Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Suomen valtionvelka ylitti eilen 100 miljardia euroa!

Perjantai 27.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Olen tasan tarkkaan tietoinen, että Suomen valtiovelka ylitti tasaisen velkaantumistahdin mukaan eilen iltapäivällä 100 miljardia euroa, mutta valtion velanmaksu- ja velanottorytmiikan mukaan ehkä juuri eilen ei niin tapahtunutkaan.

 

 

Velanmaksu- ja velanottorytmiikan vuoksi sata miljardia valtionvalkaa ylittyi todellisuudessa ehkä jo joitakin päiviä sitten tai sitten se tapahtuu todellisuudessa lähipäivinä.  Oleeellista on kuitenkin se, että sadan miljardin euron suuruinen valtionvelka täyttyi tai täyttyy näinä päivinä.

 

 

 

 

valtionvelka1.jpg

 

 

Eilen klo 11.22 Suomen valtionvelka oli...

...yhdeksänkymmentäyhdeksänmiljardia-yhdeksänsataayhdeksänkymmentäseitsemän-miljoonaaneljäsataakaksikymmentäyhdeksän-tuhattaneljäsataakahdeksankymmentäkuusi euroa ja neljäkymmentäyhdeksän senttiä.

 

 

 

 

valtionvelka2.jpg

 

 

Eilen illalla Suomen valtionvelka oli klo 22.46 peräti...

...satamiljardianeljämiljoonaakolmesataa-kaksikymmentäkaksituhattakuusisataa-neljäkymmentäviisi euroa ja neljä senttiä!

 

 

 

***************

 

 

 

On hämmästyttävää, että oppositiossa oleva SDP haluaa edelleen ksvattaa Suomen velkamäärää!

 

 

 

Suomen valtiolla on enemmän velkaa kuin koskaan ennen.

 

Viime vuosina Suomi on velkaantunut nopeammin kuin koskaan ennen. Jokainen meistä on velkaantuneempi kuin koskaan ennen.

 

Yhä suurempi osa veroistamme menee velan korkojen maksamiseen eikä enää hyvinvoinnin rakentamiseen. Suomen huoltosuhde heikkenee nopeasti ja maksajia on yhä vähemmän.

 

Kuinka kauan tällainen meno voi jatkua?

 

 

 

Kysyy

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen valtionvelka ylitti 100 miljardia euroa, Suomen valtionvelka,

Tyrmistyttävää: Kokoomuksen Kimmo Sasi ei tiedä valtiovelan suuruutta ja SDP:n Miapetra Kumpula-Natrilla ei ole samasta asiasta edes hajuakaan

Lauantai 1.3.2014 - -Esko Erkkilä-

En ollut uskoa korviani, kun kuulin huhuja, että kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi ja SDP:n Miapetra Kumpula-Natri ovat mokailleet oikein kunnolla A-studion Talk- ohjelmassa 7.2.2014.

 

Onneksi on olemassa Ylen Areena, josta pystyi tarkistamaan asian ja hämmästykseni olikin suuri, kun sain omin silmin nähdä ja omin korvin kuulla sen käsittämättömän tietämättömyyden, jonka perusteella Kokoomus sekä SDP johtavat Suomea.

 

Ohjelman juontaja Susanna Päivärinta kysyi 7.2.2014 lähetetyn ”Velka vie ja hallitus vikisee” –ohjelman aluksi, että kuinka paljon Suomella on valtionvelkaa.

 

 

 

susanna1

 

 

Suuren valiokunnan puheenjohtaja ja talousvaliokunnan jäsen Miapetra Kumpula-Natri häpäisi ohjelmassa itsensä, SDP:n eduskuntaryhmän ja jopa koko Eduskunnan, kun hänellä ei ollut pienintäkään kuvaa siitä, että kuinka suuri on Suomen valtionvelka!

 

”Ei voi olla totta, että et tiedä kuinka paljon Suomen valtiolla on velkaa”...

...oli juontaja Susanna Päivärinnan enemmän kuin oikeutettu kommentti Kumpula-Natrin tietämättömyydelle.

 

 

 

susanna2

 

 

 

Kumpula-Natrin täystöppäyksen jälkeen juontaja Susanna Päivärinta kysyi samaa asiaa valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasilta ja ohjelman katselijoiden hämmästys oli suuri, kun...

...Sasi paukautti velkasummaksi 97 miljardia euroa!

 

Tamperelainen kokoomuskansanedustaja on ilmeisesti hahmottanut velkamääräksi sen, joka lienee Kataisen hallituksella lähiaikojen tavoitteena (!), sillä todellinen velkamäärä on nyt hieman alle 93 miljardia euroa!

 

On järkyttävää huomata, että kahden hallituspuolueemme eduskuntaryhmien kärkipoliitikoilla on täysin hukassa maamme taloudellinen tilanne – kokoomuksen Sasi liikkuu oikeassa kokoluokassa, mutta SDP:llä ei ole pienintäkään käsitystä maamme velkamäärästä.

 

Tilanne on tosi pelottava, kun keskeiset päättäjämme ovat täysin ulkona taloudellisista tosiasioista!

 

 

 

susanna3

 

 

Studion takaseinälle oli heijastettuna päivitetty valtiovelan ajantasainen laskuri ja se kertoi, että valtiovelan määrä oli ohjelman aikana noin

 

yhdeksänkymmentäkaksimiljardia

kolmesataaviisikymmentäkaksimiljoonaa

satakahdeksankymmentätuhatta

seitsemänsataakuusikymmentäyksi

euroa ja

kaksikymmentäkolme

senttiä!

 

 

Summa merkitsee – kuten juontaja Susanna Päivärinta totesikin – että jokainen suomalaisen saa synnyinlahjakseen hieman yli seitsemäntoistatuhatta euroa valtionvelkaa!

 

 

*************

 

 

Tässä jutussa käsitelty ohjelma on vielä muutaman päivän nähtävissä Yle Areenalla.

 

Se löytyy googlaten vaikkapa näin: ”Velka vie ja hallitus vikisee”. Kannattaa omin silmin todeta keskeisten päättäjiemme tietämättömyys!

 

Miapetra Kumpula-Natrin ja Kimmo Sasin tietämättömyys paljastuu ohjelmassa kohtaan 2 minuuttia ja 20 sekuntia mennessä, joten asian toteamiseen ei aikaa kulu paljon!

 

 

************

 

Hämmästykseni on suuri, kun kokoomuksen ja SDP:n keskeiset kansanedustajat ovat täysin pihalla maamme taloudellisesta tilanteesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Velka vie ja hallitus vikisee", Suomen valtiovelka yli 92 miljardia euroa, A-Studio 7.2.2014, Susanna Päivärinta, Miapetra Kumpula-Natri, Kimmo Sasi,

Maakaasulla on monia hyviä puolia, mutta huoltovarmuusnäkökohdat rajaavat sen osuuden nykytasolle

Maanantai 13.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Gasum Oy järjesti 31.5.2011 Tampereella Vapriikissa päättäjille suunnatun aamupäiväseminaarin.

 

Olin mukana Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtajana.

 

Esitykset olivat mielenkiintoisia ja ne sekä osanottajien puheenvuorot ja kysymykset valottivat monia asioita.

 

Gasum Oy markkinoi itseään kotimaisena yrityksenä ja niin yrityksen omistuspohjaa tarkasti tutkien asia onkin.

 

Yrityksen omistajat ja niiden osuudet ovat seuraavat:

 

  • Fortum Heat and Gas  Oy 31 %
  • Suomen valtio 24 %
  • OAO Gazprom 25 %
  • E.ON Ruhrgas International GmbH 20 %
Yrityksestä neljännes on siis venäläisomistuksessa ja viidennes saksalaisomistuksessa eli RUS/GER -omistusosuus on 45 %!

 

Saasteettomuus ja logistiikka ovat maakaasun kiistattomat edut.

 

Maakaasuputken rakentamisen jälkeen rekka-, rautatie- tai merikuljetuksia ei tarvita, sillä kaasu kulkee Siperian kaasukentiltä käyttöpaikalle lähes ilmaiseksi.

 

Kannan huolta maamme huoltovarmuudesta, jos venäläinen maakaasu saa liian suuren osuuden Suomen energialähteenä.

 

Venäläinen kulttuuri ja toimenpiteet luotettavana tavarantoimittajana sekä myös asiakkaana ovat länsimaisesti ajatellen edelleen arvaamattomia. Tämä on muistettava myös silloin, kun tarkastellaan heidän kykyään ja haluaan luotettavana maakaasuntoimittajana.

 

Inkoosta Tallinnaan suunniteltu maakaasuputki tulisi kytkemään Suomen maakaasuverkoston yhteen Baltian kaasuverkon kanssa. Suunnitelma on kannatettava, sillä se saattaisi parantaa maakaasun toimitusvarmuutta Suomeen.

 

Suunniteltu yhteys risteäisi Venäjältä Saksaan kulkevan ”Nord Stream” –kaasuputken kanssa, mutta keskinäistä yhteyttä niillä ei olisi.

 

Maakaasun verotuspolitiikka on poliittisten päättäjien näpeissä. Niin pitää ollakin, jotta eri energiamuotojen kokonaisjärkevyyttä voidaan puntaroida.

Aamupäiväseminaarin aikana varmistui, että Gasum Oy:n toimiva johto on realistinen, sillä yrityksen tavoite on säilyttää Suomessa maakaasulla lähivuosina nykytaso.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maakaasu, Gasum Oy, Huoltovarmuus, Huoltovarmuuskeskus, Suomen valtio omistajana, Gazprom, E.ON,

Pukki kaalimaan vartijana

Perjantai 10.9.2010 - -Esko Erkkilä-

Gasum Oy on viime päivinä kunnostautunut toimenpiteillä, joita voi kuvailla vanhalla suomalaisella sananlaskulla: "Pukki kaalimaan vartijana".

 

Pukki voi joskus olla tehokaskin kaalimaan vartija ja saattaa toki olla, että Gasum Oy:n viimeaikaiset tempaukset ovat jopa hyödyllisiä - ainakin ne ovat kirvoittaneet keskustelua. Lähdekritiikki on oltava kuitenkin koko ajan mielessä, kun arvioi Gasum Oy:n toimenpiteitä.

 

Valtakunnallisesti merkittävä Gasum Oy:n ulostulo liittyi sen Pöyry Management Consulting Oy:ltä tilaamaan selvitykseen, jossa paneuduttiin mm. maakaasun, kivihiilen ja turpeen välisiin eroihin hiilidioksidin tuottajina.  

 

Selvitys otti kantaa hallituksen suunnitelmiin kiristää maakaasun verotusta ja sen vaikutuksia hiilidioksiditilanteen ohella kaukolämmityksen kustannuksiin.

 

Pöyry Management Consulting Oy ja Gasum Oy kieltävät mahtipontisesti lainaamasta selvitystä edes osittainkaan, joten pyydän lukemaan sen Gasum Oy:n nettisivuilla - www.gasum.fi - olevan linkin takaa. Selvitys on muistio ja sen nimi on:

 

ENERGIANTUOTANNON LÄMMÖN VEROMUUTOSTEN

VAIKUTUS MAAKAASUN KILPAILUKYKYYN, KÄYTTÖÖN JA

PÄÄSTÖIHIN CASE-KOHTEISSA

 

Selvityksen lainauskiellosta kerrotaan vasta muistio-otsikon jälkeen, joten muistion otsikon saa lainata.

 

Toinen Gasum Oy:n aktiviteetti on Pirkanmaan seudun seutupäättäjien ja -vaikuttajien keskuudessa tehty mielipidekysely.

 

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää seutupäättäjien ja -vaikuttajien ajatuksia siitä, miten taajama-alueiden ilman laatua voidaan parantaa ja ilmastonmuutosta torjua huomioimalla eri energialähteet.

 

Sain kyselyn ja olen siihen vastannut.

 

Kysymykset olivat ainakin lievästi asenteellisia ja kyselyn toimeksiantajasta ei ollut epäselvyyttä.

 

Maakaasukysymyksessä kiinnitän huomiota yhteen seikkaan ja se on huoltovarmuusnäkökohta.

 

Maakaasu tulee aina olemaan tuontitavaraa ja Suomen kohdalla alkuperämaa on Venäjä.

 

Venäjälle suuntautuvassa viennissä ja sieltä tapahtuvassa tuonnissa on aina oltava varuillaan.

 

Erityisen suurta varuillaanoloa vaatii energiantuonti. Venäjältä tapahtuva energiantuonti ei saa kohota liian suureksi, vaan sen on pysyttävä tietyissä rajoissa.

 

Gasum Oy:n omistajina ovat Fortum (31 %), OAO Gazprom (25 %), Suomen Valtio (24 %) ja EON Ruhrgas (20 %). Omistuksesta siis 55 % on suomalaisomistusta ja 45 % venäläis-saksalaisomistusta. Omistusrakenne vaatii tiukan lähdekritiikin ylläpitoa, kun Gasum Oy:n mielipiteitä arvotetaan.

 

Gasum Oy:n tilaama selvitysmuistio tuli yllättäen ja tilaamatta, mutta siitä huolimatta sille kannattaa antaa tietty arvo.

 

Pirkanmaan päättäjille suunnatulla kyselyllä on lähinnä viihdearvo, joten sen tuloksille ei voi antaa suurta painoarvoa.

 

Miksi veropäätöksen valmistelijat eivät itseohjautuvasti selvittäneet eri energiatuotantomuotojen päästöjä ja niitä kustannusvaikutuksia, jotka eri veromallit aiheuttavat?

 

Toivottavasti päättäjät osaavat arvioida myöhäsyntyisenkin aineiston painoarvon oikein, kun Eduskunnassa lopullisesti linjataan eri energiamuotojen verokohtelu.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Gasum, Fortum, OAO Gazprom, Suomen Valtio, EON Ruhrgas, Pöyry,