Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Hämeenkyrönväylä innostaa holtittomaan ajoon?

Torstai 1.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Hämeenkyrön kirkonkylän ohittava ns. Hämeenkyrönväylä avattiin liikenteelle eilen.

 

Omalta osaltani ”korkkasin” Hämeenkyrönväylän eilen illansuussa, kun ajoin Viljakkalasta sitä kautta Tampereelle.

 

Meno Tampereen suuntaan oli holtitonta, vaikka oli pimeää ja satoi vettä sekä räntää.

 

Pienimmänkin kotteron oli päästävä ohitseni, sillä nythän eivät olleet Hämeenkyrön kirkonkylän luonnolliset hidasteet estämässä hurjaa menoa!

 

Ymmärrän, että nelikaistainen moottoritiemäinen baana houkuttelee ajamaan kovaa, mutta monien kuljettajien taidot eivät yllä tuohon hillittömään menoon.

 

Sen huomion tein, että Hämeenkyrönväylän satasen nopeusrajoitus oli Tampereen suuntaan ajavilta jäänyt alitajuntaan, sillä niin holtittomia ohituksia tapahtui Sasin tienhaaran kohdalla olevalla ohituskaistalla.

 

Nyt nopeasti erilaisia ylinopeuksien hillitsemistoimia Hämeenkyrönväylälle, mutta erityisesti sen jälkeisille tieosuuksille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hämeenkyrönväylä innostaa holtittomaan ajoon?, Hämeenkyrö, Hämeenkyrönväylä, Viljakkala, Viljakkalasta Tampereelle, Hämeenkyrön ohitustie,

Suometsien ns. ennallistaminen olisi isku vasten isiemme kasvoja!

Lauantai 26.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Metsähallituksen nettisivuilla kerrotaan, että maassamme nykyinen suopinta-ala on 8,7 miljoonaa hehtaaria ja niistä ojitettuna on 4,7 miljoonaa hehtaaria ja ojittamatta n. 4,0 miljoonaa hehtaaria.

 

Maatalousyhtymä Erkkilän omistuksessa Viljakkalan Majajärvellä on runsaat pari hehtaaria ojitettua suometsää.

 

Olin mukana vuonna 1964, kun isäni ilmoittautui Ylöjärven maatalousnäyttelyssä KOP:n järjestämään ”suometsäkilpailuun” jossa suometsäomistajat ilmoittautuivat ja sitoutuivat omistamansa suometsän ojitukseen ja tuon metsäkappaleensa saattamisesta metsänkasvatuksen piiriin.

 

Ilmoittautumisen jälkeen isäni hommasi palstalle kaivinkoneen, joka kaivoi kunnollisen piiriojan ”kovan maan” ja suon rajalle sekä toinen oja kaivettiin meidän ja naapurimme rajalle.

 

KOP:n suometsäkilpailu päättyi aikanaan ja kaikille sen kunniakkaasti suorittaneille ojennettiin kunniapokaali!

 

Tänään tuolla entisellä suolla kasvaa vankka männikkö ja koko alue on saatettu tehokkaan metsähoidon piiriin.

 

Olisi isäni metsähoidollisten toimenpiteiden perusteetonta hyljeksimisestä ja halveksimista, jos tuo alue nyt ns. ennallistettaisiin.  Siihen ei minua kukaan pysty taivuttamaan!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suometsien ns. ennallistaminen olisi isku vasten isiemme kasvoja!, ennallistaminen, suometsien ennallistaminen, Viljakkala, Majajärvi, Viljakkalan Majajärvi, Ylöjärvi, Ylöjärven maatalousnäyttely, Ylöjärven maatalousnäyttely vuonna 1964, KOP, suometsäkil.

On saatava toinen raide Tampereen ja Seinäjoen välille!

Torstai 24.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Kävin noutamassa mökiltä perunoita, keltajuureksia ja punajuuria.

 

Mökkini kohdalla sijaitsee Tampere-Seinäjoki –radan Majajärven liikennepaikka ja taas liikennepaikalla oli pysähtyneenä…

 

IMG_6625.JPG

 

…pohjoisesta tuleva puutavarajuna, joka oli ajettu sivuraiteelle, jotta Tampereelta pohjoiseen matkaava pikajuna pystyi esteettömästi jatkamaan matkaansa kohti Seinäjokea.

 

IMG_6626.JPG

 

 

IMG_6630.JPG

 

Puutavarajuna oli lastattu koivutukeilla ja vaunujahan junassa riitti!

 

 

IMG_6632.JPG

 

Tampereelta tuleva henkilöpikajuna sai jatkaa matkaansa omaa raidettaan pitkin, mutta toki hieman vauhtiaan hidastaen.

 

 

IMG_6634.JPG

 

Henkilöjunan takavalot loittonivat kohti Seinäjokea ja…

 

 

IMG_6635.JPG

 

…puutavarajuna aloitti matkansa kohti Tamperetta!

 

 

Mikä on tämän jutun opetus?

 

Opetus on se, että Tampereen ja Seinäjoen välille on saatava toinen raidepari, jotta henkilö- sekä tavaraliikenne sujuisi maamme pääradalla ilman tarpeettomia viivytyksiä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: On saatava toinen raide Tampereen ja Seinäjoen välille!, Tampere-Seinäjoki -rataosuus, Viljakkala, Majajärven liikennepaikka, Ratahallintokeskus, VR, Valtion Rautatiet,

Kiertokoulupohjalta kuntapäättäjäksi

Tiistai 15.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Taannoisen Isänpäivän merkeissä monet muistelivat isäänsä, mutta minä olen näissä muisteloissa nyt muutaman päivän jälkijunassa.

 

 

IMG_6433.JPG

 

Isäni syntyi vuonna 1915 ja kuoli vain 67-vuoden ikäisenä vuonna 1982.

 

Muistelen tässä hänen kunnallismiehen uraansa:

 

Isäni oli kahdesti Viljakkalan kunnanvaltuuston jäsenenä ja muistelen, että molemmilla kerroilla hän sai 55 ääntä – ensimmäisellä kerralla hän oli tuolla äänimäärällä Viljakkalan äänikuningas ja toisella kerralla joku toinen ehdokas sai yhtä suuren äänisaaliin.

 

Hyvää kuntavaalien - siihen aikaan puhuttiin kai kunnallisvaaleista – pohjusti se, että isäni oli itseopiskellut veroilmoitusten täyttämisen ja kyläläiset luottivat hänen taitoonsa veroilmoitusten täyttämisessä.

 

Muistan, kun pirttimme penkeillä odotti kymmenkunta kyläläistä, jotta isäni olisi ehtinyt täyttämään heidän veroilmoituksensa. Pirtti oli sakeana tupakansavusta, sillä lähes kaikki läsnäolleet polttivat tupakkaa, kun odottivat vuoroansa.

 

Isäni nautti veroilmoitusten täyttäjänä luottamusta yli puoluerajojen, sillä jonossa oli maalaisliittolaisten lisäksi kokoomuslaisia, sosiaalidemokraatteja ja tulipunaisia kommunisteja.

 

Kahden valtuustokauden jälkeen isäni jatkoi muutaman vuoden roikotuslautakunnan jäsenenä – roikotuslautakunta on tavalliselta nimeltään tutkijalautakunta eli se kokoontui verotustietojen julkaisemisen jälkeen muutamana päivänä kunnantalolla ja verotukseensa tyytymättömät saivat sille esittää oikaisuvaatimuksensa. Roikotuslautakunnan puheenjohtajana oli verojohtaja ja sen jäseninä muutama luottamusta nauttiva maallikkojäsen.

 

Muistelen isäni kertomuksista, että hän oli aktiivinen roikotuslautakunnan jäsen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kiertokoulupohjalta kuntapäättäjäksi, Viljakkala, Viljakkalan kunnanvaltuusto, roikotuslautakunta, tutkijalautakunta, veroilmoitusten täyttäminen, luottamus yli puoluerajojen, Isänpäivä, Isänpäivämuistelukset,

Sen aamuhetken muistan!

Lauantai 12.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Eilen oli marraskuun 11. päivä ja monien päivien joukossa tuo päivä vuonna 1955 on päivä, jonka parhaiten muistan.

 

Mummuni Matilda Välimäki pääsi tuolloin maallisen vaelluksensa päätteeseen eli se on hänen kuolinpäivänsä.

 

Matilda-mummuni vietti viimeiset aikansa yksikseen meidän pirtissä ja me muut yövyimme talomme muissa huoneissa.

 

Marraskuun 11. päivän aamuna kuulimme pirtistä korahduksen ja tutkittuamme asiaa totesimme, että mummuni oli siirtynyt sen rajan yli, josta paluuta ei ole.

 

matildavalimakihautakivi.JPG

 

Mummuni on haudattuna Viljakkalan kirkkomaalle ja samassa haudassa on myös hänen tyttärensä ja tätini Helmi Helena. Samassa hautakivessä on myös vaarini Jaakko Vihtori Välimäen tiedot, mutta hän on haudattuna jonnekin muualle samalla hautausmaalla – Jaakko Vihtorin tarkka hautapaikka ei ole tiedossa.

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Sen aamuhetken muistan!, 11.11.1955, Viljakkala, Viljakkalan hautausmaa, Viljakkalan Välimäki,

Pahalta näyttää taas!

Perjantai 11.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Fingrid suunnittelee uutta voimajohtoyhteyttä Kristiinankaupungin ja Nokian välille.

 

Hanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely on käynnistynyt, kun arviointiohjelma on toimitettu Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle lokakuussa 2022.

 

MTK Pirkanmaa järjesti eilen teams-kokouksen asian tiimoilta ja osallistuin tuohon kokoukseen.

 

Tilanne näyttää pahalta Maatalousyhtymä Erkkilän eli synnyinkotini osalta, sillä uusi linja tulee kulkemaan maidemme läpi.  Hyvää - jos tässä nyt pätkääkään on hyvää – on se, että kaavailtu linja tulisi kulkemaan aikaisemmin raivatun voimalinjan linjausta pitkin.

 

Metsässä linjalta on pysyvästi poistettava koko puusto 42 metrin leveydeltä ja sen lisäksi linjan molemmin puolin on 10 metrin oheisvyöhyke, jossa puita saa kasvattaa vain tavallista lyhyemmiksi eli metsässä haittaleveys on 62 metriä!

 

Odottelen tarkempia tietoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pahalta näyttää taas!, Fingrid Oy, voimajohtoyhteys Kristiinankaupungin ja Nokian välille, Viljakkala, MTK-Pirkanmaa, MTY Erkkilä,

Teemu Keskisarja: "Internet on epäkulttuuria ja on perseestä!"

Tiistai 8.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Historioitsija Teemu Keskisarja oli luennoitsijana Viljakkalan yhtenäiskoululla eilen maanantaina 7.11.2022 klo 17.30.

 

Yhtenäiskoulun ruokala osoittautui liian pieneksi ja osa kuulijoista joutuikin seuraamaan luentoa käytävälle nostetuilla jakkaroilta.

 

Olin mukana tilaisuudessa.

 

********************

 

IMG_6461.JPG

 

Teemu Keskisarjan yleisöluennon aiheena oli: ”Suomalaista sivistyshistoriaa uskonpuhdistuksesta internettiin”.

 

IMG_6463.JPG

 

Keskisarja on ”puhevalmis” esiintyjä ja siitä kertoo se, että hänellä oli esityksensä tukena vain ryppyinen aanelonen, johon hän oli etukäteen kirjoittanut esityksensä tukisanat – arvostan!

 

IMG_6460.JPG

 

Historioitsija Teemu Keskisarjan mielestä kulttuuri-ihmiset ja heidän vaikutuksensa ovat pidempiaikaisia kuin esim. sotapäälliköt ja sotapäällikköinä hän mainitsi mm. Mannerheimin.

 

Kulttuurillisesti Suomi on menossa alaspäin ”kuin lehmän häntä”. Tähän on Keskisarjan mielestä syynä englannin ylivalta myös Suomessa.

 

Lasten ja nuorten oppimisvaikeudet sekä mm. unettomuus ovat tämän epäkulttuurin aiheuttamia.

 

Internet ja älypuhelimet ovat Keskisarjan mielestä tilanteen aiheuttajia ja sen vuoksi ne ”ovatkin perseestä”.

 

Yleisöluentonsa lopuksi Keskisarja totesi yks´oikoisesti, että Internet on tuhottava!

 

Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättelevä esitys!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Teemu Keskisarja, historioitsija Teemu Keskisarja, Internet on epäkulttuuria ja on perseestä!, Internet, älypuhelimet, Viljakkala, Viljakkalan yhtenäiskoulu,

Kiitokset Ylöjärven seurakunnalle Viljakkalan sankarihautojen hyvästä hoidosta!

Maanantai 7.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Viljakkalan kuntaliitos Ylöjärven kaupunkiin 1.1.2007 oli tiukka paikka monelle viljakkalalaiselle ja ei vähiten minulle.

 

Samalla meni myös Viljakkalan seurakunnan itsenäisyys ja se ei ollut lainkaan helppo juttu.

 

 

Nyt on mieluisaa todeta, että Ylöjärven seurakunta on panostanut Viljakkalaan ja siitä on parhaana esimerkkinä se, että Viljakkalan sankarihautausmaalle on seurakunnan toimesta hankittu muistokynttilöiden turvalliseen ja näyttävään palamiseen soveltuvat muistokynttilöiden suojukset.

 

***************************

 

IMG_6445.JPG

 

Viljakkalasta kaatui Talvi- ja Jatkosodan aikana lähemmäs kahdeksankymmentä poikaa ja käsittääkseni kaikkien heidän maalliset jäännöksensä saatiin kuljetettua kotiseurakunnan multiin.

 

IMG_6442.JPG

 

Ylöjärven seurakunta on hankkinut muistokynttilöiden suojukset kaikille sankarihaudoille ja sellainen on myös setäni Reino Erkkilän sankarihaudalla.

 

**************

Arvostan Ylöjärven seurakunnan toimintaa Viljakkalan sankarihautojen hoitoon panostamisesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Kiitokset Ylöjärven seurakunnalle Viljakkalan sankarihautojen hyvästä hoidosta!, Viljakkala, Viljakkalan sankarihautausmaa, Ylöjärven seurakunta, Viljakkalan seurakunta, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan hautausmaa, Talvisota, Jatkosota, Viljakkalan kunta,

Jo vuonna 1967 "Pyhäinmiestenpäivän" nimi muutettiin muotoon "Pyhäinpäivä"

Sunnuntai 6.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Vietimme eilen Pyhäinpäivää, joka on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien päivä.

 

Perhekuntamme perinteisiin kuuluu, että Pyhäinpäivänä viemme läheistemme haudoille kynttilät ja muistelemme heitä.

 

IMG_6441.JPG

 

Viljakkalan kirkko ja kirkkomaa ovat hengellinen kotini, sillä Viljakkalan kirkkomaalle on haudattuina isäni ja äitini sekä heidän molempien vanhempansa.

 

Sinne on haudattuna myös neljä setääni sekä kolme tätiäni ja lukematon määrä naapureita sekä tuttuja kyläläisiä.

 

 

IMG_6443.JPG

 

Viljakkalan kirkkomaalla on muualle haudattujen muistokivi ja sen äärelle myös eilen laskin sytytetyn kynttilän.

 

 

IMG_6444.JPG

 

”Oi saanhan joukkoon autuaitten

kans` ystäväini ja omaisten

mä päästä kerran

luo armon Herran”.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jo vuonna 1967 Pyhäinmiestenpäivän? nimi muutettiin muotoon ?Pyhäinpäivä?, Pyhäinmiestenpäivä, Pyhäinpäivä, Viljakkala, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan hautausmaa, Muualle haudattujen muistokivi,

Säästöt yksityisteiden hallinnossa merkitsevät säästöjä osakkaille ja parempia teitä!

