Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Aluevaalien äänestysinnokkuus saattaa yllättää!

Torstai 13.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Eilen oli aluevaalien ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä ja käytin mahdollisuutta hyväkseni jo heti eilen aamupäivällä.

 

Hoidin ennakkoäänestyksen Pirkkalan Citymarketissa ja yllätyin, että minua edeltävä jono oli parisenkymmentä henkilöä ja saman verran oli myös takanani siinä vaiheessa, kun pääsin äänestyskoppiin!

 

Otokseni aluevaalien äänestysinnokkuudesta on pieni, mutta on mahdollista, että äänestysprosentti yltää ennakoitua paremmaksi - valtakunnallisesti eilen saavutettiin 3,7 %:n äänestysprosentti!

 

Pitkään jatkunut ja yhä paheneva koronakriisi saattaa olla merkittävä äänestysprosentin kirittäjä, sillä antaahan aluevaalien ennakkoäänestysmahdollisuus suuren tilaisuuden lähteä liikkeelle!

 

Puolueiden ehdokasmainonta perinteisessä printtimediassa on ollut yllättävän vilkasta ja myös se kohottanee äänestysprosenttia.

 

Puolueiden välisistä menetysasetelmista on vielä nyt ennenaikaista puhua, mutta kokoomuksen ja SDP:n keskinäinen kilpailu suurimmasta puolueesta lisää niiden panostuksia vaalikamppailuun.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalien äänestysinnokkuus saattaa yllättää!, aluevaalit, ennakkoäänestys, ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä oli vilkas,

Aluevaaleissa voi äänestää jo tänään!

Keskiviikko 12.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Maamme ensimmäiset aluevaalit alkavat tänään, sillä ennakkoäänestyspaikkojen ovet avautuvat aamusella.

 

Tarkoitukseni on aamupäivän aikana käydä ennakkoäänestyspaikalla ja huolehtia, että olen mukana päätöksenteon korkeimmalla paikalla eli äänestäjänä.

 

 

Monet kantavat huolta, että hyvinvointialueilla päätöksenteko keskittyy maakuntakeskuksiin.  Tulen toimimaan tätä suuntausta vastaan ja siihen minulla on tärkeänä syynä sekin, että Pirkanmaalla maakunnassa on useita hyvin tuntemiani päteviä ehdokkaita.

 

Yhteistä noille maakunnan päteville ehdokkaille on se, että he ovat naisia eli oletan, että tänään vaalikopin yksinäisyydessä päädyn äänestämään naisehdokasta!

 

Vahvimmat ehdokkaat luottamukseni kohteiksi ovat (aakkosjärjestyksessä);

 

  • Hanna Holma Kangasalta

  • Pilvi Kärkelä Kihniöstä

  • Linda Lähdeniemi Punkalaitumelta

  • Mervi Pulkkinen Akaalta

  • Katariina Pylsy Hämeenkyröstä

  • Minna Sarvijärvi Kurusta

  • Petra Schulze Steinen Valkeakoskelta

 

Suosittelen vahvasti, että myös Sinä pirkanmaalainen äänestäjä löydät tuolta listalta ehdokkaasi – toki lisään listalle myös kolme miesehdokasta eli Pertti Hakanen Sastamalasta sekä Matti Järvinen ja Antti Juva Tampereelta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit 2022, aluevaalien ennakkoäänestys, Pirkanmaan aluevaalit, Katariina Pylsy, Petra Schulze Steinen, Minna Sarvijärvi, Pilvi Kärkelä, Hanna Holma, Linda Lähdeniemi, Pertti Hakanen, Matti Järvinen, Antti Juva, Mervi Pulkkinen,

Vaalit maksavat yhteiskunnalle paljon, mutta ovat puolueille rahasampo

Keskiviikko 29.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Tässä jutussani en puutu vaalien poliittiseen puoleen, mutta käsittelen vaalien teknistä puolta.

 

 

Vaikka lähdinkin politiikan taustatoimijaksi vasta vuonna 2008 eli yli viiskymppisenä, olen saanut kokea varsin monipuolisesti vaalitoiminnan eri osa-alueet.

 

 

Ehdokasvinkkelistä minulla on kokemusta kolmista kuntavaaleista eli vuosilta 2008, 2012 ja 2017.

 

 

Kunnallisjärjestön vinkkelistä olen saanut toimia mukana kolmien kuntavaalien lisäksi muutamissa presidentinvaaleissa ja muutamissa eduskunta- sekä EU-vaaleissa.

 

 

Vaalien luottamushenkilönä sain olla muutaman vuoden Tampereen Keskusvaalilautakunnan jäsenenä sekä ainakin kaksissa vaaleissa kotiäänestyksen vaalivirkailijana ja useissa vaaleissa vaalilautakunnan jäsenenä.

 

 

Ennakkoäänestysten vaalivirkailijana en ole toiminut ja samoin en ole ollut vaalivirkailijana laitosäänestyksissä.

 

 

********************

 

 

En nyt jaksa kaivella tilastoja, mutta oletan, että ennakkoäänestys on vallannut äänestystapana kuluneen kymmenen vuoden aikana lisää suosiota.

 

 

Uskon, että ennakkoäänestys lisää suosiotaan myös jatkossa ja pidän sellaista kehitystä hyvin luontevana.

 

 

Ennakkoäänestyksen suosion kasvaminen ja varsinaisena äänestyspäivänä tapahtuneen äänestysinnon hiipuminen pitäisi alkaa näkymään myös niissä menettelytavoissa, joilla Suomessa äänestetään.

 

 

Vaalipäivän äänestykseen tapahtuva massiivinen panostaminen on yhteiskunnalle kallista, mutta puolueille merkittävä rahasampo.

 

 

Varsinaisena äänestyspäivänä äänestyspaikoilla norkoilevat vaalivirkailijat ovat puolueidensa sinne valitsemia henkilöitä, jotka ovat valtuuttaneet yhteiskunnan maksamaan luottamushenkilöpestistään saamasta palkkiosta osan ns. puolueverona taustapuolueelleen.

 

 

Puoluevero merkitsee n. 190 euron suuruisesta päiväpalkkiosta 20 – 25 euron suuruista jyvitystä puolueen kassaan.

 

 

Tampereella yhden äänestyspaikan vaalilautakunnassa on kymmenen jäsentä eli puolueet saavat yhdeltä äänestysalueelta luottamushenkilömaksuja suuruusluokkaa 2.000 euroa ja kun äänestysalueita on lähes 70, niin luottamushenkilömaksuja puolueille joudutaan maksamaan lähemmäs 150.000 euroa eli puolueet saivat Tampereella huhtikuun eduskuntavaaleista ja toukokuun EU-vaaleista yhteiskunnalta yhteensä suuruusluokaltaan 300.000 euron suuruisen virkistysruiskeen.

 

 

Laskekaapa, että paljonko puolueet saavat valtakunnan tasolla rahoitusta vaaleista!

 

 

Äänestysalueen vaalivirkailijan kannalta n. 190 euron suuruisesta palkkiosta menee alkuvaiheessa veroa 60 % ja kun summasta vielä vähennetään puoluevero, niin käteen jää 13 tunnin pituisesta työrupeamasta hieman päälle 50 euroa – toki lopullisessa verotuksessa vero-% laskee melkoisesti.

 

 

Mitäkö ehdottelen?

 

 

Ehdottelen vaalivirkailijoiden määrän alentamista vaalipäivän osalta muutamalla hengellä ja sitä, että vaalihuoneistot suljettaisiin jo vaikkapa klo 18.00.

 

 

Satsauksen puolelle puolestaan ehdottelen resurssien lisäämistä ennakkoäänestykseen, sillä ennakkoäänestyksen merkitys tulee koko ajan kasvamaan.

 

 

Ehdotukseni on yhteiskunnan kannalta nollasummapeliä, sillä panostukset vaalipäivältä ennakkoäänestykseen olisivat yhteisvaikutukseltaan samat kuin säästöt vaalipäivältä..

 

 

Puolueet menettäisivät ehdotuksessani, sillä ennakkoäänestyksessä vaalivirkailijat ovat enimmäkseen opiskelijoita ja he eivät kai maksa puolueveroja – korjatkaa, jos olen väärässä.

 

 

Ehdotukseni kaikuu varmaan kuuroille korville, sillä vaalit ovat puolueille niin suuri rahoitusmesenaatti, että muutoksia ei tulla näkemään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalitoimitsijoiden maksama puoluevero, yhteiskunnan maksama puoluevero, ennakkoäänestys, kotiäänestys, laitosäänestys, äänestäminen vaalipäivänä, miten äänestyskäyttäytyminen on muuttunut, äänestyskäyttäytymisen muutos,

Kotimaassa asuva voi antaa äänensä tulevissa vaaleissa ainakin neljällä eri tavalla

Perjantai 22.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Meillä on edessä vilkas vaalikevät, sillä huhtikuun 4. päivänä järjestettävissä eduskuntavaaleissa ja toukokuun 26. päivänä järjestettävissä Euroopan Unionin parlamenttivaaleissa voivat äänestää kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 -vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

 

 

 

IMG_9010.JPG

 

 

Vaaliviranomaiset ovat näinä päivinä postittaneet kaikille äänioikeutetuille ”Ilmoitus äänioikeudesta eduskuntavaaleissa” –asiakirjan.

 

 

 

Ulkomailla asuvat ja vaalipäivänä tai ennakkoäänestyksen aikana ulkomailla oleskelevat suomalaiset voivat ennakkoäänestää 3. – 6.4.2019 välisenä aikana ja siitä on olemassa erilliset menettelytapaohjeet.

 

 

Suomessa asuvilla Suomen kansalaisilla on neljä erilaista tapaa osallistua äänestykseen:

 

 

Äänestyspaikoilla...

...voi äänestää vaalipäivänä klo 9.00 – 20.00 välisenä aikana.

 

 

Ennakkoäänestykseen...

...voi osallistua erikseen nimetyillä ennakkopaikoilla 3. – 9.4.2019 välisenä aikana.  Ennakkoäänestyspaikat on nimetty kuntakohtaisesti ja niistä sekä ennakkoäänestysajoista tiedotetaan kuntakohtaisesti.

Laitosäänestys

 

Ennakkoäänestykseen voi osallistua myös laitoksessa, jos on siellä hoidettavana.  Laitoksissa tapahtuvat ennakkoäänestysajankohdat vaihtelevat hoitolaitoksittain.

 

 

Kotiäänestys...

...eli kotona tapahtuva ennakkoäänestys on mahdollista, jos äänioikeutetun kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoitettua, että äänioikeutettu ei pääse äänestyspaikalle ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

 

 

 

********************

 

 

 

Toimin viime presidentinvaaleissa kotiäänestyksen vaalivirkailijana ja samaan tehtävään Tampereen kaupunginhallitus on valinnut minut myös tulevissa eduskuntavaaleissa.

 

 

 

IMG_90092.JPG

 

 

Osallistuin eilen kotiäänestysvirkailijoille suunnattuun koulutustilaisuuteen ja siellä verestimme vanhoja taitojamme.

 

 

Muistutan, että kotona tapahtuvaan äänestykseen pitää ilmoittautua kotikuntansa Keskusvaalilautakunnalle ja ilmoitus on tehtävä 2.4.2019 klo 16.00 mennessä.

 

 

Kotiäänestykseen oikeutetun henkilön kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja voi tietyin edellytyksin äänestää samalla kertaa, mutta siitäkin pitää ilmoittaa Keskusvaalilautakunnalle etukäteen.

 

 

Eilisessä koulutustilaisuudessa kerrottiin, että jo nyt kotiäänestykseen ilmoittautuneita Tampereella on n. 150 henkilöä. 

Me kotiäänestysvirkailijat liikumme kahden henkilön partioissa ja meille on ohjeiden mukaan osoitettu 10 – 15 käyntikohdetta per päivä, mutta todellisuus oli ainakin viime presidentinvaaleissa aivan jotain muuta, sillä kohteita oli päivittäin parisenkymmentä. Sai siinä ratikan runtelemalla kaupungilla keksiä järkeviä kulkureittejä, jotta olisi pysynyt aikataulussa!

 

 

 

IMG_9006.JPG

 

 

Hyviä kotiäänestyspäiviä toivottelen minäkin niille tamperelaisille, jotka haluavat osallistua eduskuntavaaleihin äänestäjinä kotiäänestyksen kautta!

 

 

Toimin tulevissa eduskuntavaaleissa vaalivirkailijana myös eräällä äänestyspaikalla, joten touhussa olen mukana.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit 14.4.2019, EU-vaalit 26.5.2019, ennakkoäänestys, ennakkoäänestys hoitolaitoksissa, kotiäänestys,

Kansanedustajaehdokkaiden vaalirahoituksen ennakkoon ilmoittaminen on ehdokasvalinnan keskeinen tekijä.

Tiistai 7.4.2015 - -Esko Erkkilä-

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna eli 8.4.2015.

 

 

Vaalirahoitukseen liittyvät kuviot ovat viime vuosina nousseet keskiöön ja se on hyvä asia.

 

 

Kansanedustajaehdokkailla on mahdollisuus antaa ennakkotietoja vaalirahoituksestaan ja valistuneet äänestäjät kiinnittävätkin ehdokasvalinnassaan tähän suurta huomiota.

 

 

Tiedot ehdokkaiden vaalirahoituksensa ennakkotiedoista ovat kaikkien katseltavissa nettiosoitteesta

www.vaalirahoitus.fi

Jos linkki ei toimi suoraan, niin kirjoita se nettiosoitteeksi!

 

 

Tutkailin Pirkanmaan vaalipiirin kansanedustajaehdokkaiden vaalirahoituksen ennakkotietoja eilen eli 6.4.2015 illansuussa ja totesin pirkanmaalaisten eduskuntapuolueiden kohdalla varsin vaihtelevaa kiinnostusta ehdokaskohtaisten vaalirahoitustietojen julkisemiseen:

 

 

Tilasto näytti 6.4.2015 klo 21.13 tältä (puoluekohtainen järjestys www.vaalirahoitus.fi –nettisivujen mukainen):  (Tämä linkki toimii)

 

 

  • Kansallinen Kokoomus 0/19

  • Perussuomalaiset 0/19

  • Suomen Keskusta 17/19

  • Suomen Kristillisdemokraatit 3/19

  • Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 1/19

  • Vasemmistoliitto 17/19

  • Vihreä liitto 12/19

 

 

Hämmästykseni on suurta, sillä Kokoomuksen ja Perussuomalaisten ehdokkaista ei vielä kukaan ole tehnyt vaalirahoituksensa ennakkoilmoitusta ja SDP:n ehdokkaistakin sen on tehnyt vain yksi!

 

Hallituspuolue kristillisdemokraatit tuntuvat myös olevan melkoisesti ”jäässä”, kun sen ehdokkaiden pitäisi avata vaalirahoitustaan.

 

 

Vihreät ovat perinteisesti olleet aktiivinen puolue vaalirahoituksen ennakkotietojen julkaisemisessa, mutta nyt näyttää olevan heilläkin ongelmia vaalirahoituksen avoimuuden osalta.

 

 

Tiedän Keskustan ehdokkaiden osalta sen, että Laila Koskela on tehnyt ennakkoilmoituksen, mutta kun hän on tehnyt sen kirjallisena ilmoituksena ja laittanut postiin, niin hänen ilmoituksensa ei näy vielä nettilistalla.

 

 

Mikko Alatalo on pääsiäismatkalla pohjois-Suomessa ja hän on luvannut tehdä ennakkoilmoituksensa huomenna eli 8.4.2015.

 

 

Ihmettelen vieläkin, että Kokoomus ja Perussuomalaiset eivät kunnioita kansalaisten tiedonjanoa vaalirahoituksen avoimuudessa ja samaa joutuu toteamaan Pirkanmaalla myös SDP:n toiminnasta.

 

 

Voitte olla varmoja, että seuraan tilannetta ja saatan myös kommentoida niitä rahoituslähteitä, joiden tuella pirkanmaalaiset kansanedustajaehdokkaat kampanjoivat!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalirahoituksen ennakkoilmoitus, www.vaalirahoitus.fi, eduskuntavaalien ennakkoäänestys,