Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Juuresten viljely työllistää vielä talvellakin!

Lauantai 15.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Juuresten viljeleminen työllistää ympäri vuoden ja siitä sain jälleen kokemusta, kun eilen kävin noutamassa perunoita, porkkanoita, palsternakkoja sekä kyssäkaaleja mökin kellarista.

 

Juurekset ovat säilyneet hyvin ja varastointitappiota ei ainakaan vielä ole tullut.

 

Juuresten noutaminen on aina hikinen homma, sillä emme aurauta mökkitiemme viimeistä sadanviidenkymmenen metrin pituista pätkää, joten tuo matka pitää kahlata umpihangessa.

 

 

IMG_4809.JPG

 

Olishan noita voinut enemmänkin noutaa, mutta kyllä näidenkin noutamisessa hiki nousi pintaan.

 

 

IMG_4808.JPG

 

Lumi oli laskenut niin paljon, että pystyin peruttamaan hankiosuudella pikkuisen pätkän ja se lyhensi juurikkaiden kantomatkaani.

 

************************

Meiltä aikoinaan pakkolunastettiin neljä hehtaaria Majajärven liikennepaikan alle ja nyt taas pohjoisen suunnasta kohti etelää matkannut puutavarajuna joutui odottamaan ohittavaa pikajunaa.

 

Tavarajunien odotteleminen pitäisi saada loppumaan Tampereen ja Seinäjoen välillä ja sehän onnistuu vain sillä, että koko matkalle rakennetaan kaksoisraiteet!

 

Kannatan kaksoisraiteiden rakentamista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juuresten viljely työllistää vielä talvellakin!, juurekset, peruna, porkkana, palsternakka, kyssäkaali, kaksoisraide Tampere-Seinäjoki -radalle, Majajärven liikennepaikka,

Juuressadot on korjattu!

Sunnuntai 17.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Palsternakka on juureksista viimeinen, joka korjataan pellolta kellariin – eilen saimme tehtyä palsternakan sadonkorjuun!

 

 

palsternakat2021.jpg

 

Palsternakkasadosta muodostui kaikkien aikojen paras ja laadultaan erinomainen.

 

Tavallisesti joudumme lajittelemaan palsternakat kolmeen laatuluokkaan eli isot, keskikokoiset ja rääpäleet, mutta nyt rääpäleitä ei tullut lainkaan.

 

********************

Yleensä palsternakan sadonkorjuu sekä uuden kasvuston kylväminen tapahtuvat samoihin aikoihin, mutta nyt siirrän palsternakan kylvämisen ensi kevääseen.

 

Syynä kevätkylvöisyyteen on nyt saatu huippusato, sillä se saatiin kevätkylvöisestä kasvustosta!

 

Kylvin kyllä palsternakkaa viime syksynä, mutta kylvös epäonnistui ja jouduin jyrsimään kylvökseni keväällä ja turvautumaan kevätkylvöön.

 

Syyskylvöinen palsternakka pitää kylvää myöhään syksyllä ja ilmeisesti kylvin siemenet liian aikaisin ja sen vuoksi syyskylvöni epäonnistui.

 

No, helpottaahan tuo palsternakan kevätkylvöön siirtyminen syystyöruuhkaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juuressadot on korjattu!, perunan sadonkorjuu, porkkanan sadonkorjuu, punajuuren sadonkorjuu, palsternakan sadonkorjuu, porkkanan ja palsternakan voi kylvää syksyllä,

Kummastelen, kun perunaa kutsutaan jossain päin Suomea kusiastiaksi!

Torstai 23.9.2021 - -Esko Erkkilä-

On nämä Suomen murteet ihmeellisiä ja eräs ihmeellisyyksistä on se, että jossain päin Suomea perunoita kutsutaan potuiksi!

 

Toki pottu on minullekin tuttu termi, sillä entisaikaan potuksi kutsuttiin Viljakkalassa sitä yöastiaa, johon kustiin eli olen tottunut, että…

 

 

…kusiastiaa kutsutaan potuksi!

 

**********************

Pottaa ja pottua ei pidä sekoittaa, sillä potta on se pikkulasten käytössä oleva emalinen ja nykyään pääosin muovinen astia, johon pikkupenskat tekevät tarpeensa.

 

Minulle perunat ovat pernoita, mutta ei missään tapauksessa pottuja!

 

 

-Esko Erkkilä-

4 kommenttia . Avainsanat: Pottu on kusiastia, Potta on eri asia kuin pottu, Peruna on peruna ja ei mikään pottu,

Kyllä peruna vaatii kosteutta myös kasvukautenaan!

Torstai 2.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Vanha kansa sanoo, että peruna tarvitsee vettä vain keitettäessä.

 

Rohkenen olla asiasta eri mieltä ja perusteluina käytän viime kesän viljelytekniikkaamme, lähipäivien taannoisia runsaita sateita sekä eilen aloittamaani perunan sadonkorjuuta!

 

En ole kummoinenkaan perunan viljelytekniikan asiantuntija, mutta kun perehdyin pintapuolisesti perunan viljelytekniikkaan, totesin;

”veden puutteen olevan kaikkein yleisin syy pieneen perunasatoon ja sen vaikuttavan myöskin sadon laatuun monin tavoin negatiivisesti”.

 

Asiantuntijat toteavat, että vedellä on aivan ratkaiseva vaikutus sadonmuodostukselle.

 

IMG_3048.JPG

 

Hämmästyin eilen perunoidemme suuresta mukulakoosta. (Talouspaperirulla mittatikkuna).

 

Viljelytekniikkamme on tavallaan vahingossa osunut kohdalleen, sillä punajuurten, valkosipulien sekä palsternakan sadettaminen on kesän aikana yltänyt perunamaalle saakka!

 

Pitää kai jatkossa ottaa sadetusohjelmaan myös perunamaan sadettaminen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyllä peruna vaatii kosteutta myös kasvukautenaan!, peruna tarvitsee vettä vain keitettäessä,

Omalta maalta kaivetut kesän ensimmäiset uudet perunat ovat todellinen herkku!

Tiistai 29.6.2021 - -Esko Erkkilä-

Eilen oli se päivä, jolloin ruokapöydässämme oli kesän ensimmäisen kerran omalta maalta kaivettuja uusia perunoita!

 

 

IMG_2201.JPG

 

Uusissa perunoissa on niin olematon kuori, että se lähtee pois, kun perunoita pyörittää voimakkaasti vähällä vedellä kepakolla muovisangossa!

 

On selvää, että mukana pitää olla kaikenkokoisia uusia perunoita.

 

Kaupasta tai toriltakaan ostetut uudet perunat eivät ole läheskään samanlaisia herkkuja kuin omalta maalta saadut uudet perunat!

 

No, ihmekös tuo, kun oman maan uusien perunoiden ”matka” pellolta keittämisen kautta ruokapöytään kestää vain vartin verran!

 

Tätä herkkua meillä tullaan nauttimaan nyt ainakin parisen kuukautta!

 

 
-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Omalta maalta kaivetut kesän ensimmäiset uudet perunat ovat todellinen herkku!, uudet perunat, kesän ensimmäiset uudet perunat,

Tiukoille se menee!

Keskiviikko 31.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Eilen laitoimme multaan hyvinitäneet pussiperunoiden mukulat ja odotamme, että saamme omasta maasta uusiaperunoita Juhannuksena.

 

Tiukoille menee, mutta mahdollista se on.

 

 

IMG_1553.JPG

 

Tilannetta helpottaa, että Rosamunda-lajikkeella idut olivat hyvin kehittyneitä. Toki Rosamunda ei ole varsinainen varhaisperunalajike, mutta se saa nyt kelvata.

 

 

IMG_1554.JPG

 

Styrox-laatikoissa olevat mukulat viettävät nyt aikaansa Vappuun saakka lasiverannalla ja niiden päällä on moninkertainen harsotus.

 

Pussiperunoiden istuttaminen lopullisille kasvupaikoilleen pyritään hoitamaan Vappuna ja silloin laitamme pussiperunoiden päälle nelinkertaisen kevytpeiton – kevytpeitot saavat olla perunavakojen päällä parisen viikkoa ja sen jälkeen ne poistetaan.

 

Nelinkertainen kevytpeite merkitsee, että perunantaimet ovat keltaisia, mutta vankkoja.

 

Toukokuun puolivälin tienoilla perunamaan vaot ”ajetaan”, jotta rikkaruohot eivät pääse hankaloittamaan pussiperunoiden kasvamista.

 

 

Onhan tämä taas hieno lähtölaukaus kesän 2021 kasvukauteen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pussiperunat, varhaisperunat,

Nyt on aika nauttia kesän viljelyhommien sadosta!

Sunnuntai 7.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Hanget on korkeat nietokset sekä pakkanen paukkuu, mutta nyt on aika palata kesäaikaan ja nauttia kesäisten viljelytoimenpiteiden sadosta!

 

Minulla oli eilen kunnia etsiä autotallissa olevien hiekkasaavien kätköistä porkkanoita, palsternakkoja sekä punajuuria, jotta Rouva pystyi valmistamaan niistä herkullisia uunijuureksia. Uunijuuresten joukkoon kuorin myös perunoita, mutta niitä emme säilytä hiekkasaaveissa.

 

 

IMG_1382.JPG

 

Kuorimani palsternakat ja porkkanat olivat kunnon kokoisia – viime kesänä meillä oli kasvussa porkkanoita, jotka ovat tukevia ja eivät niinkään tavallisen porkkanan muotoisia – laadukkaita ne kylläkin ovat.

 

 

IMG_1383.JPG

 

Viime kesän punajuuret ovat sopivan kokoisia ja hyvin ne ovat säilyneet hiekkapedillä.

 

 

IMG_1387.JPG

 

Kolme pellillistä uunijuureksia oli päivän saalis ja saaliista jäi suurin osa seuraavien päivien murkinaksi.

 

 

Näin pakkasten keskellä osaa antaa arvoa niille kesän viljelytoimenpiteille, joiden ansiosta nyt riittää porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta sekä perunaa omasta maasta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uunijuurekset, peruna uunijuureksena, porkkana uunijuureksena, punajuuri uunijuureksena, palsternakka uunijuureksena, juuresten hiekkapeti, juuresten varastointi hiekassa,

"Ennen kaikki oli toisin"!

Keskiviikko 12.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Juttuni otsikko on kaikille tuttu ja sisältää ajatuksen, että kaikki oli ennen paremmin kuin nyt.

 

Käytän tässä tuota samaa sanontaa ja tarkoitan, että joissakin asioissa asiat ovat nyt paremmin kuin ennen!

 

Otan kolme esimerkkiä:

 

1.    Hyttyset

Hyttysiä ei tänä kesänä ole näkynyt oikeastaan lainkaan eli siltä osin asiat ovat tänä kesänä olleet täysin toisin kuin edelliskesinä!

 

En pysty tämän asian osalta liittämään tähän kohtaan edes kuvaa, sillä hyttysiä ei kertakaikkiaan ole!

 2.    Perunarutto

 

Aikaisempina vuosina – ainakin meillä – perunarutto on iskenyt perunanvarsiin jo juhannuksen tienoilla, mutta nyt yhä edelleen perunakasvustot kasvavat ”täysillä” ja perunarutosta ei ole tietoakaan.

 

Siemenperunoistakaan ei voi olla kyse, sillä kaikki meillä kasvava peruna on istutettu omalla siemenperunalla eli sillä samalla, joka kaikkina aikaisempina vuosina on ollut perunaruton riivaamaa!

 

Kyse ei voi olla myöskään ruttoruiskutuksista, sillä niitä en ole tänä vuonna harrastanut lainkaan!

 

IMG_9589.JPG

 

Terveestä ja ruttovapaasta perunamaasta on helppo saada kuvia ja siitäpä tämä eilen illalla toisesta perunamaastamme ottamani kuva!

 3.    Rastaat ja ”paskonärhit” eivät ahdistele puutarhamarjoja ja kirsikoita

 

Aikaisempina vuosina kaiken maailman rastaat ja paskonärhit ovat olleet suuri ongelma trekoolimaiden herukkapensaille ja kirsikoille, mutta nyt on ollut ja on yhä edelleen toisin!

 

IMG_9088.JPG

 

Emme ole tänä vuonna lainkaan verkottaneet kirsikkapuitamme, mutta siitä huolimatta kirsikkamme ovat saaneet kasvaa täysin kypsiksi sekä Tampereella että mökkimaailmassa.

 

Kirsikoiden osalta ainoa ongelma on se, että kirsikkapuumme ovat kasvaneet ”liian suuriksi” ja se aiheuttaa suuria ongelmia sadonkorjuulle!

 

*****************

 

Oletan, että hyttysten ja perunaruton poissaolot liittyvät kevätkesän kuiviin olosuhteisiin – lähipäiville ennustetut hellepäivät varmistavat, että hyttyset ja perunarutto pysyvät poissa myös lähipäivät!

 

Todella hyvät ja runsaat metsämarjojen määrät metsissä ovat pitäneet nuo rastaat ja paskonärhit poissa trekoolimaiden pensaista ja puista.

 

Toistan siis:

 

”Ennen  kaikki oli toisin”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Ennen kaikki oli toisin"!, Hyttyset ovat poissa, perunarutto, räkättirastaat, räkättirastaat ja paskonärhit,

Onneksi rajat ovat elintarvikevienninkin osalta avoinna Ruotsiin!

Sunnuntai 19.7.2020 - -Esko Erkkilä-

Mökkimaailmassamme olemme onnistuneet kasvattamaan laadukasta uutta perunaa, jonka lajikkeena pääosin on Siikli.

 

Siikli on helppo tunnistaa, sillä sen pinnalla olevat ”silmät” ovat hyvä tuntomerkki.

 

Käytämme perunamme ja myös varhaisperunamme itse, mutta eräälle mökkimme naapuriperheelle toimitamme sitä herkkuperunaksi.

 

 

IMG_8957.JPG

 

 

On jo vuosia, kun varhaisperunamme päätyi Ruotsin vientiin ja sen vuoksi olikin mukavaa, kun taas eilen runsas viisi kiloa Siikli-varhaisperunaamme päätyi Ruotsiin matkaavan naapuriperheemme mukaan.

 

 

Voitte uskoa, että Rouva on tyytyväinen, kun hän on taas kerran pystynyt tuottamaan vientiin kelpaavaa varhaisperunaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Onneksi rajat ovat elintarvikevienninkin osalta avoinna Ruotsiin!, ruokaperunaa Ruotsiin, varhaisperunaa Ruotsiin, Siikli, ruokaperunalajike Siikli, Siikliä Ruotsiin,

Krouvisti, mutta toisaalla puolestaan pinseteillä!

Maanantai 6.7.2020 - -Esko Erkkilä-

Elämme hyvän joukkoa heinäkuuta ja me viherpeukalot olemme saaneet istutukset sekä kylvökset tehtyä – nyt meillä on vuorossa istutuksemme ja kylvöstemme rikkakasvien kitkeminen.

 

Rikkakasvien eli paskaruohojen kitkeminen ei ole mitään mieluista työtä, mutta edes jonkinmoisen sadon varmistamiseksi se on tehtävä.

 

Meillä on Rouvan kanssa tietty työjako trekoolikasvien hoitamisessa ja lämmitti, kun hän tässä muutama päivä sitten totesi, että olen hoitanut leiviskäni hyvin!

 

 

On kieltämättä todettava, että olen kontannut trekoolimaitamme aktiivisesti ja pyrkinyt pitämään paskaruohot kurissa.

 

**********************

 

IMG_87442.JPG

 

Istutimme talviperunat Kustaan-päivänä ja niiden osalta rikkaruohojen perkaaminen oli oikeastaan helppo homma ja sen sai tehdä krouvistikin, sillä perunanvarret olivat kehittyneet mukavasti. Tuskin tänä kesänä enää tarvitsee toista kertaa konttailla perunamaalla paskaruohoja kitkemässä!

 

 

IMG_8746.JPG

 

 

Tillinkylvömme viivästyi, mutta ei mielestäni suurta huolta, sillä tillimme kasvaa hyvää vauhtia.

 

Tillin osalta paskaruohojen kitkeminen on tyystin toisenlaista hommaa, kuin perunamaalta kitkeminen, sillä tillien joukosta rikkaruohojen kitkeminen on tarkkaa hommaa.

 

Ei tillimaan rikkaruohojen perkaamisessa ihan pinsettejä tarvita, mutta tarkkaa hommaa se kuitenkin on!

 

Perunamaan ja tillimaan perkaamisessa näkee konttaustyönsä tulokset ja se trekoolihommissa parasta onkin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perunamaan rikkaruohot, tillimaan rikkaruohot, rikkaruohojen perkaaminen,

Se oli perunantaimien istutuspäivä eilen!

Perjantai 22.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Julkisuus on riemastunut, kun Katri Kulmuni taannoin totesi, että on aika perunantaimien istuttamiselle.

 

Mielestäni tuossa toteamisessa ei ole mitään kummallista, sillä meillä perunataimia on istutettu jo yli kaksikymmentä vuotta ja niin tapahtui myös eilen.

 

 

IMG_8062.JPG

 

Perunat tapaamme esikasvattaa laatikoissa.

 

 

IMG_8061.JPG

 

Laatikoista esikasvatetut perunantaimet siirretään sitten aikanaan viherpeukalon monityövälineeseen eli penskojen laskettelupulkkaan…

 

 

IMG_8058.JPG

 

…josta ne yksitellen istutetaan hyvinlannoitettuun perunanvakoon.

 

 

IMG_8060.JPG

 

Tänä vuonna perunantaimet olivat viileän kevään ansiosta kasvattaneet harvinaisen hyvän juuriston, joten satotoiveet ovat kohdallaan, vaikka perunantainten istuttaminen siirtyikin tänä vuonna tavallista myöhemmäksi.

 

 

IMG_8063.JPG

 

On komeita ja elinvoimaisia perunantaimia!

 

 

IMG_8064.JPG

 

 

Viitisenkymmenelle rivimetrille riitti perunantaimia ja…

 

 

IMG_8065.JPG

 

…kun niiden päälle laitoimme kolminkertaisen kevytpeitekerroksen, toiveissa on saada heti juhannuksen jälkeen uusia perunoita omasta maasta!

Kevytpeitteet saavat olla paikoillaan kolmisen viikkoa!

 

On selvää, että myöhemmin kevään edetessä istutamme siemenperunat, joiden sato sitten aikanaan talvella täyttää perunantarpeemme!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perunantaimien istuttaminen, pussiperunat, varhaisperunat, Katri Kulmuni,

Nyt on siemenperunoiden nostamisen aika!

Torstai 30.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Perunat ovat kaupoissa halpoja, mutta ne ovat kuitenkin vain hätävara meille, joilla on mahdollisuus itse viljellä omilla maillamme perunaa.

 

Varhaisperunaksi viljeltävät siemenperunat ovat jo ainakin meillä kasvamassa turpeessa ja heti Vapun jälkeen ne istutamme kasvupaikoilleen – tavoitteena on, että juhannusperunat saataisiin omalta pellolta!

 

Syksyllä korjattavat ruokaperunat ovat korkeintaan vasta idätysvaiheessa ja osa siemenperunoista on vielä ”talviteloillaan” kellarissa.

**************

 

Ruokavirasto, joka aloitti toimintansa 1.1.2019, kun Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto sekä osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta yhdistettiin uudeksi virastoksi linjaa yksiselitteisesti, että sekä perunan kotitarveviljelijät että alan ammattilaiset käyttävät perunamaallaan vain sertifioitua eli tarkastettua siemenperunaa.

 

Noudatan Ruokaviraston ohjetta vain siltä osin, että…

 

 

IMG_7802.JPG

 

…ostin viisi kiloa sertifioitua Annabelle-siemenperunaa.

 

 

*************

 

 

Siikli on eräs valtalajikkeistamme ja tukeudumme sen osalta pääosin omaan siemeneen, mutta…

 

 

IMG_7717.JPG

 

…toki hankin sitä kymmenen kiloa myös perunan ”hovihankkijaltani” Arheniukselta! Arhenius istuttaa joka vuosi Siiklinsä sertifioidulle siemenellä, joten hänellä lajikekanta on aina ”tuoretta”!

 

 

IMG_7727.JPG

 

Siikli on helppo tunnistaa ”silmistä”, jotka ovat luonteenomaisia vain Siiklille.

 

 

IMG_7803.JPG

 

 

Erikoisuutena meillä on viljelty jo kymmenkunta vuotta sinistä perunaa eli lajikenimeltään ”Blue Congo”. Se on erikoislajike, jolla saadaan tavallisiin perusruokiin uutta, iloista väriä. Mallon väri on raakana violetti, mutta keitettynä sen väri muuttuu kohti sinistä. Mikrossa, höyryssä tai uunissa kypsennettäessä väri pysyy voimakkaampana.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt on siemenperunoiden nostamisen aika!, Annabelle-simnpruna, Siikli-perunalajike, Blue Congo-peruna, siemenperuna,

Perunannostotalkoot olivat 1950- ja 1960-luvuilla suuri tapahtuma maaseudulla

Perjantai 20.9.2019 - -Esko Erkkilä-

IMG_4544.JPG

 
 

Liitän tämän jo eilen perunannostokoneesta julkaisemani kuvan tämän juttuni aloituskuvaksi.


 
 
Perunannostotalkoot olivat entiseen aikaan meillä Viljakkalan Hanhijärvenkulmalla suuri ja merkittävä tapahtuma.
 
 
Tuo kuvassa oleva perunannostokone oli alkujaan neljän tilan yhteinen perunanostokone ja kotitilani Välimäki oli yksi sen neljästä omistajista.
 
 
Muita omistajatiloja oli kolme ja tuolla – silloin hevosvetoisella – perunannostokoneella nostettiin aina syksyisin talkoilla neljän tilan perunat.
 
 
Hevosvetoisena tuo perunanostokone oli kahden hevosen vetämä ja vetohevosina olivat yleensä meidän Vappu ja Hietamäen Urpo.  Sopuisten parihevosten ohjastajana toimi kummisetäni Uuno Hietamäki.
 
 
Uuno oli taitava hevostenkäsittelijä ja tulosta syntyi.
 
 
Perunat lensivät hajalleen perunamaalle ja niiden poimijoita oli aina monta henkilöä.
 
 
Perunat poimittiin perunakoppiin ja niistä ne kaadettiin joko perunasäkkeihin tai perunalaatikkoihin, jotka sitten ajomiehet ajoivat kellareihin tai perunakuoppiin – meillä oli kellari ja mulla osakkailla perunakuoppa.
 
 
Perunakuormien ajohevosina toimivat joko Borgin Sutki tai Lepomäen Alli – molemmat oikein virkkuja hevosia ja eivät sen vuoksi soveltuneetkaan parihevosiksi.
 
 
Peruna-ala oli tuohon aikaan jokaisella tilalla varsin suuri, sillä elintarvikekäytön lisäksi peruna oli tärkeä myös lehmien päivittäisessä ruokinnassa – lehmien perunat piti huolellisesti halkoa, sillä kokonaisia perunoita ei saanut antaa lehmien syötäväksi.
 
 
Perunanostotalkoot suoritettiin yleensä tila per päivä –periaatteella, joten perunanostotalkoot kestivät yleensä neljä päivää.
 
 
Siihen aikaan ei saanut kansakoulusta perunannostolomaa ja monesti harmittelinkin, että pääsin kotiin vasta perunanostotalkoiden loppuvaiheiseen tai joskus perunat oli jo nostettu, kun pääsin koulusta.
 
 
Niin, tuon hevosvetoisen perunanostokoneen muuttaminen traktorivetoiseksi tapahtui Viljakkalassa Olavi Heinosen pajalla joskus 1970-luvun alussa!
 

 

Mukavia muistoja tuosta perunannostokoneesta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perunanosto, perunanostokone, perunanosto 1950-luvulla, perunanosto 1960-luvulla, kansakoulu, perunannostoloma, hevosvetoinen perunannostokone, traktorivetoiseksi muutettu perunannostokone,

"Pernak kuoppaaj ja ämmäp pirttiin"?

Torstai 19.9.2019 - -Esko Erkkilä-

…on vanha viljakkalalainen sanonta, kun perunannosto on saatu tehtyä.
 
 
Sain eilen illansuussa viimeiset perunat nostettua, mutta mitään mahdollisuutta ei vielä ole naistenkaan siirtyä pirttihommiin, sillä niin paljon sadonkorjuukiireitä riittää.
 
 
 
Perunasato oli meidän mökkiviljelyksillä ”kaikkien aikojen” paras laadultaan ja erityisesti määrältään.
 
 

Pieni kuvakertomus aiheen tiimoilta:


 
 
 
IMG_4531.JPG
 
 
Perunaviljelyksemme tapahtuivat kymmenen metriä pituudeltaan olevissa perunapenkeissä ja jokaisesta perunapenkistä saimme vihanneslaatikollisen perunoita.

 
 
Nämä ovat Timo-lajiketta ja vaikka Timo yleensä onkin suurikokoinen lajike, niin nämä ovat tavallistakin suurempia.

 
 
Timo on Suomen suosituin varhaisperunalajike ja sitä se on myös meillä.

 
 
 
IMG_4534.JPG
 
 
Perunankorjuu kesti minulla monia päiviä ja tässä nämä ovat jo kellarissa odottamassa talvea.

 
 
 
IMG_4538.JPG
 
 
Kalustovajassa esikuivatamme perunat ja vasta sen jälkeen viemme ne kellariin.

 
 
 
IMG_4542.JPG
 
 
Myös puuvajassa kuivatamme perunoita ennen kellariin kuljettamista.

 
 
 
IMG_4537.JPG
 
 
Punakuorinen Rosamunda kasvoi tänä vuonna oikein maksi-kokoon ja se sopiikin sen käyttötarkoitukseen hyvin, sillä Rosamunda on mainio muusiperuna ja sopii oikein hyvin myös uuniperunaksi.

 
 
 
IMG_4533.JPG
 
 
Yksinkertainen oli minun ”perunannostokoneeni”!

 
 
 
IMG_4543.JPG
 
 
Monet kutsuvat perunakouraa perunakuokaksi ja on meilläkin yksi sellainen eli oikealla.

 
Viljakkalassa perunakouraa kutsutaan ”pernakouraksi” ja niitä tässäkin kuvassa kaksittain!

 
 
 
IMG_4544.JPG
 
 

On meillä mökkimaailmassa perunannostokonekin, mutta se vaatisi hieman laittamista. Nyt se toimii tontinkulmalla opasteena toivottamassa mökkivieraat tervetulleiksi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Pernak kuoppaaj ja ämmäp pirttiin", perunannosto, Timo on Suomen suosituin varhaisperunalajike, Rosamunda, Rosamunda on mainio muusiperuna, Rosamunda on hyvä uuniperuna, Hyvä perunasato vuonna 2019,

Perunasta on tulossa määrältään sekä laadultaan ennätysmäinen sato!

Keskiviikko 4.9.2019 - -Esko Erkkilä-

Vuodet eivät ole veljeksiä ja tänä syksynä Viherpeukalo voi todeta, että onneksi, sillä ainakin perunasta näyttää kähkeytyvän aivan erinomainen sato määrältään ja myös laadultaan.

 

 

Perustan tietämykseni siihen kokemukseen ja tietoon, jonka sain eilen Viljakkalan Majajärven mökkitontillamme, kun iltamyöhään saakka yhdessä Rouvan kanssa kuhkimme perunamaallamme.

 

 

Viljakkalan Seurojentalolla järjestetään ensi lauantaina eli 7.9.2019 ”Läheltä Sinulle” -tapahtuma, jossa Rouvalla on perinteiseen tapaan taas oma myyntipöytänsä mökkimaailmassamme kasvaneille juureksille, marjoille sekä muille trekoolituotteille.

 

 

Perunat ovat Rouvan eräs myyntiartikkeleista ja niitä kaivoimme eilen keväällä istuttamistamme perunapenkeistä.

 

 

Olemme kasvattaneet perunaa omaan tarpeeseemme varmaan jo yli parisenkymmentä vuotta ja nyt näyttää syntyvän ”maailmasivun” kaikkien aikojen paras satovuosi määrältään ja myös laadultaan.

 

 

 

IMG_4259.JPG

 

 

Siikli – tuo valkea perunalajike – on todellinen herkkuperuna ja se on säilyttänyt johtavan asemansa perunalajikkeiden kovassa kilpailussa; näin myös meillä!

 

 

Punavärinen Rosamunda on viime kesänä viihtynyt perunamaallamme poikkeuksellisen hyvin, sillä suurimmat Rosamundat ovat jo nyt pikkuporsaan kokoisia.

 

 

Rosamunda on uuniperunoiden ykköslajike ja sen lisäksi se on mainio muusiperuna!

 

 

 

IMG_4260.JPG

 

 

Blue Congo on erikoisperunoiden aatelia ja se on ollut meillä viljelyssä jo toistakymmentä vuotta.

 

 

Blue Congo on maultaan täysin samaa luokkaa kuin muutkin perunalajikkeet, mutta sinisen värinsä ansiosta se sopii vallan mainiosti Itsenäisyyspäivänä perunasalaatin ainekseksi, sillä sen avulla perunasalaattivuokaan saa helposti muodostettua Suomen lippu-kuvion!

 

 

 

IMG_42612.JPG

 

 

Lajikepuhtaiden perunoiden lisäksi saimme perunamaaltamme yhden laatikollisen verran omaan käyttöön soveltuvaa perunaa.

 

 

Isot perunat ovat isoja perunoita, mutta noita pikkuperunoita ja niiden laittamista suorastaan odotan.  Pikkuperunoiden peseminen, niiden kylvettäminen kotimaisessa rypsiöljyssä ja parin tunnin verran leivinuunin lämmössä, niin onhan siinä todellinen perunanautinto!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perunasta on tulossa määrältään sekä laadultaan ennätysmäinen sato!, Vuodet eivät ole veljeksiä, Siikli, Rosamunda, herkkuperuna, Viljakkalan Seurojentalo, Läheltä Sinulle, Läheltä Sinulle-tapahtuma, kotimainen peruna, perunanautinto,

"Pernak kuoppaa ja ämmäp pirttii"...

Keskiviikko 3.10.2018 - -Esko Erkkilä-

…on vanha viljakkalalainen toteamus, kun perunat on syksyllä saatu kellariin tai maakuoppaan.

 

 

Sain perunat kellariin hyvissä ajoin syyskuun puolella ja olen tyytyväinen aikaansaannokseeni.

 

 

Meillä perunaa on viljelyksessä sen verran, että pysymme omissa perunoissa uuteen satoon saakka.

 

 

Perunalajikkeita meillä on liiankin kanssa, sillä lajikevalikoimaamme kuuluvat;

 

 

 • varhaisperunana Timo ja…
 • …Siikli
 • Carrera
 • van Gogh
 • Rosamunda
 • Blue Congo

 

Rosamunda punaisena lajikkeena ja Blue Congo sinisenä lajikkeena ovat pellolla mainioita lajikkeita pitämään erossa valkoiset lajikkeet toisistaan.

 

 

 

IMG_4208.JPG

 

 

Blue Congo-lajiketta käytetään antamassa ruokapöytään väriä aivan liian vähän.

 

 

Se on mainio vaikkapa siinä, kun Itsenäisyyspäivänä halutaan tehdä perunasalaattikulhoon kuvio Suomenlipusta!

 

 

Jonain vuonna Blue Gongoa on meillä käytetty paljonkin tavallisen perunan tapaan -  suosittelen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pernak kuoppaa ja ämmäp pirttii, perunat kuoppaan ja ämmät pirttiin, Blue Congo, Rosamunda, Carrera, Timo-perunalajike, Siikli, van Gogh-perunalajike,

Kaikki eivät Vapaussodassa asettuneet toista suomalaista vastaan!

Tiistai 22.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Sain eilen olla kuuntelemassa, kun edunvalvontapäällikkö Jouni Koskela alusti Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen Maanantaitapaamisessa aiheesta:

 

 ”Valkoinen tarina kesällä 1918 – sopua ja sovintoa, ei kostoa”.

 

 

Alustus oli mielenkiintoinen ja toivon, että joskus voin tällä saitilla palata sen syvimpään sanomaan.

 

 

Eräs Koskelan viesti oli se, että nyt pitäisi saada muistiin mahdollisimman paljon sitä tietoa, joka liittyy Vapaussodan tapahtumiin.

 

Ketään sellaista henkilöä ei luonnollisesti ole enää muistelemassa, jotka omaisivat omakohtaista kokemusta Vapaussodasta, mutta perinnetietoa siitä liikkuu yhä edelleen.

 

 

Seuraavassa pieni omakohtainen perinnetiedon rippunen Vapaussodasta:

 

 

Äidinpuoleinen vaarini Jaakko Vihtori Välimäki lienee ollut onneksi niin vähäpätöinen tekijä kulmakunnalla Viljakkalassa, että hänen suuntautumisestaan valkoisten tai punaisten riveihin ei ole ainakaan minulla mitään tietoa.

 

 

Vaarini ensimmäinen avioliitto oli päättynyt puolison kuolemaan vuonna 1907 ja hän aloitti toisen avioliittonsa mummuni Tildan kanssa vuonna 1909, joten ”pesänrakentaminen” Tildan kanssa lienee merkinnyt, että Jaakko Vihtorilla ei ollut aikaa ja eikä myöskään mahdollisuuksia tai intressejä ryhtyä poliittiseen toimintaan.

 

 

Toisin oli naapurini Kalle Hietamäen kohdalla, jonka pojan Uunon vaimoksi vuonna 1917 syntynyt tätini Aino päätyi aikanaan.

 

 

Kalle Hietamäki oli silloisen ajattelun mukaan suurehko tilallinen, sillä Hietamäessä oli peltoa lähemmäs kymmenen hehtaaria.

 

 

Jonkinlaisesta ökyisännän roolistaan huolimatta Kalle Hietamäki – jonka hyvin muistan – ajautui vasemmistolaisuuteen ja siten ainakin henkisesti kannattamaan punaisia Vapaussodassa.

 

 

Aikalaisten muistitieto kertoo, että Kalle-isäntä painui hyvin tietämääni paikkaan eli Hietamäen perunakuoppaan piiloon siinä vaiheessa, kun punaiset valkoisten Kurun suunnasta tekemän hyökkäyksen ajamina joutuivat perääntymään aluksi Viljakkalan kirkonkylään ja sittemmin Kyröskosken kautta kohti Tamperetta.

 

 

Kalle-isännän vaimo Amanda Karoliina  – näin kerrotaan – huolehti miehensä ruokahuollosta perunakuoppaan sinä aikana, jolloin olot Viljakkalassa olivat punaisten kannalta kriittiset.

 

 

Käsitän, että Kalle-isäntä oli punahenkisyydestään huolimatta rehti ja avoin kunnallismies, joten hän ei Vapaussodan päättymisen jälkeen joutunut Tammisaaren, Lahden tai Hämeenlinnan vankileireille virumaan vaan pääsi jatkamaan Hietamäen tilan isännyttä siihen saakka, kunnes poikansa Uuno otti tilan isännyyden hoitaakseen.

 

 

Mainittakoon, että Uuno ja Aino Hietamäki olivat kummejani ja nykyään vastuulleni kuuluu heidän hautansa hoitaminen.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vapaussota, Vapaussota Viljakkalassa, perunakuoppa, valkoisten hyökkäys Kurun suunnasta Viljakkalaan vuonn 1918. Vapaussota vuonna 1918,

Ympäri käydään ja yhteen tullaan - myös yritysnimissä!

Sunnuntai 17.12.2017 - -Esko Erkkilä-

Aloitin nelikymmenvuotisen työuran Raisiolla vuonna 1970.

 

 

Lyhyen koulutusjakson jälkeen ensimmäisiä työtehtäviäni oli Raision Vihannissa omistamalla perunahiutaletehtaalla pitää rehualaan liittyviä esityksiä, kun tehtaan perunanviljelijät olivat talvella 1971 kokoontuneet sopimusviljelypäiville tehtaalle.

 

 

Tehtaalla oli juuri tehty organisaatiomuutoksia ja tutusta Pohjolan Peruna Oy –nimestä oli luovuttu ja siirrytty Raision Perunateollisuus-nimeen.

 

 

Vihannin tehtaan ensimmäisiä perunahiutaletuotteita oli Mielihyvä-perunahiutaleet, joita myytiin ainakin suurtalouskeittiöille ja baareille.

 

 

Mielihyvä-perunahiutaletuotteet eivät 1970-luvun alussa olleet laadultaan mitään huipputuotteita, mutta ne olivat suurtalouskeittiöiden suosiossa, sillä ne merkitsivät suurta edistysaskelta, kun perunoita ei tarvinnut kuoria, jotta asiakkaille olisi voinut tarjota perunamuusia.

 

 

Suurtalouskeittiöt ja baarit sekoittivat Mielihyvä-perunamuusin joukkoon tavallista perunamuusia, joka oli jätetty hyvin karkeaksi, sillä näin voitiin väittää, että perunamuusi on tehty kokonaisista perunoista suurtalouskeittiön takahuoneessa!

 

 

”Huomaattehan muusissa perunoita, sillä muusi on meillä itse valmistettua kokonaisista perunoista”…

 

 

…oli myyntipuhe niille asiakkaille, jotka epäilivät muusin olevan teollista Mielihyvää.  Sain itse henkilökohtaisesti kokea näitä myyntipuheita, kun joskus 1971 ja 1972 ruokailin Kokkolassa baareissa ja valitsin ruuakseni perunamuusia!

 

 

 IMG_6093.JPG

 

 

Edellä kertomani muistelus tuli mieleeni, kun kuluneella viikolla olin isäntänä parissakin tilaisuudessa Tampereen Lahdesjärven ABC-liikenneaseman neuvotteluhuoneissa - ABC -liikenneasemat mainostavat perunamuusiaan samalla tavalla kuin suurtalouskeittiöt 45 -vuotta sitten!

 

 

 

******************

 

 

 

Niin niistä yritysnimistä; huomasin, että Vihannissa Raision jäljiltä toimiva perunatuotetehdas on taas lähes viidenkymmenen vuoden tauon jälkeen mikäpäs muu kuin

 

 

Pohjolan Peruna Oy

 

 

Nykyinen Pohjolan Peruna Oy on salaperäinen yhtiö, sillä en löytänyt netistä sen selkeitä omistajatietoja, mutta Taloussanomat kertoo yrityksestä julkisuuteen seuraavaa:

 

 

”Yrityksen Pohjolan Peruna Oy liikevaihto oli 10,5 miljoonaa euroa 2016 ja työllisti 54 henkilöä. Liikevaihto laski 10,8 prosenttia. Tilikauden tulos oli -1 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti oli -6,3. Yhtiön omavaraisuusaste oli -25,7 prosenttia.”

 

 

Toki minulla on tietoa Pohjolan Peruna Oy:n omistajista, mutta toivoisin, että noin merkittävä elintarvikealan yritys olisi itse avoimempi kuin se nyt on!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pohjolan Peruna Oy, Raision Perunateollisuus, Vihannin perunatehds, Vihanti, Kantaperuna, Mielihyvä, Mielihyvä-muusi, Mummon Mielihyvä, Lahdesjärven ABC,

Mainiota, että tänä kesänä ei ole esiintynyt kahta asiaa!

Lauantai 19.8.2017 - -Esko Erkkilä-

Lopuillaan olevan kesäkauden keskeinen puheenaihe on ollut sateisuus ja kesän viileys.

 

 

Sateisuuden ja viileyden ”kyytipoikana” olemme saaneet kaksi seikkaa, joista toinen on selkeä seuraus kesän säistä, mutta tuo toinen on ainakin minulle yllätys.

 

 

 

IMG_1907.JPG

 

 

Tuo odotettu seuraus on se, että hyttysiä ei ainakaan meillä ole näkynyt lainkaan ja se on merkinnyt sitä, että hyttyssavuja ei ole kertaakaan tarvinnut viritellä mökkiverannalle.

 

 

******************

 

 

Toinen asia, jota ei ole esiintynyt, on ainakin minulle melkoinen yllätys – toki mieluisa sellainen.

 

 

 

IMG_1903.JPG

 

 

Kyse on perunarutosta, jota ei ole lainkaan esiintynyt tänä kesänä.

 

 

Meillä on viljelyksessä turhankin montaa perunalajiketta, mutta perunaruttoa ei ole esiintynyt missään lajikkeessa. Timo, Siikli, Carrera, Van Gogh, Rosamunda ja Blue Kongo ovat ainakin niitä lajikkeita, joita meillä on kasvamassa.

 

 

Tavallisina vuosina ensimmäinen ruttoruiskutus pitää suorittaa jo juhannuksen tienoilla, mutta nyt kasvustot ovat täydessä kasvussa vielä elokuun lopulla!

 

 

 

IMG_1904.JPG

 

 

Peruna kukkii vielä nyt elokuun lopulla ja se on harvinaista.

 

 

 

IMG_1906.JPG

 

 

Kaikki perunansiemenet ovat meillä edellisvuoden omaa kasvatusta ja kun meillä aina on ollut perunaruttoa, tuntuu ihmeelliseltä tuo tämän kesäinen rutonkestävyys. Tämä merkitsee, että poikkeuksellisen hyvä perunaruttotilanne ei ole lajikekysymys.

 

 

Seuraan maataloustiedotteita, mutta en ole niistä havainnut samaa perunaruton osalta, kuin nyt tässä jutussani kirjoitan.

 

 

Arvoisat maataloustutkijat!

 

 

Ottakaahan kantaa siihen, että miksi perunaruttoa ei tänä vuonna esiinny samassa laajuudessa kuin aikaisempina vuosina!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyttyset, miksi hyttysiä ei nyt esiinny?, perunarutto, perunan ruttoruiskutus,

Nyt viherpeukalon peukalo alkaa vipattajamaan!

Sunnuntai 29.1.2017 - -Esko Erkkilä-

 Eilen oli ensimmäinen päivä tänä vuonna, jolloin viherpeukalon peukalo alkoi vipattajamaan.

 

 

Ensimmäisenä ajatuksena eilen oli pussiperunoiden saattaminen idätykseen.

 

 

Kutsumme pussiperunoiksi niitä siemenperunoita, joiden idättäminen alkoi eilen ja jotka on tarkoitus saada avomaalle kasvamaan Vappuna.

 

 

Pussiperunoiden satokausi alkaa juhannuksena.

 

 

On selvää, että kaupoista saa varhaisperunaa jo paljon aikaisemminkin, mutta minä arvostan oikeana varhaisperunana vain sitä perunaa, jonka voin käydä noutamassa omalta pellolta suoraan kattilaan.

 

 

 

IMG_6863.JPG

 

 

Noudin eilen mökkikellarista kaksi muovisangollista varhaisperunan siementä, joista tarkoituksemme on juhannuksena saada ensimmäiset oman pellon varhaisperunat pöytään.

 

 

 

Meillä on jo syksyllä Rouva valinnut siemenperunoiksi perinteistä Siikliä ja toisena varhaisperunalajikkeena Carrera-lajiketta.

 

 

Siikli on tunnettu varhaisperuna, mutta toki sitä varhaisempi on Timo-lajike.  Timo on todellinen varhaisperunalajike, mutta sen laatutaso jää kauaksi mm. Siiklistä.  Timo on välttämätön paha varhaisperunamarkkinoilla!

 

 

Toisena varhaisperunalajikkeena meillä on Carrera-lajike. 

 

 

Carrerasta lajikeinformaatio kertoo näin:

 

 

"Maukas ruokaperunauutuus, joka on osoittautunut pohjoisissa kasvuolosuhteissamme poikkeuksellisen nopeakasvuiseksi lajikkeeksi. Kasvurytminsä ja nopean kuorenmuodostuksensa ansiosta Carrera on erittäin kilpailukykyinen varhaisperuna.

Perinteisistä varhaisista lajikkeista poiketen se kuitenkin säilyttää korkean laatunsa ja makunsa myös varastoinnissa pitkälle kevääseen."

 

 

Eilen aloittamamme pussiperunoiden kasvattaminen etenee näin:

 

 

 • siemenperunoiden hidasta idättämistä autotallissa helmikuun loppuun saakka
 • maaliskuun alussa hitaasti idätetyt siemenperunat siirretään jatkoidättämiseen pannuhuoneeseen
 • huhtikuun alussa hyvin itäneet siemenperunat pääsevät styrox-laatikoihin kasvamaan hiekka- ja turvemaan sekoituksessa
 • Vappuna parikymmensenttisiksi kasvaneet perunantaimet pääsevät kasvamaan avomaalle kolmen kevytpeitekerroksen suojaan
 • kevytpeitteet poistetaan joskus toukokuun lopulla
 • juhannuksena nautitaan oman maan uusia perunoita!

 

 

Saa nähdä, että toteutuuko suunnitelma!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siikli, Carrera, varhaisperuna, varhaisperunalajikkeet, Timo-varhaisperuna, pussiperuna,

Vanhemmat kirjoitukset »