Perjantai 4.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Olen toiminut Viljakkalassa sijaitsevan Majajärven yksityistien toimitsijamiehenä kyseisen yksityistien perustamisesta alkaen eli yli 30-vuotta!

 

Olemme säästäneet hallintokuluissa, sillä toimitsijamiehelle ei ole maksettu palkkaa tai palkkioita milloinkaan.

 

Säästöjä on kertynyt myös siitä, että olemme järjestäneet tiekokouksia kovin harvoin - viimeisin tiekokous järjestettiin vuonna 2018 ja silloin päätimme, että seuraava tiekokous järjestetään neljän vuoden kuluttua.

 

Nyt tuo neljä vuotta on kulunut ja parhaillaan valmistelenkin loppuvuonna järjestettävää tiekokousta.

 

Päätimme vuoden 2018 tiekokouksessa, että keräämme osakkailtamme kaksi kertaa 5.000 euroa tiemaksuja eli yhteensä 10.000 euroa neljässä vuodessa.

****************

 

Olen viime päivinä tarkastellut tiliotteita ja on ollut mukava todeta, että tieosakkaat ovat säntillisesti maksaneet yksikkömaksunsa.

 

Tiliotteiden tarkastelun lisäksi olen päivittänyt osakkaiden yhteystietoja ja siinä onkin ollut melkoinen työmaa.

 

Vuosien aikana on tehty kiinteistökauppoja ja tieosakkaat ovat sen vuoksi vaihtuneet – myös sukupolvien vaihdokset ovat saaneet osakasluettelon uuteen asentoon.

 

Osakasluettelon päivityksessä Fonectan nettisivut ovat korvaamaton apu, mutta ei sieltäkään kaikkea löydy ja sen vuoksi vahva paikallistuntemus sekä osakkaiden naapureihin tukeutuminen ovat olleet tärkeitä keinoja osakasluettelon päivittämisessä.

 

Majajärven yksityistiellä on 33 tieosakasta ja kaikille heille on lähipäivinä toimitettava kutsu tiekokoukseen ja sen jälkeen maksulappu.

 

Palkaton toimitsijamies ja harvoin toteutettavat tiekokoukset säästävät osakkaiden rahoja tien kunnossapitämiseen.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Säästöt yksityisteiden hallinnossa merkitsevät säästöjä osakkaille ja parempia teitä!, yksityistiet, yksityisteiden osakkaat, yksityistien toimitsijamies, toimitsijamies, Fonecta, Viljakkala, Majajärvi, Majajärven yksityistie,

Joutsenet ovat lähdössä!

Tiistai 1.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Viljakkalan Hanhijärvenkulmalla Koivuniemen pelloilla on viime päivinä ollut vilskettä, kun kolmisenkymmenestä yksilöstä muodostunut joutsenparvi on valmistellut lähtöään kohti etelää.

 

 

IMG_6407.JPG

 

Parven ”helmenä” on ollut kahden aikuisen ja viiden poikasen joutsenperhe, jotka Männistönmäen takana muista hieman erillään valmistautuivat lähtöön.

 

Perheen vanhemmilla vitivalkoinen höyhenpeite, mutta poikasilla se oli vielä harmaa.

 

 

IMG_63942.JPG

 

Joutsenparvi vietti alueella ainakin kaksi päivää, sillä tässä ne valmistautuvat Männistönmäessä ja…

 

 

IMG_6406.JPG

 

…seuraavana päivänä ne olivat siirtyneet viereiselle suopellolle.

 

 

Jokohan ensi kesänä joku joutsenpari uskaltautuu pesimään mökkijärvellemme Viljakkalan Majajärvellä?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joutsenet ovat lähdössä! Joutsenten muutto, joutsenten muutto etelään, Joutsenparvi, Joutsenpoikue, Viljakkala, Viljakkalan Hanhijärvenkulma, Viljakkalan Majajärvi,

Vielä riittää avomaan tomaatteja!

Perjantai 28.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Meillä oli viime kesänä satakunta tomaatintainta kasvamassa erilaisissa saaveissa ja laatikoissa Tampereella sekä mökillä Viljakkalan Majajärvellä - siis avomaalla.

 

 

IMG_6412.JPG



Elokuun alusta alkaen olemme olleet tomaattien osalta omavaraisia ja sama näyttää jatkuvan marraskuun alkupäiviin saakka.



Pitäiskö laajentaa tomaatinviljelyksiä ensi vuonna, jotta vuoden kuluttua pärjättäis omilla tomaateilla jouluun saakka?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vielä riittää avomaan tomaatteja!, Avomaan tomaatit, Tomaatit, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi,

Joutsenet ovat aloittamassa muuttomatkaansa!

Torstai 27.10.2022

Tapasin eilen kolmikymmenpäisen joutsenparven Viljakkalan Hanhijärvellä Koivuniemen pellolla kokoontumassa etelään suuntautuvan muuttomatkansa valmisteluissa.

 

 

IMG_6395.JPG

 

 

IMG_6394.JPG

 

 

IMG_6393.JPG

 

 

IMG_6392.JPG

 

 

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu ja komea onkin.

 

Kalevalaisessa runoudessa puhutaan Tuonelan joutsenesta ja sillä on tärkeä roolinsa mm. Akseli Gallen-Kallelan maalauksessa ”Lemminkäisen äiti”!

 

Arvostan, että maamme kansallislintu oli valinnut synnyinkyläni pellot paikaksi, jolla se valmistautui pitkälle muuttomatkalleen!

 

 

Tervetuloa keväällä takaisin Suomeen – jokohan ensi keväänä yksi joutsenpariskunta valitsee pesäpaikakseen mökkijärveni Viljakkalan Majajärven!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joutsenet ovat aloittamassa muuttomatkaansa!, Viljakkala, Viljakkalan Hanhijärvenkulma, Joutsenten muuttomatka on alkamassa, Tervetuloa joutsenet Suomeen taas keväällä 2023, Tuonelan joutsen, Akseli Gallen-Kallela, Lemminkäisen äiti, Viljakkalan Majajärvi

Zilga-viiniköynnös tuottaa satoa jopa hallaisella mökkitontillamme!

Sunnuntai 23.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Zilga on latvialainen viiniköynnöslajike, joka viihtyy hallaisellakin tontilla eli myös Viljakkalan Majajärvellä.

 

Meillä on varastorakennuksemme seinustalla neljä Zilga-viiniköynnöksen tainta, jotka ovat siinä kasvaneet kymmmenkunta vuotta.

 

Zilga on tuottanut vuosittain muutaman viinirypäleen, mutta nyt se antoi satoa merkittävästi.

 

 

IMG_6354.JPG

 

 

IMG_6355.JPG

 

 

IMG_6356.JPG

 

 

IMG_6357.JPG

 

 

Sato ei vielä yltänyt siihen, että sitä olisi voinut kunnolla hyödyntää, mutta kuitenkin sitä tuli ”maistelun” verran!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Zilga-viiniköynnös tuottaa satoa jopa hallaisella mökkitontillamme!, Zilga, latvialainen Zilga, Zilga- viiniköynnös, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi,

Nyt on aika laittaa haudat talviasentoon!

Torstai 20.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Varasin peräkärryyni aikamoisen määrän kuusenhakoja, jotka eilen kävin viemässä läheisteni haudoille Viljakkalan hautausmaalla.

 

Haot olivat omasta metsästä, joten kytkös haudoissa lepäävien läheisteni ja hakojen välillä oli vankka.

 

Hakojen lisäksi haudoille tuli kanervia ja niin olivat tehneet myös lukemattomat muut hautojen hoitajat.

 

 

IMG_6359.JPG

 

Viljakkalan kirkkomaan uudempi hautausmaa sijoittuu kirkon itäpuolelle ja siellä sijaitsee mm. se kiviporras, jossa on lukemattomat rippikoululaiset kuvattu – minäkin olen ripille päässeenä seisonut noilla portailla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt on aika laittaa haudat talviasentoon!, Hautojen talvihoito, Hautakanervat, Viljakkala, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan rippikoululaiset,

Hieman haikeutta, mutta enemmänkin helpotusta!

Sunnuntai 16.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Eilen oli päivä, jonka päätteeksi kokosimme kimpsumme sekä kampsumme mökillä auton peräkärryyn ja jätimme mökin talviteloilleen.

 

En löytänyt muistiinpanoista päivämäärää, että milloin keväällä siirryin pääsääntöisesti mökkielämään, mutta se lienee ollut jokseenkin huhtikuun puolessavälissä.  Huhtikuun puolestavälistä on lokakuun puoleenväliin tarkalleen kuusi kuukautta eli puolet vuodesta kului pääosin Viljakkalan Majajärvellä!

*****************

Mökkielämä Majajärvellä oli taas kerran antoisaa, vaikka takavuosien kiihkeä puutarhaviljelymme onkin hieman laantunut. Puutarhatuotteiden hinnat ovat marketeissa niin matalat, että omaviljelyä on vaikea perustella kannattavaksi.

 

Mansikka kuuluu meillä Rouvan vastuualueelle ja sen tiimoilta sato oli määrältään ja laadultaan erinomainen

 

*****************

 

Kuluneen kesän ja varsinkin syksyn mökkihommillemme oli ominaista polttopuuhuoltoon panostaminen.

 

Venäjän aloittama barbaarinen hyökkäyssota Ukrainaa vastaan teki enemmän kuin ajankohtaiseksi polttopuihin panostamisen. Puuliiterimme mökillä ei ole koskaan ollut niin täynnä kuin nyt ja siitä kuuluu suuri kiitos vanhimmalle pojallemme, joka toi meille kaksi korkealaidallista traktorin peräkärrykuormaa polttokelpoisia klapeja – kyllä nyt kelpaa!

 

*******************

Hieman haikeana kesämuistojen kanssa, mutta päällimmäisenä kuitenkin on helpotus hyvin sujuneesta puolesta vuodesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hieman haikeutta mutta enemmänkin helpotusta! mökkikauden päättäminen, puoli vuotta mökkikautta, polttopuuhuolto, Venäjän hyökkäyssota, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi,

Perunannostohommat sujuvat käsipelilläkin!

Perjantai 23.9.2022 - -Esko Erkkilä-

Peruna on eräs tärkeimmistä peruselintarvikkeistamme ja sen vuoksi sen viljelemisestä omilla pelloilla olen pitänyt kunnia-asianani vaikka taloudellisesti ajatellen perunan ostaminen marketeista saattaisi ollakin edullisempaa.

 

Perunanviljely on jokseenkin yksinkertaista, sillä istuttamisen jälkeen tarvitaan vain pariin kertaan perunavakojen haraaminen.

 

Perunanviljelyssä tärkeää on muistettava se, että sitä ei saa istuttaa sellaiselle maalle, joka on edellisvuonna ollut nurmena, sillä sepät ja niiden toukat, juurimadot, viihtyvät heinikossa ja niitä on erityisen paljon vanhassa nurmessa.

 

IMG_6198.JPG

 

Perunasadosta näyttää ainakin meillä muodostuvan kohtuullinen ja laatu on erinomainen.

 

 

IMG_6199.JPG

 

 

Nostoväline minulla on yksinkertainen ja tehokas eli pernakoura, kuten tuota välinettä Viljakkalassa on aina kutsuttu.

 

En ymmärrä, että jotkut kutsuvat tuota välinettä perunakuokaksi, sillä kuokka on tyystin toisenlainen työväline!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perunannostohommat sujuvat käsipelilläkin!, perunannosto, perunakuokka, pernakoura, Viljakkala,

Kulman taakse peruuttaen!

Maanantai 12.9.2022 - -Esko Erkkilä-

IMG_6166.JPG

 

Esikoisemme oli lähiryhmänsä kanssa pilkkonut hieman suuremmista polttopuurungoista peräkärrykuormallisen klapeja ja ne eilen aamutuimaan noudin mökkimaailmaamme Viljakkalan Majajärvelle!

 

Omat konstinsa siinä on, kun joutuu peruuttamaan peräkärrykuorman kulman taakse!

 

 

IMG_6169.JPG

 

Aina se on juhlahetki, kun saa nostaa kipin pystyyn!

 

 

 

 

IMG_6171.JPG

 

"Klapimaton" vetäminen onnistui!

 

 

IMG_6177.JPG

 

Pienoiskaivuriin on vanhin poikamme...

 

 

IMG_6178.JPG

 

...rakentanut hydraulisesti toimivan halkaisusysteemin - DI osaa!

 

 

IMG_6179.JPG

 

Vielä jäi klapien raaka-ainetta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kulman taakse peruuttaen!, klapikuorma, järeitä klapeja, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi,

Avasin purjehduskauteni!

Lauantai 23.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Vesi on mielestäni oiva elementti, kun sitä saa katsella rannalta ja tokihan se käy soutuveneellä sekä isolla risteilylaivalla kulkemiseenkin.

 

Pienellä ns. huviveneellä liikkuminen ei ole minua varten ja muistankin työelämän ajoilta, jolloin Maatalousryhmän työporukka änkeytyi n. viidentoista hengen voimalla veneeseen muka hauskanpitoon.

 

Kerran sain peneltiakin korkealta esimieheltäni, kun en aamuvarhaisella ilmestynyt Turun satamaan ja en siis lähtenyt veneilemään Turun saaristoon.

 

Jonain vuonna olin mukana ja seurasin, kun samainen korkea esimieheni – nyt jo edesmennyt – juopui tuolla työveneilyllä ja hänet noudettiin ympäripäissään jostain välisatamasta.

 

******************

 

Mutta siitä purjehduskauden avauksesta!

 

 

IMG_5774.JPG

 

 

IMG_5776.JPG

 

Sain viime keskiviikkona olla soutuveneemme takatuhdolla, kun nuorimmaisemme oli airoissa – nuorimmaisemme on muuten synnynnäinen soutaja!

 

Souturetkelle osallistumiseni oli oikeastaan sen auditointi, että miten vähän järveltä näkeekään mökkitontillemme – kuvista näkee, että eipä näe!

 

 

IMG_5778.JPG

 

Mökkilaiturimme toki näkee!

 

 

IMG_5781.JPG

 

Majajärven itäpäässä kulkee maamme rautatien valtasuoni ja on hyvin tavallista, että junat kulkevat maidemme läpi – niin myös kauden avajaispurjehdukseni aikana!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Purjehduskauden avaus, purjehduskauden avaaminen soutuveneellä, soutuvene, Viljakkalan Majajärvi, Tampere-Seinäjoki -rata,

"Hullu mies, kun osti mettää lettoisen järven rannalta"!

Lauantai 9.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Mökkitonttini varhaishistoriasta yksi muistelus:

 

1950-luvun alkupuolella Viljakkalassa sadan hehtaarin suuruiset tilat olivat harvinaisuus, mutta isäni kotitalo ”Erkkilä” Viljakkalan Karhella oli yksi sellaisista.

 

Vaarini Iivari Erkkilän kuoleman jälkeen mummuni Edith Erkkilä omisti tilan ja isäni Oiva Erkkilä halusi ostaa kotitilastaan kymmenen hehtaarin suuruisen metsäpalstan omistukseensa.

 

Oiva-isäni osti Erkkilän tilan kaukaisimmasta kolkasta kymmenen hehtaaria metsää Majajärven rannalta.

 

Kyläläiset pitivät isääni suorastaan hulluna, kun hän halusi ostaa tuon määräalan lettoisen ja hallaisen Majajärven rannalta.

 

No, maailmankirjat ovat uudessa asennossa ja arvostan isääni, sillä nyt tuon lettoisen perämetsäkappaleen kaukaisin osa on mökkitonttini!

 

Tässä vielä pari kuvaa Majajärven mökkitontiltamme:

 

 

IMG_5595.JPG

 

 

IMG_5596.JPG

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkalan Majajärvi, Majajärvi, Viljakkala, Karhe, Karhen Erkkilä, Viljakkalan Niemenperä,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »