Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Jokaisen vastuullisen viljakkalalaisnuorukaisen pitää hiihtää ainakin kerran Pirkan hiihto!

Torstai 15.2.2024 - -Esko Erkkilä-

Niinisalosta Ylöjärven Teivoon hiihdettävä Pirkan hiihto on vuosittaisista pitkänmatkan hiihdoista järjestyksessä toinen Finlandia-hiihdon jälkeen.

 

Tänä vuonna 90 kilometrin pituinen Pirkan hiihto hiihdetään maaliskuun 3. päivänä.

 

******************

 

Keskityin aktiiviaikanani Finlandia hiihtoihin, mutta on minulla sentään seitsemän…

 

 

IMG_9393.JPG

 

…mitalia myös Pirkan hiihdosta.

 

Hiihdin Pirkan hiihtoja harvakseltaan ja ensimmäisen kerran jo 1960-luvun lopulla.

 

*******************

Muistan elävästi sen, kun jouduin ensimmäisen kerran naishiihtäjän ohittamaksi ja se tapahtui Pirkan hiihdossa!

 

Pirkan hiihdossa ongelmana on se, että muistomitali on vuodesta toiseen samanlainen, sillä järjestäjät eivät ole vaivautuneet kaivertamaan muistomitaliin vuosilukua – jokohan saamme tähän parannuksen vuonna 2025!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jokaisen vastuullisen viljakkalalaisnuorukaisen pitää hiihtää ainakin kerran Pirkan hiihto!, Pirkan hiihto, Niinisalosta Teivoon, Pirkan hiihdon muistomitali,

Koville se otti, mutta oli pakko hyväksyä!

Maanantai 2.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Eilen oli maaliskuun ensimmäinen sunnuntai ja se on perinteisesti ollut Pirkan Hiihdon –päivä, vaan eipä nyt ollut, sillä lunta ei kertakaikkiaan ollut.

 

Pirkan Hiihto on laturetki, joka hiihdetään Kankaanpään Niinisalosta Ylöjärvelle Teivon raviradalle. Pirkan Hiihdon pituus on 90 kilometriä.

 

Kaikille Viljakkalassa syntyneille on ollut kunnia-asia, että Pirkan Hiihto pitää ainakin kerran elämässä hiihtää ja niin olen myös minä tehnyt.

 

Mitalivitriinissäni on seitsemän Pirkan Hiihdon mitalia ja olen tuon matkan taivaltanut harvakseltaan, sillä aloitin jo 1960-luvun lopulla ja viimeisen Pirkan Hiihtoni hiihdin 2000-luvun lopulla.

 

Ainakin kaksi ensimmäistä Pirkkaani hiihdin perinteisillä puusuksilla ja vasta 1970-luvulla siirryin nykyaikaisiin suksiin.

 

Pirkan Hiihdon ”puolimatkan krouvi” on 52 kilometrin hiihdon jälkeen Kyröskoskella ja vasta sen jälkeen alkaa todellinen hiihtäminen.

 

Ensimmäisellä kerralla sippasin Kyröskoskella ja ukkoa lappasi ohitseni roppakaupalla. Otin seuraavalla kerralla opikseni ja vain hiihtelin Kyröskoskella saakka ja sitten aloin hiihtämään. Ohitin Kyröskosken ja Teivon välillä varmaan parisensataa hiihtäjää ja kukaan ei hiihtänyt sillä matkalla ohitseni – oli hienoa hiihtää tuolloin!

 

Taisi olla vuoden 1970-hiihdossa, kun ensimmäisen kerran sain kokea sen, että naishiihtäjä jätti minut kuin ”nalli kalliolle”! Se oli silloin kova kokemus, mutta tuo kokemus oli sen jälkeen arkipäivää kaikissa pitkänmatkan hiihdoissa joihin osallistuin!

 

Pakko se oli hyväksyä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkan Hiihto, Pirkan Hiihto Niinisalosta Teivoon, Pirkan Hiihto on jouduttu peruuttamaan,

Harmillista, mutta ymmärrettävää, että myös Pirkan Hiihto joudutaan peruuttamaan!

Lauantai 15.2.2020 - -Esko Erkkilä-

Maaliskuun ensimmäinen viikonvaihde on perinteisesti ollut se ajankohta, jolloin Pirkan Hiihto Kankaanpään Niinisalosta Ylöjärven Teivoon hiihdetään.

 

Matkaan Pirkan Hiihdolle kertyy 90 kilometriä ja seitsemän kertaa tuon hiihdon suorittaneena totean, että jokainen kilometri on todellinen.

 

Valitettavasti nyt on jouduttu toteamaan, että lumitilanteen vuoksi Pirkkaa ei tänä vuonna pystytä suorittamaan!

 

Olen hiihtänyt nuo seitsemän Pirkaani harvakseltaan, sillä hiihtoni ajoittuvat viidelle vuosikymmenelle – kaksi kertaa 1960-luvulla ja sen jälkeen kerta per vuosikymmen 1970, 1980, 1990 ja kaksi kertaa 2000-luvulla!

 

Minulle Pirkka oli jatkoa niille Finlandia Hiihdoille, jotka suoritin helmikuun viimeisenä viikonvaihteena!

*******************

 

Parhaiten mieleeni ovat jääneet ne kaksi ensimmäistä Pirkkaani – ensimmäinen vuonna 1967 ja toinen 1968.

 

Ensimmäisellä kerralla sippasin oikein kunnolla 55 kilometrin jälkeen eli Kyröskoskella ja miestä lappasi ohitseni tuon viimeisen 35 kilometrin aikana oikein roppakaupalla.

 

Seuraavana vuonna otin opikseni ja hiihtelin hiljakseen tuon ensimmäiset 55 kilometriä ja olipa mukava ohitella väsyneitä kanssahiihtäjiä Kyröskosken ja Teivon välillä – kukaan ei päässyt tuolle välillä ohitseni.

 

Ensimmäisen Pirkkani maali oli muuten Tampereen Mustalahdessa ja siitä piti kävellen taivaltaa saunomaan Tampereen Uimahalliin – historiaa sekin.

 

 

IMG_6935.JPG

 

Pirkan Hiihdon järjestäjille on annettava pienoinen muistutus siitä, että jokaisella Pirkan Hiihdolla on täsmälleen samanlainen osanottajamitali eli mitalista ei ilmene se vuosi, jolloin Pirkka on hiihdetty.

 

Tässä asiassa Finlandia Hiihto päihittää

Pirkan Hiihdon 10 – 0!

 

 

************************

 

Olen havainnut, että Pirkan Hiihto on yhä edelleen kaikkien viljakkalalaisten ja hämeenkyröläisten nuorten miesten kypsyyskoe, sillä kaikkien heidän on ainakin kerran hiihdettävä Pirkka!

 

Vielä se Pirkan kokemuksistani, että taisi olla joskus 1970-luvulla, kun ensimmäisen kerran jouduin toteamaan, että naishiihtäjät jättivät minut kuin ”nalli kalliolle” Pirkan Hiihdossa – sen jälkeen se onkin ollut tavanomaista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkan Hiihto, Pirkan Hiihto Niinisalosta Teivoon, Pirkan Hiihto on jouduttu peruuttamaan,

Tykinlaukauksella tänään klo 7.00 Niinisalosta kohti Teivon ravirataa

Sunnuntai 3.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Tänään on maaliskuun ensimmäinen sunnuntai ja se merkitsee, että tänään hiihdetään perinteinen Pirkan Hiihto Kankaanpään Niinisalosta Ylöjärvelle Teivon raviradalle.

 

 

Matkaa Niinisalosta Teivoon kertyy 90 kilometriä.

 

 

Pirkan Hiihdon on ideoinut Tahko Pihkala yhdessä ”Kollaa kestää” –kirjan kirjoittaneen Erkki Palolammen kanssa.

 

 

Päätös Pirkan Hiihdosta tehtiin Ikaalisten Omalla Tuvalla 20.9.1954 ja ensimmäinen hiihto toteutettiin maaliskuussa 1955.

 

 

Pirkan Hiihto lähtee Kankaanpäästä ja se etenee Jämijärven, Ikaalisten, Hämeenkyrön, Viljakkalan, Ylöjärven kautta Teivoon ja ensimmäisinä vuosina Tampereelle saakka.

 

 

Olen hiihtänyt Pirkan Hiihdon vuosien varrella seitsemän kertaa siten, että ensimmäisen kerran 1960-luvulla ja viimeisen kerran 2000-luvulla eli hiihtokertoja on ollut harvakseltaan.

 

 

Ensimmäisen hiihtokertani maali sijaitsi Tampereella Mustalahdessa, mutta muut kerrat olen päätynyt maaliin Teivossa ja sitä ennen Lamminpään urheilukentällä.

 

 

Ensimmäisellä kerralla olin tottumaton pitkille matkoille ja sippasin jo puolimatkan tienoilla eli Kyröskoskella. Jatkoin kuitenkin maaliin saakka, mutta ukkoja lappoi ohitseni.

 

 

Otin opikseni ja seuraavalla kerralla hiihtelin Kyröskoskelle saakka rauhallisesti eli ensimmäiset 52 kilometriä ja aloin vasta sen jälkeen hiihtämään.  Muistelen, että kukaan ei loppumatkalla ohittanut minua, mutta minä puolestani ohitin toistasataa hiihtäjää – olin silloin hyvässä kunnossa!

 

 

 

IMG_7631.JPG

 

 

Tässä liimaamatta jääneet suksitarrani vuodelta 2001.

 

 

 

pirkanmitali.JPG

 

 

Pirkan Hiihdossa – ainakin silloin, kun minä sen olen hiihtänyt – on mitalina ollut aina samanlainen mitali.  Katsoin jostain antikvariaatin nettisivuilta ja siellä tämän mitalin hinnaksi kerrottiin 3 euroa eli rahallisesti arvokkaasta mitalista ei ole kyse.

 

 

Viljakkalalaisena Pirkan Hiihdon hiihtäminen ainakin kerran elämässä on lähes kansalaisvelvollisuus ja olen tämän velvollisuuteni toteuttanut seitsemän kertaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkan Hiihto, Tahko Pihkala, Erkki Palolampi, Kollaa kestää, Niinisalo, Jämijärvi, Kankaanpää, Ikaalinen, Hämeenkyrö, Viljakkala, Ylöjärvi, Teivon ravirata, Pirkan Hiihdon mitali,

Seitsemän kertaa Pirkka!

Maanantai 5.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Varmistin mitalivitriineistäni ja totesin, että olen hiihtänyt Pirkan hiihdon seitsemän kertaa.

 

 

Pirkan hiihto hiihdetään maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina ja sen lähtölaukaus laukaistaan Kankaanpään Niinisalossa.

 

 

Pirkan hiihdon maali oli 1960-luvulla Tampereella Mustanlahden satamassa, mutta nyt se on ollut jo vuosikymmenet Teivon raviradalla Ylöjärvellä.

 

 

Niinisalosta kertyy matkaa Teivoon 90 kilometriä ja kulutin siihen aina ”työpäivän” verran aikaa - joskus matka taittui hieman yli kuudessa tunnissa, mutta joskus aikaa kului kymmenenkin tuntia.

 

 

Hiihdin ensimmäisen Pirkan hiihtoni vuonna 1967 ja silloin maali sijaitsi Mustalahdessa. Mustalahdesta oli lyhyt kävelymatka Pyynikin Uimahallille, jossa hiihtäjillä oli saunomismahdollisuus.

 

 

Niinisalosta on Kyröskoskelle matkaa 52 kilometriä ja ensimmäisellä kerralla sippasin Kyröskoskella, mutta kuitenkin sinnittelin maaliin saakka – puusuksilla tietty!

 

 

Otin opikseni ja seuraavalla kerralla hiihtelin Kyröskoskella saakka ja vasta sen jälkeen aloin todella hiihtämään – oli mukava hiihtää, kun jatkuvasti tuli muiden hiihtäjien selkiä vastaan!

 

 

********************

 

 

Eilen hiihdettiin 63. Pirkan hiihto ja seurasin sitä maastossa sekä maalissa.

 

 

 

IMG_7501.JPG

 

 

Maastossa seurasin sitä Viljakkalan Lintuharjulla.

 

 

Hiihtäjät olivat tässä vaiheessa taittaneet matkaa kuutisenkymmentä kilometriä ja kuluttaneet aikaa hieman yli neljä tuntia.

 

 

Kyseessä olivat perinteisen taitajat, jotka olivat startanneet Niinisalosta klo 7.00.  Luistelijat olivat tuolloin olleet matkalla vasta kymmenkunta minuuttia, sillä heidän lähtöaikansa oli klo 11.00.

 

 

Sukset suihkivat ja matka taittui!

 

 

 

IMG_7527.JPG

 

 

Poikkesin myös maalialueella Teivossa ja sain ihailla mittavaa pyttyrivistöä – komeita ovat nykyajan ”palkintolusikat”!

 

 

 

IMG_7530.JPG

 

 

Yksi asia Pirkan hiihdossa on kuitenkin pysyvää ja se on osanottajamitali; se ei ole vuosikymmenten saatossa muuttunut.

 

 

Harmillista, että muistomitaliin ei ole kaiverrettuna edes vuosilukua ja sen vuoksi minäkään en pysty tarkasti sanomaan, että milloin olen hiihtänyt ne seitsemän Pirkan hiihtoa, jotka olen hiihtänyt.

 

 

Se on kuitenkin varmaa, että olen hiihtänyt Pirkan hiihdon viidellä eri vuosikymmenellä alkaen 1960-luvulta ja päättyen 2000-luvulle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkan hiihto, Lintuharju, Viljakkalan Lintuharju, Teivon ravirata, Niinisalo, Kankaanpään Niinisalo,

Noin ei kannata sanoa!

Perjantai 29.12.2017 - -Esko Erkkilä-

IMG_6431.JPG

 

Huomasin facebookissa tämmöisen ilmoituksen ja oletan, että Kankaanpään kaupunki, Kankaanpään kaupunginmuseo ja Niinisalon kyläyhdistys eivät ymmärrä vastuutaan.

 

 

Olen Palokallion Omakotiyhdistyksen vastuuhenkilö ja olin vastuuhenkilö myös silloin, kun suunnittelimme vastaavan asukaskirjeen toimittamista Uudenvuoden tapahtumastamme Palokallion Pamauksesta omakotialueemme asukkaille.

 

 

Onneksi olin yhteydessä vakuutusyhtiöön ja sieltä todettiin yksiselitteisesti, että olette täydessä vastuussa, jos joku tohelo ampuu uudenvuodenraketin jonkun toisen silmään. Perusteluna oli se asukaskirjeessä todettu, että Palokallion Pamauksessa voi turvallisesti ampua omia raketteja.

 

 

Ovatko Kankaanpää kaupungilla, Kankaanpään kaupungin museotoimella ja Niinisalon kyläyhdistyksellä sellaiset vakuutukset, että ne korvaavat kaikki tuossa tilaisuudessa mahdollisesti tapahtuvat vahingot?

 

 

En halua olla ilonpilaajana, mutta kokemuksesta kerron ja varoitan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kankaanpään kaupunki, Kankaanpää, Kankaanpään kaupunginmuseo, Niinisalon kyläyhdistys, Niinisalo,