Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kyllä Rouva tykkäsi, kun...

Maanantai 2.10.2023 - -Esko Erkkilä-

…eilen saavuin mökkimaailmasta ja minulla ei ollut muovisangoissani tyrnejä, puolukoita eikä suppilovahveroita!

 

Marjojen ja sienien poiminnan sijaan kunnostin valkosipulimaamme istutuskuntoon!

 

IMG_8714.JPG

 

Kirjanoppineet kertovat, että valkosipulia ei saa monokulttuuriongelmien vuoksi viljellä samalla alalla moniaita vuosia peräkkäin, mutta kokemuksesta uskallan olla eri mieltä.

 

Meillä valkosipulia on viljelty ainakin 25 vuotta tällä samalla alueella ja mitään monokulttuuriongelmaa ei ole esiintynyt.

 

****

 

IMG_8710.JPG

 

Valkosipulimaa pitää vuosittain kalkita hyvin sekä antaa syksyllä kunnon PK-lannoitus ja keväällä on huolehdittava N-lannoituksesta.

Tärkeää on syväjyrsintä ja meillä se on viime vuodet tapahtunut Ylisen perikunnan huutokaupasta ostamallani ja 140 euroa maksaneella kunnon Caravan 4100-jyrsimellä! Ei nykyajan jyrsinhempuloista ole mihinkään!

 

************

 

IMG_8716.JPG

 

Olen viime kesän valkosipuleista valinnut parhaat yksilöt, joiden kynnet istutan nyt jyrsitylle maalle parin viikon kuluttua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyllä Rouva tykkäsi, kun..., valkosipulit, valkosipulien istuttaminen, valkosipulien istuttamisajankohta, valkosipulimaan kalkitseminen, valkosipulimaan lannoitytaminen, monokulttuuriongelma, Caravan 4100,

Kalkinsuosijat ja kalkinkarttajat

Torstai 22.10.2015 - -Esko Erkkilä-

Maatalouskemian alkeita opiskelleille on tietona, että kalkitus nostaa satotasoa.

 

 

Satotason kohoaminen perustuu sille, että kalkituksen avulla kasvit pystyvät helpommin hyödyntämään maaperässä olevat ravinteet.

 

 

Näin asiat pääsääntöisesti onkin peltoviljelypuolella, mutta puutarha- ja koristekasveilla asia ei olekaan niin yksiselitteinen.

 

 

Puutarhassa löytyy eräitä kasveja, joille kalkitus ei sovi lainkaan ja siitä on ehdottomasti pidättäydyttävä.

 

 

Mökkitontillamme kasvaa ainakin kolme eri kasvilajia, joille kalkkia ei saa antaa.

 

 

Kalkinkarttajamme ovat pensasmustikka, syyshortensia sekä alppiruusut.

 

 

Miten pensasmustikan, syyshortensian ja alppiruusujen ”kalkinkarttamisominaisuutta” hoidetaan?

 

 

Alppiruusujen ihanteellinen kasvupaikka on mäntyjen juurella ja kun männynneulaset ovat happamia ja kun ne putoilevat alppiruusujen päälle, niin sitä kautta alppiruusut saavat happamuutta kasvupaikalleen.

 

 

Ihanteellinen tapa huolehtia syyshortensian ja pensasmustikan kasvupaikan happamuudesta on se, että niiden juurille tuotaisiin vaikkapa kolmen vuoden välein hapanta suorutaa eli suolta kaivettua hapanta turvemaata.

 

 

Ihanteellista olisi kaivaa suorutaa metsäojien penkalta tai sitten sellaisesta paikasta pellolla, jota ei ole milloinkaan kalkittu.

 

 

Tunnustan, että olen siinä mielessä tyypillinen henkilö, kun kerron miten pitäisi menetellä, niin omien kasvieni kanssa en siten kuitenkaan tee – ainakin siitä on vuosia, kun olen tuonut suorutaa syyshortensioille ja pensasmustikkamaalle.

 

 

Mikä puutarhakasvi tavanomaisten juuresten ja muiden kalkinsuosijoiden lisäksi on sellainen, joka erityisesti pitää kalkituksesta?

 

 

Vastaus on tyrni.

 

 

Tyrni on kalkinsuosija ja sen ominaisuutensa lisäksi se on sellainen, jota ei saa lannoittaa.

 

 

Tyrni on palkokasvien ja lepän tapaan kasvi, joka juurinystyröiden avulla pystyy hyödyntämään ilmassa olevan typen.

 

 

Jos tyrnille antaa lannoitetta, sen systeemit saattavat mennä sekaisin ja se voi pahoin.

 

 

Siis:

  • kalkkia tyrnille

  • ei missään nimessä kalkkia pensasmustikalle, syyshortensialle eikä alppiruusuille!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kalkinsuosijat, kalkinkarttajat, kalkki, pH, maan kalkitseminen, hapan kasvualusta, alppiruusu, pensasmustikka, syyshortensia, tyrni,

Nyt on oikea aika kylvää porkkanaa!

Sunnuntai 20.4.2014 - -Esko Erkkilä-

Porkkanaa voi kylvää jo myöhään syksyllä, mutta kevätkylvö on tavanomaisempaa.

 

Varhainen kevät merkitsi, että meillä saatiin pieni ala varhaisporkkanaa kylvöön jo eilen - milloinkaan aikaisemmin emme ole kylväneet porkkanaa näin varhain.

 

Porkkanan syyskylvöä olemme joskus takavuosina kokeilleet ja se onnistui hyvin.

 

 

 

porkka1

 

 

Porkkanamaaksi pitää valita mieluummin hiekkavaltainen maa, sillä kookkaiksi kasvavat porkkanat vaativat, että maa on syvältä kuohkeaa.
 
Meillä on tapana merkitä kaikkien juurespenkkien paikat naruilla, sillä niiden avulla juurespenkeistä saadaan tasakokoiset ja siistin näköiset.
 
Juurespenkkien leveydessä pitää huomioida käytettävissä olevan harson leveys. Virheeni oli, että tein penkeistä 3,5 metriä leveitä ja harso olikin ainoastaan 3 metriä leveä!
 
Tapaan käyttää käytäväleveytenä metriä.

 

 

 

porkka2

 

 

Ennen toista jyrsintää porkkanamaa pitää lannoittaa ja kalkita. Kalkitseminen auttaa, jotta kasvit pystyvät hyödyntämään maassa olevat ravinteet.

 

 

 

porkka3

 

 

Kunnollinen jyrsiminen on porkkananviljelyksessä kaiken A ja O.
 
Jyrsimisessä ei saa olla kiire, jotta jyrsin pystyy hyödyntämään koko työsyvyytensä.
 
On luonnollista, että jyrsityllä alueella ei saa kävellä.

 

 

 

porkka4

 

 

Muoviharavalla tehty kasvupenkkien viimeistely ja köydellä vedetyt merkkiviivat merkitsevät, että varsinainen kylvötyö voi alkaa.
 
Suomesta on vaikea löytää muoviharavia, mutta Virossa ainakin K-Raudat myyvät niitä.

 

 

 

porkka5

 

 

Kylvöpyörä on ehdoton edellytys puutarhan kevätkylvöjen suorittamisessa.
 
Kylvöpyörä kannattaa hankkia maatalouskaupoista- tai puutarhaliikkeistä – ne joutuvat alennusmyyntiin aina kevätkauden jälkeen.

 

 

 

porkka6

 

 

Kylvöpyörän syöttövälys kannattaa asentaa sellaiseksi, että sama kylvövako joudutaan kylvämään aikakin kahteen, mutta mieluummin kolmeen kertaan. Näin menetellen saadaan aikaiseksi tasainen siementen jakautuminen kylvöriville.

 

 

 

porkka7

 

 

Kylvetty porkkanamaa pitää peittää harsoilla, sillä harsot nopeuttavat siementen kasvuunlähtöä ja samalla ne ovat suojana erilaisille ötököille.

 

Meillä jäi valmista kasvumaata palsternakalle sekä istukassipuleille, mutta harmiksemme totesimme, että kummankaan siemeniä emme olleet vielä hankkineet.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: porkkananviljely, porkkanan kasvatus, porkkanan kevätkylvö, porkkanankylvö, porkkanan kasvupaikka, porkkanamaan jyrsiminen, porkkanamaan lannoitus, porkkanamaan kalkitseminen, porkkanamaan harsot,