Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

91-vuotiaan Liisa Tiukan häätö omasta asunnostaan ei saanut kenenkään hyväksyntää Tampereen Vanhusneuvoston glögitilaisuudessa

Keskiviikko 20.12.2017 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Vanhusneuvosto järjesti kaupunkimme ikäihmisille ja alan virkahenkilöille suunnatun glögitilaisuuden eilen Työväenmuseo Werstaalla Finlaysonilla.

 

 

Vanhusneuvoston jäsenenä olin isännän roolissa paikalla.

 

 

Luottamushenkilöelimemme virkahenkilöt muistelivat, että edellisvuosina vastaavaan tilaisuuteen osallistui satakunta ikäihmistä, mutta nyt tilaisuuden suosio oli paljon suurempi, sillä varatut 135 joulutorttua loppuivat kesken jo runsaan tunnin kuluttua.

 

 

Oli noloa isäntänä selitellä joulutorttujen loppumista!

 

 

 

IMG_6194.JPG

 

 
Tilaisuudessa ei pönötetty, sillä puheenvuoroja käytettiin vain yksi, kun puheenjohtajamme ex-kansanedustaja Arja Ojala toivotti vieraamme tervetulleiksi.

 

 

 

IMG_6198.JPG

 

 

Tamperelaiset ikäihmiset kyselivät innokkaasti Vanhusneuvoston toiminnasta ja minäkin kävin monen vieraan kanssa avartavia keskusteluja.

 

 

Suurimman huomion glögitilaisuuden keskusteluissa koski sitä häätöä, jonka 91-vuotias Liisa Tiukka sai kokea viime maanantaina.

 

 

Tunnen Liisan ja hän tuntee minut, mutta en tiedä tapauksen taustoja riittävästi, mutta sitä ihmettelen monien muiden tavoin, että millä perusteilla taloyhtiö ja sen hallitus häätää 91-vuotiaan vanhuksen omasta kodistaan!

 

 

Lehtitietojen mukaan Liisa omistaa asunto-osakeyhtiössä 100 ja 50 neliömetrin kokoiset asunnot ja nyt ne molemmat on viime maanantaina otettu taloyhtiön hallintaan.

 

 

Herää kysymys, että miten taloyhtiö aikoo hallinnoida Liisa Tiukan omistamia asunto-osakkeita? Aikooko taloyhtiö myydä Liisan asunto-osakkeet? Jos myy, niin kenelle?

 

 

Kysymyksiä on loputtomiin, mutta vastauksia emme taida saada.

 

 

Tampereen kaupunki ei ole osallisena Liisa Tiukan häätöjutussa, mutta kaupunki varasi Liisan käyttöön häädön jälkeen asunnon Koukkuniemen vanhainkodista – keskustelin glögitilaisuudessa asiasta apulaispormestari Johanna Loukaskorven kanssa ja apulaispormestari vahvisti näin tapahtuneen.

 

 

Liisa Tiukan häätöjuttu osoittaa, että miten heikoissa ”kantumissa” Suomessa on ikäihmisten asiat.

 

 

Lisätietoja Liisa Tiukan häädöstä saa, jos googlaa ”Liisa Tiukka häätö”.

 

 

Surullista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhusneuvosto, Tampereen vanhusneuvosto, vanhusneuvoston glögitilaisuus 19.12.2017, Liisa Tiukka, Liisa Tiukan häätö, 91-vuotiaan Liisa Tiukan häätö, Koukkuniemen vanhainkoti, Työväenmuseo Werstas,

Vanhusneuvoston jäsenten vastuualueet

Torstai 14.12.2017 - -Esko Erkkilä-

Kevään 2017 kuntavaalien tuloksena minut valittiin Tampereen kaupungin Vanhusneuvoston jäseneksi.

 

 

Vanhusneuvoston jäsenillä on vastuualueet, joiden tapahtumia he seuraavat ja raportoivat Vanhusneuvostolle.

 

 

Halusin ja myös sain seurantavastuulleni ”Elinvoiman ja työllisyyden”.

 

 

Uskon ja samaa mieltä olivat myös muut Vanhusneuvoston jäsenet, että yli neljäkymmenvuotinen kokemukseni bisnesmaailmassa on pitävä referenssi seurata Tampereen kaupungin elinvoiman ja työllisyyden kehittymistä.

 

 

 

Tampereen kaupunginvaltuusto valitsi kokouksessaan 12.6.2017 Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen lautakuntien apulaispormestariksi Anna-Kaisa Heinämäen ja hänen vastuualueensa on se, joka Vanhusneuvostossa kuuluu seurantavastuulleni.

 

 

Heinämäki johtaa Elinvoima- ja osaamislautakuntaa sekä Asunto- ja kiinteistölautakuntaa.

 

 

 

IMG_6030.JPG

 

 

Olin mukana, kun Vanhusneuvoston puheenjohtaja Arja Ojalan (vasemmalla), esittelijäsihteerimme Kirsi Nurmion (toinen vasemmalta) sekä varapuheenjohtajamme Juha Salosen (oikealla) kanssa tapasimme apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäen.

 

 

Valokuvaajana en päässyt yhteiskuvaan!

 

 

Olen oppinut yli nelikymmenvuotisen työurani ja yli seitsenvuotisen eläkeläisjaksoni aikana huomaamaan, että vain terve talous mahdollistaa palvelujen tuottamisen ja asiakkaiden/kuntalaisten/jäsenten hyvinvoinnin.

