Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Axel Munthe oli naistenmies

Torstai 16.11.2017 - -Esko Erkkilä-

Anacaprille Villa San Michelen rakentanut ruotsalainen Axel Munthe oli naistenmies.

 

 

Jo se, että Munthe oli lääkärikoulutukseltaan mm. gynekologi, teki hänestä ”naistenmiehen”, mutta sen lisäksi hänellä oli useita muitakin meriittejä naistenmieheksi.

 

 

Gynekologian lisäksi Munthen toinen pääaine oli psykologia ja hän oli kiinnostunut myös neurologiasta.

 

 

Munthen ensimmäinen vaimo oli ruotsalainen Ultima Hornberg; avioliitto solmittiin vuonna 1880.

 

 

Avioliitto Ultiman kanssa päättyi eroon ja Axel Munthe meni vuonna 1907 naimisiin englantilaisen Hilda Pennington-Mellorin kanssa.

 

**************

 

Ehkä merkittävin nainen Axel Munthen elämässä oli kuitenkin Ruotsin kuninkaalliseen hoviin kuulunut prinsessa Victoria, jonka henkilökohtaisena psykologina Munthe toimi Victorian kuolemaan saakka vuoteen 1930.

 

 

Victoriasta tuli Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n puoliso ja heille syntyi kolme lasta.

 

 

Avioliitto ei ollut onnellinen.

 

 

Kustaa V ja Victoria olivat Ruotsin nykyisen kuninkaan Kaarle XVI Kustaan isänpuoleiset isovanhemmat.

Kustaa V hallitsi Ruotsia kuninkaana vuodesta 1907 vuoteen 1950 saakka eli hän oli leskimies 20 vuotta.

Kustaa V:n poika Kustaa VI Adolf oli Ruotsin kuninkaana 1950 - 1973 ja hänen poikansa Kaarle XVI Kustaa on ollut Ruotsin kuninkaana siitä eli vuodesta 1973 alkaen.

Olen kerran nähnyt Kaarle XVI Kustaan läheltä, kun olimme katsojana eräässä Ruotsi-Suomi -yleisurheilumaaottelussa Tukholman Olympiastadionilla ja kuningaspari saapui seuraamaan maaottelua muutamaa katsomoriviä ylempää kuin seurueeni, jonka isäntänä toimin.

 

 

 

****************

 

 

 

Victorian henkilääkärinä Axel Munthe suositteli kuningatarta muuttamaan talveksi Caprille ja niin tapahtuikin ensimmäisen kerran vuonna 1901.

Victoria vietti myöhempinä vuosina Caprilla vuosittain useita kuukausia.

 

 

Axel Munthen ja Victorian suhteesta on vain arvailuja ja jotkut mainitsevat Victorian olleen Munthen rakastajatar.

 

 

 

IMG_3953.JPG

 

 

Kuvassa Munthen makuuhuone Villa San Michelessä ja jää ikuiseksi arvoitukseksi, että ovatko Munthe ja kuningatar Victoria viettäneet tässä sängyssä yhteisiä hetkiä!

 

 

 

IMG_3955.JPG

 

 

Makuuhuoneessa Munthella oli myös työpöytä ja tässä kuva siitä.

 

 

 

IMG_3987.JPG

 

 

Munthen Villa San Michelessä on kaunis pieni kappeli. Kuningatar Victoria ja Munthe järjestivät tässä tilassa konsertteja – kuningatar osasi soittaa painoa ja kerrotaan, että hän esiintyi pianokonserteissa mm. Napolissa.

Mielenkiintoisia juttuja Ruotsin kuninkaan isoäidistä ja Axel Munthesta!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Sorrento2017, Sorrento, Anacapri, Capri, Axel Munthe, Villa San Michele, Kustaa V, kuningatar Victoria, Kaarle XVI Kustaa, Kaarle XVI Kustaan isoäiti,

Muksut päivällä ja apulaispormestari illalla valtasivat Sentterin

Maanantai 21.3.2011 - -Esko Erkkilä-

Hanna Holma, Iinu Kuusento ja Katariina Kähkölä järjestivät Sentterissä ”Äiti- ja Muksu -tapahtuman" keskiviikkona maaliskuun 16. päivänä.

Iinun Kaarle-poika ja Katariinan Tiitus-poika olivat äitiensä mukana tapahtumassa. Hanna ja Leo Holman seitsemästä lapsesta kuusi oli kotona vatsataudissa, ja Hannan oli oltava tapahtumassa ainoastaan äitinä ilman lapsia.

Poikkesin Sentterissä puolenpäivän jälkeen ja meno siellä oli villiä sekä äänekästä. Todella nautittavaa menoa - ei ole aikaisemmin Sentterissä tätä nähty!

Iinu, Katariina sekä Hanna ovat malliesimerkkejä, että pienten lasten äiti voi vallan mainiosti olla menestyvä ja arvostettu poliitikko! Lapsiperheiden haasteet ovat heille kaikille tuttuja.

 

pict0034.jpg 

 

Katariina Kähkölä syöttää Tiitusta ja Hanna Holma edessä katselee, että miten muut muksut temmeltävät Sentterissä.

  

  

pict0036.jpg 

  

Iinu Kuusennon Kaarle-poika on laittanut kätensä tomerasti satukirjan päälle. Silmistä näkyy, että pian koittaa päiväunien aika.

  

Saman päivän illalla Sentterissä oli Tampereen apulaispormestari Timo Hanhilahden asukasilta.

Väkeä oli paikalla mukavasti ja tilaisuuden suunniteltuna päättymishetkenä Sentterin alasali täyttyi viimeistä sijaa myöten täyteen, kun ”Vanhojen Virkamiesten –kerho” tuli mukaan.

  

pict0037.jpg

 

Suomen ensimmäinen keskustalainen apulaispormestari Timo Hanhilahti osaa esittää asiansa seisaaltaan...

 

pict0038.jpg

 

...ja istualtaan - väki kuuntelee ja innostuu keskustelemaan!

 

Apulaispormestari-illan keskeisinä aiheina olivat demarien Pauli Ruoholahden esittämät Tampereen seudun kuntarakennetta muuttavat seikat sekä tietysti myös Rantaväylän tunneli.

Keskustelu oli vilkasta ja apulaispormestari Hanhilahti kiitti tilaisuuden osanottajia moneen kertaan niistä näkökulmista, joita osanottajat esittivät.

Sentteri-isäntänä olen erittäin tyytyväinen päivän antiin - puolen päivän tienoilla muksut Sentterissä ja illalla apulaispormestarin asukasilta!

Sentteristä on muodostunut todellinen kohtaamispaikka!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hanna Holma, Iinu Kuusento, Katariina Kähkölä, Sentteri, Äiti ja Muksu -tapahtuma, Tiitus, Kaarle, apulaispormestari, apulaispormestari Timo Hanhilahti, Timo Hanhilahti,

Kaksi linnoitusta vain nuolenkantaman päässä toisistaan

Perjantai 27.8.2010 - -Esko Erkkilä-

Narvassa sijaitseva Hermannin linnoitus ja Narvajoen toisella puolelle sijaitseva Iivanan linnoitus eli Ivangorodin linnoitus ovat ainutlaatuinen pari, sillä missään muualla kaksi vihollislinnoitusta ei sijaitse nuolenkantaman päässä toisistaan.

 

Hermannin linnoituksessa liehuu Viron lippu ja Iivanan linnoituksessa Venäjän lippu - näin tämän omin silmin heinäkuun lopulla, kun vierailimme Itä-Vironmaalla.

 

Linnoitukset elävät nyt sulassa sovussa, mutta aina ei ole niin ollut.

 

Hermannin linnoitus on rakennettu tanskalaisten toimesta, mutta sitä ja koko Narvan kaupunkia ovat sittemmin hallinneet useat valloittajat.

 

Hermannin linnoitus on eräs Viron valtion epävirallisista symboleista, sillä se on kuvattu mm. viiden kruunun seteliin.

 

Narvan taistelu käytiin Suuressa Pohjan sodassa 20. marraskuuta 1700. Ruotsin armeija kuningas Kaarle XII:n johtamana löi Venäjän tsaari Pietari I:n joukot. Tämän voiton kunniaksi Ruotsin kuningashuone lahjoitti leijonapatsaan Narvan kaupungille. Muistomerkki tuhoutui toisessa maailmasodassa, mutta Ruotsi lahjoitti uuden leijonapatsaan v. 2000 eli Narvan taistelun 300-vuotisjuhlavuotena. Leijonapatsas ei sijaitse Hermannin linnoituksessa, mutta se on eräs kohteista, joka Narvassa käydessä pitää nähdä.

 

Hermannin linnoituksen linnanpihalla, erään tiilinurkkauksen taakse ovelasti piilotettuna, on V. I. Lenin´n patsas. Siellä "Vileeni" osoittelee sormellaan Venäjän suuntaan.

 

Leninin patsas oli neuvostoaikana Narvan keskustassa korkean maapenkereen päällä, mutta ajat ovat muuttuneet ja myös Lenin on joutunut muuttamaan hieman sivummalle.

 

Hermannin linnoituksessa on useita kerroksia ja ne kannattaa kaikki kivuta ylös sekä tutustua kerroksissa oleviin näyttelytiloihin. Tornin huipulta on hienot näköalat kauas EU-rajan taakse!

 

Itä-Viron kierroksella kannattaa varata aikaa, jotta ehtii kunnolla tutustumaan Hermannin linnoitukseen.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Narva, Ivangorod, Hermannin linnoitus, Iivanan linnoitus, Narvajoki, Lenin, Narvan taistelu, leijonapatsas, Kaarle XII, Pietari I,