Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Yksitoista vuotta eläkkeellä

Tiistai 30.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Aloitin työurani 1.6.1970 K-ryhmässä ja siirryin aikajärjestyksessä toisen työnantajani eli Raision Tehtaat Oy:n palvelukseen 1.12.1970.

 

Jäin Rehuraisio Oy:n raaka-ainepäällikkönä eläkkeelle tasan 11 vuotta sitten eli 30.11.2010!

 

Raisiolla ollessani verokirjassani oli neljänkymmenen vuoden aikana useita eri työnantajia, mutta todellisuudessa olin koko ajan konsernin eri yritysten leivissä.

 

Raision Tehtaat Oy, Raision Rehu Oy, Oy Vehnä Ab, Raisio Yhtymä Oy, Raisio Oyj, Rehuraisio Oy – ainakin nämä yritykset esiintyvät palkkakuiteissani työnantajinani!

 

Olin työvuosien aikana aina valmis kaikkiin projekteihin, joita kulloisetkin esimieheni – joita neljänkymmenen vuoden aikana ehti kertyä 17 suoranaista esimiestä – ehdottelivat.

 

Kaksi näistä projekteista olivat selkeitä saneerausprojekteja eli Alf-Rehu Oy:n saneeraaminen sekä Liemirehu Oy:n saneeraaminen. Tiesin projekteihin ryhtyessäni, että molemmissa tapauksissa on kyse saneeraamisesta eli yritys tullaan saneeraamisen jälkeen siirtämään muistojen joukkoon.

 

Saneeraustehtävät vastaanottaessani tiesin, että tehtäviä oli ensin tarjottu myös eräille työkavereilleni, mutta heillä ei rohkeutta ollut riittänyt.

 

Saneeraustehtävät eivät olleet helppoja, sillä niiden aikana jouduin toimimaan emoyhtiön – eli palkanmaksajani – kilpailijana!

 

******************

 

 

Yhdentoista vuoden mittaisen eläkevaarina olemisen jälkeenkin olen kiitollinen kaikesta työelämän aikana kokemastani, sillä monipuoliset työtehtävät antoivat rikkaita kokemuksia ja melkoisia näköalapaikkoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: K-ryhmä, Raision Tehtaat Oy, Oy Vehnä Ab, Raision Rehu Oy, Rehuraisio Oy, Raision Yhtymä, Raisio Oyj, Alfa-Rehu Oy, Liemirehu Oy, yrityksen saneeraaminen,

Yrityksen saneeraaminen ja jopa toiminnan alasajo ovat nekin mielenkiintoisia työtehtäviä

Tiistai 31.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Yli neljäkymmentä vuotta kestäneen työurani aikana sain kahdestikin olla vetäjänä, kun yrityksen toimintaa saneerattiin voimakkaasti ja lopulta sitten jopa tyystin ajettiin alas.

 

IMG_7467.JPG

 

Nyt jokunen muistelus, kun sain vastuulleni Liemirehu Oy –nimisen yrityksen saneeraamisen ja lopputulemana sen alasajon.

 

Liemirehu Oy oli aikoinaan Lounais-Suomen Osuusteurastamon ja Raision Tärkkelysteollisuuden omistama yritys, joka valmisti meijereiden tuottamasta herasta ja Raision Tärkkelysteollisuuden sivujaeliemestä pääosin sikaloille liemirehua – sivujaeliemi oli peräisin joko vehnästä tai ohrasta, joista saatu pääjae oli tärkkelystä.

 

Liemirehu Oy keräsi eri puolilta Suomea heraa ja sekoitti sen Pöytyällä sijaitsevassa tehtaassaan Raision tärkkelysteollisuuden liemeen.

 

Meillä oli puolentusinaa täysperävaunusäiliöautoa, joiden säiliöissä heraa, tärkkelysteollisuuden sivujaetta ja valmista sekoitetta jaettiin jopa ruotsinkieliselle Pohjanmaalle ja Etelä-Karjalaan saakka.

 

On selvää, että liemirehutoiminta ei ollut taloudellisesti kannattavaa, mutta eihän tärkkelysteollisuuden sivujaetta voinut jätevedenkään joukkoon laskea ja sen vuoksi Yhtymän Tärkkelysteollisuus antoi Liemirehu Oy:lle taloudellista tukea.

 

******************

 

Mutta siitä saneeraamisesta ja yrityksen alasajosta:

 

Jossain vaiheessa minulta kysyttiin, että olenko valmis siirtymään Liemirehu Oy:n johtoon ja ainahan minä olin valmis ”kuin Vilperi sotaan”! Ehdoksi asetin, että saan säilyttää työsuhteeni varsinaiseen työnantajaani eli olin tavallaan jonkinlainen ”leasing-toimitusjohtaja”.

 

Alkuvaiheiden jälkeen minua helpotti, kun LSO suostui myymään vähemmistöosuutensa Raisiolle, joten linjakas Raisio-vetoinen toiminta oli sen jälkeen mahdollista.

 

Vaikka tavoite olikin yritystoiminnan alasajo, niin toimintaa piti kuitenkin jatkaa, jotta sivujakeiden menekki olisi jatkunut vakaana, sillä eihän niitä voinut edelleenkään päästää jätevesijärjestelmiin.

 

Pöytyällä tapahtuvasta toiminnasta piti päästä eroon ja eräs tehtäväni olikin hoitaa vastaavan investoinnin toteuttaminen Raisioon eli ”putken päähän” tärkkelystehtaalta. Investointi oli tekniseltä toteuttamistavaltaan yksinkertainen ja tehdasinvestointi maksoikin vain seitsemän miljoonaa markkaa! Mielenkiintoinen projekti ja sen vetäminen kuitenkin olivat!

 

Taloudellisesti merkittävin toimi oli luopuminen puolestatusinasta täysperävaunukalustosta sekä ajanmukaisesta korjaamosta. Homma sujui sopivan kauppakumppanin löytämisen jälkeen joutuisasti, mutta sitten ay-väki alkoi häkkyröimään.

 

AKT oli vastapuolenani, mutta siitäkin selvittiin, kun liikkeenluovutuksessa uuden kuljetusliikkeen työntekijöiksi siirretyille kuljettajille maksettiin kullekin kuuden kuukauden extra-palkka! Kokonaissumma oli huomattava, mutta tulipahan sotku selvitettyä!

 

******************

 

Kokonaan oma hommansa oli edellisen toimitusjohtajan aikana syntyneiden rehumaksujen periminen, mutta siitä ehkä joskus kokonaan uusi juttu!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrityksen saneeraaminen, yritystoiminnan alasajo, liemirehutehdas, Liemirehu Oy, Raision Tärkkelysteollisuus, AKT, ay-liikkeen häkkyröinti, Ay-liike, Raision siilomerkki,

Yrityksen saneerausvaiheessa on muistettava panostaa investointeihin ja erityisen tärkeää se on saneerauksen jälkeen

Torstai 6.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Sain 40 ja puoli vuotta kestäneen työurani aikana seurata läheltä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olleiden yritysten saneeraamista – konsernin pikkuyritysten saneeraaminen kuului pariinkin otteeseen työtehtäviini.

 

Saneerausvaihe ja erityisesti sen päättyminen on yritysjohdon koetinkivi; miten yritys pääsee jaloilleen saneeraamisen jälkeen?

 

Ongelma ja haasteet koskevat yrityksiä omistuspohjasta tai yritysmuodosta riippumatta.

 

Samalla viivalla ovat osakeyhtiöt ja osuuskunnat tai yksityisten omistamat yritykset sekä kuntien omistamat liikelaitokset.

 

Saneeraaminen liittyy yleensä omistajavaihdokseen tai kunnallisessa elämässä eri toimintojen yhdistämiseen.


Kaikki eivät jostain syystä hyväksy "saneeraaminen" -termin käyttämistä yritysten kuntoonlaittamisessa, mutta tässä jutussa käytän sitä termiä!

 

Tässä jutussani koskettelen kunnallisen liikelaitoksen saneeraamista ja sen kehittämistä.

 

En yleensä käsittele luottamustoimiini liittyviä seikkoja, mutta koska ne nyt ovat tulleet julkisiksi yhteiskunnan avoimuuden ansiosta, näen paikallaan muutamalla sanalla taustoittaa käyttäytymistäni Tampereen Infa Liikelaitoksen johtokuntatyöskentelyssä.

 

Tampereen Infra Liikelaitos muodostettiin vuoden 2009 alussa useista eri yksiköistä ja sen jälkeen sain johtokunnan varapuheenjohtajana olla mukana haasteellisessa ja sekä mielenkiintoisessa työssä, jossa yritys saneerattiin tuloskuntoon.

 

Kuluvan vuoden alussa sain jatkaa työtäni infralaisten sekä kaupunkilaisten parhaaksi johtokunnan jäsenenä.


Useat ovat todenneet, että Infran sanaaraaminen pelasti Tampereen kaupungin koko oman tuotannon! Hyvä niin!

 

Tampereen kaupungin nettisivuilla kerrotaan 29.5.2013 pidetystä Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan kokouksesta, jossa Liikelaitoksen strategiasta vuosille 2013 – 2017 päätettäessä asia eteni näin:


*********

 

Asian käsittelyn kuluessa jäsen Kari Wallenius esitti jäsenen Esko Erkkilän kannattamana, että investointien vuosittainen taso muutetaan 0,9 miljoonasta 1,4 miljoonaksi euroksi strategiakaudella.

 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä.

 

Puheenjohtaja esitti, että äänestys suoritetaan kädennostolla siten, että esittelijän päätösehdotusta kannattavat äänestävät JAA ja Walleniuksen ehdotusta kannattavat äänestävät EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

 

Mikko Leppälahti, Sami Pesonen ja Arja Tuppurainen äänestivät JAA. Kari Wallenius, Esko Erkkilä ja Seppo Säämäki äänestivät EI. Koska äänet menivät tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisi päätöksen. Puheenjohtaja Mikko Leppälahti äänesti esittelijän päätösehdotusta, joten se tuli johtokunnan päätökseksi.

 

Kari Wallenius, Esko Erkkilä ja Seppo Säämäki ilmoittivat eriävän mielipiteensä ja se liitetään pöytäkirjaan.

 

Eriävä mielipiteemme on kirjattu kaikkien nähtäville pöytäkirjaan ja se kuuluu näin:

 

********

 

Näemme, että Infran siirtyminen kehittämisen vaiheeseen merkitsisi investointimahdollisuuksien asettamista tasolle 1,4 M€.

 

Esittämämme taso olisi vahva osoitus asiakkaille, henkilöstölle ja laajemminkin tamperelaisille siitä, että Tampereen kaupungin omaa tuotantoa pitää ylläpitää ja kehittää.

 

Kari Wallenius

Esko Erkkilä

Seppo Säämäki

 

***********

 

Tunnustaudun eriävän mielipiteen kirjoittajaksi ja kiitän, että Kari Wallenius (SDP) sekä Seppo Säämäki (Vasemmistoliitto) saattoivat sen sanamuodon hyväksyä.

 

Kokoomuksen, Vihreitten ja Perussuomalaisten edustajien mielipide johtokunnassa kuitenkin voitti, joten pulinat pois.

 

Eriävässä mielipiteessä on ilmaistu oleellinen, mutta haluan painottaa, että meidän vähemmistöön jääneiden mielipide ei tarkoittanut 1,4 M€:n investointipakkoa, vaan mahdollisuutta toimivalle johdolle toimia kehittämisen periaatteilla.

 

Viesti henkilöstölle, asiakkaille ja koko Tampereen asukkaille sekä luottamushenkilöille ja virkamiehille jäi nyt osin vajavaiseksi Infran halusta vastata voimakkaasti kaupungin oman tuotannon jatkuvuuden puolesta.

 

Eriävä mielipide ei ainakaan minun taholtani merkitse epäluottamuksen osoitusta toimivaa johtoa kohtaan.

 

Näillä kehitetään Infraa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampere, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos, Kari Wallenius, Seppo Säämäki, Mikko Leppälahti, Arja Tuppurainen, Sami Pesonen, yrityksen saneeraaminen, yrityksen kehittäminen, yrityksen investoinnit,