Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Mielenkiintoinen päivä eilenkin!

Torstai 22.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Osaan olla tyytyväinen, että jokainen päivä on erilainen ja mielenkiintoinen.

 

 

Esimerkkinä erilaisesta ja mielenkiintoisesta päivästä kerron muutamalla kuvalla höystettynä eilisestä päivästä.

 

 

Eilisen päiväni ohjelma piti alkaa jo aamukahdeksalta hammaslääkärin vastaanotolla, mutta kai minun virhemerkintäni vuoksi hammaslääkäriaikani siirtyi kuukaudella.

 

 

Hammaslääkäriajan siirtymisen vuoksi eiliseni alkoi vasta klo 11.40. jolloin sain olla asiantuntevan sairaanhoitajan vastaanotolla Hatanpään sairaalassa, jossa minulle muovailtiin suomalaisesta haapapuusta valmistettu rannetuki – olenkohan ollut liiankin aktiivinen läppärini käyttäjä!

 

 

Iltapäiväkahdeksi kiirehdin Hämeenkyrön Heiskalle, jossa pidin alustuksen Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilötoiminnasta. Tilaisuus oli Eläkeliiton Hämeenkyrön yhdistyksen järjestämä ja mielestäni pystyin pitämään kiinnostavan alustuksen.

 

 

 

***************

 

 

 

IMG_6109.JPG

 

 

Iltakuudeksi olin saanut kutsun Tampereen Raatihuoneelle ja aina sinne kutsun saaminen tuntuu suurelta kunnianosoitukselta.

 

 

 

IMG_6110.JPG

 

 

Raatihuonetta ympäröivät monenlaiset ratikan rakentamiseen liittyvät ongelmat, mutta niistä huolimatta Tampereen Raatihuone seisoo ylväästi paikoillaan.

 

 

 

IMG_6131.JPG

 

 

Osa meistä Vanhusneuvoston jäsenistä kokoontui yhteiskuvaan ennen Juhlasaliin kutsumista!

Harmittelen, että en kiinnittänyt rintaani aikoinaan agrologitoiminnan tiimoilta saamaani Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristiä, sillä sen käyttämiseen soveltuvia juhlatapahtumia on aivan liian harvakseltaan.

 

 

 

IMG_6141.JPG

 

 

Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja Anne-Mari Jussila toimi tilaisuutemme emäntänä - hyvin toimikin!
 

 

 

IMG_6143.JPG

 

 

Tilaisuuden keskeisimmät "ohjaajat" olivat Vanhusneuvoston puheenjohtaja Arja Ojalaa (oikealla) sekä esittelijäsihteerimme Kirsi Nurmio. Aikaansaava parivaljakko!

 

 

 

IMG_6167.JPG

 

 

Hakeudun aina Tampereen Raatihuoneelle kutsuvieraana päässeenä Pekka Halosen vuonna 1908 maalaaman "Veneentervaaja" -taulun luokse. Kyseessä on 110 -vuotta vanha teos ja yhä edelleen se tuoksuu mielestäni tervalle!

 

 

 

IMG_6212.JPG

 

 

Lopulta oli aika siirtyä katselemaan Keskustorilla rakenteilla olevaa Joulutoria sekä alkaa kotimatka Koskipuistosta linjalla 50 kohti Palokalliota ja odottamaan uusia tapahtumia, joita tulee riittämään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rannetuki, tukihenkilötoiminta, Tampereen Raatihuone, Vanhusneuvosto,

Nyt maalaisjärki käyttöön!

Tiistai 29.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Olen toiminut Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilönä siitä alkaen, kun minulta vuonna 2001 leikattiin eturauhassyöpä.

 

 

Kahdenkeskisiä tukihenkilötapaamisia minulle on kertynyt vain muutamia – sillä eiväthän miehet tukea tarvitse - , mutta erilaisissa tilaisuuksissa olen asian tiimoilta esiintynyt monesti.

 

 

Yritimme Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä muutama vuosi sitten aloittaa ”Arjen ystävät” –toimintaa, mutta huonolla menestyksellä. sillä asiakkaita ei riittänyt.

 

 

Nyt Pirkanmaan Syöpäyhdistys pyrkii aloittamaan Arjen ystävät –toiminnan uudestaan ja nyt ”työkaluna” on…

 

 

 

IMG_9734.JPG

 

 

…www.huoleti.fi – portaali.

 

 

 

 

IMG_9733.JPG

 

 

Olin eilen Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilönä mukana koulutustilaisuudessa, jossa saimme opastusta www.huoleti.fi –palvelun toiminnasta.

 

 

Suhtaudun kriittisesti www.huoleti.fi –palvelun toimintaan, sillä elämänsä ehkä suurimmassa kriisitilanteessa syöpään sairastuneelle ei tule ensimmäiseksi mieleen etsiä apua matkapuhelimestaan tai tabletiltaan.

 

 

Peräänkuulutan Pirkanmaan Syöpäyhdistykseltä kokonaisvastuullista asennetta ja toimintaa siinä arvokkaassa työssä, jota se on tehnyt jo kauan syöpään sairastuneiden parhaaksi ja heidän kuntouttamisensa hyväksi.

 

 

Huoleti-kampanjoinnilla saattaa olla paikka joillakin terveyden- ja sairaanhoidon osa-alueilla, mutta syöpään sairastuneiden henkilöiden kuntoutuksessa sitä paikkaa on kokemukseni mukaan vaikea löytää!

 

 

Puhelinyhteydet, sähköpostit ja henkilökohtaiset tapaamiset ovat mielestäni niitä ensisijaisia tapoja, joilla syövästä toipuvat ensisijaisesti tavoittelevat ”arjen vapaaehtoisia ystäviä”!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Syöpäyhdistys, tukihenkilö, tukihenkilötoiminta, Syöpäyhdistyksen tukihenkilötoiminta, Arjen ystävät, www.huoleti.fi,

Olen yhdestä asiasta eri mieltä ministeri Juha Rehulan kanssa

Torstai 19.5.2016 - -Esko Erkkilä-

Olin paikalla, kun Pirkkalan kunta järjesti asukastilaisuuden Pirkkalan valtuustosalissa tiistaina 17.5.2016.

 

 

Menestyvänä ja kaikin puolin asiansa hyvin hoitaneena kuntana tilaisuuteen oli hankittu todella kovan luokan esiintyjä – perhe ja peruspalveluministeri Juha Rehula.

 

 

Ministeri Rehula keskittyi puhumaa sote-uudistuksesta ja hyvin puhuikin.

 

 

Toki ymmärrän niitä ”epäileviä tuomaita”, jotka tilaisuuden keskusteluosuudessa kritisoivat hallituksen suunnitelmia. Pirkkala, kun on hoitanut myös sote-asiansa hyvin, niin kritiikin ymmärtää, mutta hyväksyä sitä en voi.

 

 

Yhdestä asiasta olen ministeri Rehulan kanssa eri mieltä ja se koskee PSA-seulontoja.

 

 

Juha Rehula on omaksunut syöpälääkäreiden jääräpäisen kannan, että miesten PSA-seulonnat olisivat tarpeettomia.

 

 

Viittaan omakohtaiseen kokemukseeni ja totean, että…

 

 

…PSA-seulonnat ovat tarpeellisia!

 

 

Vuonna 2001 menin työkaverini lievän painostuksen tuloksena PSA-kokeeseen ja sen tuloksena minulla todettiin eturauhassyöpä.

 

 

Diagnoosin jälkeen minut leikattiin ja nyt leikkauksesta on kulunut lähes 15 vuotta!

 

 

Onnistunut eturauhassyöpäleikkaus oli pontimena, kun liityin Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilötoimintaan.

 

 

Olen eri mieltä syöpälääkäreiden kanssa PSA-seulontojen tarpeellisuudesta sillä kantani on, että…

 

 

…PSA-seulonnat ovat tarpeellisia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Rehula, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, PSA, PSA-seulonta, PSA-seulonnat ovat tarpeellisia, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, tukihenkilötoiminta,

Vertaistukihenkilöt ja kokemuskouluttajat ovat kokeneet "kaiken" - hyödynnä heidän kokemuksiaan!

Sunnuntai 20.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Sain eturauhassyöpädiagnoosin vuonna 2001 pääsin melkein heti leikkaukseen.

 

 

Diagnoosista ja leikkauksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 15 vuotta – tavataan sanoa, että en ehkä parantunut, mutta tulin entiselleen!

 

 

Minut leikattiin marraskuussa 2001 ja hiihdin Finlandia-hiihdon jo helmikuussa 2002, joten toipumiseni oli nopeaa.

 

 

On luonnollista, että olin heti kiinnostunut Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen toiminnasta ja meninkin poistattamaan leikkaushaavan tikit Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajilla – jäin sille tielle, sillä…

 

 

…ryhdyin niiltä sijoilta Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöksi.

 

 

Syöpäyhdistyksen tukihenkilöistä – erityisesti naisista – on pulaa.  On vankka ja koeteltu totuus, että miehet eivät muka tarvitse tukea tai he eivät ainakaan hakeudu saamaan tukea.

 

 

Seuraan läheltä ryhmämme naisia, joista erityisesti rintasyöpäpotilaiden tukihenkilöillä riittää kiireitä – monet rintasyöpäpotilaat hakeutuvat tukihenkilöiden tukeen jo leikkauksen yhteydessä ja se on oikein.

 

 

Vaikka miehet eivät yleensäkään hakeudu tukihenkilön kanssa henkilökohtaisiin keskusteluihin, niin kiireitä on minullakin riittänyt.

 

 

Olen osallistunut moniin tilaisuuksiin, joissa olen käyttänyt tukihenkilön puheenvuoron. Suurin yleisötilaisuus, jossa olen esiintynyt oli Tampereen Yliopistolla, jossa kuulijoita oli 300 henkilöä.

 

 

Lyhyet koulutustilaisuudet urologian osastoilla Tampereen Keskussairaalassa ja Hatanpään sairaalassa ovat olleet antoisia tilaisuuksia.

 

 

 

**************

 

 

Meillä oli Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsentilaisuudessa taannoin esiintymässä Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n kokemuskouluttaja Annami Poivaara.

 

 

Harvoin saa kuulla niin pätevää kolmannen sektorin toimijaa, kuin Annami Poivaara on ja hänen esitystään kuunnellessa tuli mieleen, että kaiken kokenut vertaistukihenkilö tai kokemuskouluttaja on verraton tuki, kun halutaan saada tukea sekä hyviä neuvoja omaan tilanteeseen.

 

 

Vertaistukihenkilöt ja kokemuskouluttajat eivät voi ottaa toimeksiantoja suoraan kansalaisilta, vaan heidän tukeensa hakeutuvat ottavat yhteyttä tukitoiminnan järjestäjätahoon eli esim. Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen ja siellä vastuuhenkilöt päättävät, että kenen tukihenkilön ”puheille” tukea kaipaava ohjataan.

 

 

Vertaistukihenkilötoiminta voi olla henkilökohtaisia tapaamisia, puhelinkeskusteluja tai vaikkapa sähköpostikeskusteluja.

 

 

Vertaistukihenkilön kanssa tapahtuva yhteydenpito on maksutonta ja se on myös ehdottoman luottamuksellista, sillä olemme tehneet vaitiololupauksen.

 

 

***************

 

 

 

 

tukihlokortti.jpg

 

 

Liitän tähän loppuun kuvan Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen minulle myöntämästä ”lisenssistä”, jossa todetaan minun olevan vertaistukihenkilö myös vuonna 2016.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vertaistukihenkilö, vertaistukihenkilötoiminta, Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilötoiminta, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, eturauhassyöpä, rintasyöpä, Näkövammaisten Keskusliitto, kokemuskouluttaja, Tampereen seudun Näkövammaiset, Finlandia-hiihto,

Syöpäyhdistyksen tukihenkilötoiminta on ns. kolmannen sektorin toimintaa parhaimmillaan

Torstai 5.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Julkisuudessa jaotellaan kaikki esim. terveyden- ja sairaanhoitoon kohdistuva toiminta kolmeen sektoriin.

 

 

Puhutaan julkisesta sektorista, yksityisestä sektorista ja kolmannesta sektorista.

 

 

Jaottelu on varmaan ihan oikein ja tässä jutussani otan esimerkiksi erään pienen toimintamuodon kolmannen sektorin toiminnasta.

 

 

Kyse on vertaistukitoiminnasta, jota maamme syöpäyhdistysten vapaaehtoiset toteuttavat.

 

 

Tunnen Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vertaistukitoiminnan, sillä olen osallistunut siihen käytännön toteuttajana pian kymmenen vuotta.

 

 

Minulla todettiin eturauhassyöpä vuonna 2001 ja se leikattiin samana vuonna.

 

Varhaistoteamisen ansiosta taisin selvitä asiasta säikähdyksellä ja leikkauksen jälkeisellä kuuden viikon sairaslomalla.

 

 

 

 

vertaistukihenkilo

 

 

Kiitollisena selviytymisestäni liityin Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilöksi ja olen toiminut tukihenkilönä syöpään sairastuneille ”kokemuskavereilleni” siitä saakka.

 

 

Vertaistukihenkilönä toimiminen on vapaaehtoistyötä parhaimmillaan, sillä emme saa työstämme palkkaa – tai oikeastaan saamme oikein ruhtinaallista palkkaa, sillä sen kokemusperäisen tiedon levittäminen, joka meille on vuosien saatossa kertynyt, on erittäin antoisaa!

 

 

Kaikki eivät ehkä pidä, kun totean, että syövän kokeminen on kokemus.

Varhaisvaiheessa todetun syövän kanssa on suuri mahdollisuus pärjätä – näin kävi minulle.

 

 

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksellä on sääntönä, että vertaistukihenkilönä voi toimia ainoastaan kymmenen vuotta.

 

 

Sääntö on mielestäni hyvä, sillä yli kymmenen vuoden kokemukset syövän kanssa elämisestä eivät enää ole relevantteja niille, jotka ovat vast´ikään saaneet syöpädiagnoosin.

 

 

Vertaistuihenkilöt eivät saa ottaa kantaa lääketieteellisiin kysymyksiin, mutta kun lääketiede kehittyy myös syövän hoidossa suurin harppauksin, niin yli kymmenen vuoden kokemuksilla eri hoitomuodoista ei enää ole annettavaa juuri diagnoosin saaneille.

 

 

Kannustan syöpädiagnoosin saaneita ottamaan yhteyttä paikalliseen syöpäyhdistykseen ja pyytämään vertaistukihenkilön tapaamista, sillä…

 

 

…kokenut kaiken tietää!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syöpään sairastuneiden tukihenkilötoiminta, syövän kokeneiden vertaistukihenkilötoiminta, tukihenkilötoiminta, veratistukihenkilötoiminta, syöpäyhdistys, Pirkanmaan syöpäyhdistys, eturauhassyöpä, eturauhassyöpään sairastuneiden tukihenkilötoiminta,

Miesten PSA-seulonta on saatava samalle tasolle kuin naisten rintasyöpäseulonta

Torstai 1.11.2012 - -Esko Erkkilä-

Naisilla todettiin vuonna 2010 14.402 uutta syöpätapausta ja niistä rintasyöpiä oli 4.678.

 

Miehillä vastaavana aika todettiin 14.795 uutta syöpätapausta ja niistä eturauhassyöpiä oli 4.709.

 

Luvuista havaitaan, että molemmilla sukupuolilla todetut syöpätapaukset olivat jokseenkin samalla tasolla sekä myös se, että uudet rintasyöpä- ja eturauhassyöpätapaukset olivat lukumäärältään jokseenkin samansuuruiset.

 

Rintasyöpä- ja eturauhassyöpätapausten osalta on se ero, että rintasyövän etsinnässä on käytössä kattava seulonta, mutta eturauhassyövän kohdalle niin ei ole.

 

Pidän tilannetta huonona ja haluan toimia voimakkaasti, että myös eturauhassyövän osalta maahamme saataisiin kattava seulonta.

 

Tiedän tasan tarkkaan ne näkökulmat, joilla lääkärikunta perustelee nykytilannetta, mutta en hyväksy perusteluja.

 

Toimin Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä tukihenkilönä ja tunnen asiat omakohtaisesti melkoisen hyvin.

 

Minulla todettiin omaehtoisessa seulonnassa eturauhassyöpä vuonna 2001. Se leikattiin ja olen sen jälkeen saanut elää ”syöpävapaata” aikaan.

 

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen puheenjohtajana toimii sosiaalineuvos Seppo Rantanen.

 

Tapaan Rantasen silloin tällöin ja viimeksi kunnallisvaali-illassa Aamulehden Ziberiassa 28.10.2012.

 

 

SeppoRantanen

 

Tässä sosiaalineuvos Seppo Rantanen (kok) Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkisen haastateltavana.

 

 

Sosiaalineuvos Rantanen muistaa minut sekä tietää mielipiteeni ja hän tulikin puheilleni.

 

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen puheenjohtajana sosiaalineuvos Rantanen puolustelee maamme lääkärikunnan virallista kantaa, mutta hän antaa arvon myös minun mielipiteelleni.

 

 

Kerroin taas kerran omakohtaiset kokemukseni eturauhassyöpäseulonnan tarpeellisuudesta ja totesin odottavani kiivaasti sitä päivää, jolloin miehet saavat syöpäseulontojen kohdalla tasa-arvoisen kohtelun naisten kanssa.

 

Omalta kohdaltani se ei enää ole tarpeen, mutta ajattelen niitä n. 5.000 miestä, jotka jokaisena lähivuotena tulevat kohtaamaan eturauhassyövän.


Osalle diagnoosi tulee liian myöhään, mutta heillekin se olisi ehtinyt ajoissa, jos Suomessa olisi rintasyöpäseulonnan tapaan yhteiskunnan järjestämä eturauhassyövän seulonta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syöpärekisteri, Pirkanmaan Syöpäyhdistys ry, Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilötoiminta, Seppo Rantanen, sosiaalineuvos Seppo Rantanen, eturauhassyöpä, rintasyöpä, syöpäseulonnat,

Arjen Ystävä on Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen uusi toimintamuoto

Torstai 3.2.2011 - -Esko Erkkilä-

Maakunnalliset syöpäyhdistykset tekevät tärkeää työtä syöpään sairastuneiden kuntouttamiseksi ja virkistämiseksi.

Minulla on asiasta henkilökohtaista kokemusta, sillä vuonna 2001 tapahtuneen onnistuneen eturauhassyöpäleikkaukseni jälkeen liityin Pirkanmaan Syöpäyhdistys ry:n tukihenkilötoimintaan.

Syöpään sairastuneet naiset ovat paljon aktiivisempia tukihenkilötoiminnan asiakkaita kuin miehet.

Naiset hakeutuvat tukihenkilöiden pariin usein jo sairaalassa. Se on toisaalta hyvin ymmärrettävääkin, sillä esim. rintasyöpätapauksissa leikkauksen henkilökohtaisesti kokeneesta on paljon apua monissa käytännön asioissa, jotka rintansa leikkauksessa menettänyt nainen joutuu kokemaan.

Hiljattain eturauhassyöpädiagnoosin saaneille miehille järjestetään Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen toimesta ensitiedon kursseja ja ne ovat saavuttaneet miesten keskuudessa suuren suosion.

Ensitiedon kurssi kokoontuu viikon välein muutaman kerran keväisin ja toinen syksyisin. Kokoontumiset ovat teemoitettu eri aihepiirien mukaan. Roolini on toimia alustajana illassa, jossa käsitellään eturauhassyöpää ja seksuaalisuutta.  

Pirkanmaan Syöpäyhdistys ry on laajentamassa toimintaansa tukihenkilötoiminnassa Arjen Ystävä- toimintaan.

Liikkeellelähtö tapahtuu vaatimattomasti, sillä koulutettuja Arjen Ystäviä ei vielä ole paljoa.

Arjen Ystävä-toiminta painottuu syöpäsairaan tukemiseen sairauden alkuvaiheessa, syöpähoitojen aikaan sekä sairauden toipumisvaiheeseen.

Arjen Ystävä-toiminnasta on kokemuksia Helsingistä sekä Oulusta. Erityisesti pääkaupunkiseudulla palvelulla on ollut kysyntää, sillä tukikontakteja on kaikille Arjen Ystävillä kertynyt n. yksi kontakti kuukaudessa.

Henkilö, joka haluaa itselleen Arjen Ystävän, pitää olla esim. puhelinyhteydessä Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen ja kertoa tarpeistaan. Kaikki keskustelut ovat luonnollisesti luottamuksellisia.

Valitettavasti en ehdi Arjen Ystäväksi ainakaan toiminnan alkuvaiheessa, mutta kannustan toimintaan lähteneitä. Oletan, että pieni kärkijoukko tulee olemaan täystyöllistetty. 

Uskon, että työssä onnistuminen antaa paljon niille, jotka ensimmäisinä lähtevät Tampereella Arjen Ystäviksi.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Arjen Ystävä, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Tukihenkilötoiminta, eturauhassyöpä, rintasyöpä,

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöt tekevät moninaista työtä syöpään sairastuneiden tukemiseksi

Keskiviikko 1.12.2010 - -Esko Erkkilä-

Sairastuin eturauhassyöpään vuoden 2001 lopulla.

 

Leikkaushoidon jälkeen palasin työelämään kuuden viikon sairasloman jälkeen. Nyt olen saanut hoitaa entistä "työpostiani" yhdeksän vuotta sairastumiseni jälkeen.

 

Olen onnenpekka, että selvisin näin hyvin.

 

Liityin Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöksi pian tervehtymiseni jälkeen. Se oli tiettyä kiitollisuuden osoittamista siitä, että varhaistoteamisen ansiosta olen saanut palata työelämään.

 

Kaikkien Suomen maakunnallisten syöpäyhdistysten tärkeä toimintamuoto on tukihenkilötoiminta.

 

Tukihenkilö on kokenut syövän ja useimmat tukihenkilöt ovat tervehtyneet siitä. Olemme elävä esimerkki, että syöpä ei välttämättä ole kuolemaksi.

 

Tukihenkilötoimintaan lähteneet ovat sitoutuneet vaitioloon eli mitkään asiat eivät leviä tukihenkilön kautta julkisuuteen tai kenenkään tietoon. Meihin voidaan luottaa arkaluontoisimmissakin kysymyksissä.

 

Tukihenkilöä haluavan henkilön pitää olla yhteydessä maakunnalliseen syöpäyhdistykseen ja siellä tukihenkilötoiminnasta vastaava ammattilainen harkitsee, että kenen tukihenkilön puoleen tullaan kääntymään. Tukea haluava ei voi siis alkuvaiheessa olla suoraan yhteydessä tukihenkilöön, vaan se tapahtuu paikallisen syöpäyhdistyksen kautta.

 

Varsinainen toiminta on sitten tukea etsivän ja tukihenkilön valittavissa ja sovittavissa. Se tapahtuu tavallisimmin tapaamalla, mutta myös puhelinkeskustelut tai sähköpostiviestittelyt ovat mahdollisia.

 

Tukihenkilötoiminnan eräs muoto ovat erilaiset pienryhmätapaamiset.

 

Pirkanmaan Syöpäyhdistys järjestää kahdesti vuodessa esim. eturauhassyöpä-diagnoosin saaneille henkilöille tilaisuussarjan, johon kuuluu puolisentusinaa eri aihepiirejä käsittelevää iltahetkeä. Iltahetken vetää koulutuksen saanut sairaanhoitaja sekä illan teemaan perehtynyt tukihenkilö. Nämä tilaisuudet ovat olleet antoisia ja rohkaisen osallistumaan niihin.

 

Olen tavannut tukihenkilönä vetää iltahetken, jonka teemana on "Parisuhde ja seksuaalisuus". Vaativa teema, mutta saamastani palautteesta päättelen, että olen onnistunut vaikean teeman käsittelyssä. 

 

Syöpäyhdistysten tukihenkilöt eivät saa toiminnastaan rahallista korvausta. Paras korvaus tukihenkilölle on tunne ja tietoisuus siitä, että hän on pystynyt olemaan avuksi saman kohtalon kokeneelle läheiselleen.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syöpäyhdistykset, syöpä, tukihenkilö, tukihenkilötoiminta, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, eturauhassyöpä, rintasyöpä,

Kahdeksan vuotta!

Sunnuntai 15.11.2009 klo 14.07 - -Esko Erkkilä-

Marraskuun 15. päivä vuonna 2001 oli minulle merkityksellinen päivä, sillä olin silloin eturauhassyöpäleikkauksessa. Leikkauksesta on tänään kulunut tasan kahdeksan vuotta.

 

Eturauhassyöpäni todettiin lokakuussa 2001 ja olin siinä onnellisessa asemassa, että hoitotoimenpiteet alkoivat nopeasti.

 

Leikkaus vaati...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eturauhassyöpä, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, tukihenkilötoiminta