Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pörssisähkön ansiosta trekoolimaiden sadettaminen oli edullista!

Lauantai 8.7.2023 - -Esko Erkkilä-

Kevättalvella en ehtinyt solmimaan hinnaltaan kohtuullista sähkösopimusta ja sen vuoksi siirryinkin mökkimaailmassa pörssisähköön.

 

”Sattuneesta syystä” touko- ja kesäkuussa tarvitsin sähköä vain trekoolimaiden sadettamiseen ja sähkönkulutukseni tuona aikana oli 77,33 kWh.

 

Toukokuussa NPS-pörssihintani oli 1,46 snt/kWh ja kesäkuussa 5,78 snt/kWh.

 

Hintoihin lisättiin perusmaksua 3,90 €/kk ja sähköyhtiön marginaalia 0,39 snt/kWh.

 

Touko-kesäkuussa mökkini sähkölasku oli yhteensä 12,16 euroa!

 

Seuraavan sähkölaskuni arvioitu eräpäivä 17.08.2023 ja silloin selviää, että mikä on heinäkuussa ollut pörssisähkön kWh-hinta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pörssisähkön ansiosta trekoolimaiden sadettaminen oli edullista!, pörssisähkö, Imatran Seudun Sähkö Oy, sähköyhtiön marginaali pörssisähkössä, perusmaksu pörssisähkössä,

Ruiskaunokki on harvinaistunut

Keskiviikko 5.7.2023 - -Esko Erkkilä-

Ruiskaunokki oli aikoinaan eräs niistä kasveista, jotka luokiteltiin vaarallisiksi rikkakasveiksi – muistan tuon luokittelun 1960-luvun loppuvuosien ajalta oikein hyvin.

 

Ruiskaunokki eli ruiskukka oli aikoinaan hyvinkin yleinen, mutta rukiin viljelyalan supistuminen, tehokkaat rikkakasvien torjunta-aineet sekä tehokas siemenviljan lajittelu ovat merkinneet ruiskaunokin harvinaistumista.

 

 

IMG_8038.JPG

 

Viimevuotisella kukkaispellollamme on harvakseltaan ruiskaunokkeja ja annan niiden olla siellä kaikessa rauhassa.

 

 

IMG_8042.JPG

 

Ruiskaunokki on mehiläisten ja muiden mesipistiäisten suursuosikki, sillä sen kukkien mesipitoisuus on korkea.

 

**********************

 

 

Ruiskaunokki on useissa maissa oikeistopuolueiden tunnuskukka ja herättikin aikoinaan melkoista ihmetystä, että Suomessa Kansallinen Kokoomus valitsi tunnuskukakseen vaarallinen rikkakasvin!

 

 

Ruiskaunokki on mm. Viron sekä Saksan kansalliskukka!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruiskaunokki on harvinaistunut, ruiskaunokki, ruiskukka, ruis, ruispeltojen rikkakasvi, ruispellot, vaaralliset rikkakasvit, Viron kansalliskukka, Saksan kansalliskukka,

Halvaks on tullu!

Maanantai 29.5.2023 - -Esko Erkkilä-

Eilen Tampereella päättyneet jääkiekon MM-kisat jäävät historiaan katsojien kannalta kalliina kisoina, sillä pääsyliput ainakin viimeisimpiin otteluihin maksoivat jopa 300 euroa per kappale!

 

Seuraan toki jääkiekkoa, mutta viimeisimmästä ottelusta, jossa olin katsomossa, on kulunut jo hyvän verran yli kymmenen vuotta.

 

Työelämän aikana sain osallistua kiekko-otteluiden katsomiseen tavallaan korruptiomielessä, sillä sain isännöidä asiakkaidemme osallistumisia jääkiekko-otteluiden katsomiseen.

 

Olen toki kerran saanut osallistua kiekko-ottelun katsomiseen omakustannuksellisesti ja se tapahtui joskus 2000-luvulla Porissa, kun jonkun kokouksen yhteydessä olin yleisönä paikallisen kiekkoseuran kotiottelussa.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Halvaks on tullu! Jääkiekon MM-kisat Tampereella 2023,

Patsaskävelyä Hämeenpuistossa ja Näsinkalliolla!

Torstai 4.5.2023 - -Esko Erkkilä-

Muutaman vuoden tauon jälkeen sain eilen vetää Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen patsaskävelyn Hämeenpuistossa ja Näsinkalliolla.

 

 

Kävely kesti n. tunnin ja se alkoi Vapaudenpatsaalta sekä päättyi Kuru-laivan haaksirikon muistopatsaalle Näsinkalliolla!

 

 

IMG_7690.JPG

 

Vapaudenpatsaan veistänyt Viktor Bernhard ”Faffan” Jansson oli suomenruotsalainen kuvanveistäjä. Jansson kuului maailmansotien välisen ajan huomattavimpiin suomalaisiin kuvanveistäjiin, vaikka hän jäikin monien aikalaistensa tavoin Wäinö Aaltosen varjoon. Hän oli kirjailija Tove Janssonin isä.

 

 

Vapaudenpatsaan mallina oli teologian ylioppilas Elias Simojoki, joka sittemmin kaatui Talvisodassa 25.1.1940 Laatokan jäälle, kun meni suksilla hiihtäen lopettamaan rintamalinjojen välissä tuskissaan hirnunutta haavoittunutta hevosta. Simojoki ampui pistoolillaan armonlaukauksella hevosen, mutta heti sen jälkeen neuvostoliittolaiset ampuivat kuolettavasti Simojokea. Kansanedustaja ja pappi Elias Simojoki on haudattuna Kiuruveden sankarihautausmaalla.

 

Simojoki (vuoteen 1926 Simelius) syntyi nykyisin Kalajokeen kuuluvassa Rautiossa vuonna 1899.

 

Olen muutaman kerran päässyt käymään Koirinojan taistelumaastoissa.

 

 

IMG_7711.JPG

 

Kuru-laiva upposi Siilinkarin kupeella 7.9.1929, jolloin 138 ihmistä hukkui ja 22 pelastui. Hukkuneista kuuden ihmisen ruumiita ei koskaan löydetty.

 

Lasta kannattelevalla äidillä on helmoissaan toinen lapsi ja hän on kääntänyt päänsä julmalle Näsijärvelle.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Patsaskävelyä Hämeenpuistossa ja Näsinkalliolla!, Eläkeliiton Tampereen yhdistys, patsaskävely 3.5.2023. Vapaudenpatsas, Kuru-laivan haaksirikko, Hämeenpuisto, Näsinkallio,

Siniristilippu liehui eilen sotaveteraanien kunniaksi!

Perjantai 28.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Vietimme eilen kansallista veteraanipäivää ja sen kunniaksi siniristiliput liehuivat saloissaan.

 

Kansallista veteraanipäivää vietettiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1987 ja siihen liittyvä juhlatilaisuus järjestettiin Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta.

Valtioneuvostossa kansallisen veteraanipäivän viettäminen vahvistettiin puolustusministeri Veikko Pihlajamäen esityksestä vuonna 1986.

 

Lapin sota ja samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyivät 78-vuotta sitten, kun loputkin Saksan 20. vuoristoarmeijan sotilaista vetäytyivät klo 13.30 Kilpisjärveltä Norjan puolelle.

 

Vuonna 1915 syntynyt isäni taisteli ”täydet” Talvisodassa sekä Jatkosodassa ja oli sen lisäksi ajamassa saksalaisia pois maasta myös Lapinsodassa, joten...

IMG_7680.JPG

...sotaveteraanin poikana olen suurta kunnioitusta osoittaen eilen heti aamulla ollut vetämässä siniristilippua lipputankoomme.

 

Hyvää kansallista veteraanipäivää vielä tänäänkin!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siniristilippu liehui 27.4.2023 sotaveteraanien kunniaksi! siniristilippu, kansallinen veteraanipäivä, puolustusministeri Veikko Pihlajamäki, Talvisota, Jatkosota, Lapinsota, Suomen itsenäisyys,

Järkevä päätös, mutta veronmaksajien rahaa ehti palaa paskaruohojen kasvattamiseen tuhottomasti!

Maanantai 17.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Suomen suurimman peltoalan viljelijä Niko Ahlqvist on tullut järkiinsä, kun on luopumassa luomuviljelystä.

 

En tunne henkilökohtaisesti Niko Ahlqvistia, mutta hänen isänsä Birger Ahlqvistin sitäkin paremmin, sillä sain tehdä tiivistä yhteistyötä Birgerin kanssa monia vuosia, kun hän toimi SOK:lla Helsingin konttorilla rehuseosmyynnin vastuuhenkilönä.

 

Kunnioitan Nikon päätöstä, sillä se merkitsee, että Suomen suurin paskaruohojen kasvattaja luopuu luomutuotannosta.

 

Asiasta kertoi Maaseudun Tulevaisuus ja MT:n uutisjutun kommenteissa todetaan mm. se, että mylläreiden kannalta luomuviljan jauhattaminen vaatii paljon ylimääräistä työtä. kun jokaisen luomuviljaerän jauhattamisen jälkeen myllyssä on suoritettava perusteellinen siivous, jotta luomuviljan ohessa myllylaitteistoon joutuneet paskaruohojen siemenet saadaan poistettua.

 

Luomutuotteiden aiheuttamien laatuongelmien lisäksi luomuilu merkitsee melkoisen henkilömäärän turhaa elättämistä erilaisiin tarkkailu- ja valvontahommiin.

 

Toivottavasti Niko Ahlqvistin esimerkki saa laajaa kannatusta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Järkevä päätös, veronmaksajien rahaa ehti palaa paskaruohojen kasvattamiseen tuhottomasti! luomuilu, luomuviljely, paskaruohojen kasvattaminen,

Tyrni tarvitsee marjoakseen emataimed ja isataimed!

Perjantai 17.2.2023 - -Esko Erkkilä-

Suomalaiseen korvaan vironkielessä mielestäni paras on tyrnin vironkielinen nimi eli astelpaju!

 

 

IMG_3650.JPG

 

Tässä vuonna 2016 Tyrin Kukkamarkkinoilla ottamani kuva tyrnin taimimyyjän osastolta, jossa on myytävänä astelpajun taimia.

 

Julisteessa tarjotaan emataimed ja isataimed yhteensä kymmenellä eurolla!

 

Juliste muistuttaa, että tyrni eli astelpaju tarvitsee marjoakseen äititaimen sekä isätaimen.

 

Minulla meni aikoinaan kaksikymmentä vuotta tyrninkasvattajana turhaan, kun en ymmärtänyt hankkia kollitaimia kahden narttutaimen kaveriksi.

 

Muistakaa, että yksi kollitaimi pystyy hoitelemaan kahdeksan narttutainta marjantuotantokykyisiksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tyrni tarvitsee marjoakseen emataimed ja isataimed!, astelpaju, isataimed, emataimed, tyrni, tyrnin narttutaimi, tyrnin kollitaimi,

Kela-taksi ja sote-taksi ovat eri asioita!

Lauantai 4.2.2023 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin viime viikolla erääseen yleisötilaisuuteen, jossa käsiteltiin mm. Kela-takseihin ja sote-takseihin liittyviä kysymyksiä.

 

Tilaisuudessa tai oikeastaan vasta tilaisuuden jälkeen tuli selväksi, että Kela-taksit ja sote-taksit ovat tyystin eri asioita.

 

 

Kela-taksin voit saada, jos joudut käymään lääkärissä sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi etkä voi terveydentilasi vuoksi matkustaa julkisilla kulkuvälineillä.

 

Kela-taksi tilataan erityisestä numerosta ja koko Pirkanmaalla sekä Tampereella tuo numero on 0800-415710.

 

Kela-taksin omavastuuhinta on 25,00 euroa.

**************

 

Sote-taksia voivat Vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita saada henkilöt, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.

 

Sote-taksin tilaus Tampereella tehdään numeroon 03-5678101.

 

Sote-taksin omavastuuhinta on varsin edullinen.

Varmistin puhelinnumerot 3.2.2023, joten ne ovat oikeat.

 

 

***************

 

Yksinkertaistaen voidaan todeta, että Kela-taksin käyttöoikeus on tapauskohtainen, kun taas sote-taksin käyttöoikeus on henkilökohtaisesti jatkuva!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Kela-taksi ja sote-taksi ovat eri asioita!, Kela-taksi, Sote-taksi, vammaispalvelulaki,

Kaksi isoa asiaa vuodelta 2022

Sunnuntai 1.1.2023 - -Esko Erkkilä-

Vuosi on vaihtunut ja nyt on aika luoda katse viime vuoden suurimpiin tapahtumiin.

 

Katson asiaa ”isosta räppänästä” ja katseeni päätyy kahteen isoon asiaan, joista toinen on synkkä, mutta toinen puolestaan hyvinkin positiivinen.

 

Aluksi se synkkä ja se on ilman muuta Venäjän helmikuun 24. päivänä aloittama hyökkäyssota Ukrainaan.

 

On täysin käsittämätöntä, että maailman jonkinlaisena vaikuttajana itseään pitänyt maa aloitti barbaarisen hyökkäyksen itsenäistä naapurimaataan kohtaan!

 

Onneksi Venäjä on saanut todeta, että se on siirretty pois jokseenkin kaikesta sellaisesta toiminnasta, jota tehdään eri maiden kesken.

Hylkiömaa saa tekojensa mukaisen palkkion!

 

**************

Ja se positiivinen asia, joka paljolti on sidoksissa tuohon synkkään asiaan:

 

Positiivinen asia on luonnollisesti se, että Suomi päätti hakea Nato-jäsenyyttä toukokuun 17. päivä! 

 

Nato-maat allekirjoittivat Suomen Nato-jäsenyyttä koskevan liittymispöytäkirjan 5. heinäkuuta, ja Suomesta tuli Naton tarkkailijajäsen.

 

Olen ”aina” kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä ja olen tyytyväinen, että vuonna 2022 pääsimme asiassa pitkälle.

 

On surkuhupaisaa, että veljeskansamme Unkari ja sen ohella myös Turkki eivät vielä ole ratifioineet Nato-jäsenhakemustamme, mutta tähänkin sopii vanha suomalainen sananlasku, että ”perseelleen porsas kiusaa tekee, kun purtilonsa kaataa!”

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Kaksi isoa asiaa vuodelta 2022, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, Suomen Nato-hakemus, Perseelleen porsaskiusaa tekee kun purtilonsa kaataa, Turkki ja Unkari vastustavat Nato-hakemustamme,

Pirtti oli sakeana tupakansavusta!

Lauantai 10.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Muistelen 1960-lukua ja sitä, kun pirttimme oli sakeana tupakansavusta.

 

Sakea tupakansavu pirtissä merkitsi sitä, että oli tammikuu ja veroilmoitusten laatimisaika.

 

1915 syntynyt isäni oli käynyt neljä luokkaa kansakoulua Viljakkalan Karhen koululla ja osallistunut Talvisotaan, Jatkosotaan ja vielä myös Lapinsotaan.

 

Isäni valittiin Viljakkalan kunnanvaltuustoon kahdesti 1950-luvulla ja 1960-luvun alussa – hän oli Maalaisliiton kunnallismies!

 

Miksi sitä tupakansavua oli pirtissämme?

 

Vaatimattomasta koulusivistyksestään huolimatta isäni tunsi kunnallisen verotuslainsäädännön ja sen ansiosta hän oli kyläläisten keskuudessa haluttu veroilmoitusten täyttäjä.

 

Katselin muurinpankolta, kun toistakymmentä kyläläistä odotti isäni puheille pääsemistä ja hänen kysymyksiään veroilmoituksensa täyttämiseksi.

 

Jonossa oli tulipalokommunisteja ja ökyrikkaita kokoomuslaisia, mutta kaikki he odottivat kiltisti vuoroaan – jokunen pientalonpoikakin, demari ja maalaisliittolainenkin oli joukossa.

Ja tupakkia paloi!

 

Se oli sodanjälkeisen Suomen yhteiskunnallista rakentamista parhaimmillaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirtti oli sakeana tupakansavusta!, taksoituslautakunta, verolautakunta, veroilmoitusten täyttäminen, tutkintalautakunta, roikotuslautakunta, Viljakkala, Karhen koulu, Talvisota, Jatkosota, Lapinsota, kunnallismies, Maalaisliitto, pientalonpojat, kokoomus

Kuntien maksamia yksityistieavustuksia voisi vallan mainiosti nostaa!

Lauantai 3.12.2022 - -Esko Erkkilä-

On monestakin syystä tärkeää, että kansalaiset pitävät maaseudun asuttuna ja kehittävät syrjäkulmia.

 

Eräs keino tässä on huolehtia kunnan maksamien yksityistieavustusten suuruudesta.

 

Olen Viljakkalassa ja Hämeenkyrössä yhteensä viiden yksityistien osakas ja neljä noista yksityisteistä palvelee vakituista asutusta.

 

Yksityistiet, jotka palvelevat vakituista asutusta, saavat kunnilta yksityisavustusta.

 

Olen toimitsijamiehenä mökkitielläni, jonka varrella on myös vakituista asutusta ja olemme saaneet kuluneiden viiden vuoden aikana Ylöjärven kaupungilta yhteensä n. 1.350 euroa yksityistieavustusta. Summa on ollut vuosittain keskimäärin hieman yli 250 euroa.

 

On selvää, että kaupungin myöntämä avustus ei läheskään kata kaikkia kulujamme, mutta hyvä apu se on ollut.

 

Olen kuullut, että ensi vuonna esim. Oriveden kaupunki nostaa yksityisavustuksiaan yli 30 prosenttia ja se jos mikä on hieno asia!

 

Kiitokset Ylöjärven kaupungille sen yksityisteille myöntämistä avustuksista ja eipä tuo Orivedellä ensi vuodelle toteutettava korotuskaan olisi hassumpi juttu!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntien maksamia yksityistieavustuksia voisi vallan mainiosti nostaa!, yksityistieavustukset,

Postimerkkien hinnat ovat pilvissä ja Postin palvelut laaksonpohjassa!

Torstai 10.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Postin jakelupalvelut ovat laaksonpohjassa ja en pysy lainkaan perillä siitä, että milloin Posti jakaa minulle osoitetut postilähetykset.

 

Jouduin muutama päivä sitten asioimaan Postin kanssa, kun hommani oli postittaa kokouskutsu yksityistiemme osakkaille tiekokousta varten

 

Hämmästyin, kun halvin…

 

IMG_6480.JPG

 

…postimerkki maksoi 2,10 euroa!

 

 

Toimitsijamiehenä katsoin välttämättömäksi säästää postikustannuksissa ja sen vuoksi kävinkin jakamassa tiekokouskutsut kymmenkunnalle tiekuntamme osakkaalle – näin säästin tiekunnan rahoja melkein yhden aurauskerran verran!

 

Kokonaan eri asia on se, että pystyykö Posti ja millä aikataululla toimittamaan kutsut vastaanottajille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Postimerkkien hinta ovat pilvissä ja Postin palvelut laaksonpohjassa!, posti, postin hinnoittelu, Postin palvelukyky, postimerkkien hinta,

Joutsenet ovat aloittamassa muuttomatkaansa!

Torstai 27.10.2022

Tapasin eilen kolmikymmenpäisen joutsenparven Viljakkalan Hanhijärvellä Koivuniemen pellolla kokoontumassa etelään suuntautuvan muuttomatkansa valmisteluissa.

 

 

IMG_6395.JPG

 

 

IMG_6394.JPG

 

 

IMG_6393.JPG

 

 

IMG_6392.JPG

 

 

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu ja komea onkin.

 

Kalevalaisessa runoudessa puhutaan Tuonelan joutsenesta ja sillä on tärkeä roolinsa mm. Akseli Gallen-Kallelan maalauksessa ”Lemminkäisen äiti”!

 

Arvostan, että maamme kansallislintu oli valinnut synnyinkyläni pellot paikaksi, jolla se valmistautui pitkälle muuttomatkalleen!

 

 

Tervetuloa keväällä takaisin Suomeen – jokohan ensi keväänä yksi joutsenpariskunta valitsee pesäpaikakseen mökkijärveni Viljakkalan Majajärven!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joutsenet ovat aloittamassa muuttomatkaansa!, Viljakkala, Viljakkalan Hanhijärvenkulma, Joutsenten muuttomatka on alkamassa, Tervetuloa joutsenet Suomeen taas keväällä 2023, Tuonelan joutsen, Akseli Gallen-Kallela, Lemminkäisen äiti, Viljakkalan Majajärvi

Luumusato jäi vaatimattomaksi, mutta oli määrältään riittävä!

Sunnuntai 25.9.2022 - -Esko Erkkilä-

Meillä on kymmenkunta luumupuuta, mutta jostain syystä ehkä vain viidessä oli tänä syksynä satoa.

 

 

IMG_6210.JPG

 

Sato oli kuitenkin tarpeisiimme nähden riittävä, sillä hyödynnämme luumusadon ainoastaan sellaisenaan, sillä mitään säilöntäsysteemejä emme harrasta.

 

 

Joskus takavuosina saimme luumuja jopa 270 kiloa ja se oli aivan liian paljon.

 

 

******************

 

Netissä on hyviä luumupuun leikkausohjeita ja keskeistä on se, että keväällä luumupuita ei saa leikata.

 

Luumupuun leikkaamista suositellaan suoritettavaksi heti sadonkorjuun jälkeen eli toimeen on nyt tartuttava välittömästi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luumusato jäi vaatimattomaksi, luumusato oli määrältään riittävä!, luumupuun leikkaaminen,

Kulman taakse peruuttaen!

Maanantai 12.9.2022 - -Esko Erkkilä-

IMG_6166.JPG

 

Esikoisemme oli lähiryhmänsä kanssa pilkkonut hieman suuremmista polttopuurungoista peräkärrykuormallisen klapeja ja ne eilen aamutuimaan noudin mökkimaailmaamme Viljakkalan Majajärvelle!

 

Omat konstinsa siinä on, kun joutuu peruuttamaan peräkärrykuorman kulman taakse!

 

 

IMG_6169.JPG

 

Aina se on juhlahetki, kun saa nostaa kipin pystyyn!

 

 

 

 

IMG_6171.JPG

 

"Klapimaton" vetäminen onnistui!

 

 

IMG_6177.JPG

 

Pienoiskaivuriin on vanhin poikamme...

 

 

IMG_6178.JPG

 

...rakentanut hydraulisesti toimivan halkaisusysteemin - DI osaa!

 

 

IMG_6179.JPG

 

Vielä jäi klapien raaka-ainetta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kulman taakse peruuttaen!, klapikuorma, järeitä klapeja, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi,

Tyrnin koepoiminta antoi lupaavan tuloksen!

Lauantai 27.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Tein eilen pienen koepoiminnan tyrnimaallamme ja tulos oli lupaava.

 

 

IMG_6109.JPG

 

Tyrni on yksittäin poimittava marja ja sen vuoksi runsaan puolen tunnin poiminta ei tuottanut puntarilla punnittuna kummoistakaan tulosta, mutta hyvään alkuun kuitenkin pääsin.

 

 

*********************

 

 

Tyrni on helppo kasvattaa, sillä hyvän kasvupaikan lisäksi se ei paljon muuta vaadikaan.

 

Tyrni on kalkinsuosija, joten se edustaa puutarhakasveista tyystin toista äärilaitaa kuin syyshortensia, pensasmustikka ja alppiruusu.

 

Typen osalta tyrni pystyy sitomaan ilmasta typpeä, joten se ei tarvitse lannoitustakaan.

 

 

IMG_6111.JPG

 

Tyrni on kaksikotinen, joten samalla maalla pitää olla hede- ja emikasveja.

 

 

IMG_1019.JPG

 

Suosittelen tyrnin istutuksessa käytettävän ns. venäläistä istutuskaaviota, jossa keskellä on kollipoika eli hedekasvi ja sen ympärillä kahdeksan narttutyrniä eli emikasvia. Kasvien etäisyys toisistaan n. 1,5 - 2 metriä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tyrnin koepoiminta antoi lupaavan tuloksen!, tyrni, tyrni on kaksikotinen kasvi, tyrni on kalkinsuosija, pensasmustikka on kalkinkarttaja, syyshortensia on kalkinkarttaja, alppiruusu on kalkinkarttaja, tyrni pystyy keräämään ilmasta typpeä,

Sähkömaksujen arvonlisäverokannan tilapäinen alentaminen olisi nyt oikea ratkaisu!

Keskiviikko 10.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ehdotti eilen, että sähkömaksujen arvonlisäveroprosenttia alennettaisiin tilapäisesti nykyisestä 24 prosentista joko neljääntoista tai kymmeneen prosenttiin.

 

Lintilän ehdotus on kannatettava täsmätoimi, jonka vaikutus kohdistuisi tavallisten kuluttajien talouteen.

 

Yrityksille sähkölaskut ovat arvonlisäveroineen vähennettäviä kulueriä, joten on ymmärrettävää, että elinkeinoelämän piiristä Lintilän ehdotus ei saa kannatusta.

 

Lintilän ehdotus alennuksen tilapäisyydestä on täsmätoimi myös siltä kannalta, että se mahdollistaisi paluun entiselle verokannalle, jos Olkiluodon uusin ydinvoimala käynnistyy viimeisimpien suunnitelmien mukaan.

 

Nyt on mielenkiintoista nähdä, että miten hallituskumppanit suhtautuvat Lintilän ehdotukseen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sähkömaksujen arvonlisäverokannan tilapäinen alentaminen olisi nyt oikea ratkaisu!, Mika Lintilä, elinkeinomonisteri Mika Lintilä, arvonlisävero. ALV, sähkömaksujen arvonlisäverokannan tilapäinen alentaminen,

Keltakurjenmiekka on Kymenlaakson maakuntakukka

Lauantai 25.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Vaikka keltakurjenmiekka onkin Kymenlaakson maakuntakukka, sen sanotaan olevan tavanomainen Etelä- ja Keski-Suomessa.

 

Omien havaintojeni mukaan se ei ole tavanomainen, mutta toki sitä kasvoi kuutisenkymmentä vuotta sitten naapurimme Lepomäen savikuopassa. 

 

Pyysin Lepomäen vanhapoikaisännältä – syntynyt vuonna 1908 – lupaa ja siirsin tuota komeaa kukkaa mökkimme rantaveteen Viljakkalan Majajärvellä.

 

 

Keltakurjenmiekka kotiutui Majajärvelle ja nyt se kasvaa hyvinvoivana rantavedessämme.

 

 

IMG_5531.JPG

 

 

IMG_5532.JPG

 

 

IMG_5533.JPG

 

 

Arvostan keltakurjenmiekkaa ja olen tyytyväinen, että runsaat viitisenkymmentä vuotta sitten ryhdyin sitä pelastamaan Lepomäen savikuopasta – savikuopasta, jota ei enää ole olemassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keltakurjenmiekka on Kymenlaakson maakuntakukka, Keltakurjenmiekka, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi,

Viljakkalassa jatkaa kaksi koulua!

Tiistai 10.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Muistan hyvin, kun Viljakkalassa toimi kuusi kansakoulua eli Kirkonkylä, Hanhijärvi, Nisu, Karhe, Heinälammi ja Hepo-oja.

 

Vuosien saatossa kouluista on lopetettu Hanhijärvi, Nisu, Heinälammi sekä Hepo-oja ja nyt Viljakkalassa on ainoastaan Kirkonkylän sekä Karhen koulut.

 

Nyt Karhen koulun jatkuminen on ollut veitsen terällä koulun sisäilmaongelmien vuoksi.

 

Vahva asukasmielipide on ollut, että Karhelle pitää rakentaa uusi koulu, sillä kylän vetovoima on Tampereen läheisyyden ansiosta suuri ja Karhe tulee jatkossakin olemaan vireä sekä elinvoimainen kylä.

 

Karhen koulun asemaa käsiteltiin Ylöjärven kaupunginvaltuustossa eilen ja kaupunginhallituksen pohjaesitys oli, että koulu rakennetaan ”uusix”!

 

Jostain käsittämättömästä syystä Ylöjärven Kokoomuksen valtuustoryhmä esitti, että Karhen koulun hanke toteutettaisiin siirtokelpoisena rakennuksena 10 vuoden leasing- ja lunastusoptiolla!

 

Kokoomuksen viljakkalalaisia ja karhelaisia halveksuva esitys kaatui eilisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa muutamien äänestysten jälkeen ja Karhelle ollaan rakentamassa uusi koulurakennus.

 

*********************

Haluan erityisesti kiittää…

 

 

IMG_5262.JPG

 

…Riitta Koskista sekä…

 

 

IMG_5265.JPG

 

…Teuvo Hakasta siitä työstä, jota olette tehneet Karhen koulun kehittämiseksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkalassa jatkaa kaksi koulua!, Viljakkala, Viljakkalan Karhe, Karhe, Riitta Koskinen, Teuvo Hakanen, Ylöjärven Kokoomus hyljeksii kaupungin elivoimaisia kyliä, Ylöjärven Kokoomus, Viljakkalan koulu, Hanhijärven koulu, Nisun koulu, Karhen koulu,

Kaksinkäsinkylväminen on harvojen osaama taito

Keskiviikko 13.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Löysin facebookin kätköistä valokuvan, jonka olen ottanut Felica-kamerallani vuonna 1965 eli 57-vuotta sitten!

 

Kyseisenä vuonna aloitin maatalousalan opintoni Osaran Maamieskoulussa Hämeenkyrössä, jossa olin kurssini priimus.

 

Metallitöissä teimme kylvövakan ja opettelimme hankikannolla kaksikäsinkylvämisen jalon taidon – kylvimme hiekkaa hangelle.

 

tuomolinnainmaakylvaa1965.jpg

 

Mallia kaksinkäsinkylvämisestä meille näytti rehtorimme Tuomo Linnainmaa.

 

Arvostin silloin ja arvostan yhä edelleen nyt jo joukostamme poistunutta rehtori Linnainmaata ja en tuolloin olisi 18-vuotiaana poikana uskonut, että joskus saan ulkomaanmatkoilla olla Linnainmaan kanssa huonekaverina.

 

Näin kuitenkin tapahtui ja muistan mm. sen, kun olimme kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäen järjestämällä Kyröläismatkalla Petroskoissa ja kun hotellihuoneemme alapuolella Äänisellä kävi kova syysmyrsky eli Äänisen aallot pauhasivat!

 

Kiitokset Tuomo Linnainmaalle opetuksesta ja huonekaveruudesta sinne jonnekin, jossa nyt olet!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaksinkäsinkylväminen on harvojen osaama taito, Osaran Maamieskoulku, Osaran Maatalousoppilaitos, Hämeenkyrö, Tuomo Linnainmaa, Kyröläismatkat, Petroskoi, Ääninen, Äänisen aallot,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »