Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Aluevaalit asettivat useat maakunta-ja kuntapäättäjinä itseänsä pitäneet uuteen tilanteeseen!

Perjantai 30.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Tammikuussa järjestetyt hyvinvointialueiden aluevaalit olivat monessakin mielessä onnistuneet vaalit.

 

Ensinnäkin ne asettivat monet maakunnallisina ja kuntapäättäjinä häärineet uuteen asemaan ja tämä uuteen asemaan asettaminen ei ollut lainkaan heidän luulojensa mukainen.

 

Hyvinvointialueiden aluevaalit, joita myös maakuntavaaleiksi kutsuttiin, toivat alueellisen politiikan eturiviin aivan uusia henkilöitä, joiden osaamista ja kansansuosiota ei ole ennen huomattu.

 

On pelkästään hyvä, että kaikkien puolueiden riveistä aluevaaleissa nousi uusia kansalaisten arvostamia henkilöitä.

 

Luopuminen on vaikeaa, mutta kannustan nyt niitä alueellisen politiikan johtopaikoilla rynnineitä, jotka saivat aluevaaleissa pienen ääniosuuden, luopumaan asemistaan ja antamaan tukensa niille, jotka aluevaaleissa saivat kansalaisten luottamuksen.

 

Onkohan toiveeni turha ja entinen meno jatkuu!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit asettivat useat maakunta-ja kuntapäättäjinä itseänsä pitäneet uuteen tilanteeseen!, Aluevaalit, Maakuntavaalit, Nykyiset maakuntapäättäjät pettyivät kansan suosioon, Nykyiset maakunta- ja kuntapäättäjät pettyivät suosioonsa,

Aluevaaleissa voi äänestää myös naapurikunnassa asuvaa ehdokasta!

Keskiviikko 22.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Aluevaalien ehdokasasettelu on päättynyt ja nyt odotamme aluevaaliehdokkaiden ehdokasnumeroita, jotka aluevaalilautakunnat antavat huomenna eli 23.12.2021.

 

Olen kummastellut joidenkin puolueiden menettelyä, että jokaisesta kunnasta pitäisi saada ehdokkaita, sillä se ei ole lainkaan tarpeellista, koska valitut ehdokkaat edustavat koko hyvinvointialuetta.

 

Aluevaaleissa ei siis ole kuntakohtaisia ehdokkaita vaan kaikkia alueen ehdokkaita voi äänestää kaikissa hyvinvointialueiden kunnissa.

 

Huvittavaa on ollut ne joidenkin ehdokkaiden vaatimukset, että samasta kunnasta voi olla kyseisen puolueen listoilla vain yksi ehdokas – on selvää, että tuo yksi ehdokas olisi juuri tuon vaatimuksen esittänyt ehdokasehdokas!

 

****************

 

Pirkanmaan hyvinvointialueella hyvistä ja asiantuntevista Keskustan naisehdokkaista on suorastaan ylitarjontaa maakunnan ympäristökunnista.  

 

Uskon, että Tampereen ympäristökuntien naisehdokkaat tulevat yllättämään hyvällä äänisaaliillaan monet!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaaleissa voi äänestää myös naapurikunnassa asuvaa ehdokasta!, aluevaalit, hyvinvointialuevaalit, maakuntavaalit, aluevaalien ehdokasasettelu, aluevaaliehdokkaat, Keskusta Pirkanmaa, Keskustan Pirkanmaan aluevaaliehdokkaat, Pirkanmaan Keskusta,

Aluevaalit pääsevät vauhtiin!

Maanantai 13.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Puolueiden aluevaaliehdokkaat pitää ilmoittaa aluevaalilautakunnille huomenissa eli 14.12.2021 viimeistään ennen klo 16.00.

 

Joillakin keskisuurillakin puolueilla on ollut vaikeuksia saada listoilleen täyttä ehdokasmäärää ja se on vahinko, sillä nyt pidettävät ensimmäiset aluevaalit ovat tärkeät vaalit.

 

Aluevaaleja kutsutaan myös maakuntavaaleiksi tai hyvinvointialueiden vaaleiksi.

 

Olen aluevaaleissa vaalitoimitsijana ja saamani etukäteisaineiston perusteella olen pannut merkille, että vaalien koronaturvallisuuteen panostetaan.

 

 

IMG_4599.JPG

 

On luonnollista, että vaalien suorittaminen koronaturvallisesti riippuu ensisijaisesti äänestäjien käyttäytymisestä vaalipaikoilla sekä vaalitoimitsijoiden menettelytavoista.

 

 

Tulen omalta osaltani vaalitoimitsijana noudattamaan Oikeusministeriön sekä THL:n antamia ohjeita turvallisista aluevaaleista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit, maakuntavaalit, hyvinvointialueiden vaalit, vaalitoimitsijat, vaalivirkailijat, koronaturvalliset aluevaalit, Oikeusministeriö, THL,

Aluevaltuustoihin pitää saada henkilöitä, jotka ymmärtävät talousasioista!

Sunnuntai 14.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Aluevaltuustovaalien/hyvinvointialueiden vaalien/maakuntavaalien ennakkoäänestys on hyvässä vauhdissa jo kahden kuukauden kuluttua.

 

Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.

 

Vaaleja kutsutaan myös sote-vaaleiksi ja siinä piileekin vaara, että vaaleissa tulee valituiksi ainoastaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

 

Peräänkuulutan, että ehdokkaiksi asetettaisiin/asettuisi myös vankan johtamiskokemuksen omaavia henkilöitä, sillä kyseessä on suuri taloudellinen kysymys.

 

Eniten luotan bisnesmaailmassa kannuksensa hankkineisiin ehdokkaisiin, sillä heillä on talousasioissa kouliintunutta kokemusta.

 

Oppositiopuolueet toitottavat koko ajan nyt luotavasta hallintohimmelistä ja sellaisen luominen onkin suurena vaarana, jos hyvinvointialueiden päättäjiksi valikoituu ainoastaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaltuustoihin pitää saada henkilöitä jotka ymmärtävät talousasioista!, hyvinvointialueet, hyvinvointialueiden vaalit, aluevaalit, maakuntavaalit, hallintohimmeli on ilmeinen vaara,

Murentaako palkkojen harmonisointi hyvinvointialueiden rahoituspohjan?

Perjantai 12.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Etenemme vauhdilla kohti hyvinvointialueita, sillä hyvinvointialueiden valtuustoon valittavien henkilöiden vaali alkaa ennakkoäänestyksen osalta tarkalleen kahden kuukauden kuluttua eli 12.1.2022.

 

Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.

 

Hyvinvointialueiden rahoituspohjan erääksi heikoksi kohdaksi on muodostumassa palkkojen yhteensovittaminen eli harmonisointi.

 

Hyvinvointialueiden luomisessa yhdistetään lukuisia organisaatioita ja yhdistymisessä kootaan ”saman katon alle” lukuisia henkilöstöryhmiä, joilla nykyisessä mallissa on hyvinkin erilainen palkkataso.

 

Hallituksen sote-esityksessä arvioidaan, että palkkojen harmonisointi maksaa 60 miljoonaa euroa vuodessa, jos harmonisointi toteutetaan keskipalkkaan perustuen.

 

Jos palkkojen harmonisointi toteutettaisiin korkeimpaan kymmenykseen perustuen, niin vuotuinen kustannus olisi kymmenkertainen!

 

Harmonisoinnissa pitää muistaa, että sen kustannus olisi jatkuvaa ja se ei suinkaan olisi vain kertarysäys.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Murentaako palkkojen harmonisointi hyvinvointialueiden rahoituspohjan?, palkkojen harmonisointi hyvinvointialueilla, hyvinvointialueet, maakunnat, maakuntavaalit, aluevaalit, harmonisointi,

Mihin tehtäviin kunnat voivat keskittyä, kun SoTe-uudistus nyt saadaan aikaiseksi?

Torstai 11.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Hyvinvointialueiden vaalit 23.1.2022 merkitsevät merkittävää muutosta kuntien tehtäväkentässä.

 

Sosiaali- sekä terveyspalveluasiat siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle ja kunnat voivat – niiden pitää – keskittyä muiden asioiden hoitamiseen.

 

Kunnille jää monta merkittävää vastuualuetta ja joissain yhteyksissä niitä on luonnehdittu neljän K:n tehtäviksi.

 

Neljällä K:lla ilmaistuna kuntien tehtävät ovat jatkossa;

 

 • ·      Koulutus

 

 • ·      Kaavoitus

 

 • ·      Kehittäminen

 

o   kunnan elinvoima

 

 • ·      Kulttuuri

o   mukaan lukien liikunta

 

 

-Esko Erkkilä-

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mihin tehtäviin kunnat voivat keskittyä, kun SoTe-uudistus nyt saadaan aikaiseksi?, SoTe-uudistus, Koulutus, Kaavoitus, Kehittäminen, Kulttuuri, Hyvinvointialueet, maakuntavaalit, hyvinvointialuevaalit, maakuntavaalit 23.1.2022,

On selvää, että tammikuun aluevaalit tuovat merkittäviä muutoksia sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteeseen

Maanantai 11.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Keskustelu tammikuussa järjestettävistä aluevaaleista, niiden tuloksista sekä uusien aluevaltuustojen päätöksistä on pääsemässä vauhtiin.

 

Sain työelämäni aikana osallistua n. sadan hengen suuruisen sekä sen jälkeen n. 20 hengen suuruisen yrityksen toiminnan tehostamiseen ja molemmat projektit päätyivät yritysten sulauttamiseen emoyhtiöön.

 

Kokonaan toinen asia on se, että emoyhtiötäkään ei käytännössä nykyisin ole olemassa, mutta sen hävittämisessä minulla ei ollut enää mitään roolia.

 

 

***************

 

Kertomani tapaukset viestivät, että muutosta tarvitaan ja niitä on kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla pakko tehdä.

 

On selvää, että muutoksia tulee myös sosiaali- ja terveyspalveluissa tammikuisten aluevaalien tuloksena.

 

On epärealistista luulla, että aluevaalien tuloksella ei ole henkilöstövaikutuksia.

 

 

******************

 

Työnantajan nimenvaihdos ei tule olemaan ainoa muutos vaan muutokset tulevat olemaan henkilötasolla suurempia.

 

Pohdimme mahdollisia muutoksia eilen eräässä tilaisuudessa ja totesimme, että ensimmäiset muutokset saattavat tapahtua hyvinvointialueiden tukitoimintojen rintamalla.

 

Peräänkuulutan aluevaaliehdokkailta ensinnäkin suorittavan tason tarpeiden ymmärtämistä, mutta erityisesti haluan, että aluevaltuutetut ja varavaltuutetut pystyvät johtamaan sitä suurta muutosta joka nyt on välttämätön!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit 23.1.2022, hyvinvointialueiden vaalit 23.1.2022, maakuntavaalit, maakuntavaalit 23.1.2022,

Oikea ja vastuullinen päätös!

Torstai 16.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Pääministeri Sanna Marin on ilmoittanut, että ei lähde ehdokkaaksi tammikuussa järjestettäviin maakuntavaaleihin joita virallisesti kutsutaan hyvinvointialueen vaaleiksi.

 

 

Arvostan Sannan päätöstä ja toivoisin, että useat muut monisäheltäjät seuraisivat hänen esimerkkiään – tosin Marin kannustaa mm. kansanedustajia osallistumaan ehdokkaina maakuntavaaleihin!

 

 

Monisäheltäjät voivat olla mukana kansanedustajana, maakuntavaltuutettuina sekä kuntavaltuutettuina ja se on mielestäni jo aikataulusyistä mahdottomuus; mahdottomuus ainakin silloin, jos tarkoitus on hoitaa kaikki nuo vastuulliset tehtävät kunnollisesti.

 

Oma lukunsa todellisista monisäheltäjistä ovat ne, jotka noiden lisäksi pyrkivät osallistumaan päätöksentekoon vielä oman taustaryhmänsä kunnallispolitiikan vastuutehtäviin maakunnallisissa piirijärjestöissä, kunnallisjärjestöissä ja vastaavissa elimissä!

 

Pirkanmaalla ja mökkikaupungissani Ylöjärvellä arvostan kansanedustaja Sami Saviota, joka oli toki ehdokkaana kuntavaaleissa, mutta ei sekaannu Ylöjärven kuntapolitiikkaan ja vielä vähemmän Ylöjärven perussuomalaisten toimintaan.

 

 

Monisäheltäjien toiminta on selkeää epävarmuuden osoittamista ja tätä he pyrkivät vaimentamaan osallistumalla jokaiseen mahdolliseen vaaliin sekä äänestykseen! 

Monisäheltäjien homma menee kuitenkin rämpimiseksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sanna Marin ei lähde maakuntavaalien ehdokkaaksi, monisäheltäjät, maakuntavaalit, hyvinvointialueen vaalit, hyvinvointialueet, Ylöjärven kaupunki,

Maakuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia!

Maanantai 13.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Hyvinvointialueiden vaalit eli aluevaalit eli maakuntavaalit lähestyvät, sillä vaalipäivä on vajaan neljän kuukauden kuluttua sunnuntaina 23. päivänä tammikuuta ensi vuonna.

 

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään erillisvaaleina, mutta vuodesta 2025 alkaen ne järjestetään samanaikaisesti kuntavaalien kanssa.

 

Aluevaalit lähestyvät hurjaa vauhtia, sillä puolueiden suorittama ehdokasasettelu on jo alkanut.

 

Tärkeitä päivämääriä ovat mm.:

 

 

 • ehdokashakemusten jättäminen aluevaalilautakunnalle: viimeistään 14.12.2021 ennen klo 16

 • aluevaalilautakunnat vahvistavat ehdokasasettelun (ml. ehdokasnumerot): 23.12.2021

 • äänioikeusrekisteri lainvoimainen: 11.1.2022

 • kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy: 11.1.2022 klo 16

 • ennakkoäänestys kotimaassa: 12. – 18.1.2022

 

Aluevaalien tulokset vahvistetaan 26.1.2022 ja valitut valtuustot aloittavat työnsä jo 1.3.2022!

 

*****************

Vaalien nimessä ilmenee vielä haparointia, sillä niistä käytetään nimityksinä mm. hyvinvointialueen vaaleja ja aluevaaleja.

 

Mielestäni selkeintä olisi käyttää termiä…

 

…maakuntavaalit!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia!, Aluevaalit, Hyvinvointialueiden vaalit,

Hyvinvointialueiden vaalit, vanhusasiavaltuutettu ja kuntien vanhusneuvostot

Torstai 26.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen oli eilen päättyneiden…

 

 

IMG_30012.JPG

 

…Eläkeliiton Liittokokouspäivien suojelija ja hän toi pääjuhlaamme valtiovallan tervehdyksen.

 

 

IMG_2966.JPG

 

 

Tervehdyksessään puhemies otti esille kolme poliittisesti ajankohtaista asiaa eli otsikossa mainitut;

 

 • hyvinvointialueiden ensi tammikuussa järjestettävät vaalit

 • vanhusasiavaltuutetun valinnan

 • kuntien vanhusneuvostojen toiminnan

 

Puhemies kannusti Eläkeliiton jäseniä aktiivisuuteen hyvinvointialueiden vaaleissa ja muistutti, että senioriväestön kannattaa olla kiinnostunut ehdokkuudesta noissa vaaleissa. Puhemies totesi, että varmaan monet läsnäolevat kutsuvat näitä vaaleja maakuntavaaleiksi!

 

Vanhusasiavaltuutettu valitaan lähiaikoina ja puhemies kehoitti Eläkeliittoa olemaan heti alusta alkaen yhteydessä valittavaan vanhusasiavaltuutettuun.

 

Kuntien vanhusneuvostoista puhemies Vehviläinen totesi, että niiden toiminta on kovin erilaista eri kunnissa.

 

 

IMG_2961.JPG

 

Olen puhemiehen kanssa samaa mieltä kaikista noista kolmesta asiasta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvinvointialueiden vaalit, vanhusasiavaltuutettu, kuntien vanhusneuvostot, maakuntavaalit, eduskunnan puhemies, eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen, Eläkeliitto, Eläkeliiton Liittokokous 2021, Tampere-talo,

Maakuntavaaliehdokkailta vaaditaan kokemusta ja näkemystä koko maakunnasta ja sen kehittämisestä

Maanantai 16.4.2018 - -Esko Erkkilä-

Lokakuussa järjestettävät maakuntavaalit lähestyvät ja kaikille puolueilla on menossa ehdokkaiden hankinta maakuntavaaleihin.

 

 

Pirkanmaalla yksi puolue saa asettaa 118 maakuntavaaliehdokasta ja uskon, että ainakin viisi tai jopa kuusi suurinta puoluetta pystyvät lähtemään vaaleihin täydellä ehdokaslistalla.

 

 

Maakuntavaalit merkitsevät, että ehdokkaiden pitää nauttia laajaa tunnettuisuutta ja luottamusta koko Pirkanmaan alueella, sillä vastaavathan maakuntavaltuutetut koko maakunnan kehittämisestä.

 

 

Ehdokkaiden monipuolinen elämänkokemus ja koko maakunnan tunteminen luovat parhaat edellytykset hyvälle vaalitulokselle.  Puolueiden pitäisi mielestäni asettaa maakuntavaaliehdokkaille minimivaatimuksena sen, että ehdokas on viimeistään vaalikampanjan aikana käynyt jokaisessa maakunnan kunnassa!

 

 

Puoluetoimistot patistavat piirijärjestöjään siihen, että naisten ja nuorten osuudesta ehdokasjoukossa pitää huolehtia. Näen jo sieluni silmin miten eri puolueet kertovat julkisuuteen, että kuinka suuri osuus niiden maakuntavaaliehdokkaista on naisia ja alle 30-vuotiaita nuoria.

 

 

Hyvä niinkin, mutta informaatiohurmassa unohdetaan, että riittävästä maakunnallisesta kokemuksesta huolehtivat kokeneet ehdokkaat.

 

 

Pitää muistaa, että esimerkiksi Pirkanmaan väestöstä nyt jo yli neljäsosa on + 60 –vuotiaita ja osuus on kohoamassa kolmannekseen.

 

 

Odotan, että puoluetoimistot patistavat piirijärjestöjään hankkimaan ehdokkaiksi kokeneita ehdokkaita ja myös kertomaan julkisuuteen senioriehdokkaiden osuuden ehdokasjoukostaan.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakuntavaalit, varttuneet maakuntavaaliehdokkaat, naisten osuus maakuntavaaliehdokkaista, nuorten osuus maakuntavaaliehdokkaista, maakuntavaalien ehdokasasettelu,

Miksi ihannoidaan vain naisten ja nuorten ehdokkaiden osuutta vaaleissa?

Torstai 15.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Maassamme järjestettiin viime huhtikuussa kuntavaalit.

 

 

Kuntavaalien jälkeen tammikuussa olivat presidentinvaalit ja ensi syksynä järjestetään maakuntavaalit.

 

 

Vuoden 2019 keväällä järjestetään eduskuntavaalit ja pian niiden jälkeen eurovaalit.

 

 

Vaaleja siis riittää!

 

 

*****************

 

 

Puolueet etsivät parhaillaan ehdokkaita maakuntavaaleihin ja sieluni silmin näen, että kohtapuoliin eri puolueet alkavat kertomaan julkisuuteen, että kuinka hyvin ne ovat saaneet maakuntavaaleihin naisehdokkaita ja nuoria ehdokkaita.

 

 

Eipä siinä mitään pahaa, mutta puolueiden välisessä tiedotuskilpailussa unohdetaan kertoa varttuneen väen osuus ehdokkaista.

 

 

Maakuntavaaleissa jos missä, kaikilla puolueilla on mielestäni suuri tarve saada ehdokkaikseen kokeneita ja koko maakunnan tuntevia ehdokkaita.

 

 

Varttuneet ja kokeneet ehdokkaat tuntevat elämänkokemuksensa perusteella maakuntien tilanteet, tarpeet ja kehityskohteet.  Toki nuorillakin on paikkansa maakuntavaaliehdokkaina, mutta heille ei ole ymmärrettävistä syistä ehtinyt kertyä maakunnallista näkemystä asioiden hoitamisesta.

 

 

Ehdotan, että eri puolueet lisäävät jatkossa tiedostusaineistoonsa 60 + -vuotiaiden maakuntavaaliehdokkaiden osuuden ehdokasmäärästään.

 

 

Varttuneen väen osuus lähentelee monilla alueilla neljäsosaa alueen väestöstä ja on puolueiden etu, että esimerkiksi 60 + -ikäisten maakuntavaaliehdokkaiden osuus ja lukumäärä kerrotaan julkisuuteen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nuorten ehdokkaiden osuus, Naisehdokkaiden osuus, Varttuneen väestön osuus ehdokkaista, maakuntavaalit 2018, Kuntavaalit 2017, Eduskuntavaalit 2019, eurovaalit,

Ei se näin tule menemään!

Sunnuntai 7.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Helsingin Sanomat julkaisi eilen ”tutkimuksen”, jossa kuntavaalien tulosten perusteella ennakoitiin tulevien maakuntavaalien tulosta.

 

”Tutkimuksessa” oli kuntavaalien tulos siirretty suoraan maakuntavaalien tulokseksi.

 

 

Ajatustapa on mielenkiintoinen, mutta tulokseltaan väärä.

 

 

Kuntavaalien tulokset eivät ole suoraan verrannolliset maakuntavaaleihin, vaan oikeampi tarkastelutapa olisi käyttää eduskuntavaalien tulosta vertailupohjana.

 

 

Toki viime eduskuntavaalienkin tulos olisi vain suuntaa-antava, sillä puolueiden välisissä voimasuhteissa on tapahtunut muutoksia ja maakuntavaaleissa valitaan selvästi enemmän valtuutettuja kuin eduskuntavaaleissa kansanedustajia, joten myös siltä pohjalta tehdyt ennusteet ovat hataralla pohjalla.

 

 

Hesari ennustaa Pirkanmaalla maakuntavaaleissa seuranlaista tulosta valittujen paikkakuntajaon mukaan:

 

 

 • Tampere 59 edustajaa
 • Nokia 6 edustajaa
 • Sastamala 3 edustajaa
 • Ylöjärvi 3 edustajaa
 • Kangasala 2 edustajaa
 • Lempäälä 2 edustajaa
 • Pirkkala 2 edustajaa
 • Valkeakoski 2 edustajaa
 • ilman edustajia jäisivät Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Urjala, Vesilahti ja Virrat

 

On varmaa, että esimerkiksi Tampere ei tule saamaan 59 edustajaa maakuntavaltuuston 79 edustajapaikasta.

 

Keskusta sai viime kuntavaaleissa Tampereella 6.261 ääntä eli 5,6 % Tampereella annetuista äänistä. 

 

Saimme viime eduskuntavaaleissa Tampereella 13.396 ääntä eli 10,5 % annetuista äänistä, joten ero on melkoinen.

 

 

Äänestysprosentti pelaa tulosten tarkastelussa tiettyä roolia, mutta on selvää, että Tampereella Keskusta-äänestäjien osuus on eduskuntavaaleissa paljon suurempi kuin kuntavaaleissa ja sama pätee varmuudella myös maakuntavaaleissa.

 

 

Tulkintani merkitsee, että maakunnan maakuntavaaliehdokkaiden - puolueista riippumatta - kannattaa tehdä voimallista vaalityötä Tampereella, sillä äänestäjät tulevat palkitsemaan työn maakuntavaltuutetun paikalla!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakuntavaalit, maakuntavaalit Pirkanmaalla,

Maakunta- ja sote-uudistuksen etenemisaikataulun toteuttamista pitää kannustaa

Keskiviikko 15.3.2017

Sain eilen osallistua mielenkiintoiseen kuntavaaliehdokkaiden koulutustilaisuuteen – sain itsekin olla alustajana pariinkin otteeseen.

 

Maakunta- ja sotemallin eteneminen on aikataulutuksen kannalta sellainen, että se on taas kerran hyvä tälläkin saitilla kerrata.

 

 • Parhaillaan on menossa esivalmisteluvaihe, joka päättyy 1.7.2017.  Pirkanmaalla esivalmisteluun osallistuu n. 500 henkilöä, joten prosessiin on sidottu mittava määrä maakunnan keskeisiä vaikuttajia.
 • Väliaikainen valmistelutoimielin, jonka poliittiset voimasuhteet määräytyvät 9.4.2017 järjestettävien kuntavaalien tuloksen perusteella toimii 1.7.2017 – 28.02.2018 välisen ajan.
 • Maakuntavaalit järjestetään presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä 28.1.2018 ja se merkitsee, että…
 • …maakuntavaltuusto aloittaa tehtävänsä 1.3.2018.
 • Maakunta- ja sotehallinto siirtyy maakunnille 1.1.2019.

 

Kyseessä on kuntamaailman suurin uudistus koskaan ja kun uudistuksen tavoite on säästää verorahoja mittavat määrät, on vastuutonta vastustaa maakuntamallin voimaantuloa!


 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakuntamallin eteneminen, Sote-mallin eteneminen, kestävyysvaje ja sen taltuttaminen, maakuntavaalit 28.1.2018,

Sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta!

Tiistai 15.11.2016 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry:n syyskokous torstaina 10.11.2016 oli hieno kokemus, sillä kokous oli keskusteleva, sopuisa ja eteenpäinkatsova.

 

 

Sääntöjen mukaan syyskokouksen puheenjohtajana toimii kunnallisjärjestön puheenjohtaja eli se tiesi minulle lähes viisituntisen kokouksen puheenjohtajuutta.

 

 

Lämmitti, kun sain kokouksen jälkeen muutaman kommentin, että olin onnistunut kokouksen puheenjohtajana hyvin.

 

 

Henkilövalinnat ovat aina syyskokousten suola ja niin myös meidän kokouksessamme.

 

 

 

kj1.jpg

 

 

On mukava todeta, että puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kunnallisjärjestön sihteerin valinnassa syyskokouksemme oli yksimielinen.

 

 

Varapuheenjohtajaksi valittiin Antti Juva, sihteeriksi Raija Moilanen ja sain kolmannen vuoden jatkopestin kunnallisjärjestömme puheenjohtajaksi.

 

 

 

kj2.jpg

 

 

Syyskokouksemme lopuksi uusi johtokunta kokoontui yhteiskuvaan ja tässä eturivissä vasemmalta Raija Moilanen, Johannes Jonov, Aino-Riikka Simula ja Raija Kytöharju.

 

 

Takarivissä vasemmalta lukien minun rinnallani kunnallisjärjestömme kunniapuheenjohtaja Matti Kaperi, Toivo Aura, Matti Järvinen, Joonas Soukkio, Lotta Järvinen, Vilhartti Hanhilahti, Tero Saarinen ja Mikko Kriikku.

 

Kuvasta puuttuu uusi varapuheenjohtajamme Antti Juva ja kuvassa oleva Joonas Soukkio ei ollut edes ehdolla, mutta hänet valittiin pari päivää myöhemmin Keskustan Pirkanmaan piirin piirihallituksen jäseneksi – Joonas ryhtyy mitä ilmeisimmin meillä hoitamaan sähköistä maailmaa!

 

 

Vuosi 2017 tulee olemaan vahva vaalivuosi, sillä huhtikuussa järjestettävien kuntavaalien lisäksi ensi vuonna on tehtävä vahvasti töitä tammikuussa 2018 järjestettävien presidentinvaalien tiimoilta ja varsinkin maakuntavaalien tiimoilta, jotka järjestetään samana päivänä kuin presidentinvaalien ensimmäinen kierros eli 28.1.2018!

 

 

Työtä siis riittää ja kaikkien vaalien osalta Keskustan näkymät ovat valoisat!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, Keskusta Tampereella, Tampereen Keskusta, Kokemusta ja nuoruutta, kuntavaalit 9.4.2017, presidentinvaalit 28.1.2018, maakuntavaalit 28.1.2018,

Nykyiset kunnan/kaupunginvaltuutetut saavat vuoden lisäaikaa?

Perjantai 5.2.2016 - -Esko Erkkilä-

Politiikassa on viime päivinä tapahtunut paljon muutoksia ja nyt en tarkoita yksinomaan Paavo Väyrysen suunnitelmia uuden puolueen perustamiseksi.

 

 

Vaalijärjestelmämme ja vaalien aikataulutus tulevat kokemaan maakuntahallintoon siirtymisen vuoksi muutoksia.

 

 

Kunnallisvaalien nimi muuttuu kuntavaaleiksi – se on yksi muutos.

 

 

Vuonna 2012 kunnallisvaalit järjestettiin lokakuun neljäs sunnuntai, mutta vuodelle 2016 suunnitellut kuntavaalit siirrettiin vuoden 2017 huhtikuulle ja silloin huhtikuun kolmannelle sunnuntaille.  Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, niin pääsiäisen vuoksi vuonna 2017 kuntavaalit piti järjestää 9.4.2017.

 

 

Piti ja piti, sillä maakuntahallintoon siirtyminen on siirtämässä myös jo kerran siirrettyjä kuntavaaleja vielä puolisen vuotta eteenpäin.

 

 

Puoluesihteerit ovat Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen johtamassa työryhmässä päättäneet esittää, että vuonna 2017 toteutettavat kuntavaalit järjestettäisiin lokakuussa 2017!  Kahden pienpuolueen eli RKP:n ja vihreiden puoluesihteerit ovat kai toista mieltä, mutta eiköhän muiden puolueiden puoluesihteereiden yksimielisyys johda seuraavien kuntavaalien järjestämiseen lokakuussa 2017.

 

 

Vuoden 2017 kuntavaalien yhteydessä on tarkoitus järjestää Suomen ensimmäiset maakuntavaalit.  On tulossa siis todella poikkeuksellinen ja mielenkiintoinen vaalisyksy vuonna 2017!

 

 

Puoluesihteerien esitys merkitsee toteutuessaan, että nykyiset kunnanvaltuutetut ja kaupunginvaltuutetut tulevat istumaan viisi vuotta tavanomaisen neljän vuoden sijaan.

 

 

Samoin käsittääkseni tulee tapahtumaan lautakuntien, johtokuntien sekä erilaisten kunnallisten neuvostojen kohdalla.

 

 

Jos muutokset toteutuvat tässä kuvittelemallani tavalla, niin asia koskee myös minua kahdellakin tavalla.

 

 

Tampereen Infra Liikelaitoksen nykyinen johtokunta istuu 31.12.2017 saakka ja Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvosto samoin. Jos näin käy ja pysyn tolpillani, niin minulle tulee Infran johtokunnassa täyteen yhdeksän vuotta ja Viljakkala-neuvostossa viisi vuotta – eipä olisi uskonut, kun vuoden 2008 kunnallisvaalit oli pidetty!

 

 

Kunnallisten osakeyhtiöiden hallituspaikat jaeteen uusiksi aina vuosittain pidettävässä yhtiökokouksessa, joten niissä luottamushenkilöpaikat eivät noudata edellä kuvattua rytmiä.

 

 

Elämme mielenkiintoisia aikoja ja mikään ei toki vielä ole varmaa, mutta tältä se näyttää tänään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, kuntavaalit, kuntavaalit 2017, maakuntavaalit 2017, maakuntavaalit,