 

 

 

Korostin asiaa tapaamisessamme ja totesin, että apulaispormestareista Heinämäen vastuulla ovat ne toiminnot, jotka tuovat rahaa Tampereen kaupungin kirstuun.

 

 

Jos Heinämäen vastuulla olevat toiminnot kehittyvät ja toimivat suunnitellusti, niin opetukseen ja koulutukseen, sairaanhoitoon, lastenhoitoon, eläkeläisten hyvinvointiin, kaupunki-infran ylläpitoon ja moneen muuhun saadaan tarvittavat rahat.

 

 

Lennämme Anna-Kaisa Heinämäen kanssa ”eri poliittisessa parvessa”, mutta kun tunnen hänet miellyttäväksi ja osaavaksi henkilöksi, luotan siihen, että hän onnistuu tehtävässään.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen vanhusneuvosto, vanhusneuvosto, vashusneuvoston jäsenten seurantavastuualueet, Tampereen elinvoima ja työllisyys, Elinvoima- ja osaamislautakunta, Asunto- ja kiinteistölautakunta,

Viisaita toteamuksia

Torstai 26.10.2017 - -Esko Erkkilä-

Eilen oli aikataulullisesti tiukka päivä, sillä päivän ensimmäinen tilaisuus alkoi klo 13.00 ja päivän viides palaveri/tilaisuus päättyi klo 20.00.

 

 

Tilaisuuksien välillä ajomatkaa kertyi n. 140 kilometriä ja osa kilometreistä piti ajaa hirvien välissä pujotellen.

 

 

 

IMG_4938.JPG

 

 

Olen Tampereen vanhusneuvoston jäsen ja päivän ensimmäinen tilaisuuteni oli osallistuminen Pirkanmaan vanhusneuvostojen maakunnalliseen yhteistyötapaamiseen.

 

 

 

IMG_4929.JPG

 

 

Kokoonnuimme Kangasalalla Kangasala-talon valtuustosalissa, jonka puhujapönttöä koristaa Kangasalan vaakuna.

 

 

 

IMG_4935.JPG

 

 

Pirkanmaan vanhusneuvostojen yhteistapaamisen avasi Kangasalan vanhusneuvoston puheenjohtaja, Kangasalan entinen kunnanjohtaja, kunnallisneuvos Jukka Mäkelä.

 

 

Lämmitti, kun kunnallisneuvos Mäkelä aloitti avauspuheenvuoronsa näin:

”Eläkeläisvaikuttajat!”

 

 

 

IMG_4948.JPG

 

 

TampereSenior-ohjelman ohjelmajohtaja Eeva Päivärinta piti esityksen, jonka teemana oli:

 

”SOTE lähtenee – kunta ja kuntalaiset jäävät”.

 

 

Olen ajatellut kuntien ja kaupunkien taloudenhoidon merkitystä senioriväestön hyvinvoinnille ja sen vuoksi arvostinkin, kun ohjelmajohtaja Päivärinta totesi esityksessään kaksi asiaa, joista olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

 

 

Asiat ovat nämä:

 

 

  • Kotikuntien hyvinvointi on perusta ikääntyvien hyvinvoinnille

  • Ikääntyneissä piilee kunnan voimavara

 

 

Kiitokset kunnallisneuvos Jukka Mäkelälle ja ohjelmajohtaja Päivärinnalle osuvista toteamuksista ja sanonnoista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan vanhusneuvostot, TampereSenior, Vanhusneuvostot, Kangasala-talo, Kangasalan vaakuna, Kangasalan valtuustosali,

Kahdessa roolissa

Torstai 5.10.2017 - -Esko Erkkilä-

IMG_3166.JPG

 

 

Elonpolkujaverkosto on Tampereella toimiva yli sadan yhteisön ja yhdistyksen yhteistyöelin, joka toimii senioriväestön parhaaksi.

 

 

 

Eläkeliiton Tampereen yhdistys ry – jonka puheenjohtajana toimin – on yhteistyöverkoston aktiivinen toimija.

 

 

Elonpolkujaverkosto järjesti eilen Tampereella Sampolassa seminaarin, jossa keskusteltiin taiteesta, kohtaamisista ja yhteistyöstä ikääntyneen väestön näkökulmasta.

 

 

Ennen seminaaria Sampolan aulassa oli yhteistyöverkoston jäsenyhdistyksillä mahdollisuus esitellä toimintaansa.

 

 

Olin mukana kahdessa roolissa eli Tampereen kaupungin Vanhusneuvoston jäsenenä sekä Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtajana.

 

 

Sain seminaaripäivän aikana uusia tietoja ja virikkeitä, mutta niistä joskus tulevina päivinä.

 

 

 

 

IMG_3147.JPG

 

 

Tampereen kaupungin Vanhusneuvoston osastolla olen tässä yhdessä Kari Itkosen (keskellä) ja Eero Portaankorvan kanssa.

 

 

Kari Itkonen on kanssani Vanhusneuvoston uusi jäsen ja uskon, että pystymme yhdessä tuomaan Vanhusneuvoston toimintaan uusia tuulia.

 

 

 

IMG_3155.JPG

 

 

Eläkeliiton Tampereen yhdistys on siis Elonpolkujaverkoston aktiivinen toimija ja tässä kuva, jossa olen yhdessä varapuheenjohtajamme Aaro Kemppaisen sekä sihteerimme Pirkko Tilviksen kanssa.

 

 

Osastomme oli seminaariyleisön mielenkiinnon kohteena ja uskon, että tulemme esiintymisemme seurauksena saamaan uusia jäseniä!

 

**************

 

Elonpolkujaverkoston seminaaritapahtuma oli ”Armasfestivaalin” osatapahtuma.

 

Armas on sateenvarjo-organisaatio, joka yhdistää ennakkoluulottomasti taiteilijoita, taidealan toimijoita, taidelaitoksia, vanhustyön järjestöjä sekä kunta-alan toimijoita.

 

 

Kyseinen festivaali on 16 kunnan yhdessä toteuttama tapahtuma ja Armasfestivaalin eräs toimija on Eläkeliitto.

 

 

Toivottelen Armasfestivaalille menestystä tulevina vuosina ja haluan, että Tampere pysyy jatkossakin niiden kaupunkien/kuntien joukossa, jotka panostavat senioriväestön hyvinvointiin mm. Armasfestivaalin muodossa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sampola, Elonpolkuja, Armasfestivaali, Vanhusneuvosto, Elonpolkuja-yhteistyöverkosto, Elonpolkuja - ikäihmisten yhteistyöverkosto,

Vanhustenhoito ja eläkeläisten hyvinvointi on riittoisa bisnes!

Lauantai 9.9.2017 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin toissapäivänä Tampere-talossa seminaariin, jonka otsikkona oli

 

 

Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa.

 

 

Pystyin osallistumaan seminaariin vain osan aikaa, sillä eläkeläisellä on tunnetusti kiireitä.

 

 

Juttuni otsikko on haastava ja sana ”bisnes” kattaa aihepiirin bisnestoiminnan lisäksi kaiken sen viranomaistoiminnan ja kuntavirkamiesten toiminnan, joka vanhustenhuoltoon liittyy.

 

 

Seminaariannista minulle jäi päällimmäiseksi se, että erilaiset virkahenkilöt ja aiheeseen enemmän tai vähemmän asianosaiset viettivät tässäkin seminaarissa aikaansa muka kiinnostuneina seminaariannista.

 

Vaikka kritisoinkin seminaaria, sain sen aikana merkittäviä kontakteja sekä ideoita.

 

 

 

IMG_2412.JPG

 

 

Tapasin seminaarissa Ikaalisten Vanhusneuvoston puheenjohtaja Asko Alpin, joka on ehdolla Eläkeliiton Pirkanmaan piirin puheenjohtajaksi seuraavassa piirikokouksessa.

 

 

 

IMG_2417.JPG

 

 

Ex-puolustusministeri ja entinen Etelä-Suomen läänin maaherra Anneli Tina piti mielenkiintoisen alustuksen, jossa hän mm. ihmetteli, että liike-elämä ei ole täysillä havahtunut huomaamaan eläkeläisten ostopotentiaalia.

 

 

Nykyisestä digitaalisuusvillityksestä Anneli Taina totesi, että mm. pankeista vanhempi väki on jo heitetty ulos ja se merkitsee vanhusten sekä ikäihmisten syrjäytymistä.

 

 

Tampereen kaupunginvaltuutettu Anneli Taina muistutti, että  1/5 henkilöistä, jotka ovat täyttäneet 75-vuotta. kokevat 500 metrin asiointimatkan liian pitkäksi!

 

 

Toivottavasti ne virkahenkilöt, jotka olivat paikalla seminaarissa, muistavat työpaikoilleen palattuaan seminaarissa kuulemansa.

 

 

Muistutan, että seminaariaineisto on ilmestymässä Pirkanmaan liiton nettisivuille – kannattaa tutustua!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhustenhoito ja eläkeläisten hyvinvointi on riittoisa bisnes!, Vanhustenhoito ja eläkeläisten hyvinvointi on riittoisa bisnes!, Vanhusneuvosto Ikaalinen, Vanhusneuvosto Tampere, Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa,

Vanhusneuvoston ensimmäinen aktiviteetti - Vuores-kävely!

Torstai 24.8.2017 - -Esko Erkkilä-

Kevään kuntavaalien tuloksena minut valittiin Tampereen kaupungin Vanhusneuvoston jäseneksi.

 

 

Valinnan myötä kahdeksan ja puoli vuotta Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan jäsenenä on saamassa jatkoa Tampereen kaupungin luottamushenkilönä.

 

 

Uuden ”virkatehtäväni” ensimmäisenä aktiviteettina oli eilen Vanhusneuvoston toteuttama Vuores-kävely, jonka aikana tutustuimme rakenteilla olevaan Vuoreksen kaupunginosaan.

 

 

Tunnen Tampereen Infran ajoilta Vuoreksen, sillä alueen infra on Tampereen kaupungin omaa tuotantoa eli Tampereen Infra Liikelaitoksen toteuttamaa.

 

 

Vuores on erillään kantakaupungista ja onkin sanottu, että nykytietämyksen mukaan Vuores ja sen rakentaminen oli virheinvestointi.

 

 

Tampereen saamat asuntomessut vuonna 2012 olivat yksi merkittävä syy, että Vuores rakennettiin, sillä asuntomessut toteutettiin Vuoreksessa.

 

 

Tampereen asuntomessut vuonna 2012 olivat taloudellisesti raskaat Tampereen Infra Liikelaitokselle, sillä monet olosuhdeyllätykset merkitsivät Infran joutumista maksumieheksi.

 

 

Käytän silloisen johtokunnan jäsenenä termiä ”Me”, kun totean, että emme saaneet kaupungilta mitään erityiskorvausta niistä hankaluuksista, joita useiden asuntonäyttelytonttien osalta ilmeni.

 

 

Vuoreksen alueella on nyt n. 3.000 asukasta ja tavoite on päästä tasolle 13.000 – 14.000 asukasta.

 

 

Vuoreksessa on nyt kaksi pientä päivittäiskauppaa, mutta esimerkiksi apteekkipalvelut puuttuvat.  Asukkaat toivovat mm. kuntosalipalveluja ja ehkä ne Vuorekseen saadaankin. kun väestöpohja jatkaa kasvuaan.

 

 

Eilisestä jäi se kuva, että Vuores ei moneen vuoteen pysty kasvamaan sellaiseksi asuntoalueeksi, että se kiinnostaisi senioriväestöä.

 

 

Omakotiasujana jäi häiritsemään se, että alueen kehittämisessä mukanaolevat virkahenkilöt puhuivat ainoastaan kerrostaloasumisen kehittämisestä, vaikka Vuoreksen alueella on jo nyt myös omakotiasumista.

 

 

 

Osa Vuoreksesta kuuluu Lempäälän kuntaan, mutta Lempäälä ei ole ainakaan vielä ”eväänsä liikauttanut” Vuoreksen rakentamisesta.

 

 

Eilinen antoi kuitenkin joka tapauksessa uutta tietoa meille luottamushenkilöille ja pystymme varmasti hyödyntämään saamaamme tietoa Tampereen kehittämisessä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen kaupungin Vanhusneuvosto, Vanhusneuvosto, Vuores, Vuores-kävely, Vanhusneuvoston Vuores-kävely, oliko Vuoreksen rakentaminen virheinvestointi?, Tampereen asuntomessut 2012, Tampereen asuntomessut Vuoreksessa, Tampereen Infra Liikelaitos,

Vanhusneuvoston jäseneksi!

Keskiviikko 28.6.2017 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginhallitus on pormestari Lauri Lylyn johdolla valinnut minut 26.6.2017 eli viime maanantain kokouksessaan Tampereen kaupungin Vanhusneuvoston jäseneksi.

 

 

Eduskunnan päätöksen mukaan 10.4.2015 säädetty Kuntalaki toteaa Vanhusneuvostosta lain 27 pykälässä näin:

 

”Vanhusneuvosto

 

Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Vanhusneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen.

 

Vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.”

 

 

****************

 

 

Vanhusneuvosto on siis merkittävä toimielin, sillä lautakunnat ja niiden esittelijät velvoitetaan saattamaan ikääntyneelle väestölle merkittävät asiat riittävän aikaisessa valmistelu- ja suunnitteluvaiheessa Vanhusneuvoston tietoon.

 

 

Kertaan kuntalaissa säädetyn, että ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä sekä että vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

 

 

*****************

 

 

Vanhusneuvostonimitykseni on jatkoa sille luottamushenkilöuralleni, joka alkoi vuonna 2009, kun minut valittiin Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtajaksi.

 

 

Vuodesta 2013 olen toiminut saman liikelaitoksen johtokunnan jäsenenä eli toimin Infrassa yhteensä kahdeksan ja puoli vuotta luottamushenkilönä.

 

 

”Infra-aikaani” sisältyi myös kaksi vuotta Tampereen Keskusvaalilautakunnan jäsenyyttä.

Toimiminen Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnassa ja Tampereen Keskusvaalilautakunnassa olivat mielenkiintoisia tehtäviä ja olen kiitollinen niille tahoille, jotka minua esittivät ja jotka minut sitten valitsivat noihin tehtäviin!

 

 

Toivon, että pystyn Tampereen Vanhusneuvostossa toimimaan ikääntyneen väestön parhaaksi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhusneuvosto, Tampereen kaupungin Vanhusneuvosto, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Keskusvaalilautakunta,

Ainakin Viljakkala-neuvoston ja Kuru-neuvoston pitää saada jatkaa

Keskiviikko 2.11.2016 - -Esko Erkkilä-

Ylöjärven kaupungissa toimii osana kuntademokratiaa ja asukasvaikuttamista kuusi neuvostoa:

 

  • lapsi- ja nuorisoneuvosto
  • mielenterveysneuvosto
  • vammaisneuvosto
  • vanhusneuvosto
  • Viljakkala-neuvosto
  • Kuru-neuvosto

 

Neuvostot toimivat asukaslautakunnan alaisina.

 

 

********************

 

Osallistuin Viljakkala-neuvoston jäsenenä Ylöjärven valtuustosalissa torstaina 27.10.2016 järjestettyyn tilaisuuteen, jossa pohdittiin neuvostojen roolia seuraavalla vaalikaudella.

 

 

Tilaisuuden lopuksi teimme ryhmätöitä ja pyrimme löytämään niitä kulmakiviä, joiden varaan Ylöjärven neuvostot rakentaisivat työnsä kesäkuun alusta vuonna 2017.

 

 

”Vanhana” viljakkalalaisena ja Viljakkala-neuvoston jäsenenä olin ilahtunut, kun eräs ryhmistämme totesi omassa yhteenvedossaan, että ainakin Viljakkala-neuvosto sekä Kuru-neuvosto pitää säilyttää!

 

 

Perusteluna tällä ryhmällä oli se, että jos Ylöjärvi joskus liitettäisiin Tampereeseen, olisi välttämätöntä, että Tampereen päätöksenteon eräs elin olisi Ylöjärvi-neuvosto!

 

 

Hyvin perusteltu, joskin nyt näyttää siltä, että noin elinvoimasta kaupunkia kuin Ylöjärvi ei tulla liittämään Tampereeseen – pikemminkin päinvastoin.

 

 

Kuntaliitosten puolestapuhujat Jyrki Katainen ja Henna Virkkunen ovat siirtyneet Brysseliin ja heidän silloiset taustaryhmänsä ovat myös ottaneet lusikan kauniiseen käteensä ja tukevat maakuntauudistusta.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mielenterveysneuvosto, lapsi- ja nuorisoneuvosto, vammaisneuvosto, vanhusneuvosto, Viljakkala-neuvosto, Kuru-neuvosto, Ylöjärven asukaslautakunta, Tampereen liittäminen Ylöjärveen, Ylöjärven liittäminen Tampereeseen, Ylöjärvi-neuvosto,

Ylöjärven kaupungin tapa lisätä asukasdemokratiaa aihe- ja alueneuvostojen avulla on mielenkiintoinen

Torstai 26.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Tapaan sanoa, että olen kahden kaupungin luottamushenkilöloukussa, sillä kuulun Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan lisäksi Ylöjärven kaupungin Viljakkaa-neuvostoon.

 

 

Miten voin olla kahden kaupungin luottamushenkilö?

 

 

Kysymyksen vastaus on, että olen Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvostossa vapaa-ajanasunnon Viljakkalassa omistavien mandaatilla.

Viljakkala-neuvostoon nimittämiseni taustataho on "Vipu - Viljakkalan puolesta ry" eli en ole Viljakkala-neuvostossa poliittinen toimija.

 

 

Ylöjärven kaupunki järjesti eilen eli keskiviikkona 25.3.2015 Ylöjärven kaupungin valtuustosalissa tilaisuuden, jonne oli kutsuttu kaikkien Ylöjärvellä toimivien neuvostojen jäsenet.

 

 

Tilaisuuden tarkoitus oli edesauttaa neuvostojen keskinäistä tietämystä toistensa toiminnasta ja perimmäisenä tarkoituksena oli kansalaisvaikuttamisen mahdollisuuksien kasvattaminen.

 

 

Ylöjärven kaupungissa toimii neljä aihepiirin mukaan nimettyä neuvostoaa ja ne ovat:

 

  • lapsi- ja nuorisoneuvosto
  • mielenterveysneuvosto
  • vammaisneuvosto
  • vanhusneuvosto

 

 

”Aiheneuvostojen” lisäksi Ylöjärvellä toimii kaksi alueellista neuvostoa eli;

 

  • Viljakkala-neuvosto
  • Kuru-neuvosto

 

 

 

 

riinakaisa

 

 

Pyysin ennen tilaisuutta yhteiskuvaan Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvannon ja Viljakkala-neuvoston puheenjohtaja Riina-Kaisa Heiskan - mielellään suostuivat!

 

 

Riina-Kaisa on synnyinkotini naapurin emäntä ja tunsin hyvin jo Riina-Kaisan isän sekä isänsä vanhemmat – naapureita kun olimme!

 

 

 

*****************

 

 

 

Neuvostojen yhteistapaaminen oli onnistunut tilaisuus ja sen pohjalta pitäisi kirjoittaa juttuja enemmänkin - ehkä joskus!

 

 

Eräs uutinenkin siellä kerrottiin, kun Ylöjärven vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto suunnittelevat yhteisen kirkkopyhän järjestämistä kesällä 2016 Viljakkalassa ja he ovat suunnitelleet paikalliseksi vastuutahoksi Viljakkala-neuvostoa.

 

 

Me Viljakkala-neuvoston jäsenet innostuimme asiasta ja olemme valmiit toimimaan vastuutahona yhteisen kirkkopyhän järjestelyissä kesällä 2016!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lapsi- ja nuorisoneuvosto, mielenterveysneuvosto, vammaisneuvosto, vanhusneuvosto, Viljakkala-neuvosto, Kuru-neuvosto, Viljakkala, Ylöjärvi, Kuru,

On meneillään Vanhusten viikko

Keskiviikko 8.10.2014 - -Esko Erkkilä-

Vanhusten viikko ajoittuu tänä vuonna kuluvalle viikolle eli vietämme sitä 6. – 12.10.2014.

 

Suomessa on vietetty Vanhusten päivää vuodesta 1954 alkaen.

 

Vanhusten päivää vietetään lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina ja sitä seuraava viikko on Vanhusten viikko.

 

Tänä vuonna Vanhusten viikon valtakunnallinen teema on:

 

"Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina."

 

 

 

************

 

 

 

 

Termi ”Vanhus” on kiistanalainen ja totesin sen, kun viime maanantaina avasin Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen Maanantai-kokoontumisen.

 

Totesin, että emmehän me ole vanhuksia, mutta varmaan lähipiirissämme on vanhuksia, joten mekin voimme viettää Vanhusten viikkoa.

 

Esitän, että jatkossakin viettäisimme Vanhusten päivää lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, mutta sitä seuraava viikko nimettäisiin

”Seniori-viikoksi”!

 

 

 

Nyt vielä kuitenkin vietämme Vanhusten viikkoa ja se merkitsee kaikissa kunnissa sekä kaupungeissa runsaasti erilaisia tilaisuuksia senioriväestölle.

 

Kalenterissani on loppuviikolle kaksikin merkittävää senioritilaisuutta, mutta niistä sitten ehkä aikanaan tälläkin saitilla.

 

 

************

 

 

 

Tampereen Vanhusneuvosto järjesti eilen Tammelantorilla tilaisuuden jossa senioreille – ja miksei myös muille – tarjottiin vohveleita.

 

 

 

 

 

vanhus1

 

 

Kaupunginvaltuutetut Johanna Loukaskorpi (vasemmalla) ja Riitta Ollila ”Demarit työn ja tasa-arvon puolesta” –valtuustoryhmästä paistoivat hymyssäsuin vohveleita. Takana kuvassa näkyy Tampereen Vanhusneuvoston esittelijäsihteeri Kirsi Nurmio.
 

 

 

 

vanhus2

 

 

Pyysin Vanhusneuvoston jäsentä Ossi Ahoa poseeraamaan Tampereen Vanhusneuvoston rollup´n edessä ja mieluusti Ossi sen tekikin – Ossi edustaa vanhusneuvostossa perussuomalaisia.

 

************ 

Tampereen kaupunki järjestää Vanhusten viikolla paljon erilaisia tilaisuuksia ja aktiviteetteja senioreille – jaoimme listauksen tilaisuuksista Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen Maanantai-kokoontumisessa toissapäivänä!

 

Nettitiedustelun perusteella kaikki maamme kunnat järjestävät monia tilaisuuksia tämän viikon aikana senioreille.

 

Nyt aktiivisesti osallistumaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhusten päivä, Vanhusten viikko, Vanhusneuvosto, Tampereen Vanhusneuvosto, Johanna Loukaskorpi, Riitta Ollila, Kirsi Nurmio, Ossi Aho, Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina,

Keskustan eduskuntaryhmän jalkautuminen Tammelantorille onnistui yli odotusten!

Sunnuntai 30.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Keskustan eduskuntaryhmä jatkaa vielä tänään sunnuntaina kolmipäiväistä jalkautumistaan maakuntiin – jalkautuminen alkoi perjantaina ja päättyy tällä kerralla tänään.

 

Sain eilen olla talkoolaisena ja tilaisuuden juontajana, kun Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajat Arto Pirttilahti ja Mikko Alatalo olivat yleisön tavattavissa Tammelantorilla Tampereella.

 

Yleisötilaisuus alkoi aurinkoisella Tammelantorilla klo 10.30, mutta koska yleisöä oli runsaslukuisasti paikalla jo heti kymmenen jälkeen, niin suoritin äänentoistolaitteiden kokeilun ja aloitusjuonnon ennen virallista alkamisaikaa.

 

Juontohommat merkitsivät, että valokuvasaaliini tilaisuudesta on kovin rajallinen, mutta jotain sentään ehdin valokuvata.

 

Totesin alkujuonnossani, että aurinkoisen sään lisäksi meillä keskustalaisilla on tänään aurinkoinen ilme, sillä Keskusta purjehtii vankassa myötätuulessa.

 

 

 

tammela1

 

 

Myös kansanedustaja Arto Pirttilahti oli varhain liikkeellä ja hän saikin ensimmäisen puheenvuoron tilaisuudessa.

 

Pirttilahti kertasi kuluneen eduskuntaviikon tapahtumia ja totesi, että Keskustan rooli eduskunnan työskentelyssä on kuluneen viikon aikana saanut vahvaa tunnustusta kaikilta tahoilta.

 

Arto Pirttilahti on eduskunnan talousvaliokunnan jäsen ja se merkitsee, että hänellä on paljon taustatietoa maamme talousnäkymistä.

 

Pirttilahti on energiapolitiikan asiantuntija ja hän puhuukin usein Vihreiden hiilenmustasta energiapolitiikasta – olen Pirttilahden kanssa samaa mieltä siitä tuhon tiestä, jota Vihreitten hiilenmusta energiapolitiikka merkitsisi.

 

 

tammela2

 

 

Kansanedustaja Pirttilahden ensimmäinen puheenvuoro oli yleisötilaisuuden lämmittelyä  ja sen vuoksi pyysinkin talousneuvos Pentti J. Ilmaria kertomaan näkemyksiään Tampereen luvalla sanoen kelvottomasta taloudenhoidosta.
 

Talousneuvos – joka omaa vankan taustan elinkeinoelämän palveluksessa – halusi katsoa eteenpäin ja latasi paineita vastavalitun Tampereen elinkeinojohtajan harteille.

 

Pentti J. Ilmari toivoi, että kaupunkiorganisaatio antaa nyt kaiken tukensa uudelle elinkeinojohtajalle, jotta Tampere pääsee siitä taloudellisesta suosta, jonne se on kelvottoman elinkeinopolitiikan vuoksi ajautunut.

 

Tampereen tontti- ja yrityspolitiikan saaminen uusille urille on edellytys, jotta Tampere pääsee jaloilleen, totesi kokenut talousneuvos.

 

 

tammela3

 

 

Kansanedustaja Mikko Alatalo käsitteli asiantuntevassa puheenvuorossaan sitä Helsinki-keskeisyyttä, jota nykyhallitus on noudattanut toiminnassaan.

 

Alatalo siiteerasi pakinoitsija Matti Pitkoa, joka lauantain Aamulehdessä kutsui hallitusta ”kakarahallitukseksi”! Pitko totesi pakinassaan näin:

 

”Lapsilisien leikkaus on häpeä. Se on myös ihme, sillä leikkauksen tekee kakarahallitus.”

 

Kansanedustaja Mikko Alatalo tunnetaan liikenneasioihin perehtyneenä kansanedustajana ja hän peräänkuuluttikin hallitukselta toimenpiteitä, joilla turvattaisiin kolmostien, ysitien, valtatie 12:n sekä Pirkanmaan alemman asteen teiden kunnossapito.

 

Myös minä tunnen huolta koko Pirkanmaan tieverkosta ja sen myötä koko maakunnan hyvinvoinnista. Kannatan kansanedustaja Alatalon linjauksia.

 

 

tammela4

 

 
Tammelantorilla järjestetyssä yleisötilaisuudessa oli mukana myös Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja, eurovaaliehdokas Jouni Ovaska, joka toi selkeästi esille sen, että EU puuttuu nykyisellään liian hanakasti kansalaisten arkea koskettaviin pikkuasioihin.

Ovaska peräänkuulutti Europarlamentilta ja komissiolta linjanvetoa suurista linjoista siten, että kansallisille linjauksille jäisi tarpeellinen tila soveltaa Brysselin linjaamia asioita.

 

 

tammela5

 

 

Kuulijoiden joukossa oli Super´n järjestöpäällikkö Raija Moilanen ja pyysin myös häntä kertomaan oman vastuualueensa ajankohtaisista kuulumisista.

 

Moilanen toimii Tampereella Vanhusneuvoston jäsenenä ja paikalla olleelle senioriväelle oli mieluisaa kuunnella Moilasen ajatuksia vaikkapa Vanhusneuvoston roolista kaupunkiympäristön kehittämisessä.

 

Kiitokset Raija Moilaselle ex-tempore –esityksestä!

 

 

 

tammela6

 

 

Sää Tammelantorilla oli aurinkoinen ja aurinkoinen oli myös Pirkanmaan keskustalaisten kansanedustajien ilme, kun he saivat kertoa Keskustan kuulumisia Eduskunnasta.

 

 

Tarjosimme Tammelantorille kokoontuneelle yleisölle Ilkka Luoman valmistamaa hernekeittoa. Luoman kenttäkeittiössä syntyy maittavaa hernekeittoa kertakeittämisellä 250 annosta ja varaamamme määrä oli juuri sopiva annos!

 

Oli mukava kuulla kehuja Keskustan tarjoamasta asiaohjelmasta sekä hernekeiton maittavuudesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan eduskuntaryhmän jalkautuminen, Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, kakarahallitus, Pentti J. Ilmari, Jouni Ovaska, Keskustan eurovaaliehdokas Jouni Ovaska, Raija Moilanen, Superin järjestöpäällikkö Raija Moilanen, Tampereen Vanhusneuvosto,

"Ei järki mitään maksaisi, jos sitä kaikilla olisi"

Perjantai 1.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Sain olla mukana Ylöjärven kaupungin järjestämässä keskustelutilaisuudessa Viljakkalan kirjastossa keskiviikkona 30.10.2013. Tilaisuudessa käsiteltiin Viljakkalan terveyspalvelujen alasajoa.

 

 

 

viljakkala1

 

Otsikossa esiintyvän viisauden kertoi puheenvuorossaan yli 80 henkilön suuruisen läsnäolijajoukon kuullen naapurini Seppo Hyypöläinen.

 

 

 

Tilaisuudessa selvisi virallisesti, että Ylöjärven kaupungin virkamiesjohto suunnittelee Viljakkalan terveysaseman muuttamista lähipalvelupisteeksi.

 

Muutos merkitsisi käytännössä Viljakkalan terveyspalvelujen alasajoa.

 

 

***********

 

 

Ylöjärven kaupungin toiminta asukastilaisuuden järjestämisessä oli kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien irvikuva, sillä kaupungin johtoryhmä teki päätöksen tilaisuuden järjestämisestä maanantaina 28.10.203 ja ilmoitus keskustelutilaisuudesta ilmestyi kaupungin nettisivuille tiistaina 29.10.2013.


Päätös tilaisuudesta tehtiin siis kaksi päivää ennen tilaisuutta ja siitä kerrottiin kuntalaisille edellispäivänä!


Ylöjärven asukkailla pitää olla käytössään internet, sillä tiedote keskustelutilaisuudesta julkaistiin ainoastaan kaupungin nettisivuilla!

 

Nettisivuilla ollut tiedote kuului näin:

 

 

Keskustelutilaisuus Viljakkalan terveyspalveluiden tulevaisuudesta 30.10. klo 17

29.10.2013

Ylöjärven kaupunki järjestää keskustelutilaisuuden Viljakkalan terveyspalveluista keskiviikkona 30.10.2013 kello 17 Viljakkalan kirjastossa (Aittatie 2).

 

Keskustelutilaisuudessa alustaa ja kysymyksiin vastaa Ylöjärven kaupungin terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti.

 

Keskustelutilaisuus liittyy kaupungin ensi vuoden talousarvion valmisteluun ja sen yhteydessä esille nousseisiin mahdollisiin toimipistemuutoksiin terveyspalveluissa.

 

Vaikean taloustilanteen takia talousarviota valmisteltaessa on mietitty säästökohteita sekä rakenteellisia muutoksia kaupungin palveluissa.

 

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys valmistuu kaupunginhallituksen kokoukseen 4.11. Kaupunginhallitus käsittelee talousarviota vielä 18.11., jolloin se tekee ehdotuksensa kaupunginvaltuustolle. Valtuusto päättää vuoden 2014 talousarviosta kokouksessaan 12.12.2013.

 

Keskustelutilaisuus päättyy noin kello 18, jolloin alkaa Viljakkala-neuvoston normaali kokous.

 

Keskustelutilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa!

 

 

***********

 

Kuntalaisia aliarvioivasta kutsumisesta huolimatta Viljakkalan kirjaston sokkeloisiin tiloihin ahtautui yli 80 asukasta kuulemaan ensimmäistä kertaa kaupungin suunnitelmista.

 

 

viljakkala2

 

 

Ylöjärven kaupungin terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti paukutteli tilaisuuden aluksi laatimansa lukuja ja taas lukuja sisältäneen puheenvuoron, jossa hän yleisön mielestä huonolla menestyksellä yritti puolustella niitä toimenpiteitä, joita Ylöjärvellä tällä kerralla on suunniteltu viljakkalalaisten elämän vaikeuttamiseksi.

 

 

Viljakkalalaiset, ylöjärviläiset ja ikaalislaiset käyttivät monia kummastelevia puheenvuoroja, joissa Ylöjärven virkahenkilöiden suunnitelmat lytättiin perusteellisesti.

 

 

viljakkala3

 

 

Ylöjärven vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Urho Riihikoski käytti useitakin ansiokkaita puheenvuoroja, joissa hän keskittyi siihen, että Ylöjärvellä ei ole laadittu luottamushenkilöiden hyväksymää strategiaa palveluiden kehittämiseksi.

 

Riihikoski kiinnitti erityistä huomiota siihen vanhusneuvoston kuulemisen laiminlyöntiin, johon Ylöjärven kaupungin virkahenkilöt ovat syyllistyneet, kun he nyt suunnittelevat Viljakkalan terveyspalvelujen alasajoa.

 

Terveys- ja sosiaalijohtaja Santala osoitti vajavaisen laintuntemuksensa, kun käytti vanhuspalvelulaista termiä ”vanhuslaki”.

 

Eduskunnan säätämä ja 1.7.2013 voimaantullut vanhuspalvelulaki toteaa yksiselitteisesti, että esim. Viljakkalan terveyspalvelujen alasajoa koskevan laatuiset suunnitelmat pitää jo valmisteluvaiheessa antaa vanhusneuvoston käsiteltäviksi. Näin Ylöjärvellä ei ole tehty ja se kummastuttaa, että Anne Santalahti pullikoi vielä tilaisuudessakin tätä säädöstä vastaan.

 

Nostan hattua Urho Riihikosken aloitteellisuudelle, sillä hän on rekisteröinyt www.vanhusneuvosto.fi –nettiosoitteen ja on koonnut sinne paljon tärkeää tietoa vanhuspalvelulaista. Suosittelen tutustumaan!

 

viljakkala4

 

 

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen sekä synnyinkotini naapuri Mauri Heiska käytti tilaisuudessa ainakin kaksi hyvää puheenvuoroa. 

Heiska totesi, että kaupunginhallituksessa Keskusta ja Perussuomalaiset ovat Viljakkalan terveyspalvelujen säilyttämisen kannalla, mutta muiden puolueiden suhtautumisesta ei ole tietoa.

 

 

Esko Alasorvari näki asiat laajasti. Hän osasi yhdistää sen, että Viljakkalasta puuttuu kauppa ja kun nyt ajetaan alas myös terveyspalvelut, niin Viljakkalan ongelmat syvenevät. Kuka sellaiselle paikkakunnalle tulisi kauppiaaksi, jolta terveyspalvelutkin on viety pois!

 

Itä-ikaalislaisten murheena oli, että jos Viljakkalasta poistuu terveysasema ja tilalle tulee lähipalvelupiste, niin he eivät voi asioida Viljakkalassa terveyspalveluja saaden. Lähipalvelupiste kun ei voi tarjota terveyspalveluja ylikunnallisesti.

 

Käytin puheenvuoron, jossa kummeksuin terveys- ja sosiaalijohtajan asennetta kuntalaisten keskustelutilaisuudessa. Opastin, että häneltä kaivattaisiin vastaanottavaista ja kuntalaisia kuuntelevaa sekä arvostavaa asennetta – ei oman suunnitelmansa kiihkeää puolustamista.

 

Oikea asenne olisi ollut:

”Tervetuloa hyvät ehdotukset!”

 

Ehkä onnistuin puheenvuorossani, sillä se sai suosionosoitukset. En toki ollut ainoa puheenvuoron käyttäjä, joka sai suosionosoitukset, sillä kaikki kaupungin toimia arvostelleet ne ansaitsivat ja myös saivat.

 

 

 

Viljakkalassa järjestetty keskustelutilaisuus olisi ollut todellinen oppitunti niille, jotka puolustavat kuntaliitoksia – olisivat nähneet, että miten ennen niin elinvoimainen kunta ja kuntakeskus voidaan kuntaliitoksen tuloksena tuhota ja ajaa alas.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Viljakkalan terveyspalveluiden alasajo, Viljakkalan terveysasema, Seppo Hyypöläinen, Anne Santalahti, Urho Riihikoski, Mauri Heiska, www.vanhusneuvosto.fi, terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti, Viljakkalan kirjasto,

« Uudemmat kirjoitukset