseen on ilmoittauduttava viimeistään tiistaina 30.1.2018 ennen klo 16.00.

 

 

Ensimmäiseen vaaliin ilmoittautunut on automaattisesti mukana myös mahdollisen toisen kierroksen kotiäänestyksessä.

 

 

Koulutustilaisuudessa kerrottiin, että Tampereella on jo nyt kotiäänestykseen ilmoittautunut n. 60 äänestäjää.

 

 **************

 

Keskusvaalilautakunta laatii kotiäänestyksen vaalitoimitsijoille kohdekohtaisen ja aikataulutetun reittisuunnitelman, joten sen laatimiseen vaalitoimitsijoiden ei tarvitse osallistua.

 

 

Saattaa olla, että kaikille kotiäänestyksen vaalitoimitsijoille ei tule tehtävänantoja, mutta sen näkee sitten!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Presidentinvaalit 2018, Tasavallan presidentin vaali 28.1.2018, presidentin vaalin mahdollinen toinen vaali 11.2.2018, kotiäänestys, presidentin vaalin kotiäänestys, kotiäänestyksen vaalivirkailija, vaalilautakunta, äänestyspaikan vaalilautakunta,

Vanhusneuvoston jäseneksi!

Keskiviikko 28.6.2017 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginhallitus on pormestari Lauri Lylyn johdolla valinnut minut 26.6.2017 eli viime maanantain kokouksessaan Tampereen kaupungin Vanhusneuvoston jäseneksi.

 

 

Eduskunnan päätöksen mukaan 10.4.2015 säädetty Kuntalaki toteaa Vanhusneuvostosta lain 27 pykälässä näin:

 

”Vanhusneuvosto

 

Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Vanhusneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen.

 

Vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.”

 

 

****************

 

 

Vanhusneuvosto on siis merkittävä toimielin, sillä lautakunnat ja niiden esittelijät velvoitetaan saattamaan ikääntyneelle väestölle merkittävät asiat riittävän aikaisessa valmistelu- ja suunnitteluvaiheessa Vanhusneuvoston tietoon.

 

 

Kertaan kuntalaissa säädetyn, että ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä sekä että vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

 

 

*****************

 

 

Vanhusneuvostonimitykseni on jatkoa sille luottamushenkilöuralleni, joka alkoi vuonna 2009, kun minut valittiin Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtajaksi.

 

 

Vuodesta 2013 olen toiminut saman liikelaitoksen johtokunnan jäsenenä eli toimin Infrassa yhteensä kahdeksan ja puoli vuotta luottamushenkilönä.

 

 

”Infra-aikaani” sisältyi myös kaksi vuotta Tampereen Keskusvaalilautakunnan jäsenyyttä.

Toimiminen Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnassa ja Tampereen Keskusvaalilautakunnassa olivat mielenkiintoisia tehtäviä ja olen kiitollinen niille tahoille, jotka minua esittivät ja jotka minut sitten valitsivat noihin tehtäviin!

 

 

Toivon, että pystyn Tampereen Vanhusneuvostossa toimimaan ikääntyneen väestön parhaaksi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhusneuvosto, Tampereen kaupungin Vanhusneuvosto, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Keskusvaalilautakunta,

Jokohan tänään hieman helpottaa?

Tiistai 28.2.2017 - -Esko Erkkilä-

Puolueiden pitää tänään jättää 9.4.2017 järjestettävien kuntavaalien ehdokaslistat kuntin keskusvaalilautakunnille.

 

 

Aikaraja on klo 16.00, mutta olen varannut Tampereen Keskustalle ajan klo 13.00 ja silloin jätämme listamme Tampereen keskusvaalilautakunnalle.

 

 

En ole ”ensimmäistä kertaa pappia kyydissä”, sillä olin jättämässä ehdokaslistaamme myös edellisiin kuntavaaleihin, joita vielä silloin kutsuttiin kunnallisvaaleiksi.

 

 

Viime viikonlopun tienoo ja eilinen päivä olivat tosi kiireisiä, sillä monet ehdokasehdokkaat olivat jättäneet ehdokashakemuksensa tekemisen viime tinkaan.

 

 

Kirjoitan näitä rivejä maanantaina 27.2.2017 illan hämärtyessä ja en tiedä, että montako ehdokasta olemme saaneet vielä tänään. Sen tiedän, että myöhäisillan ja tänään aamutuimaan on vielä puolenkymmentä neuvonpitoa, että josko Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi Tampereella!

 

 

Puhelimeni soi eilen taukoamatta, kun kunnallisjärjestömme ehdokashankkijat soittelivat ja kertoivat hyvistä saavutuksistaan – toki joukkoon mahtui myös sellaisia, että ei tällä kerralla, mutta sitten neljän vuoden kuluttua!

 

 

Sähköpostiviestit ovat myös suihkineet niin, että gmailissani on ollut jatkuvasti lukemista odottavia viestejä.  Facebook ja sen yksityisviestit ovat erityisesti nuoremman väen suosiossa ja ne ovatkin kätevä tapa pitää yhteyttä näissäkin asioissa.

 

 

Tänään ehdokashankinnassa on vielä tiukka loppurutistus ja sitten klo 13.00 ehdokaslistayhdistelmän luovuttaminen keskusvaalilautakunnalle.

 

 

Tiedän, että vaalikiireet eivät suinkaan pääty, mutta niiden luonne muuttuu tänään ehdokashankinnasta varsinaisen vaalikampanjan toteuttamiseen.

 

 

Ei olis kymmenenkään vuotta sitten uskonut, että pääsen (= joudun) mukaan tämmöiseen menoon!!

 

 

Mielenkiintoista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit 9.4.2017, keskusvaalilautakunta, ehdokaslistojen, ehdotus puolueen ehdokaslistaksi,

On kotiin tulon aika.

Lauantai 22.9.2012 - -Esko Erkkilä-

Otsikossa ei ole kirjoitusvirhettä, sillä kyseessä on Suomen Keskustan kunnallisvaalien kattoteema!

 

Muutaman tunnin aikana suoritettujen kenttätestausten perusteella kattoteemaa pidetään poikkeuksellisen onnistuneena.

 

Kattoteema julkistettiin eilen Keskustan järjestämän Virtuaalisen tupaillan aikana.

 

Virtuaalisen tupaillan esiintyjät olivat Keskustan puoluetoimistolla ja yleisö puoluetoimistolle kokoontuneen väen lisäksi lukemattomissa paikoissa ympäri Suomea.

 

Minä sain olla tupailtayleisönä Keskustan Pirkanmaan piiritoimistolla Tampereella.

 

Virtuaalisen tupaillan toteuttaminen on osoitus Keskustan taidosta osata sopeutua muuttuneisiin olosuhteisiin ja hyödyntää niitä. Kuulimme tapahtuman aikana, että tekniikka suo jo nyt mahdollisuuden sille, että tupaillan osanottajia voisi olla 10.000 paikassa pitkin Suomea ja todennäköisesti myös ”maailman äärissä”.

 

Ihmettelen, jos joku väittää Keskustaa vanhoihin kangistuneeksi kansanliikkeeksi!

 

Tupaillan emäntänä toimi Keskustan eduskuntaryhmän viestintäsihteeri Pirkko Määttälä. Mainittakoon, että sain junailla Pirkon kanssa yhdessä taannoisen Keskustan eduskuntaryhmän vierailun Tampereella.

 

virtuaalisipila

 

 

Pirkko Määttälän haastateltavana tupaillassa esiintyi kahdestikin puheenjohtaja Juha Sipilä.

 

Sipilä totesi kahteenkin kertaan hienon totuuden;

 

On aika olla ylpeä keskustalainen

 

 

Sipilä vaati tupaillan alkajaisiksi, että omaishoidon tuki on saatava verottomaksi.

 

Keskustan tavoitteiksi kunnallisvaaleissa Sipilä linjasi kotiseudun ja kotikunnan. Sipilän linjauksiin on helppo yhtyä myös Tampereella.

 

Puheenjohtaja Sipilä muistutti, että kunnallisvaaleissa Keskusta nousee puolustamaan koko Suomea.

 

Sipilä antoi kiitosta sille, että Keskusta sai riveihinsä 8.400 kunnallisvaaliehdokasta – luku on ylivoimaisesti suurin kaikista puolueista. Ehdokasasettelun viime päivät olivat Keskustan kannalta yhtä ilotulitusta – keskustalaiset heräsivät ehdokkuuteen vasta viime metreillä! Näin tapahtui myös Tampereella!

 

virtuaalipuotila

 

Taiteilija Jukka Puotilan ansiosta saimme kuulla Paavo Väyrysen, Matti Vanhasen, Esko Ahon sekä Seppo Kääriäisen ”vierailevan” tupailtamme esiintyjinä.

 

 

Oli mukava palata Virtuaalisesta tupaillasta kotiin ja Tampereen Keskustan vaaliasiamiehenä saapuneista sähköposteista huomata, että Tampereen Keskusvaalilautakunta on hyväksynyt kaikki ehdottamamme henkilöt Tampereella kunnallisvaaliehdokkaiksi.

 

Neljän ehdokkaan osalta sain käydä pienen kädenväännön Keskusvaalilautakunnan kanssa ehdokkaittemme ammateista, mutta ehdokkaidemme asiantuntevien selvitysten jälkeen Keskusvaalilautakunta hyväksyi ilmoittamamme ammattinimikkeet.

 

On hyvä tietää, että vaalimenettelyissä se ammatti, josta henkilö siirtyy eläkkeelle, voi olla hänen ammattinsa vaaliehdokkaana henkilön koko eliniän! Esimerkiksi autosähköasentajan toimesta joskus eläkkeelle jäänyt henkilö saa ”vaalimaailmassa” olla ammatiltaan autosähköasentaja lopun elämäänsä. Pidän menettelyä hienona, sillä ainakaan minä en haluaisi koskaan ilmoittaa ammatikseni ”eläkeläinen”!

 

Kiitän Juha Sipilää ja hänen tahtonsa mukaisesti


”olen ylpeästi keskustalainen”!

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: On kotiin tulon aika, Virtuaali-tupailta, Juha Sipilä, Timo Laaninen, Juha Rehula, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, Tampereen Keskusvaalilautakunta, Jukka Puotila, Paavo Väyrynen, Matti Vanhanen, Esko Aho, Seppo Kääriäinen, Pirkko Määttälä,

Sain pyytämäni eron Tampereen kaupungin Keskusvaalilautakunnan jäsenyydestä

Keskiviikko 18.4.2012 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuusto valitsi minut Keskusvaalilautakunnan jäseneksi v. 2010.

 

Pyysin eroa Keskusvaalilautakunnan jäsenyydestä, sillä minua on alustavasti kyselty ryhtymään ehdolle Keskustan kunnallisvaaliehdokkaaksi ensi syksyn kunnallisvaaleissa.

 

On selvää, että kunnallisvaaliehdokas ei voi olla Keskusvaalilautakunnan jäsen. Jotta pystyisin vapaasti harkitsemaan ehdokkuuttani kunnallisvaaliehdokkaaksi, pyysinkin 28.2.2012 eroa Keskusvaalilautakunnan jäsenyydestä.

 

Osoitin eronpyyntöni sähköpostitse kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irene Roivaisella ja se kuului lyhyesti näin:

 

”Arvoisa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja!

 

Olen saanut alustavia kyselyjä asettumisesta ehdolle syksyn kunnallisvaaliehdokkaaksi.

 

Jotta voin aidosti arvioida ehdokasehdokkuuttani, pyydän eroa Keskusvaalilautakunnan jäsenyydestä ja uuden jäsenen valitsemista tilalleni jäljellä olevaksi vaalikaudeksi.

 

-Esko Erkkilä-”

 

Jäsenyyteni aikana sain läheltä seurata vaalitoimintaa kolmissa vaaleissa; viime kevään eduskuntavaaleissa, presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella tammikuussa ja presidentinvaalien toisella kierroksella helmikuussa.

 

Keskusvaalilautakunnan jäsenyys oli mielenkiintoinen sekä avartava kokemus – kiitokset Keskustan Tampereen kunnallisjärjestölle ja viime kädessä Tampereen kaupunginvaltuustolle, joka minut tehtävään valitsi!

 

Keskusvaalilautakunnan toiminta on tiukasti lakeihin sidottua toimintaa ja siellä yksittäisellä jäsenellä ei ole sellaista mahdollisuutta vaikuttaa asioihin, kuin on esimerkiksi toisella luottamushenkilöpostillani eli Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtajana. Keskusvaalilautakunnan kokoukset ovat tavallisesti lyhyitä, mutta vaaleja edeltävät kokoukset sekä vaali-illan kokoukset venyvät pitkiksi, sillä silloin toimintaa riittää.

 

Tampereella Keskusvaalilautakuntaan kuuluu viisi jäsentä.

 

Puheenjohtajana toimii Kirsti Asunta (kokoomus) ja varapuheenjohtajana Marko Koskinen (SDP). Jäseniä ovat lisäkseni olleet Pirjo Salmi (vasemmistoliitto) sekä Ulla Stenman (RKP).

 

Hallintoelinten sukupuolisäännökset merkitsevät, että paikalleni oli valittava mies. Eroanomukseni valmistelutekstissä todetaankin näin:

 

”Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4 a §:n mukaan kunnallisissa toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Koska keskusvaalilautakunnassa on jäseninä kolme naista ja kaksi miestä, tulee uudeksi jäseneksi valita mies.”

 

Tampereen kaupunginvaltuusto valitsi 16.4.2012 pitämässään kokouksessa minulta vapautuneelle paikalle Keskusvaalilautakunnan jäseneksi Matti Kaperin. Kaperi on ansioitunut kunnallismies ja hän on mm. Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön kunniapuheenjohtaja.

 

Olen nyt vapaa mies harkitsemaan ehdokkaaksi ryhtymistä Suomen Keskustan kunnallisvaaliehdokkaaksi Tampereen kaupunginvaltuustoon.

Painotan sanoja ”ehdokkaaksi ryhtymistä kunnallisvaaliehdokkaaksi”, sillä Keskustan listoille Tampereella tuntuu olevan pyrkyä.

On hieno asia, että Keskustan toiminta Tampereella koetaan mielekkääksi ja sen luottamustehtäviin pyritään!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskusvaalilautakunta, Tampereen Keskusvaalilautakunta, Kirsti Asunta, Marko Koskinen, Pirjo Salmi, Ulla Stenman, Matti Kaperi, kunniapuheenjohtaja Matti Kaperi,

Aiheuttavatko Tampereen koulujen uudet nimet ongelmia äänestäjille?

Lauantai 22.1.2011 - -Esko Erkkilä-

Tampereen äänestyspaikat kevään eduskuntavaaleissa säilyvät samoina kuin EU-vaaleissa.

Hankaluutta saattaa aiheuttaa se, että joidenkin äänestyspaikkoina käytettävien koulujen viralliset nimet ovat muuttuneet.

Otan esimerkin eteläiseltä Tampereelta.

Äänestyspaikkoina säilyvät Peltolammin koulu ja entinen Multisillan koulu. Haasteellista on se, että Multisillan koulu on nykyisin viralliselta nimeltään "Peltolammin koulun Multisillan toimintayksikkö".

Vastaavia koulujen uusnimeämisiä on Tampereella useita muitakin ja monet uusnimetyistä kouluista toimivat äänestyspaikkoina.

Meneekö multisiltalainen äänestäjä, joka on jättänyt äänestyksenä viime minuutteihin, hoitamaan äänestystään Peltolammin koululle, koska se on ensimmäisenä äänioikeudesta kertovassa ilmoituslapussa? Peltolammilla sijaitseva koulu on väärä paikka, sillä hänen äänestyspaikkansa sijaitsee Multisillassa. Koulujen välimatkaa on runsas kilometri ja sitä matkaa ei viidessä minuutissa ainakaan kävellen pysty taittamaan.

Olen yksiselitteisesti sillä kannalla, että Keskusvaalilautakunnan on äänestyspaikkojen niminä käytettävä koulujen virallisia nimiä.

Vaaliviranomainen ei voi lähteä soveltamaan Tampereen kaupungin päättämiä koulujen virallisia nimiä.

Muuten kyseessä olisi loputon suo siitä, että milloin vaaliviranomainen suostuu ottamaan käyttöönsä äänestyspaikkojen viralliset nimet. Joko uusia nimiä sovelletaan presidentinvaaleissa, vaiko siirrytäänkö niiden käyttöön vasta syksyllä 2012 järjestettävissä kunnallisvaaleissa? Siihen suohon ei pidä sotkeentua.

Otan esimerkin yritysmaailmasta.

Monet yritykset ovat vuosien saatossa muuttaneet nimeään. Harva enää puhuu Itikan makkaroista, vaan ne ovat Atrian makkaroita. Nyt monet menevät hoitamaan pankkiasioitaan Nordeaan – ei KOP:iin tai muihin Nordean edeltäjiin.

Äänestyspaikkojen nimenmuutokset merkitsevät vaaliviranomaiselle, Tampereen kaupungille ja medialle tarvetta kertoa muuttuneista äänestyspaikkojen nimistä – ei se sen vaikeampaa ole!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit 2011, Keskusvaalilautakunta, äänestyspaikkojen nimet, Peltolammi, Multisilta, Atria, Itikka, Nordea, KOP, Merita,

Muutos Tampereen keskusvaalilautakunnan kokoonpanoon

Maanantai 3.1.2011 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 24.11.2010, että Esko Erkkilä valitaan keskusvaalilautakunnan jäseneksi.

Uuden jäsenen valinta tuli ajankohtaiseksi, kun emeritus-käräjätuomari Tarmo Niemenmaa oli tullut valituksi Suomen Keskustan Pirkanmaan vaalipiirin kansanedustajaehdokkaaksi.

Kiitän Keskustan Tampereen kunnallisjärjestöä ja Tampereen kaupunginvaltuustoa valinnastani!

Tiedän, että keskusvaalilautakunnan tehtävät ovat paljolti lakisääteisiä ja siten sen päätöksissä ei ole paljon harkinnanvaraa.

Keskusvaalilautakunnan ensimmäinen kokous uudella kokoonpanolla oli 21.12.2010.

Keskusvaalilautakunta tekee kaupunginhallitukselle esitykset ennakkoäänestyspaikoista sekä varsinaisista äänestyspaikoista. Ne me teimme ja kaupunginhallitus päättää aikanaan hyväksyä tai muuttaa ehdotuksiamme.

On pidettävä kirkkaana mielessä, että luottamushenkilöt tekevät päätökset myös keskusvaalilautakunnassa ja virkamiehet toimivat luottamushenkilöiden tekemien päätösten mukaan.

Korostin tätä periaatetta kokouksessamme. Tämä periaate pätee kaikessa kunnallisessa toiminnassa ja siitä ei voida missään yksittäisessäkään tapauksessa poiketa.

Eduskuntavaalit huhtikuussa 2011 ja presidentinvaalit alkuvuonna 2012 merkitsevät monia kokouksia keskusvaalilautakunnalle.

Tampereen keskusvaalilautakunnan kokoonpano on nyt seuraava:

  • Kirsti Asunta, puheenjohtaja (Kokoomus)
  • Marko Koskinen, varapuheenjohtaja (SDP)
  • Esko Erkkilä, jäsen (Suomen Keskusta)
  • Pirjo Salmi, jäsen (Vasemmistoliitto)
  • Ulla Stenman, jäsen (RKP)

Varajäsenet sisääntulojärjestyksessä:

  • Mika Ots
  • Armi Taponen
  • Ulla-Maija Malo-Ranta
  • Liina Härkönen
  • Taavi Lintunen
  • Paul Ruth
  • Joel Rouvinen

Keskusvaalilautakunnan sihteerinä toimii Juha Perämaa.

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Tampereen keskusvaalilautakunta, Kirsti Asunta, Marko Koskinen, Esko Erkkilä, Pirjo Salmi, Ulla Stenman,