Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tuloksekkaassa asukasvaikuttamisessa pitää pystyä yhteistyöhön kaikkien puolueiden kanssa

Sunnuntai 1.7.2018 - -Esko Erkkilä-

Otan jälleen kerran mallia bisnesmaailmasta, kun totean otsikkoteeman pitävän paikkansa.

 

 

Bisnesmaailmassa asiat ja yritykset saattavat olla monistakin asioista eri mieltä, mutta ”erimielisyyttä” ei koskaan viedä henkilötasolle.

 

 

 ********************

 

 

Kerron eilen järjestetyistä Karhen Markkinoista, joille sain osallistua puheenjohtamani Viljakkala-neuvoston osastolla.

 

 

 

Olen ”kahden kaupungin luottamushenkilöloukussa”, sillä Tampereen Vanhusneuvoston jäsenyyden lisäksi olen puheenjohtajana Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvostossa.

 

 

Viljakkala-neuvostolla oli eilen Karhen Markkinoilla oma osastonsa ja keräsimme siellä suuren määrän kuntalaispalautetta Viljakkalan alueen positiivisista asioista sekä niistä asioista, jotka ovat haasteellisia Viljakkalan alueella.

 

 

Olen Viljakkala-neuvostossa puoluepoliittisista näkökohdista vapaa toimija, sillä minut on tuohon luottamustehtävään ehdottanut Vipu Viljakkala ry ja Viljakkala-neuvosto on keskuudestaan valinnut minut puheenjohtajakseen.

 

 

Viljakkala-neuvosto osallistui eilen omalla osastollaan Karhen Markkinoille ja järjestimme asukaskyselyn, johon sai antaa positiivista palautetta Ylöjärven kaupungille, mutta myös haasteellista palautetta.

 

 

Kyselymme arvontapalkintona oli hedelmäkori ja arvonnan suorittajiksi pyysin eri puolueiden edustajia.

 

 

 

 

IMG_1407.JPG

 

 

Arvonnan suorittivat kaupunginvaltuutetut Minna Sarvijärvi (Keskusta) ja Outi Kytömäki (Vihreät).

 

Arvonnan virallisiksi valvojiksi pyysin kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Sami Savion (Perussuomalaiset) sekä kaupunginvaltuutettu Tapani Tienarin (Kokoomus).

Vasemmalla neuvostomme jäsen Asser Vuolle.

 

 

Olen tyytyväinen, että omaan kaikkiin puolueisiin sellaiset henkilökohtaiset suhteet, jotta eri puolueiden edustajat haluavat tehdä rakentavaa yhteistyötä puheenjohtamani Viljakkala-neuvoston kanssa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala-neuvosto, Karhen Markkinat, Viljakkala,

Yli kuusikymmentä vuotta siihen tulee kulumaan!

Keskiviikko 6.6.2018 - -Esko Erkkilä-

Synnyinpitäjässäni Viljakkalassa toimi vuoteen 1960 saakka Haverin kaivos.

Haveri aloitti aikoinaan rautamalmikaivoksena, mutta sitten huomattiin, että Haverista louhittu kiviaines sisälsi kultaa.

Me viljakkalalaiset olemme ylpeitä, että Helsingin Olympialaisten vuoden 1952 kultamitalit on valmistettu Haverin kullasta!

Rautamalmi kuljetettiin hevosilla Tampereelle jalostettavaksi ja yhä edelleen taidetaan Tampereelle johtavilta kulku-urilta isojen mäkien alapäästä tehdä irtolohkareista kultalöydöksiä - hevosmiehet kevensivät kuormaansa ja armahtivat hevosiaan, jotta koko malmilastia ei olisi tarvinnut vetää mäen päälle.

Kultakaivosaika kesti aikansa ja sen aikana syntyi 18,7 hehtaarin suuruinen rikastushiekka-alue, jonka purkautuminen Viljakkalanselälle aiheutti nykymittapuun mukaan merkittävän ympäristökatastrofin.

Muistan 1950-luvulta, kun kaikki kalat kuolivat mm. Parvilahden alueelta, jossa isäni harrasti kalastusta. Myös kaivoksen naapurissa sijainneen lypsykarjatilan lehmistä muutama kuoli, kun lehmien laidunmaahan kuului läheinen rantalaidun.

Rikastushiekka-alueella on korkeita pitoisuuksia mm. kuparia sekä kohonneina pitoisuuksina vanadiinia, arseenia, sinkkiä, kobolttia sekä muita aineita ja raskasmetalleja.

Viljakkala koki kuntaliitoksen Ylöjärven kaupunkiin vuonna 2007 ja nyt Ylöjärven kaupunki on aloittanut Haverin kaivoksen rikastushiekka-alueen kunnostamisen.

Hanke on kustannuksiltaan mittava, sillä Ylöjärvi on varannut hankkeen toteuttamiseen 5,6 miljoonaa euroa. Projekti kestää useita vuosia ja budjettivarausta puretaan hankkeen etenemisen tahtiin.

Haverin rikastushiekka-alueen kunnostaminen on esimerkki ympäristökatastrofien pitkästä, vaivalloisesta ja suuria kustannuksia vaativasta kunnostusprojektista.

Hankkeen rahoittaminen on nyt mahdollista, kun Ylöjärven kaupungin taloudellinen tilanne on hyvä ja siellä on osattu satsata oikeisiin asioihin.

Miten kunnat ja kaupungit voivatkaan olla niin erilaisia talousasioiden hoidossa - Tampere on täysin persaukinen ja tulee tänä vuonna tekemään tappiota 60 M€, mutta naapuri-Ylöjärvellä on mahdollisuus satsata mittavia summia yli kuusikymmentä vuotta sitten tehtyjen virheiden korjaamiseen!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Haverin kaivos, Haverin kultakaivos, Haverin vanhan rikastushiekka-alueen kunnostaminen, Ylöjärven talous on kunnossa. Viljakkala-neuvosto,

Mökkikansa pitää huomioida kaupunkistrategiassa

Lauantai 3.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Ylöjärven uuden kaupunkistrategian valmistelu etenee ja tavoite on, että kaupunginvaltuusto päättää uudesta strategiasta kevään aikana.

 

 

Olin Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana paikalla, kun asiasta järjestettiin asukastilaisuus 15.2.2018.

 

 

Nyt on meneillään strategialuonnoksen kommentointivaihe ja se päättyy 11.3.2018.

 

 

Pitää muistaa, että kaupunkistrategia on kaupunginvaltuuston tahtotila kaupungin kehittämisen suunnasta ja keinoista – kaupunkistrategia on tärkein kaupungin toimintaa ohjaava asiakirja.

 

 

Kommentointivaihe on tavallisen kaupunkilaisen tärkeä mahdollisuus vaikuttaa kaupunkistrategiaan ja käytinkin tuota mahdollisuuttani eilen.

 

 

Annoin tunnustusta Ylöjärven kaupungille mm. siitä, että luonnoksessa luvataan huolehtia haja-asutusalueiden kehittämisestä.  Vaikka kyseessä on vain yksi lause, antaa se kaupunkilaisille mahdollisuuden eri tilanteissa muistuttaa virkahenkilöitä kaupunkistrategiaan kirjatusta periaatteesta.

 

 

**********

 

 

Otin kommentissani selkeästi kantaa siihen, että strategialuonnoksessa ei sanallakaan viitata mökkikansan ja yleensäkin Ylöjärvellä vapaa-ajanasunnon omistavien tilanteeseen ja heidän merkitykseensä kaupungin hyvinvoinnille.

 

 

Ylöjärvellä on runsaasti vapaa-ajanasuntoja ja niiden asukkaiden – mökkikansan – merkitys on kiistaton Ylöjärven kaupungille.

 

 

Ylöjärvi hyötyy laajalti myös naapurikunnissa sijaitsevista vapaa-ajanasuntojen asukkaista, sillä Kauppakeskus Elo ja myös muut Elovainion alueella sijaitsevat yritykset saavat merkittävän asiakaspotentiaalin ohiajavasta mökkikansasta.

 

 

Toivon, että kommenttini saa aikaan kaupunkistrategiaan ainakin yhden lauseen verran asiaa vapaa-asunnon omistavien merkityksestä Ylöjärven kaupungille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ylöjärvi, Ylöjärven kaupunkistrategia, Ylöjärven kaupungin haja-asutusalueet, Ylöjärven vapaa-ajanasuntoasukkaat, Ylöjärven mökkikansa, Viljakkala-neuvosto,

"Neuvoston puheenjohtaja visioi ravirataa Viljakkalaan"

Perjantai 1.12.2017

Uutisoiva on Hämeenkyrössä, Viljakkalassa, Ikaalisissa ja Jämijärvellä ilmestyvä korkeatasoinen paikallislehti.

Lehden toimittaja Tuukka Olli soitti ja pyysi saada minulta haastattelun sen johdosta, että olen valittu Ylöjärven kaupungissa toimivan virallisen luottamushenkilöelimen eli Viljakkala-neuvoston puheenjohtajaksi.

Suostuin haastattelupyyntöön ja haastatteluni ilmestyi 25.11.2017 Uutisoivan sähköisessä versiossa ja eilen lehden paperiversiossa.

Tapasimme Kolmenkulman ABC-liikenneasemalla Nokialla ja siellä Tuukka Olli otti minusta oheisen valokuvan - valokuva on mukana haastattelussani.

Valokuvan selitysteksti:

"Viljakkala-neuvoston uusi puheenjohtaja Esko Erkkilä uskoo myös Viljakkalan hyötyvän Tampereen kasvusta."

Haastattelun otsikkona lehdessä oli:

Neuvoston puheenjohtaja visioi ravirataa Viljakkalaan

Ja tässä haastatteluni kopioituna:

25.11.2017

VILJAKKALA. Maaseutu ja kaupunki tukevat ja tarvitsevat toisiaan, joten niiden välille on turha luoda vastakkainasettelua. Näin ajattelee Viljakkala-neuvoston uusi puheenjohtaja Esko Erkkilä. Tämä näkyy myös hänessä itsessään, sillä Viljakkalasta lähtöisin oleva Erkkilä asuu Tampereella, mutta mökki ja siten myös osa sydämestä on yhä Viljakkalassa.

Viljakkala-neuvostoon Erkkilä päätyi sen aloittaessa neljä ja puoli vuotta sitten Vipu ry:n esityksestä. Samoin aukeni tie neuvoston kolmanneksi puheenjohtajaksi.

– Meillä on neuvostossa nyt kolme valtuutettua ja yksi varavaltuutettu. He kaikki ovat eri puolueista, joka on hyvä asia. Heidän kauttaan viesti menee neljään eri ryhmään. Lisäksi Viljakkala-neuvostossa kaikki ajattelevat Viljakkalaa, puoluerajat unohtuvat.

Vaikka Viljakkalasta on hävinnyt palveluita ja Elokaaren myynti aiheuttaa omat kysymyksensä, näkee Erkkilä Viljakkalan aseman nyt vahvempana kuin muutama vuosi sitten.

– Molemmat koulut ovat täynnä ja tieyhteydet kaupunkiseudulle kunnossa. Myös suhteet Hämeenkyröön ovat hyvät. Koen sen tärkeäksi, sillä Mannissa päivittäispalvelut haetaan Hämeenkyrön puolelta.

Viljakkalan vahvuuksiksi uusi puheenjohtaja toteaa hyvien tieyhteyksien lisäksi ikärakenteen.

– Nuoria lapsiperheitä on paljon. Se tuo pohjaa tulevaisuudelle. Uskon, että Viljakkalan asema vain paranee, sillä Tampere kasvaa myös Ylöjärven suuntaan.

 

Kaavat pitää kaivaa ulos pöytälaatikosta

Kehityskohteiksi hän kokee kaavatyön. Karhen kaava on seissyt pöydällä jo vuosien ajan, sitä pitäisi saada eteenpäin. Aiemmin esillä ollut Kuivaniemen kaava puolestaan ei ole ollut edes pöydällä vuosiin.

– Nyt tuli sellainen iso asia, että 6. marraskuuta valtuustossa oli keskusteltu Teivon raviradan uudesta paikasta. Keskustelussa oli positiivista henkeä, josko sen voisi sijoittaa Viljakkalaan lähelle Haveria. Se toisi ainutlaatuisen alueen, jossa olisivat yhdessä ravit, hevoset ja sukeltajat, Erkkilä visioi.

Hän painottaa, että ravirata siintää kaukaisuudessa. Raviradalle on varmasti kaupunkiseudulla tavoittelijoita jonoksi asti. Lisäksi Viljakkalassa edes sen tavoittelu vaatii paikallisilta saumatonta yhteistyötä.

– Siihen tarvitaan maanomistajien, yhteisöjen, kaupunkien ja tavallisten kansalaisten tuki. Muutenkin meidän tulee saada tavallisten viljakkalalaisten ajatuksia Viljakkalan kehittämiseksi.

Yhteisiin asioihin vaikuttaminen ei ole Erkkilälle uutta. Hän on istunut kahdeksan ja puoli vuotta Tampereen Infa Liikelaitoksen johtokunnassa, neljä näistä vuosista meni toimielimen varapuheenjohtajana.

– Huolehdimme Tampereen katujen kunnosta, lumien aurauksesta ja siitä, että TKL:n bussit pystyvät liikennöimään. Olen saanut olla mukana kehittämässä Tampereen infraa.

Nykyään Erkkilä on Tampereen vanhusneuvostossa. Myös Viljakkalassa Erkkilä on ollut vaikuttamassa, joskin kulisseissa.

– Kun Vironvuorille suunniteltiin jätteenkäsittelylaitosta, tein Vipulle laskelmia esimerkiksi liikennemääristä ja vastaavista. En ollut julkisesti esillä, jätin sen muille. Mutta selvitin faktoja ja tein laskelmia.

Viljakkala-neuvostossa Erkkilää harmittaa, ettei neuvosto pystynyt estämään Elokaaren terveyskeskuksen sulkemista ja jätepisteen viemistä. Tulevaisuudessa Erkkilä pohtii lähiruokaa.

– Sotaveteraanien leskien ruoka tulee pakasteina Naantalista asti. Tarjouspyynnöt voisi laatia niin, että lähiruoka pärjää.

Tuukka Olli

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Neuvoston puheenjohtaja visioi ravirataa Viljakkalaan, Teivon ravirata Viljakkalaan, Viljakkala-neuvosto, Ylöjärvi, Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvosto, Viljakkala,

Viljakkala-neuvoston ensimmäinen kokous

Torstai 9.11.2017

Viljakkala-neuvosto on Ylöjärven kaupungin virallinen luottamushenkilöelin ja se toimii Asukaslautakunnan alaisuudessa.

 

 

Viljakkala-neuvosto on Viljakkalan kaupunginosan asukkaiden yhteistyöelin. Neuvoston tarkoituksena on seurata Viljakkalan kaupunginosan lähipalveluja ja tehdä tarvittaessa ehdotuksia kaupungin osastoille ja lautakunnille palvelujen kehittämisestä.

 

 

Olin Viljakkala-neuvoston jäsen viime vaalikauden ajan ja minut valittiin jatkamaan sen jäsenenä myös nyt, kun uusi vaalikausi alkoi.

 

 

Useimmat jäsenet ovat eri puolueiden ehdottamia, mutta minä ole Vipu Viljakkalan puolesta ry:n ehdottama jäsen.

 

 

Pidimme eilen ensimmäisen kokouksemme ja asialistallamme oli puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinta.

 

 

Viljakkala-neuvoston jäsenet päättivät valita minut Viljakkala-neuvoston puheenjohtajaksi.

 

 

Kiitän saamastani luottamuksesta!

 

 

Kokouksemme sujui leppoisissa tunnelmissa ja kaikki me lupasimme toimia viljakkalalaisten parhaaksi – uskon niin tapahtuvan.

 

 

Kokouksemme pöytäkirja tulee julkiseksi ensi tiistaina eli 14.11.2017 ja sen jälkeen kokouksessamme käsiteltyjen asioiden kommentointi on mahdollista.

 

 

Liitän tähän loppuun kuvan Viljakkalan vaakunasta, joka on meille kaikille Viljakkalassa syntyneille tuttu ja rakas!

 

 

 

IMG_5387.JPG

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala-neuvoston ensimmäinen kokous, Viljakkala-neuvosto, Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvosto,

Työni Viljakkalan puolesta jatkuu

Keskiviikko 27.9.2017 - -Esko Erkkilä-

Ylöjärven kaupungin verkkosivuilla ilmestyi eilen uutinen, että Viljakkala-neuvoston jäsenet on valittu.

 

 

Jatkan kahden kaupungin ”luottamushenkilöloukussa”, sillä Vipu Viljakkala ry:n ehdotuksesta minut on valittu Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvostoon 2017 – 2018.

 

 

Viljakkala-neuvoston tehtävänä on;

 

  • seurata Viljakkalan alueella tarjottavia kuntapalveluja ja niistä tiedottamista
  • seurata Viljakkalan alueella sijaitsevien toimitilojen laatua
  • tehdä havaitsemistaan puutteista ja kehitystarpeista esityksiä kunkin osaston osastopäällikölle ja tarvittaessa Ylöjärven lautakunnille
  • antaa pyydettäessä lausuntojaan asukaslautakunnalle sekä muille lautakunnille
  • käsitellä muita toimialaansa kuuluvia lautakuntien antamia tehtäviä

 

 

Olin edellisellä vaalikaudella Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja vuodet 2013 – 2014 ja sen jäsen 2015 – 2017, joten Viljakkala-neuvoston toiminta on minulle tuttua.

 

Olen ainoa, joka entisistä Viljakkala-neuvoston jäsenistä jatkaa alkaneella vaalikaudella neuvoston jäsenenä.

 

 

Kiitän Vipu Viljakkala ry:tä, joka esitti minua Viljakkala-neuvoston jäseneksi.

 

 

Vipu Viljakkala ry:n sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on vaalia paikallisia kulttuuriarvoja ja ympäristönäkökohtia Ylöjärvellä. Tavoitteena on hyvän elinympäristön järkevä ja pitkäjänteinen kehittäminen.

Vipu Viljakkala ry toimii ylöjärveläisenä kaupunginosayhdistyksenä.

 

 

Viljakkala-neuvoston sääntöjen mukaan yhden jäsenen tai varajäsenen pitää neuvostossa edustaa Viljakkalassa vapaa-ajanasunnon omistamia ja oletan, että olen Viljakkala-neuvostossa sillä mandaatilla.

 

 

Tunnen synnyinkuntani Viljakkalan hyvin ja uskon, että pystyn toimimaan Viljakkala-neuvostosssa viljakkalalaisten etuja ajaen.

 

 

Toivon, että kaikki viljakkalalaiset yhdistykset, seurat ja muut tahot toimisivat kiinteässä yhteistyössä, jotta viljakkalalaisten edut tulisivat huomioiduiksi Ylöjärven kaupungin päätöksenteossa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ylöjärven kaupunki, www.ylojarvi.fi, Viljakkala-neuvosto, Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvosto,

Saimme runsaasti palautetta Karhen Markkinoilla!

Sunnuntai 2.7.2017 - -Esko Erkkilä-

Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvosto on Viljakkalan kaupunginosan asukkaiden yhteistyöelin. Neuvoston tarkoituksena on seurata Viljakkalan kaupunginosan lähipalveluja ja tehdä tarvittaessa ehdotuksia kaupungin osastoille ja lautakunnille palvelujen kehittämisestä.

 

 

Olen ollut Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja neuvoston perustamisesta alkaen eli vuodesta 2013 lähtien ja sen jäsen vuoden 2015 alusta alkaen.

 

 

Neuvostoon valitaan uudet jäsenet syyskuussa 2017, joten näyttää siltä, että olen Viljakkala-neuvostossa hieman yli neljä vuotta ja kahdeksan kuukautta.

 

 

****************

 

 

Tapaamme osallistua Viljakkalassa järjestettäviin yleisötapahtumiin ja niin tapahtui myös eilen, kun osallistuimme Viljakkala-neuvostona Karhen Markkinoille.

 

 

 

IMG_0423.JPG

 

 

Viljakkala-neuvosto on Ylöjärven kaupungin virallinen luottamushenkilöelin ja olin mukana Karhen markkinoilla neuvoston osastolla yhdessä varapuheenjohtajamme Tiina Isosaaren (vasemmalla) ja puheenjohtajamme Riina-Kaisa Heiskan (oikealla) kanssa.

 

 

Meillä oli osastollamme mahdollisuus antaa asukaspalautetta kaikesta siitä, jota Ylöjärven kaupungissa Viljakkalassa tapahtuu tai on tapahtunut.

 

 

Emme ehtineet tarkasti läpikäydä saamaamme palautetta, mutta Viljakkalan heikentyneet palvelut, heikot yksityistieasiat sekä mm. Kurjenrannan ajelehtimaan päässeet laiturirakennelmat olivat kuntalaisten huolenaiheina.

 

 

Lupasimme välittää viljakkalalaisten murheet Ylöjärven kaupungin päättäjien tietoisuuteen.

 

 

 

IMG_0446.JPG

 

 

Arvoimme paikallistoimijoiden tuotteita sisältävän tuotekassin kaikkien niiden kesken, jotka vastasivat kyselyymme ja arvonnassa arpa suosi Leea  Järvensivua, joka tässä poseeraa varapuheenjohtajamme Tiina Isosaaren (vasemmalla) ja puheenjohtajamme Riina-Kaisa Heiskan (oikealla) keskellä!

 

 

Kiitokset kaikille kyselyymme vastanneille – olen varma, että saamamme vastaukset tullaan käsittelemään Ylöjärven kaupunkipäättäjien keskuudessa suurella arvonannolla!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karhen Markkinat, Karhen Koulun vanhempainyhdistys, Viljakkala-neuvosto,

Viljakkala-neuvosto tarkasteli yhdenvertaisuussuunnitelmaa laajemmasta vinkkelistä!

Lauantai 6.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Olen monesti tälläkin saitilla todennut, että olen ”kahden kaupungin luottamushenkilöloukussa”.

 

 

Olen Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan jäsenyyden lisäksi jäsenenä Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvostossa.

 

 

Käsittelimme Viljakkala-neuvostossa Ylöjärven kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelmaa ja otimme siihen hieman laajemman näkökulman kuin tavallisesti vastaavia suunnitelmia kommentoidaan.

 

 

Otimme kyseiseen asiakirjaan ”viljakkalalaisen näkökulman” ja se merkitsi mm. sitä, että emme orjallisesti edenneet asian käsittelyssä valmistelutekstin mukaan.

 

 

Pitkähkö valmisteluteksti kuului näin:

 

 

 

 

Pöytäkirjan mukaan totesimme näin:

 

 

 

Huomaatte lausuntomme johtavana ajatuksena olleen, että Viljakkala ja sen asukkaat eivät ole yhdenvertaisia kanta-Ylöjärven asukkaiden kanssa.

 

Kuntaliitos Ylöjärven kaupunkiin toi monia ongelmia Viljakkalalle ja sen asukkaille – näihin ongelmiin halusimme lausunnollamme kiinnittää päättäjien huomiota.

 

 

*******************

 

 

Vaalikauden päättyessä Viljakkala-neuvosto nykyisessä kokoonpanossaan lopettaa toimintansa.

 

 

Olen kiitollinen Vipu Viljakkalalle, joka ehdotti minua Viljakkala-neuvoston jäseneksi – mandaattini oli Viljakkalassa vapaa-ajanasunnon omistavien mandaatti.

 

 

Monista viljakkalalaisten kohtaamista vaikeuksista huolimatta arvostan Ylöjärven kaupunkia, kun se on kuitenkin luonut mahdollisuuden tuoda syrjäkulmaksi joutuneen alueen ongelmat järjestäytyneessä muodossa päättäjien tietoisuuteen.

 

 

Toivon ja esitän, että Viljakkala-neuvosto saa uudessa kokoonpanossa jatkaa toimintaansa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala-neuvosto, Ylöjärven kaupunki, Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvosto, yhdenvertaisuussuunnitelma, Ylöjärven kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelma,

Kuutonen ja kaksitoista

Sunnuntai 2.4.2017 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Keskusta osallistui eilen kahden vaalitilaisuuden järjestämiseen.

 

 

Olimme mukana omalla teltallamme Tammelantorilla ja sen lisäksi pidimme avoinna vaalimökkiämme Keskustorilla.

 

 

Aloitin päiväni aamuvarhaisella, kun aamuseitsemän tienoilla kävin täydentämässä vaalimökkimme varustusta päivän rientoja varten.

 

 

Tammelantorille kiiruhdin Johannes Jonoff´n kautta, jotta ehdimme sovittuun aikaan eli aamukahdeksaan mennessä torille.

 

 

Valtuustoryhmämme puheenjohtaja Matti Järvien, kaupunginvaltuutettumme Timo Vuohensilta sekä Viljo Lannetta olivat lisäksemme paikalla, kun laitoimme osastomme iskukuntoon – aamusää oli viileä ja tuulinen, mutta kahvit olivat tarjoiluvalmiit klo 9.00.

 

 

 

IMG_82412.JPG

 

 

Emme ole Johannes Jonoff´n kanssa mitään tusinamiehiä vaikka numeroni onkin kuusi eli puoli tusinaa ja Johanneksella numero on 12 eli tusina!

 

 

Johannes on juossut sata maratonia ja olen minäkin hiihtänyt 30 Finlandia-hiihtoa peräkkäisinä vuosina eli kuntoa on meiltä molemmilta löytynyt!

 

 

Johannes Jonoff on kulttuurimiehiä, sillä hän oli edellisen vaalikauden ajan Keskustan edustajana Sara Hildenin taidemuseon johtokunnassa.

 

Omista meriiteeteistäni totean, että olen ”istuva edustaja” Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnassa ja sen lisäksi olen ”kahden kaupungin luottamushenkilöloukussa”, sillä olen jäsen Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvostossa!

 

 

Niin, saimme Tammelantorilla käydä mainioita keskusteluja tamperelaisten kanssa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esko Erkkilä ehdokasnumero 6, Johannes Jonoff ehdokasnumero 12, Tammelantori, Tampereen Infra Liikelaitos, Viljakkala-neuvosto, Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvosto,

Alkaako Viljakkalan vanhuksilla tänään mierontie?

Maanantai 9.1.2017 - -Esko Erkkilä-

Tunnen synnyinkuntani Viljakkalan edelleen kotikunnakseni vaikka asunkin nyt Tampereella ja Viljakkalakin yhdistyi Ylöjärven kaupunkiin 1.1.2007.

 

 

Viljakkalaan kohdistuvaa kotikuntatunnettani lisää se, että olen Ylöjärven kaupungin luottamushenkilö, sillä minut on valittu Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvoston jäseneksi kulumassa olevaksi vaalikaudeksi.

 

 

Itsenäinen Viljakkala rakensi kirkonkylään hienon vanhustentalon Elokaaren, jota nykyisin kutsutaan Elokaaren palvelukeskukseksi.

 

 

Kuntaliitoksen jälkeen lähes kaikki palvelut on ajettu alas Viljakkalasta ja tänään tulee Ylöjärven kaupunginhallituksen käsittelyyn suunnitelma, jolla päätettäisiin jatkotoimenpiteistä Elokaaren palvelukeskuksen kiinteistön myymisestä Esperi Care – konsernille, joka samalla ryhtyisi tuottamaan palvelukeskuksessa Ylöjärven kaupungin tällä hetkellä tuottamat sosiaali- ja terveyspalvelujen asumispalvelut.

 

 

Elokaaren palvelukeskuksen kiinteistön tasearvo on tällä hetkellä noin 600 000 euroa.  Kaupunginjohtaja esittää tänään kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että tekninen lautakunta aloittaisi valmistelemaan Elokaaren kiinteistön myymistä sillä edellytyksellä, että kaupunki saa kiinteistön myydessään merkittävän tulosvaikutteisen myyntivoiton.

 

 

Valitettavasti minulla ei nyt ole valokuvaa Elokaaresta, mutta on selvää, että 600 000 euron tasearvo on kaukana kiinteistön todellisesta arvosta – toisaalta on tunnustettava, että Viljakkalassa mikään kiinteistö ei alueen kurittamisen jälkeen ole kummoisenkaan arvoinen.

 

 

Asiaa on valmisteltu Ylöjärven kaupungin perusturvalautakunnassa 13.9.2016 ja niihin asiakirjoihin toivon kaupunginhallituksen jäsenten sekä kaupunginvaltuuston jäsenten tutustuvan.

 

 

Vierastan kunnallisten yksiköiden yhtiöittämistä ja kaikkia sellaisia toimenpiteitä, jotka vievät kunnallisilta luottamushenkilöiltä mahdollisuuden puuttua kuntalaisten kannalta tärkeisiin asioihin.

 

 

Elokaaren myyminen brittiläisen sijoitusyhtiö Intermediate Capital Group´n (ICG), Eläkevakuutusyhtiö Eteran ja yhtiön toimivan johdon omistamalle Esperille vie kaiken päätösvallan viljakkalalaisten vanhusten ja heidän omaistensa sekä Ylöjärven kaupungin luottamushenkilöiden ulottumattomiin.

 

 

Kaupunginjohtajan päätösehdotuksessa todetaan, että henkilöstön palvelusuhteet turvataan ja he siirtyvät liikkeen luovutuksen periaatteen mukaisesti Esperin palvelukseen.

 

 

Henkilöstöä koskeva päätösehdotuksen kohta on sanahelinää sen jälkeen, kun nimet on riipustettu kauppasopimukseen.

Olen työelämässä saanut läheltä seurata lukuisia yritysfuusioita, joiden "kauppakirjassa" on samanlainen maininta henkilöstön asemasta.  Puhun kokemuksesta, kun totean, että musteen kuivuttua aloitetaan YT-neuvottelut joiden tarkoituksena on "tehokkuuden lisääminen" eli irtisanomiset.

 

 

Ylöjärven kaupunki on Nokian kaupungin toimiessa ”isäntänä” pyytänyt taannoin eri tahoilta kilpailutuksessa tarjouksia tehostetun palveluasumisen järjestämisestä eräissä kohteissa Ylöjärvellä.

 

 

Kilpailutuksessa ei ole sanallakaan mainittu Viljakkalan Elokaarta ja nyt Ylöjärven kaupunki selvittääkin mahdollisuudet siirtää Esperin em. kilpailutuksessa voittamat tehostetun palveluasumisen paikat koskemaan myös Elokaarta.  Onkohan kaavailtu menettelytapa laillinen?

 

 

Myönnän, että arvostelussani Elokaaren ja sen asukkaiden uhraamisessa kaupallisuuden alttarille on aimo annos kotiseuturakkautta.  Se kuitenkin sallittaneen ja erityisesti, kun siihen sisältyy paljon aitoa huolta kotiseutuni vähäväkisimmistä ja siitä, että Viljakkala olisi haluttu asuinpaikka.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Viljakkala-neuvosto, Elokaari, Viljakkalan Elokaari, Esperi Care -konserni, brittiläinen sijoitusyhtiö Intermediate Capital Group (ICG), Intermediate Capital Group (ICG), Etera,

Ainakin Viljakkala-neuvoston ja Kuru-neuvoston pitää saada jatkaa

Keskiviikko 2.11.2016 - -Esko Erkkilä-

Ylöjärven kaupungissa toimii osana kuntademokratiaa ja asukasvaikuttamista kuusi neuvostoa:

 

  • lapsi- ja nuorisoneuvosto
  • mielenterveysneuvosto
  • vammaisneuvosto
  • vanhusneuvosto
  • Viljakkala-neuvosto
  • Kuru-neuvosto

 

Neuvostot toimivat asukaslautakunnan alaisina.

 

 

********************

 

Osallistuin Viljakkala-neuvoston jäsenenä Ylöjärven valtuustosalissa torstaina 27.10.2016 järjestettyyn tilaisuuteen, jossa pohdittiin neuvostojen roolia seuraavalla vaalikaudella.

 

 

Tilaisuuden lopuksi teimme ryhmätöitä ja pyrimme löytämään niitä kulmakiviä, joiden varaan Ylöjärven neuvostot rakentaisivat työnsä kesäkuun alusta vuonna 2017.

 

 

”Vanhana” viljakkalalaisena ja Viljakkala-neuvoston jäsenenä olin ilahtunut, kun eräs ryhmistämme totesi omassa yhteenvedossaan, että ainakin Viljakkala-neuvosto sekä Kuru-neuvosto pitää säilyttää!

 

 

Perusteluna tällä ryhmällä oli se, että jos Ylöjärvi joskus liitettäisiin Tampereeseen, olisi välttämätöntä, että Tampereen päätöksenteon eräs elin olisi Ylöjärvi-neuvosto!

 

 

Hyvin perusteltu, joskin nyt näyttää siltä, että noin elinvoimasta kaupunkia kuin Ylöjärvi ei tulla liittämään Tampereeseen – pikemminkin päinvastoin.

 

 

Kuntaliitosten puolestapuhujat Jyrki Katainen ja Henna Virkkunen ovat siirtyneet Brysseliin ja heidän silloiset taustaryhmänsä ovat myös ottaneet lusikan kauniiseen käteensä ja tukevat maakuntauudistusta.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mielenterveysneuvosto, lapsi- ja nuorisoneuvosto, vammaisneuvosto, vanhusneuvosto, Viljakkala-neuvosto, Kuru-neuvosto, Ylöjärven asukaslautakunta, Tampereen liittäminen Ylöjärveen, Ylöjärven liittäminen Tampereeseen, Ylöjärvi-neuvosto,

Kahden kaupungin "luottamushenkilöloukussa"!

Lauantai 8.10.2016 - -Esko Erkkilä-

Saattaa olla harvinaista, että sama henkilö toimii kunnallispolitiikassa kahden kaupungin luottamushenkilönä.

 

 

Minä kuitenkin toimin, sillä sen lisäksi, että olen Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan jäsen, olen myös Ylöjärven kaupungissa luottamushenkilönä, koska olen jäsen Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvostossa.

 

 

Viljakkala-neuvosto osallistui Viljakkalan Seurojentalolla 10.9.2016 järjestettyyn ”Läheltä Sinulle” –tapahtumaan ja kuuntelimme viljakkalalaisten murheitä sekä mahdollisia iloja.

 

 

 

viljaneuvosto1.jpg

 

 

Aluksi paikalla olivat lisäkseni Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja Tiina Isosaari (vasemmalla) ja neuvostossa asukaslautakunnan edustajana oleva Arja Uusikartano.

 

 

 

viljaneuvosto2.jpg

 

 

Puoliltapäivin joukkoomme liittyi neuvoston jäsen Pentti Korhonen, joka tässä yhdessä Tiina Isosaaren kanssa.

 

 

Saamamme palaute koski viljakkalalaisten jokapäiväistä elämää ja niin olimme odottaneetkin.

 

 

Tulemme välittämään saamamme palautteen Ylöjärven kaupunginvaltuuston tietoon, jotta todelliset päättäjät saisivat eväitä päätöksentekonsa pohjaksi.

 

 

Jostain syystä Viljakkala-neuvoston materiaali on päätynyt minun huolekseni ja sen vuoksi kokosinkin Viljakkalan Seurojentalolla saamamme palautteen yhteen muistioon.

 

 

Muistio on tässä:

 

 

*****************

 

 

 

VILJAKKALA-NEUVOSTO

 

Esko Erkkilä/ee                                                             19.09.2016

 

 

 

VILJAKKALA-NEUVOSTON SAAMA KIRJALLINEN PALAUTE ”LÄHELTÄ SINULLE” TAPAHTUMASSA VILJAKKALAN SEUROJENTALOLLA 10.09.2016

 

 

 

Näin sitä tuli:

 

 

  • lukittava vaja Kurjenrannan rantasauna-alueelle
  • Ylöjärvi-Viljakkala- Hämeenkyrö välillä pitkän matkan pyöräilijät roskaavat tienvarsia, joten alueen asukkaat joutuvat siivoamaan roskat. Tähän muutos! Pyöräilijät jotenkin kuriin asiassa ja roskien keruuseen – organisointia. Valistusta roskaamisen estämiseksi! Esim. urheiluseurojen kautta, mihin em. pyöräilijät kuuluvat.
  • paloaseman jätepiste takaisin
  • Ylöjärvelle myös Ikaalisten ja Tampereen malliin ajeluja, jolloin pääsee ulkoilemaan ja näkee ympäristöä laajemmin.
  • jäteaseman alasajo on aiheuttanut paljon ongelmia jätteen edelleen viemisessä. Paljon infoa jäteauton kiertämisestä tarvitaan myös vapaa-ajan asukkaille.
  • Viljakkala-neuvoston kokoukseen pitää kutsua Viljakkalan alueelta valitut kaupunginvaltuutetut, jotta tieto kulkee molempiin suuntiin.
  • laboratoriokokeiden esim. virtsa- ja verikokeiden otto takaisin Viljakkalaan, ettei tarvitse lähteä kauemmas.
  • kuolleeksi toteaminen Viljakkalassa ettei tarvitse viedä ruumista Ylöjärvelle.
  • toivon kauppaa Viljakkalan keskustaan!
  • Viljakkalan nuorisotila Viliksen toiminnan jatkuvuus
  • makkaranpaistokaivonrengas Haverin rannalle ja Kurjen rantaan
  • kesäkioskirakennus Kurjen rantaan/ Vilkku organisoisi toiminnan

 

 

Muistiinmerkitsi

 

 

 

-Esko Erkkilä-

 

**********************

 

 

Huomaatte, että kovin moninaisia toiveita, huolia ja murheita on kunnan asukkailla, jotka joutuivat kohtaamaan kuntaliitoksen 1.1.2007!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala-neuvosto, Viljakkalan Seurojentalo, Läheltä Sinulle, Läheltä Sinulle Viljakkalan Seurojentalolla, Läheltä Sinulle-tapahtuma Viljakkalan Seurojentalolla 10.9.2016,

Karhelaisten murheita

Sunnuntai 2.10.2016 - -Esko Erkkilä-

Viljakkala-neuvosto on Ylöjärven kaupungin virallinen luottamushenkilöelin.

 

Toimin Viljakkala-neuvoston jäsenenä Ylöjärven kaupungissa vapaa-ajanasunnon omistavien edustajana.

 

Viljakkala-neuvosto toimii samassa kokoonpanossa koko kulumassa olevan vaalikauden; sovimme vaalikauden alussa, että muutamme tehtäviä vaalikauden puolivälissä ja silloin siirryin vapaaehtoisesti neuvoston varapuheenjohtajan paikalta neuvoston rivijäseneksi.

 

Olimme mukana Karhen markkinoilla 2.7.2016 ja keräsimme karhelaisten, kesä-karhelaisten sekä kaikkien viljakkalalaisten mielipiteitä, jotta voisimme toimittaa asukkaiden mielipiteet Ylöjärven kaupunginvaltuuston tietoisuuteen.

 

 

karhe.jpg

 

 

Mielipiteitä olivat keräämässä lisäkseni mm. asukaslautakunnan sihteerinä toimiva viljakkalalais-syntyinen Hanna Isotalo (vasemmalla) ja asukaslautakunnan edustajana neuvostossa toimiva Arja Uusikartano.

 

 

Myös neuvoston varapuheenjohtaja Tiina Isosaari sekä neuvoston jäsen Niilo Nieminen poikkesivat osastollamme.

 

 

Karhen markkinoilta saamamme palaute tuli huolekseni ja keräsin palautteen syyskuussa muistioon, jonka liitän nyt tähän:

 

 

*******************

 

 

 

 

VILJAKKALA-NEUVOSTO

 

Esko Erkkilä/EE                                                           19.09.2016

 

 

 

VILJAKKALA-NEUVOSTON SAAMA KIRJALLINEN PALAUTE KARHEN MARKKINOILLA 02.07.2016

 

 

 

Suoraan asiaan:

 

 

  • Viljakkalan vesi pitää saada puhtaammaksi, on likaantunut vuosi vuodelta enemmän, hyi!
  • lajittelupiste
    • lasit
    • metallit
    • muovit
  • jäteasema takaisin
  • Viljakkalan jäteaseman lopettaminen oli huono juttu
  • säilyttäkää Karhen koulu!
  • päättäjin huomioitava Ylöjärven ”syrjäkylät”
  • Uutis-Oivan ilmestymispäiväksi saatava tiistai
  • Karhelta Ylöjärven keskustaan palvelubussi + koulu säilytettävä
  • kirkollisuutiset pitää saada joka viikko Uutis-Oivaan
  • Karhen koulun toiminta on TURVATTAVA!
  • Karhen kylän kehittämistä on jatkettava niin, että kylälle voivat nuoret muuttaa ja kylän elämä jatkuu!

 

 

Muistiinmerkitsi

 

 

 

-Esko Erkkilä-

 

 

 ***************

 

Huomaatte, että asukastoivomusten kirjo on melkoinen – toivottavasti päättäjät huomioivat Viljakkala-neuvoston Karhen markkinoilta keräämän aineiston!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karhen markkinat, Viljakkala-neuvosto, Ylöjärven kaupunki, Viljakkala, Karhe, Karhen koulu, Uutis-Oiva,

Karhen Markkinat ovat Viljakkalassa kesän eräs kohokohta!

Maanantai 4.7.2016 - -Esko Erkkilä-

Lapsuuteni aikana Viljakkalassa toimi kuusi koulua; Kirkonkylä, Hanhijärvi, Nisu, Karhe, Heinälammi ja Hepo-oja.

 

 

Viljakkalan siirtyi kuntien taivaaseen 1.1.2007 ja nyt meillä on vain kaksi koulua; Kirkonkylän koulu ja Karhen koulu.

 

 

Sanoin äsken ”meillä”, sillä joskus viljakkalalainen on aina viljakkalalainen!

 

 

Viime lauantaina eli 2.7.2016 Karhen koulun Vanhemmat ry järjestivät Karhen koulun kentällä Karhen Markkinat ja se oli jälleen kerran oikea voimannäyte pienen kylän elinvoimasta!

 

Tässä kuvakimara Karhen Markkinoista 2016:

 

 

markk1.jpg

 

 

Näytteilleasettajia markkinoilla oli lähemmäs sata ja hyvän sään ansiosta tunnelma markkinoilla oli korkealla.

 

 

 

markk2.jpg

 

 

Osallistuin markkinoille Ylöjärven kaupungin luottamushenkilönä eli Viljakkala-neuvoston jäsenenä, mutta toinen roolini oli…

 

 

 

markk3.jpg

 

 
…toimia Rouvan roudarina, kun hän osallistui markkinoille omalla myyntipöydällään.

 

 

Rouva myi tiffany- ja sulatuslasitöitään, mansikoita, sipuleita sekä kuunlilja-taimiaan.

 

 

Kauppa kävi kuulemma mukavasti!

******************

 

 

Kysyimme Viljakkala-neuvoston osastolla kyläläisiltä palautetta – risuja ja ruusuja – siitä, että miten Ylöjärven kaupungin päättäjät ovat huomioineen viljakkalalaisten asiat. 

 

 

Tulemme Viljakkala-neuvostossa analysoimaan saamamme palautteen ja toimittamaan sen omilla kommenteillamme varustettuina asioista vastaaville virkamiehille sekä luottamushenkilöpäättäjille.

 

 

 

****************

 

 

 

Oli ilahduttavaa, että keskeiset puolueet olivat mukana markkinoilla.

 

 

 

Markkinaetikettiin kuuluu, että kaikki näytteilleasettajat osallistuvat ja tukevat muiden näytteilleasettajien osastojen pystyttämistä, vaikka keskenään kilpailtaisiinkin.

 

 

 

markk4.jpg

 

 

Tämän vuoksi avustinkin Vihreiden (kaupunginvaltuutetut Jussi Kytömäki ja Minna Sorsa kuvassa) ja …

 

 

 

markk5.jpg

 

 

…Keskustan (vasemmalta Pekka Hietaniemi, Arvo Uusitalo ja Minna Sarvijärvi) telttakatoksien pystyttämistä.

 

 

 

Myös Kokoomus, Perussuomalaiset sekä SDP olivat markkinoilla omilla osastoillaan!

 

 

Politiikassa pätee sama sääntö kuin bisnesmaailmassa eli henkilösuhteita ei saa koskaan tärvellä vaikka asiat riitelisivätkin.

 

 

Pidä mielessä tämä:

 

 

”Tämän päivän kilpailijasi voi huomenna olla suurin asiakkaasi tai esimiehesi!”

 

 

Kiitokset Karhen koulun Vanhemmat ry:lle hienon markkinatilaisuuden järjestämisestä – ensi vuonna uudestaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karhen Markkinat 2016, Karhen Markkinat, tiffany-työt, sulatuslasityöt, Ylöjärven Keskusta, Ylöjärven Vihreät, Karhen koulu, Viljakkalan Kirkonkylän koulu, Hanhijärven koulu, Nisun koulu, Hepo-ojan koulu, Heinälammin koulu, Viljakkala-neuvosto,

Ylöjärven kaupungin tapa lisätä asukasdemokratiaa aihe- ja alueneuvostojen avulla on mielenkiintoinen

Torstai 26.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Tapaan sanoa, että olen kahden kaupungin luottamushenkilöloukussa, sillä kuulun Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan lisäksi Ylöjärven kaupungin Viljakkaa-neuvostoon.

 

 

Miten voin olla kahden kaupungin luottamushenkilö?

 

 

Kysymyksen vastaus on, että olen Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvostossa vapaa-ajanasunnon Viljakkalassa omistavien mandaatilla.

Viljakkala-neuvostoon nimittämiseni taustataho on "Vipu - Viljakkalan puolesta ry" eli en ole Viljakkala-neuvostossa poliittinen toimija.

 

 

Ylöjärven kaupunki järjesti eilen eli keskiviikkona 25.3.2015 Ylöjärven kaupungin valtuustosalissa tilaisuuden, jonne oli kutsuttu kaikkien Ylöjärvellä toimivien neuvostojen jäsenet.

 

 

Tilaisuuden tarkoitus oli edesauttaa neuvostojen keskinäistä tietämystä toistensa toiminnasta ja perimmäisenä tarkoituksena oli kansalaisvaikuttamisen mahdollisuuksien kasvattaminen.

 

 

Ylöjärven kaupungissa toimii neljä aihepiirin mukaan nimettyä neuvostoaa ja ne ovat:

 

  • lapsi- ja nuorisoneuvosto
  • mielenterveysneuvosto
  • vammaisneuvosto
  • vanhusneuvosto

 

 

”Aiheneuvostojen” lisäksi Ylöjärvellä toimii kaksi alueellista neuvostoa eli;

 

  • Viljakkala-neuvosto
  • Kuru-neuvosto

 

 

 

 

riinakaisa

 

 

Pyysin ennen tilaisuutta yhteiskuvaan Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvannon ja Viljakkala-neuvoston puheenjohtaja Riina-Kaisa Heiskan - mielellään suostuivat!

 

 

Riina-Kaisa on synnyinkotini naapurin emäntä ja tunsin hyvin jo Riina-Kaisan isän sekä isänsä vanhemmat – naapureita kun olimme!

 

 

 

*****************

 

 

 

Neuvostojen yhteistapaaminen oli onnistunut tilaisuus ja sen pohjalta pitäisi kirjoittaa juttuja enemmänkin - ehkä joskus!

 

 

Eräs uutinenkin siellä kerrottiin, kun Ylöjärven vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto suunnittelevat yhteisen kirkkopyhän järjestämistä kesällä 2016 Viljakkalassa ja he ovat suunnitelleet paikalliseksi vastuutahoksi Viljakkala-neuvostoa.

 

 

Me Viljakkala-neuvoston jäsenet innostuimme asiasta ja olemme valmiit toimimaan vastuutahona yhteisen kirkkopyhän järjestelyissä kesällä 2016!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lapsi- ja nuorisoneuvosto, mielenterveysneuvosto, vammaisneuvosto, vanhusneuvosto, Viljakkala-neuvosto, Kuru-neuvosto, Viljakkala, Ylöjärvi, Kuru,

Viljakkala-neuvoston kiitokset Viljakkalan kirjastopalvelujen kehittämisestä sai laajaa huomiota

Lauantai 7.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Sanotaan, että vain huonot uutiset ovat uutisia, mutta Viljakkala-neuvoston menettely Viljakkalan kirjastopalvelujen kehittämisestä osoitti, että myös myönteinen uutinen voi olla UUTINEN.

 

 

Olen ”kahden kaupungin luottamushenkilöloukussa”, sillä minut on Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan jäsenyyden lisäksi valittu myös Ylöjärven kaupungissa toimivan Viljakkala-neuvoston jäseneksi.

 

 

Viljakkala-neuvosto on Ylöjärven kaupungin virallinen luottamushenkilöelin ja sen tarkoituksena on seurata Viljakkalan kaupunginosan lähipalveluja ja tehdä tarvittaessa ehdotuksia kaupungin osastoille ja lautakunnille palvelujen kehittämisestä.

 

Toimin kulumassa olevan valtuustokauden aluksi kaksi vuotta Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtajana ja tämän vuoden alusta sen jäsenenä. Käsitän, että toimin Viljakkala-neuvostossa niiden edustajana, jotka omistavat vapaa-ajanasunnon Viljakkalassa.

 

 

Viljakkala-neuvostoon on valittu elämänmenoon positiivisesti suhtautuvia henkilöitä ja sen vuoksi meille oli helppoa alkaa junailemaan kiitosadressia Viljakkalan omatoimikirjaston kehittämisestä.

 

 

 

 

viljakkalaneuvosto1

 

 

Kiitosadressi oli halukkaiden allekirjoitettavana Viljakkalan kirjastossa ja Viljakkalan-neuvoston varapuheenjohtaja Tiina Isosaari (oikealla), puheenjohtaja Riina-Kaisa Heiska sekä allekirjoittanut luovutivat adressin Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivulle sekä kirjastotoimenjohtaja Marko Ojalalle 2.2.2015.

 

 

 

 

viljakkalaneuvosto2

 

 

Tempauksemme sai paljon positiivista julkisuutta radiossa sekä Pirkanmaan lehdissä.

 

 

On selvää, että Ylöjärven päättäjät arvostivat huomionosoitustamme.

 

 

Liitän tähän jutun, joka julkaistiin Ylöjärven kaupungin nettisivuilla heti adressin luovuttamisen jälkeen:

 

 

 

*******************

 

 

 

Viljakkala-neuvosto kiittää kaupunkia Viljakkalan kirjaston kehittämisestä

2.2.2015 17:30

Viljakkala-neuvosto kiittää Ylöjärven kaupungin kirjastopalveluja Viljakkalan omatoimikirjaston perustamisesta. Neuvosto luovutti asiaa koskevan kiitosadressin kaupungille ennen kevätkauden ensimmäistä kaupunginvaltuuston kokousta 2. helmikuuta.

Viljakkalan kirjastossa joulu-tammikuussa olleeseen adressiin kirjoitti nimensä liki 70 kirjaston käyttäjää.

Viljakkalaan perustettiin Pirkanmaan toinen omatoimiaukioloa toteuttava lähikirjasto 15.9.2014. Omatoimikirjasto laajentaa perinteisen kirjaston käyttömahdollisuuksia ja suo kirjastopalvelujen saatavuuden myös niille, jotka eivät pääse kirjastoon sen tavanomaisina aukioloaikoina, Viljakkala-neuvosto toteaa adressissaan.

Lokakuu 2014 oli ensimmäinen täysi kuukausi omatoimikirjaston aikana ja silloin saavutettu kävijämäärä, noin 500 omatoimikävijää, osoittaa neuvoston mukaan, että omatoimikirjasto on löytänyt asiakkaat. - Omatoimikävijöiden osuus lokakuussa oli noin kolmasosa Viljakkalan lähikirjaston lokakuun kävijöistä.

Viljakkala-neuvosto toivoo, että nämä kaupungin toimet toimisivat esimerkkinä myös muille hallinnonaloille, jotta ne kehittäisivät toimintojaan siten, että myös kaupungin keskustaajamien ulkopuoliset alueet voisivat kehittyä tasavertaisesti keskusta-alueiden kanssa.

Viljakkalalaisten kiitosadressin luovuttivat Viljakkala-neuvoston puheenjohtaja Riina-Kaisa Heiska, varapuheenjohtaja Tiina Isosaari sekä jäsen Esko Erkkilä. Adressin ottivat vastaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu sekä kirjastotoimenjohtaja Marko Ojala.

 

******************

 

On hienoa, että media teki myönteisestä asiasta suuren UUTISEN!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala-neuvosto, Viljakkala, Viljakkalan omatoimikirjasto, Viljakkala-neuvoston kiitokset,

Hienoa, että positiivinenkin asia voi olla UUTINEN!

Perjantai 19.12.2014 - -Esko Erkkilä-

Olemme tottuneet, että ainoastaan negatiiviset uutiset ovat uutisia.

 

Ylöjärven kaupungin luottamushenkilöelimen Viljakkala-neuvoston junailema kiitosadressi omatoimikirjaston aikaansaamisesta Viljakkalaan näyttää kuitenkin ylittävän uutiskynnyksen – se ylittää uutiskynnyksen siitä huolimatta, että asia on positiivinen.

 

Olen uutiskynnyksen ylittymisestä kovin mielissäni, sillä toimin Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtajana.

 

En sattunut kuuntelemaan, kun Tampereen Radio uutisoi kiitosadressistamme, mutta oli suorastaan osallisena, kun Ylöjärven Uutisten toimittaja Helka Pylkkö oli keräämässä aineistoa juttuunsa, jossa hän käsitteli Viljakkalan omatoimikirjastoa ja sen tiimoilta laatimaamme kiitosadressia.

 

 

 

 

omatoimi1

 

 

Toimittaja Pylkön juttu julkaistiin viime keskiviikkona eli 17.12.2014 ilmestyneessä Ylöjärven Uutisissa.

 

Juttu oli saanut tilaa kokonaisen aukeaman.

 

 

Juttu ei ole varmaankaan luettavissa tuosta kuvasta ja sen vuoksi kerronkin ne lauseet, jotka toimittaja on kirjoittanut juttuun minun sanomakseni:

 

  • ”Olen syntynyt Viljakkalassa ja nähnyt Haverin kukoistuksen mutta myös sen, kuinka Viljakkalaa on ajettu alas. Omatoimikirjasto on piristysruiske ja osoitus, että Viljakkalassa on hyvä olla.”

  • ”Kiitoksen paikka on silloin, kun kiitos on ansaittu.”

  • ”Ei ole ajatusta, että kun kiittää, voi moittia parista kolmesta asiasta.”

  • ”Ei asioita saa laajasti eteenpäin, ellei välillä kiitä.”

  • ”Adressi helpottaa myös Viljakkalan integrointia Ylöjärven kaupunkiin. Viljakkalalainenkin voi kehua Ylöjärveä ja tuntea aidosti olevansa ylöjärveläinen.”

 

Näen Viljakkalan omatoimikirjaston osana laajempaa kokonaisuutta, jossa Ylöjärven päättäjät tunnustavat vireän sivukulmakunnan olevan osa Ylöjärveä ja koen, että päättäjät kuitenkin haluavat panostaa myös Viljakkalaan.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Viljakkalan omatoimikirjasto, Omatoimikirjasto sai kehuryöpyn Viljakkalassa, Ylöjärven kirjastotoimi, Viljakkala-neuvosto, Viljakkala-neuvoston kiitokset, Ylöjärven Uutiset,

Kiitoksen saa, kun sen ansaitsee!

Perjantai 5.12.2014 - -Esko Erkkilä-

Ylöjärven kaupungin kirjastotoimi kehitti Viljakkalan lähikirjastoa ja lisäsi sen aukioloaikoja omatoimiperiaatteella toimiviksi.

 

Ylöjärven kaupungin virallinen luottamushenkilöelin – Viljakkala-neuvosto – seurasi tiiviisti muutoksen vaikutuksia ja olimme iloisia, kun saamamme palaute omatoimikirjastosta oli pelkästään myönteistä.

 

Toimin Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtajana; olen Viljakkala-neuvostossa Vipu Viljakkala ry:n edustajana ja samalla edustan Viljakkalassa vapaa-ajanasunnon omistavia henkilöitä.

 

 

Viljakkalan-neuvoston työnjaon mukaisesti sain tehtäväkseni luonnostella Viljakkala-neuvoston kiitokset Ylöjärven kaupungin kirjastotoimelle ja kaupungin muillekin päättäjille onnistuneesta Viljakkalan lähikirjaston toimintakonseptin kehittämisestä.

 

 

Tein matkan Viljakkalaan ja siltä matkalta muutama kuva:

 

 

 

 

kirjasto1

 

 

Viljakkalan lähikirjasto sijaitsee Viljakkalan kirkonkylässä vanhassa lääkärintalossa, jossa viime vuosina on sijainnut monia kunnan toimintoja. Vanha lääkärintalo on kirjastoa lukuun ottamatta paljolti hiljentynyt sen jälkeen, kun Viljakkalan kunta liitettiin Ylöjärven kaupunkiin.

 

 

 

 

 

kirjasto2

 

 

Viljakkalan lähikirjastossa on n. 17.000 nidettä ja sen on Viljakkalan kokoiselle paikkakunnalle kunnioitettava määrä.

 

 

 

 

kirjasto3

 

 

Omatoimilainaukset hoituvat tällä laitteella.

 

 

 

 

 

kirjasto4

 

 

Lainaukset tapahtuvat PIKI-kirjastokortilla ja siihen liitetyn tunnusluvun avulla.
 
PIKI-kirjastokortti käy lainauskorttina kaikissa Pirkanmaan kirjastoissa.
 
Kuvassa on uudenmallinen PIKI-kirjastokortti, mutta…

 

 

 

 

kirjasto5

 

 

…PIKI-kirjastokorttina käy myös vanhanmallinen kirjastokortti – tässä minun aikojan sitten hankittu kirjastokorttini, joka pelasi vallan mainiosti myös Viljakkalan lähikirjastossa.

 

 

 

 

kirjasto6

 

 

Kirjastonhoitaja Katriina Tuomistolla oli käyntini aikana melkoinen kiire, sillä Karhen koulun oppilaat olivat suurella joukolla tutustumassa Viljakkalan lähikirjastoon ja suorittamassa lainauksia.

 

 

*************

 

Viljakkala-neuvoston kiitokset Ylöjärven kaupungille on nyt asetettu Viljakkalan lähikirjaston asiakkaiden allekirjoitettavaksi ja kiitoksemme kuuluvat näin:

 

 *************

Viljakkala-neuvoston kiitokset Ylöjärven kaupungille Viljakkalan kirjaston kehittämisestä

 

Toteamme tyytyväisyydellä, että Viljakkalaan perustettiin Pirkanmaan toinen omatoimiaukioloaikoja toteuttava lähikirjasto 15.9.2014. Omatoimikirjasto laajentaa perinteisen kirjaston käyttömahdollisuuksia ja suo kirjastopalvelujen saatavuuden myös niille, jotka eivät pääse kirjastoon sen tavanomaisina aukioloaikoina.

 

Ylöjärven kaupungin kirjastotoimelle on helppo antaa tunnustusta, sillä tarvittavat laitevalinnat ja koko toimintakonsepti tuntuvat onnistuneilta. Maakunnallisen PIKI-kirjastokortin soveltuvuus Viljakkalan omatoimikirjaston kulunvalvontaan on hyvä esimerkki yhtenäisen tietojärjestelmän palvelukyvystä laajan alueen asukkaiden palvelemiseksi.

 

On mieluisaa todeta, että Viljakkalan lähikirjastoa ja sen toimintaa käytetään referenssinä, kun omatoimikirjastotoimintaa Suomessa laajennetaan. Viljakkalan lähikirjaston 17.000 nidettä ovat kunnioitettava määrä Viljakkalan kokoisen paikkakunnan kirjastovolyymille.

 

Lokakuu oli ensimmäinen täysi kuukausi omatoimikirjaston aikana ja silloin saavutettu n. 500 omatoimikävijää osoittavat, että omatoimikirjasto on löytänyt myös asiakkaat – omatoimikävijöiden osuus lokakuussa oli n. kolmasosa Viljakkalan lähikirjaston lokakuun lainauksista.

 

Viljakkalalaisille kirjastonkäyttäjille on annettava suuri tunnustus siitä aktiivisuudesta, jolla omatoimikirjasto on otettu vastaan. Tunnustuksen ansaitsee myös se vastuullisuus, jolla Viljakkalan lähikirjaston asiakkaat ovat käyttäneet omatoimipalveluja.

 

Viljakkala-neuvosto kiittää Ylöjärven kaupungin kirjastopalveluja siitä aktiivisuudesta, jota se on osoittanut luodessaan Viljakkalaan omatoimikirjaston.

 

Viljakkala-neuvosto toivoo, että Ylöjärven kaupungin nämä toimet toimivat esimerkkinä myös kaupungin muille hallinnonaloille, jotta ne kehittäisivät toimintojaan siten, että myös kaupungin keskustaajamien ulkopuoliset alueet voisivat kehittyä tasavertaisesti keskusta-alueiden kanssa.

 

 

 

Ylöjärvellä 27.11.2014

 

 

Viljakkala-neuvosto

 

Tiina Isosaari                                            Esko Erkkilä

puheenjohtaja                                          varapuheenjohtaja

 

*****************

 

Kiitosadressi on kaikkien halukkaiden allekirjoitettavana Viljakkalan lähikirjastolla 23.1.2015 saakka ja tarkoituksemme on luovuttaa se Ylöjärven kaupungin päättäjille helmikuun 2. päivänä 2015.

 

Toivon runsaasti allekirjoituksia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Viljakkalan kirjasto, Viljakkalan lähikirjasto, Viljakkalan omatoimikirjasto, Viljakkala-neuvosto, Viljakkalan-neuvoston kiitokset, Ylöjärven kirjastotoimi,

Mannerheimin Kate-hevosta esittävä kipsiveistos pitää saada arvoiseensa ja nykyistä turvallisempaan paikkaan!

Perjantai 7.11.2014 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin eilen Viljakkala-neuvoston kokoukseen Viljakkalassa Karhen koululla.

 

Olen käynyt monestikin Karhen koululla, mutta vasta nyt huomasin eteisessä kaapin päällä hevospatsaan.

 

 

 

 

 

kate1

 

 

Tarkempi tutkailu osoitti, että kyseessä on C. G. E. Mannerheimin Kate-hevosesta tehty kipsiveistos.

 

Patsas on 47 cm korkea ja sillä on pituutta saman verran.

 

 

 

 

kate2

 

 

Patsaan jalustassa on seuraava teksti:

 

”KATE”

 

SOTAMARSALKAN SOTARATSU 1939 – 41

 

 

 

 

 

kate3

 

 

Patsaan arvoa nostaa laatta, jossa lukee näin:

 

 

Karjalaisten Aseveljien liiton
toiminnan hyväksi

 

 

*************

 

Tutkailin patsaan taustoja ja olen todennut, että sen on veistänyt Anton Ravander-Rauas.

Patsaan valmistumisvuotena mainitaan 1949.

 

Anton Ravander-Rauas on tunnettu useista eläinaiheisista pienoispatsaistaan.

 

Hän antoi pojalleen tehtävän, että pojan piti taiteilijan kuoleman jälkeen hävittää kaikki Ravander-Rauas´n eläinpatsaiden muotit ja näin myös aikakirjojen mukaan tapahtui.

 

 

************

 

Otan esille kaksi näkökohtaa:

 

1.

Karhen koulun eteiskaapin päällä olevalle Kate-veistokselle pitää hankkia turvallisempi paikka. Paikan pitää olla Viljakkalassa ja Karhen koulu on säilytyspaikkana aivan oikea.

 

 

2.

Onko mahdollista esim. tekijänoikeuksien sekä taiteilijan viimeisen tahdon näkökulmasta, että Kate-hevospatsaasta tehtäisiin uusia valoksia?

 

 

Olen kiinnostunut kaikista lisätiedoista, jotka liittyvät Karhen koululla olevaan Kate-veistokseen. Tiedän, että samanlaisia patsaita valmistettiin tietty määrä. Onko patsaita muissa julkisissa paikoissa, kuin Karhen koululla? Entä yksityisomistuksessa olevat? Kertokaa lisätietonne vaikkapa tämän jutun kommentointeina!

 

 

 

-Esko Erkkilä- 

23 kommenttia . Avainsanat: Mannerheim, C. G. E. Mannerheimin Kate-hevonen, C. G. E. Mannerheim, Anton Ravander-Rauas, Viljakkala, Karhen koulu, Karhen koulu Viljakkalassa, Viljakkala-neuvosto, Mannerheimin Kate-hevosta esittävä kipsiveistos,

Karhen Markkinat vahvisti uskoa suomalaisen maaseudun ja haja-asutusalueiden elinvoimaisuuteen

Sunnuntai 29.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Viljakkalassa Karhen koulun vanhempainyhdistys järjesti eilen jo 15. kertaa Karhen Markkinat.

 

 

 

 

markkkinatk1

 

 

 

Tilaisuus on paisunut vuosi vuodelta ja eilen saavutettiin väenpaljoudessa taso, johon Viljakkalassa ei ilmeisesti koskaan ole aiemmin päästy. Markkinoille ei myydä pääsylippuja, joten yleisömäärän arviointi perustuu kokemukseen ja useimmat arvioijat päätyivät n. tuhannen henkilön väkimäärään.

 

 

Olin mukana kahdessa roolissa; Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvoston jäsenenä ja varapuheenjohtajana kuuntelemassa viljakkalalaisten toiveita Ylöjärven kaupungille sekä kyytipoikana vaimolleni, joka myi omalla osastollaan lasitöitä.

 

 

 

 

markkinatk2

 

 

Lasityöt olivat kuulemma tehneet kauppansa hyvin.

 

Kuulin, että joku ostaja oli ostanut yhden tiffany-enkelin ja todennut mökilleen päästyään, että se näyttää niin yksinäiseltä.

 

Henkilö oli palannut markkinoille sillä seurauksella, että nyt hänellä on kolme tiffany-enkeliä ikkunassaan!

***********

 

 

 markkinatk3

 

 

Viljakkala-neuvoston osastolla saimme muutaman ”ruusun” välitettäväksi Ylöjärven kaupungille, mutta suurin palaute oli kuitenkin ”risuja”.

Tässä ruusuja ja risuja Viljakkala-neuvoston puheenjohtaja Tiina Isosaarelle antaa Paavo Mäntyniemi.

 

Viljakkalan terveydenhoitopalvelujen lähes lopettaminen sekä uhka kaikkien loppujenkin palveluiden lopettamisesta Viljakkalasta oli keskeisin palaute, jota saimme viljakkalalalaislta.

 

Viljakkalassa odotetaan suurella jännityksellä uuden kaupunginjohtajan valintaa ja toivotaan, että Ylöjärven nokkamieheksi tai –naiseksi saataisiin henkilö, joka osaisi arvostaa tasapuolisesti kaikkia kaupungin alueita – myös haja-asutusalueita.

 

Haja-asutusalueiden rakennuslupapäätöksissä toivottiin monissa palautteissa, että rakennuslupia myönnettäisiin myös haja-asutusalueille, ei pelkästään kerrostaloslummeihin ratikkareitin varteen Tampereen tapaan.

 

Oli rohkaisevaa todeta, että Viljakkalaan on muuttanut perheitä, jotka perustavat elämänsä haja-asutusalueella asumiseen ja hienoa on se, että näissä perheissä on useitakin lapsia.

 

Nämä maallemuuttajat ovat niitä onnellisia, joiden vanhemmat ovat osanneet rakentaa ajanmukaiset omakotitalot itsenäisen Viljakkalan aikana haja-asutusalueelle, joita nykyiset slummeja kannattavat virkahenkilöt eivät voi estää asumasta viihtyisässä  ympäristössä maaseudulla.

 

 

*************

 

 

markkinatk4

 

 

Keskusta oli vahvasti mukana Karhen Markkinoilla.

 

Tässä Pirkanmaan Keskustanaisten puheenjohtaja Minna Sarvijärvi Kurusta ja Teuvo Hakanen Viljakkalasta vaihtavat markkinakuulumisia.

 

Sarvijärvi ja Hakanen ovat molemmat valittu Keskustan Pirkanmaan piirin kansanedustajaehdokkaiksi kevään 2015 eduskuntavaaleissa!

 

 

 

 

Kiitokset Karhen koulun vanhempainyhdistykselle, jonka aktiivisen toiminnan ansiosta saimme osallistua Karhen Markkinoille 28.6.2014!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Karhe, Viljkkalan Karhe, Karhen Markkinat 2014, haja-asutusalueet, Viljakkala-neuvosto, Kuru-Neuvosto, Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestö, Minna Sarvijärvi, Teuvo Hakanen,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »