Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Sammakon nuijapäät estivät sadettamisen!

Sunnuntai 18.6.2023 - -Esko Erkkilä-

Trekoolimaiden sadettaminen on välttämätöntä näillä helteillä.

 

Onneksi meillä on osittain maan alle aikoinaan rakennettu sadetusverkko, hyvä pumppu ja sen lisäksi sähkönä pörssisähkö, niin sadetuksen perusasiat ovat kunnossa.

 

Aina on kuitenkin haasteita ja jopa vaikeuksia, sillä sammakon nuijapäät estävät sadettamisen, kun ne tukkivat vedenottoputkiston pohjaventtiilin!

 

”Vesi loppui Majajärvestä” huusi eilen keskipoika, kun sadettimet lakkasivat toimimasta vaikka pumppu hurrasi täysillä!

 

Pohjaventtiili piti puhdistaa nuijapäistä vanhalla tiskiharjalla, mutta pahimmillaan homma pelasi vain minuutin ja taas nuijapäät olivat tukkineet pohjaventtiilin.

 

 ************

 

Kaikkeen löytyi kuitenkin ratkaisu ja tässä tapauksessa ratkaisu oli…

 

 

IMG_7966.JPG

 

…kaksi vanhaa marjasiivilää, joista Rouva teki hieman laajemman suojaverkon pohjaventtiilin ympärille!

 

Homma pelasi ainakin parin tunnin verran ja tänään sadettamista on tarkoitus jatkaa ”samoilla säädöillä”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sammakon nuijapäät estivät sadettamisen!, sammakon nuijapäät, nuijapäät, sadettaminen, pohjaventtiili, pohjaventtiilin tukkeutuminen, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi,

Aina se ilahduttaa, kun herukkapensaiden ympäriltä nurmikko on ajettu!

Tiistai 6.6.2023 - -Esko Erkkilä-

Ilahduin eilen, kun totesin, että herukkapensaiden ympäriltä oli nurmikko ajettu – esikoisemme oli saanut ulkosalla talviteloillaan olleen Toron käyntiin ja oli ajanut mökkimme keskeiset nurmikot ”putsikuntoon”!

 

IMG_7899.JPG

 

Ilahduin myös siitä, että suurin osa musta-, puna-, viher- ja valkoherukkapensaista olivat jo ohittaneet kukintavaiheen ja valmiita marjoja oli kasvamassa.

 

Näyttää, että ensi talvenakin aamuiseen marja-annokseeni kuuluu omalla tontilla kasvaneita herukoita!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nurmikoiden leikkaaminen, mustaherukka, punaherukkja, viherherukka, valkoherukka,

Kaverukset Urho Kekkonen ja Kalle Kaihari

Keskiviikko 15.3.2023 - -Esko Erkkilä-

UKK-Seura ry järjesti Tampereella 10.3.2023 kaikille avoimen tilaisuuden, jonka aiheena oli ”Kaverukset Urho Kekkonen ja Kalle Kaihari”.

 

IMG_7399.JPG

 

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Suomen entinen pääministeri ja UKK-Seuran puheenjohtaja Esko Aho.

 

 

IMG_7396.JPG

 

Tilaisuuteen oli saapunut runsaasti väkeä ympäri Suomea ja pirkanmaalaisia edustivat lisäkseni mm. kunnallisneuvos Pirkko Vuolle Ylöjärveltä (vasemmalla), joka teki pitkän poliittisen uran Viljakkalassa sekä tamperelainen Keskusta-aktiivi ja Keskustan kunniajäsen Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen.

 

UKK-Seuralla on tapana kokouksissaan käsitellä Kekkosen kavereita ja nyt oli vuorossa Kalle Kaiharin rooli tamperelaisena yhteiskuntavaikuttajana, urheilumiehenä sekä hyväntekijänä.

 

Oli mielenkiintoinen tilaisuus ja pyrin joskus palaamaan siellä esitettyyn aineistoon – toki minullakin on henkilökohtaisia kokemuksia Kalle Kaiharista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaverukset Urho Kekkonen ja Kalle Kaihari, UKK-Seura ry, ex-pääministeri Esko Aho, kunnallisneuvos Pirkko Vuolle, Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen, Urho Kekkonen, Kalle Kaihari,

Myös mansikkahillo käy mustamakkaran kanssa!

Tiistai 14.2.2023 - -Esko Erkkilä-

Tampereen seudulla Citymarketit pitävät tapanaan muutaman kerran kuukaudessa laittaa Tapolan mustamakkaran tarjoustuotteekseen ja niin oli eilenkin.

 

 

IMG_7074.JPG

 

Cittareiden tarjouksessa mustamakkaran hinta on 5,99 €/kg eli varsin edullista.

 

Puolukkahillo on perinteisesti mustamakkaran kyytipoika, mutta mansikkahillokin käy oikein hyvin.

 

Mustamakkara on parasta suoraan lämpimänä, mutta jääkaapistakin lämmitettynä se on oikein hyvää – myös pakastaminen onnistuu.

 

*************************

Tapolan tehdas sijaitsee Tampereella Lielahdessa ja sieltä saa tehdastuoretta mustaamakkaraa – hinta toki on korkeampi kuin Cittaritarjouksessa!

 

 

Tervetuloa Tampereelle herkuttelemaan mustallamakkaralla!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Myös mansikkahillo käy mustamakkaran kanssa!, mustamakkara, Tapola, Tapolan mustamakkara, Citymarket, puolukkahillo mustamakkaran kanssa,

Nuuttipukki-perinnettä pitäisi virkistää

Perjantai 13.1.2023 - -Esko Erkkilä-

Tänään on Nuutinpäivä ja tämä on perinteisesti se päivä, jolloin joulunaika päättyy kaksikymmentä päivää kestettyään.

 

 

Nuutinpäivä oli entisaikaan monessakin mielessä tärkeä päivä varsinkin agraariyhteiskunnassa ja silloin nuuttipukit olivat liikkeellä.

 

 

Nuuttipukit eivät lapsuusaikanani enää olleet eriskummallisiin vaatteisiin pukeutuneina, vaan he liikkuivat tavallisiin vaatteisiin pukeutuneina.

 

 

Nuuttipukkien keskeinen toiminta oli, että he halusivat ottaa haltuunsa sahtitynnyreiden tapit ja siten varmistavat saavansa viimeiset sahtitilkat sahtitynnyreistä.

 

 

Meillä ei säännöllisesti valmistettu sahtia jouluksi, mutta näin tehtiin naapurissamme Lepomäessä ja olikin luonnollista, että kylämme sahdinystävät kävivät aina Nuutinpäivänä varmistamassa sahdin loppuneen Lepomäen sahtitynnyreistä!

 

 

Sahtiperinteen jatkaminen Jouluna saattaa olla haasteellista, mutta Nuutinpäivän perinteiden elvyttäminen lienee helpompaa!

 

 

Voisiko tässä elvyttämisessä olla rooli omakotiyhdistyksillä?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nuuttipukki-perinnettä pitäisi virkistää, Nuutinpäivä, Nuutinpäivän perinne, sahti, nuutinpäivänä sahtitynnyrin tappi poistettiin, sahtitynnyri, nuuttipukki, nuuttipukit, nuuttipukkiperinne, tammikuun 13. päivä,

Kyllähän se harmitti, kun jouluaattona isä joutui menemään talliin Vappua ruokkimaan ja sillä aikaa Joulupukki ehti käymään!

Lauantai 24.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Näin Jouluaattona tulee mieleen kolmekin jouluaattoa lapsuudestani, kun tapahtui pieniä eriskummallisuuksia.

 

Kahtena varhaisimpina jouluaattoina harmitti Isän puolesta se, kun hän joutui menemään antamaan joulukaurat Vappu-hevosellemme ja pahaksi onneksi sinä aikana Joulupukki kävi meillä!

 

Kolmas eriskummallinen jouluaatto oli se, kun kummitätini oli yksistään käymässä meillä ja silloin Joulupukki poikkesi meillä.

 

Joulupukki oli hieman väsynyt, sillä hän kaatui joulukuusemme kanssa samaan kasaan, mutta joululahjat tulivat kuitenkin jaettua.

 

Joulupukin vierailun jälkeen myös kummisetäni saapui meille ja pientä ohjausta hänelle antoi puolisonsa kummitätini!

 

Hyviä ohjeita ja evästyksiä elämää varten näistä kaikista jouluaatoista kuitenkin sain!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyllähän se harmitti kun jouluaattona isä joutui menemään talliin Vappua ruokkimaan ja sillä aikaa Joulupukki ehti käymään!, Joulupukin käynti, Kaurojen viesti hevoselle jouluaattona, Joulupukki kaatoi joulukuusen,

On ihmeellistä, että Tampereen keskikaupungilla ei ehditä tekemään lumitöitä!

Maanantai 12.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Kartan Tampereen keskikaupungilla käyntiä, mutta joskus siellä on pakko käydä.

 

Tekemättömät lumityöt kasvattivat taas eilen kynnystä lähteä käymään keskikaupungilla, sillä jopa joukkoliikenteen käyttämät pääväylät oli aurattu huolimattomasti tai ei lainkaan!

 

Olin aikoinaan 8 ja puoli vuotta Tampereen Infra Liikelaitoksen hallituksen jäsenenä ja silloin me luottamushenkilöt huolehdimme, että keskikaupungillakin pääsi talvisaikaan liikkumaan.

 

Nyt Tampereen Infra on yhtiöitetty Tampereen Infra Oy:ksi ja entisen liikelaitoksen palvelukyvystä on vain haalea muisto!

 

Tampereen Infra Oy:n hallituksen puheenjohtaja on Petri Olkinuora ja hallituksen jäsenet ovat Ilkka Ojala, Pia Nordström, Pauli Välimäki, Johannes Tossavainen, Heikki Päätalo sekä Pauliina Pasanen.

 

****************************

 

Onneksi meillä Peltolammilla ja Ruokomäenkadulla katujen ja kulkuväylien kunnosta vastaa yksityinen yritys eli Pihahuolto Haapaniemi Oy ja se aurasi eilenkin moneen kertaan asuinalueemme pääväylän eli Ruokomäenkadun!

 

Tampereen Infra Oy:n vastuuhenkilöiden – erityisesti hallituksen jäsenten – kannattaisi tehdä opintomatka Palokalliolle Ruokomäenkadulle!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: On ihmeellistä, että Tampereen keskikaupungilla ei ehditä tekemään lumitöitä!, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Infra Oy, Tampereen Onfra Oy on kirosana asukkaiden kannalta, Pihahuolto Haapaniemi Oy, Ruokomäenkatu, Peltolammi, Palokallio, Tampere,

Romahtaako Ronaldon markkina-arvo Sveitsi-ottelun penkkikomennuksen vuoksi?

Torstai 8.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro eli tuttavallisemmin Cristiano Ronaldo on Qatarin jalkapallokisoissa kisaavan Portugalin maajoukkueen kapteeni.

 

Ronaldo on syntynyt Madeiran saarella sen pääkaupungissa Funchalissa vuonna 1985 eli hän on nyt 37-vuotias.

 

Ronaldolle on vuonna 2014 Funchalissa paljastettu patsas, jota minäkin sain…

 

 

ronaldo.jpg

 

…”kätellä” vuonna 2018.

 

 

Ronaldon patsaan on veistänyt taiteilija Ricarco Veloza prossiin ja sen korkeus on 3,40 metriä ja paino 800 kiloa.

 

Taisi olla toissapäivänä ensimmäisen kerran 14 vuoteen, kun Ronaldo sai maaottelussa penkkikomennuksen ja nyt kysynkin, että romahduttiko Ronaldon penkkikomennus hänen markkina-arvonsa!

 

Lähipäivät näyttävät!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Romahtaako Ronaldon markkina-arvo Sveitsi-ottelun penkkikomennuksen vuoksi?, Ronaldo, Portugalin jalkapallomaajoukkue, Madeira, Funchal, Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, Qatar,

Pihapuut polttopuiksi!

Sunnuntai 27.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Oli vuosi 1988, kun rakensimme omakotitalon Tampereelle ja rakentamistyön ohella istutimme kymmenkunta puuta eri puolille tonttiamme.

 

Puut ovat kasvaneet ylisuuriksi ja monet niistä on jo kaadettu ja ovat päätyneet polttopuiksi.

 

 

IMG_6484.JPG

 

Nyt oli vuorossa mongolianvaahtera, josta ehti muodostumaan tiilikaton, räystäskourujen ja syöksytorvien riesa.

 

 

IMG_6486.JPG

 

Itsetehty sahapukki on mainio polttopuiden sahaamisessa mökillä ja Tampereella!

 

 

IMG_6506.JPG

 

Mongolianvaahtera piti sahata pikkuhiljaa latvasta alkaen ja komeasti puru lensi viimeisiäkin pöllejä sahatessa!

 

 

IMG_6515.JPG

 

Muutaman pesällisen ”hyötypuita” kertyi takkaa ja saunankiuasta varten, mutta ensiksi toki tarvitaan kunnollinen kuivattaminen.

 

 

IMG_6520.JPG

 

Nyt työ on valmis ja mongolianvaahtera on poissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pihapuut polttopuiksi!, mongolianvaahtera, sahapukki, takkapuut, polttopuut, polttopuut saunan kiuasta varten,

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Maanantai 14.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Pasuunakukka kukkii nettitiedon mukaan heinä-elokuussa, mutta meillä kesän (!) ensimmäinen kukinta alkoi eilen eli marraskuun 13. päivänä.

 

 

IMG_6501.JPG

 

Pasuunakukat on aikoja sitten siirretty lasiverannalta autotalliin ja vasta nyt yksi niistä alkoi siellä kukkimaan.

 

Oikein mittasin ja totesin, että pasuunakukalla on pituutta 35 senttiä!

 

***************

 

Piipahdin eilen illalla autotallissa ja siellä vallitsi pasuunakukan hieno tuoksu.

 

Millähän ilveellä saisi pasuunakukat kukkimaan ajallaan? Olenko laiminlyönyt riittävän lannoituksen ja/tai kastelun?

 

No, tärkeintä on kuitenkin se, että pasuuna kukkii ja saa nauttia sen huumaavasta tuoksusta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!, pasuunakukka, pasuunakukan kukinta, pasuunakukan huumaava tuoksu,

Kunnollinen lehtipuhallin mahdollistaa vihreän ja siistin pihanurmikon myös marraskuulla!

Torstai 3.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Olen monesti todennut ja totean taas kerran, että…

 

 

IMG_6413.JPG

 

…kunnollinen lehtipuhallin on omakotitalon omistajan ja puutarhaharrastajan toiseksi tärkein työväline puutarhajyrsimen jälkeen!

 

 

IMG_6426.JPG

 

Risuista ja lehdistä puhdas nurmikko on ilo katsella vielä hämärän tultuakin.

 

********************

 

Viime viikolla omakotitalotontiltamme kertyi kolme kuomullisen peräkärryn kuormaa lehtiä.

 

IMG_6379.JPG

 

Yhden kuorman vein Tarastenjärven jätekeskukselle, jossa…

 

 

IMG_6376.JPG

 

…haravointijäte pystytään purkamaan katoksen alle.

 

 

****************

 

IMG_6418.JPG

 

Koukkujärven jätteenkäsittelykeskus sijaitsee Nokialla ja sinne vein kaksi kuomullista peräkärrykuormaa lehtiä.

 

 

IMG_6382.JPG

 

Koukkujärvellä on koko ajan muitakin haravointijätteen tuojia ja sen huomaa,…

 

 

IMG_6381.JPG

 

…myös niistä lehtikasoista, joita siellä on!

 

 

On ympäristön kannalta tärkeää, että haravointijätteet kuljetetaan Tampereella joko Tarastenjärvelle tai Koukkujärvelle ja niitä ei viedä kottikärryillä lähimetsiin – valitettavasti sitäkin vielä tapahtuu!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunnollinen lehtipuhallin mahdollistaa vihreän ja siistin pihanurmikon myös marraskuulla!, Lehtipuhallin, Tarastenjärven jätekeskus, Koukkujärven jätteenkäsittelykeskus, Tarastenjärvi, Koukkujärvi haravointijäte ei kuulu lähimetsiin, ,

Perunamaata ei pidä perustaa nurmesta kynnetylle alueelle!

Keskiviikko 31.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Sepäntoukat ovat harmillisia perunan tuholaisia, sillä ne kaivelevat perunoihin käytäviä ja tekevät sen vuoksi perunat käyttökelvottomiksi.

 

Sepäntoukkien torjunta on onneksi yksinkertaista, sillä niitä esiintyy sellaisella perunamaalla, joka on juuri kynnetty nurmesta.  Myös juolavehnäinen perunamaa on otollinen esiintymispaikka sepäntoukille.

 

Sepäntoukkien vuoksi perunamaaksi ei koskaan pidä laittaa peltoa, joka on edellisvuonna ollut nurmella.

 

Nurmesta kynnetyllä pellolla on mieluusti ainakin kaksi ensimmäistä vuotta viljeltävä vaikkapa viljaa, sillä niin menetellen sepäntoukkien esiintyminen vältetään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perunamaata ei pidä perustaa nurmesta kynnetylle alueelle!, sepäntoukat, nurmesta kynnetylle alueelle ei perunaa, juolavehnäinen pelto lisää sepäntoukkien vaaraa perunalla,

Avomaankurkkuja pukkaa!

Maanantai 22.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Itsekasvatetut avomaankurkut ovat todellisia herkkukurkkuja, sillä ne ovat ylivertaisia maultaan kaupasta saataviin kasvihuonekurkkuihin verrattuna.

 

 

IMG_6046.JPG

 

Meillä avomaankurkkuja on kasvamassa lavassa ja sitä emme ole tänä vuonna millään tavalla suojelleet!

 

 

IMG_6044.JPG

 

Kurkkuja on poimittava lähes päivittäin, sillä ne kasvat melkein ”silmissä”!

 

 

Avomaalla kasvaneita kurkkuja on pakko säilöä herkkukurkuiksi talven varaksi, sillä eihän tuollaista määrää isokaan perhekunta pysty päivittäin syömään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Avomaankurkkuja pukkaa!, avomaankurkut, herkkukurkut, kurkkulava,

Nyt luonto tarjoilee parastaan trekoolilta ja metsästä!

Tiistai 9.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Muutaman päivän poissaolo mökkimaailmasta ja paluu sinne on merkinnyt melkoista luonnon tarjoamia syyskesän herkkuja trekoolilta ja metsästä!

 

 

IMG_5962.JPG

 

Kurpitsat ovat kasvaneet parhaimman kokoisiksi ja oli aika niiden sadonkorjuulle.

 

 

IMG_5964.JPG

 

Myös avomaankurkut olivat kasvaneet korjuukuntoisiksi.

 

 

IMG_5965.JPG

 

En ole Viljakkalan Majajärvellä milloinkaan saanut marjaämpäriini niin korkealaatuisia mustikoita kuin eilen.  Harmillista, että paras mustikkapaikka jäi poimimisen osalta ”vaiheeseen”, kun piti veneellä soutaa takaisin omalle rannalle!

 

 

IMG_5967.JPG

 

Hienon sadonkorjuupäivän päätteeksi poimin muovisangollisen viherherukoita!

 

 

Olipa eilen varsinainen sadonkorjuupäivä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt luonto tarjoilee parastaan trekoolilta ja metsästä!. kesäkurpitsa, kurpitsa, avomaankurkku, mustikka, viherherukka,

"Joka köyhää armahtaa, se lainaa Herralle"

Sunnuntai 7.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Vihkikirkkoni Kälviän kirkon kellotapulin ovien oikealla puolella sijaitsee vaivaisukko, jonka on veistänyt suntio Erkki Lassila vuonna 1820.

 

 

IMG_5951.JPG

 

Vaivaisukon raha-aukon alapuolella on kehotus…

 

…”Joka köyhää armahtaa, se lainaa Herralle”

 

 

Vaivaisukko on siis jo 202 –vuotias!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Joka köyhää armahtaa se lainaa Herralle". Kälviä. Kälviän kirkko. Kälviän kellotapuli, Kälviän vaivaisukko. Kälviän suntio Erkki Lassila,

Herukoiden sadonkorjuu alkoi myös tänä vuonna valkoherukan poimimisella!

Tiistai 2.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Meillä on kasvamassa valko-, puna- viher- sekä mustaherukkaa ja sadonkorjuun aloitimme tänäkin vuonna valkoherukan poimimisella.

 

 

IMG_5869.JPG

 

Valkoherukka on punaherukan geneettinen muunnos, sillä siitä puuttuu punaherukan punaisen värin aiheuttama geeni.

 

Käytämme valkoherukkaa aamupalalla marjaseoksen osana ja siihen se sopiikin vallan hyvin.

 

****************

 

IMG_5871.JPG

 

Toisena herukkana sain eilen poimittua punaherukan ja siitä kokonaissatomme oli meille aivan riittävä eli hieman yli kymmenen kiloa.

 

Tänä vuonna punaherukat kasvoivat hyvin ja olivat laadukkaita.

 

 

***********************

 

Viher- sekä mustaherukat eivät ole vielä kypsyneet ja ne saavatkin odottaa poimintaa vielä viikon verran.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Herukat, herukkasadonkorjuu, herukoiden poiminta, valkoherukka, punaherukka, viherherukka, mustaherukka, marjaseos aamupalalla,

Verkotinko turhaan?

Sunnuntai 24.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Mustaherukka, viherherukka sekä valkoherukka ovat herukkaharrastajan kannalta ”helppoja” kasvatettavia, sillä niiden riesana eivät ole rastaat.

 

Punaherukka puolestaan on sellainen, että se kiinnostaa räkättirastaita ja mustarastaita.

 

Olen kantapään kautta oppinut, että punaherukkapensaat on verkotettava, jos aikoo niistä satoa saada.

 

IMG_5785.JPG

 

 

IMG_5786.JPG

 

 

IMG_5787.JPG

 

Oma hommansa verkottamisesta on, mutta tavallisina vuosina se on välttämätöntä.

 

***

 

Tänä vuonna räkättirastaat hävisivät ”kuin tuhka tuuleen” ja syynä oli ilmeisesti se, että metsissä on nyt runsaasti mustikoita eli räkättirastasarmeijat ovat siirtyneet metsiin.

 

Mielessä kävi, että jättäisin punaherukkapensaat verkottamatta, mutta näin en kuitenkaan tehnyt, vaan halusin pelata varman päälle, jotta myös ensi talvena joka-aamuisessa marja-annoksessani olisi myös punaherukoita!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Herukkapensaiden verkottaminen, mustaherukka, viherherukka, valkoherukka, punaherukka, joka-aamuinen marja-annos, räkättirastaat, mustarastaat,

Ryhmissä kasvattaminen tuo näyttävyyttä!

Perjantai 22.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Elämme parhaillaan kukkarunsautta ja vallitseva kukkarunsaus tuo mieleen sen, että kukkaryhmien muodostaminen lisää kaikkien kukkien näyttävyyttä.

 

Tässä muutama näyte kukkarunsaudesta, jotka tapasin eri puolilla mökkitonttiamme:

 

 IMG_5783.JPG

 

Ritarinkannusta meillä on ryhmänä sinisenä versiona…

 

 

IMG_5782.JPG

 

…ja on toki myös valkoinenkin versio, mutta se ei ole vielä muodostanut ryhmää.

 

 

IMG_5603.JPG

 

Kurjenkello on kauneimpia luonnonkukkia ja olen monesti ajatellut, että myös niistä pitäisi muodostaa kunnollinen ryhmä!

 

 

IMG_5583.JPG

 

Päivänkakkarasta olen muodostanut ryhmän mansikkamaan eräälle kulmalle ja onhan sekin ryhmänä näyttävä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ryhmissä kasvattaminen tuo näyttävyyttä!. kukkien ryhmäkasvatus, ryhmäkasvatus, ritarinkannus, kurjenkello, päivänkakkara,

Varma sateentuoja!

Maanantai 18.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Jatkan tänään hautausmaamuistelojani ja muutan Espoon tuomiokirkon hautausmaalta Viljakkalan hautausmaalle.

 

Viljakkalan hautausmaalla on lukemattomia minulle tuttujen hautoja ja eräs niistä on…

 

 

pitajanneuvosvainomyllymaki.JPG

 

…Myllymäen sukuhauta.

 

Vaikka Myllymäet asuivatkin kirkonkylässä, heillä oli maa- ja metsäpalsta rajanaapurinamme – metsäpalsta on yhä edelleen suvun omistuksessa.

 

Naapurimme Väinö Myllymäki on Viljakkalan ensimmäinen pitäjänneuvos ja aiheesta, sillä hän oli Viljakkalassa arvostettu kunnallismies.

 

Väinö Myllymäki kävi usein tarkastelemassa tiluksiaan ja aina hän pysäköi autonsa – Skoda, jonka rekisterinumero oli TC-655 – keskelle pihaamme.

 

Isäni ja Väinö Myllymäki olivat sotakavereita ja lukemattomat ovat ne kerrat, jolloin nuo sotakaverukset taistelivat vaikkapa Lempaalassa sijaitsevalla Munakukkulalla; joskus pääsin käymään Munakukkulalla ja heti tunsin paikan niiden keskustelujen perusteella, jotka Väinö Myllymäki ja isäni olivat aikoinaan meidän pirtissä käyneet.

 

Meillä ja naapureissamme oli tuttu juttu siitä, että milloin Myllymäet saapuvat palstalleen heinäntekoon, niin sadesää on varma!

 

Pitäjänneuvos Väinö Myllymäki oli minulle henkilökohtaisesti merkittävä henkilö, sillä hän patisti minua aktiivisesti jatko-opinnoille perusopintojeni jälkeen!

 

Muisteloni pitäjänneuvos Väinö Myllymäestä ovat vahvasti myötäsukaiset!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Varma sateentuoja!, pitäjänneuvos, pitäjänneuvos Väinö Myllymäki, Väinö Myllymäki, Lempaala, Munakukkula, Munakukkulan taistelut,

Nyt mansikat ovat suojassa räkättirastailta!

Maanantai 11.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Yleensä verkotamme omatarvemansikkamaamme juhannuksena, mutta kasvukausi on nyt niin paljon myöhässä, että vasta toissapäivänä teimme tuon homman.

 

 

IMG_5597.JPG

 

Mansikkamaan verkottaminen on tavallisesti hermoja raastavaa hommaa, mutta nyt tuo homma sujui kohtuullisesti.

 

Tavanomaisia huudahduksia verkottamisessa ovat mm. nämä:

 

"Kiristä nyt sitä!"

 

"Älä vedä sinnepäin!"

 

"Nosta nyt kunnolla"

 

"Ekkö sää ny usko!"

 

"Odota ny mua!"

 

 

********************

 

IMG_55982.JPG

 

Mansikkamaa siis on paketissa ja seuraavaksi verkkoja pitää levittää muutaman punaherukkapensaan ylle ja erityisen tärkeää on pensasmustikkamaiden verkottaminen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mansikkamaiden verkottaminen, räkättirastaat, punaherukkpensaiden verkottaminen, pensasmustikkamaan verkottaminen, verkottaminen,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »