Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kokoomuspäättäjien Tampereen keskustaan haluamat seinille heijastettavat valokuviot tuovat mieleen Neuvostoliiton

Tiistai 13.1.2015 - -Esko Erkkilä-

Kokoomuspäättäjien tarkoituksena oli ja ehkä vieläkin katala suunnitelma Tampereen Valoviikkojen valokoristeiden romuttaminen ja nostalgisten valokuvioiden korvaaminen keskusta-alueen rakennusten seinille heijastettavilla masentavilla kuvioilla.

 

 

Sanotaan, että kokoomuksen hellimiä valokuvioita ei edes löydä keskikaupungilta ja totean omakohtaisesti väitteen olevan täyttä totta.

 

 

Palasin eilen illalla palaverista hieman klo 20.00 jälkeen ja etsin etsimällä muutaman seinille heijastetun valokuvion – kas näin:

 

 

 

valot1

 

 

 

 

valot2

 

 

 

 

valot3

 

 

 

 

valot4

 

 

 

 

valot5

 

 

 

Kammottavia ja täysin soveltumattomia tamperelaiseen katukuvaan!

 

Muistin virkistämiseksi kolme kuvaa niistä valokuvioista, jotka pormestarin johdolla aiotaan romuttaa - jokainen voi verrata, että ovatko seinille valaistut valokuviot parempia kuin perinteiset Valoviikkojen koristeet!

valot6

 

valot7

valot8

Tulee etsimättä mieleen, että poliittisella päättäjällä täytyy kyllä olla mielessään jotain muuta kuin kaupunkilaisten ja turistien viihtyvyys, kun puolustaa seinille heijastettavia näkymiä!

 

 

SDP teki suunnitelmista valtuustokyselyn, mutta asioita salassa ajavat tahot eivät lotkauttaneet korviaan.

 

 

Perinteisten valokuvioiden pelastaminen sai vauhtia, kun Perussuomalaiset, Keskusta, Tampereen Puolesta -valtuustoryhmä, Kristillisdemokraatit sekä SKP toivat julkisuuteen tiukkasanaisen mielipiteensä, että perinteisiä valokuvioita ei voida romuttaa ilman kaupunginvaltuuston päätöstä.

 

 

Valokuvioiden puolesta alkoi taistella myös Petri Klemola, jolla on kristillisdemokraattien tausta.

 

 

Klemola laittoi pystyyn kansalaisadressin nettiin sekä adressin kirjalliset kopiot pariin kahvilaan Tampereen keskustassa.

 

 

Klemola toteaa adressin saatesanoissaan mm. näin:

 

 

Tämä Tampereen jouluvalojen säilyttämistä kannattava adressi pidetään avoinna 31.1. saakka. Adressi luovutetaan 2.2. pormestari Anna -Kaisa Ikoselle. Adressin voi siis allekirjoittaa tammikuun loppuun saakka täällä tai paperisena Kauppahallissa Liisan leipomon kahvilassa ja Kauppahallin Pehtoorissa.

 

Kertokaa adressista ystävillenne, sillä tällä voi oikeasti vaikuttaa. Jouluvalojen kohtalosta päätetään keväällä ja mitä enemmän nimiä on säilyttämisen kannalla, niin sitä suurempi merkitys sillä on myös päättäjien silmissä.

 

Klemolan alullepaneman adressin kommentteja pari malliksi tässä:

 


Nykymuotoiset valoviikkojen valokuviot on säilytettävä! Kaupungin keskusta on upea näillä perinteisillä valoilla. Nämä tuovat mieleen lapsuusajan joulut. Miksi ihmeessä te haluatte pyyhkiä nuo lämpimät muistot pois vaihtamalla nämä klassiset ja näyttävät kuviot mitäänsanomattoman näköisiin seinäheijasteisiin, jotka tuovat esiin ruman keskusta-arkkitehtuurin. Oletteko menettäneet järkenne?!?!

 

********


Tampere taantuu koko ajan. Kaikki hyvä ja yrittäjäystävällinen hävitetään. Jouluvalot tuovat Tampereelle asiakkaita pilvin pimein valojen aikaan, jopa uusia asukkaita. Oikeistojohto elää harhassa Anna-Kaisa Ikosen johdolla.

Vuosi sitten sijoitettiin kuvioiden led -valoihin, nyt sekin aiotaan tuhota. Korjattavaa on aina valoissa ja se työllistää. Sitähän Ikonenkin mainostaa. Heijastukset, mitä on yritetty esitellä, ovat hirveitä.  

Luin täältä, että valot ovat ystävyyskaupunki Essenin lahja meille. Hävetkää päättäjät!

 

 

 

**********

 

 

Kiitän SDP:n valtuustoryhmää, perussuomalaisia, keskustalaisia, Tampereen Puolesta –valtuustoryhmää, kristillisdemokraatteja, SKP:tä ja Petri Klemolaa siitä aktiivisuudesta, jolla olette lähteneet puolustamaan tamperelaisia perinteisten valokuvioiden pelastamisessa!

 

 

Muistathan allekirjoittaa adressin ”Tampereen jouluvalot säilytettävä” osoitteessa www.adressit.com.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Valoviikot, Tampereen valokuvioiden romuttaminen, virkamiesvalta, SDP:n valtuustoaloite, seinille heijastettavat valokuviot, Tampereen jouluvalot säilytettävä,

Valoviikkojen valokuvioiden tuhoamishanke - mitä kaikkea hämärää hankkeeseen liittyykään?

Torstai 8.1.2015 - -Esko Erkkilä-

Kirjoitin tällä palstalla 3.1.2015 Tampereen pormestarin johdolla suunnitellusta toimenpiteestä, jolla olisi jo toissapäivänä eli loppiaisena tuhottu Tampereen Valoviikkojen valokoristeet.

 

 

Tampereella oppositioon sysätty ryhmittymä – Keskusta, Perussuomalaiset, Tampereen Puolesta, Kristillisdemokraatit sekä SKP – teki kuitenkin pormestarin siunaamasta tuhoamishankkeesta julkisen ja ainakin vielä eilen illalla Valoviikkojen koristeet loivat tunnelmaa Tampereen keskikaupungille.

 

 

valoviikot1

 

 

Aamulehti uutisoi ”oppositioryhmän” vaatimuksesta näyttävästi sunnuntaina 4.1.2015.

 

 

Aamulehden mukaan pormestari olisi nyt muuttamassa kantaansa valokoristeiden tuhoamisessa, sillä hän on todennut toimittaja Aki Taposen mukaan mm. näin:

 

 

”Valoviikot ovat minulle sydämen asia, enkä ole valmis hyväksymään niiden tason laskua”

 

 

On lohdullista lukea samaisesta Aamulehden jutusta pormestarin sanoneen näin; ”…eikä esimerkiksi yhtään päätöstä valoviikkojen Hämeenkadun osalta ole vielä tehty.”

 

 

 

*************

 

 

 

 

valoviikot2

 

 

 

 

valoviikot3

 

 

Otin pormestarin siunaaman valokoristeiden tuhoamishankkeen esille Maanantaimarkkinoilla 5.1.2015 ja kaikki haastattelemani tamperelaiset pitivät ihmeellisenä, jos Tampereen keskustaan jo vuosikymmenet kuuluneet valokoristeet tuhottaisiin.

 

 

**********

 

 

Tampere ja sen johtamiskulttuuri saivat valokoristeiden tuhoamishankkeesta jälleen vahvan lommon kylkeensä.

Tätäkö on se paljon mainostettu tiedolla johtaminen?

 

 

Miksi Kokoomus haluaa Tampereella ehdoin tahdoin toimia samoin kuin se tekee valtakunnan tasolla? Eivätkö Stubb´n toilailut ole opettaneet Tampereen Kokoomuksen keskeisille toimijoille mitään?

 

 

Ylimielinen, luottamushenkilöt ohittava ja salaileva toimintatapa ei ole nykypäivää – nykyään tarvitaan todellista avoimuutta.

 

 

Ei riitä, että avoimuudesta puhutaan hymyssä suin juhlapuheissa ja kaiken maailman julistuksissa, mutta toimitaan salakähmäisesti.

 

 

Toivottavasti Valoviikkojen valokoristeiden tuhoamissuunnitelma ja sen ajautuminen karille opettavat Tampereen päättäjille nöyryyttä ja todellista avoimuutta.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valoviikot, Tampereen Valoviikot, Valoviikkojen valokoristeiden tuhoamissuunnitelma, valokoristeiden tuhoamissuunnitelma, Tampereen johtamiskulttuuri, Tampereen salaileva johtamiskulttuuri,

Sallivatko tamperelaiset, että pormestarin hyväksymällä tavalla Tampereen Valoviikkojen valokuviot romutetaan?

Lauantai 3.1.2015 - -Esko Erkkilä-

Tampereella on ollut pitkä perinne, että Hämeenkadun ja eräiden lähikatujen ylle rakennetaan…

 

 

 

 

valo1

 

 

 

 

valo2

 

 

 

 

valo3

 

 

…hevosista, karhuista,…

 

 

 

 

valo4

 

 

 

 

valo5

 

 

 

 

valo6

 

 

 

 

valo7

 

 

 

 

valo8

 

 

…kukista,…

 

 

 

 

valo9

 

 

…muumeista,…

 

 

 

 

valo10

 

 

…Aku Ankka-perheestä ja…

 

 

 

 

valo11

 

…monesta muusta aiheesta tehtyjä valokuvioita syksyn ja talven pimeimpään aikaan.

 

 

Tampere on tullut maankuuluksi valokuvioistaan, mutta nyt julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan kokoomuslaisen pormestarin lähipiiri on junailemassa asiat niin, että perinteiset valokuviot romutetaan jo tulevana Loppiaisena.

Jokainen voi ylläolevasta kuvasarjasta tehdä päätöksen, että pitääkö valokuviot romuttaa vai pitäisikö niiden saada jatkaa Tampereen keskustan kaunistuksena!

 

 

 

SDP:n valtuustoryhmä on tehnyt asiaa koskevan valtuustoaloitteen, mutta näyttää, että kokoomus vie sisäpiirissä päättämänsä asian päätökseen ennen SDP:n valtuustoaloitteen käsittelyä.

 

 

 

*************

 

 

 

Asiaa on viime päivinä käsitelty ansiokkaasti mm. Aamulehden blogeissa, mutta kokoomuspäättäjät ovat vaitiolollaan kuitanneet keskustelun.

 

Asiaa kritisoivan aktiivijoukon tutkimuksen tuloksena on esitetty useitakin yrityskytkentöjä ja ne tekevät valokoristeiden tuhoamisesta erityisen mielenkiintoisen – mitä kaikkea kytkeytyykään tähän toimintaan?

 

 

Keskusta, Tampereen Puolesta, kristillisdemokraatit, SKP ja perussuomalaiset muodostavat Tampereen kunnalliselämässä uunituoreen ryhmän, jonka nimeksi on muotoutumassa ”Ryhmä 17”.

 

Ryhmä 17:n valtuustoryhmät ja kunnallisjärjestöt toimittivat eilen julkisuuteen tiedotteen, jonka allekirjoittivat em. valtuustoryhmien puheenjohtajat.

 

 

Tiedote kuuluu näin:

 

 

 

Tiedote                                                                          02.01.2015

Pormestari: Valoviikkopäätös kuuluu valtuustolle

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen on tämän hetken tietojen mukaan hyväksymässä toimintatavan, jossa historiallisten valokuvioiden romuttaminen aloitetaan loppiaisena, vaikka niiden suojelemista koskeva SDP:n valtuustoaloite on käsittelemättä. Ratkaisullaan pormestari tekee kuntalaisten vahvasti yli poliittisten rajojen tukeman aloitteen tarpeettomaksi ja myös ylenkatsoo aloitteen jättänyttä valtuustoryhmää.

Valoviikkoa koskeva päätöksenteko heikentää paitsi kaupunginvaltuuston myös koko luottamushenkilötyöskentelyn arvovaltaa. Valoviikkojen ratkaisusta ei ole tehty lainkaan päätöstä missään luottamuselimessä. Hanke on viety ohi päätöksentekojärjestelmän erilaisissa työryhmissä ja tiedoksi annettuina tilannekatsauksina.

Koska hallintolain mukaista luottamusmiespäätöstä ei ole, ei ole myöskään kuntalaisten oikeusturvan peruselementtejä: selvitysvelvollisuutta, objektiivisia perusteluja, otto-oikeutta eikä valitusoikeutta. Samoin päätökseen olennaisesti liittyvää kansalaiskeskustelua vaihtoehdoista ei ole voitu käydä.

Tampereen kaupunginvaltuuston tulee saada päättää Valoviikkojen ratkaisusta. Valokuviot tulee loppiaisena palauttaa huolellisesti Tampereen Sähkölaitoksen tytäryhtiö Veran tai vanhojen valojen suojelijoiksi tarjoutuneiden varastoon. Jatkotoimiin tulee ryhtyä vasta valtuuston päätöksen jälkeen kevättalven aikana.

Allekirjoittaneet valtuustoryhmien ja kunnallisjärjestöjen puheenjohtajat pyytävät muitakin ryhmiä harkitsemaan, hyväksyvätkö he luottamusmiesten yli kävelemisen. Jos he eivät sitä hyväksy, tämä kanta olisi hyvä tuoda välittömästi tiedoksi julkisuuteen.

 

Ryhmä17 valtuustoryhmien puheenjohtajat

Lasse Oksanen, Tampereen Puolesta(TaPu)

Ilmari Rostila, Perussuomalaiset (PS)

Timo Hanhilahti, Keskusta(KESK)

Satu Sipilä, Kristillisdemokraatit(KD)

Jari Heinonen, SKP

********************

 

Saa nähdä, että olemmeko liian myöhässä ja ”jengi” ehtii romuttamaan valokuviot lähipäivinä.

 

Olen ehdottomasti valokuvioiden säilyttämisen kannalla, sillä ne ovat sitä Tamperetta, joka tunnetaan.

 

Toivon, että tamperelaiset ja luottamushenkilömme ryhtyvät nopeasti vastarintaan kokoomuspäättäjiä vastaan ja saamme nauttia ainutkertaisista valokuvioista jatkossakin.

 

Erityisesti odotan kaupunkimme luottamushenkilöiltä ryhtiä, jotta ei toteutuisi se kaupungin erään johtavan virkamiehen toteamus, joka kuulemma totesi luottamushenkilöiden toiminnasta vastaavassa tilanteessa näin:

 

 


 "Kun asian tekee ensin eikä kysele niin kyllä se niille sitten kelpaa"!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Valoviikot, Tampereen valokuvioiden romuttaminen, virkamiesvalta, SDP:n valtuustoaloite,

Viimeistä edelliset perinteiset Tampereen Valoviikot ovat päättymässä tammikuun 6. päivänä 2014

Maanantai 23.12.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Valoviikko –perinne juontaa alkunsa 1960-luvun alkupuoliskolle, sillä tuolloin kaupunginjohtaja Erkki Lindfors sai ajatuksen Valoviikoista Essenin vierailullaan.

 

Valoviikkojen toteuttajana on alusta alkaen toiminut tamperelaisten liikkeiden, tavaratalojen, pankkien ja vakuutusyhtiöiden perustama Tampere Tunnetuksi ry.

 

Ensimmäiset Valoviikot järjestettiin syksyllä 1966.

 

 

 

valo1

 

 

Nyt järjestettävät Tampereen Valoviikot ovat järjestyksessä 48. ja se kerrotaan myös siinä valomainoksessa, joka on Hämeenkadun yllä Tampereen rautatieaseman lähellä.

 

 

***********

 

Tampereen Valoviikoissa on kyse katoavasta perinteestä, sillä vain ensi vuonna Valoviikot järjestetään nykyisellä konseptilla.

 

Tampereen 50. Valoviikkoja suunnitellaan parhaillaan ja se tiedetään, että muutoksia on tulossa.

 

Valoviikkojen uudistaminen tapahtuu yhteistyössä Tampereen kaupungin, Tampere Tunnetuksi ry:n, keskustan taloyhtiöiden, yritysten sekä tamperelaisten kesken.

 

Uutta odotellessa kävin kameran kanssa kuvaamassa nykyisiä valokuviota ja tässä pieni kuvakimara kuvioista, jotka vuoden kuluttua siirtyvät historiaan.

 

 

valo2

 

 

valo3

 

 

valo4

 

 

valo5

 

 

 

valo6

 

 

 

valo7

 

 

 

valo8

 

 

 

valo9

 

 

 

valo10

 

 

 

valo11

 

 

 

valo12

 

 

 

 Näemme nämä jouluvalot vielä vuoden kuluttua, mutta sitten ne siirtyvät muistojen joukkoon!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Valoviikot, Tampere Tunnetuksi ry, Erkki Lindfors, kaupunginjohtaja Erkki Lindfors,

Joulun tunnelma syntyy monista asioista

Lauantai 24.12.2011 - -Esko Erkkilä-

Vuodenkierto on edennyt taas vinhaa vauhtia ja tänään on jouluaatto.

 

Virittäydymme joulutunnelmaan monin eri tavoin.

 

Nykymenossa joulun uskonnollinen sanoma jää paljolti taka-alalle. Omakohtaisesti se nousee pintaan, kun menemme aattoiltana jouluhartauteen synnyinpitäjäni Viljakkalan kirkkoon ja sitä ennen käymme sytyttämässä usealle haudalle kynttilät.

 

Kynttilät sytytämme vanhempieni ja isovanhempieni haudoille. Sen lisäksi omat kynttilänsä saavat hauta, jossa lepäävät kummitätini ja kummisetäni. Naapurin vanhapoika-isännän hauta on jo useana jouluna ollut eräs kynttiläkohteemme.

 

Viljakkalan sankarihaudassa lepää yksi sedistäni ja myös hänen muistolleen sytytämme kynttilän.

 

Viljakkalan hautausmaalla on muualle haudattujen muistokivi. Se saa jouluaattona ympärilleen suuren määrän muistokynttilöitä. Myös me sytytämme kiven ääreen ainakin kaksi kynttilää vaimoni äidin ja isän muistoa kunnioittaaksemme.

 

Uskonnollisen joulun lisäksi joulutunnelma alkaa muodostua joulukuusen hakumatkalla.

 

img_0067.jpg

 

Tavallisesti joulukuusen hakumatka on syvässä lumessa tarpomista, mutta nyt se tapahtui vähän lumen aikaan ja hienoisessa vesisateessa.

 

img_0094.jpg

 

Lastenlasten into joulukuusen koristelussa on parasta joulutunnelman luomista…

 

img_0086.jpg

…ja tänä vuonna heidän intonsa sai täyttymyksen jo muutama päivä ennen jouluaattoa.

 

img_0218.jpg

 

Tampereella voi joulutunnelmaan virittyä Tampereen Valoviikoilla. Nyt järjestettävät ovat järjestyksessään jo 46. valoviikot.

 

Tässä näkymä Keskustorilta Hämeenpuiston suuntaan…

 

img_0219.jpg

 

…ja tässä Keskustorilta Rautatieasemaa kohti.

 

img_0208.jpg


Tampereen Joulutori - joka toki päättyi jo eilen – on ollut eräs tapa virittyä joulutunnelmaan.

Tampereen Joulutori avattiin joulukuun 9. päivänä. Poikkesin siellä muutaman kerran ja väkeä oli sateisen sään johdosta usein niukanlaisesti.


img_01912.jpgJoulutorin esiintymislavalla lauloi torstaina Samuel-poika heleällä äänellään suosittuja joululauluja. Samuelin laulut ja erityisesti hänen juontorepliikkinsä ilostuttivat lavan äärellä häntä kuunnelleen yleisön. Yleisön suosionosoitukset olivat runsaat ja ne tulivat aiheesta!

 

Keskustorilla järjestettävä Joulutori on mm. MSL-Tampereen toimesta ehdotettu siirrettäväksi Hämeenpuistoon.

 

Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin, että Tampereen Joulutoria hallinnoidaan Turusta!!

 

Turkulaiset Event Company Ky ja Mainostoimisto Dimmi junailevat Tampereen Joulutorin toiminnan! Miksi näin – miten Joulutorin tamperelaiset yhteistyöyritykset suostuvat tähän?

 

Kritiikkini Joulutorin järjestelyistä ei häiritse omaa ja vielä vähemmän se saa häiritä lukijoideni valmistautumista joulunviettoon.

 

 

img_0106.jpg

 

Toivotan Teille kaikille Oikein Rauhallista Joulua!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Valoviikot, Tampereen Joulutori 2011, Tampereen Joulutori, MSL-Tampere, Viljakkala,