Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ovatko elintarvikkeiden hiilijalanjälkilaskurit humpuukia!

Torstai 11.1.2024 - -Esko Erkkilä-

Julkisuudessa kerrotaan, että elintarvikeyritysten on parin vuoden kuluttua pystyttävä osoittamaan valmistamiensa tuotteiden hiilijalanjälki koko arvoketjun matkalta.

 

Pidän suunnitelmia lähes huuhaana, sillä vastuullinen elintarviketuottaja ja elintarviketeollisuus toimivat jo nyt vastuullisesti.

 

On selvää, että elintarvikkeiden hiilijalanjäljestä suurin osa syntyy alkutuottajan eli viljelijän pelloilla ja/tai navetassa.

 

Vastuullisuus on aina ollut suomalaisen viljelijän ja kotieläintuottajan vahvuuksia, sillä vastuullinen toiminta merkitsee myös viljelijän saaman tuottajahinnan pysymistä kohdallaan.

 

********************

Toivon, että hiilijalanjälkilaskelmia vaativat tahot pitävät järjen mukana, kun ovat asettamassa uusia kriteerejä elintarvikkeiden tuottamiselle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ovatko elintarvikkeiden hiilijalanjälkilaskurit humpuukia!, elintarvikkeiden hiilijalanjäljet, hiilijalanjälki, elintarvikkeet, viljojen hiilijalanjälki, maidon hiilijalanjälki, onko hiilijalanjälki täyttä humpuukia?,

Työvälineiden valinnassa pitää panostaa kotimaisiin tuotteisiin!

Keskiviikko 16.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Huoltovarmuudessa ja kotimaisen työn suosimisessa kotimaisiin elintarvikkeisiin panostaminen on keskeinen kysymys.

 

Kotimaiset elintarvikkeet ja niihin panostaminen ovat tärkeintä, mutta kotimaisiin työkaluihin sekä kotimaisiin työvälineisiin panostaminen tuovat huoltovarmuutta sekä työtä kotimaahan.

 

 

IMG_6514.JPG

 

Meillä tuo kotimaisiin työkaluihin panostaminen on hoidettu sillä, että puutarhatyökalumme ovat pääosin Fiskars-työvälineitä!

 

Fiskars-työvälineet eivät ole markkinoiden halvimpia, mutta laadukkaimpia ne ovat!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Työvälineiden valinnassa pitää panostaa kotimaisiin tuotteisiin!, huoltovarmuus, kotimaiset elintarvikkeet, kotimaiset elintarvikkeet luovat huoltovarmuutta, Fiskars, Fiskars-tuotteet, Fiskars-puutarhatyövälineet, Fiskars-työvälineet lja kotimaisuus,

Aluepäättäjien vastuulla tulee olemaan ruuan hankkiminen kymmenille tuhansille suomalaisille

Lauantai 22.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Valtaosa aluevaaliehdokkaista on vaalimainonnassaan keskittynyt kertomaan erinomaisista kyvyistään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä.

 

 

Ehdokkaiden mainostohinassa on jokseenkin täysin unohtunut se, että aluepäättäjät ovat keskeisessä roolissa, kun päätetään suurille ihmisjoukoille tarjottavista ruoka-annoksista ja noiden ruoka-annosten vastuullisuudesta, laadusta sekä kotimaisuudesta.

 

 

Mainitsen jo tässä yhteydessä ruokatarvikkeiden kotimaisuuden, sillä se on keskeinen tekijä ruuan turvallisuudessa.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ruualla ja elintarvikkeilla on tärkeä merkitys meille kaikille ja etenkin sote-sektorilla tämä korostuu.

 

 

Ruuan monipuolisuuden kannalta on tärkeää, että elintarvikehankinnoissa suositaan vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita ja tämä vaatimus korostuu lihatuotteiden hankinnoissa, joissa on huomioitava mm. se, että kotimaisessa lihantuotannossa ei juurikaan käytetä antibiootteja.

Elintarvikkeiden vastuullisuus ja niiden tuottaminen lähellä kulkevat ja tukevat toisiaan!

 

 

Vielä tänään on mahdollista selvittää, että miten aluevaaliehdokkaat suhtautuvat rooliinsa päättäjinä elintarvikkeiden hankinnoissa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluepäättäjien vastuulla tulee olemaan ruuan hankkiminen kymmenille tuhansille suomalaisille, aluepäättäjät, kotimaiset elintarvikkeet, turvalliset elintarvikkeet,

Hieno päätös Mikkelin kaupunginhallitukselta!

Torstai 25.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Mikkelin kaupunginhallitus on 23.11.2021 päättänyt esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunki tarjoaisi jatkossa tilaisuuksissaan vain kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa.

 

Hieno ja arvostettava linjaus!

 

Kaupunginhallitus esittää, että kaupunki luopuisi ulkomaisista ruuista ja suosisi lähiruokaa. Vain kahvi ja tee olisivat linjauksen ulkopuolella.

 

Linjaukset olisivat voimassa kaikissa kokouksissa, seminaareissa, työpajoissa, vastaanotto- ja edustustilaisuuksissa sekä yleisötilaisuuksissa.

 

Lisäksi Mikkelin kaupunki kieltää jatkossa kertakäyttöastiat.

 

******************

 

Mikkelin kaupunginhallituksessa on 11 jäsentä ja paikkajakauma on seuraava:

 

  • Keskusta 3

  • Kokoomus 3

  • SDP 2

  • Perussuomalaiset 2

  • Vihreät 1

 

Lopullisen päätöksen asiassa tekee Mikkelin kaupunginvaltuusto.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hieno päätös Mikkelin kaupunginhallitukselta!, Mikkeli, Mikkelin kaupunginhallitus, Mikkelin kaupunginvaltuusto, vain kotimaisia elintarvikkeita, kotimaiset elintarvikkeet,

Miksi ulkomaista alkuperää olevien tuotteiden myyjät yrittävät salata tuotteidensa valmistusmaan?

Lauantai 28.12.2013 - -Esko Erkkilä-

EU toi mukanaan ihmisten, tavaroiden ja palvelujen vapaan liikkumisen.

 

Periaate on tuonut Suomelle paljon hyvää ja sen aavistaen äänestinkin lokakuun 16. päivänä 1994 järjestetyssä EU-kansanäänestyksessä EU:hun liittymisen puolesta.

 

Suomen EU-aika ei ole kuitenkaan ollut pelkkää riemumarssia, mutta ”päivääkään en ole katunut” äänestyspäätöstäni.

 

 

***********

 

 

Työhistoriani aikana toimin elintarviketeollisuudessa ja sain lähes aitiopaikalla seurata myös niitä kuvioita, jotka liittyivät Suomen EU-jäsenyyteen.

 

Eläkkeellä siirtyessäni kiinnostukseni elintarvikemaailmaan ei suinkaan ole vähentynyt, sillä seuraan alan kehittymistä edelleen.

 

Eräs seikka johon olen kiinnittänyt huomiota, on se että ulkomailla valmistettuja elintarvikkeita Suomessa markkinoivat yritykset pyrkivät salaamaan myymiensä tuotteiden alkuperämaan.

 

Erityisen voimakkaasti tämä ilmenee, kun yritykset joutuvat tuotteidensa takaisinvetotilanteisiin.

 

Takaisinvetotilanne on se, kun yritys joutuu viranomaismääräyksen perusteella vetämään esim. laatuvirheen vuoksi tuotteen pois markkinoilta.

 

 

Saatan katsella elintarvikeasioita suomalaisten sinivalkoisten silmälasien läpi, mutta vakaa tuntumani on, että ulkomaiset elintarviketuotteet joutuvat suomalaisia tuotteita yleisemmin takaisinvetotilanteisiin.

 

 

 

*************

 

 

Otan esimerkiksi tapahtumat, jotka tapahtuivat joulukuun puolivälissä 2013.

 

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ilmoitti 13.12.2013, että Nutricia Baby Oy joutuu vetämään myynnistä neljä erää markkinoimiaan käyttövalmiita ”Muksu Neljän viljan puuro, ikäsuositus alk. 6kk” lastenpuuroja.

 

Evira perusteli päätöstään, että takaisinvedon syynä on yrityksen mukaan tuotantoteknisistä syistä johtuva tuotteen mahdollinen mikrobiologinen pilaantuminen säilytysajan kuluessa.

 

Päivittäistavarakaupat noudattivat Eviran määräystä nopeasti, sillä totesin henkilökohtaisesti, että mm. Tampereen Sokos oli noudattanut takaisinveto-ohjetta, koska kyseisten tuotteiden hyllytila oli tyhjä jo seuraavana päivänä.

 

 

*************

 

 

On selvää, että takaisinvedon kohteeksi joutuneen tuotteen alkuperämaa kiinnosti minua ja lähetinkin asiasta sähköpostikyselyn Eviralle sekä Nutricia Baby Oy:lle tiistaina 17.12.2013 klo 19.35.

 

Ylitarkastaja Mika Varjonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta vastasi minulle samana iltana klo 20.16 ja ilmoitti, että takaisinvedetty tuote on valmistettu Ruotsissa.

 

Nutricia Baby Oy vastasi minulle myös varsin nopeasti, sillä heidän tuoteasiantuntijansa kertoi minulle sähköpostitse 18.12.2013 klo 11.24, että takaisinvedettävä tuote on valmistettu Ruotsissa.

 

Tuoteasiantuntijan pitkästä vastauksesta selvisi, että Nutricia Baby Oy on maailmanlaajuisen Danone-konsernin tytäryhtiö.

Nutricia Baby Oy:n tuoteasiantuntija jaaritteli vastauksensa pitkähkössä alkuosassa kaikenlaista tarpeetonta ja vasta sitten vastasi kysymykseeni. Minulle olisi riittänyt lyhyt vastaus - "Ruotsi".

 

 

 

Mitä tästä opimme?

 

 

  • suomalainen elintarvikevalvonta Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on huippuluokkaa ja siellä reklamaatiotapausten hoitajat tekevät tilanteen niin vaatiessa pitkää työpäivää
  • maailmanlaajuinen elintarvikekonserni Danone hallitsee kaiken muun ohella suomalaisissa päivittäistavarakaupoissa mm. lastenruokahyllyjä
  • ilmeinen merkittävä osa Suomessa myytävistä lastenruuista valmistetaan (ainakin Danonen osalta) Belgiassa, Puolassa ja Ruotsissa
  • Danone ilmoittaa omavalvonnassaan havaitsemistaan ongelmista kuuliaisesti ainakin Suomessa valvovalle viranomaiselle eli Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle
  • Danone(kaan) ei aivan avoimesti ja kiertelemättä halua kertoa, että missä maissa se valmistaa/valmistuttaa tuotteensa. On toki Danonen kunniaksi todettava, että jokaisessa lastenruokaa sisältävässä paketissa kerrotaan selkeästi valmistusmaa.
  • kuluttajien aktiivisuutta tarvitaan yritysten sekä myös valvovan viranomaisen suuntaan, jotta elintarvikkeiden alkuperä saadaan julkisuuteen. Erityisen tärkeää se on silloin, kun joudutaan takaisinvetotilanteisiin.

 

Se on varmaa, että ulkomailla valmistettujen elintarvikkeiden ”kompastelu” lisää luottamusta suomalaista elintarvikeketjua kohtaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Danone, www.danone.com, Nutricia Baby Oy, takaisinveto, lastenruokien takaisinveto, Muksu neljän viljan puuro, Muksu-lastenruuat, Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, kotimaiset elintarvikkeet,

Meitä yritetään höynäyttää!

Perjantai 16.8.2013 - -Esko Erkkilä-

Kaikki muistamme, kun kotona leivottiin pullaa, piparkakkuja ja aikaisemmin myös kunnon ruisleipää.

 

Kotileivonnassa syntyvä hajunautinto on vailla vertaa – se saa veden herahtamaan kielelle.

 

Tätä ominaisuuttamme käyttävät hyväkseen kaikenmaailman lind´it ja yhä lisääntyvässä määrin myös muut päivittäistavarakaupat.

 

Kyseessä on myymälöiden paistopisteet, joissa vain paistetaan muualla valmistetusta taikinasta valmistetut raa´at leivonnaiset.

 

Moni kuluttaja luulee, että myymälän paistopisteestä hankittu tuote on alusta alkaen valmistettu kyseisessä myymälässä.

 

Näin ei kuitenkaan ole, vaan valmis taikina on tullut paistopisteelle useimmiten ulkomailta. Toki kotimaisiakin taikinantoimittajia on olemassa.

 

Kotimaisten elintarvikkeiden hyvä imago ja korkea laatu sekä kuluttajien halu tietää ostamiensa tuotteiden alkuperä ovat vaikuttaneet siihen, että myymälöiden paistopisteissä yleensä kerrotaan taikinan alkuperä.

 

Kuluttajien pitää yhä useammin tiedustella ostamiensa elintarvikkeiden alkuperää.

 

Alkuperän kyseleminen on hyvä keino ehkäistä päivittäistavarakaupan pyrkimykset antaa myymistään elintarvikkeista sellainen kuva, jota ne eivät ansaitse!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paistopisteet, kotimainen ruoka, kotimaiset elintarvikkeet, Lidl, selvitä ostamiesi elintarvikkeiden alkuperä, tuontielintarvikkeet,

Onko minun aika luopua Lidl-boikotistani?

Keskiviikko 29.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Saksalainen Lidl -ketju avasi ensimmäiset myymälänsä Suomessa elokuussa 2002.

 

En rehvastele, kun totean, että avasin ensimmäisen kerran Lidl-myymälän oven Suomessa vasta toissapäivänä eli 27.5.2013.

 

Lidl hyljeksi Suomessa markkina-avauksessaan suomalaisia elintarvikkeita niin tiukasti, että en ole aikaisemmin katsonut tarpeelliseksi avata suomalaisen Lidl–myymälän ovea.

 

En nytkään avannut Lidl-myymälän ovea tavallisena kuluttajana, vaan erään yhdistyksen edustajana, sillä tarvitsimme tiettyjä elintarvikkeita yhdistyksemme puffetti-myyntiin.

 

Totesin omin silmin, että Lidl-myymälässä on otettu ”lusikka kauniiseen käteen” ja myynnissä on nyt myös suomalaisia elintarvikkeita.

 

Kotimaiset vihannekset ja peruna ovat saaneet mukavasti myyntitilaa Lidl´ssä. Myös maidot ovat pääosin suomalaisia, sillä porilainen Satamaito ja suonenjokinen Maitomaa ovat päässeet tavarantoimittajiksi Lidl´lle.

 

Kotimaisista isoista lihanjalostusyrityksistä Atria, HK ja Saarioinen näyttävät olevan saksalaisketjun Suomen myymälöiden tavarantoimittajina. Hyvä niin!

 

Oli mieluisaa nähdä, että myös Valio on Lidl´n tavarantoimittaja. Raision Bungelle myymä margariinitehdas on myös saanut Keiju-tuotteilleen tilaa Lidl´n hyllyillä.

 

Lidl`n pullistelut suomalaisia tuotteita kohtaan näyttävät lientyneen kymmenen vuotta sitten nähdystä.

 

**********

 

Olen joitakin kertoja poikennut ostoksilla Lidl-myymälöissä, mutta en aikaisemmin kuitenkaan koskaan Suomessa. Puolassa, Baltian maissa ja Saksassa kyllä olen käynyt Lidl:ssä, mutta en Suomessa.

 

Mietin, että pitääkö minun päästää Lidl henkilökohtaisesta ostoboikotistani? Antaako Lidl nyt riittävän arvostuksen suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteille?

 

Lopputulema pähkäilystäni taitaa olla se, että aika ei ole vielä kypsä Lidl´n asiakkaaksi ryhtymiselleni.


Lidl´n kymmenen vuotta sitten harjoittama suomalaisten elintarvikkeiden hyljeksiminen ei ole mielestäni vielä haihtunut!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lidl, Lidl-boikotti, suomalaiset elintarvikkeet ja Lidl, Lidl syrji suomalaisia elintarvikkeita, Maitomaa, Satamaito, Atria, HK, Saarioinen, Valio,

Miten saksalaiset ja Lidl pystyivät ryssimään uusiseelantilaisen karitsanlihan salmonellasaastuneeksi?

Torstai 23.8.2012 - -Esko Erkkilä-

Eilisen uutisaiheista kohosi kärkiuutiseksi, että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira määräsi Lidl´n vetämään pois markkinoilta saksalaisen karitsanlihaerän, josta omavalvonnassa oli todettu salmonella.

 

Saan kännykkääni kaikki Eviran tiedotteet ja kyseinen tiedote kuului näin:

 

*****

Myynnistä vedetty erä pakastettuja karitsan ulkofileepihvejä

 

22.08.2012 15:28

 

Omavalvontatutkimuksissa todetun salmonellaepäilyn vuoksi maahantuoja on vetänyt markkinoilta erän pakastettuja karitsan ulkofilepihvejä.

 

Tuote on valmistettu Saksassa ja sitä on ollut myynnissä Etelä-Suomen alueen Lidl-myymälöissä nimellä ”Marvest New Zealand Lamb Steaks, marinated”.

 

Takaisinvedettävän erän parasta ennen –päivämäärät ovat 10.4.2013 ja 11.4.2013. Erätunnus on A 215 L 3274. Pakkauskoko on 400 grammaa.

 

Maahantuoja pyytää asiakkaita palauttamaan kyseisten erien tuotteet Lidl-myymälään, jossa tuotteen hinta korvataan. Lisätietojen antajana toimii Lidl Suomi Ky, asiakaspalvelu, p. 0800 05435 tai asiakaspalvelu lidl.fi

 

Asiaa hoitaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa


Ylitarkastaja Raija Törmä-Oksanen, p. 029530 4245, raija.torma-oksanen evira.fi

 

******

 

Lidl`n kärähtäminen salmonellapitoisen elintarvikkeen myynnistä kertoo suomalaisen elintarviketurvallisuusjärjestelmän valvonnan olevan korkealla tasolla. Se kertoo myös sen, että jopa alkuperältään saksalainen elintarvike on riskialtis tuote – se saattaa sisältää salmonellaa.

Suomalainen salmonellakontrolli on kattava – toivottavasti se pystyy jatkossakin pitämään Suomen salmonellavapaana maana.

 

Toivon, että salmonellakontrollimme pystyy jäljittämään kontaminaatiolähteen. On tärkeää tietää, että onko salmonellakontaminaatio tapahtunut Uudessa Seelannissa, Saksassa vaiko Lidl´ssä.

 

Uusi Seelanti saattaa selvitä ongelmasta puhtain paperein, sillä tuote on valmistettu Saksassa. Onko saksalainen lihanleikkaamo syyllinen? Toinen selvitettävä kysymys on, että peukaloiko Lidl sille toimitettuja lihajalosteita? Onko kontaminaatio sittenkin tapahtunut Lidl´ssä?

 

On varmaa, että eri osapuolet pyrkivät vierittämään syyn toisilleen.

 

Suomalaisen kuluttajan kannalta keskeistä on, että Lidl on myynyt epäkelpoa tuotetta. On pelkästään Lild´n asia selvittää salmonellakontaminaation lähde.


Lidl´n syyllistäminen on toisaalta huono asia, sillä se vahvistaa kahden keskusliikkeen eli SOK:n ja Keskon monopolia.

 

Toivon ja edellytän, että Lidl kertoo kontaminaatiolähteen, vaikka se olisikin Lidl!


Minua kiinnostaa kovasti uusiseelantilaisesta karitsanlihasta todetun salmonellan tyyppaustulos. Toivottavasti se kerrotaan, sillä tyyppaustulos antaa joitain vihjeitä kontaminaatiolähteestä.


Tyyppaustulos ilmaisee salmonellan tyypin ja se kertoo tiettyjä asioita asiantuntijoille. Pidän itseäni jonkintasoisena salmonella-asiantuntijana ja sen vuoksi tyyppaustulos kertoo minulle ainakin jotain.


Tyyppaustulos on julkisuudessa viimeistään Eviran analysointituloksista kertovassa tiedossa, jossa kerrotaan Suomessa tavatut salmonellat heinä...joulukuussa 2012.  Tieto ilmestyy kaikkien nähtäville kuitenkin vasta joskus ensi keväänä ja se on perin myöhään.

 

Lidl`n salmonellahässäkkä kertoo taas kerran, että kuluttaja ottaa aina tietyn riskin, kun hän päätyy tuontielintarvikkeen ostajaksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lidl, saksalaiset elintarvikkeet, salmonellakontrolli, salomonellakontrolli Suomessa, Elintarviketurvallisuusvirasto, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira,