Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Huonoa herraonnea Raisio Oyj:llä!

Lauantai 6.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Siirryin Raisio Oyj:n palvelukseen 01.12.1970 ja sain olla tuon yhtiön palveluksessa päivälleen 40 –vuotta.

 

Työnantajani nimi muuttui noiden neljänkymmenen vuoden aikana monesti, mutta todellisuudessa sain tehdä työtä saman yrityksen palkkalistoilla koko työurani ajan.

 

Olimme monilla elintarvikealan sektoreilla johtava yritys Suomessa – myös niillä aloilla, joilla emme olleet volyymilla mitattuna markkinajohtaja.

 

Ei suinkaan johtunut yksistään minusta, mutta eläkkeelle siirtymiseni aikoihin alkoi Raision taloudellinen ja volyymillinen alamäki.  Toimintoja myytiin ja saneerausveitsi liikkui eri toimialojen yllä.

 

On selvää, että Raisiolla oli huono herraonni, sillä muuten ennen niin menestyvän yrityksen alasajoa ei voi selittää.

 

Putinin aloittama Ukrainan hyökkäyssota on nyt viimeinen niitti Raision kalanrehutoiminnalle, joka on päätetty lopettaa.

 

 

Harmittaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Huonoa herraonnea Raisio Oyj:llä!, Raisio Oyj, Raision Tehtaat Oy, Oy Kasviöljy Ab, Margariini Ot, Rehuraisio Oy, Raision Rehu Oy, Raisioaqua, Venäjän hyökkäysota Ukrainaan,

Yksitoista vuotta eläkkeellä

Tiistai 30.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Aloitin työurani 1.6.1970 K-ryhmässä ja siirryin aikajärjestyksessä toisen työnantajani eli Raision Tehtaat Oy:n palvelukseen 1.12.1970.

 

Jäin Rehuraisio Oy:n raaka-ainepäällikkönä eläkkeelle tasan 11 vuotta sitten eli 30.11.2010!

 

Raisiolla ollessani verokirjassani oli neljänkymmenen vuoden aikana useita eri työnantajia, mutta todellisuudessa olin koko ajan konsernin eri yritysten leivissä.

 

Raision Tehtaat Oy, Raision Rehu Oy, Oy Vehnä Ab, Raisio Yhtymä Oy, Raisio Oyj, Rehuraisio Oy – ainakin nämä yritykset esiintyvät palkkakuiteissani työnantajinani!

 

Olin työvuosien aikana aina valmis kaikkiin projekteihin, joita kulloisetkin esimieheni – joita neljänkymmenen vuoden aikana ehti kertyä 17 suoranaista esimiestä – ehdottelivat.

 

Kaksi näistä projekteista olivat selkeitä saneerausprojekteja eli Alf-Rehu Oy:n saneeraaminen sekä Liemirehu Oy:n saneeraaminen. Tiesin projekteihin ryhtyessäni, että molemmissa tapauksissa on kyse saneeraamisesta eli yritys tullaan saneeraamisen jälkeen siirtämään muistojen joukkoon.

 

Saneeraustehtävät vastaanottaessani tiesin, että tehtäviä oli ensin tarjottu myös eräille työkavereilleni, mutta heillä ei rohkeutta ollut riittänyt.

 

Saneeraustehtävät eivät olleet helppoja, sillä niiden aikana jouduin toimimaan emoyhtiön – eli palkanmaksajani – kilpailijana!

 

******************

 

 

Yhdentoista vuoden mittaisen eläkevaarina olemisen jälkeenkin olen kiitollinen kaikesta työelämän aikana kokemastani, sillä monipuoliset työtehtävät antoivat rikkaita kokemuksia ja melkoisia näköalapaikkoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: K-ryhmä, Raision Tehtaat Oy, Oy Vehnä Ab, Raision Rehu Oy, Rehuraisio Oy, Raision Yhtymä, Raisio Oyj, Alfa-Rehu Oy, Liemirehu Oy, yrityksen saneeraaminen,

Metsäteollisuus on yhä vankemmin Suomen taloudellinen selkäranka

Torstai 28.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Elämme aikaa, jolloin yritykset julkistavat kolmannen vuosikvartaalin tulostietonsa vuodelta 2021.

 

Perehdyin Q3/2021 tulostietoihin muutaman yrityksen osalta ja tässä joitain huomioita:

 

UPM

 

 • liikevaihto 2523 miljoonaa euroa (Q3/2020 vastaavasti 2028 milj. euroa)

 • operatiivinen liikevoitto 424 M€ (Q3/2020 vastaavasti 215 M€)

 

Stora Enso

 

 • liikevaihto 2577 M€ (Q3/2020 vastaavasti 2079 M€)

 • operatiivinen liikevoitto 410 M€ (Q3/2020 vastaavasti 175 M€)

 

Metsä Group

 

 • liikevaihto 1515 M€ (Q3/2020 vastaavasti 1245 M€)

 • liikevoitto 273 M€ (Q3/2020 vastaavasti 116 M€)

 

Vahvoja tuloksia ja vahvoja tulosparannuksia!

 

 

Otan vielä vertailukohdaksi elintarviketeollisuuden ”lippulaivan” eli

 

Atria

 

 • liikevaihto 388 M€

 • liikevoitto 19,7 M€

Atrian liikevaihto Q3/2021 oli siis pienempi kuin UPM:n tai Stora Enson liikevoitto!

 

Elintarvikeyrityksistä HK Scan julkistaa Q3/2021 tuloksensa vasta 4.11.2021 ja Raisio Oyj edellispäivänä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Metsäteollisuus on yhä vankemmin Suomen taloudellinen selkäranka, UPM, Stora Enso, Metsä Group, Atria, HK Scan, Raisio Oyj, metsäteollisuus, elintarviketeollisuus,

Pohjoismaisen ministerineuvoston edelläkävijälista on kunniaksi Raisioaqualle

Lauantai 18.2.2017 - -Esko Erkkilä-

Olen enemmän kuin tyytyväinen, että entinen työnantajani on monien negatiivisten uutisten lomassa päässyt kertomaan myös myönteisistä asioista.

 

 

Työnantajani oli ennen eläköitymistäni päivälleen neljänkymmenen vuoden ajan Raisio Oyj ja sen rehuteollisuusyritys Rehuraisio Oy.

 

 

Etäältä seuranneena olen surullisena seurannut, kun entistä työnantajaani on ilmeisen taitamattoman johdon vuoksi moukaroitu ”molemmille poskille” ja varmaan myös keskelle naamaa.

 

 

Nyt olen ilahtunut, kun Raision kalanrehuliiketoimintaa hoitava Raisioaqua on saanut merkittävän tunnustuksen työlleen, sillä pohjoismaisen ministerineuvoston alaisuudessa toimiva biotalouspaneeli on valinnut Raisioaquan…

 

 

…Benella Kirjolohen…

 

 

…biotalouden edelläkävijöiden joukkoon.

 

 

Benella Kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Itämerestä pyydystetystä silakasta ja kilohailista valmistettua kalajauhoa ja kalaöljyä.

 

 

Asiaan liittyviä suunnitelmia ja kaavailuja tehtiin jo silloin, kun toimin yrityksen raaka-ainepäällikkönä.

 

 

Itämeren kaloista valmistettu rehu - Baltic Blend – vähentää Itämeren P- ja N-kuormaa eli fosfori- ja typpikuormitusta.

 

 

Pohjoismaisen ministerineuvoston Nordic bioeconomy- listauksen valintakriteerit ovat;

 

 • luonnonvarojen kestävän kehityksen mukainen käyttö
 • teknologinen innovaatio
 • ympäristöä tukevat ratkaisut
 • yhteiskunnalliset hyödyt
 • innovatiivinen liiketoimintamalli

 

Tiedän läheltä seuranneena, että tavallisesti mm. rehualan keksinnöt ovat ”keksintöjä”, mutta nyt uskon, että Raisioaquan Benella Kirjolohi on todellinen keksintö ja käytännön sovellutus kestävän kehityksen ehdoilla.

 

 

Toivotan parhainta menestystä Benella Kirjolohelle ja sen myötä menestystä myös niille osaaville työkavereilleni, joiden kanssa sain tehdä tuloksekasta yhteistyötä vuosikymmenet!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio Oyj, Rehuraisio Oy, Raisioaqua, kalanrehut, Baltic Blend, kalajauho, kalaöljy, Nordic bioeconomy, Pohjoismainen ministerineuvosto, Pohjoismaisen ministerineuvoston edelläkävijälista,

Häpeän, kun nelikymmenvuotinen entinen työnantajani valmistuttaa Elovena-välipalarahkan Virossa!

Torstai 18.8.2016 - -Esko Erkkilä-

Olin työelämässä 40 ja puoli vuotta ja siitä ajasta viimeiset neljäkymmentä vuotta elintarvikeyhtiö Raision palveluksessa.

 

Olen ylpeä Raisio-historiastani, sillä saimme paljon aikaan.

 

 

Nyt kuitenkin olen surullinen ja jopa vihainen, sillä Raisio on tuonut markkinoille Elovena-välipalarahkan, joka valmistetaan virolaisesta maidosta Virossa!!

 

 

Olen vihainen, sillä Raision toiminta on kaiken arvostelun alapuolella.

 

 

Tietääkseni Raisio on karsinut tuotevalikoimistaan kotimaan markkinoille myytävät siipikarjan- sekä sianrehuseokset ja keskittyy kotimaan rehumarkkinoilla ainoastaan naudanrehuseosten myyntiin!

 

 

 

Tuotevalikoiman karsiminen merkitsee, että Raision kohde kotimaan rehumarkkinoilla on ainoastaan naudanrehun käyttäjät.

 

 

Elovena-välipalarahkan valmistuttaminen Virossa on Raisiolta märän rätin heittäminen ainoan rehuasiakasryhmänsä kasvoille.

 

 

Kaiken lisäksi virolaista Raision alihankkija Tere AS-nimistä meijeriä epäillään veropetoksesta!

 

 

Käsittämätöntä amatöörimaisuutta Raisiolta!

 

 

On ollut tapana, että Raision pääjohtaja saa jossain vaiheessa vuorineuvoksen arvonimen.

 

 

Nykyinen ”pääjohtaja” Matti Rihko on vain toimitusjohtaja ja toivottavasti se enteilee, että hänelle ei haeta vuorineuvoksen arvonimeä.

 

 

Häpeän entisen työnantajani menettelyä ja häpeän sitä raskaasti! 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio Oyj, Rehuraisio Oy, Elovena, Elovena-mylly, Matti Rihko. Raision elintarviketeollisuuden lopettaminen,

Raision päätökset ovat tulosta johdon epäonnistumisesta

Sunnuntai 20.7.2014 - -Esko Erkkilä-

Olen seurannut tyrmistyneenä uutisia, joissa kerrotaan Raision luopumisesta sian- sekä siipikarjan rehuseosten valmistamisesta.

 

Päätös osoittaa yrityksen ylimmän johdon epäonnistumisesta ja se kertoo myös siitä, että yrityksen omistajat vähät välittävät ennen niin menestyneen yrityksen tulevaisuudesta.

 

Vuodelta 2013 rehuseosten valmistustilastoja ei vielä ole saatavissa, mutta vuonna 2012 sianrehuseoksia valmistettiin 309 miljoonaa kiloa ja siipikarjan rehuseoksia 317 miljoonaa kiloa. Rehuseosten kokonaisvalmistus vuonna 2012 oli 1.397 miljoonaa kiloa.

 

On suuri ihmettelyn aihe, jos Suomen toiseksi suurin rehunvalmistaja ei pysty kannattavaan valmistukseen volyymistä, jonka kokonaismarkkinat asettuvat tasolle yli 600 miljoonaa kiloa.

 

Toimin Raision rehuteollisuuden palveluksessa vuodesta 1970 alkanen tasan 40 vuotta ja myönnän, että oli vuosia, jolloin rehuseosten valmistaminen oli taloudellisesti tiukkaa.

 

Hanskojen heittäminen kehään on kuitenkin osoitus, että yhtymän johto ei ole tehtäviensä tasolla.

 

Kuudensadan miljoonan kilon kokonaismarkkinat Suomessa olisivat varmasti taanneet taloudellisesti terveen toiminnan, mutta makeisvalmistuksen näkymät kaukomailla sumensivat yritysjohdon silmät.

 

Totean selkeästi, että vuorineuvos Matti Salminen Raision pääjohtajana oli viimeinen johtaja, joka tajusi yrityksen kannalta kokonaisuuden – hänen seuraajansa ovat kvartaalitalouden juoksupoikia, jotka joutavat optioineen yritysmaailman romukoppaan.

 

 

***********

 

Hämmästelen MTK:n roolia ja lausuntoja sen jälkeen, kun Raisio ilmoitti 10.06.2014 luopuvansa sian- sekä siipikarjanrehujen valmistuksesta.

 

MTK ei suonut asian johdosta sanaakaan suomalaisen kotieläintuottajan puolesta, vaan esitti huolestumisensa ainoastaan siitä, että päätöksen myötä viljamarkkinat vaikeutuvat!

 

 • Miksi MTK ei kanna lainkaan huolta rehumarkkinoiden keskittymisestä?

 

 • Miksi MTK ei kanna huolta siitä, että sikatalouden ja siipikarjatalouden toimintaedellytykset heikkenevät Raision päätöksen vuoksi?

 

 • Miksi MTK ei kanna huolta siitä, että kotimaisen kotieläintalouden toimintaedellytykset heikkenevät?

 

 • Miksi MTK ei kanna huolta siitä, että suomalaisen kuluttajan ruokalasku kasvaa Raision päätöksen vuoksi?

 

Pidän valitettavana, että MTK asettui Raision päätöksen myötä ainoastaan viljanviljelijöiden puolestapuhujaksi!

 

 

-Esko Erkkilä-  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, Raisio Yhtymä, Raisio Oyj, Raision Tehtaat, Oy Vehnä Ab, Kasviöljy Oy, Matti Salminen, vuorineuvos Matti Salminen, Raisio lopettaa sian- ja siipikarjan rehuseosten valmistamisesta, , MTK, rehuseosten valmistus 2012, rehuseosten valmistus,

Elovena - Suomen toiseksi arvostetuin elintarvikebrändi valmistetaan Nokialla pirkanmaalaisesta kaurasta

Maanantai 28.2.2011 - -Esko Erkkilä-

Markkinointi ja Mainonta –lehti julkaisee vuosittain listaa Suomen arvostetuimmista brändeistä eli tuotemerkeistä.

 

Elintarvikebrändien suuri asemiensa parantaja vuonna 2010 oli Elovena.

 

Kisan voitti monien aikaisempien vuosien tapaan Fazerin Sininen, mutta toiseksi pinnisti Raision Elovena. Kolmanneksi arvostetuin elintarvikebrändi viime vuonna oli Juhla-Mokka.

 

elovena

 

Raisio on laajentanut Elovena-brändiään useiden tuotteidensa nimeksi, mutta Elovena-sarjan ”ikoni” eli kaurahiutaleet monissa eri muodoissaan valmistetaan Nokialla.

 

Raisio haluaa panostaa Elovenan raaka-aineen eli elintarvikekauran suorahankintaan ja järjesti sen merkeissä sopimusviljelijäpäivän Nokialla Raision myllyllä tiistaina 22.2.2011.

 

 

pict1108.jpg

 

 Olin kuuntelemassa entisen työnantajani nykyhetken kuulumisia.

 

Tilaisuuden johdattelijana toiminut aluepäällikkö Minna Oravuo selvitteli kuulijoille maailman viljakaupan nykypiirteitä. Viljakauppa on globaalia bisnestä ja viljan markkinatilanne huomioi kaikki maailmanmenon tapahtumat.

 

pict1090.jpg

 

Nyt seurataan Egyptin tilanteen kehittymistä ja sen vaikutuksia maailman viljamarkkinoihin, totesi Oravuo.

Egypti on suuri viljanostaja markkinoilla ja sen vuoksi tilanne siellä vaikuttaa koko maailman viljakauppatilanteeseen.

 

Viljan viennistä puhutaan paljon ja ”isoilla kirjaimilla”. Oravuo muistutti, että Raisio käyttää viljaa enemmän raaka-aineenaan kuin sitä Suomesta viedään.

 

Viljamarkkinatilanteiden nopeat vaihtumiset ovat merkinneet, että alan toimijat ovat kehittäneet toimintojaan siten, että viljasta saatavan hinnan voi kiinnittää ennen viljatoimituksia. Oravuo suositteli, että viljantuottajan kannattaisi kiinnittää 1/3 viljasadosta ennen sadonkorjuuta, 1/3 sadonkorjuun jälkeen syksyllä ja jättää 1/3 kiinnittäminen kevääseen. Näin menetellen hintariskiä pystyy hajauttamaan.

 

pict1094.jpg

 

Raision kehityspäällikkö Jaakko Laurinen totesi omassa esityksessään, että sopimusviljelyn kehittäminen merkitsee viljaketjun vastausta kuluttajan asettamiin haasteisiin.

 

Kuluttajien kysymykset, että missä ja miten elintarvikkeen raaka-aine on tuotettu ja että millaisia tuotantomenetelmiä on käytetty, ovat yleisimmät kysymykset. Sopimusviljely antaa teollisuudelle hyvät mahdollisuudet vastata kuluttajan esittämiin kysymyksiin.

 

pict1096.jpg

 

Boreal Kasvinjalostus Oy:n kasvinjalostaja Leena Pietilä kertoi, että Suomessa viljellyt kauralajikkeet ovat valtaosiltaan heidän jalostamiaan.

 

Kauralajikkeen lakoontumisominaisuus on tärkeä kehityskohde kasvinjalostuksessa. Herkästi lakoontuva kauralajike on altis hometoksiinien muodostumiselle ja sen vuoksi lujakortisten kauralajikkeiden jalostaminen on tärkeää.

 

Maanviljelijä Tauno Isotalo Pirkkalasta kysyi, että tuleeko uusia kauralajikkeita liian usein markkinoille ja minkä vuoksi?

 

Leena Pietilä myönsi, että uusia lajikkeita tulee viljelijöiden valittavaksi runsaasti. Eräs syy tähän on siemenkaupassa toimivat monet jakelutiet ja ne kaikki haluavat myydä uusia – mielellään vain yksinmyynnissään olevia – kauralajikkeita.

 

Raisio on pitkään myynyt siemenviljaa sekä öljykasvinsiemeniä sopimusviljelijöilleen. Nyt tuotevalikoimaan on lisätty myös lannoitteet sekä kasvinsuojeluaineet.

 

pict1097.jpg

 

Näistä asioista sopimusviljelijätilaisuudessa kertoi Raision tuotepäällikkö Heidi Seitala.

 

Jyvä on hyvässä hoidossa Nokian myllyllä...

 

pict1101.jpg

 

...siitä kuulijat saivat varmuuden tehtaanjohtaja Jouni Järvensivun vakuuttavassa esityksessä.

 

Nokian siilot näkyvät laajalle alueelle ja niihin mahtuu viljaa lähes 80 miljoonaa kiloa. Siiloista on Raision omia n. 38 miljoonan kilon verran ja Suomen Viljava Oy:n omistuksessa n. 40 miljoonaa kiloa.

 

Suomen Viljava Oy on Suomen valtion omistama yhtiö, joka harjoittaa viljan varastointia. Se on Nokialla hakeutunut yhteistyöhön Raision kanssa.

 

pict1102.jpg

 

Nokialla järjestetyn tilaisuuden viimeinen esiintyjä oli Pro Agria-Pirkanmaan kasvinviljelyagronomi Ritva Tolppa.

Hän käsitteli viljatilan kannattavaisuutta edellisvuonna ja uskalsi ennakoida kannattavaisuusnäkymiä myös ensi kesän sadon osalta.

 

Nokian tilaisuus loi uskoa, että siellä tarvitaan hyvälaatuista elintarvikekauraa Elovenaa varten jatkossakin.

Pirkanmaa on todellinen kauramaakunta ja Nokia on oikea toimituspaikka pirkanmaalaiselle elintarvikekauralle.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elovena, Raisio, Raisio Oyj, Nokian mylly, sopimusviljely, sopimusviljelytoiminta, Minna Oravuo, Jaakko Laurinen, Leena Pietilä, Heidi Seitala, Ritva Tolppa, ProAgria-Pirkanmaa, Boreal Kasvinjalostus Oy,